You are on page 1of 44

Compiled Review Material 1

INTERIOR DESIGN PROFESSIONAL PRACTICE AND ETHICS


I. Multiple Choice
INSTRUCTION: Select the correct answer for each of the following questions. Mark only one answer for each item by
shading the box corresponding to the letter of your choice on the answer sheet provided.
STRICLY NO ERASURES ALLOWED. Use pencil no. 1 only.

1. Refers to all laws, decrees, executive orders and other administrative issuances and parts thereof which are
inconsistent with the provisions of this Act are hereby modified, superseded or repealed accordingly
a) separability clause
b) enforcement
c) penalties
d) repealing clause

2. Which is not a form of an interior designer’s earnings:


a) standard rates
b) commission basis
c) salary
d) fixed contract

3. Local Government Code of 1991


a) PD 1155
b) . BP 334
c) R.A. 7160
d) RA 8494

4. Contracts agreed to in a state of drunkenness or during a hypnotic spell are:


a) reformed
b) rescinded
c) Voidable
d) void

5. Minimum width of a run in a standard stair


a) 0.30 m
b) 0.40 m
c) 0.20 m
d) 0.25 m

6. Comfortable clearance for knee and leg space under the table/ counter for a person in a wheelchair.
a) 0.85 m
b) 0.74m
c) 0.80 m
d) 0.70 m

7. Under BP 220, what is the minimum fire-resistance rating for a firewall

a) 2 hrs
b) 1 hr
c) 4 hrs.
d) 3 hrs

8. A change in the use of or occupancy of a building/structure or portion thereof, which has different
requirements
a) conversion
b) demolition
c) alteration
d) renovation

9. Minimum head clearance for a mezzanine


a) 1.80 m
b) 2.00 m
c) 2.10 m
d) 1.70 m

10. Minimum clearance of the lowest portion of an awning to the ground


a) 2.40m
b) 2.20 m
c) 2.50 m
d) 2.10 m

11. Which among is not included in the scope of interior design practice?
a) planning
b) supervision
c) plumbing
d) specification

12. In the Interior Designer’s Code of Ethics, to whom does the ID have responsibility to consider needs and
aesthetic and functional requirements?
a) client
b) public
c) manufacturers/dealers
d) contractor

13. Fraud in getting the consent to a contract


a) dolo incidente
b) dolo obligation
c) dolo causente
d) dolo accident

14. Ceiling height for room with artificial ventilation


a) 2.50 m
b) 2.80 m
c) 2.40m
d) 2.70 m

15. Maximum center to center spacing of a draft sprinkler


a) 1.80m
b) 1.50m
c) 1.70m
d) 1.60m

16. A more comprehensive system of time scheduling and permits a more realistic analysis of the daily problems
of construction project
a) logbook
b) bar chart
c) timetable
d) CPM

17. Allowable tolerance in the rise and run of every step


a) 10mm / 0.10m
b) 30mm / 0.30m
c) 5mm / 0.005m
d) 4mm / 0.004m

18. Refers to the act of planning, designing, specifying, supervising anf giving general administration and
responsible direction to the finishing of interior spaces
a) space planning
b) visual technique
c) interior design

19. Air space requirement per person in a habitable room


a) 18.00 cu m
b) 14.00cu.m
c) 20.00 cu m
d) 15.00 cu m

20. Maximum reduction of stair width due to trim and handrail


a) 200mm/0.20m
b) 250mm/0.25m
c) 150mm/0.15m
d) 100mm / 0.10m

21. Minimum consultation fee per hour


a) P 700
b) P 1,000
c) P 300
d) P 500

22. Additional information on contract documents issued to bidders before date of bidding
a) Specifications
b) bid bulletin
c) bond
d) terms & conditions

23. Minimum width of exit corridor


a) 1.00 m
b) 1.50 m
c) 1.20m
d) 1.10m
24. Maximum height of manual switches above the floor
a) 1.40m
b) 1.50 M
c) 1.30 m
d) 1.20m

25. A bond submitted by a bidder as a gurranty of entering into a contract with the owner for the construction
of the work if the contract is awarded to him
a) payment bond
b) guarantee bond
c) bid bond
d) proposal bond

26. A bond furnished by the contractor and his surety as a guaranty to the quality of the materials and
equipment installed and the workmanship performed
a) work bond
b) performance bond
c) guarantee bond
d) payment bond

27. Minimum headroom clearance for any stair


a) 1.80m
b) 1.90m
c) 2.00m
d) 2.10m

28. Condominium Act


a) R.A. 4726
b) RA 7462
c) RA 2647

29. Maximum ID’s fee for 76 – 300 sqm residential design


a) P 10,000
b) P 20,000
c) P 3,000,000
d) P 50,0000

30. Maximum distance to exit for structure with sprinkler system


a) 40.00m
b) 50.00m
c) 60.00m
d) 30.00m

31. Minimum width of stairs serving more than 50 occupants


a) 1.50m
b) 1.10m
c) 2.00 m
d) 1.00m
32. Minimum increase in width of aisles for every linear meter
a) 600mm / 0.60m
b) 800mm / 0.80m
c) 300mm / 0.30m
d) 500mm / 0.50m

33. Under building code, window openings shall equal at least of what percent of the floor area of the room?
a) 25%
b) 20%
c) 10%
d) 15%

34. Instructions which may be issued to supplement drawings and general conditions of the contract
a) specifications
b) contract documents
c) schedule of work
d) scope of work

35. An outline specification enumerating the type or trade names of materials to be used
a) schedule of materials & finishes
b) bid bulletin
c) contract documents
d) bid forms

36. Who shall be responsible for carrying out the provision of the Building Code as well as the enforcement of
orders?
a) Building Officials
b) Office of the City Engineer
c) Authority
d) DOH

37. Ceiling height for mezzanine floor


a) 2.00m
b) 1.80m
c) 1.90m
d) 2.10m

38. Contracts take effect only between the parties, their assigns and heirs except in cases where te rights and
obligations arising from the contract are not transmissible by their nature, or by stipulation or by provision of
law
a) interdependence of contracts
b) relativity of contracts
c) mutuality of contracts
d) contract agreement

39. The board may entertain an application for new Certificate of Registration from the person whose certificate
has been revoked after the expiration from the date of revocation foe
a) 5 yrs
b) 4 yrs
c) 2 yrs
d) 3 yrs

40. Printed documents stipulating the procedural and administrative aspect of the contract
a) specification
b) general conditions
c) proposal
d) bid

41. A natural person who has been issued a certificate of registration and a valid professional license by the
Board of Interior Design.
a) Interior Planner
b) Professional Consultant
c) Space Planner
d) Interior Designer

42. To whom can a lump sum contract be advantageous when he knows right away the cost of the job and has
to pay the agreed amount upon the work is finished?
a) employer
b) owner
c) contractor
d) Interior designer

43. Minimum side dimension of toilet and bath


a) 0.80m
b) 0.90m
c) 1.00m
d) 1.20m

44. Is equivalent to threats and need not be physical force.


a) fraud
b) intimidation
c) termination
d) violence

45. Original drawings and specifications duly signed, stamped or scaled as instruments of service are property of:
a) interior designer
b) building official
c) owner
d) employer

46. The person or firm ordering the project for execution, including duly appointed successors, or authorized
representatives
a) agent
b) supplier
c) contractor
d) owner

47. Ceiling height for ground floor (group A dwelling)


a) c. 2.70m
b) a. 2.50m
c) d. 2.60 m
d) b. 2.80 m

48. If the agreed Professional interior design fee for a project is P 850,000, how much is he/she will receive upon
acceptance or signing of the contract
a) P 85,000
b) P 42,500
c) P 12,750
d) P 85,000

49. Maximum capacity of dumbwaiter


a) 276 kg
b) 277 kg.
c) 266 kg.
d) 267 kg.

