You are on page 1of 9

Most Important One Liner Questions of May Part-I

Most Important One Liner Questions of May Part I


1. Which of the following country topped the Asian Ans- Virgil van Dijk
Wrestling Championship 2019 medal tally?
9. Who among the following has become the first Indian
Ans- Iran to break into the top-25 of world rankings in Table
Tennis?
2. Which of the following country has recently withdrawn
from the U.N. Arms Trade Treaty? Ans- G Sathiyan

Ans- USA 10. India Ratings & Research (A Fitch Group Company) has
lowered the country’s growth forecast for the current
3. The Defence Ministry has awarded a contract of fiscal to _______.
worth____________ to Garden Reach Shipbuilders &
Engineers Limited (GRSE) to build eight anti-submarine Ans- 7.3%
warfare shallow watercraft (ASWSWC) for the Indian
Navy. 11. Who among the following was appointed as the Officer
on Special Duty (OSD) in the office of Lokpal?
Ans- Rs 6,311 crore
Ans- Dilip Kumar
4. Wipro Consumer Care announced that it is acquiring
personal care company__________,which is based in 12. International Workers’ Day is celebrated across the
the Philippines. world on___________ every year.

Ans- Splash Ans- 1st May

5. Who among the following is set to become the first 13. Which of the following firm has recently launched a
wrestler from India to fight at the iconic Madison recurring payment service for merchants that are
Square Garden in New York? working on a digital subscription model?

Ans- Bajrang Punia Ans- Paytm

6. Who among the following won the outstanding 14. Markets regulator SEBI directed ______to pay more
achievement as a player award at the fourth edition of than Rs 625 crore in the case of misuse of its co-location
the annual India Golf Industry Association (GIA) awards facility.
at the Delhi Golf Club? Ans- NSE
Ans- Gaganjeet Bhullar 15. India was the world’s ______biggest military spender in
7. Which of the following city hosted the 5th Asia Pacific 2018 according to new data think tank Stockholm
Broadcasting Union (ABU) Media Summit on Climate International Peace Research Institute (SIPRI).
Action & Disaster Preparedness? Ans- 4th
Ans- Kathmandu 16. BSE has appointed its first independent woman
8. Who among the following was named Professional director_________.
Footballers’ Association (PFA) Players’ Player of the Year Ans- Jayshree Vyas
for the 2018-19 season?

1 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in Adda247 App


|
REPORT THE ERROR IN CAPSULE at gopal.anand@adda247.com
Most Important One Liner Questions of May Part-I
Ans- Iraq

24. The first part of the Indo-French joint naval exercise


______ was kicked off the Goa coast.

Ans- Varuna 19.1

25. Who among the following has become the first Indian
to win gold at the Ali Aliev wrestling tournament?

Ans- Bajrang Punia


17. Who among the following has set a record with the
most wins ever, taking home 12 honours at the 26. Who among the following was conferred with France’s
Billboard Music Awards? highest civilian honour, Chevalier de l’Ordre national de
la Legion d’Honneur, for his contribution to India-France
Ans- Drake space cooperation?

18. Indian shooting ace_________ has been ranked the Ans- A S Kiran Kumar
world number one in the women’s 10 metres air rifle.
27. What is the name of the all-women police patrol unit
Ans- Apurvi Chandela launched by Mangaluru City Police?

19. Who among the following has been named as the next Ans- Rani Abbakka Force
President of Marylebone Cricket Club (MCC), becoming
the first non-British President of the club? 28. Which of the following organisation has become the
first operator to start optical fiber-based high-speed
Ans- Kumar Sangakkara broadband service in Pulwama with the launch of
‘Bharat Fibre’?
20. Which of the following bank had announced that it will
link its interest rate on savings account with a balance Ans- BSNL
above Rs1 lakh and short-term loans like overdraft and
cash credit facility to Reserve Bank of India’s repo rate, 29. Which of the following country has formed a new law
effective 1 May 2019? that aims to expand government control over the
Internet?
Ans- SBI
Ans- Russia
21. Which of the following country has emerged as the third
largest foreign direct investor in India during 2017-18? 30. Which of the following country's parliament became
the first national legislative body in the world to declare
Ans- The Netherlands a climate change emergency?

22. World Tuna Day is celebrated every year on_______. Ans- UK

Ans- 2 May 31. World Press Freedom Day (WPFD) is celebrated all over
the world on the________.
23. Which of the following country has become India’s top
crude oil supplier for the second consecutive year, Ans- May 3rd
meeting more than one-fifth of the country’s oil needs
in the 2018-19 fiscal year? 32. The Bill & Melinda Gates Foundation has
appointed_________ as its policy director for India.

2 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in Adda247 App


|
REPORT THE ERROR IN CAPSULE at gopal.anand@adda247.com
Most Important One Liner Questions of May Part-I
Ans- Sanjay Ubale

33. According to the Asian Development Outlook 2019


report Asia-Pacific region is projected to grow by
______ in 2019.

Ans- 5.7%

34. _________, president at Paytm, has resigned from his


post.

Ans- Bhushan Patil


41. Which organisation has launched a $5 Billion Action
35. Defence ministry has approved the procurement of 10 Plan for Healthy Oceans and Sustainable Blue
Kamov Ka-31 Airborne Early Warning and Control Economies for the Asia and Pacific region recently?
helicopters for the Indian Navy. The cost of the deal
would be around ________. Ans- Asian Development Bank (ADB)

Ans- Rs 3,600 crore 42. The 52nd Annual Meeting of ADB’s Board of Governors
was held in-
36. Xavi Hernandez has announced that he will retire from
professional football at the end of the current season. Ans- Fiji
He plays for _______. 43. A Japanese aerospace start-up Interstellar Technology
Ans- Spain Inc. has successfully launched a first privately developed
rocket _____________ into space.
37. Who among the following has been sworn in as the top
military officer of the 29-nation NATO military alliance? Ans- Momo-3

Ans- Tod D. Wolters

38. Which of the following city will host the 8th Asian Youth 44. Space Exploration Technologies Corporation (Space X)
Women Handball Championship in which 10 teams will launched its __________________ commercial
be participating in August 2019? resupply mission to the International Space Station (ISS)
by using Falcon 9 rocket with Dragon Spacecraft.
Ans- Jaipur
Ans- 17th
39. Which of the following city hosted the 16th Ministerial
Meeting of Asia Cooperation Dialogue (ACD)? 45. Pakistan’s former captain and star all-rounder Shahid
Afridi released his autobiography, titled ‘__________’.
Ans- Doha
Ans- Game Changer
40. Common Service Centre’s (CSC) e-Governance Services
India Limited has tied up with __________________ to 46. World Laughter Day 2019 is celebrated on-
upscale ‘Unnat Bharat Abhiyan’. Ans- 5th May
Ans- IIT- Kanpur 47. Prominent writer and academician _________ passed
away following a cardiac arrest recently.

Ans- Maramraju Satyanarayana Rao


3 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in Adda247 App
|
REPORT THE ERROR IN CAPSULE at gopal.anand@adda247.com
Most Important One Liner Questions of May Part-I
54. INS Ranjit, an Indian navy destroyer built by erstwhile
USSR, is set to be decommissioned. The third of the five
Kashin-class destroyers, it was commissioned in-

Ans- 1983

55. As per the RBI housing loans given by RRBs and SFBs to
individuals up to _______ in metropolitan centers (with
population of 10 lakh and above) and INR 25 lakh in
other centers, will be eligible for classification under
priority sector lending.
48. Which organisation has launched new initiative named
Global Registry of Violent Deaths (GReVD) to count Ans- INR 35 lakh
deaths caused by all forms of violence across the world
and display these in open-source database. 56. The IBSA (India, Brazil & South Africa) Sherpas’ Meeting,
following the 9th IBSA Trilateral Ministerial Meeting,
Ans- SIPRI was held in _______.

