You are on page 1of 16

Exam

Name___________________________________

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

1) A 25-year-old man presented with fever, malaise, and a rash on his chest, arms, and feet. Which of 1)
the following will be most useful for a rapid diagnosis?
A) viral culture
B) microscopic examination of blood
C) bacterial culture
D) serological test for antigen
E) serological test for antibodies
Answer: E
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

2) All of the following can cause congenital infection or infections of the newborn EXCEPT 2)
A) gonorrhea.
B) nongonococcal urethritis.
C) genital herpes.
D) lymphogranuloma venereum.
E) syphilis.
Answer: D
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

3) Vaginal itching and cheesy discharge are symptoms of 3)


A) Gardnerella vaginosis.
B) lymphogranuloma venereum.
C) genital herpes.
D) candidiasis.
E) trichomoniasis.
Answer: D
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

1
4) Which of the following is the most difficult to treat with chemotherapeutic agents? 4)
A) gonorrhea
B) leptospirosis
C) genital herpes
D) syphilis
E) trichomoniasis
Answer: C
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

5) A 25-year-old male presented with fever, malaise, and a rash on his chest, arms, and feet. 5)
Diagnosis was based on serological testing. The patient then reported that he had an ulcer on his
penis two months earlier. This disease can be treated with
A) miconazole.
B) penicillin.
C) surgery.
D) metronidazole.
E) acyclovir.
Answer: B
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

6) A patient is experiencing profuse greenish-yellow, foul-smelling discharge from her vagina. She is 6)
complaining of itching and irritation. What is the most likely treatment?
A) miconazole
B) metronidazole
C) cephalosporins
D) acyclovir
E) No treatment is available.
Answer: B
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

2
7) Normal microbiota of the adult vagina consist primarily of 7)
A) Neisseria.
B) Streptococcus.
C) Mycobacterium.
D) Candida.
E) Lactobacillus.
Answer: E
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

8) Which of the following recurs at the initial site of infection? 8)


A) LGV
B) gonorrhea
C) genital herpes
D) syphilis
E) chancroid
Answer: C
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

9) Cystitis is most often caused by 9)


A) Candida albicans.
B) Neisseria gonorrhoeae.
C) Pseudomonas aeruginosa.
D) Leptospira interrogans.
E) Escherichia coli.
Answer: E
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

10) The most common reservoir for leptospirosis within the United States is 10)
A) humans.
B) domestic cats.
C) water.
D) domestic dogs.
E) rats.
Answer: D
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

3
11) Which one of the following statements about genital warts is FALSE? 11)
A) It is always precancerous.
B) It is treated by removing them.
C) It is transmitted by direct contact.
D) It is caused by papillomaviruses.
E) It can lead to cervical cancer in women.
Answer: A
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

12) Leukocytes at the infected site are a symptom of 12)


A) lymphogranuloma venereum.
B) candidiasis.
C) genital herpes.
D) Gardnerella vaginosis.
E) trichomoniasis.
Answer: E
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

13) One form of NGU is lymphogranuloma venereum caused by 13)


A) Treponema pallidum.
B) Candida albicans.
C) Leptospira interrogans.
D) Chlamydia trachomatis.
E) Neisseria gonorrhoeae.
Answer: D
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

14) A urine sample collected directly from the urinary bladder 14)
A) has leukocyte esterase.
B) contains more than 100,000 pathogens/ml.
C) contains fewer than 10,000 pathogens/ml.
D) is sterile.
E) contains fewer than 100 pathogens/ml.
Answer: D
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

4
15) Which of the following is greater? 15)
A) the number of reported cases of AIDS last year
B) the number of reported cases of gonorrhea last year
C) The number of reported cases of gonorrhea and AIDS are likely equal.
Answer: B
Explanation: A)
B)
C)

16) Pyelonephritis usually is caused by 16)


A) Escherichia coli.
B) Enterobacter aerogenes.
C) Pseudomonas aeruginosa.
D) Streptococcus pyogenes.
E) Proteus spp.
Answer: A
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

17) A pelvic examination of a 23-year-old woman showed vesicles and ulcerated lesions on her labia. 17)
Cultures were negative for Neisseria and Chlamydia; the VDRL test was negative. Which treatment is
appropriate?
A) surgery
B) miconazole
C) acyclovir
D) metronidazole
E) penicillin
Answer: C
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

18) All of the following result from N. gonorrhoeae infection. Which one leads to the others? 18)
A) CD4+ T lymphocytes do not proliferate.
B) There is an increased risk of other STIs.
C) CD4+ T lymphocytes do not activate.
D) Antibody production is stopped.
E) Opa protein attaches to CD4+ T lymphocytes.
Answer: E
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