50. Ceiling height of habitable rooms with natural ventilation


a) 3.00 m
b) 2.70 m
c) 2.10 m
d) 2.40 m

51. In BP 344, urinals should have an elongated lip or through type with maximum height of the lip of:
a) 0.45m
b) 0.50m
c) 0.40m
d) 0.48 m

52. Design studies to describe a recommended solution of the problem in overall sense is
a) sketch
b) diagram
c) schematics
d) working drawing
e) matrix

53. A store window in which goods are displayed


a) stage window
b) display window
c) front window
d) show window

54. Required by public policy, for want on acts that must be suppressed
a) nominal damages
b) liquidated damages
c) exemplary damages
d) temperate damages

55. The professional organization of interior design in the Philippines


a) CIDE
b) PIID
c) AID
d) UAP

56. A permanent roofed structure above a door attached to and supported by the building and projecting over a
wall or sidewalk.
a) mezzanine
b) awning
c) marquee
d) attic

57. The Law creating the PRC


a) RA 8534
b) PD 223
c) PD 7874
d) PD 1114

58. Minimum width of aisle serving both side


a) 1.00m
b) 2.50m
c) 1.50m
d) 2.00m

59. Maximum length of imprisonment imposed in the violation of any provisions of RA 8534
a) 3 yrs
b) 10 yrs
c) 1 yr
d) 5 yrs

60. Minimum clearance of a canopy or marquee from a sidewalk


a) 2.80m
b) 2.40m
c) 2.70m
d) 3.00m

61. Purchase and deliver to the jobsite or other location when so designated
a) delivery
b) furnish
c) manufacture
d) purchase order

62. Maximum height of a handrail above the stair head


a) 0.80m
b) 0.85m
c) 0.75m
d) 0.90m
63. Percentage of the amount paid to an interior designer for the compliance of design development phase
a) 15%
b) 20%
c) 50%
d) 35%

64. Permit issued to a foreigner to practice his profession


a) "Philippine Interior Design Act of 1998."
b) RA 8534mit
c) Consultant’s Permit
d) a. foreign reciprocity

65. Minimum fine of any person violating any provision of BP 344


a) P 2,000
b) P 5,000
c) P 10, 000
d) P 50,000

66. Minimum area of attic opening


a) 0.50sqm
b) 0.80 sqm
c) 0.60sq.m
d) 0.70 sqm

67. Labor and materials for both as well as equipment, transportation, or other facilities necessary to commence
and complete the construction called for in the contract
a) schedule of work
b) specificatons
c) mobilization
d) work

68. The list of instructions stipulating the manner on how bids are to be prepared and conditions for the award
of contract
a) instruction to bidders
b) checklist
c) bid bulletin
d) general conditions

69. Width of wheelchair


a) 0.80m
b) 0.85 m
c) 0.75m
d) 0.70m

70. The notice published by the owner giving information as to the nature of the proposed project, conditions
for the issuance of contract documents and date of bidding
a) award
b) invitation to bid
c) contract documents
d) bid bulletin

71. Minimum run of a winding stair


a) 155 mm/ 0.155mm
b) 100 mm/ 0.10 m
c) 200 mm/ 0,20m
d) 150 mm / 0.15m

72. Total amount to be paid to an interior designer after the schematic design phase
a) 30%
b) 20%
c) 10 %
d) 35%

73. Maximum distance of a handicapped parking space from the facility being served
a) 60.00m
b) 50.00m
c) 20.00 m
d) 10.00 m

74. Minimum dimension of an accessible elevator


a) 1.20m x 1.40m
b) 1.40 x 1.40m
c) 1.10m x 1.40m
d) 1.00 x 1.20m

75. Which of the following cannot be done by the employer If the contractor fails or refuses to comply with his
obligation?
a) Another work should be executed
b) Refuse delivery
c) Terminate the work
d) Have the defect removed

76. The built environment shall be designed to allow the disabled citizens to participate and contribute to
developmental goals.
a) Occupancy
b) workability and efficiency
c) reachability
d) safety

77. Contracts are voidable or annulable when:


a) b and c
b) Consent is vitiated by mistake, violence, intimidation, undue influence or fraud
c) One of the parties is incapable of giving consent to contract
d) Breach of contract

78. Minimum size of rooms


a) 12.00 sq m
b) 6.00 sq.m
c) 4.00 sqm
d) 8 sq m

79. Minimum length of imprisonment imposed in the violation of any provisions of RA 8534
a) 12 months
b) 5 months
c) 3 months
d) 6 months

80. A bond furnished by the contractor and his surety as a guaranty of good faith on the part of the contractor to
pay all obligations arising from his contract
a) work bond
b) payment bond
c) surety bond
d) performance bond

81. Minimum dimension of a kitchen


a) 1.60m
b) 1.50m
c) 1.75m
d) 1.80m

82. Maximum run of a winding stair


a) 100mm/ 0.10m
b) 300mm/ 0.30m
c) 300mm/ 0.10m
d) 200mm/0.20m

83. A government entity created under PD No. 223 to administer, implement and enforce the various regulatory
laws and policies of the government relative to various professions
a) PRC
b) DPWH
c) Office of the President
d) NMC

84. Guidelines for standard fees and contract agreement


a) PIID doc #5
b) PIID doc # 6
c) PIID doc # 3
d) PIID doc # 4

85. A written notice from the owner to the successful bidder stating that its bid has been accepted and that, in
accordance with the terms of the tender/bid documents, he is required to enter into contract and to furnish the
required performance bond and other stipulated documents
a) notice to proceed
b) proposal
c) notice of award
d) bid bulletin

86. Minimum size of entrance tread for an entrance or exit step


a) 100mm/ 0.25m
b) 300mm / 0.30m
c) 150mm/ 0.15m
d) 200mm / 0.20m

87. The National Building Code


a) RA 344
b) PD 344
c) PD 1096
d) RA 1174

88. It consists in the omission of that diligence which is required by the nature of the obligation.
a) negligence
b) diligence
c) delay
d) mistake

89. Classification of occupancy for bowling alleys


a) Group E
b) Group C
c) Group D
d) Group D

90. An agreement by virtue of which the owner of credit transfer his credit and its accessory right to another
who acquires the power to enforce it to the same extent or the assignor duly approved by the client
a) deed of assignment
b) contract
c) transfer credit
d) credit line

91. An offer to perform the work described in a contract at a specified cost.


a) Sub-contract
b) proposal
c) award
d) bid

92. Neither the employer nor the contractor or designer knows how much the job will cost until after its
completion
a) cost plus a fixed amount
b) cost plus certain percentage
c) percentage
d) Lump-sum
93. A written notice to the contractor of the date on which he is to begin the prosecution of the works he has
contracted
a) bid bulletin
b) notice of award
c) instruction to bidder
d) notice to proceed