49. India will be attending the Group of 7 industrialised Ans- Cochin


nations meet organised by _____________ in August
2019 along with Australia, Chile, and South Africa. 57. Which of the following state has passed an act that will
allow the shops and other businesses in the state to
Ans- France operate 24×7?

50. SIPRI is an international institute dedicated to research Ans- Gujarat


into conflict, armaments, arms control and
disarmament. It was based in-? 58. World Asthma Day is an annual event that is observed
every year on ________.
Ans- Sweden
Ans- First Tuesday in May
51. The RBI has stated that it had imposed a penalty of INR
____________________ lakh on Western Union 59. Which of the following country recently honoured Lt.
Financial Services Inc., USA. Gen. (retd) Jack Farj Rafael (JFR) Jacob, who negotiated
the historic surrender of Pakistani troops in Dhaka after
Ans- INR 29.67 lakh the 1971 Bangladesh’s liberation war with a plaque on
the Wall of Honour?
52. The fourth of Indian Navy’s stealth Scorpene class
Submarines of Project 75, ____________________ was Ans- Israel
launched at the Kanhoji Angre Wet Basin of Mazagon
Dock Limited at Mumbai in Maharashtra.

Ans- INS Vela

53. Ace Indian ________________ players Saurav Ghoshal


and Joshna Chinappa won their respective Asian
Individual Squash Championship titles in Kuala Lumpur,
Malaysia.

Ans- squash

4 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in Adda247 App


|
REPORT THE ERROR IN CAPSULE at gopal.anand@adda247.com
Most Important One Liner Questions of May Part-I
66. Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) has
organised a 2-Day meeting of the Regional Heads of
Customs Administration of Asia Pacific Region of the
World Customs Organisation (WCO) in________.

Ans- Kochi

67. The 15th Finance Commission headed by Chairman,


N.K. Singh held a detailed meeting with the Governor
and Deputy Governors of RBI in _________.

60. Who among the following has been honoured in the UK Ans- Mumbai
with 2019 V K Krishna Menon award for his outstanding
68. Ministry of New & Renewable Energy (MNRE) held
contribution as a pioneer of decolonised journalism?
a____________ with the stakeholders of the
Ans- GD Robert Govender Renewable Energy sector.

61. Who among the following has been appointed as the Ans- Chintan Baithak
head coach of the men’s national team?
69. Indian boxers finished with a rich haul of six medals,
Ans- Dragan Mihailovic including two gold at the 36th Feliks Stamm
International Boxing Tournament in________.

Ans- Poland
62. The theme of World Asthma Day 2019 was ________.
70. World Red Cross Day (also known as Red Crescent Day)
Ans- STOP for Asthma is observed every year on________.
63. The G7’s (Group of Seven) Environment Ministers Ans- May 8
gathered for a 2-day meeting in__________ to discuss
on steps required to handle deforestation, plastic 71. The 2019 theme for the World Red Cross Day is_____.
pollution and depletion of coral reefs.
Ans- #Love
Ans- France
72. The National Institute of Open Schooling Ministry of
64. Which of the following telecom operator has signed a Human Resources Development (NIOS) and National
five-year multi-million-dollar IT outsourcing deal with Health Mission of Public Health Department (NHMPH)
tech giant IBM? of Government of ________signed an MOU.

