KERTAS KERJA DASAR MAJLIS BERBUKA PUASA DAN SAMBUTAN AIDILFITRI 2009 KELAB ALUMNI FASILITATOR KOLEJ MATRIKULASI

JOHOR

FACILITATOR ALUMNI CLUB
“Facilitate – Amalgamate – Cooperate”

KERTAS KERJA DASAR MAJLIS BERBUKA PUASA FACILITATOR ALUMNI CLUB

MUKADIMAH Kertas kerja ini disediakan untuk pertimbangan semua ahli kelab untuk mengadakan Majlis Berbuka Puasa bagi tahun 2009 serta mengadakan pra-keraian bagi sambutan Aidilfitri 1430 Hijrah seperti yang telah dipersetujui dalam Mesyuarat Agung Tahunan 2008.

PENDAHULUAN Bulan Ramadhan merupakan bulan kemuliaan bagi umat Islam. Lantas, bulan tersebut harus disambut dengan kesyukuran dan keinsafan. Sebagai umat Islam, kita adalah dengan ini haruslah menyambut saranan agama untuk mengimarahkan bulan ini dengan ibadah dan perpaduan sesama kita.

Berbuka puasa secara berjemaah merupakan satu tuntutan lantas merupakan satu cara untuk mengeratkan lagi ukhwah di kalangan sesuatu komuniti disamping dapat bermesra serta berkongsi cerita. Maka, seperti yang telah dipersetujui dalam Mesyuarat Agung Tahunan kali ke-2 2008, Kelab Alumni Fasilitator akan mengadakan Majlis Berbuka Puasa serta Sambutan Aidilfitri antara ahli kelab. Majlis Berbuka Puasa akan diadakan secara sederhana serta keraian hari lebaran akan disambut serentak.

Adalah diharapkan dengan Majlis Berbuka Puasa dan Sambutan Aidilfitri ini dapat mengeratkan silaturrahim dan menghayati bulan keberkatan bersama-sama serta

mengindahkan sambutan hari kebesaran yang bakal tiba demi mengagungkan keesaan Tuhan.

1

KERTAS KERJA DASAR MAJLIS BERBUKA PUASA FACILITATOR ALUMNI CLUB

TUJUAN Meraikan bulan keberkatan iaitu bulan Ramadhan bersama-sama antara ahli Facilitator Alumni Club dalam membentuk semangat muhibbah antara satu sama lain. Dengan berjalannya majlis seperti ini, jalinan persahabatan antara ahli akan tetap terjalin dengan erat dalam mengukuhkan kelab yang masih muda ini. Lantas, majlis seperti ini mampu memberi peluang kepada ahli-ahli lain untuk memberi khidmat serta sumbangan kepada kelab yang disertai untuk kebaikan bersama. Hal ini adalah bersesuaian dengan motto kelab ini iaitu “Facilitate – Amalgamate – Cooperate” (Memudah cara – Bersatu – Bekerjasama).

2

KERTAS KERJA DASAR MAJLIS BERBUKA PUASA FACILITATOR ALUMNI CLUB

OBJEKTIF 1. Membentuk kemesraan dan ikatan persaudaraan bersama antara ahli Facilitator Alumni Club.

2. Berkumpul dan berkongsi pengalaman antara satu sama lain terutamanya di IPT mahupun sektor pekerjaan.

3. Menghayati keberkatan bulan Ramadhan serta menyambut hari lebaran Aidilfitri bersama-sama.

MATLAMAT 1. Mewujudkan kerjasama daripada setiap ahli kelab yang merupakan bekas fasilitator yang masih belum sempat berkenalan pada Minggu Pengurusan Pelajar Baru yang lepas.

2. Mencungkil bakat kepimpinan yang baru dan melatih sistem pengurusan rasmi kepada setiap ahli kelab.

3. Menjana pemikiran kreatif dan kritis bagi merancang program dengan lebih baik dan berkesan.

3

KERTAS KERJA DASAR MAJLIS BERBUKA PUASA FACILITATOR ALUMNI CLUB

JAWATANKUASA KERJA INDUK MAJLIS BERBUKA PUASA Penasihat: Hassan bin Haji Haron@Haroun Yang Dipertua: Mohd Hafiz bin Mohd Saadon Naib Yang Dipertua 1: Aainaa Haizun bt Zulkefli Naib Yang Dipertua 2: Abdul Afiq bin Abdul Aziz Setiausaha Agong: Noraishah binti Sulaiman Bendahari Kehormat: Ebby Efrizal bin Mortadza Penolong Setiausaha Agong: Adnan Hafiz bin Zainal Adzam Penolong Bendahari Kehormat: Nur Fazura bt Razali Penolong Naib Yang Dipertua Perhubungan Dalaman dan Sosial Ahmad Bazli bin Abdul Manan Penolong Naib Yang Dipertua Kerohanian dan Pembangunan Insan Muhammad Fahmi bin Ghazali