94. Ceiling height for room with natural ventilation


a) 3.00 m
b) 2.70m
c) 2.40 m
d) 2.50 m

95. Complaints regarding unethical practices against interior designer are directed to the
a) PIID President
b) DPWH
c) City Engineer
d) BOID Chairman

96. It includes any and all damages a human being may suffer in any and all manifestation of his life
a) temperate damages
b) moral damages
c) liquidated damages
d) civil damages

97. Handrail height for fire exits


a) 0.75m-0.85m
b) 0.80m - 0.90m
c) 0.85m-0.90 m
d) 0.70-0.80m

98. The life of the contract where the terms and conditions are being complied with or implement
a) termination
b) compliance with the contract
c) perfection of the contract
d) contract agreement

99. Maximum width of an exit door leaf


a) 1.60m
b) 1.20m
c) 1.40m
d) 1.50m

100. Comfortable reach of persons confined to a wheelchair, is from ____m to ____m


a) 0.80-1.00m
b) 0 .75-1.00m
c) 0.70m - 1.20m
d) 0.85 - 1.00m
101. Minimum dimension of attic opening
a) 0.90 m
b) 0.70m
c) 0.60m
d) 0.80 m

102. With regards to responsibilities to his CLIENT, which of the following is/are not expected of the interior
designer?
a) presents examples of professional experience
b) none
c) explains conditions of project cost estimates
d) ascertains exact nature/scope of services/professional fees

103. Technical specifications belong to:


a) contract document
b) construction phase
c) design development phase
d) schematic design phase

104. Periodic site supervision (as per requirement)


a) Construction phase
b) Schematic design phase
c) Contract document phase
d) Pre-bid phase

105. Fraud in the performance of an obligation


a) dolo accident
b) dolo causente
c) dolo incidente
d) dolo obligation

106. Philippine Environmental Policy


a) PD. 1115
b) P.D 1511
c) P.D. 1151
d) P.D. 1551

107. Under BP 344, the use of thresholds shall be minimized throughout the buildings. Where they are essential,
the maximum height shall be …
a) 10 mm
b) 15 mm
c) 20 mm
d) 25 mm

108. Minimum height of manual switches above the floor


a) 1.10 m
b) 1.20 m
c) 1.25 m
d) 1.00 m
109. A listing of the different parts of the work indicating in each the value in materials and labor, including an
Allowance for profit and overhead
a) production sheet
b) breakdown of work and corresponding value
c) specification documents
d) bill of materials

110. Every member of the board shall at the time of his appointment and thereafter have practice experience of
interior design for a period of...
a) 5 yrs
b) 8 yrs
c) 10 yrs
d) 6 yrs

111. A binding resolution of disputes by one or more neutral person as a substitute for judicial proceeding
a) Agreement
b) arbitration
c) final decision
d) legal action

112. It is the remedy in equity by means of which a written instrument is made or construed so as to express or
conform to the real intention of the parties
a) agreement
b) limitation
c) recission
d) reformation

113. Reason when a contract cannot be annulled


a) Reformed
b) Rescission
c) all
d) ratified

114. Maximum amount imposed in the violation of any provisions of RA 8534


a) Two hundred thousand pesos (P200,000.00)
b) One hundred thousand pesos
c) One hundred Fifty thousand pesos (P150,000.oo)
d) Two hundred fifty thousand pesos (P250,000.oo)

115. The period of time allowed by the owner of the delay suffered by the contractor due to courses beyond his
control
a) deadline
b) supplementing time
c) contract time extension
d) delayed extension
116. In repetitive works, interior designer’s fee is paid except by:
a) a and c
b) full payment for 1 unit
c) percentage of all units including the model unit
d) percentage of one unit

117. Height of guard rails


a) 1.00m
b) 0.90m
c) 0.85
d) 0.80m

118. The period of time allowed the contractor by the client in addition to the stipulated contract time
necessitated by a duly issued extra work or change order
a) charge fee
b) statue of limit
c) additional contract time
d) time limit

119. Contracts for professional services


a) PIID doc # 4
b) PIID doc # 3
c) PIID doc #5
d) PIID doc # 6

120. Situation: Ms. X, an interior designer entered into with Mr. Y binding himself to do the interior design of
Mr. Y’s house. The contract states as one of the terms that in case of failure of either party to comply with the
terms thereof, or in case of breach, the guilty party shall pay the other by way of damages, the amount of P
10,000. This is known as:
a) liquidated damage
b) Temperate damage
c) moderate damage
d) Exemplary damage

121. Maximum run of a winding stair


a) 300mm / 0.30m
b) 400mm/ 0.40m
c) 100mm/0.10m
d) 200m/0.20m

122. Minimum stair width for an occupant load that is less than 50
a) 0.90 m
b) 1.00 m
c) 0.80 m
d) 0. 75 m

123. IRR refers to


a) Implementing Rules and Rights
b) Internal Revenue Regulations
c) Implementing Rules and Regulations
d) International Rights and Regulations

124. Maximum height of doorknobs and other hardware above the floor
a) 1.06 m
b) 1.15 m
c) 1.05 m
d) 1.10 m

125. A remedy granted by law both to the contracting parties and the third persons in order to secure reparation
of damage caused them by a contract
a) Recission
b) annulment
c) reformation
d) void

126. A bar which extends across at least ½ the width of each door leaf, which will open the door if subjected to
pressure.
a) Guide Rail
b) Panic hardware
c) Lever Door Knob
d) Grab Bar

127. Magna carta for the disabled


a) RA 7277
b) RA 2772
c) RA 7772
d) RA 7227

128. A breach or violation of contract by a contracting party entitles the aggrieved party to ask for
a) termination
b) damages
c) additional fee
d) Surcharge

129. Legal mandate for handicapped


a) BP 344
b) IR 334
c) IRR 344
d) RA 344

130. Medium used for gauging and controlling construction activities


a) a. graph
b) Logbook
c) CPM
d) Bar chart

131. To whom can a lump sum contract be advantageous when the accounting of the expenses is not required?
a) supplier
b) contractor
c) Interior designer
d) Owner

132. The Chairman of the Board of Interior design has to hold office for
a) 1 yr
b) 5 yrs
c) 2 yrs
d) 3 yrs

133. It is defined as an unconscious ignorance or forgetfulness of the existence or non-existence of a fact, past
or present, material to the contract
a) fraud
b) Negligence
c) avoidance
d) mistake

134. Which among is not a qualification of applicant for examination


a) a Bachelor of Interior Design or Master of Interior Design degree holder in a school, academy, institute, or
college duly recognized by the government
b) professional who completed 60 units of professional subjects
c) a citizen of the Philippines
d) convicted of any crime involving moral turpitude

135. What type of specifications specifies the manufacturer’s name/brand name?


a) descriptive
b) closed
c) performance
d) open

136. One who belongs to that group of men and women who are trained by education and experience to
perform certain functions better than their fellowmen is a ...
a) manager
b) Professional
c) practitioner
d) artist

137. Under Fire Code of the Philippines (FCP), CLASSIFICATION OF OCCUPANCY, COURT HOUSES SHALL BE
CLASSIFIED
a) Institution
b) residential
c) assembly
d) others

