You are on page 1of 24

LBANIAN

REVISTA E KOMUNITETIT SHQIPTAR NE BRITANINE E MADHE - MAGAZINE FOR THE ALBANIAN COMMUNITY IN THE UK AND REPUBLIC OF IRELAND

Nr.
10

POST
Editor in Chief: Dr. Fatmir Terziu - Telephone: 07984497444 - mail@albanianpost.co.uk - www.albanianpost.co.uk - www.fjalaelire.com

QERSHOR /
JUNE
21 Komunitet… 14 Biznesmeni Agron Kurtaj... 18 Shtëpia unike në Angli... 2019

N
jë qershori’ është
dita ndërkombëtarë e DITA NDËRKOMBËTARE E FËMIJËVE
fëmijëve. Fëmijët e të
gjitha moshave kërkojnë që sot
të jenë të lumtur dhe ta festojnë
këtë ditë me prindër . Kjo ditë
është kthyer jo vetëm në një
ditë festive, por edhe në një
ditë sensibilizimi, për ti thënë
jo dhunës dhe abuzimit ndaj
fëmijëve. Është dita kur vetë
fëmijët hapin mushkritë për të
thëne të drejtat e tyre, por në
ndryshim nga të rriturit, protesta
e tyre bëhet me lojra dhe festa .
Dita e fëmijëve u vendos në
datën 1 qershor, sepse në këtë
datë është mbajtur Konferenca
Botërore e Mirëqënies së
Fëmijëve në Gjenevë, në 1925.
Në të njëjtën ditë, koinçidoi që
konsulli i përgjithshëm kinez
në San Francisko mblodhi
së bashku një numër të
konsiderueshëm fëmijësh
jetim kinezë të celebronin
në festivalin e “Anijes së...
(vijon ne faqen 02)

SH
ID and RASH RASHID & RASHID 24/7 orë linjë emergjence
07878335000
RA

Solicitors, Advocates
ID

Immigration Specialists
Commissioners of Oaths
LA
W FIR M

Specializuar në emigracionin e Britanisë së Madhe

Main Office RASHID & RASHID LAW FIRM


190 Merton high street, 211, The Broadway, Southall,
Wimbledon, London, UB1 1NB
SW19 1AX law768@live.com
solicitors@rashidandrashid.co.uk Tel: 02086720666
Tel: 02085401666 Fax: 02085430534
Gena: 07774222062

Një minutë larg nga South Wimbledon Underground Station


Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019

...Dragoit”. Dy vjet më pas atë si festën ndërkombtare


P
e tyre kur shohin se fëmijët me i Bashkimit të Shoqatave
02

Festa e 1 qershorit filloi të të fëmijëve dhe realizojnë buzëqeshjen e tyre të ëmbël. Shqipëtare në Britani fton të
festohet në të gjithë botën. gjithë bashkëatdhetarët në
1 qershori është Dita këtë ditë në Adresa: Childs
Ndërkombtare e Fëmijëve. Në Hill Park, 33 Hodford road,
Shqipëri, Kosovë dhe mbarë NË11 8NL, Golders Green
botën, kjo ditë u kushtohet në një Program kulturor
fëmijëve, me aktivitete të artistik nga fëmijët e shkollave
larmishme. Në fakt 1 qershori shqipe. Ka Valle tradicionale
e ka origjinën nga Shtetet e shqiptare, Muzike live “
Bashkuara dhe Kina. Në vitin Triola London” me këngëtare
1925 konsulli i përgjithshëm dhe shume supriza te tjera!
Kinez në San Francisko Te ftuar deputetë të parlamentit
mblodhi së bashku një numër Britanik,kryetarë bashkish,
të konsiderueshëm femijësh Ambasadore dhe mjaft
jetim Kinezë të celebronin në personalitete tjera! Hyrja falas,
festivalin e Anijes së Dragoit . parkingu free! Ejani vëllezer e
Kjo gjë koniçidoi të ishte në të motra te festojme se bashku
njëjtën ditë me konferencën. festime të cilat kanë si qëllim Kjo ditë festohet në mesin e tashme ky aktivitet është kthyer
Festa e 1 qershorit filloi të të rrisin vëmendjen në drejtim komunitetit shqiptar në BM në nje festë traditicionale
festohet pas dy vitesh. Shumë të mirqenies së tyre. Kjo ditë si dita e komunitetit shqiptar për komunitetin tonë!
vende të botës e kanë pranuar lumturon fëmijët dhe prinderit dhe festë e abetares. Forumi

SHITET

SHITET lokali“UK’s Café”

Addresa:
54 Balgores Lane
Romford
RM2 6BP
United Kingdom

Email:
f11.driza@hotmail.com

CALL US
074 7525 5500
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 03
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 04

“BUNARI” ËSHTË NJË NGA ROMANET E


PAKËT FILOZOFIK, QË KAM LEXUAR
Protestë për Val Zeka dhe Bajraliun e Grupit të Kumanovës që u dënua me burg të përjetshëm
Nga Ilinden Spasse mbështetet shumë edhe në

S
apo mbarova së lexuari dëshmitë arkeologjike, siç
romanin “Bunari” të është vetë “Bunari” (pusi), siç
Fatmir Terziut. E lexova është lumi i vogël i Ostrenit....,
shumë shpejt, brenda natës. siç janë simbolet e ndryshme
Për mua është një prozë të gdhendura nëpër
poetike ku me një gjuhë të shkëmbinjtë, pllakat e varreve
pastër e të pasur, shpesh herë apo nëpër armët luftarake etj.
edhe alegorike e filozofike, etj. Në roman autori është
gërshetohet talenti dhe kultura përqendruar më tepër në
e gjithanshme e autorit ... familjen e Kastriotëve, flet
Shkrimtari me këtë roman për stemën e shqiponjës
trajton një temë sa të vështirë me dy kokë, për kapelen e
aq edhe të panjohur për Skënderbeut, me simbolin e
mua. Në këtë vepër operon bricjapit, për përkranaren e
midis legjendës dhe realitetit, tij të veçantë dhe shpatën,
midis paganizmit dhe kohës që sipas gojëdhënave
së tanishme, moderne... “ndante” shkëmbin më dysh,
Terziu përpiqet të zbërthejë relikte këto që ruhen edhe
copëza jete të harruara, sot në muzeun e Vjenës....
Në këtë roman skaliten varrin e Ançës, vajzës sa e sa herë me prindërit,
copëza historie të harruara bukuroshe (që për mendimin me shokët, me ...librat....
nga koha që ikën aq shpejt personazhe mjaft
interesantë, të shtrirë në tim është personazhi më i Pa dashurinë për vendlindjen
e nuk kthehet prapa, realizuar, i këtij libri...) për nuk mund të jepen mesazhe
por që shpesh lë gjurma kohë të ndryshme. Flitet për
krijimin e tempujve mijëra arrën budallaqe, qershitë e të tilla të shkëlqyera si: “Duhet
nëpërmjet folklorit popullor, Muharremit, të trashëguar të dimë se me natyrën ne jemi
gojëdhënave, përrallave, vjet më parë, por edhe për
kooperativat dhe “tufëzimin” nga i ati Lamja, për hithrat borxhlinj, dhe jo vetëm ndaj
legjendave, këngëve etj. dhe qershitë si bimë natyrës, por edhe kohës së
Shumë domethënës është e bagëtive, të kohëve tona
moderne; për Kështjellën e ushqyese dhe kurative... ikur. Koha mblidhet në një
edhe ky varg, që e përsërit, Me siguri, kjo ka të bëjë në grusht germash në histori,
me shkak autori disa herë: “Sfetigradit”, ku Skenderbeu
pesëqind vjet më parë, pësoi radhë të parë me dashurinë histori të ngatërruar...” etj, etj.
disfatën e madhe nga që ushqehet për vendlindjen... Autori ka aftësi të çuditshme
tradhëtia që iu bë, duke Pa këtë dashuri nuk mund të sintetizuese: Në 123 faqe
ia mbyllur “rubinetin” “çahen” shkëmbinjtë, nuk do flitet për krijimin e tempujve
e ujit kështjellarëve të kishte mundësi t’u jepej mijëra vjet më parë, dhe për
por edhe për atë që “gojë”, burimeve, përrenjve, “shkatërrimin” e tyre në vitet
tentoi të kalonte kufirin, fushave dhe maleve.... gjashtëdhjetë; për tradhtinë që
e që u quajt “armik i Zgjidhja e enigmës ku ndodhi për rënien e kështjellës
popullit” i kohëve tona. ...Prapa këtyre rreshtave së Sfetigradit pesëqind e ca
Shkrimtari flet për delet personifikohet forca vjet më parë, me “tradhëtinë”
e buta, që ndjekin njëra gjenetike e jetës, fshihet e ushtarit që kaloi klonin 30
tjetrën edhe kur bien në edhe forca e dashurisë vjet më parë... Pra me një
gremina të thepisura..., së autorit për vendlindjen grusht fjalësh e fjalish autori
por flet edhe për dhitë e tij... Një shkrimtar, nuk sintetizon kohën, historinë,
autoktone, që nuk bien mund të bëhet i madh, në dhe bën të flasin në 123 faqe
pre si delet e urta, për qoftë se në krijimtarinë e edhe gurët, edhe lumenjtë,
simbolet e brirëve të tij nuk merr personazhe bën të “çahet” mali më anë
cjepërve, që banorët i nga vendlindja, nuk trajton të shpatës së Skënderbeut,
ngulnin nëpër dyert e folklorin e vendlindjes me bën të flasin edhe drurët,
shtëpive të tyre... për fat; të cilën ai është “mëkuar” edhe qershitë, edhe hithrat,
flet dhe për mutacione, që fëmijë nga tregimet, edhe arra budallaqe...
për ADN, për gene etj... gjëegjëzat, përrallat, legjendat Për mua ky është një nga
I bëj pyetjen vetes, e gjysh-stërgjyshërve të tij, romanet e pakët filozofik, që
se ku e gjen atë forcë në qoftë se ai nuk është i kam lexuar, e që shkrimtari
intelektuale, që të “mbarsur” nga gurët dhe e ka realizuar aq bukur, si
gërshetohet aq bukur fantazia drurët e vendlindjes, nga me kompetencë shkencore,
“Oh, rosa rosit na arbanosko malet, lëndinat, luginat, nga ashtu dhe me kompetencë
zemlja” (Oh, vesa veson krijuese me fenomenet
e natyrës, legjendat me gurgullimat e ujëvarreve që i letrare e filozofike.
në tokën arbërore).... ka shkelur e dëgjuar kushedi I lumtë. Suksese...
Në këtë roman Terziu historinë, që të flitet për
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 05