5
19) Which of the following is caused by Chlamydia? 19)
A) Gardnerella vaginosis
B) trichomoniasis
C) lymphogranuloma venereum
D) candidiasis
E) genital herpes
Answer: C
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

20) Staphylococcus saprophyticus causes 20)


A) syphilis.
B) pyelonephritis.
C) vaginitis.
D) cystitis.
E) gonorrhea.
Answer: D
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

21) A patient presents with fever and extensive lesions of the labia minora. Her VDRL test was 21)
negative. What is the most likely treatment?
A) metronidazole
B) acyclovir
C) cephalosporins
D) miconazole
E) No treatment is available.
Answer: B
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

22) A positive LE text and 10,000 CFU/ml in urine indicates 22)


A) urethritis.
B) gonorrhea.
C) cystitis.
D) genital herpes.
E) pyelonephritis.
Answer: E
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

6
23) Which of the following diseases causes a skin rash, hair loss, malaise, and fever? 23)
A) NGU
B) syphilis
C) gonorrhea
D) genital herpes
E) trichomoniasis
Answer: B
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

24) Pyelonephritis may result from 24)


A) ureteritis.
B) systemic infections.
C) cystitis.
D) urethritis.
E) All of the answers are correct.
Answer: E
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

25) Which of the following is NOT an antimicrobial feature of the urinary system? 25)
A) the use of the urethra for seminal fluid in women
B) pH of the urine
C) physiological valves found in the ureter
D) flushing action of urine
E) None of the answers is correct; all of these are antimicrobial features of the urinary system.
Answer: A
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

26) Most nosocomial infections of the urinary tract are caused by 26)
A) Proteus.
B) Enterococcus.
C) Pseudomonas.
D) Escherichia coli.
E) Klebsiella.
Answer: D
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

7
27) A pelvic examination of a 23-year-old woman showed vesicles and ulcerated lesions on her labia. 27)
Cultures were negative for Neisseria and Chlamydia; the VDRL test was negative. Which of the
following is probable?
A) candidiasis
B) genital herpes
C) NGU
D) gonorrhea
E) syphilis
Answer: B
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

28) Which of the following is NOT a predisposing factors to cystitis in females? 28)
A) the proximity of the anus to the urethra
B) poor personal hygiene
C) sexual intercourse
D) the length of the urethra
E) None of the answers is correct; all of these are predisposing factors.
Answer: E
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

29) Which of the following is NOT a complication of gonorrhea? 29)


A) arthritis
B) endocarditis
C) meningitis
D) pelvic inflammatory disease
E) None of the answers are correct; all of these are potential complications of gonorrhea.
Answer: E
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

8
30) Nongonococcal urethritis can be caused by all of the following EXCEPT 30)
A) Trichomonas vaginalis.
B) Neisseria gonorrhoeae.
C) streptococci.
D) Mycoplasma homini.
E) Candida albicans.
Answer: B
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

31) Infants born to asymptomatic mothers with recurrent genital herpes are less likely to acquire 31)
herpesvirus at birth than infants born to newly infected mothers because
A) the disease cannot be transmitted to newborns.
B) maternal antibodies offer protection.
C) the disease is not communicable.
D) prophylactic antibiotics are administered to the newborn.
E) the virus is not growing.
Answer: B
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

32) A 25-year-old man presented with fever, malaise, and a rash on his chest, arms, and feet. 32)
Diagnosis was based on serological testing. The patient then reported that he had an ulcer on his
penis two months earlier. What stage of disease is the patient in?
A) tertiary B) primary C) secondary D) NGU
Answer: C
Explanation: A)
B)
C)
D)

33) The most common NGU in the United States is treated with 33)
A) acyclovir.
B) cephalosporins.
C) AZT.
D) doxycycline.
E) penicillin.
Answer: B
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

9
34) Which of the following pairs is mismatched? 34)
A) syphilis gram-negative spirochete
B) Gardnerella clue cells
C) trichomoniasis fungus
D) gonorrhea gram-negative cocci
E) chancroid gram-negative rod
Answer: C
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

35) Which of the following is caused by an opportunistic pathogen? 35)


A) trichomoniasis
B) candidiasis
C) gonorrhea
D) genital herpes
E) chancroid
Answer: B
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

36) Which one of the following does NOT cause nongonococcal urethritis? 36)
A) Mycoplasma
B) Ureaplasma
C) Neisseria
D) Chlamydia
E) None of the answers is correct; all of these cause NGU.
Answer: C
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