Ans- Vodafone Idea Ans- Maharashtra

65. ________ has decided to enhance the housing loan 73. Vice President of India Venkaiah Naidu embarked on a
limits for Regional Rural Banks (RRBs) and Small Finance four-day official visit to__________to participate in
Banks (SFBs) for eligibility under priority sector lending, 16th United Nations Day of Vesak.
in a bid to give them a level playing field with other
Ans- Vietnam
Scheduled Commercial Banks.
74. The __________ police for the first time has inducted
Ans- RBI
women commandos in the District Reserve Guard
(DRG), its frontline anti-Naxal force.
5 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in Adda247 App
|
REPORT THE ERROR IN CAPSULE at gopal.anand@adda247.com
Most Important One Liner Questions of May Part-I
Ans- Chhattisgarh Ans- Leadership for Road Safety

75. India was re-elected as Observer to the _________, an 84. The Australian flight carrier, _______has operated the
intergovernmental forum recently. The decision was world’s first zero-waste commercial flight from Sydney
taken during the 11th ministerial meeting at Rovaniemi, to Adelaide.
Finland.
Ans- Qantas
Ans- Arctic Council
85. Bank credit grew by______in the financial year 2018-19
76. ____________, the first chronicler of Partition, who as compared to 10.3% in the previous financial year,
started building an archive in 1954, passed away at 95 mainly aided by loans to services and retail sector.
in Chandigarh.
Ans- 13.2%
Ans- Kirpal Singh
86. India Ratings has downgraded the YES bank’s long-term
77. Which of the following country's Parliament passed a rating to_______with a negative outlook, while
law to curb the spread of fake news under which reaffirming short-term rating.
offenders may face up to 10-year jail or fines of up to
INR 5.12 crore? Ans- IND AA-

Ans- Singapore

78. Rabindranath Tagore was awarded the Nobel Prize for


Literature in_______.

Ans- 1913

79. The Indian Army is commemorating 2019 as


the__________.

Ans- Year of Next of Kin

80. Reliance Industries Ltd. (RIL) acquired British toy retailer 87. A WTO Ministerial meeting of developing countries will
‘Hamleys’ in about INR ________. be hosted by India in_______.
Ans- 620 cr Ans- New Delhi
81. Facebook has chosen _______as the centre for the 88. Which country has declared a climate emergency in
global roll-out of WhatsApp pay. their country, to be the second country after Britain to
Ans- London do so?

82. The 5th United Nations Global Road Safety Week Ans- Ireland
observed from____to___ 2019. 89. The Padma Bhushan awardee and ITC’s Non-Executive
Ans- May 6-12 Chairman ___________________ passed away at the
age of 72.
83. The theme of the Road Safety Week is 2019 is
____________. Ans- YC Deveshwar

6 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in Adda247 App


|
REPORT THE ERROR IN CAPSULE at gopal.anand@adda247.com
Most Important One Liner Questions of May Part-I
96. United Nations General Assembly (UNGA) decided to
hold its 5-day long 2020 high-level conference early
June in-?

Ans- Lisbon

97. Who has been appointed as the new President of the


United Nations General Assembly?

Ans- Tijjani Mohammad Bande

98. What is the theme for International Nurses Day 2019?


90. Name the actress, who was honoured with a star on the
Ans- Nurses– A Voice to Lead– Health for All
Hollywood Walk Of Fame in Los Angeles, US recently?
99. Global air passengers right expert Airhelp has released
Ans- Anne Hathaway
the list of world’s best airports recently. Which of the
91. First AH-64E (I)– Apache Guardian helicopter was following Indian airport has been ranked the world’s
formally handed over to the Indian Air Force at Boeing eighth best airport?
production facility in-
Ans- Rajiv Gandhi International airport, Hyderabad
Ans- USA
100. The 2019 Madrid Open (sponsored by Mutua) is a
92. National Technology Day is observed every year on professional tennis tournament played on outdoor clay
______________ of May in India, acting as a reminder courts at the Park Manzanares in Madrid, Spain. It was
of the anniversary of Shakti. the ____________ edition of the event.