138. Minimum glass thickness used for floors


a) 10mm / 0.10m
b) 20mm / 0.20m
c) 12mm / 0.12m
d) 15mm/ 0.15m

139. Habitable rooms provided with artificial ventilation shall have ceiling height not less than __________
measured from the floor to ceiling.
a) 3.00m
b) 2.40m
c) 2.00m
d) 1.80m

140. Written or printed description of work to be done describing qualities of materials and made of
construction
a) endorsement
b) proposal
c) specification
d) bid form

141. A person or organization who for a consideration promises to make good the debt or default of another
a) performance bond
b) surety
c) damages
d) professional fee

142. Minimum width of walkways


a) 1.50 meters
b) 1.10 meters
c) 1.00 meters
d) 1.20 meters

143. In BP 344, one public phone is required in every -?- unit/s ?


a) three
b) four
c) five
d) six

144. The second essential element of a contract


a) time
b) work
c) professional fee
d) Object/subject

145. Maximum ID’s fee on percentage basis


a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 7%

146. A written additional information, provision, and/or other document issued by the client prior to the closing
date for the receipt of bids, which is made an integral part of the Tender and Contract documents
a) contract document
b) proposal
c) bid tender
d) addendum

147. Number of wheelchair seating for an assembly with seating capacity of 51-300
a) 3
b) 4
c) 2
d) 5

148. Lump sum consultation fee in a maximum of 8 hours


a) P 1,500
b) P 5,000
c) P 10,000
d) P 10,500

149. Under BP 344, which of the following is NOT generally considered as a basic physical planning requirement?
a) orientation
b) durability
c) safety
d) accessibility

150. A specific period of time within which legal action must be brought for alleged damage or injury
a) deadline
b) contract time
c) deadlock
d) statue of limitation

151. Angle of guard rails


a) 10 deg
b) 20 deg
c) 30 deg
d) 15 deg

152. A set of rules which serves to guide every professional in the practice of his profession is known as
a) Rules and Regulations
b) New Civil Code
c) Code of Ethics
d) Professional Regulations

153. Minimum Interior designer’s fee for renovations and repairs


a) P 100,000
b) P 50,000
c) P 20,000
d) P 10, 000

154. The board in accordance with the Rules of the Commission shall report the rating obtained by each
candidate not more than
a) 12 days
b) 15 days
c) 10 days
d) 20 days

155. What is the minimum dimension for Accessible Elevator?


a) 1.20m x 1.80m
b) 1.00m x 1.50m
c) 1.10m x 1.40m
d) 1.20m x 1.50m

156. Air space requirement per person in a school room


a) 4.00 cu.m
b) 3.00cu.m
c) 5.00 cu.m
d) 6.00 cu.m

157. Minimum room dimension


a) 2.40 m
b) 2.50 m
c) 2.00 m
d) 2.10 m

158. Minimum clear width of an exit doorway


a) 1.00 M
b) 0.90 m
c) 0.70 m
d) 0.80 m

159. A bond furnished by the contractor and his surety as guaranty to execute the work in accordance with the
terms of the contract
a) guarantee bond
b) payment bond
c) performance bond
d) surety

160. Minimum number of exit/s for any stage


a) 2
b) 3
c) 1
d) 4
161. The birth of the contract or the commencement of the contractor’s judicial life
a) consumation of contract
b) contract agreement
c) termination of contract
d) perfection of the contract

162. Maximum height of lavatories in BP 344


a) 0.75m
b) 0. 85 m
c) 0.70m
d) 0.80 m.

163. Under PD 1096, what is referred to as construction in an existing building/structure involving physical
change to increase its value (area), utility, and/or improve its aesthetic quality?
a) repair
b) renovation
c) alteration
d) conversion

164. Least dimension for Toilet and Bath?


a) 0.60m
b) 1.20m
c) 0.90m
d) 1.00m

165. Minimum number of exit for a projection room


a) 2
b) 4
c) 3
d) 1

166. New Civil Code of the Philippines


a) RA 368
b) RA 386
c) RA 836
d) RA 863

167. Maximum height of water closets in BP 344


a) 0.55 m
b) 0.60 m
c) 0.45 m
d) 0.50 m

168. It is an object or undertaking of the obligation to be done or not to be done


a) document
b) acceptance
c) agreement
d) prestation

169. Minimum stair width for a residence


a) 750mm
b) 800 mm
c) 1000 mm
d) 700mm

170. Minimum width of stairs


a) 900 mm / 0.90 m
b) 750mm / 0.75m
c) 850mm / 0.85m
d) 800mm / 0.80 m

171. Minimum height of doorknobs and other hardware above the floor
a) 0.90 m
b) 0.82 m.
c) 0.85 m
d) 0.80 m

172. One not expressed by the parties, but implied from facts and circumstances showing mutual intention to
contract, dictated by reason and justice and which the law presumes from the relation of the parties
a) bid contract
b) agreement
c) implied contract
d) express contract

173. Minimum width of side aisles


a) 1.00 m
b) 1.50 m
c) 1.10m
d) 1.20 m

174. A contract provision setting forth the damages a party must pay in the event of his breach
a) bond
b) penalty clause
c) guarantee
d) Damages

175. Minimum interior designer’s fee based on percentage basis


a) 7%
b) 15%
c) 5%
d) 10%

176. Professional fee upon acceptance Fee


a) 5%
b) 10%
c) 50%
d) 20%

177. What can relieve the contractor of his liability for any defect in the work
a) Delay of work by the employer
b) Cancellation of work by the employer
c) Acceptance of work by the employer
d) Damages paid by the employer

178. Awarded to vindicate or recognize the right of the plaintiff which has been violated and not necessarily to
indemnify him for any loss suffered
a) exemplary damages
b) nominal damages
c) liquidated damages
d) temperate damages

179. The built environment shall be designed so that it shall be accessible to all people
a) accessibility
b) reachability
c) sustainability
d) usability

180. Contract for goods which are to be manufactured special order, and not for general market
a) contract for a piece of work
b) Cost plus
c) Lump sum contract
d) cost plus a certain percentage

----------Key----------

1. (d)
2. (b)
3. (c)
4. (d)
5. (c)
6. (d)
7. (c)
8. (a)
9. (a)
10. (a)
11. (c)
12. (a)
13. (c)
14. (c)
15. (a)
16. (d)
17. (c)
18. (c)
19. (b)
20. (d)
21. (d)
22. (b)
23. (d)
24. (c)
25. (c)
26. (c)
27. (c)
28. (a)
29. (d)
30. (c)
31. (b)
32. (c)
33. (c)
34. (a)
35. (a)
36. (a)
37. (b)
38. (b)
39. (c)
40. (b)
41. (d)
42. (b)
43. (b)
44. (b)
45. (a)
46. (d)
47. (a)
48. (a)
49. (b)
50. (b)
51. (d)
52. (c)
53. (d)
54. (d)
55. (b)
56. (c)
57. (b)
58. (a)
59. (a)
60. (d)
61. (b)
62. (d)
63. (d)
64. (d)
65. (a)
66. (c)
67. (c)
68. (a)
69. (c)
70. (b)
71. (d)
72. (a)
73. (a)
74. (c)
75. (c)
76. (b)
77. (d)
78. (b)
79. (d)
80. (b)
81. (b)
82. (c)
83. (a)
84. (a)
85. (c)
86. (b)
87. (c)
88. (a)
89. (b)
90. (a)
91. (b)
92. (a)
93. (d)
94. (b)
95. (d)
96. (b)
97. (b)
98. (b)
99. (b)
100. (c)
101. (c)
102. (a)
103. (a)
104. (a)
105. (c)
106. (c)
107. (d)
108. (b)
109. (b)
110. (c)
111. (b)
112. (d)
113. (d)
114. (a)
115. (c)
116. (c)
117. (b)
118. (c)
119. (d)
120. (a)
121. (a)
122. (a)
123. (c)
124. (a)
125. (a)
126. (b)
127. (a)
128. (b)
129. (a)
130. (d)
131. (b)
132. (d)
133. (d)
134. (d)
135. (b)
136. (b)
137. (c)
138. (c)
139. (b)
140. (c)
141. (b)
142. (d)
143. (b)
144. (d)
145. (c)
146. (d)
147. (a)
148. (c)
149. (b)
150. (d)
151. (c)
152. (c)
153. (b)
154. (d)
155. (c)
156. (b)
157. (c)
158. (c)
159. (c)
160. (a)
161. (d)
162. (d)
163. (b)
164. (c)
165. (a)
166. (b)
167. (c)
168. (d)
169. (a)
170. (b)
171. (b)
172. (c)
173. (c)
174. (b)
175. (d)
176. (b)
177. (c)
1 Minimum dimension of an accessible elevator
a. 1.00 x 1.20m b. 1.10m x 1.40m c. 1.20m x 1.40m

178. (b)
179. (a)
180. (a)

PROFESSIONAL PRACTICE AND ETHICS


BOARD EXAMINATION PRACTICE 3
2 A bond furnished by the contractor and his surety as guaranty to execute the work in accordance with
the terms of the contract
a. payment bond b. performance bond c. surety

3 Minimum dimension of toilet and bath


a. 0.80m b. 1.20m c. 0.90m

4 Purchase and deliver to the jobsite or other location when so designated


a. manufacture b. furnish c. purchase order

5 Ceiling height of habitable rooms with natural ventilation


a. 2.40 m b. 2.10 m c. 2.70 m d. 3.00 m

6 Fraud in the performance of an obligation


a. dolo incidente b. dolo causente c. dolo obligation

7 Height of guard rails


a. 1.00m b. 0.90m c. 0.80m

8 Design studies to describe a recommended solution of the problem in overall sense is


a. sketch b. working drawing c. schematics

9 Magna carta for the disabled


a. RA 7772 b. RA 7277 c. 7227

10 Maximum run of a winding stair


a. 400mm/ 0.40m b. 300mm / 0.30m c. 200m/0.20m

11 Maximum reduction of stair width due to trim and handrail


a. 200mm/0.20m b. 100mm / 0.10m c. 250mm/0.25m

12 Neither the employer nor the contractor or designer knows how much the job will cost until after its
completion
a. Lump-sum b. cost plus a fixed amount c. cost plus certain percentage

13 Minimum area of attic opening


a. 0.60sq.m b. 0.50sqm c. 0.80 sqm

14 Minimum increase in width of aisles for every linear meter


a. 300mm / 0.30m b. 500mm/ 0.50m c. 800mm/0.80m

15 Air space requirement per person in a school room


a. 3.00cu.m b. 4.00 cu m c. 5.00 cu m

16 It consists in the omission of that diligence which is required by the nature of the obligation.
a. delay b. negligence c. mistake

17 Refers to all laws, decrees, executive orders and other administrative issuances and parts thereof
which are inconsistent with the provisions of this Act are hereby modified, superseded or repealed
accordingly
a. enforcement b. penalties
c.. separability clause d. repealing clause

28 Minimum width of walkways


a. 1.20 meters b. 1.10 meters c. 1.00 meters

19 The built environment shall be designed so that it shall be accessible to all people
a. reachability b. usability c. accessibility

20 Maximum height of water closets in BP 344


a. 0.45 m b. 0.55m c. 0.50m

21 Minimum height of doorknobs and other hardware above the floor


a. 0.82 m. b. 0.90 m c. 0.85 m

22 Minimum dimension of a kitchen


a. 1.80m b. 1.60m c. 1.50m

23 Maximum run of a winding stair


a. 100mm/ 0.10m b. 300mm / 0.30m c. 200mm/0.20m

24 Labor and materials for both as well as equipment, transportation, or other facilities necessary to
commence and complete the construction called for in the contract
a. work b. mobilization c. schedule of work

25 What is the minimum dimension for Accessible Elevator?


a. 1.00m x 1.50m b. 1.20m x 1.50m
c. 1.10m x 1.40m d. 1.20m x 1.80m

26 Maximum center to center spacing of a draft sprinkler


a. 1.50m b. 1.60m c. 1.80m

27 A store window in which goods are displayed


A . stage window b . display window c. show window

28 Minimum size of entrance tread for an entrance or exit step


a. 200mm / 0.20m b. 300mm / 0.30m c. 150mm/ 0.15m

29 Under BP 220, what is the minimum fire-resistance rating for a firewall


a. 2 hrs b. 4 hrs. c. 1 hr

30 A bond furnished by the contractor and his surety as a guaranty to the quality of the materials and
equipment installed and the workmanship performed
x. performance bond b. guarantee bond c. payment bond

31 Under fcp, CLASSIFICATION OF OCCUPANCY, COURT HOUSES SHALL BE CLASSIFIED


a. Institution b. assembly c. others
32 Minimum clear width of an exit doorway
a. 0.70 m b. 0.80m c. 0.90m

33 Minimum length of imprisonment imposed in the violation of any provisions of RA 8534


a. 3 months b. 5 months
c. 6 months d. 12 months

34 Under building code, window openings shall equal at least of what percent of the floor area of the
room?
a. 15% b. 20% c. 10%

35 Maximum height of manual switches above the floor


a. 1.40m b. 1.20m c. 1.30 m

36 An offer to perform the work described in a contract at a specified cost.


a. Sub-contract b. proposal c. award

37 Minimum glass thickness used for floors


a. 10mm / 0.10m b. 15mm/ 0.15m c. 12mm / 0.12m

38 Maximum capacity of dumbwaiter


a. 267 kg. b. 266 kg. c. 277 kg. d. none

39 Air space requirement per person in a habitable room


a. 14.00cu.m b. 15.00 cu m c. 20.00 cu m

40 Additional information on contract documents issued to bidders before date of bidding


a. Specifications b. terms & conditions c. bid bulletin

41 Least dimension for Toilet and Bath?


a. 0.90m b. 1.20m c. 1.00m d. 0.60m

42 Maximum length of imprisonment imposed in the violation of any provisions of RA 8534


a. 1 yr b. 3 yrs c. 5 yrs d. 10 yrs

43 The list of instructions stipulating the manner on how bids are to be prepared and conditions for the
award of contract
a. checklist b. instruction to bidders c. general conditions

44 Angle of guard rails


a. 10 deg b. 2o deg c. 30 deg

45 The Law creating the PRC


a. RA 8534 b. PD 1114 c. PD 223

46 Minimum width of a run in a standard stair


a. 0.20 m b. 0.30m c. 0.25m
47 A government entity created under PD No. 223 to administer, implement and enforce the various
regulatory laws and policies of the government relative to various professions
a. PRC b. DPWH c. NMC

48 Minimum size of rooms


a. 4.00 sqm b. 6.00 sq.m c. 12.00 sq m

49 Complaints regarding unethical practices against interior designer are directed to the
a. City Engineer b. BOID Chairman c. DPWH

50 Minimum run of a winding stair


a. 150mm / 0.15m b. 155mm/0.155mm c. 200mm/0,20m

51 Minimum number of exit for a projection room


a. 4 b. 2 c. 1

52 Under BP 344, the use of thresholds shall be minimized throughout the buildings. Where they are
essential, the maximum height shall be …
a. 20mm b. 15mm c. 25mm

53 A bond submitted by a bidder as a gurranty of entering into a contract with the owner for the
construction of the work if the contract is awarded to him
a. proposal bond b. bid bond c. payment bond

54 Minimum number of exit/s for any stage


a. 2 b. 4 c. 3 d. 1

55 A contract provision setting forth the damages a party must pay in the event of his breach
a. Damages b. penalty clause c. bond

56 Ceiling height for room with natural ventilation


a. 2.50 m b. 2.40 m c. 2.70m d. 3.00 m

57 The professional organization of interior design in the Philippines


a. UAP b. PIID c. AID

58 In BP 344, one public phone is required in every -?- unit/s ?


a. four b. three c. five

59 Ceiling height for ground floor (group A dwelling)


a. 2.50m b. 2.80 m c. 2.70m

60 Minimum height of manual switches above the floor


a. 1.20 m b. 1.10 m c. 1.00 m

61 A bond furnished by the contractor and his surety as a guaranty of good faith on the part of the
contractor to pay all obligations arising from his contract
a. performance bond b. surety bond c. payment bond

62 Printed documents stipulating the procedural and administrative aspect of the contract
a. specification b. general conditions c. proposal

63 Minimum width of exit corridor


a. 1.10m b. 1.20m c. 1.50 m

64 Every member of the board shall at the time of his appointment and thereafter have practice
experience of interior design for a period of
a. 5 yrs b. 8 yrs c. 10 yrs

65 The built environment shall be designed to allow the disabled citizens to participate and contribute to
developmental goals.
a. workability and efficiency b. Occupancy c. safety

66 Ceiling height for room with artificial ventilation


a. 2.50 m b. 2.80 m c. 2.40m

67 Awarded to vindicate or recognize the right of the plaintiff which has been violated and not necessarily
to indemnify him for any loss suffered
a. temperate damages b. nominal damages c. exemplary damages

68 Who shall be responsible for carrying out the provision of the Building Code as well as the
enforcement of orders?
a. Authority b. Building Officials
c. Office of the City Engineer d. DOH

69 One who belongs to that group of men and women who are trained by education and experience to
perform certain functions better than their fellowmen is a
a. practitioner b. manager c. Professional

70 Minimum room dimension


a. 2.40m b. 2.10 m c. 2.00m

71 Maximum height of lavatories in BP 344


a. 0.80 m. b. 0.70m c. 0.75m

72 It is defined as an unconscious ignorance or forgetfulness of the existence or non-existence of a fact,


past or present, material to the contract
a. Negligence b. mistake c. fraud

73 Handrail height for fire exits


a. 0.70-0.80m b. 0.80m - 0.90m c. 0.75m-0.85m

74 The person or firm ordering the project for execution, including duly appointed successors, or
authorized representatives
a. contractor b. owner c. agent
75 Number of wheelchair seating for an assembly with seating capacity of 51-300
a. 4 b. 3 c. 2 d. 5

76 Under BP 344, which of the following is NOT generally considered as a basic physical planning
requirement?
a. safety b. accessibility
c. durability d. orientation

77 Philippine Environmental Policy


a. P.D 1511 b. P.D. 1551 c. P.D. 1151

78 It is the remedy in equity by means of which a written instrument is made or construed so as to


express or conform to the real intention of the parties
a. recission b. reformation c. agreement

79 Permit issued to a foreigner to practice his profession


a. foreign reciprocity
b. RA 8534
c. "Philippine Interior Design Act of 1998."
d. Consultant’s Permit

80 Contracts agreed to in a state of drunkenness or during a hypnotic spell are:


a. Voidable b. void c. rescinded

81 In BP 344, urinals should have an elongated lip or through type with maximum height of the lip of:
a. 0.48 m b. 0.45m c. 0.40m

82 Which among is not included in the scope of interior design practice?


a. supervision b. planning
c. specification d. plumbing

83 Guidelines for standard fees and contract agreement


a. PIID doc # 3 b. PIID doc # 4 c. PIID doc #5 d. PIID doc #
6

84 What can relieve the contractor of his liability for any defect in the work
a. Damages paid by the employer
b. Cancellation of work by the employer
c. Acceptance of work by the employer
d. Delay of work by the employer

85 To whom can a lump sum contract be advantageous when the accounting of the expenses is not
required?
a. Interior designer b. contractor
c. Owner d. supplier

86 Legal mandate for handicapped


a. RA 344 b. IRR 344 c. BP 344
87 The period of time allowed by the owner of the delay suffered by the contractor due to courses beyond
his control
a. deadline b. supplementing time c. contract time extension

88 Minimum width of stairs


a. 750mm / 0.75m b. 800mm / 0.80 m c. 900 mm / 0.90 m

89 Minimum fine of any person violating any provision of BP 344


a. P 5,000 b. P 2,000 c. P 10, 000

90 A person or organization who for a consideration promises to make good the debt or default of
another
a. performance bond b. surety c. damages

91 Situation: Ms. X, an interior designer entered into with Mr. Y binding himself to do the interior
design of Mr. Y’s house. The contract states as one of the terms that in case of failure of either party
to comply with the terms thereof, or in case of breach, the guilty party shall pay the other by way of
damages, the amount of P 10,000. This is known as:
a. Temperate damage b. liquidated damage
c.Exemplary damage d. moderate damage

92 Technical specifications belong to:


a. schematic design phase b. design development phase c. contract document

93 Classification of occupancy for bowling alleys


a. Group E b. Group D c. Group C

94 Minimum stair width for an occupant load that is less than 50


a. 0.90m b. .80m c. 1.00m

95 The Chairman of the Board of Interior design has to hold office for
a. 1 yr b. 2 yrs c. 5 yrs d. 3 yrs

96 A specific period of time within which legal action must be brought for alleged damage or injury
a. statue of limitation b. contract time c. deadline

97 A set of rules which serves to guide every professional in the practice of his profession is known as
a. New Civil Code b. Code of Ethics c. Rules and Regulations

98 Minimum dimension of attic opening


a. 0.80 m b. 0.90 m c. 0.60m

99 With regards to responsibilities to his CLIENT, which of the following is/are not expected of the interior
designer?
a. presents examples of professional experience
b. explains conditions of project cost estimates
c. ascertains exact nature/scope of services/professional fees
100 Required by public policy, for want on acts that must be suppressed
a. exemplary damages b. temperate damages c. nominal damages

101 The second essential element of a contract


a. Object/subject b. work c. professional fee

102 The birth of the contract or the commencement of the contractor’s judicial life
a. contract agreement b. consumation of contract c. perfection of the contract

103 A binding resolution of disputes by one or more neutral person as a substitute for judicial proceeding
a. Agreement b. arbitration c. legal action

104 Local Government Code of 1991


a. PD 1155 b. R.A. 7160 c. BP 334

105 Minimum width of side aisles


a. 1.00 m b. 1.10m c. 1.20 m

106 The notice published by the owner giving information as to the nature of the proposed project,
conditions for the issuance of contract documents and date of bidding
a. bid bulletin b. award c. invitation to bid

107 New Civil Code of the Philippines


a. RA 368 b. RA 863 c. RA 386

108 Maximum height of a handrail above the stair head


a. 0.80m b. 0.90m c. 0.75m

109 A listing of the different parts of the work indicating in each the value in materials and labor, including
an Allowance for profit and overhead
a. bill of materials b. breakdown of work c. production sheet
and corresponding value

110 Condominium Act


a. RA 7462 b. R.A. 4726 c. RA 2647

111 Contract for goods which are to be manufactured special order, and not for general market
a. Lump sum contract b. contract for a piece of work
b. Cost plus d. cost plus a certain percentage

112 Which among is not a qualification of applicant for examination


a. a citizen of the Philippines
b. professional who completed 60 units of professional subjects
c. a Bachelor of Interior Design or Master of Interior Design degree holder in a school, academy,
institute, or college duly recognized by the government
d. convicted of any crime involving moral turpitude

113 Acceptance Fee


a. 5% b. 10% c. 20% d. 50%
114 Fraud in getting the consent to a contract
a. dolo incidente b. dolo causente c. dolo obligation

115 Under PD 1096, what is referred to as construction in an existing building/structure involving physical
change to increase its value (area), utility, and/or improve its aesthetic quality?
a. alteration b. repair
c. conversion d. renovation

116 Which is not a form of an interior designer’s earnings:


a. fixed contract b. commission basis c. salary d. standard rates

117 To whom can a lump sum contract be advantageous when he knows right away the cost of the job
and has to pay the agreed amount upon the work is finished?
a. Interior designer b. contractor
b. Owner c. employer

118 Contracts for professional services


a. PIID doc # 3 b. PIID doc # 4 c. PIID doc #5 d. PIID doc #
6

119 What type of specifications specifies the manufacturer’s name/brand name?


a. performance b. descriptive
c. closed d. brand name

120 Comfortable reach of persons confined to a wheelchair, is from ____m to ____m


a. .80-1.00m b. .75-1.00m c. 0.70m - 1.20m

121 A written notice to the contractor of the date on which he is to begin the prosecution of the works he
has contracted
a. instruction to bidder b. notice to proceed c. notice of award

122 Maximum distance to exit for structure with sprinkler system


a. 60.00m b. 50.00m c. 40.00m

123 Instructions which may be issued to supplement drawings and general conditions of the contract
a. specifications b. scope of work c. schedule of work

124 Minimum head clearance for a mezzanine


a. 2.10 m b. 1.80m c. 2.00 m

125 It is an object or undertaking of the obligation to be done or not to be done


a. agreement b. prestation c. acceptance

126 Total amount to be paid to an interior designer after the schematic design phase
a. 10 % b. 20% c. 30% d. 35%

127 Is equivalent to threats and need not be physical force.


a. violence b. fraud c. intimidation

128 Refers to the act of planning, designing, specifying, supervising anf giving general administration and
responsible direction to the finishing of interior spaces
a. visual technique b. space planning c. interior design

129 Periodic site supervision (as per requirement)


a. Schematic design phase b. contract document phase c. construction phase

130 Contracts for a piece of work are discharged except:


a. Agreement b. performance
c.Breach of contract d. none

131 The life of the contract where the terms and conditions are being complied with or implement
a. contract agreement b. compliance with the contract c. perfection of the
contract

132 Percentage of the amount paid to an interior designer for the compliance of design development phase
a. 20% b. 35% c. 50% d. 15%

133 Minimum width of stairs serving more than 50 occupants


a. 1.00m b. 1.10m c. 1.50m

134 Which of the following cannot be done by the employer If the contractor fails or refuses to comply
with his obligation?
a. Have the defect removed b. Another work should be executed
b. Terminate the work d. Refuse delivery

135 Maximum amount imposed in the violation of any provisions of RA 8534


a. One hundred thousand pesos (P100,000.oo)
b. Two hundred thousand pesos (P200,000.00)
c. One hundred Fifty thousand pesos (P150,000.oo)
d. Two hundred fifty thousand pesos (P250,000.oo)

136 Original drawings and specifications duly signed, stamped or scaled as instruments of service are
property of:
a. owner b. employer c. interior designer d. building
official

137 A remedy granted by law both to the contracting parties and the third persons in order to secure
reparation of damage caused them by a contract
a. reformation b. annulment c. Recission

138 IRR refers to


a. Internal Revenue Regulations b. Implementing Rules and Rights c. Implementing rules and
Regulations

139 Reason when a contract cannot be annulled


a. Rescission b. ratified
c. Reformed d. all

140 Minimum consultation fee per hour


a. P 300 b. P 500 c. P 700 d. P 1,000

141 An outline specification enumerating the type or trade names of materials to be used
a. bid forms b. bid bulletin c. schedule of materials & finishes

142 Width of wheelchair


a. 0.75m b. 0.70m c. 0.75m

143 The board in accordance with the Rules of the Commission shall report the rating obtained by each
candidate not more than
a. 10 days b. 12 days c. 20 days

144 Minimum Interior designer’s fee for renovations and repairs


a. P 10, 000 b. P 20,000 c. P 50,000 d. P 100,000

145 Maximum distance of a handicapped parking space from the facility being served
a. 50.00m b. 60.00m c. 10.00 m

146 One not expressed by the parties, but implied from facts and circumstances showing mutual intention
to contract, dictated by reason and justice and which the law presumes from the relation of the
parties
a. implied contract b. agreement c. express contract

147 Medium used for gauging and controlling construction activities


a. graph b. Bar chart c. CPM

148 Minimum clearance of the lowest portion of an awning to the ground


a. 2.40m b. 2.10 m c. 2.50 m

149 A natural person who has been issued a certificate of registration and a valid professional license by
the Board of Interior Design.
a. Space Planner b. Professional Consultant
c. Interior Designer d. Interior Planner

150 In the Interior Designer’s Code of Ethics, to whom does the ID have responsibility to consider needs
and aesthetic and functional requirements?
a. contractor b. public c. manufacturers/dealers d.
client

151 Minimum headroom clearance for any stair


a. 2.00m b. 1.80m c. 2.10m

152 The board may entertain an application for new Certificate of Registration from the person whose
certificate has been revoked after the expiration from the date of revocation foe
a. 3 yrs b. 2 yrs c. 4 yrs
153 A written additional information, provision, and/or other document issued by the client prior to the
closing date for the receipt of bids, which is made an integral part of the Tender and Contract
documents
a. bid tender b. contract document c. addendum

154 Lump sum consultation fee in a maximum of 8 hours


a. P 1,500 b. P 5,000 c. P 10,000 d. P 10,500

155 A change in the use of or occupancy of a building/structure or portion thereof, which has different
requirements
a. alteration b. conversion c. renovation d. demolition

156 A written notice from the owner to the successful bidder stating that its bid has been accepted and that,
in accordance with the terms of the tender/bid documents, he is required to enter into contract and to
furnish the required performance bond and other stipulated documents
a. notice to proceed b. notice of award c. bid bulletin