37) Which of the following is treated with penicillin? 37)


A) candidiasis
B) genital herpes
C) trichomoniasis
D) genital warts
E) syphilis
Answer: E
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

10
38) Which of the following is treated with cephalosporins because the organism is resistant to penicillin 38)
and fluoroquinolones?
A) Gardnerella vaginalis
B) Mycoplasma hominis
C) Neisseria gonorrhoeae
D) Haemophilus ducreyi
E) Treponema pallidum
Answer: C
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

39) The most common reportable disease in the United States is 39)
A) syphilis.
B) gonorrhea.
C) lymphogranuloma venereum.
D) cystitis.
E) candidiasis.
Answer: B
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

40) Which of the following is NOT primarily a sexually transmitted infection (STI)? 40)
A) trichomoniasis
B) gonorrhea
C) chancroid
D) lymphogranuloma venereum
E) genital herpes
Answer: A
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

41) Which of the following is diagnosed by detection of antibodies against the causative agent? 41)
A) gonorrhea
B) lymphogranuloma venereum
C) nongonococcal urethritis
D) candidiasis
E) syphilis
Answer: E
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

11
42) A 25-year-old man presented with fever, malaise, and a rash on his chest, arms, and feet. Which of 42)
the following causative agents is most likely to cause these symptoms?
A) HPV B) Treponema C) Candida D) Nesseria E) HSV-2
Answer: B
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

43) Which of the following statements about pelvic inflammatory disease is FALSE? 43)
A) It can be caused by T. pallidum.
B) It can cause sterility and chronic pain.
C) It can be transmitted sexually.
D) It can be caused by C. trachomatis.
E) It can be caused by N. gonorrhoeae.
Answer: A
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

44) Recurring vesicles on the surface of human skin are symptoms of 44)
A) lymphogranuloma venereum.
B) Gardnerella vaginosis.
C) genital herpes.
D) trichomoniasis.
E) candidiasis.
Answer: C
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

45) The pH of the adult vagina is acidic due to the conversion of ________ to ________ by bacteria. 45)
A) urine; lactic acid
B) glucose; ethanol
C) protein; acetic acid
D) glycogen; lactic acid
E) mucosal cells; lactic acid
Answer: D
Explanation: A)
B)
C)
D)
E)

12
TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false.

46) Genital candidiasis is a disease that only affects women. 46)


Answer: True False
Explanation:

47) Women and men typically have the same normal microbiota in their reproductive systems. 47)
Answer: True False
Explanation:

48) Trichomoniasis is the only known STI caused by a protozoan. 48)


Answer: True False
Explanation:

49) A microbe that enters the vagina would likely cause cystitis if left untreated. 49)
Answer: True False
Explanation:

50) The TORCH panel of tests is used to screen for diseases like syphilis. 50)
Answer: True False
Explanation:

51) Only HSV-2 can cause genital herpes. 51)


Answer: True False
Explanation:

52) Most UTI infections are nosocomial. 52)


Answer: True False
Explanation:

53) The male urethra is typically sterile. 53)


Answer: True False
Explanation:

54) Anatomically, women have more portals of entry in the reproductive system compared to men. 54)
Answer: True False
Explanation:

55) Candida is a normal flora found in the majority of women. 55)


Answer: True False
Explanation:

ESSAY. Write your answer in the space provided or on a separate sheet of paper.

56) Why are the unreported cases of STIs an important public health concern?
Answer:

57) Would you expect reported cases of urethritis to be higher than pyleonephritis? Explain.
Answer:

13
58) Nearly 70 percent of the patients seen in STI clinics are men. Offer a reason men are more likely to seek
treatment than women. Why is it important that women seek treatment for STIs?
Answer:

59) Would you expect the incidence of leptospirosis to be higher in urban or rural communities? Explain.
Answer:

14
Answer Key
Testname: C26

1) E
2) D
3) D
4) C
5) B
6) B
7) E
8) C
9) E
10) D
11) A
12) E
13) D
14) D
15) B
16) A
17) C
18) E
19) C
20) D
21) B
22) E
23) B
24) E
25) A
26) D
27) B
28) E
29) E
30) B
31) B
32) C
33) B
34) C
35) B
36) C
37) E
38) C
39) B
40) A
41) E
42) B
43) A
44) C
45) D
46) FALSE
47) FALSE
48) TRUE
49) FALSE
50) TRUE
15
Answer Key
Testname: C26

51) FALSE
52) FALSE
53) TRUE
54) TRUE
55) FALSE
56)
57)
58)
59)

16