Ans- 11th Ans- 18th

93. Name the Indian actress, who is among the 17 global 101. Mumbai Indians became IPL champions for the
public figures appointed by UN Secretary-General ___________________ time after defeating Chennai
Antonio Guterres as the new advocates to drive action Super Kings by one run in a thrilling final in Hyderabad.
and solidify global political will for the ambitious
Ans- fourth
Sustainable Development Goals (SDGs)?
102. Who has won the Madrid Open 2019 in Men’s singles?
Ans- Dia Mirza
Ans- Novak Djokovic
94. Inaugural issue of world’s first exclusive women’s
cricket magazine ‘Criczone’ was released with Indian 103. Kiki Bertens won the Madrid Open 2019 in Women’s
team vice-captain ____________________ featuring as singles. She belongs to which country?
the cover story.
Ans- Netherlands
Ans- Smriti Mandhana
104. Which of the following country has started testing its
95. International Nurses Day is celebrated around the world fastest-ever bullet train capable of reaching 400
on- kilometers per hour (249 mph) as it continues to
develop the revolutionary mode of travel?
Ans- 12th May
Ans- Japan

7 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in Adda247 App


|
REPORT THE ERROR IN CAPSULE at gopal.anand@adda247.com
Most Important One Liner Questions of May Part-I
105. Former Croatia international and manager
_______________________ was appointed as the
Indian men’s team coach.

Ans- Igor Stimac

106. In 2019, World Migratory Bird Day is celebrated on May


11 and October 12. World Migratory Bird Day (WMBD)
started in-?

Ans- 2006

107. Former Manchester City and Barcelona midfielder


__________________ has officially announced his
retirement from football.

Ans- Yaya Toure


114. CEAT Cricket Rating (CCR) Awards 2019 were
108. Sana Mir has become the most successful women’s ODI
announced in Mumbai. Name the player who bagged
spinner in history after she took her 147th wicket,
International Cricketer of the Year award?
highest ever by any spinner in One-day International
(ODI) cricket. Sana Mir is belongs to- Ans- Virat Kohli

Ans- Pakistan 115. Doordarshan has launched an online souvenir store for
its viewers on __________ so that one can easily access
109. What is the theme for World Migratory Bird Day 2019?
it.
Ans- Protect Birds: Be the Solution to Plastic Pollution
Ans- Amazon India
110. Which team has clinched their fourth Premier League
116. In a first, the National Bank for Agriculture and Rural
title (football) after winning the 2018-19 season?
Development has recently announced ___________
Ans- Manchester City venture capital fund for equity investments in
agriculture and rural-focused startups.
111. Mercedes’ ____________ won the Spanish Grand Prix
in Barcelona, Spain and rose to the top of the Formula Ans- Rs 700-crore
One world championship.
117. India’s Rahil Gangjee finished tied 39th position at the
Ans- Lewis Hamilton Asia-Pacific Diamond Cup held in Japan. Rahil Gangjee is
related with which of the following sport?
112. Padma Shri awardee ___________ vocal artist Hiralal
Yadav passed away in Varanasi at the age of 93. Ans- Golf

Ans- Bhojpuri 118. Name the Lender that has announced the launch of a
co-branded multi-currency card with online travel
113. One of the most prestigious international events from booking portal Goibibo.
the world of cinema, the Cannes Film Festival has begun
in which of the following country? Ans- ICICI Bank

Ans- France

8 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in Adda247 App


|
REPORT THE ERROR IN CAPSULE at gopal.anand@adda247.com
Most Important One Liner Questions of May Part-I
119. LIC Mutual Fund appointed ________ as the company’s
Chief Executive Officer (CEO).
Ans- Abhyas
Ans- Dinesh Pangtey
121. Name the Mumbai municipal commissioner who has
120. India successfully conducted the flight test of High- been appointed as Maharashtra’s new chief secretary.
speed Expendable Aerial Target (HEAT). It has been
named as __________. Ans- Ajoy Mehta

9 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in Adda247 App


|
REPORT THE ERROR IN CAPSULE at gopal.anand@adda247.com