157 Minimum clearance of a canopy or marquee from a sidewalk


a. 3.00m b. 2.70m c. 2.40m

158 Written or printed description of work to be done describing qualities of materials and made of
construction
a. bid form b. proposal c. specification

159 Allowable tolerance in the rise and run of every step


a. 5mm / 0.005m b. 4mm / 0.004m c. 10mm / 0.10m

160 A permanent roofed structure above a door attached to and supported by the building and projecting
over a wall or sidewalk.
a. awning b. marquee c. mezzanine

161 The National Building Code


a. RA 344 b. PD 1096 c. RA 1174

162 Maximum height of doorknobs and other hardware above the floor
a. 1.06 m b. 1.10 m c. 1.05 m

163 Maximum width of an exit door leaf


a. 1.20m b. 1.50m c. 1.60m

164 Comfortable clearance for knee and leg space under the table/ counter for a person in a wheelchair.
a. 0.74m b. 0.85 m c. 0.70 m

165 A more comprehensive system of time scheduling and permits a more realistic analysis of the daily
problems of construction project
a. bar chart b. timetable c. CPM

166 Contracts take effect only between the parties, their assigns and heirs except in cases where te rights
and obligations arising from the contract are not transmissible by their nature, or by stipulation or by
provision of law
a. mutuality of contracts b. interdependence of contracts c. relativity of contracts

167 Ceiling height for mezzanine floor


a. 1.90m b. 2.00m c. 1.80m

168 A breach or violation of contract by a contracting party entitles the aggrieved party to ask for
a. Surcharge b. additional fee c. damages

169 Minimum width of aisle serving both side


a. 2.50m b. 2.00m c. 1.00m

170 The period of time allowed the contractor by the client in addition to the stipulated contract time
necessitated by a duly issued extra work or change order
a. statue of limit b. time limit c. additional contract time

171 In repetitive works, interior designer’s fee is paid except by:


a. percentage of one unit b. percentage of all units including the model unit
c. full payment for 1 unit d. a and c

172 Minimum ID’s fee for a 502 sqm service for a renovation work excluding contingency fees
a. P 5,0200 b. P 200,800 c. P 20,800 d. P 502,000

173 Minimum diameter of round handrail


a. 1” b. 1 ½” c. 1 ¼” d. 1 ¾”

174 Insidious word or machinations of one of the contracting parties, the other is induced to enter into a
contract, which without them he would have agreed to.
a. fraud b. threat c. intimidation

175 Classification of occupancy of apartment dwellings


a. Group A b. Group B c. Group C

176 Remedial work done on any damaged or deteriorated portion/s of a building/structure to restore its
original condition
a. renovate b. repair c. alter d. design

177 Any movable structure, table showcase, cabinet and the like where foods and periodicals are
displayed
a. showcase b. display c. display stand d. display window

178 The storey at or near the level of the grade


a. ground floor b. entrance c. front lot

179 A vertical opening through a building for elevators, dumbwaiter, mechanical equipment, or similar
purposes
a. soffit b. hole c. shaft d. niche
180 Maximum ID’s fee for 76 – 300 sqm residential design
a. P 10,000 b. P 20,000 c. P 50,0000 d. P 3,000,000

181 The stipulated period of time within the contactor shall complete the contract works
a. time limit b. stature of limitation c. original contract time

182 The entire parcel of real property, divided or to be divided in condominium including structures thereon
a. unit b. project c. land use d. ownership

183 An interior subdividing wall


a. divider b. partition c. perimeter wall d. curtain

184 Minimum width of stairs serving more than 50 occupants


a. 1.10m b. 1.20 m c. 1.50 m

185 A document issued by a governmental authority having jurisdiction to authorize specific work by the
applicant
a. bond b. permit c. agreement

186 The shortest linear dimensions usually measured in the direction of the floor, beams and joists
a. building width b. vertical side c. horizontal side

187 Information, advice or notification delivered in person or sent by registered mail to individual, firm or
corporation, regarding items pertinent to the nature and/or execution of the work and the contract
related thereto
a. bid bulletin b. specifications c. written notice

188 Classification of occupancy of boutique stores


a. Group C b. Group D c. Group E

189 Any new construction which increases the height or area of an existing building or structure
a. addendum b. renovation c. alteration d. addition

190 Total surface area of a lot on which building is to be erected


a. ground lot b. total lot area c. total perimeter

191 In BP 344, the preferred type of nosing recommended


a. Projecting b. square c. slanted

192 Mezzanine floor shall have a clear ceiling height not less than ________ above and below it.
a. 2.40m b. 2.70m
c. 2.00m d. 1.80m

193 Maximum length of jalousie


a. 1.20m b. 1.00m c. 1.50 m

194 A legal enforceable promise or agreement between two or more persons


a. Contract b. arbitration c. offer
195 The price given by a contractor, sub-contractor, material supplier or vendor to furnish materials, labor
or both
a. Bid b. quotation c. lump sum

196 Part of any wall entirely above the roofline


a. parapet wall b. dead wall c. cross wall d. party wall

197 Maximum ID’s fee on percentage basis


a. 5% b. 7% c. 10% d. 15%

198 The offer of a bidder to perform the work described by the contract documents when made out and
submitted on the prescribed form, properly signed and guaranteed
a. proposal b. bid c. contract

199 A stairway serving one tenant only


a. ladder b. stairway c. private stairway d. step

200 Presentation of image boards for approvals


a. schematic design phase b. design development phase c. contract
document

201 Habitable rooms provided with artificial ventilation shall have ceiling height not less than __________
measured from the floor to ceiling.
a. 3.00m b. 2.00m
c. 2.40m d. 1.80m

202 How many days shall an act take effect following its publication in the Official Gazette or in a major
daily newspaper of general circulation in the Philippines?
a. fifteen (15) b. ten (10) c. twelve (12) d. thirty (30)

203 A bar which extends across at least ½ the width of each door leaf, which will open the door if
subjected to pressure.
a. Panic hardware b. Grab Bar
c. Guide Rail d. Lever Door Knob

204 Minimum stair width for a residence


a. 700mm b. 750mm / 0.75m c. 800 m

205 The parties agree on a basic price which both of them believe is reasonably the amount that will be
spent for labor and materials
a. Lump sum contract b. contract for a piece of work
c. Cost plus d. cost plus a certain percentage

206 Contracts are voidable or annulable when:


a. Breach of contract
b. Consent is vitiated by mistake, violence, intimidation, undue influence or fraud
c. One of the parties is incapable of giving consent to contract
207 Any wall that subdivides a building so as to resist the spread of fire
a. bearing wall b. fire wall c. curtain wall d. dead wall

208 An agreement by virtue of which the owner of credit transfer his credit and its accessory right to
another who acquires the power to enforce it to the same extent or the assignor duly approved by the
client
a. deed of assignment b. credit line c. contract

209 Minimum interior designer’s fee based on percentage basis


a. 5% b. 7% c. 10% d. 15%

210 One where the intention of the parties and the terms of the agreement are declared or expressed by
the parties, in writing or orally, at the time it is entered into
a. implied contract b. agreement c. express contract

211 It includes any and all damages a human being may suffer in any and all manifestation of his life
a. temperate damages b. liquidated damages c. moral damages

212 Floor plan with furniture layout


a. schematic design phase b. design development phase c. contract document