4

KERTAS KERJA DASAR MAJLIS BERBUKA PUASA FACILITATOR ALUMNI CLUB

JAWATANKUASA PELAKSANA MAJLIS BERBUKA PUASA

Pengarah program: 1 orang – bertindak sebagai penyelia dan penggerak kepada jawatankuasa pelaksana sepanjang program Sekretariat: 2 orang – membantu dan merekod segala urusan program – merancang perbelanjaan yang akan digunakan untuk program – menyediakan laporan aktiviti selepas tamat program AJK Teknikal & Logistik: 2 orang – membantu menyediakan semua peralatan yang diperlukan untuk program jika tidak disediakan oleh pihak penyedia AJK Persiapan Jamuan, Tempat & Tempahan: 3 orang – menentukan tempat jamuan yang bersesuaian dengan tentatif dan mudah dituju – memastikan menu bagi jamuan adalah bersesuaian, berpatutan dan sederhana AJK Aturcara & Disiplin: 2 orang – memastikan perjalanan program berjalan seperti yang dirancang – mengawal selia keselamatan dan kelancaran program AJK Jemputan & Sambutan: 2 orang – memastikan semua ahli mendapat jemputan program – menguruskan jumlah ahli yang ingin menyertai program AJK Cenderahati: (jika perlu) 1 orang – menyediakan cenderahati kepada jemputan atau penerima khas yang berhak ataupun sebagai kenang-kenangan kepada semua peserta program.

5

KERTAS KERJA DASAR MAJLIS BERBUKA PUASA FACILITATOR ALUMNI CLUB

TEMA PROGRAM “Togetherness in Ramadhan”

TENTATIF PROGRAM Sila lihat LAMPIRAN A

LOGISTIK DAN PENEMPATAN BILANGAN AHLI YANG AKAN HADIR (ANGGARAN): 40 orang ahli 15 orang lelaki + 25 orang perempuan

ANGGARAN PERBELANJAAN
Perbelanjaan: Jemputan dan Pamplet Program 1 Rim kertas A4 X RM 7.00 Makanan dan minuman RM 40 X 40 orang RM 1600.00 RM 7.00

JUMLAH KESELURUHAN

RM1687.00

Pendapatan: Bayaran jemputan RM 50 X 40 orang RM 2000.00

JUMLAH KESELURUHAN

RM2000.00

6

KERTAS KERJA DASAR MAJLIS BERBUKA PUASA FACILITATOR ALUMNI CLUB

PENUTUP Pihak Facilitator Alumni Club KMJ amat berharap agar majlis ini dapat memberi peluang kepada ahli untuk mengenali antara satu sama lain sebelum Mesyuarat Agung Tahunan kali yang ke-3 dapat diadakan pada hujung tahun 2009. Kami juga berharap agar mesyuarat ini berjaya mencapai objektifnya di samping memberi manfaat kepada semua pihak yang terlibat sama ada secara langsung mahupun tidak langsung. Selain itu, kami juga berharap agar kerjasama, perhatian, dan bantuan daripada pelbagai pihak bagi menjayakan setiap program yang serba sederhana ini. Segala bentuk sumbangan, sokongan, perhatian, dan kerjasama yang dihulurkan, kami dahului dengan ucapan jutaan terima kasih. Semoga hubungan sesama ahli yang terjalin dapat membantu ke arah pembangunan kelab yang lebih progresif dan mendapat keberkatan dan rahmat redha ALLAH hendaknya.

Disediakan oleh,

MOHD HAFIZ BIN MOHD SAADON Yang dipertua Jawatankuasa Kerja Kelab Facilitator Alumni Club

7

KERTAS KERJA DASAR MAJLIS BERBUKA PUASA FACILITATOR ALUMNI CLUB

LAMPIRAN A TENTATIF PROGRAM “Majlis Berbuka Puasa dan Sambutan Aidilfitri” -Togetherness in Ramadhan-

Tarikh: Hari: Tempat: Masa:

5 September 2009 Sabtu Bakal ditentukan 6.00 petang – 9.30 malam

6.00 malam : Ketibaan para jemputan 7.19 malam : Azan Maghrib 7.20 malam : Bacaan doa 7.22 malam : Berbuka puasa (makanan ringkas) 7.30 malam : Solat Maghrib berjemaah 7.45 malam : Menjamu menu utama 8.20 malam : Solat Isya’ dan solat tarawih 9.30 malam : Majlis bersurai

8

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful