You are on page 1of 9

Mathematics (General Education Part 1)

1. Two buses leave the same station at 8:00 pm. One bus travels north at the rate of 30 kph and the
other travels east at 40 kph. How many kilometers apart are the buses at 10 pm?
a. 140 km
b. 100 km
c. 70 km
d. 50 km

2. Calculate the mean absolute deviation of the following numbers: 60, 80, 100, 75 and 95
a. 12.4
b. 14.2
c. 16.1
d. 18.9

3. Which of the following is the factorization of the binomial x2 - 42?


a. (x + 4)(x + 2)
b. (x – 4)2
c. x(x + 2x + 2)
d. (x – 4)(x + 4)

4. What value of x will satisfy the equation: 0.4(5x - 1470) = x?


a. 490
b. 2,130
c. 1470

5. Which of the following has the greatest value:


a. 3 + 32 + (3 + 3)2
b. 33
c. [(3 + 3)2]2
d. (3 + 3 + 3)2

6. The average of 5 different counting numbers is 20. What is the highest possible value that one of the
numbers can have?
a. 20
b. 40
c. 30
d. 90

7. Three brothers inherited a cash amount of P62,000 and they divided it among themselves in the ratio
of 5:4:1. How much more is the largest share than the smallest share?
a. P75,000
b. P30,000
c. P24,800
8. What is the missing terms in the series 5, 20, 80, ___,1280, ___, 20, 480?
a. 50;210
b. 40;160
c. 35;135
d. 320;5120

9. At what rate per annum should P2400 be invested so that it will earn an interest of P800 in 8 years?
a. 6 ½ %
b. 5 ½ %
c. 4.17 %
d. 6 %

10. The area of a rectangle is (x2 + 2x - 8). If its length is x + 4, what is its width?
a. x + 2
b. x - 2
c. x + 1
d. x + 6

11. What is the value of 12⅙ - 3 ⅜ - 5 ⅔ + 20 ¾?


a. 21 1/8
b. 22
c. 23 7/8
d. 21

12. The vertex angle of an isosceles triangle is 20°. What is the measure of one of the base angles?
a. 150°
b. 60°
c. 75°
d. 80°

13. Ana and Beth do a job together in three hours. Working alone, Ana does the job in 5 hours. How long
will it take Beth to do the job alone?
a. 3 and 1/3 hours
b. 2 and 1/3 hours
c. 3 hours
d. 7 and 1/2 hours

14. How much greater is the sum of the first 50 counting numbers greater than the sum of the first 100
counting numbers?
a. 110
b. 3,775
c. 3,155
d. 1200
15. Which of the following has the largest value?
a. 85
b. 39
c. 65
d. 94

16. A water tank contains 18 liters when it is 20% full. How many liters does it contain when 50% full?
a. 60
b. 30
c. 58
d. 45

17. The edges of a rectangular solid have these measures: 1.5 feet by 1½ feet by 3 inches. What is its
volume in cubic inches?
a. 324
b. 225
c. 972
d. 27

18. In a certain school, the ratio of boys to girls is 5 is to 7. If there are 180 boys and girls in the school,
how many boys are there?
a. 105
b. 90
c. 45
d. 75

19. Ruben’s grades in 6 subjects are 88, 90, 97, 90, 91 and 86? What is the least grade that he should
aim for in the 7th subject if he has to have an average of 88?
a. 92
b. 74
c. 88
d. 85

20. On a certain day, three computer technicians took turns in manning a 24-hour internet shop. The
number of hours Cesar, Bert, and Danny were on duty was in the ratio 3:4:5, respectively. The shop
owner pays them P50 per hour. How much would Danny receive for that day?
a. P 230
b. P500
c. P160
d. P480

21. A retailer buys candies for P90.25. The pack has 35 pieces of candies. If she sells each candy for
P2.25, how much profit does she make?
a. P11.50
b. P56.25
c. P37.50
d. P18.75

22. An online shop sells a certain calculator for P950 and charges P150 for shipping within Manila,
regardless of the number of calculators ordered. Which of the following equations shows the total cost
(y) of an order as a function of the number of calculators ordered (x)?
a. y = (950 + 150)x
b. y = 150x +950
c. x = 950y + 150
d. y = 950x + 150

23. One side of a 45° - 45° - 90° triangle measures x cm. What is the length of its hypotenuse?
a. X √3 cm
b. X cm
c. (X √3)/2 cm
d. X √2 cm

24. The legs of one right triangle are 9 and 12, while those of another right triangle are 12 and 16. How
much longer is the perimeter of the larger triangle than the perimeter of the smaller triangle?
a. 84
b. 7
c. 12
d. 14

25. Determine the midpoint of the line segment joining the points (7, -3) and (-1, 6).
a. (2, 3/2)
b. (2, -3/2)
c. (3, 3/2)
d. (1, 5/2)

26. Which of these has the longest perimeter?


a. A square 21 cm on a side
b. A rectangle 19 cm long and 24 cm wide
c. An equilateral triangle whose side is 28 cm
d. A right triangle whose two legs are 24 and 32 cm

27. How many square inches are in 2 square yard?


a. 900
b. 144
c. 1296
d. 2,592

28. In a playground for Kindergarten kids, 18 children are riding tricycles or bicycles. If there are 43
wheels in all, how many tricycles are there?
a. 8
b. 9
c. 7
d. 11

29. Nelia takes ¾ hour to dress and get ready for school. It takes 4/5 hour to reach the school. If her
class starts promptly at 8:00 am; what is the latest time she can jump out of bed in order not to be late
for school?
a. 6:42 am
b. 6:27 am
c. 6:57 am
d. 7:02 am

30. Which common fraction is equivalent to 0.215?


a. 43/200
b. 27/125
c. 21/50
d. 108/375

Answers: 1B 2A 3D 4D 5C 6D 7C 8D 9C 10B 11C 12D 13D 14 15A 16D 17C 18D 19B 20B 21 22D 23D 24C
25C 26D 27D 28C 29B 30A
Mathematics ( General Education Part II )

1. 120 is 4/5 of what number?


A. 150
B. 96
C. 30
D. 24

2. 45 is 60% of what number?


A. 75
B. 27
C. 15
D. 18

3. What is the ratio of 1/5 to 5/15


A. 3:5
B. 1:5
C. 5:15
D. 15:75

4. What is the value of y is 2x + 2xy + 3y = 25, and x = 2?


A. 3
B. 25
C. 2
D. 12

5. Ten nurses earn a total average monthly salary of P120, 000. The total average income of 6 of them
amounts to P80, 000. What is the average total income of each of the remaining workers?
A. P10, 000
B. P40, 000
C. P400
D. P1, 000

6. 2 tablespoons is equivalent to 1 liquid ounce while 10 tablespoons is equivalent to ½ cup. How many
liquid ounces are there in two cups?
A. 20 ounces
B. 10 ounces
C. 16 ounces
D. 8 ounces

7. A taxi charges P50 for the first kilometer and charges P3 for each additional mile. How far could P200
go?
A. 50 kilometers
B. 51 kilometers
C. 66. 67 kilometers
D. 4 kilometers

8. 20, 10, 40, 10, 60, 20, 80, 60, 100, 240, 120, ____, ____
A. 1200, 140
B. 480, 140
C. 140, 480
D. 1200, 240

9. What is the value of n in the statement 2mn = 50, if m = 1?


A. 25
B. 2
C. 50
D. 1

10. One store sold twice more apples in the afternoon that in the morning. The store sold 450 pieces of
apples. How many apples are sold in the morning?
A. 150
B. 300
C. 200
D. 350

11. Joey gathered twice more marbles than Vic and Tito gathered 2 more marbles than Vic. They
gathered 26 marbles. How many marbles did Vic gather?
A. 6
B. 12
C. 8
D. 14

12. A child has read 2/3 of a book. The read part of the book has 100 pages more than the unread. How
many pages is the book?
A. 300
B. 200
C. 500
D. 150

13. A number is divided by 5. The result was subtracted by 154 and the difference is 6. What is the
number?
A. 800
B. 160
C. 200
D. 400

14. A container contains 23bottles and each bottle contains 20 marbles. How many marbles are there in
10 bottles?
A. 460
B. 400
C. 100
D. 200

15. It takes John 25 minutes to walk to the car park and 45 to drive to work. At what time should he get
out of the house in order to get to work at 9:00 a.m.?
A. 7:50 am
B. 8:00 am
C. 8:10 am
D. 8:20 am

16. Kim can walk 4 kilometers in one hour. How long does it take Kim to walk 18 kilometers?
A. 4 ½ hours
B. 4 hours
C. 5 hours
D. 8 hours

17. A factory produced 2300 TV sets in its first year of production. 4500 sets were produced in its second
year and 500 more sets were produced in its third year than in its second year. How many TV sets were
produced in three years?
A. 11,800
B. 12, 800
C. 10, 800
D. 13, 800

18. Tom and Bob have a total of 49 toys. If Bob has 5 more toys than Tom, how many toys does Tom
has?
A. 22
B. 27
C. 23
D. 26

19. John can eat a quarter of a pizza in one minute. How long does it take John to eat one pizza and a
half?
A. 6 minutes
B. 12 minutes
C. 9 minutes
D. 3 minutes

20. What is 150% of 298?


A. 447
B. 44.7
C. 4.47
D. 4470

Answers: 1A 2A 3A 4A 5A 6A 7B 8A 9A 10A 11A 12A 13A 14D 15A 16A 17A 18A 19A 20A

Credits: PRCBOARD.COM