SH
ID and RASH RASHID & RASHID 24/7 orë linjë emergjence

07878335000
RA

Solicitors, Advocates
ID

Immigration Specialists
Commissioners of Oaths
LA
W FIR M

Specializuar në emigracionin e Britanisë së Madhe

Avokatët tanë të emigracionit kanë mbi dhjetë vjet


përvojë në fushën e emigracionit dhe ligjit të azilit.

Çdo klient është po aq unik sa është rasti që ata na sjellin

Rashid & Rashid Solicitors, si të gjithë avokatët e


tjerë në praktikë në Angli dhe Uells, është Kompani
e autorizuar dhe e rregulluar nga Autoriteti i
Rregullimit të Aplikantëve.

Një minutë larg nga South Wimbledon Underground Station

Për të biseduar në shqip telefono Gena:

07774222062

zgjatje vizash
Dokumente udhëtimi
Leje pune
Procedura për leje qëndrimi dhe viza
Rishikim jurdik
Kur jeni kotigjent per t’u riatdhesuar ose të
ndaluar nga organet e emigracionit Apelim Tribunali
Mbulojmë të gjitha aspektet e emigracionit Rastet e trashëgimisë

Main Office RASHID & RASHID LAW FIRM


190 Merton high street, 211, The Broadway, Southall,
Wimbledon, London, UB1 1NB
SW19 1AX law768@live.com
solicitors@rashidandrashid.co.uk Tel: 02086720666
Tel: 02085401666 Fax: 02085430534
Gena: 07774222062
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 06

1 QERSHORI, DITA NDËRKOMBËTARE E FËMIJËVE


1
Qershori, Dita
Ndërkombëtare e
Fëmijëve, tashmë është
bërë traditë të festohet
madhërishëm dhe nga Forumi
i Shoqatave të Bashkuara
në UK. Fëmijët e të gjitha
moshave kërkojnë sot kudo
vëmendjen e prindërve,
shtetit tek ata. Kjo ditë është
kthyer jo vetëm në një ditë
festive, por edhe në një ditë
sensibilizimi, per ti thene jo
dhunës dhe abuzimit ndaj
fëmijëve. Është dita kur vetë
fëmijët ngrenë zërin për të
drejtat e tyre, por në ndryshim
nga të rriturit, protesta e
tyre bëhet me lojra festive.
Në Shqipëri dhe mbarë
botën, kjo ditë u kushtohet
fëmijëve, me aktivitete të
larmishme. Dita e fëmijëve
është vendosur më datën 1
Qershor, sepse nëkëtë datë ditë me konferencën në fjalë. për të ndalur dhunën dhe nga mjediset më të bukura
është mbajtur konferenca Festa e 1 Qershorit filloi të abuzimin me fëmijët, sidomos dhe më të populluara me
botërore e mirëqenies së festohet pas dy vitesh. Shumë angazhimin e tyre në punë traditën dhe mirëgjetjen
fëmijëve në Gjenevë në 1925. vende të botës e kanë pranuar kur janë ende të mitur. shqiptare, pikërisht në Childs
Në fakt 1 Qershori e ka atë si festën ndërkombëtare Sot është dita kur të gjithë Hill Park në Goldres Green.
origjinën nga Shtetet e të fëmijëve dhe realizojnë kthejmë sytë nga fëmijët. Me 1 Qershori, dita
Bashkuara dhe Kina, por nuk festime të cilat kanë si rastin e festës ndërkombëtare ndërkombëtarE e fëmijëve.
ka të bëjë me komunizmin. qëllim të rrisin vëmendjen në të fëmijëve, Shoqata shqiptare Fëmijët e të gjitha moshave
Në vitin 1925 konsulli i drejtim të mirëqenies së tyre. në Mbretëri të Bashkuar, kërkojnë sot vëmendjen
përgjithshëm kinez në San Në këtë ditë fëmijët bëhen “Ardhmëria” në bashkëpunim e prindërve, të gjithë
Francisko mblodhi sëbashku qendra e vëmendjes në mbarë me të gjitha shoqatat që vullnetarëve për Gjuhën
një numër të konsiderueshëm botën dhe shumë aktivitete operojnë në Forumin e Shqipe në emigrim, ndihmën
dhe syrin e të gjithë
atyre që dinë vetëm
fjalën përkushtim,
vetëm sakrificë.
1 Qershori është Dita
Nderkombetare e
Fëmijëve. Në Shqipëri,
Kosovë, Mal të Zi,
Maqedoni, Camëri dhe në
mbarë mbarë botën, kjo
ditë u kushtohet femijëve,
me aktivitete të larmishme.
Por ne jemi në këtë ditë
të themi edhe atë që
mendojmë vetëm për të
qenë të bashkuar, me
qëllimin të gëzojmë dhe
begatojmë fëmijët tanë
të lumtur. Një mirrënjohje
i përcjellim Nënës
Mbretëreshë, Shkëlqesisë
së saj, Elizabeta II-të, për
përkujdesjen ndaj nesh,
shqiptarëve komunitetit
fëmijësh jetim kinezë të u kushtohen vetëm atyre. Bashkimit të Shoqatave ka më të ri në Britaninë e Madhe.
celebronin në festivalin e Përveçse një ditë festive, në organizuar një ditë të mbushur Njëkohësisht edhe të gjithë
“Anijes së Dragoit”. Kjo gjë fakt 1 Qershori duhet të jetë me plot aktivitete kushtuar miqve britanikë që na dhanë
koeçidoi të ishte në të njëjtën edhe një ditë sensibilizimi fëmijëve të komunitetit në një mundësinë e integrimit.
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 07





 ­

 ­

„
€€€…†
€€

€‚€
ƒ


Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 08
SKELA “JET SCAFOLDING” CILËSI, PROFESIONALIZËM, GARANCI

S
kela “Jet Scafolding” të dyfishtë dhe të gishtin mëdha do t’i shesin tubat e ato përshtaten, ndërsa bordet
tregon gjithnjë e më dhe të ndalojnë dërrasat. tyre me emrin dhe adresën e e vetme mund të ndahen
shumë përkujdesje Duhet gjithashtu të sigurohet tyre për të penguar vjedhjen. dhe duhet të zëvendësohen.
në të tre elemntët e saj të qasje e sigurt dhe e sigurt. Bordet ofrojnë një sipërfaqe Skela, e quajtur edhe
suksesit. Themelet e mira janë pune për përdoruesit e skelet, është një strukturë e
thelbësore. Shpesh kornizat e Komponentët themelorë të tribunave. Ata janë dru të përkohshme e përdorur për
skelave kërkojnë më shumë skela “Jet Scafolding” janë kalitur dhe vijnë në tre trashësi të mbështetur ekuipazhin
pllaka bazë të thjeshta për të tubat, bashkuesit dhe dërrasat. (38 mm (e zakonshme), 50 mm e punës dhe materialet për
kryer dhe përhapur në mënyrë Tuba zakonisht bëhen prej dhe 63 mm) janë një gjerësi të ndihmuar në ndërtimin,
të sigurt ngarkesën. Skela çeliku ose alumini; megjithëse standarde (225 mm) dhe janë mirëmbajtjen dhe riparimin
“Jet Scafolding” përdor pllaka ka skela të përbërë që përdor një gjatësi maksimale prej e ndërtesave, urave dhe të
bazë në sipërfaqe të betonit. tuba të fibrave të qelqit të 3.9 m. Mbërritjet e tabelës gjitha strukturave të tjera të
Për sipërfaqet si trotuaret ose mbështjella me filamente mbrohen me pllaka metalike bëra nga njeriu. Skelat janë
pllakat bazë të asfaltit janë të në një matricë najloni ose të quajtura pranga ose përdorur gjerësisht në vend
nevojshme. Për sipërfaqet më poliestër, për shkak të kostos ndonjëherë pllaka gozhdë, të për të pasur akses në lartësitë
të buta ose më të dyshimta së lartë të tubit të përbërë, cilat shpesh e kanë vulosur dhe zonat që përndryshe do të
përdor tabela të vetme, nën zakonisht përdoret vetëm kur emrin e kompanisë në to. ishin të vështira për t’u arritur.
një standard të vetëm, një ekziston rreziku nga kabllot Dyllat e tribunave të drurit në
tabelë e vetme duhet të jetë së elektrike që nuk mund të Britani të Madhe duhet të jenë
paku 1.000 centimetra katrorë izolohen. Nëse janë çeliku, në përputhje me kërkesat e
(160 in2) pa një dimension ato janë ose “të zeza” ose BS 2482. Po ashtu, përdoret
më të vogël se 220 milimetra, galvanizuar. Tubat vijnë në një edhe stolisje druri, çeliku
trashësia duhet të jetë së sërë gjërash dhe një diametër ose alumini, si dhe pllaka të
paku 35 milimetra (1.4 in). standard prej 48.3 mm. (1,5 laminuara. Përveç tabelave
Për skelat e ngarkesës më të tubacione NPS). Dallimi për platformën e punës,
rënda mund të kërkohet shumë kryesor midis dy llojeve të ekzistojnë bordet e vetme
më tepër elementë të betonit tubave metalik është pesha të cilat vendosen nën skelë
të vendosura në beton. Në më e ulët e tubave të aluminit nëse sipërfaqja është e butë
hapat e pabarabartë të terrenit (1.7 kg / m në krahasim me ose që dyshohet ndryshe,
që priten për pllakat bazë, 4.4 kg / m). Megjithatë ato megjithëse mund të përdoren
rekomandohet një madhësi janë më fleksibile dhe kanë edhe bordet e zakonshme.
minimale e hapit prej rreth 450 një rezistencë më të ulët Një tjetër zgjidhje, e quajtur
milimetra (18 in). Një platformë ndaj stresit. Tuba zakonisht skatepad, është bërë nga një
pune kërkon që elementë blihen në gjatësi 6.3 m dhe bazë gome me një pllakë bazë
të tjerë të jenë të sigurt. Ata pastaj mund të priten në të formuar brenda; këto janë
duhet të jenë të ngushtë, të madhësi të caktuara tipike. të dëshirueshme për përdorim
kenë binarët me mburojë Shumica e kompanive të në tokë të pabarabartë pasi
9 Hi w W
ks
01 ree to 6 O
23 re ee
ll: F t 4 R N

33
89
e E
dg D

51
an OR

Jet Scaffolding
Unit 212 Flexspace
Ca

5 Elstree Way Borehamwood


London
WD6 1SF

Tel: 0192 351 8933


Mob: 077 3874 0018
E-mail: info@jetscaffolding.com

“Skela Jet” është e bazuar


në Watford, Hertfordshire dhe mbulon
të gjitha zonat në Londër.
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 09

ERMAL KARAKUSHI, INXHINIERI ELEKTRIK, NJERIU


HUMAN DHE INXHINIERI ELEKTRIK I RESPEKTUAR

N
ë fakt ishte një bisedë në East London, të Anglisë në një qytet i madh, i vendosur zotë në zonën e South West
mjaft e thjeshtë, një atë ditë ishin edhe dhjetëra në mes të Veriut dhe deri në e më gjerë. Ai ka vite dhe
komunikim njerëzor, prindër shqiptarë, dhe gjithë Lee Valley dhe rezervuarin plot njëzetë të tilla që ushtron
një qasje e urtë e “muhabetit”, stafi i Ambasadës shqiptare, Walthamstow në perëndim, këtë profesion me mjeshtëri.
pikërisht në hapjen e një me Ambasadorin e Shqipërisë si dhe Epping Forest në Të paktën kështu thuhet në
shkolle shqipe të arsimit Qirjako Qirko. Bashkia që lindje. Qendra e qytetit disa media britanike online.
plotësues në Walthamstow është e vendosur 7.5 milje përbëhet nga pjesa e Tregut
ajo që na bëri të ulemi (12.1 km) në verilindje nga Walthamstow, tregu më i gjatë Tashmë sa lexon në rrjetet
“këmbëkryq” me një shqiptar Charing Cross, kishte mjaft vetëm në rrugë në Evropë. profesionale, mëson se
të mirë, një profesionist në shushërima fëmijësh të kur ju dëgjoni emrin Ermal
fushën e tij, një intelektual, që gëzuar në atë ditë, dhe po aq Dhe mes kësaj gjallërie Karakushi, inxhinieri Elektrik,
menjëherë të bën për vete. thujase se fliste shqip në atë biseda me këtë njeri na bëri krijoni një familjaritet që
kënd ku fëmijët ishin në ditën të harrojmë kohën. Na bëri kumbon në mendjen tuaj. Ky
Fjalëmatur, fjalëpak dhe mjaft e hapjes festive të shkollës. të shkojmë gjatë e gjerë në familjaritet rrjedh natyrisht,
i ndjeshëm ndaj dhimbjes së kujtesa e memorje, na bëri të nga profesionalizmi i tij,
Tjetrit. Ndërsa sheh një jetim, Historikisht kjo minibashki që rikujtojmë dhimbje e gjëra të eksperienca që ai ka shërbyer
një fëmijë që i ati i ka ndërruar bën pjesë në qarkun e Essex, shkuara, që hera-herës therrin të gjithëve klientëve për mbi
jetë nga Zoti në kohë tjetër, është rritur në mënyrë të dhimbjet njerëzore. Por mbi të 20 vjet. Ermal Karakushi ka
menjëherë i afrohet fëmijës konsiderueshme si pasojë e gjitha na njohur me një njeri. Na vendosur veten si udhëheqës
së vet, që ka ardhur të jetë shtimit të popullsisë, si pjesë njohu me një specialist mjaft si një nga mjeshtrat e
nxënës i shkollës shqipe e rritjes periferike të Londrës të kërkuar. Për këtë mjafton shërbimeve elektrike, të
dhe i lutet ti japë një ndihmë dhe është themeluar si një të klikosh në gooogle dhe në shërbimit profesioanl e të
të vogël të cilën e bën krejt njësi bashkiake në vitin 1929 fushën e inxhinierit elektrik në sigurtë dhe ka marrë përsipër
në mënyrë të fshehtë, pa u para se të bëhej pjesë e Britani të madhe dhe natyrisht detyrën e tu afrojë klientëve të
dukur dhe mjaft njerëzisht. Greater London në vitin 1965. të shënosh emrin Ermal tij më të aftën, të certifikuarën
Në Walthamstow që është Tashmë ajo ka natyrisht dhe Karakushi. Ermal Karakushi dhe shërbim të besueshëm
qyteti kryesor i London shqiptarët e shumtë në atë është një nga inxhinierët elektrik, dhe të kujdeset për
Borough të Waltham Forest zonë. Walthamstow është elektrikë më të kërkuar, më të të gjitha nevojat elektrike.

ERMAL KARAKUSHI
PËRSE DUHET TË NA ZGJIDHNI NE
TË GJITHA NGA
INSTALIM I PLOTË OSE I PJESSHËM
NDERRIIMI I
ZËVENDËSIME TË SISTEMIT TË SIGURESAVET LLAMPAVE. NDRIÇIMI
SHTESË PRIZASH/ ÇELESAT, NDRIÇIMI ETJ. DERI TEK SKEMAT
DUSHE/ LIDHJE GATIMI PROFESIONALE DHE
SISTEMET E NGROHJES/ STORAGE INSTALIMI
SHËRBIME PROFESIONALE ELEKTRIKE

ermal_niceic@hotmail.co.uk
Zyra: 020 8443 3833 Tel: 07568393784

INXHINIER ELEKTRIK
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 10

BERISHA: NJË URIM TË PËRZEMËRT ARBA KOKOLARIT,


EURODEPUTETES SË PARË SHQIPTARE…

I
sh-Kryeministri Sali disa takime që ka pasur në Kokalari, ka fituar në zgjedhjet 1986 dhe ka mbajtur postin
Berisha ka përshëndetur vite me zonjën Kokalari. e PE dhe do të përfaqësojë e sekretares ndërkombëtare
fitoren e shqiptares Arba Historike! Arba Kokalari, Suedinë. Kokalari, triumfoi të grupimit rinor të Partisë së
Kokalari në zgjedhjet e shqiptarja e parë që bashkë me partinë e saj. Moderuar. Kokalari garoi edhe
Parlamentit Europian. bëhet eurodeputete në Urime nga politika shqiptare. në zgjedhjet parlamentare
“Një urim të përzemërt Arba Parlamentin Europian Ajo është 32-vjeçarja shqiptare, europaine të para 4 viteve,
Kokolarit, deputetes së parë Profil-Kush është Arba Kokalari, e cila garoi por nuk ia doli të fitonte.
shqiptare, përfaqësuese Arba Kokalari, mbesa në këto zgjedhje si pjesë e Partia e Moderuar ka fituar
e Suedisë në Parlamentin e Musine Kokalarit Partisë së Moderuar. Kokalari 17.6 % të votave, duke
Europian!”, shkruan Historike! Për herë të parë është shqiptaro-suedeze siguruar katër eurodeputetë,
Berisha në Facebook duke në Parlamentin Europian do jeton në Stokholm. Ajo ka ndër ta edhe Kokalarin.
publikuar një fotografi nga të ulet një shqiptare. Arba lindur në Tiranë më 27 nëntor

Sweet London
RESTAURANT
www.sweet-london.co.uk

62A Longbridge Road,


Barking, Essex,
IG11 8RT
• Ambient festiv • Takime rinore
info@sweet-london.co.uk
• Ditëlindje • Studentë
• Festa • Gëzime familjare

02082625172 Ambient i rehatshëm për 60 vetë


Pasina komode me shisha për 50 vetë
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 11

Vila Ronel Bar


& Restaurant
46 Birchington Road
London
NW6 4LJ

020 7624 1385


www.vilaronelrestaurant.co.uk
Reservation@vilaronelrestaurant.co.uk
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 12
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 13

NJËMIJË EKONOMI PËRFITOJNË


NGA PROJEKTI I KEDS-IT NË PEJË
R
reth njëmijë familje Në këtë zonë të qytetit të se ka qenë koha e fundit deklaron z.Dauti.
dhe biznese të shtrira Pejës ka biznese të shumta për tu bërë diçka para se Projekti në fjalë i KEDS-
në zonën qëndrore dhe po ashtu institucione rreziqet nga rrjeti i vjetëruar it, përfshinë disa bashkësi
të qytetit të Pejës, që nga publike por edhe banesore, të bëheshin mëse serioze. territoriale të qytetit të Pejës.
‘Dulia’ tek ‘Ura e Gurit’ e ndaj edhe ndikimi pozitiv i “Ka qenë koha e fundit për Investime të tilla, gjithnjë
gjer tek Hoteli ‘Gold’, kanë
pëfituar tension stabil,
energji kualitative dhe kanë
shmangur rrezikun e avarive
të ndryshme energjetike ndër
vite.
Kjo është bërë e mundur pas
projektit investiv nga KEDS-i,
i cili tashmë ka përfunduar
dhe është mirëpritur nga të
gjithë banorët e komunitetit.
“Ne kemi kuptuar rëndësinë
dhe nevojën e këtij investimi
në kohë. Janë vënë rreth
40 shtylla betoni për tension
të ulët dhe 1 mijë e 600 metra
kabllo. Trafo poashtu ka
qenë investim i mëhershëm. këtij projekti vërehet dukshëm të ardhë ky investim. Puna sipas planit dinamik të
Ky është një investim nga tek të gjithë pëfituesit. Njëri është kryer mirë dhe ka ndiku paraparë në komunën dhe
i cili kanë pëfituar mëse nga të cilët është edhe Fidan që të na vije një furnizim stabil rajonin e Pejës po vazhdojnë
njëmijë ekonomi familjare Dauti, me një biznes të vogël me rrymë. Për bizneset rryma nga Kompania Kosovare për
e biznesore”, deklaron në këtë anë. Dauti shprehet është sikur ajri, andaj kjo që Distribuim dhe Furnizim me
zëdhënës i KEDS-it, Viktor i kënaqur me investimin e ka bërë KEDS-i është projekt Energji Elektrike KEDS.
Buzhala. KEDS-it për të cilin thotë që na ka ndihmuar shumë”,
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 14

BIZNESMENI AGRON KURTAJ NA ZGJOI NJË


TRADITË TË BUKUR SHQIPTARE EDHE NË LONDËR!

N
atyrisht tradita është për tradita ajo na sjell keni nevojë për ndonjë gjë. unë mund t’ju jap një dorë në
ajo që “transportohet” këtë version në mendjen Përveçse ata e shpallin atë. kuzhinë. Pastaj ju kaloni të
ndjeshëm më shumë tonë nga Uban Shaman: Ju nuk keni nevojë për një gjithë gjërat nga e para derisa
se të gjitha gjërat në mesin “Në Irlandë, shkoni në pije. E pra, thotë ajo, atëherë të dy përfundoni në kuzhinë
e “torbave” duke pirë çaj dhe
të emigrimit. duke biseduar. Në
Është kjo Amerikë, dikush
traditë që buron ju pyet nëse doni
nga prindërit, një filxhan çaji, ju
nga të parët thoni jo, dhe pastaj
e një shtëpie nuk merrni ndonjë
të quajtur me çaj të mallkuar. Më
“tradita”, nga pëlqente mënyra
themelet ku ajo irlandeze se
është gatuar si është më e mira”,
e tillë, të quhet përfundon C.E.
traditë. C. E. Murphy, Urban
Murphy është Shaman. Dhe kjo
një autore më shpuri në një
amerikane kënd të bukur,
e lindur që në kopshtin e
shkruan fantazi saporestauruar
dhe romancë. të shtëpisë së re
Ajo është autore të biznesmenit
e serialit Ualker shqiptar, Agron
Papers, Trilogjia Kurtaj, ku
e Negociatorit mikpritja shqiptare
dhe Cikli i shkon përtej
Trashëgimtarit, si dhe shtëpinë e dikujt dhe ju pyet do të bëja disa, kështu që nuk pyetjeve rutinë.
Kronikat Strongboks të nëse doni një filxhan çaj. Ju do të ishte problem. Ah, po Mjafton një foto e hedhur
cilat ishin shkruar nën një thoni jo, faleminderit, jeni thua, po qe se do të ishit duke në rrjetet sociale të kuptosh
pseudonim. Ajo gjithashtu vërtet mirë. Ajo pyet nëse marrë disa, nuk do të më se shqiptari Agron Kurtaj,
ka shkruar romanin grafik jeni i sigurt. Ju thoni natyrisht pëlqente një vend çaji, për aq jo thjesht për mikun...
“Take a Chance”. Por se jeni i sigurt, vërtet, nuk kohë sa nuk ka probleme dhe (vashdon ne faqen 15)

PERIEN
EX
+ 15 YE
CE

ARS
CE

EX
PERIEN

PROFESIONALIZËM • GARANCI • CILËSI


ABONIME
INSTALIME
RIMBUSHJE

PËR MË SHUMË KONTAKTO GËZIMIN: 078 157 359 45


Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019

...e përbashkët, agronomin të pajisura me orendi të


P 15

Përparim Muça, por për mjaft shtrenjta, të ardhura nga


të tjerë, e ka traditën me vete, Venediku e Gjenova. Vallë
e ka jo thjesht një pyetje, por shqiptarët vërtetë janë
një tryezë të shtruar bukur pellazgë, nga ajo racë që
dhe këndshëm. Kjo tregon se Homeri e quan hyjnore, pra
kudo dhe kurdoherë shqiptari të jenë pellazgë të mbetur të
dallon me të tijën filozofike, pastër dhe të papërzier deri
se shtëpia është e mikut sot, duke ruajtur gjuhën dhe
dhe e Zotit. Dhe kjo vjen nga shumë nga zakonet e tyre,
shekujt. Sado të varfër të jenë siç dëshmojnë edhe disa
malësorët, janë krenarë të autorë edhe studiues të kësaj
presin miq. Sipas tyre, shtëpia çështjeje? Duke iu referuar
është e Zotit dhe e mikut, ka autorëve të vjetër bizantinë,
diktuar me kohë Aleksandër ai vë në dukje lashtësinë
Degrand Jules. Aleksandër e trojeve shqiptare. Për të
Degrand Jules (1844-1906) arritur në këto përfundime e
ishte historian, diplomat dhe ndihmoi njohja e kulturës së
konsull i Francës në Shkodër hershme ballkanike dhe e
në vitet 1893-1899. Udhëtoi antikitetit greko-romak deri
kryesisht në Shqipërinë në mesjetë. Për bujarinë e
e Veriut dhe na la mjaft shqiptarëve ai shkruan “Sado
fotografi nga qytetet, qëndrat të varfër të jenë malësorët,
arkeologjike dhe natyra e janë krenarë të presin
bukur e vendit tonë. Fillimisht miq. Sipas tyre, shtëpia
erdhi nga Ulqini në Shkodër, është e Zotit dhe e mikut.”
u habit nga gjelbërimi i saj, E kështu është dhe në
pemët e shumëllojshme, rastin tonë në Londër, ku
shtëpitë me kalldrëm, me / një Njeri fisnik si Agron
ardak, oxhak e frëngji. Portat Kurtaj, natyrshëm e ka këtë
e mëdha të tyre si dhe kalaja preambulë mbi të gjitha
e qytetit, që janë vepra arti. I dhe e transmeton krejt
tërhoqën vëmendjen mjediset shqiptarisht, njerëzisht në Gëzuar nga mot në shtëpinë na zgjoi një traditë të bukur
e brendshme të shtëpive, bukurinë e saj filozofike. e re Agron Kurtaj, shtëpinë që shqiptare edhe në Londër!

Prizreni London
Prizreni London Café
Café
Prizreni London Café është i njohur si çelësi në
prodhimin e ushqimit të cilësisë dhe takeaëays,
shërbime restorant, dyqan kafeje, dhe grill.

Prizreni Café me traditat më të


mira shqiptare
Coffee Shop - Coffee Grill -
Takeaway
Byrekë specialë
Qofte tradicionale
Pica të ndryshme

23 Vivian Ave,
+44 2082026846 asllankureqi@gmail.com London NW4 3UX, UK
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 16

NËSE TASHMË PO DERDHET, PSE


SHQETËSOHENI PËR ÇDO PIKËZ?
N
jerëzit e ndjeshëm. nuk ndiejnë asgjë. Vërejtjet tashmë ndodh në Pranverë! ata, stigma është e gjallë,
Njerëzit e sotëm e shkasin, komentet e mbajnë Në pranverë jeta dhe dashuria është zgjuar, derën e saj të
njerëzit e djeshëm. truallin e tyre të vrazhdë, shtrihen në bar, duke xhiruar dollapit e ka tashmë të hapur.
Njerëzit e urtë, njerëzit e dhe situatat e tyre të vështira gishtat nëpër çdo thithkë Ai shtrihet në shtrat dhe e
butë. Njerëzit që na rritën dhe lëkunden mbi lëkurën e tyre sikur të ishin flokët e Tokës. pyet ankthin se si do të jetë
njerëzit që me ta u burrëruam. si uji gjatë një stuhie. Nëse Kur netët e Pranverës sjellin dita, qesh me një koment të
Njerëzit e mirë e njerëzit e lirë. tashmë po derdhet, pse një fllad të lehtë, stigma mprehtë dhe duket qartë se
Të lirët njerëz që jetuan vetëm shqetësoheni për çdo pikëz? imagjinon se shpirtrat po e depresioni ka bërë shumë
me fjalë. Jetuan dhe jeta krijoi Ky është problemi, mendoi përqafojnë atë. Në verë, kur për jetën e tij. Gjërat që duhet
një stigmë. Stigma që njerëzit vetë. A ka njerëz të ajo thahet, ajo përhap krahët ta peshonin atë, tashmë
e ndjeshëm janë të dobët. guximshëm me të vërtetë të e saj dhe shikon deri në qiell, janë shprishur. Ata vijnë
Në fakt sot e mot kjo stigmë guximshëm? Jo. Njerëzit e duke ditur se çdo pikë uji që për ta vizituar kaq shpesh,
duhet e duhet të zvogëlohet. guximshëm janë frikacakët e bie është Nënë Natyra që gjithësesi në kohën kur po
Vetëm për shkak se ajo ndjen vërtetë. Në vend që të marrin freskon lëkurën e saj me lutje. përgatitet për Postulatin e
gjërat poshtë “kockave” të saj përvojat dhe ndjenjat e tyre, Dhe lutjet bëjnë ende efektin tij të rradhës. Dhe dera e
nuk do të thotë se ajo është duke i lënë ata të depërtojnë e tyre…, edhe për të Tjerët! mbyllur nuk hapet më. Forca
e dobët. Ajo mbart gjithçka. në eshtrat e tyre për t’u bërë Të Tjerët janë shumë të që duhet për të mbajtur derën

Ndjenjat e saj, ndjenjat e palca që i nxit trupat e tyre, i shqetësuar duke u siguruar mbyllur është e pamund.
njerëzve të mirë, njerëzve të mbyllin dhe i bëjnë skelete në që skeletët e tyre të mos dalin Megjithatë, Ai merr një sasi
lirë, njerëzve të tjerë, bota një dollap. Ata janë ngatërruar nga dollapi. Forca, në fund të dozës së përditshme,
rreth saj është shpërngulur me bagazhin që ata mbajnë në të fundit, është aftësia për të dhe teksa duket se ende ka
pa pashaportizim, ndërsa kurriz. Dhe janë bërë palë të përballuar sasi të mëdha të guxim për të hapur dollapin
ajo, pra bota e mistershme mpiksjes gjithnjë e më shumë. presionit dhe Perëndia e di e tij, pa u frikësuar nga gjërat
ngadalë e ngadalë i merr Ju a përsëris! Nëse tashmë po se sa forcë duhet të mbajnë që mund të hidhen jashtë
të gjitha. I merr të gjitha me derdhet, pse shqetësoheni këto skelete. Është sikur po në tërë këtë amulli qesh
një të telefonuar, me një për çdo pikëz? Një botë që bisedojnë me veten kur në me veten e tij. Qesh ashtu i
Watsapp, me një Viber, me mbeti e lagur me lotë, me realitet Ai edhe kur shkruajti përlagur. Dhe ndjek pikëzat
një Mesazhier, me një fjalë… lotë emigrimi, ikjesh e ikjesh, Postulatin e tij të Pestë, me numra që qafohen e bien
që prodhon dhimbje e mall. një botë që mbeti në ujëra të duket qartë se bisedon me rreth lëkurës dhe skeleteve të
Aty stacionohet ndjeshmëria. ftohtë … ujëra të dhimbshme. skeletet e tij. Mos prisni të vetëve… habitet! Fundja
Ndjeshmëria u konsideroka Njerëzit rreth kësaj po jetojnë natë, mesnatë, pas mesnatë. për herë të parë ndodh
e dobët?! Njerëzit e tillë vetëm në këtë botë … Njerëzit Pas mesnatës, kur të tjerët njerëzisht në skeletet e tij:
janë ata që konsiderohen e ndjeshëm, o njerëz të janë zhvendosur për të fjetur, Nëse tashmë po derdhet, pse
të guximshëm, apo jo? Ata ndjeshëm vendosni, ndërkohë duke shpresuar që skeletet e shqetësoheni për çdo pikëz?
kanë duruar aq shumë sa që që po e absorboni atë. Kjo tyre të mos vijnë për t’i ndjekur
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 17

SHOQATA KULTURORE ALBABELL


Është laboratori i integrimit të përsosur mes dy komuniteteve.

F
jalia e parë e një termi punën e shumë
tashmë të njohur në të vullnetarëve.
gjitha gjuhët, atë që në “Albabell” planifikon
shqip paraqet njohjen të bën rrugë ndërkulturore
me të vërtetë të shkosh më duke respektuar
tutje, më larg, të qëndrosh prioritetet dhe
më gjatë me “Albabell”. jetën e përditshme.
“Albabell”! Një emër dhe një Drejtuesit e kësaj
angazhim që lidh me ura organizate shtojnë
kulturore dy komunitetet, se “Ne jemi të bindur
dy vende, dy tradita, dy risi se duke filluar nga
të reja. “Albabell” është pra më të voglat është e
dashuria, respekti, integrimi, mundur të krijohen
përkuhstimi dhe mbi të gjitha hapësira fizike dhe
sikurse thuhet në atë fjali sociale të dialogut
të parë është: “laboratori ndërkulturor, duke
i integrimit të përsosur realizuar veprime
mes dy komuniteteve!” të socialitetit që
Pra, është laboratori i favorizojnë një
integrimit të përsosur mes klimë të favorshme
dy komuniteteve, Qendra për dialogun
Shqiptare e Kulturës, e ndërkulturor dhe
themeluar nga një grup ofrojnë mundësi
intelektualësh, operatorësh të për thellim dhe
kulturës dhe sektorit të tretë, mundësi për njohuri
që synon të përhapë njohuritë nëpërmjet artit,
mbi historinë dhe kulturën kulturës, formave Parandaluese, në vitin gjithë këta emra themelues
e Shqipërisë në Provincën narrative , multimedia. Është 2010 mori Universitetin të organizatës dhe drejtues të
Belluno, të Italisë, të nxisë një ndjenjë e përhapur se G. D’ANNUNZIO CHIETI- saj u bënë bashkë si fillim për
integrimin e komunitetit rrugët sociale midis të rinjve PESCARA. Profesor në të ngjizur një emër. Një emër
shqiptar dhe të nxisë zhvillimin me origjinë italiane dhe të Zyrën Provinciale të Shkollës që ka të bëjë me organizatën
e marrëdhënieve kulturore, huajve të rinj, në shumë raste Belluno Provincial Trainer për që tashmë ata kanë pasion.
sociale dhe institucionale të lindura në Itali, ndjekin CO. Sindi Manushi, Sekretare Dhe ai ishte “Albabell”
midis dy vendeve. Sipas një rrugë të përbashkët dhe themeluese, e lindur Emri “Albabell” është zgjedhur
themeluesit të saj dhe në ciklet e shkollave fillore në Elbasan në vitin 1992. si një simbol i bashkimit midis
drejtuesit kryesor të saj, dhe pastaj përhapen nga Ka diplomuar në drejtësi komuniteteve shqiptare dhe
Inxhinierit Artan Shyti, e gjitha shkolla e mesme, shpesh në Universitetin e Trentos. Bellune, një fillim të ri, një
ka ndodhur nga “dëshira për duke shkaktuar grumbullime Ajo bashkëpunon me disa epokë të re që përballet me
të grumbulluar burimet dhe sipas kombësisë ose zona firma ligjore në Provincën të ardhmen pa harruar të
përvojën shumëvjeçare të e origjinës së të rinjve ose Belluno. Ismail Mema, kaluarën. Organizatorët dhe
disa vëllezërve. Qendra është prindërve”. Dhe kur flasim Këshilltar dhe themelues i drejtuesit e kësaj organizate
aktualisht e pranishme me për drejtuesit, ata janë të lindur në Elbasan (ALB) në theksojnë “Është zgjedhur
selinë e saj në Belluno, por gjithë intelektualë dhe të vitin 1973. Ka diplomuar si Lindja, Primordiale e një
synon të kryejë veprimtarinë mirëintegruar në jetën italiane, në Matematikë-Fizikë në bote të re: Nga shëndeti dhe
e saj edhe në komunat e duke filluar nga Presidenti Universitetin e Elbasanit. bukuria psikofizike-fizike, pa
tjera në provincën Belluno, dhe themeluesi Artan Shyti, Punëtor në sektorin e ftohjes. lënë pas dore kënaqësinë dhe
gjithmonë në bashkëpunim i lindur në Elbasan në vitin Arjana Danaj, Këshilltare dhe kënaqësinë e vetë Vetë. ALBA
dhe me përkrahja e 1964. Diplomë në Inxhinierinë themelues elindur në Kukës është periudha e ndërmjetme
komuniteteve lokale.” e Materialeve nga Universiteti (ALB) në vitin 1971. Diplomë ndërmjet natës dhe ditës së
Më tej duke shkuar në i Tiranës në vitin 89 dhe në analiza kimike në Institutin plotë. Fillon në dritën e parë të
brendësi të misionit të kësaj i njohur në Universitetin e Lartë të Elbasanit. Operatori ditës, momenti i quajtur edhe
organizate mësojmë se “Në e UNIPM Marche në vitin socio-sanitar. Shqipe Buduri, agimi, duke kulminuar me
kryerjen e veprimtarisë së saj, 2011. Përgjegjës për R & Këshilltare dhe themeluese. agimin dhe duke përfunduar
Qendra - synon të përfitojë nga D (kompani fotovoltaike). E lindur në Mirditë në vitin me ngritjen e Diellit, momenti
mbështetja dhe bashkëpunimi Konsulent ndërkombëtar për 1981 Diplomë Master në në të cilin buza e diskut
i organizatave të ndryshme, panelet fotovoltaike. Armand Institutin e Lartë të Mirditës. diellor shfaqet mbi horizont”.
publike dhe private, në Itali Bajraktari, zëvendëspresident Punonjës social-shëndetësor. Duke qenë se një nga vizionet
dhe Shqipëri. “Albabell” dhe themelues, i lindur në Hajri Memoci, këshilltar e tyre është “Një Jetë e Gëzuar
shfrytëzon përfshirjen aktive Korçë në vitin 1983. Ka dhe themelues, Lindur në në Integrimin e Diversitetit,
të përfaqësuesve të shquar diplomuar në Shkencat Shijak në vitin 1962. Diplomë në një Planet Prosperues”
të botës akademike, kulturore Teknike të Aktiviteteve inxhinieri mekanike. Punëtor dhe ne u urojmë mbarësi dhe
dhe letrare shqiptare dhe Motorike të Adaptuara dhe metalik-mekanik. Dhe të suksese në misionin e tyre.
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 18

SHTËPIA UNIKE NË ANGLI, JA PSE


TURISTËT MBESIN TË MAHNITUR
S
htëpia unike në Angli e parë që shtëpia është parë
krijon një përshtypje të në Britani. Të gjitha dhomat
veçantë për vizitorët, kanë mobilje dhe pajisje të
të cilët pasi futen brenda saj jetës reale, të cilat janë të
kthehen me kokë poshtë. E siguruara në mënyrë të sigurtë
quajtur “Upside Down”, që në tavanet, dhe ka edhe një
qëndron në çatinë e saj, është palë pantofla që janë mbërthyer
ide e inxhinierit Tom Dirse. me kokë poshtë. Brenda ka dy
Shtëpia unike është ndërtuar dhoma gjumi, një sallë pritjeje,
për të siguruar një mundësi kuzhinë, një banjo dhe një
të re për të bërë fotografi. zyrë. Midis mobiljeve tavan të
“Ne duam që ajo të jetë sa më lartë është një ahur, një tualet,
realiste që është e mundur. një tavolinë dhe një shtrat.
Ndërsa kur realizojmë fotografi, Ideja e shtëpisë është që
ndihemi sikur jemi në shtëpinë vizitorët të marrin fotografi
e dikujt”, thotë Dirse. Vizitorët normale të njëri-tjetrit brenda rreth nëntë muajve të punës dhe njerëzit duken vërtet të
mund të shihen duke qëndruar dhe më vonë të rrokulliset ne kemi arritur ta marrim këtë ngazëllyer nga kjo. “Është
në tavan, duke mbajtur mobiliet, fotot 180 gradë për ta bërë atë hapur në Bournemouth. “U bërë prej druri dhe përshtatet
duke shikuar nga dritarja të duket sikur edhe ata janë deshën rreth 11 ditë për të së bashku pothuajse si një
ose duke shkuar në tualet. të përmbysur. Do të mbetet ndërtuar dhe reagimi i hershëm projekt i madh Lego. Ai shtoi:
Fotografitë e tyre “Ju mund të thoni se është e
shpërndahen re dhe deri më tani ne jemi
masivisht në rrjetet të kënaqur me mënyrën
sociale, pasi vetë se si reagojnë njerëzit”.
ambienti dhe shtëpia Brenda dhomave janë të gjitha
ku shkrepen ato, e dru të pastër, por Dirse tha se
bëjnë një kujtim të një projektuesi në shtëpi do
paharrueshëm dhe të të punojë vazhdimisht për të
veçantë. Kompania që mbajtur pamjen e freskët. Z.
e ndërtoi këtë shtëpi, Dirse shtoi: “Pas shtatë muajve
tani numëron 4 të tilla. fillestar është shumë e hapur
Një shtëpi e tillë kaq për atë që ne bëjmë, por do të
tërheqëse, për të donim të gjenim një shtëpi më
parën herë, u ndërtua të përhershme këtu”. Tërheqja
në fund të vitit 2018 është e hapur ndërmjet orës 10
në Bournemouth, dhe 7 të hënë deri të premten
një vendpushim dhe nga ora 10 deri në orën
bregdetar në bregun 21 në fundjavë. Hyrja kushton
jugor të Anglisë. Shtëpitë në vend deri në qershorin ka qenë tepër pozitiv. “Është £4 gjatë ditëve të javës dhe
ndryshojnë me stinët si e ardhshëm. Upside Down diçka shumë e ndryshme £5 të shtunën dhe të dielën.
brenda ashtu edhe jashtë saj. House UK kanë
Turistët nga e gjithë bota marrë frymëzim
marrin me vete kujtimet e nga një tërheqje
bukura nga kjo shtëpi me e ngjashme në
stil të veçantë arkitekturor. vendbanimin
e përhershëm
në Lituani.
Është e reja e saj Tom Dirse, CEO
që kthen kokat në i Upside Down
House UK, tha:
Bournemouth. “U afrua nga
njeriu që tani
Një shtëpi me dy kate me është partneri
kokë që ulej në çatinë e saj im i biznesit
hapi dyert e saj në Triangle të për të sjellë një
shtunëne javës së parafundit të shtëpi me kokë
majit. Struktura ka qenë nëntë në Britani.”
muaj në bërjen e ngjarjeve Ai ishte pas
të kompanisë Upside Down tërheqjes në
House UK dhe kjo është hera Lituani dhe pas
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 19
GRUPSEKSIONI NË ZONËN BARKING DHE DAGENHAM
NË LONDËR FORCË MBËSHTETËSE E PD LONDËR
Nga Gazmend Cufaj dhe drejtuesve

I
nderuar Lideri i Opozitës të tjerë aleatë
Shqiptare, Kryetari i PD-së gjejnë kauzën
dhe shpresës demokratike e tyre, atë të
të sotme, Kryeministri braktisjes prej
i shpresave të mëdha kësaj qeverie
shqiptare, Z Lulzim Basha! dhe vënies së
saj në shërbim të
Grupseksioni që drejtoj krimit!
unë në zonën Barking dhe Demokratët
Dagenham në Londër ka e këtij
kohë që ka miratuar lëvizjen Grupseksioni,
e madhe mbështetëse të kuptojnë qartë
PD-së në protestat e mëdha se të afërmit e
dhe masive në Atdhe. Ashtu tyre sot ndihen
sikurse shqiptarët anë e absolutisht të
mbanë vendit i janë bashkuar harruar nga
fuqishëm tashmë Partisë Rilindja kudo ku
Demokratike dhe ne të ajo qeverisë në
nivel qendror drejtuesit e qeverisë drejt ndërtimin e një shteti policor,
gjithë jemi me ta dhe jemi të arrogancës së pashembullt si dhe forcimit të mafies
gatshëm të bëjmë sakrificën apo lokal, ndaj dhe ka
vendosur të reagojë fuqishëm duke mos i konsideruar aspak për ta përdorur për qëllime
më të madhe për të qenë shqiptarët dhe duke mos u elektorale. Ne e ndjejmë
aty me popullin shqiptar në kundër padrejtësive,
një qeverie bandë siç e dhënë asnjë shpresë dhe dhimbjen shqiptare. Ne jemi
të drejtën e tij. Protestat e emigrantëve si ne. për mbështetje totale të PD
thirrura nga opozita kanë konsideroni Ju i nderuar
Kryeministri i ardhshëm i E habitshme është, por dhe të vendimve tuaja.
gjetur mbështetjen e fortë të arritëm deri në këtë pikë. E Urojmë që sa më shpejt të
anëtarëve të Grupseksionit Shqipërisë demokratike.
Mosmbajtja e asnjë premtimi, nisën rilindasit e Ramës, siç shohim dritën e duhur nga
dhe mbështetësve të shumtë, duket përmes një projekti ky tunel errësire në Atdhe!
të cilët tek thirrjet e Juaja mosllogaridhënia, i ka çuar
që kishte të bënte me
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 20

NJË SHËTITJE PËRMES


MBREKULLIVE TË TIRANËS
Nga Sejdo Harka për thellimin e mëtejshëm vetëm dy prej tyre.Sipas Tiranës,pësoi transformime

S
apo dëgjon vargjet të polarizimit shoqëror dhe gojdhënave ,emri “ Tiranë” të madha,me frymëmarrje
brilante të këngës politik të vendit.Ajo është ,mund të ketë ardhur nga emri të thellë evropjane.Vitet
qytetare tiranase “Ku ka qyteti i lirisë dhe i ëndrrave,i i pijeshitësit Tyrhan,i cili në 1925-40,ishin vitet e ndërtimit
si Tirana…”,para sysh,si në një luftës dhe barrikadave,qyteti i vitet 1460-70,menjëherë pas të kompleksit të ministrive
ekran gjigand, të shpalosen rrëmujës dhe i rrëmetit,i stresit vdekjes së Skënderbeut,shiste dhe i kryeministrisë,ndërtimi i
konturet e një qyteti, sa të dhe i qejfit;qyteti, ku njerëzit pijet e tij të preferuara për godinave të Presidencës dhe
lashtë ,aq dhe të ri, me një e punës,siç thuhet dhe në banorët e këtyre anëve. Akademisë së Shkencave,me
bukuri mahnitëse.Ky qytet vargjet e një parodie qytetare Versioni i dytë është se emri një arkitekturë moderrne .Që në
është Tirana,kryeqendra e “shtypen nga mashtruesit e i kryeqytetit tonë të sotëm ato vite Tirana kishte 3 gjimnaze
ekonomisë dhe zhvillimit,e mercenarët/prokurorët dhe mund të ketë ardhur nga dhe rreth 130 mijë banorë.
kulturës dhe arsimit, promotorja gjyqtarët”dhe“Qeveritë që emri i kështjellës mesjetare Me bukurinë dhe pastërtinë e
e zhvillimit të gjithanshëm s’bien nga froni”.Tirana është, Tyrhanos,emër që me kohë ka rrallë të Tiranës,të huajët janë
të Shqipërisë.Mjafton vetëm sa e qetë dhe e dlirë, aq dhe evoluar në”Tiranë”.Si qendër e mahnitur,që kur ajo hidhte
pyetja retorike pohuese:”Ku “e çmendur dhe e mpirë”.E madhe tregëtare e Shqipërisë hapat e para të qytetërimit.-
ka si Tirana”,për të kuptuar se megjithatë,tiranasit nuk e ,Tirana,e atyre viteve,do të Kur u nisa për në Tiranë-trgon
në vendin tonë, nuk ka qytet ndërrojnë atë me asnjë qytet bëhej mollë sherri midis një turist i huaj, në vitin 1850-
tjetër të dytë si ai.Tirana është tjetër.Ndaj i këndojnë asaj me sundimtarëve më të zëshëm mendoja se do të shihja një
e papërsëritshme,jo vetëm vargun brilant e kuptimplotë të kohës, siç ishin Ibrahim çerdhe të errët ,të mbuluar me
për pozicionin gjeografik,por :”Si do që të jesh ,ti je e jona”. Pashë Bushati dhe toptanasit papastërti,por në fakt,vazhdon
edhe për infrastrukturën -Në e Krujës,të cilët,sidomos këta ai, gjeta një qytet të pastër,të
e saj dhe gjelbërimin,për gjurmët e Tiranës së hershme të fundit ,i sollën Tiranës një shtrirë në një fushë plot kopshte
arkitekturën dhe bukurinë e saj Për Tiranën janë thurur jo vetëm zhvillim të kënaqshëm për e pemë,ku askush nuk vuante
të papërsëritshme.Tirana,ose qindra këngë e poezi,por janë kohën.Ky zhvillim do të marte për bukë.Është vërtet një çudi
siç quhet ndryshe,zemra shkruar e botuar edhe shumë një hov të ri ,veçanrisht në e rrallë, që Shqipqria e viteve
e Shqipërisë,e shtrirë në libra e studimenga studjues e fillimin e viteve 1900 .Që në 30,paskësh patur fatin të bëhej
Ultësirën Perëndimore të publicistë të spikatur si Kristo vitin i905, Pazari i Vjetër i protagonist i Librit Gines për
vendit tonë,gati e baraslarguar Frashëri,Osman Myderizi,… Tiranës kishte 480 dyqane të numrin e madh të aerodromeve,
nga të katër pikat e e horizontit dhe gazetarja Rezarta Delisula, rikonstruktuar.Në këtë qytet,më jo vetëm në Tiranë,por dhe në
të hartës së saj,kufizohet me e cila kohët e fundit ka botuar 26 Nëntor të vitit 1912 u ngrit shumë qytete të tjera të vendit.
Durrësin dhe Elbasanin,me albumin”Tirana mahni”.Sipas Flamuri i Pavarsisë,dy ditë Edhe pse kjo ka ndodhur
malin e Dajtit dhe gjerdanin e Kristo Frashërit dëshmitë e para se të ngrihej në Vlorë. për shkak të mungesës
kodrave të bukura të Kamzës ekzistencës së shoqërisë Më 21 Janar 1920,Kongresi së mundësive të tjera për
dhe Yzberishtit,të Vaqarit dhe njerëzore në këtë trevë i tokojnë i Lushnjes e shpalli Tiranën trasportin e udhëtarëve,është
Saukut,të cilat i rrinë asaj Paliolitit të vonë.Themeluesi kryeqytet të përkohshëm një mbrekullie rrallë të
mbi krye si kurorë e artë,nga i Tiranës së hershme është të Shqipërisë,ndërsa më mendosh se shqiptarët kanë
kreshtat e të cilave të fanepsen Sulejman Pashë Bargjini,me 11Shtator të vitit 1820, mundur të fluturojnë kaq shpejt
majat e kalave të lashta orgjinë nga Mulleti,që në vitin Asambleja Kushtetuese e me aeroplan ,jo vetëm brenda
mesjetare, si ajo e Petrelës 1614.Por emri Tiranë,për shpalli atë kryeëytet të vendit,por dhe jashtë tij.Rrugën
dhe e Prezës,e Dorëzit, herë të parë është përmendur përhershëm,ku do të vendosej e ndriçimit elektrik,Tirana e
Përsqopit dhe e Tujanit.Po ta në dokumentat e Venedikut, për gjithnjë edhe selia e ka nisur që në vitin 1927,
vështrosh Tiranën nga lartësitë që në vitin 1408.Versionet qeverisë së Sulejman Delvinës. me një central të vogël,për
e Dajtit , herë i ngjan nje cope e prejardhjes etimologjike Si rezultat i marrdhenjeve të bërë një rrugë të gjatë
qielli shumëngjyrësh,i zbritur të emrit të këtij qyteti janë të mira, që kjo qeveri krijoi drejt ditëve tona me centrale
si me dorë nga vetë Zoti,dhe disa,por ne po përmendim me Italinët, infrastruktura e e hidrocentrale moderrne.
herë,sidomos mëngjeseve,si
një pus i frikshëm,mbuluar me
re të zeza smogu, si frut i hidhur
i njeriut të papërgjegjshëm
dhe” vetvrasës”.
Tirana,ky qytet i bukurive
përrallore,njëkohësisht është
dhe vendi i diferencave
dhe kontrasteve të mëdha
ekonomike dhe shoqërore
,politike dhe social-
kulturore,fatkeqësisht me një
trend thellimi,gjithnjë e më të
madh,gjë që ndikon ndjeshëm
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 21

STAD I RI I ORGANIZIMEVE
KOMUNITARE NË BRITANI TË MADHE
Nga Fatmir Terziu e turnirit. Aty nuk munguan qëndrime dhe praktika
dhe ushqimet tradicionale bashkëpunuese dhe

O
rganizimi i Komunitetit shqiptare të përgatitura bashkëpunuese
shqiptar në Mbretëri nga amvisat shqiptare të brenda një komuniteti.
të bashkuar tashmë shoqatës. Më tej zonjat e (Murray G. Ross,
ka hyrë në një stad më “Mother Tereza – Albanian 1967). Kjo duket qartë
profesional, më të pavaru, Union” krahas aktiviteteve me aktivitetet e tashme
më të ndërgjegjësuar në të shumta komunitare dhe të këtyre shoqateve
misionin e tij real. Kështu në organizimeve efikase me që cituam më lart.
plan të parë shihen veprimet komunitetin shqiptar natyrisht Organizimi i komunitetit
e organizuar të kohëve të tregoi dhe respektin dhe është i diferencuar nga
fundit të shoqatave shqiptare festimin ndryshe duke u bërë organizimi i komunitetit
“Mother Tereza – Albanian palë e gëzimit me Tjetrin. të orientuar drejt
Union” që drejtohet nga Natyrshëm kështu kuptojmë konfliktit, i cili fokusohet
Dr Zamira Përfundi Ruspi, atë që çfarë do të thotë në ndryshimet
shoqata shqiptare “Peja”, organizimin komunitar. afatshkurtra, duke
që drejtohet nga Nevzat Pra, sikurse dihet tashmë u fokusuar në
Agolli, Shoqata “Arbëria” organizimi i komunitetit i ndryshimet afatgjata
etj. Shoqata “Mother Tereza referohet organizimit që nëpërmjet organizimit
– Albanian Union” është synon të bëjë përmirësime të komunitetit. Kjo
parë duke vizituar famije të të dëshiruara për mirëqenien shpesh realizohet përmes domosdoshmërisht
cilat kanë pasur arsye të shoqërore të komunitetit dhe përfshirjes, bashkëpunimit, organizimin e komunitetit.
ndjeshme integruese në BM, funksionimin e përgjithshëm. pjesëmarrjes, edukimit Faktorët si ndërveprimi,
ose më saktë kanë qenë bërë Organizimi i komunitetit ndodh popullor, dhe demokracisë integrimi dhe koordinimi i
pjesë e një gëzimi të madh në komunitetet që bashkohen së drejtpërdrejtë. Brenda grupeve ekzistuese dhe
familjar, që lidhet me banesën dhe afrohen gjeografikisht, organizatave, ka shumë aktiveve, aktiviteteve dhe
personale. Ndërkohë psikosocialisht dhe ose në ndryshime në aspektin e marrëdhënieve, evoluimi i
shoqata shqiptare “Peja” ka mënyrë digjitale. Organizimi madhësisë dhe strukturës grupeve dhe institucioneve të
organizuar së fundi Turnirin i komunitetit është sinonim organizative. Disa janë të reja, janë karakteristika unike
e përvitshëm të Futbollit në me punën në komunitet, përfshira zyrtarisht, me një për organizimin e komunitetit.
ndihmë të komunitetit dhe zhvillimin e komunitetit, kushtetutë të shkruar dhe Në këtë rrugëtim është
humanizmit që kjo shoqatë fuqizimin e komunitetit, si një bord të drejtorëve (i dhe shoqata e Brightonit
bën dhe rezervon për njerëz dhe mobilizimin e komunitetit. njohur edhe si një komitet), me z Hysen Perlesha.
dhe komunitetet në nevojë Ky është një model i ndërsa të tjerët janë shumë Duke parë se Organizata e
në Atdhe. Shoqata “Arbëria” zakonshëm për organizimin më të vogla, joformale dhe komunitetit njihet të çojë në
është në përgatitjet e në organizatat me bazë grasroots. Por kjo tashmë kuptueshmëri më të madhe
Ansamblit me të njëjtin emër komunitare, jofitimprurëse, është bërë moto më vete të kontekstit të komunitetit
që do të jetë pjesëmarrës shoqatat vullnetare, rrjetet në organizimet e shoqateve dhe karakterizohet nga
në “East European Fair” ku sociale dhe projektet e të tilla si “Mother Tereza – ndërtimi i bashkësisë,
do të festohet Kultura dhe komunitetit, të cilat mund të Albanian Union”; shoqata planifikimi, veprimi shoqëror
Trashëgimia shqiptare mes veprojnë si mënyra për të shqiptare “Peja” e të tjera. dhe mobilizimi, promovimi
disa kulturave të tjera. Ky mobilizuar rreth gjeografisë, Evolucioni i kohëve të fundit i ndryshimit të komunitetit
eveniment që përgatitet në hapësirës së përbashkët, i organizimit të komunitetit, dhe përfundimisht ndikimi
Forty Hall, Forty Hill, EN2 9HA përvojës së përbashkët, ka forcuar qëndrimin se në sistemet më të mëdha
natyrisht ka thirrje masive interesit, nevojës dhe ose këto organizata “nga poshtë shoqërore. Organizatat e
për vëzhgim komunitar. shqetësimit komunitar, si lart” janë më efektive në komunitetit në përgjithësi janë
Shoqata “Arbëria” është ftuar dhë gëzimeve e aktiviteteve adresimin e nevojave jo-fitimprurëse dhe financimi
të përfaqësojë komunitetin kulturore, sportive, apo dhe lokale sesa organizatat shpesh shkon direkt drejt
shqiptar duke performuar ato personale e familjare. bamirëse burokratike më të mbështetjes së aktiviteteve
me vallet dhe veshjet e Organizimi i komunitetit mëdha, si dhe organizimin të organizatës. Prandaj
bukura shqiptare. Kështu është një proces me të cilin afatshkurtër me strategjitë. shihen më kuotimplote
Shoqata “Peja” në Randolph një komunitet identifikon Shumëllojshmëria e organizimet e tila nga “Mother
Avenue, Maida Vale, London nevojat ose objektivat, institucioneve, grupeve të Tereza – Albanian Union”;
W9 1PD e ktheu të dielën e ndërmerr veprime dhe interesit dhe grupeve të shoqata shqiptare “Peja”,
sotme festive në sportivitetin përmes këtij procesi zhvillon aktiviteteve nuk përcaktojnë “Arbëria”, “Brighton” etj.
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 22
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 23
Nr. 10 QERSHOR /
JUNE 2019
P 24