You are on page 1of 9

 

PREDIKSI UJIAN NASIONAL SMK


 

  TAHUN PELAJARAN 2017/2018


  Mata Pelajaran : Bahasa Inggris
Waktu : 120 menit
 

 
PETUNJUK UMUM
 
 
 Isikan identitas Anda ke dalam Lembar Jawaban Ujian Nasional (LJUN) yang tersedia dengan menggunakan 
pensil 2B sesuai petunjuk di LJUN. 
 
 Hitamkan bulatan di depan nama mata ujian pada LJUN 
   Tersedia waktu 120 menit untuk mengerjakan paket tes tersebut. 
 Jumlah soal sebanyak 50 butir, pada tiap butir soal terdapat 5 (lima) pilihan jawaban. 
   Periksa dan bacalah soal‐soal sebelum Anda menjawabnya. 
 Laporkan kepada pengawas ujian apabila terdapat lembar soal yang kurang jelas, rusak, atau tidak lengkap. 
   Tidak diizinkan menggunakan kalkulator, HP, tabel matematika atau alat bantu hitung lainnya. 
 Periksalah kembali perkerjaan Anda sebelum dikumpulkan. 
     Lembar soal tidak boleh dicorat‐coret. 
 
 
LISTENING SECTION
In this section of the test, you will have the chance to 
show  how  well  you understand  spoken  English.  There 
are four parts to this section, with special direction for 
each part. 
   
Part I. PICTURES
Questions 1 to 3.
Directions:
For  each  question,  you  will  see  a  picture  in  your  test 
book  and  you  will  hear  four  short  statements.  These 
Taken from: colourbox.com 
statements will be spoken two times. They will not be 
You will hear: 
printed in your test book, so you must listen carefully 
A. The people are eating sandwiches. 
to understand what the speakers say. 
B. There is a tent behind the people. 
 
C.  All people are wearing a hat. 
When you hear the four statements, look at the 
D. The people are on a beach. 
picture in your test book and choose the statement 
 
that best describes what you see in the picture. Then, 
Choice  (B)  “There  is  a  tent  behind  the  people.”  best 
on your answer sheet, find the number of the question 
describes  what  can  be  seen  in  the  picture.  Therefore, 
and mark your answer. 
you should mark (B) on your answer sheet. 
 
 
Example:
Sample Answer
Look at the picture and listen to the four statements. 

A B C D
 
Let’s begin with question number one.

1
 

1. 4. Mark your answer on your answer sheet. 
5. Mark your answer on your answer sheet. 
6. Mark your answer on your answer sheet. 
 
  Part III. SHORT CONVERSATIONS
Questions 7 to 10.
Directions:
In  this  part  of  the  test,  you  will  hear  several  short 
conversations. The conversations will not be printed in 
Taken from: dreamstime.com 
your  test  book.  So  you  must  listen  carefully  to 
 
understand  what  the  speakers  say.  You  will  hear  the 
2.
conversations two times. 
 
In your test book, you will read a question about each 
conversation.  The  questions  will  be  followed  by  four 
answers. You have to choose the best answer to each 
question and mark it on your answer sheet. 
 
Example:
You will hear:
Man : Oh, finally it’s time to go home.
Woman : Yeah,  and  I  have  to  go  home  and 
Taken from: en.wikipedia.org
cook dinner for my family. 
Man : Do you cook dinner every night?
3.
Woman : Certainly. And what do you like to do 
after going back home? 
Man : I usually listen to music and 
sometimes I go out with my friends. 
What are they talking about? 
A. Their activities after work. 
B. Their hobbies and interests. 
C. Their duty in the office. 
Taken from: designed2win.com D. Their work activities. 
 
Part II. QUESTIONS – RESPONSES Choice  (A)  “Their  activities  after  work.”  is  the  best 
Questions 4 to 6. answer  to  the  question  “What  are  they  talking 
Directions: about?”.  Therefore,  you  should  mark  (A)  on  your 
In this part of the test, you will hear several questions  answer sheet. 
spoken  in  English,  followed  by  three  responses,  also   
spoken in English. The questions and responses will be  7. Where does this conversation take place? 
spoken two times. They will not be printed in your test  A. Money changer agent 
book, so you must listen carefully to understand what  B. Train station 
the  speakers  say.  You  have  to  choose  the  best  C. Theatre 
responses to each question.  D. Supermarket  
 
Now listen to a sample question. 8. What are the speakers talking about? 
You will hear: A. Mr. Agus 
Woman  :  Would  you  like  to  turn  down  the  B. Acid rain 
volume of the TV?  C. Article 
Man  :  A. Yes. It’s the best talk show ever. D. Tomorrow class 
B. Yes. I’d turn it down now.   
C. Yes. I bought it tomorrow.   9. Who is the woman? 
  A. A student 
Choice  (B)  “Yes.  I’d  turn  it  down  now."  is  the  best  B. A teacher 
response to that question. Therefore, you should mark  C. A headmaster 
(B) on your sheet.  D. A quiz presenter 

2
 

10. Where is the man going?  READING SECTION


A. Bank  Part V. ERROR RECOGNITION 
B. Theatre  Questions 16 to 20: Choose the inappropriate
C. Restaurant  structure in the sentences or dialogues below.
D. Chinese town 
  16. I love this red dress because the design is more 
Part IV. SHORT TALKS                        A 
Questions 11 to 15. eleganter than the black one. 
Directions:          B         C                     D          
      
In this part of the test, you will hear several short talks. 
17. I was cooking dinner for my little sister which my 
Each will be spoken two times. They will not be printed 
            A                           B                         C 
in  your  test  book,  so  you  must  listen  carefully  to 
mother came home last night.  
understand and remember what is said.  
                              D 
In your test book, you will read two or more questions 
 
about  each  short  talk.  Each  question  will  be  followed 
18. Citra : Look, that cat is very beauty. 
by four answers. You have to choose the best answer 
                                           A 
to each question and mark it on your answer sheet. 
Sarah : You’re right. It’s so cute and healthy.
 
                                    B 
Questions 11 and 12 refer to the following procedure.
Let’s look closer.  
 
    C                D 
11. What is the procedure about? 
 
A. An instruction to push a button 
19. Dinda : I think I need a vacation for some
B. Instructions to operate a tape recorder 
                                         A 
C. How to adjust the volume 
days. 
D. How to listen to a recording 
Nike : If you had a free time, we can go to
 
             B             C 
12. What will you do after pushing the record button? 
Malang to enjoy the fresh air. 
A. Adjust the volume 
                     D 
B. Speak into the microphone 
 
C. Put the tape in the machine 
20. Laila : You look so tiring. Are you alright?
D. Push PLAY to listen to the recording  
                         A 
Sahnas : I don’t know. I just feel a little bit
Questions 13 to 15 refer to the following
                                                  B 
advertisement.
dizzy. Maybe I should go home now. 
 
                 C               D 
13. Who is the advertisement directed to? 
A. English teacher 
Part VI. READING COMPREHENSION
B. Business people 
Questions 21 to 30: Choose the best answer to each
C. Elementary students 
question.
D. Native speakers 
 
Questions 21 to 23 refer to the following text.
14. How  do  you  watch  the  video  cassettes  and  work 
 
from CD‐ROM at home? 
Memorandum
A. By visiting Excellent Lingua 
Megantara, Ltd.
B. By ordering a language kit 
 
C. By knowing a language 
From : Clara Artyasa 
D. By joining the courses 
To  : Accounting Department Staff 
 
Date  : September 27 
15. The  courses  are  available  in  the  following 
Re  : Next Week 
languages, except …. 
A. English 
I will be out of the office for a conference in Madrid 
B. Spanish 
next  week,  September  4‐8.  If  you  need  my  help 
C. Mandarin 
during  that  time,  please  contact  my  assistant, 
D. Japanese  
Louisa. 
  
 
This is the end of listening section.
Thank you. 

3
 

21. Clara wrote the memo because ….  25. When  did  Apache  Corporation  acquire  Exxon 


A. she  needs  someone  to  accompany  her  to  Mobil’s Mobil North Sea Limited assets? 
Madrid  A. In October 2012 
B. she has another office accountant  B. In October 2011 
C. she will attend a conference  C. In January 2012 
D. she contacts Louisa to replace her position  D. In January 2011 
   
22. From the memo, we know that Clara is ….  26. In  how  many  countries  did  Cosan  SA  Industria  e 
A. Louisa’s assistant  Comercio  buy  the  distribution  assets  of  Exxon 
B. the committee of the conference  Mobil? 
C. chief of accounting department  A. Three 
D. accounting department staff  B. Four 
  C. Five 
23. “If  you  need  my  help  during  that  time,  please  D. Six  
contact my assistant, Louisa.”   
The underlined word refers to ….  Questions 27 to 28 refer to the following text.
A. Accountant staff’s 
B. An office accountant’s  Janet Frida’s Experience
C. Louisa’s  
D. Clara’s  1. Freelance,  Self  Employed  (Apparel  &  Fashion 
  Industry)  
Questions 24 to 26 refer to the following text. February 2009  –  Present (3 year 2 month)  
  Handling  various  kinds  of  design  job  which  you 
Exxon Mobil Corporation (Exxon Mobil) Profile could review from my website. Also writing for a 
blog at my spare time.   
Exxon  Mobil  Corporation  (Exxon  Mobil)  is  a   
manufacturer  and  marketer  of  commodity  2. Design Team Leader & Product Development P.T 
petrochemicals,  including  olefins,  aromatics,  Eurogate  Malaysia:  Higs  on  International  Group 
polyethylene,  and  polypropylene  plastics  and  a  range  (Apparel  & Fashion  Industry)  
of  specialty  products.  It  also  has  interests  in  electric  October  2000  –    December  2008  (8  year  4 
power  generation  facilities.  The  company  has  a  months)   
number  of  divisions  affiliated  companies  of  Exxon   
Mobil operate or market products in the United States  3. Art  Director  P.T.  Asiabumi  Furukawa  (Electrical/ 
and  other  countries  of  the  world.  Their  principal  Electronic Manufacturing Industry) 
business  is  energy,  involving  exploration  and  May 1999 –  September 2000 (1 year 5 months) 
production  of  crude  oil  and  natural  gas,  manufacture   
of petroleum products and transportation, and sale of   
crude  oil,  natural  gas  and  petroleum  products.  In  27. What does point 2 mention about Janet? 
October  2011,  Cosan  SA  Industria  e  Comercio  bought  A. She is supervising Product Department.  
the  distribution  assets  of  Exxon  Mobil  in  Bolivia,  B. She is managing Design Department.   
Paraguay,  and  Uruguay.  In  January  2012,  Apache  C. She is directing Electronic Industry.  
Corporation  acquired  Exxon  Mobil’s  Mobil  North  Sea  D. She is handling Design Job. 
Limited  assets  including  the  Beryl  field  and  related   
properties.  28. What’s her job at the moment? 
A. Experienced employee 
Adapted from: UN SMK 2013 
B. Freelance worker 
  C. Team leader 
24. What is Exxon Mobil Corporation principal  D. Art director 
business?   
A. Cars   
B. Energy   
C. Cellular phone   
D. Foods and beverages    
   
   
   

4
 

Questions 29 to 30 refer to the following text. 33. Mr. Dillan :


…  I’m  calling  to  give  Mr. 
Anthony  a  special  offer  from 
These  days,  everyone  seems  to  be  drinking  bottled  my company. 
water. And why not? It’s refreshing, pure, and safe. But  Receptionist : I’m  sorry,  Sir.  Mr.  Anthony  is 
if  you  drink  Point  Spring’s  bottled  water,  you’ll  get  not  in  the  office  at  the 
more  than  just  a  drink  of  water.  You’ll  get  all  of  moment.  Can  I  take  a 
vitamins  you  need  for  a  day  for  only  a  little  more  message? 
money.  Drinking  one  liter  of  Point  Spring  is  the  A. Excuse me, who is calling? 
equivalent of taking the bestselling multivitamin tablet  B. Can I meet your boss? 
with  one  hundred  percent  of  the  minimum  daily  C. Could you repeat your name? 
requirements of vitamin A, C, and B, possibly all of the  D. Can I speak to Mr. Anthony, please? 
vitamin  needed  for  human  nutrition.  Available  in  half   
of  liter  or  a  little  bottle  and  in  pack  of  four  single  34. Lala : What  do  you  usually  do  in  the 
bottles.  morning? 
Maya : …
Adapted from: www.naturalnews.com  A. I listen to the music to start my day. 
  B. I come late to the school. 
29. What is being advertised?  C. My mother makes me delicious breakfast. 
A. Point Spring  D. Doing my school homework is my hobby.  
B. Recycled bottles   
C. Vitamin supplements  35. Receptionist :
Good  afternoon,  Salero 
D. Bottled water  Indonesia  Restaurant.  How 
  can I help you? 
30. What is the main advantage offered in the  Hanum : Yes. … 
advertisement?  Receptionist : Certainly.  How  many  people 
A. Cheaper price   would it be? 
B. Refreshing taste  A. I need a single room for two days. 
C. Various packs  B. May I reserve a plane ticket to Medan? 
D. Extra vitamins  C. I’d like to make a dinner reservation for 
  tonight. 
WRITING SECTION D. Can I book two tickets for the concert? 
Part VII. INCOMPLETE DIALOGUES  
Questions 31 to 40: Choose the most appropriate 36. Tourist I’ve  spent  almost  half  an  hour  to 
:
option to complete the dialogue. find  the  zoo.  Can  you  show  me 
where it is? 
31. Viona  :  I can’t believe the stove doesn’t  Vio : Of course. … 
work again.  Tourist : Thank you very much. 
  Bob  :  … I’ll check the gas.  A. Come to the town and I’ll show you the center 
A. Maybe the gas runs out.  of the city. 
B. You have to clean it regularly.  B. Go across this street, the bank is beside the 
C. The gas is very expensive.  post office. 
D. Probably you haven’t turned it on.  C. Find the zoo, and you’ll see the tall building 
  next to it. 
32. Vita  :  Mom, can I play in the terrace?  D. Go along this street. It’s next to the museum. 
  Mother  :  No, dear. It’s raining. …   
A. The terrace is being repaired.  37. Kansa :I  came  late  this  morning  because 
B. Go home before it’s dark.  the traffic jam was so terrible.  
C. Stay inside until the rain stops.  Sitha : I  also  got  the  same  experience 
D. You can play in the garden.  yesterday.  I  would’ve  arrived  late 
  if …. 
  A. I hadn’t got up late 
  B. I didn’t take a bus 
  C. I hadn’t left earlier 
  D. I didn’t drive a car 
   
   

5
 

38. Opik  :  What  are  you  going  to  do  this  43. A. visit
weekend?  B. holiday 
  Joni  :  …  My friends will  have  a  theatrical  C. business  
production in the auditorium.  D. vacation 
A. I’ll have an overtime job.   
B. I’ll buy some new books for my collection.  Questions 44 to 47 refer to the following text.
C. I’m going swimming with my cousins.   
D. I’m going to see a performance.   Before I start today’s first biology lecture, I’ like to (44) 
  _____  with  you  about  the  paper  that  you  should 
39. Citra  :  How  was  your  holiday?  I  heard  working on. As you know, the topic for the paper is the 
you went to Bali.  relationship  (45)  _____  gun  control  and  violence.  The 
  Intan  :  …  Bali  is  a  perfect  destination  for  paper itself is due in two (46) _____ but I would like to 
holiday.  see your outlines by Friday of this week, so that I can 
A. I would enjoy my trip.  be (47) _____ that you are on the right tract with the 
B. What a brilliant idea.  assignment and on the next two weeks you can submit 
C. It was really great.  your paper. 
D. You should go there someday. 
   
40. Alfa  :  Look!  There  is  a  circus.  Let’s  see   
it.  44. A. talk
  Father  :  …  They  must  have  been  trained  B. speak 
for a long time.  C. listen 
A. There are many people watching it.  D. read 
B. The animals are playing their roles well.   
C. The people are clapping along.  45. A. among
D. The monkey is very big.   B. beside 
C. between 
Part VIII. CLOZE TEST D. from 
Questions 41 to 50: Choose the most appropriate  
word or phrase to complete the texts. 46. A. days
  B. weeks 
Questions 41 to 43 refer to the following text. C. months 
  D. years 
MEMO  
To  : All staff members of Jayakarta Company  47. A. doubtful
From  : Mr Sigit Wibowo, M.Ak.  B. uncertain 
Date  : May 28, 2015  C. negative  
Subject  : Meeting Cancellation   D. sure 
I am (41) _____ a conference in Malaysia. The general   
meeting (that should be held today) is cancelled. There  Questions 48 to 50 refer to the following text.
will  be  further  information  on  the  meeting  after  I   
return (42) _____ Malaysia. Make sure that everything  Cake by Anita now offers cake for your office birthday 
runs well during my (43) _____ to Malaysia.  party,  retirement  party,  or  other  special  office 
  function.  And  remember,  Anita’s  can  customize  your 
41. A. visiting  cake with any (48) _____ or design that you like. Also 
B. inviting  available  are  our  (49)  _____  coffee  rolls  and 
C. attending  doughnuts, for those early morning meetings. So, (50) 
D. cancelling  _____ Anita’s from 6 a.m. to 3 p.m. at (0274) 897449 
and don’t forget: we deliver. 
42. A. to 
 
B. for 
 
C. back  
 
D. from 
 
 
 
 
 
 

6
 

48.   A. treatment   
B. message   
C. talk   
D. speech   
   
49.   A. nasty   
B. messy   
C. delicious   
D. terrible    
   
50.   A. call   
B. accept   
C. serve   
D. visit    
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 

7
 

KUNCI JAWABAN PREDIKSI


 
 
 
  UN SMK BAHASA INGGRIS
 
 
 
1. B  11. B  21. C  31. A  41. C 
2. C  12. B  22. C  32. C  42. D 
3. A  13. B  23. D  33. D  43. A 
4. A  14. B   24. B   34. A   44. A  
5. C  15. C 25. C  35. C  45. C 
6. B  16. B  26. A  36. D  46. B 
7. C   17. C  27. B  37. C  47. D 
8. C  18. A  28. B  38. D  48. B 
9. B  19. B   29. A  39. C  49. C  
10. A   20. A  30. D  40. B  50. A 
 
 
LISTENING TRANSCRIPT is?
Woman : A. This is a very huge palace.
Part I. PICTURES B. It’s on that corner. 
1. A. The students are reading their books.  C. I can buy you a ticket to enter. 
B. The teacher is listening to her student.   
C. The children are playing noisily.  Part III. SHORT CONVERSATIONS
D. The girl is punished by the teacher.  7. Man : I’d like two tickets to the six 
  o’clock show, please. 
2. A. The bear is swimming in the river.  Woman : That will be seventy thousand 
B. The river is too deep for the bear.  rupiahs. 
C. The bear is hunting for food.  Narrator : Where does this conversation 
D. There are many fish in the water.  take place? 
   
3. A. The man is bald.  8. Man : Did you read the article that Mr. 
B. The woman’s hair is straight.  Agus assigned for tomorrow’s 
C. The baby is walking.  class? It was really interesting. 
D. The people are lying on the ground.  Woman : No, not yet. What was it about?
  Man : It was about pollution, specifically 
Part II. QUESTIONS – RESPONSES one kind of pollution called acid 
4. Man  :  Do you think that you’ll be able to  rain. 
go to the party?  Narrator : What are the speakers talking 
  Woman  :  A. I wish I could.  about? 
B. Never mind.   
C. Thank you.  9. Man : Could you please tell me what 
  assignments I missed when I was 
5. Woman  :  Hi. Do you have time tonight? If you  absent from your class? 
have, I’d like to invite you to my  Woman : You missed one homework 
party.  assignment and a quiz. 
  Man  :  A. How many invitations do you  Narrator : Who is the woman? 
have?   
B. Congratulations. Happy  10. Man : Excuse me. Could you please 
birthday.  show me the way to the nearest 
C. Thanks. I’ll be happy to join your  bank? 
party.  Woman : Sure. Just go down this main 
  street until you find a theatre.  
6. Man  :  Excuse me, Ma’am. Could you  Man : Okay. And then? 
please tell me where Arcade Palace  Woman : Then, turn left and go for about 

8
 

two kilometers. You will find a 
Chinese restaurant on your left, 
and the bank is just behind that 
restaurant. 
  Man  :  Alright. I get it. Thank you very 
much. 
  Narrator  :  Where is the man going? 
 
 
Part IV. SHORT TALKS
Questions 11 and 12 refer to the following procedure.
To use your new milligram tape recorder, follow these 
easy  instructions.  First,  put  the  tape  in  the  machine. 
Then, push the PLAY button. Next, adjust the volume. 
To  record  with  your  new  tape  recorder,  just  push  the 
RECORD  button.  Then,  speak  into  the  microphone. 
Push  the  REWIND  button  to  rewind  the  tape.  Next, 
push PLAY to listen to your recording. 

 
Questions 13 to 15 refer to the following
advertisement.
Are  you  frustrated  because  you  need  to  know  a 
language for business and administration, but you just 
too  busy  to  take  classes?  Then,  order  a  language  kit 
from Excellent Lingua. Watch at DVDs, and work from 
a CD‐ROM in the comfort of your own house. Learn in 
the  natural  way  for  listening  to  native  speakers  in 
business  situations  and  then  responding  to  them  in 
your own words. Courses are now available in English, 
Spanish,  and  Japanese.  Each  kit  contains  four 
workbooks, two DVDs, and one CD‐ROM. Call Excellent 
Lingua now at 8975632200. 

Related Interests