Nama: Audrey Darshini

Tingkatan: 1B

Guru Penasihat: Siti Aisah Azmi

Tarikh: 21 Ogos 2010

Pada tahun ini. kelas B.bahawa kerja kursus ini adalah wajib dilaksanakan oleh murid Tingkatan Satu. 1 . saya perlu mencari cerita rakyat dan nyatakan pengajaran yang terdapat dalam cerita rakyat yang telah dipilih. Audrey Darshini telah dmaklumkan oleh Cikgu Aisah Azmi . Saya hendaklah memilih empat Cerita Rakyat daripada pelbagai kaum yang terdapat di Malaysia.Pengenalan Saya.

iii. ii. mengenal pasti pelbagai jenis cerita rakyat. menunjukkan perasaan bangga dengan cerita rakyat. menghasilkan himpunan cerita rakyat secara kreatif. 2 .Objektif Pada akhir aktiviti ini murid dapat: i.

Pengajaran 18 .

Contoh peristiwa. Selain itu.i) Sang Kancil dan Buaya Terdapat beberapa pengajaran yang terdapat dalam cerita ini. Contoh peristiwa. Sang Kancil tidak berputus asa walaupun dia berasa sangat letih . Justeru itu. Contoh peristiwa. Antaranya kita haruslah berfikiran bijak.kita sepatutnya tidak berputus asa. Sang kancil berusaha bersungguh-sungguh untuk mencari makanan. kita haruslah berusaha bersungguh ²sungguh. Sang Kancil berfikiran bijak dalam mencari rancangan untuk menyeberangi sungai. 19 . kita hendaklah mengamalkan sikap tolong.menolong. binatang. Selain daripada itu .binatang di hutan itu saling tolong-menolong antara satu sama lain.Contoh peristiwa.

Ayam yang berkuasa sakti tersebut menggunakan kuasanya untuk perkara yang baik. 20 .ii) Nunuk Ragang Terdapat beberapa pengajaran yang terdapat dalam cerita ini. Selain itu. kita haruslah menggunakan kuasa yang dberi dengan baik. perempuan itu menghargai lelaki itu kerana lelaki tersebut menyayangi perempuan itu. masyarakat Nunuk Ragang bekerjasama antara satu sama lain. kita haruslah menghargai jasa orang yang telah menolong kita. Contoh peristiwa. Kita haruslah berterima kasih kerana kita mempunyai orang yang disayangi. Justeru itu. Contoh peristiwa. masyarakat Nunuk Ragang menghargai jasa Raja mereka. kita hendaklah bekerjasama antara satu sama lain. Contoh peristiwa. Selain daripada itu. Contoh peristiwa.

Contoh peristiwa. Antaranya. Justeru itu. Contoh peristiwa. Selain daripada itu. 21 .iii) Pena Ajaib Terdapat beberapa pengajaran dalam cerita ini. Selain itu. budak itu memberikan padi yang dia ada kepada orang tua itu. kita haruslah membalas jasa orang yang telah menolong kita. walaupun budak itu hidup dalam kemiskinan tetapi dia tetap tabah.kita haruslah tabah. kita haruslah memberi makanan kepada orang yang memerlukannya. Contoh peristiwa. kita hendaklah membantu ibu dan bapa kita. orang tua itu memberi pena ajaib kepada budak itu untuk membalas jasa budak itu. budak itu menolong ibu dan bapanya dengan mencari padi yang boleh dimakan. Contoh peristiwa.

22 . kita haruslah menjalinkan hubungan yang baik antara adik dan abang kita.iv) Seribu Satu Malam Terdapat beberapa pengajaran dalam cerita ini. Raja Shariar membuat keputusan yang baik untuk pergi menggembara. Contoh peristiwa. Selain itu. Raja Shahriar sanggup mengekori isterinya untuk mengetahui kelakuan isterinya. Justeru itu. kita haruslah memberikan nasihat kepada abang kita yang menghadapi kesusahan. Raja Shahriar dan Raja Shah Zaman adalah adik-beradik dan hunbungan mereka adalah baik. Contoh peristiwa. Antaranya. kita hendaklah mengetahui kelakuan isteri. Raja Shah Zaman menasihati abangnya yang menghadapi masalah. Selain daripada itu. Contoh perisstiwa. Contoh peristiwa. kita haruslah membuat keputusan yang baik.

Penghargaan aya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Cikgu Siti Aisah Azmi kerana telah memberi saya kerja kursus yang berfaedah ini.Saya juga menghargai tunjuk ajar cikgu dalam menyiapkan folio ini. Selain itu.Dengan melaksanakan kerja kursus ini. 23 . saya juga menghargai ibu dan bapa saya dalam menolong saya untuk menyiapkan kerja kursus ini. saya telah mengetahui banyak perkara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful