DESENAREA OBIECTELOR

INTRODUCERE
Acest tutorial este conceput pentru a-ti arata cum functioneaza fiecare comanda AutoCAD Draw. Daca ai nevoie doar de o informatie rapida, foloseste bara de instrumente QuickFind de mai jos pentru a merge direct la comanda pe care o doresti. Nu toate comenzile de desenare care apar pe bara de instrumente Draw sunt parcurse in acest tutorial. Blocks, Hatch si Text, de exemplu, sunt prezentate sub forma unor tutoriale autonome!

Comenzile Draw pot fi folosite in crearea de noi obiecte, cum ar fi linii si cercuri. Majoritatea desenelor AutoCAD sunt compuse pur si simplu doar din aceste componente de baza. O buna intelegere a comenzilor Draw este fundamentala in vederea unei folosiri eficiente a lui AutoCAD. Sectiunile de mai jos acopera comenzile Draw cu cea mai frecventa utilizare, cum ar fi Line (linie), Polyline (poli-linie) si Circle (cerc) precum si comenzile mai avansate, cum ar fi Multiline (linie multipla) si Multiline Style (stil de linie multipla). Ca neinitiat in AutoCAD, probabil doresti sa treci peste comenzile mai avansate pentru a stapani asa cum trebuie bazele. Vei putea oricand sa te intorci la acest tutorial pe viitor, atunci cand te simti mai sigur pe tine. Ca si majoritatea comenzilor AutoCAD, comenzile Draw pot fi initiate in mai multe moduri. Numele comenzilor sau comenzile rapide pot fi introduse de la tastatura, comenzile pot fi initiate din meniul derulant Draw, aratate in partea dreapta sau din bara de unelte Draw. Metoda pe care o folosesti depinde de tipul de lucru pe care il efectuezi si de cat de multa experienta ai ca utilizator. Nu iti face prea multe griji cu privire la acest lucru, foloseste pur si simplu metoda care ti se pare cea mai simpla sau cea mai convenabila la momentul respectiv. Tehnica ta de desen se va imbunatati cu timpul, pe masura ce acumulezi experienta, asa ca nu te astepta sa lucrezi foarte rapid de la bun inceput. Daca lucrezi cu meniuri derulante, merita sa ai in vedere sintaxa vizuala, care este comuna tuturor meniurilor derulante folosite in sistemul de operare Windows. De exemplu, o sageata mica, dupa cum urmeaza " ", langa un articol al meniului inseamna ca articolul conduce la un sub-meniu care ar putea contine alte comenzi sau optiuni de comanda. Un semn grafic eliptic, "…" care urmeaza imediat dupa un articol al meniului,

indica faptul ca acel articol va afisa o casuta de dialog. Aceste mici indicii vizuale te vor ajuta sa lucrezi mai eficient cu meniurile, deoarece acestea iti spun la ce sa te astepti si te ajuta sa eviti surprizele daca esti novice.

Liniile
Liniile sunt probabil cele mai simple obiecte AutoCAD. Folosind comanda Line, poti desena o linie intre oricare doua puncte pe care le-ai ales, la interiorul zonei de desenat. Liniile sunt de obicei primele obiecte pe care vei dori sa le desenezi cand incepi un nou desen, deoarece ele pot fi folosite ca si "schele" pe care se va baza restul desenului. Sa nu uiti niciodata ca crearea desenelor cu AutoCAD nu este atat de diferita de realizarea desenelor pe o planseta de proiectare. Numeroase metode grafice de baza sunt aceleasi.

Cine este familiarizat cu matematica va sti ca aceste linii desenate intre doua puncte se numesc vectori. Aceasta terminologie este folosita pentru a descrie tipul de desene pe care le genereaza AutoCAD. Desenele AutoCAD sunt in general numite "desene vectoriale". Desenele vectoriale sunt deosebit de utile acolo unde precizia constituie cel mai important criteriu, deoarece acestea isi mentin gradul de acuratete, indiferent de scara utilizata.

Comanda de trasare a unei drepte
Bara Meniu de derulant: unelte: Draw Deseneaza Line

Tastatura: LINE - comanda rapida L Cu comanda line poti desena o dreapta simpla de la un punct la altul. Cand alegi primul punct si muti linia reticulara avand ca tinta locatia celui de-al doilea punct vei vedea o linie elastica, ce iti arata unde se va trasa linia in momentul stabilirii celui de-al doilea punct. Obiectele-linie au doua capete (primul, respectiv ultimul punct). Poti continua sa alegi puncte, iar AutoCAD va desena cate o linie dreapta intre fiecare punct stabilit si punctul anterior. Fiecare segment de linie desenat reprezinta un obiect separat si poate fi mutat sau sters, dupa cum este nevoie. Pentru a incheia aceasta comanda, este suficient sa apesi tasta pe tastatura.

Secventa Command: Specify Specify Specify first next next point point or

de

comanda LINE

point: (selecteaza or [Undo]: (selecteaza [Undo]: (pentru a

P1) P2) incheia)

De asemenea, poti desena linii introducand coordonatele punctelor care marcheaza extremitatile acestora la promptul de comanda, in loc sa le alegi locatia de pe ecran. Acest lucru te ajuta sa desenezi linii care se gasesc in afara ecranului, in cazul in care doresti acest lucru. (vezi Folosirea coordonatelor pentru mai multe detalii). De asemenea, poti desena linii folosind ceva ce se numeste introducere directa a distantei. Vezi tutorialul Introducerea directa a distantei pentru mai multe detalii.

Comanda pentru linii de constructie
Bara Meniu Tastatura: de derulant: XLINE unelte: Draw comanda Deseneaza Construction rapida Line XL

Comanda Construction Line (Linie de Constructie) creeaza o linie cu o lungime infinita care trece prin doua puncte stabilite. Liniile de constructie sunt deosebit de utile pentru crearea cadrelor sau caroiajelor de constructie in cadrul carora se va face proiectarea.

Liniile de constructie nu sunt folosite in mod normal ca obiecte in desenele terminate, si este deci mai practic sa iti desenezi toate liniile de constructie intr-un strat separat, care va fi dezactivat sau inghetat inainte de tipar. Consulta tutorialul Proprietati de obiecte pentru a afla cum se creeaza noile straturi. Avand in vedere natura acestora, optiunea de comanda Zoom Extents face abstractie de liniiledeconstructie. Secventa Command: Specify Specify Specify a point through point: de or [Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset]: point: (indica un (pentru a incheia sau pentru (indica al a un doilea un alt comanda XLINE punct) punct) punct)

through

alege

Ai putea remarca faptul ca exista un numar de optiuni in cadrul acestei comenzi. De exemplu, optiunile "Hor" si "Ver" pot fi folosite pentru a desena linii de constructie care sunt perfect orizontale sau verticale. In ambele cazuri, nu va fi necesar sa stabilesti decat un singur punct, deoarece directia liniei este predeterminata. Pentru a folosi o singura optiune de comanda, introdu pur si simplu acea parte a denumirii optiunii care este scrisa cu litere majuscule in promptul de comanda. Urmareste secventa de instructiuni de mai jos pentru a vedea cum ai desena o linie de constructie folosind optiuneaHorizontal. Secventa Command: Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset/<From de point>: comanda XLINE H

Through

point:

(stabileste

un

punct

pentru

a

pozitiona

linia)

Through point:

(pentru a incheia sau pentru a stabili un punct pentru o noua linie orizontala)

Comanda de trasare a unei semidrepte
Bara Meniu Tastatura: de derulant: unelte: Deseneaza Draw Ray RAY

Comanda Ray („Raza”) creeaza o dreapta similara liniei de constructie, cu exceptia faptului ca se extinde la infinit doar intr-o directie pornind de la punctul de origine ales. Directia semidreptei este determinata de pozitia celui de-al doilea punct stabilit. Secventa Command: Specify start point: de (selecteaza punctul de a stabili comanda RAY origine) directia)

Specify through point: (selecteaza cel de-al doilea punct, pentru Specify through point: (pentru a incheia sau pentru a indica un alt punct)

Familia de poli-linii
Poli-liniile se deosebesc de linii prin aceea ca reprezinta obiecte mult mai complexe. O singura polilinie se poate compune dintr-un numar de linii drepte sau de segmente de arcuri. Poli-liniilor li se pot asigna de asemenea anumite grosimi, pentru a le face sa para solide. Ilustratia de mai jos prezinta cateva poli-linii, pentru a-ti da o idee de cat de flexibil este acest tip de linie.

Probabil ca te intrebi, din moment ce poli-liniile sunt atat de utile, de ce sa ne mai deranjam sa folosim drepte obisnuite? Exista mai multe raspunsuri la aceasta intrebare. Cel mai des invocat raspuns este ca, datorita complexitatii lor, poli-liniile folosesc un spatiu mai mare pe disc decat dreapta echivalenta. Avand in vedere ca se doreste mentinerea dimensiunilor de fisier cat mai restranse posibil, este o buna idee sa folosim acest tip de dreapta in detrimentul poli-liniilor, cu exceptia cazului in care doar astfel ai putea obtine ceea ce doresti.

In plus, iti vei da seama, pe masura ce lucrezi cu liniile AutoCAD, ca poli-liniile sunt diferite din punct de vedere operational. Uneori, este mai usor sa lucrezi cu poli-linii pentru anumite sarcini, iar alteori

dreptele obisnuite sunt cele care se pliaza mai bine pe scopul vizat. Vei afla repede care sunt argumentele pro si contra acestor doua tipuri de linii, cand vei incepe sa desenezi cu AutoCAD.

Comanda de trasare a poli-liniei
Bara Meniu Tastatura: Comanda de derulant: PLINE unelte: Draw comanda rapida Deseneaza Polyline PL

Polyline sau Pline se aseamana cu comanda de trasare a dreptei, doar ca obiectul

rezultant se poate compune dintr-un numar de segmente care formeaza un singur obiect. In plus fata de cele doua extremitati, se presupune ca o poli-linie are si unghiuri, noduri , unde segmentele de drepte se unesc.

In practica, comanda Polyline functioneaza in acelasi mod ca si comanda Line, permitandu-ti sa stabilesti cate puncte doresti. Si aici, este suficient sa apesi pentru a incheia. Ca si in cazul comenzii Line, dispui si de optiunea de a inchide in mod automat o poli-linie pentru a o incheia. Pentru a face acest lucru, scrie C pentru a folosi optiunea close (de inchidere), in loc sa lovesti tasta . Urmareste secventa de comanda de mai de start line-width next next next next point point point point or or or or point: is (alege (alege (alege (alege (alege jos, pentru a vedea cum functioneaza. comanda PLINE P1) 0.0000 P2) P3) P4) P5)

Secventa Command: Specify Current Specify Specify Specify Specify

[Arc/Halfwidth/Length/Undo/Width]: [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]: [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]: [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]:

Specify next point or [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]:

(sau C pentru a incheia)

In ilustratia din partea dreapta, figura din stanga a fost creata prin apasarea tastei , dupa ce a fost stabilit cel de-al cincilea punct. Figura din partea dreapta demonstreaza efectul folosirii optiunii Close.

latime”) si sa vezi daca poti crea poli-linii precum cele din ilustratia de mai sus.comanda rapida REC. astfel incat sa iti poti corecta greselile fara dificultate. de comanda RECTANG (selecteaza P1) Comanda de trasare a dreptunghiului . care este trasata in mod automat pentru Secventa Comanda: Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]: Specify other corner point or [Dimensions]: (selecteaza P2) tine. Poli-liniile pot fi editate dupa creare. cate unul. Sa spunem ca vrei sa desenezi un dreptunghi cu o lngime de 20 de unitati si cu o latime de 10 unitati. Inaltimea si grosimea Elevation si Thickness reprezinta optiuni 3D. A se observa ca. RECTANG Comanda de dreptunghi se foloseste pentru a desena un dreptunghi ale carui laturi sunt verticale si orizontale. Comanda de trasare a dreptunghiului Bara Meniu de derulant: unelte: Draw Deseneaza Rectangle Tastatura: RECTANGLE . Incearca sa experimentezi cu optiuni cum ar fi Arc („arc”) sau Width („grosime. De fapt. in ciuda faptului ca necesita ceva timp. Secventa de corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]: (selecteaza de comanda ar arata asa: Secventa Comanda: Specify first comanda RECTANG un punct) .Merita. Dreptunghiul nici nu este un obiect AutoCAD veritabil. vezi tutorialul Modifying Objects pentru mai multe detali pe aceasta tema. sa te familiarizezi cu comanda Polyline.Width – functioneaza in acelasi mod ca si in cazul functiei Polyline.are si ea un numar de optiuni. pentru a le modifica grosimea. sa spunem. ai optiunea de a introduce dimensiuni. deoarece este o comanda extrem de utila de stiut.Rectangle . Ea iti va permite sa deselectezi unghiuri ale poliliniei. Optiunea Undo se dovedeste in mod special utila. Latimea . el este doar o poli-linie inchisa. Poti face acest lucru folosind comanda PEDIT. Optiunile Chamfer (Fateta) si Fillet (Filet) au acelasi efect ca si comenzile Chamfer si Fillet. in loc de a selecta un al doilea punct pentru a desena dreptunghiul. Pozitia si dimensiunea dreptunghiului sunt definite prin selectarea a doua colturi opuse pe diagonala. Modify Object Polyline din meniul derulant.

numarul de laturi. sa optezi fie pentru un poligon inscris. Aceasta comanda necesita patru intrari de la utilizator. Aceasta comanda iti permite de asemenea sa definesti poligonul introducand lungimea unei laturi folosind optiunea Edge. un punct de acrosare pentru centrul poligonului.Specify Specify Specify Specify other other length width corner point corner for for or [Dimensions]: point rectangles rectangles (selecteaza or [Dimensions]: <0. cat si orientarea poligonului. poti controla dimensiunea poligonului introducand o raza exacta pentru cerc. Comanda de trasare a poligonului creeaza o polilinie inchisa de forma poligonului solicitat. iar apoi un punct de acrosare care sa stabileasca atat raza acestui cerc imaginar. Urmareste secventa de comanda de mai jos pentru a vedea cum functioneaza aceasta comanda. fie pentru unul circumscris.0000>: <0. Secventa Command: Enter number of sides <4>: de comanda POLYGON 5 Specify center of polygon or [Edge]: (selecteaza P1 sau introdu E pentr a defini dupa lungimea muchiei) Enter an option [Inscribed in circle/Circumscribed about circle] <I>: predefinitade poligon inscris. sau apasa C Specify radius of circle: (selecteaza P2 sau introdu raza exacta) ( pentru a accepta optiunea pentru circumscris ) .0000>: punct pentru a fixa D 20 10 orientarea) un Aceasta metoda asigura o buna alternativa la folosirea coordonatelor relative carteziene pentru determinarea lungimii si a latimii.poate fi folosita pentru a trasa orice poligon regulat incepand de la 3 laturi. pana la 1024 de laturi. De asemenea. Comanda de trasare a poligonului Bara de unelte: Draw Deseneaza Polygon Meniu derulant: Tastatura: POLYGON Comanda rapida POL Comanda de trasare a poligonului – Polygon .

iar apoi diametrul exterior al discului. si ti se va cere sa selectezi punctul central pentru a pozitiona discul. Poti continua sa selectezi puncte centrale pentru a desena mail multe discuri sau poti apasa pentru a incheia comanda. insa de fapt este doar o poli-linie inchisa constand in doua segmente de arc carora li se atribuie o grosime.In ilustratia de mai sus. cu varfurile poligonului atingandu-l). AutoCAD face toate acestea . In mod surprinzator. adica diametrul gaurii. cu muchiile poli-liniei tangente la cerc). Din fericire. cel din mijloc este circumscris (in afara cercului. discurile sunt construite din poli-linii unice inchise. iar cel din dreapta este definit prin lungimea unei laturi. Comanda de trasare al unui inel Bara Meniu Tastatura: DONUT de unelte: derulant: Comanda rapida custom Draw Donut DO Aceasta comanda deseneaza o forma de inel solid. Inelul va fi apoi schitat. poligonul din partea stanga este inscris (la interiorul cercului. compuse din doua segmente d arc carora li s-a atribuit o grosime. AutoCAD iti cere sa definesti diametrul interior.

Comanda de poli-linie 3D . Lucru destul de curios.default value. ai putea sa apesi pur si simplu pentru a accepta valoarea predefinita . nervura sau cercul. asa ca tot ceea de ce vezi este un inel. intrun norisor. Poti folosi optiunea "Arc length" (lungimea arcului) pentru a controla scara norisorului. pentru a forma Ca o alternativa la selectarea a doua puncte sau a introducerii unei valori pentru diametre.. AutoCAD nu se supara daca faci diametrul interior al unui inel mai mare decat diametrul exterior. Comanda de trasare a unui norisor Bara Meniu Tastatura: de derulant: unelte: Draw Draw Revision Cloud REVCLOUD Comanda Revcloud este folosita pentru a desena un norisor „cu mana libera” sau pentru a converti orice forma inchisa intr-un norisor. astfel <default value>.0000>: (alege oricare doua puncte pentru a defini un diametru sau Specify center of donut or <exit>: ( pentru a incheia sau pentru a continua sa selectezi. Optiunea "Object" este folosita pentru a transforma orice forma inchisa.incearca si vei vedea. Acest lucru este indeplinit prin specificarea lungimii minime si a celei maxime pentru arc. Acestea apar intotdeauna intre paranteze triunghiulare. comanda DONUT Specify inside diameter of donut <0.5000>: (selecteaza oricare doua puncte pentru a defini un diametru sau lungimea a center of multe introduce donut or lungimea <exit>: inele (selecteaza exacta) exacta) P1) ) Specify outside diameter of donut <1. cum ar fi poli-linia. Deplaseaza mouse-ul pentru a alcatui o forma inchisa... Cea mai mare parte a comenzilor AutoCAD care solicita utilizatorului sa efectueze intrari dispun de valori predefinite. Secventa Command: Minimum Specify arc start length: point or 66.pentru Secventa Command: introdu pentru Specify mai tine. comanda se va incheia Revision automat cand s-a format cloud o forma inchisa.6377 [Arc Maximum length/Object] arc <Object>: length: de comanda REVCLOUD 116.6159 P1) (selecteaza Guide crosshairs along cloud path. finished.

de exemplu. In poli-liniile normale (2D). arce etc. Totusi. exista un numar de optiuni care te pot ajuta sa iti construiesti chiar cercul de care ai nevoie. Secventa Command: Specify Specify Specify start endpoint endpoint of point of line line or of or polyline: [Undo]: [Undo]: (selecteaza (selecteaza un un al un alt treilea de comanda 3DPOLY punct) punct) punct) (selecteaza Specify endpoint of line or [Close/Undo]: (pentru a incheia. Pe langa comanda de dreapta si cea de poli-linie.Totusi. Principala diferenta intre o poli-linie normala si o poli-linie 3D este faptul ca fiecare varf (punct de acrosare) al unei polilinii 3D poate avea o valoare diferita pentru dimensiunea Z (inaltime). Trebuie sa folosesti fie unul din dispozitivele grafice de aliniere pentru obiecte .comanda de cerc este probabil una dintre cele mai frecvent folosite.Object Snaps . Comanda de trasare a cercului . acestea nu pot contine segmente de arc si nu le pot fi atribuite grosimi. sau foloseste filtrul ".XY" pentru a forta AutoCAD sa ceara o valoare Z. Obiectele poli-linie 3D nu sunt atat de complexe precum surorile lor 2D. pot fi foarte utile in modelarea 3D.pentru a alege un punct cu valoarea Z solicitata. este si una dintre cele mai simple. in anumite cazuri. Din fericire. apasa C pentru a inchide sau pentru a continua sa selectezi puncte) Ia aminte la faptul ca nu ti se va transmite sa introduci o valoare Z de fiecare data cand alegi un punct. pot fi derutante. in comun cu celelalte comenzi din aceasta sectiune. De exemplu. pfera 6 modalitati de a crea un cerc.Bara Meniu Tastatura: de derulant: unelte: Draw Custom 3D Polyline 3DPOLY Comanda de polilinie 3D functioneaza exact in acelasi mod ca si comanda Polyline. Marea parte a acestor optiuni se explica de la sine. insa. toate varfurile trebuie sa aiba aceeasi valoare Z. Comanda de cerc. Cercuri. in timp ce comanda Arc pune la dispozitie 10 metode diferite de a desena un arc. insa simte-te liber sa experimentezi. Sectiunile de mai jos concentreaza in principal optiunile predefinite.

Secventa de comanda .Bara de unelte: Draw Center. va trece prin al doilea si se va incheia in al treilea. incearca si altele. Metoda predefinita este aceea de a selecta punctul central si de a selecta apoi un al doilea punct de pe circumferinta cercului sau de a introduce raza Secventa Command: Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr (tan tan radius)]: Specify radius of circle or [Diameter] <50. Folosind aceasta metoda. Exista numeroase cai de a defini un arc. Fii atent ca pentru a invoca o optiune a unei comenzi. Radius Meniu derulant: Draw Circle Tastatura: CIRCLE comanda rapida C Comanda de trasare a cercurilor . si Ttr care vine de la Tangenta Tangenta Raza. Exista un numar de modalitati prin care puteti defini cercul. Comanda de trasare a arcului Bara de unelte: Draw Arc comanda Draw 3 rapida Points A Meniu derulant: Tastatura: ARC Comanda de trasare a arcului . Mai sunt inca doua optiuni pentru comanda de cerc in meniul derulant care te pot ajuta sa desenezi un cerc definindu-i centrul si diametrulsau folosind 3 tangente. ai nevoie doar sa introduci "T". Poti alege sa folosesti optiunile alternative introducandu-le in prompt. De exemplu. comanda CIRCLE (selecteaza P1) Dupa cum poti remarca in promptul de comanda de mai sus. 3P. ca acesta /. care foloseste doua puncte de pe circumferinta pentru a forma un diametru. comanda de trasare a cercului iti da trei optiuni aditionale pentru a defini un cerc.0195>: (selecteaza P2 sau introdu raza exacta) cercului de de la tastatura. Incearca aceste optiuni pentru a vedea cum functioneaza. care foloseste trei puncte de pe circumferinta. trebuie sa tragi doua linii pe care le poti folosi ca tangente la cerc. de exemplu.Circle .iti permite sa desenezi un arc de cerc. astfel [Option]. sa desenezi un arc de o anumita raza. ai nevoie doar sa apesi partea scrisa cu majuscule a denumirii optiunii. un punct intermediar si unul final. daca doresti sa folosesti optiunea Ttr. arcul desenat va incepe in primul punct selectat. metoda predefinita foloseste trei puncte: un punct de incepere. Evident. Odata ce stapanesti metoda predefinita. optiunile predefinite sunt intotdeauna indicate intre paranteze triunghiulare.este folosita pentru a desena cercuri. pentru a folosi aceasta ultima optiune. Ai putea. Fiecare optiune este separata printr-un slash de la stanga la dreapta.Arc . iar optiunile de comanda apar intre paranteze patrate. astfel: <Default>. 2P. Toate optiunile comenzii Arc sunt disponibile in meniul derulant. De exemplu.

Comanda de trasare a unei nervuri Bara de unelte: Draw Draw Spline Meniu derulant: Tastatura: SPLINE comanda rapida SPL . In practica.Comanda: Specify Specify Specify start second end point point of of point arc arc of or or [Center]: [Center/End]: arc: (pick (pick (pick ARC P1) P2) P3) De asemenea. Vezi comanda Trim („decupeaza”) din tutorialul Modifying Objects (Modificarea obiectelor) pentru detalii. este posibila crearea unui arc prin decuparea unui obiect-cerc. numeroase arce sunt de fapt create in acest mod.

Vezi sectiunea Stretching with Grips (Intinderea cu grip-uri).Optiunea Fit Tolerance (toleranta la incadrare) poate fi utilizata pentru a controla cat de aproape urmeaza nervura punctele de control. printre altele.Spline .creeaza un tip de nervura cunoscuta ca nervura. O valoarea scazuta a tolerantei determina nervura sa se constituie aproape de punctele de control. O nervura este o curba lina care este constituita pe baza unui numar de puncte de control. Ilustratia din partea dreapta demonstreaza efectul a diferite valori de intoleranta la nivelul unei nervuri care se defineste prin folosirea a patru puncte de control. prescurtat: NURBS. Secventa Comanda: Specify Specify first next point or de [Object]: (selecteaza (selecteaza comanda SPLINE P1) P2) point: . P3 si P4. P2.B rationala uniforma. daca doresti doar sa deplasezi punctele de control ale nervurii. poti modifica toleranta. Folosind acesta comanda. Modify Object Spline din meniul derulant. O toleranta cu valoarea 0 (zero) forteaza nervura sa treaca prin punctele de control. poti adauga mai multe puncte de control. Totusi. cel mai bine este sa folosesti grip-uri (mecanisme de prindere).Comanda de trasare a unei nervuri . folosind comanda SPLINEDIT. P1. din tutorialul Modifying Objects pentru detalii. Nervurile pot fi editate dupa ce au fost creeate. si inchide nervurile.

iar apoi un al treilea punct pentru a defini gradul de excentricitate al elipsei. Comanda de trasare a unui arc de elipsa Bara Meniu Tastatura: ELLIPSE de derulant: A comanda rapida EL unelte: Draw A Draw Ellipse Arc . Comanda de trasare a elipsei Bara de unelte: Ellipse Draw Axis. incearca-le si pe celelalte. netezind poli-liniile cu comanda PEDIT.iti pune la dispozitie un numar de optiuni diferite de creatie. Secventa Comanda: Specify Specify Specify axis other distance to endpoint of endpoint other axis ellipse of or or [Arc/Center]: axis: [Rotation]: (selecteaza (selecteaza de comanda ELLIPSE (selecteaza P1) P2) P3) Comanda de trasare a elipsei poate fi de asemenea folosita pentru a desena cercuri izometrice. Optiunea predefinita este de a selecta cele doua puncte care marcheaza extremitatile unei axe. Modify Polyline din meniul derulant. Dupa ce ai ajuns sa stapanesti optiunea predefinita. End Meniu derulant: Draw Tastatura: ELLIPSE comanda rapida EL Comanda de trasare a elipsei . mai exista posibilitatea sa transformi poli-liniile in nervuri adevarate folosind optiunea Object a comenzii Spline (Nervura).Specify Specify Specify next next point point end or or [Close/Fit [Close/Fit tangent: tolerance] tolerance] <start <start (selecteaza tangent>: tangent>: un (selecteaza (selecteaza P3) P4) punct) Specify next point or [Close/Fit tolerance] <start tangent>: Specify start tangent: (selecteaza un punct) Poti crea aproximari liniare ale nervurilor.Ellipse . Totusi.

comanda rapida REG . Curios este de ce a considerat Autodesk ca aceasta optiune este suficient de importanta pentru a-i aloca propriul sau buton in bara de unelte Draw. iata-o. Secventa Comanda: Specify Specify Specify Specify Specify axis axis other distance start to endpoint endpoint of endpoint other angle axis of elliptical of or or ellipse arc or axis: [Rotation]: or [Center]: [Arc/Center]: (selecteaza (selecteaza (selecteaza [Parameter]: de comanda ELLIPSE A P1) P2) P3) 270 Specify end angle or [Parameter/Included angle]: 90 Comanda de regiune Bara de unelte: Draw Deseneaza Line Meniu derulant: Tastatura: REGION .Comanda de trasare a arcului de elipsa .Nu uita ca unghiurile se masoara in sens trigonometric (invers acelor de ceasornic). Ai putea specifica unghiurile selectand puncte sau introducand valori in promptul de comanda. in plus fata de specificarea celor doua puncte care marginesc axa si de punctul care marcheaza "distanta pana la cealalta axa".Ellipse Arc . Totusi. descrisa mai sus.este deosebit de similara cu comanda de trasare a elipsei. este doar o optiune a comenzii Ellipse si deci nu are un nume unic de comanda. De fapt. incepand de la pozitia orei 3. Singura diferenta este aceea ca. ti se cere un unghi de incepere si unul de incheiere pentru arc. comanda Ellipse Arc nu reprezinta vreo comanda noua sau separta.

de fapt. Comanda Wipeout poate fi folosita pentru a efectua trei operatii diferite. Odata ce o regiune este creata. scadere si intersectie ) pentru a crea regiuni complexe. cum ar fi un dreptunghi. un cerc. deseneaza o forma inchisa. View Shade Flat Shaded. Totusi. sau orice alta poli-linie sau nervura inchisa. Ai putea folosi un Wipeout pentru a masca zona din spatele unui text pentru ca textul sa poata fi usor de citit. ai putea dori sa adaugi text unei parti complicate a unui desen. mai degraba decat pentru a le desena (adica vei avea nevoie sa desenezi mai intai forma inchisa). Subtract si Intersect (reuniune. pentru claritate. daca setezi modul de umbrire pe "Flat Shaded" (Umbrire plata). Secventa Comanda: Select Select 1 1 objects: loop Region de (Pick P1) objects: extracted.O regiune reprezinta o suprafata creata din obiecte care formeaza o forma inchisa. cunoscuta ca bucla. Poate fi folosita pentru a desena un si poate fi folosit pentru a controla vizibilitatea cadrelor sterse. created. ca in exemplul aratat in dreapta. De exemplu. Comanda de stergere a imaginii Bara Meniu Tastatura: WIPEOUT de derulant: unelte: Draw Custom Wipeout Un Wipeout (imagine stearsa) este un obiect tip imagine. Regiunile sunt in special utile in modelarea 3D. o suprafata si nu o simpla schita. Secventa de comanda WIPEOUT Command: Specify first point or [Frames/Polyline] < Polyline >: (selecteaza P1) . Cel mai adesea este folosit pentru a „masca” o parte a unui desen. Union. vei vedea ca regiunea este. scoase in afara Inainte de a incepe comanda Region. se poate sa existe o mica modificare vizuala adusa desenului. deoarece pot fi extrudate (impinse. comanda REGION Poti folosi comenzile booleene. Comanda Region este folosita penru a transforma obiectele in regiuni.

pentru a o converti apoi intr-un wipeout. In cea mai mare parte a cazurilor. astfel incat sa poti vedea de cat spatiu ai nevoie. ai putea avea nevoie sa folosesti comanda DRAWORDER (Tools ului. este mai convenabil sa desenezi wipeout-ul dupa text. Nu poti controla vizibilitatea cadrelor wipeout in mod individual. porneste comanda Wipeout si apoi da Enter pentru a selecta optiunea predefinita "Polyline". cam in .Specify Specify Specify Specify next next next point point or point: or (selecteaza (selecteaza (selecteaza P2) P3) P4) [Undo]: [Close/Undo]: or next point [Close/Undo]: Poti folosi oricate puncte doresti pentru a crea forma de care ai nevoie. In acest caz. Cand ai selectat ultimul punct. desi nu exista nici un motiv pentru care nu ar putea fi. Ar putea sa ti se para ca este mai usor sa desenezi mai intai o poli-linie. iar procesul de creare al acestora este de asemenea foarte simplu. Ele sunt in mod normal folosite doar ca adjuvanti in desenare. atunci cand cadrele sunt oprite. Secventa Specify Enter first point mode or de [Frames/Polyline] [ON/OFF] < < Polyline >: ON F (optiunea >: comanda Frames) OFF Regenerating model. Display Order Option) pentru a obliga textul sa apara deasupra wipeout- Sugestie: daca ai incarcata optiunea Express Tools. Daca ai nevoie sa muti sau sa modifici un wipeout. foloseste click-dreapta si Enter (sau apasa tasta Enter de pe tastatura) pentru a incheia comanda si pentru a crea segmentul de imagine sters-wipeout-ul. wipeout-urile nu pot fi selectate. poli-liniile trebuie sa fie inchise inainte de a putea fi transformate in wipeout-uri. Pentru a face acest lucru. care creeaza in mod automat un wipeout sub orice text selectat. Adesea. poti folosi comanda deosebit de utila TEXTMASK. ai nevoie sa pornesti cadrele. Punctele sunt rar folosite pe post de componente de desenare. Optiunea Frames („cadre”) se foloseste pentru pentru a opri (sau pentru a porni) cadrele pentru toate wipeout-urile din desenul curent. vei dori probabil sa opresti cadrul wipeout. Ar trebui sa fii de asemenea constient ca. Selecteaza poli-linia atunci cand promptul de comanda iti cere acest lucru. Nu uita. O poti gasi pe meniul tau derulant la Express Text Text Mask Puncte si stiluri de puncte Punctele reprezinta obiecte deosebit de simple.

Obisnuitul click-dreapta sau enter nu functioneaza. Comanda de stabilire a stilului de punctare . folosind casuta de dialog.0000 punct) In mod ciudat. insa poti schimba acest stil de punct in ceva mai usor de remarcat vizual sau mai elaborat. Cand adaugi puncte unui desen este de obicei de dorit sa setezi mai intai stilul de punctare. Punctele pot fi folosite pentru "delimitarea" unui desen in plus fata de construirea liniilor. deoarece stilul predefinit poate fi dificil de vizualizat. Stilul predefinit de punct reprezinta un punct simplu. punctele sunt create in mod automat atunci cand folosesti comenzile Measure si Divide („masoara” si „imparte”) pentru a dispune distantele de-a lungul unei drepte. De exemplu. Vezi tutorialul Secventa Command: Current Specify point a modes: point: Object Snap pentru detalii. comanda POINT de PDMODE=0 (selecteaza orice PDSIZE=0. care este adesea dificil de distins. Poti Alinia (Snap) la punctele indicate folosind aliniatorul de obiecte Node. pe o pozitie pe care tu o alegi in fereastra de desenare sau in orice locatie definita prin coordonate pe care tu o introduci de la tastatura.acelasi mod in care sunt folosite liniile de constructie si razele. Comanda de trasare a punctului Bara Meniu Tastatura: de derulant: POINT unelte: Draw Comanda Point Draw Single rapida Point PO Comanda de trasare a punctului va insera un marcator punctiform in desenul tau. in modul Multiple Point (varianta predefinita a butonului Point din bara de unelte Draw) vei avea nevoie sa folosesti tasta escape (Esc) de pe tastatura ta pentru a incheia comanda.

In mod predefinit. Multi-linii . in si out. iar procesul de dsenare necesita numeroase zoom-uri. REGEN de la tastatura sau View Regen din meniul derulant pentru a forta orice puncte existente in desenul tau sa fie afisate in noul stil.Bara Meniu Tastatura: de derulant: unelte: Format Point None Style DDPTYPE Poti incepe comanda de stabilire a stilului de trasare a punctelor de pe tastatura. indiferent de factorul de zoom. introducand DDPTYPE sau o poti initia din meniul derulant. Vei avea nevoie sa folosesti comanda Regen. Acest lucru este in special convenabil atunci cand desenele devin mai complexe. Pentru a schimba stilul de punct. pur si simplu alege imaginea stilului pe care il doresti si apoi da click pe butonul "OK". ceea ce este deosebit de util intrucat inseamna ca punctele vor ramane la aceeasi marime. in raport cu dimensiunea ecranului. pnctele sunt afisate relativ. din Format afisarea unei casute de dialog care ofera Point Style… Comanda incepe prin un numar de optiuni. exprimata ca procentaj. Un aspect interesant al punctelor este acela ca dimensiunea lor poate fi setata la o valoare absoluta sau relativa la dimensiunea ecranului. Oricare noi puncte create dupa ce stilul a fost setat vor fi afisate in mod automat in noul stil.

iar Bottom deseneaza linia din partea de jos prin punctele de acrosare. iar apoi incearca sa schimbi optiunile Justification (aliniere) si Scale (scalare). "Zero" sau "Bottom" (jos). schimband culoarea si tipul de linie al elementelor. cu exceptia cazului in care nu ai creat anterior un nou stil cu comanda Multiline Style.iti faciliteaza crearea unor noi stiluri de multi-linie prin adaugarea de noi elemente-linie. Comanda de stil multi-linie . cunoscute ca elemente. Urmeaza secventa de comanda de mai jos pentru a vedea cum functioneaza comanda Multiline. ca in ilustratia de mai jos. Stilul predefinit se numeste "Standard". Cand alinierea este setata la Top. Comanda Bara Meniu Tastatura: MLINE Comanda rapida ML Comanda de multi-linie este folosita pentru a desena multi-linii. daca desenezi un nou drum avand ca referinta linia sa centrala. adaugand end caps si optiunea de afisare ca si culoare solida. Optiunea Style iti permite sa setezi stilul curent al multiliniei. segmentele de linie suplimentare sunt adaugate multi-liniei pe masura ce se selecteaza puncte. Factorul de scalare predefinit este setat la 1. Acesta este singurul stil disponibil. atunci ar fi potrivita alinierea Zero.0 ar dubla latimea. punctele pot fi de-selectate cu optiunea Undo. Optiunea Scale (scalare) iti permite sa setezi un factor de scalare. scara si stil) proprii multi-liniei. Stilul multi-linie predefinit are doar doua elemente. De exemplu. Ca si in cazul poli-liniilor. de Scale = 20. ai de asemenea si optiunea de a specifica caracteristicile Justification.00. Alinierea Zero deseneaza linia centrala a multi-liniei prin punctele de acrosare. Optiunea Justification (de aliniere) iti permite sa setezi alinierea la "Top" (sus).5 O valoare de 2. Acest proces de desenare este foarte asemanator celui de trasare a poli-liniilor. iar poli-liniile pot fi inchise. partea de sus a multi-liniei este trecuta prin punctele de acrosare.Multi-liniile reprezinta linii complexe care constau in 1 pana la 16 linii paralele.Multiline Style . pentru a injumatati latimea multiliniei. Scale and Style (aliniere. sa o lasi predefinita. insa poti crea stiluri aditionale cu o varietate aproape infinita. de de unelte: derulant: custom Draw Multiline multi-linie Cand deschizi comanda Multiline. Style = (Pick comanda MLINE STANDARD P1) P2) [Justification/Scale/STyle]: point: (Pick . care schimba efectiv latimea multiliniei.0 astfle incat. Alinierea iti permite sa controlezi modul in care este trasata multi-linia in raport cu informatiile tale de marcare. Secventa Comanda: Current settings: Specify Specify start Justification point next = or Top. ar trebui introdusa valoarea de 0.

Casuta de dialog ar trebui acum sa arate ceva de genul celei din dreapta.”) pentru a porni. Noul stil pe care l-ai creat este pur si simplu o copie a stilului Standard. introdu un nou nume de stil in caseta de editare "Name". Pentru a crea un nou stil.. suprascriind "STANDARD" si introducand o descriere optionala in caseta de editare "Description". Da click pe butonul "Element Properties…" („proprietatile elementului. asa ca urmatorul pas este sa schimbi stilul astfel incat sa se potriveasca propriilor tale scopuri."Current". care pot fi apoi folosite la comanda Multiline. .Cand esti multumit de noul nume si de noua descriere. sau C Comanda de selectare a stilului multi-linie Bara Tastatura: de unelte: None MLSTYLE Meniu derulant: Format Multiline style Comanda de selectare a stilului multi-liniei este folosita pentru a crea noi stiluri.. da pur si simplu click pe butonul "Add". Noul tau stil va aparea acum in caseta curenta .Specify next point or [Undo]: (Pick P3) Specify next point or [Close/Undo]: pentru a inchide) (pentru a termina sau pentru a continua sa selectezi. vei vedea casuta de dialog Multiline Styles. care indica faptul ca stilul Standard este setat pe "Current" (curent). Cand deschizi pentru prima data comanda.

Cand ai selectat o culoare.. Evidentiaza elementul offset (de deviatie) 0. deoarece va fi nevoie sa incarcam mai intai tipul de linie necesar. In sfarsit. Modificarea tipului de linie este putin mai complicata. da click pe butonul "Linetype…" Va aparea casuta de dialog Select Linetype. aceasta este o linie centrala. ByLayer. care ar trebui sa arate acum asemenetor cu cea de mai sus. evidentiaza Hidden si da click pe butonul "OK". pentru a incepe. Da scroll in jos pe lista de tipuri de linii pana cand vei gasi una numita "Hidden" (ascunsa) . da pur si simplu click pe butonul Colour… si selecteaza o culoare adecvata din paleta. Pentru a schimba culoarea. Acum. ByBlock and Continuous.. culoarea si tipul de linie al elementului.Acum. Da click pe butonul "Multiline Properties…" pentru a incepe. cu un offset (o deviatie) de 0. sa modificam culoarea si tipul de linie al liniei centrale. Pentru a definitiva noul nostru stil. pentru ca aceasta este o deviatie negativa. iar apoi da click pe butonul "OK". Acum vei vedea tipul de linie Hidden aparand in lista "Loaded linetypes" (tipuri de linie incarcate) din casuta de dialog Select Linetype. Evidentiaza elementul din partea de sus din lista "Elements" si modifica offsetul (deviatia) la 1. Acum. cu alte cuvinte. Aceasta casuta de dialog iti permite sa adaugi noi elemente liniare sau sa stergi unele deja existente si sa controlezi offsetul. Acum va aparea casuta de dialog cu tipuri de linii Load sau Reload.). vom adauga niste capete de delimitare si o umplere solida. . Oricum. fara a uita sa introduci o valoare de -1. Da click pe butonul "Add" pentru a adauga un nou element. vei vedea casuta de dialog Element Properties aparand.0. Casuta ta de dialog Element Properties („proprietati ale elementelor ”) ar trebui sa semene acum cu cea din ilustratia de mai sus. Da click pe butonul "Load…" (incarcare. cu o linie centrala.0.Evidentiaza Hidden. ai o multilinie lata de 2 unitati de desenare. cu doar cateva tipuri solide de linie listate. Va aparea un nou element liniar. da click pe butonul "OK" din paleta pentru a reveni la casuta de dialog Element Properties.0 introducand aceasta valoare in caseta de editare "Offset". Acum. procedeaza la fel cu elementul din partea de jos.0 dand click pe el in lista "Elements".

Casuta de dialog Multiline Properties ar trebui acum sa arate ca cel din ilustratia de mai sus. noua ta multilinie ar trebui sa semene cu cea din ilustratia din dreapta.In casuta de dialog Multiline Properties. Initiaza comanda Multiline. Daca ai urmat cu fidelitate acest tutorial. Aceasta actiune va avea efectul delimitare a capetelor multi-liniei cu o linie situata la 90. da click pe casuta de bifare "On" din sectiunea "Fill" si apoi da click pe butonul Colour… si selecteaza culoarea de umplere din paleta. In sfarsit. da click in casutele de bifare "Line". esti gata sa desenezi cu noua ta multi-linie. acest lucru inseamna ca stilurile de multi-linie nu pot fi actualizate in acelasi mod in care este posibila actualizarea stilurilor de text sau de dimensiunilor. O limitare a stilurilor de multilinie este aceea ca nu poti modifica un stil daca exista multilinii care se raporteaza la acel stil. de sub rubricile "Start" si "End". in desenul curent. selecteaza un numar de puncte si admira-ti munca. Daca nu ai experienta in AutoCAD. Acum. In continuare. va trebui mai intai sa stergi toate multi-liniile care se raporteaza la stil. in comparatie cu stilul de multilinie Standard. Din pacate. poti modifica acest unghi daca doresti sa tesesti capetele. intregul proces al lucrului cu multi-linii si al crearii stilurilor de multilinie poate parea un pic debusolant din cauza ca atinge o varietate de aspecte ale programului cu care s-ar . Daca chiar doresti sa modifici un stil de multi-linie. De asemenea. poti modifica stilul unei multi-linii existente. Dupa cum vezi in casuta de dialog. da click pe butonul "OK" din casuta de dialog Multiline Properties si din nou in casuta de dialog Multiline Style. Observa efectul diverselor modificari pe care le-ai efectuat.

In mod predefinit. cu secventa de cratima-punct si cu o intreaga gama de variatii. Poti modifica Linetype-ul (tipul de linie) oricarui obiect creat in tutorialul de mai sus. S-ar putea. Folosirea meniului de context click-dreapta reprezinta o cale mult mai eficienta de a lucra decat utilizarea tastaturii. de exemplu. liniile pot fi afisate cu cratime. sa fie mai convenabila desenarea unei poli-linii si crearea de offset-uri (deviatii) folosind comanda Offset. . Acesta afiseaza o linie solida. Cand o comanda s-a incheiat. poti folosi tasta sau click-dreapta pe mouse pentru a repeta ultima comanda folosita. insa utilizarea lor are un caracter puternic specializat si ar trebui sa te gandesti cu atentie inainte de a le folosi. de exemplu. Daca acesta este si cazul de fata.putea sa nu fii familiar. toate liniile sunt trasate cu n tip de linie numit "Continuous". Secventa de comanda ar putea arata cam ca cea de mai jos. mai degraba decat introducerea comenzii de la tastatura sau selectarea acesteia din meniul derulant sau din bara de instrumente. Totusi.dreapta si selectand Repeat command din meniul de context. folosin doar mouse-ul pentru intrari. repetarea comenzii fara a o invoca in mod precis. ar putea fi o idee buna sa revii la acest tutorial mai tarziu. o poti reinitializa dand din nou click. Prin intermediul acestei metode este posibila. Comanda: Specify Specify Specify Command: Specify Specify Specify Command: LINE P1) P2) Enter) Line) P1) P2) Enter) Line)… first next next point point or point: or [Undo]: si point: or [Undo]: si [Undo]: (click-dreapt selecteaza [Undo]: (click-dreapta selecteaza (selecteaza si (selecteaza selecteaza (click-dreapta first next next point point or Repeat (selecteaza si (selecteaza selecteaza Repeat (click-dreapta Ai putea continua acest ciclu atat cat ai nevoie. In AutoCAD. Sugestii si trucuri Sigur ai remarcat faptul ca o mare parte dintre comenzile de desenare necesita ca tasta de pe tastatura sa fie apasata pentru a le incheia. click-dreapta pe mouse si selectarea lui "Enter" din meniul de context are acelasi efect ca si folosirea tastei de pe tastatura. Multi-liniile sunt utile deoarece te pot ajuta sa scutesti timp. De asemenea.

iar obiectil va fi selectat. sa dai click cu mouse-ul. Selectarea obiectelor prin alegere Probabil. pozitioneaza pickboxul (patratelul selector) peste o parte a obiectului si da click stanga cu mouse-ul. In primul rand. cea mai evidenta cale de a selecta un obiect in AutoCAD este aceea de a-l alege pur si simplu. . tot ceea ce ai de facut este sa iti pozitionezi cursorul peste un obiect. In general. objects: Pentru a selecta un obiect.SELECTAREA OBIECTELOR Inainte de a incepe sa folosesti comenzile de modificare AutoCAD. pentru a arata ca este parte a selectiei curente. Aceia dintre voi care au folosit alte programe bazate pe grafica vor fi familiarizati cu acest concept. iar linia de comanda indica "1 found" (1 gasit). alegandu-le. pe Crosshair Patratel selector Obiect evidentiat Cand alegi unul sau mai multe obiecte ca raspuns la promptul "Select objects". Toate comenzile de modificare (Modify) presupun una sau mai multe selectari de obiecte. in al doilea rand. Acum vei vedea promptul "Select objects" („selecteaza obiecte”) pe linia de comanda. poti continua sa adaugi mai multe obiecte selectiei curente. AutoCAD dispune de o intreaga serie de unelte care sunt concepute pentru a te ajuta sa selectezi chiar obiectele de care ai nevoie. cum ar fi ERASE. In aceasta privinta. Ambele instructiuni de transfer au scopul de a te anunta Select ca AutoCAD asteapta ca tu sa selectezi unul sau mai multe obiecte. sau poti apasa tasta de spatiere . vei avea promptul "Select objects" pe linia de comanda. acesta este evidentiat cu o linie punctata. cursorul isi schimba functionalitatea de la obisnuitul crosshairs la pickbox . Seturile de selectie reprezinta un concept important in AutoCAD deoarece pot da un randament maxim. si. creezi cu succes un set de selectie. In acest punct. se petrec doua lucruri.Space Bar . AutoCAD nu se deosebeste cu nimic de celelalte programe de grafica.penru a definitiva selectarea. mai ales cand desenele au dimensiuni mai mari sau se complica. Cand incepi o comanda de modificare. Odata ce obiectul a fost ales. din nou. ai nevoie sa stii ceva despre selectarea obiectelor.

3453>: cercului) CIRCLE radius)]: cerc) <37. . Command: ERASE Select objects: (pozitioneaza patratelul selector peste o circumferinta de cerc si da click-stanga) .1 found Select objects: (apasa pentru a incheia selectia si sterge obiectele) Erase din meniul derulant sau din Crearea seturilor de selectie poate deveni destul de anosta si lenta daca doresti sa selectezi un numar mare de obiecte.Exemplu Urmareste exemplul de mai jos pentru a-ti face o idee despre cum poate fi creat un set de obiecte prin selectarea obiectelor. CIRCLE radius)]: desen) <8.9174>: center point for un punct radius of un alt punct circle in circle pentru or mijlocul a [3P/2P/Ttr (tan tan ferestrei de or [Diameter] stabili circumferinta tan doilea Command: Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr (tan (alege punctul central al celui de-al Specify radius of circle or [Diameter] (alege un alt punct pentru a stabili circumferinta cercului) Sterge cele doua cercuri Sterge cele doua cercuri folosind comanda ERASE. Modify bara de unelte Modify.1 found Select objects: (ppatratelul selector peste circumferinta celui de-al doilea cerc si da click-stanga) . Imagineaza-ti numai ca trebuie sa selectezi o suta sau mai multe obiecte dintr-un desen de mari dimensiuni! Din fericire AutoCAD asigura un numar de optiuni de selectie care te pot ajuta sa selectezi obiectele cu mai multa eficienta. Dimensiunea si pozitia cercurilor nu conteaza. Radius din meniul din bara de unelte Draw. Draw derulant sau Command: Specify (alege Specify (alege Circle Center. Deseneaza doua cercuri Deseneaza doua cercuri folosind comanda CIRCLE.

poligonul din partea stanga este inscris (la interiorul cercului. fie pentru a incheia selectarea si pentru a continua cu comanda curenta. Window iti permite sa definesti un patrat folosind doua puncte in exact acelasi mod ca si comanda RECTANGLE. toate obiectele care sunt situate integral in cadrul ferestrei vor fi selectate. Casuta selectoare Window este delimitata printr-un dreptunghi cu contur solid Vor fi selectate numai obiectele situate integral la interiorul ferestrei In ilustratia de mai sus. cum ar fi ERASE) Select objects: W First corner: (alege primul colt) Specify opposite corner: (alege al doilea colt) Select objects: (in acest punct poti selecta fie mai multe obiecte. cu muchiile poli-liniei tangente la cerc).) . iar cel din dreapta este definit prin lungimea unei laturi. cu varfurile poligonului atingandu-l). Secventa de comanda Command: (initiaza una dintre comenzile Modify.Selectarea ferestrei Optiunea Window poate fi apelata prin tastarea unui W ca raspuns la promptul "Select objects". Odata ce fereastra a fost definita. cel din mijloc este circumscris (in afara cercului.

Casuta selectoare Window este delimitata printr-un dreptunghi cu contur intrerupt. Optiunea Undo Se intampla adesea sa adaugi din pura inadvertenta obiecte unui set de selectie. intregul proces de desenare va deveni foarte eficient. vei obtine o casuta de selectie Crossing Window (linie intrerupta). Daca muti cursorul in dreapta punctului ales. incat AutoCAD furnizeaza o metoda de windowing implicit. poate fi destul de suparator.Cu putina practica de windowing implicit. vei remarca faptul ca AutoCAD va presupune in mod automat ca doresti sa definesti o fereastra de selectie si ca foloseste punctul ales ca prim punct al ferestrei respective. Daca alegi un punct in spatiu in fereastra grafica. cat si acelea care depasesc limita acesteia.Cand asta se intampla in mijlocul unei selectari complexe. Vor fi selectate obiectele delimitate atat integral cat si partial Includere implicita in fereastra Desi poti invoca in mod explicit selectarile prin casute de tip Window si Crossing Window introducand W sau C de la tastatura la aparitia promptului "Select objects".Selectarea Crossing Window Optiunea Crossing Window se apeleaza introducand C la promptul "Select objects" si reprezinta o variatie a comenzii Window. . Poti testa acest lucru fara a folosi vreo comanda. astfel incat sa nu trebuiasca sa folosesti deloc tastatura. in timpul compilarii acestuia. Din fericire. obiecte pe care nu le doresti. insa vor fi selectate obiectele care se situeaza integral la interiorul ferestrei. Tot ceea ce ai nevoie sa faci este sa introduci U la urmatorul prompt "Select objects" pentru a inlatura obiectele anterior adaugate. vei obtine o casuta de selectie Window (contur solid). aceasta practica nu se prea uziteaza. Secventa de comanda este exact aceeasi. AutoCAD iti permite sa dai undo ultimei selectii pe care ai facut-o pe durata compilarii unui set de selectii. in realitate. de la tastatura. Daca muti cursorul la stanga. iar tu nu va trebui sa invoci prea des optiunile de selectare prin ferestre in mod explicit. Ambele optiuni de selectare sunt atat de des utilizate.

Ca si cu optiunea Window. numai obiectele care cad i intregime sub incidenta poligonlui vor fi selectate. insa obiectele din straturile care sunt pur si simplu inchise. sau pentru a incheia selectia poligonala) Select objects: ( pentru a incheia setul de selectii sau pentru a adauga mai multe obiecte) . Secventa de comanda Command: (initiaza una dintre comenzile Modify) Select objects: WP First polygon point: (alege primul punct) Specify endpoint of line or [Undo]: (alege al doilea punct) Specify endpoint of line or [Undo]: (alege al treilea punct) Specify endpoint of line or [Undo]: (alege un alt punct. nefiind necesara etapa de alegere. vor fi. Command: (initiaza una dintre comenzile Modify. Un poligon este format prin alegerea a cel putin trei puncte. Toate obiectele care „sar gardul” (se intersecteaza cu linia) vor fi selectate. care se invoca prin introducerea majusculelor WP . Selectare Fence (gard) Optiunea Fence iti permite sa desenezi o linie multisegmentata. Optiunea Fence se invoca prin introducerea lui F la promptul "Select objects". Poti folosi aceasta optiune pentru a selecta toate obiectele din desenul curent. dupa modelul poli-liniei. cu exceptia faptului ca poti defini o forma poligonala iregulara in cadrul careia vor fi selectate obiecte. Obiectele din straturile puse pe Locked (blocat) sau Frozen (inghetat) nu vor fi selectate. este similara optiunii Window.Selectarea tuturor obiectelor Optiunea All se invoca prin tastarea lui ALL la promptul "Select objects". cum ar fi ERASE) Secventa de comanda Select objects: F First fence point: (alege primul punct) Specify endpoint of line or [Undo]: (alege al doilea punct) Specify endpoint of line or [Undo]: (alege un alt punct sau pentru a incheia selectia fence) Select objects: ( pentru a incheia setul de selectie si pentru a adauga mai multe obiecte) Selectare Window Polygon Optiunea Window Polygon.

uneori devine dificil sa selectezi obiectul pe care il doresti. Pentru a re-selecta ultimul set de selectie. cand folosesti window-ing-ul implicit. tinand apasata tasta Shift. Acest lucru este deosebit de util. vor fi indepartate din . se poate intampla sa se selecteze celalalt obiect. Remove objects: Obiectele alese sau selectate acum. Ciclarea obiectelor este conceputa pentru a depasi aceasta problema. asupra aceliasi grup de obiecte. obiectul solicitat este adaugat astfel setului de selectii. Selectarea ultimului obiect Poti selecta ultimul obiect creat introducand L in ultimul prompt "Select objects". Totusi. obiectele pot fi adaugate unui set de selectie prin simpla lor alegere. poligoanele si ferestrele desenate folosind optiunile de selectie nu exista ca obiecte de desenare. fiecare obiect de langa puncul ales este evidentiat in rotatie. si nu cel de care ai tu nevoie. Continua sa alegi pana cand obiectl evidentiat este chiar cel pe care il doresti. nici una dintre celelalte optiuni de selectie care necesita intrari de la tastatura nu vor functiona cu metoda shift pick. apoi da click-dreapta sau AutoCAD va raspunde cu "< Cycle off >". poti folosi optiunea Previous. sau folosind una dintre metodele schitate mai sus. cu diferenta ca are aceleasi criterii de selectie ca si optiunea Crossing Window. adica. alea dispar. pentru ca nu mai este evidentiat. acel obiect va fi deselectat (indepartat din setul curent de selectii). Odata ce selectarea a fost facuta. Daca vei continua sa alegi. Iti poti da seama cand un obiect selectat a fost deselectat. Optiunea anterioara se invoca tastand P la promptul "Select objects". Dupa cum stii. Aceasta optiune se invoca tastand CP la promptul "Select objects". fiindca acesta est fie prea aproape de un alt obiect. Poti indeparta obiectele selectate dintr-o selectie la fel de usor prin shift picking. folosind oricare dintre metodele de mai sus. Intr-un asemenea caz. Daca tii apasata tasta Shift pe tastatura in timp ce alegi un obiect selectat. obiectele sunt selectate in cazul in care cad integral sub incidenta limitelor poligonului. deoarece s-ar putea sa ai nevoie sa faci un numar de modificari folosind diverse comenzi. in mod obisnuit. Folosirea unei selectii anterioare AutoCAD retine intotdeauna ultimul set de selectii pe care l-ai definit. Nota: Liniile. AutoCAD va raspunde cu "< Cycle on >". Adaugarea si indepartarea obiectelor AutoCAD furnizeaza doua metode pentru adaugarea si indepartarea obiectelor in si dintr-un set de selectii. iar tu poti continua sa selectezi mai multe obiecte. Ciclarea obiectelor Cand desenele devin complicate.Selectare Crossing Polygon Optiunea Crossing Polygon poate fi folosita exact in acelasi mod ca si Window Polygon. fie se suprapune pe acesta. Daca alegi ceva in timp ce tii apasata tasta Control (Ctrl). sau daca sunt tangente la acestea. Poti indeparta mai multe obiecte odata.

Sugestii si trucuri Cand alegi obiectele dintr-un desen complex. poti reveni pe modul Add introducand A in promptul "Remove objects". foloseste comanda ZOOM in varianta transparenta pentru a face selectarea obiectelor mai usoara. insa daca invoci comanda de la tastatura. . respectiv de moduri add/remove („adauga/inlatura”) pentru a-ti defini setul de selectii. Toate optiunile Zoom selectate din barele de unelte sunt in mod automat transparente.setul curent de selectii. apasa pur si simplu pentru a incheia procesul de selectie si pentru a continua comanda curenta. Cand ai terminat de inlaturat obiecte. Odata ce esti multumit de obiectele selectate. Poti folosi orice combinatie de optiuni de alegere si de selectare. va trebui sa introduci 'zoom.

optiunile din bara de unelte. cercurilor. In ultima instanta. etc. AutoCAD furnizeaza o intreaga gama de unelte de modificare cum ar fi Move. Rotate si Mirror. vei folosi metoda care iti convine cel mai mult.MODIFICAREA OBIECTELOR Desenele AutoCAD sunt arareori realizate doar prin simpla trasare a liniilor. AutoCAD permite un mare grad de flexibilitate si nu exista o cale buna sau una proasta de a lucra. Metoda pe care o alegi depinde doar de tine. Acestea fiind spuse. ar trebui sa atragem atentia asupra faptului ca folosirea barelor de unelte in AutoCAD este aproape intotdeauna mai rapida decat orice alta metoda. Cel mai probabil vei avea nevoie sa modifici aceste obiecte de desenare elementare ( Modify ) intr-un fel pentru a putea crea imaginea de care ai nevoie. Acest tutorial este conceput pentru a-ti arata cum functioneaza toate comenzile Modify. din meniul derulant. foloseste aceasta bara de unelte QuickFind de mai jos pentru a te duce direct la informatia de care ai nevoie. din meniul derulant si din bara de unelte. uneltele Modify pot fi accesate in trei moduri: de la tastatura. Dupa cum poti vedea. numele comenzilor denota in mod explicit functionalitatea lor. Daca ai nevoie rapid de o informatie. si de la tastatura sunt expuse. Copy. modul in care functioneaza aceste comenzi nu este intotdeauna evident. In fiecare sectiune de mai jos. sau pe cea care ti se pare cea mai eficienta. Totusi. Toate uneltele Modify sunt disponibile in meniul derulant Modify si in bara de unelte Modify. Asa cum se obisnuieste in AutoCAD. .

in cazul in care nu este deja afisata. Cand apare casuta de dialog Toolbar (cea de mai sus). o poti aduce pe ecran folosind comanda TOOLBAR. . deoarece asigura accesul dintr-un singur click la toate comenzile.Bara de unelte Modify este de obicei afisata in mod predefinit insa. Numerosi utilizatori AutoCAD lucreaza cu bara de unelte Modify permanent andocata pe ecran. bifeaza pur si simplu casuta de langa optiunea "Modify" din lista cu bare de unelte. facand procesul de desenare mult mai eficient. View Toolbars… din meniul cu bara derulanta.

Vezi tutorialul "Selectarea obiectelor" pentru mai multe informatii asupra selectarii obiectelor. Comanda sterge orice obiect selectat din desen. deoarece poti crea elemente de desen deosebit de complexe. Comanda Copy Bara Meniu Tastatura de derulant COPY unelte Comanda Modify Modify rapida Copy CP Comanda copy poate fi utilizata pentru a crea unul sau mai multe duplicate al oricarui obiect de desenare care a fost creat anterior. Ultimul obiect va fi evidentiat si vei putea selecta mai multe obiecte sau la finalul comenzii. Secventa de comanda Command: Select objects: COPY P1) (alege obiectul pe care doresti sa il copiezi. iar apoi le copiaza de ori de cate ori ai nevoie. Copy este o comanda deosebit de utila si de rapida.Comanda de stergere . Secventa de comanda Command: Select objects: (alege orice obiect Select objects: (pentru a incheia selectarea si pentru a sterge obiectul) ERASE sterge) din bara de unelte Standard sau utilizand comanda pentru a-l Daca doresti doar sa stergi ultimul obiect pe care l-ai creat. Nu uita ca poti recupera obiectele sterse tastand U pentru a face procesul reversibil. OOPS.Erase Bara Meniu Tastatura de derulant ERASE Comanda unelte Modify rapida Modify Erase E Comanda Erase este una dintre cele mai simple comenzi AutoCAD si este si una dintre cele mai utilizate. poti tasta L la promptul de comanda "Select objects". .

Cele doua puncte sunt pur si simplu folosite pentru a indica distanta si directia obiectului copiat din obiectul original. P2 si "Am doilea punct". si apoi definind pozitia unei linii imaginare de oglindire folosind doua puncte. or [Multiple]: (alege P2 sau M pentru Specify second point of displacement or <use first point as displacement>: (alege P3) mai selectarea) multe copii) Optiunea multipla iti permite sa creezi copii suplimentare ale obiectelor selectate alegand oricate puncte noi doresti. nu trebuie sa fie alese pe. Secventa de comanda Command: Select objects: (alege obiectul pe care doresti sa il Select objects: (pentru a incheia Specify first point of mirror line: Specify second point of mirror line: Delete source objects? [Yes/No] <N>: (alege No pentru a pastra obiectul original) MIRROR oglindesti.Select objects: (pentru a incheia Specify base point or displacement. Numeroase comenzi AutoCAD ofera optiuni predefinite. Ia aminte ca "Punctul de baza". Pentru a incheia un proces de copiere multipla. apasarea tastei atunci cand ti se cere sa specifici daca doresti sa stergi obiectele sursa . "<N>"."Delete source objects?" a avut ca rezultat un raspuns negativ. Acestea sunt de obicei cele mai larg utilizate si nu va fi nevoie decat sa dai click-dreapta si sa selectezi "Enter" din meniu sau sa apesi de la tastatura pentru a le accepta. P1) selectarea) (alege P2) (alege P3) De remarcat faptul ca in secventa de comanda de mai sus. si nici in apropierea obiectului. .Mirror Bara Meniu Tastatura de derulant MIRROR Comanda unelte Modify rapida Modify Mirror MI Comanda Mirror iti permite sa oglindesti obiectele selectate din desenul tau alegandu-le. AutoCAD iti arata intotdeauna optiunea predefinita trecuta intre paranteze triunghiulare. Comanda de oglindire . P3. in acest caz. Acest lucru se intampla deoarece "No" reprezinta optiunea predefinita. este suficient sa apesi tasta.

Pentru a crea o oglinda perfect orizontala sau perfect verticala. a fost deviata o linie (cian) catre dreapta printr-o distanta de deviere "Offset". poli-linii 2D. Noul obiect este desenat la o distanta definita de catre utilizator (deviatia) de cel original si intr-o directie aleasa de catre utilizator printr-un punct ales. pentru a crea astfel un nou cerc care sa fie concentric (sa aiba acelasi centru) cu cercul original. elipse. In ilustratia de mai sus. Rezultatul este o noua linie (rosie) la dreapta celei originale. obiectele deviate mostenesc proprietatile de obiect de la cel original. . precum si cele originale sunt aratate in diverse culori. In realitate.0000>: 10 (specifica distanta) Select object to offset or <exit>: (selecteaza obiectul. noile obiecte. Comanda Offset (deviatie) Bara Meniu Tastatura de derulant OFFSET Comanda unelte Modify rapida Modify Offset O Offset este probabil una dintre cele mai utile comenzi in construirea desenelor. In ilustratie. vezi tutorialul "Drawing Aids". pentru o mai mare claritate. raze sau retele planare de Secventa de comanda Command: OFFSET Specify offset distance or [Through] <1. prin alegerea unui punct la dreapta de linia originala. arcuri. Pentru mai multe informatii cu privire la utilizarea lui Ortho si a altor adjvanti in desenare. Comanda Offset creeaza un nou obiect paralel cu sau concentric cu obiectul selectat. Poti devia linii. Cercurile pot fi deviate la interiorul sau la exteriorul lor. In ilustratia de mai jos. foloseste Ortho. linii x. P2) Select object to offset or <exit>: (pentru a incheia sau pentru a selecta un alt obiect in vederea devierii) nervuri. P1) Specify point on side to offset: (selecteaza directia. a fost creat un nou cerc (rosu) la exteriorul celui original alegandu-se un punct in afara cercului original. plus raza cercului original. cercuri. Raza noului cerc este distanta "Offset" (de deviere).

. deci. iar noile obiecte . Este posibila si crearea de retele care nu se aliniaza la Sistemul global de Coordonate prin configurarea prealabila a unui Sistem de coordonate al utilizatorului. Cand promptul iti cere sa alegi un punct. La crearea retelelor dreptunghiulare este important sa amintim ca noile randuri sunt create deasupra obiectului original si ca noile coloane sunt create la dreapta obiectului original.Comanda Array Bara Meniu Tastatura de derulant ARRAY comanda unelte Modify rapida Modify Array AR Comanda Array face mai multe copii ale obiectelor selectate dintr-o matrice dreptunghiulara (coloane si randuri) sau al unui tipar polar (circular). ea este complet ghidata cu o casuta de dialog. initiaza comanda de dreptunghi Draw Rectangle (Deseneaza>Dreptunghi) din meniul derulant. Mai intai. cu optiunea de a putea pre-vizualiza reteaua inainte ca aceasta sa fie creata. obiectul original este afisat in culoarea cian. cand ti se va cere sa alegi un al doilea punct.10. Reteaua care rezulta este. deseneaza un dreptunghi cu o latime de 20 de unitati si cu o inaltime de 10 unitati de desen. prin raportare la sistemul curent de coordonate. Incearca sa creezi singur aceasta retea. Acum. intotdeauna creata avand obiectul original in partea din stanga. cu DC. Aceasta comanda a fost complet transformata in AutoCAD 2000i. Pentru a face acest lucru. alege undeva in sfertul din stanga-jos. Distanta dintre randuri este indcata cu dimensiunea DR. in zona de desen. iar intre coloane. Acesta constituie o ameliorare majora in ceea ce priveste functionalitatea. ai desenat un dreptunghi de dimansiunea corecta. Reteaua dreptunghiulara Ilustratia din dreapta arata rezultatele unei matrice dreptunghiulare cu doua coloane si trei randuri. Acum.in rosu. introdu coordonata carteziana corespunzatoare @20. Apoi. De asemenea.jos. In ilustratie. acum poti crea retele dreptunghiulare la un unghi specificat de catre utilizator.

Introdu o valoare de 25 pentru a induce un spatiu de 5 unitati intre dreptunghiurile noastre. Inainte de toate. De remarcat faptul ca preview-ul schematic din dreapta casutei de dialog se va actualiza pentru a reflecta valorile pe care le introduci. Introdu randurile de abatere (deviere) in casuta de editare Row Offset. da click pe butonul Accept.Acum initiaza comanda Array.este selectat. Introdu numarul de randuri solicitate in casuta de editare a randurilor . asigura-te ca butonul de Retea Dreptunghiulara Rectangular Array . si ca poti vedea casuta de dialog Rectangular Array. . ti se va returna din nou casuta de dialog. Introdu valoarea "2". 6. Da click pe butonul de Preview. Ia aminte ca nu este vorba despre distanta dintre randuri. iar mesajul care apare imediat dedesubtul butonului Select Objects ar trebi sa spuna "1 obiect selectat". urmeaza pasii de mai jos: 1. Apasa butonul Return de pe tastatura pentru a incheia selectarea.Rows. 3. Aceasta reprezinta distanta DR din ilustratia de mai sus. Aceiasi parametri sunt valabili pentru abaterea de randuri. Acum. casuta de dialog va disparea. 4. Da click pe butonul de selectare obiecte (Select objects). Inca o data. permitandu-ti sa selectezi dreptunghiul pe care tocmai l-ai desenat. iar reteaua reteaua specificata va fi desenata temporar. dreptunghiul nostru are 10 unitati inaltime. astfel incat sa o putem pre-vizualiza. da click pe butonul Modify pentru a te intoarce la casuta de dialog Array. iar reteaua va fi desenata permanent. In acest exemplu. introdu valoarea "3". 5. In cazul in care reteaua nu este tocmai in regula. Introdu abaterea de coloane in casuta de editare Column Offset. 2. In acest moment ni se ofera 3 optiuni. Rezultatul va fi un spatiu de 5 unitati intre dreptunghiuri. iar comanda incheiata. iar acum. Daca esti multumit cu reteaua. Introdu numarul de coloane solicitate in casuta de editare a coloanelor. Pentru acest exemplu. Casuta de dialog va disparea temporar. si vom introduce o abatere a randurilor de 15.

initiaza comanda Array. si numarul total de obiecte din retea (inclusiv obiectul initial). da click pe butonul Polar Array. Reteaua polara Reteaua polara functioneaza in mod similar celei dreptunghiulare. pozitioneaza dreptunghiul in partea centrala a jumatatii superioare. de data aceasta. Principala diferenta este aceea ca specificarea numarului si abaterii pentru randuri si pentru coloane. Acum. in modul descris mai sus. desenand un alt dreptunghi. si iti poate scuti o cantitate considerabila de timp. Poti incerca singur.Ar trebui sa obtii o retea care sa arate asemanator cu cea din ilustratia de mai sus. Da click pe butonul Select objects. trebuie sa specifici un punct central. Totusi. daca este folosita corespunzator. constand in 6 dreptunghiuri aranjate pe 3 randuri si doua coloane. si urmeaza pasii de mai jos: 1. aceasta comanda este deosebit de puternica. permitandu-ti selectarea . Dupa cum poti vedea. Casuta de dialog va disparea tempoar.

dreptunghiului pe care tocmai l-ai desenat. printr-un unghi de 360 de grade (cerc complet). pentru a vedea ce pot realiza acestea. Pentru acest exemplu. introdu valoarea "6". 5. Ilustratia de mai sus iti returneaza rezultatele unei retele polare care foloseste un dreptunghi initial (cian). iar mesajul returnat imediat sub butonul Select Objects ar trebui sa transmita mesajul „1 obiect selectat”"1 objects selected". daca stii care trebuie sa fie acestea. inca o data. actualizarile de pre-vizualizare schematica vor reflecta valorile pe care le-ai introdus. Alege un punct undeva sub dreptunghul pe care tocmai l-ai desenat. Verifica daca ai bifat casuta cu elementele Rotate. vei reveni la casuta de dialog. din stanga. iar comanda incheiata. reteaua va fi permanent desenata. Totusi. Apasa butonul Return de pe tastatura ta pentru a-ti incheia selectia. 4. Daca esti multumit de retea. nu te vei confrunta des cu acest caz. 2. casuta de dialog va disparea. da click pe butonul Accept. Poti face acest lucru introducand coordonatele x si y in casutele de editare adecvate. Acum ni se ofera 3 alternative. Specifica punctul central al retelei. Acum. Da click pe butonul Preview. da click pe butonul Modify pentru a reveni la casuta de dialog Array. copiat de sase ori in jurul unui punct central C. Inca o data. . Este vorba despre punctul C din ilustratia de mai jos. Joaca-te o vreme cu celelalte optiuni din casuta de dialog Array. De remarcat faptul ca. iar reteaua specificata va fi desenata provizoriu astfel incat sa o putem pre-vizualiza. iar cel mai adesea vei dori sa dai click pe butonul Pick Center Point („Alege punctul central”) pentru a selecta un punct din suprafata de desen. Introdu o valoare pentru numarul total de articole. 3. Reteaua pe care tocmai ai desenat-o ar trebui sa arate precum cea din ilustratia de mai jos. In cazul in care nu esti multumit de retea.

cu exceptia faptului ca nu se efectueaza nici o copiere. ci obiectul/obiectele selectate sunt pur si simplu mutate dintr-o locatie in alta. Vezi tutorialul "Proprietatile obiectelor" pentru informatii cu privire la proprietatile obiectelor. ca si casuta de bifare copiata. exact ca in cazul comenzii Copy. de (alege Ia aminte ca.Singura diferenta intre reteaua din partea stanga si cea din dreapta este ca elementele Rotate.Move Bara Meniu Tastatura de derulant MOVE Comanda unelte Modify rapida Modify Move M Comanda Move functioneaza in mod similar celei Copy . Secventa de comanda Command: Select objects: (alege un obiect pentru a-l Select objects: (pentru a incheia procesul Specify base point or displacement: Specify second point of displacement or <use first point as displacement>: (alege P3) MOVE P1) selectare) P2) muta. Toate obiectele nou create cu comanda Array vor prelua proprietatile obiectului original. P2 si P3 sunt folosite doar pentru a indica distanta si directia de deplasare. cele doua puncte alese. Comanda de deplasare . nu a fost bifata in cazul exemplului din partea dreapta. .

folosind semnul de minus. poti introduce un unghi negativ. in mod predefinit. AutoCAD va returna un prompt pentru un al doilea punct de rotatie. P1) a incheia procesul de selectare) (alege punctul de baza. Secventa de comanda Command: Current positive angle in Select objects: (alege un Select objects: (pentru Specify base point: Specify rotation angle or [Reference]: (alege ROTATE UCS: ANGDIR=counterclockwise ANGBASE=0 obiect pe care sa il rotesti. Variabilele "ANGDIR" si "ANGBASE" iti aduc aminte acest lucru. Nota: Poti modifica directia unghiului.Comanda de rotire . P3.Rotate Bara Meniu Tastatura de derulant ROTATE Comanda unelte Modify rapida Modify Rotate RO Comanda Rotate permite unuia sau mai multor obiecte sa se roteasca in jurul unui punct selectat de catre utilizator. sau introdu un unghi) Nu uita ca. P2) un al doilea punct. ce poate fi introdus de la tastatura. . unghiurile AutoCAD pornesc de la ora 3 si augmenteaza in sens contrar acelor de ceasornic. in scopul de a configura baza unghiului. Daca doresti sa efectuezi rotirea in sensul acelor de ceasornic. Format Units… din meniul derulant. folosind comanda Units. sau pentru un unghi. Da click pe casuta de bifare "Clockwise" (‚sensul acelor de ceasornic”) pentru a schimba directia si pentru a da click pe butonul "Direction…". precum si baza acestuia.

acesta si-ar fi pastrat pozitia. Ia aminte ca pozitia noului simbol arborescent. Specify scale factor or [Reference]: (alege un al doilea punct. Select objects: (pentru a incheia procesul de Specify base point: (alege punctul de baza. simbolul arborescent original a fost marit prin redimensionarea dinamica. catre stanga. De exemplu. . deoarece controlarea precisa a scalarii poate fi adesea dificila). a fost ales prin mutarea centrului arborelui. un factor de scala de 2 va dubla dimensiunea obiectelor din setul de selectie. Daca punctul de baza ar fi fost ales in centrul simbolului arborescent. insa.Comanda de redimesionare . pentru o mai mare lejeritate. Punctul de baza. punctul de baza poate fi orice punct din spatiul de desenare. este mult mai usor sa introduci un factor scalar de la tastatura. P3 sau introdu un factor scalar) SCALE P1) selectare) P2) In exemplul de mai sus. Daca doresti sa redimensionezi un obiect cu precizie. Ti se va afisa un prompt pentru alegerea unui punct.Scale Bara Meniu Tastatura de derulant SCALE Comanda unelte Modify rapida Modify Scale SC Comanda Scale poate fi folosita in scopul de a modifica dimensiunea unui obiect sau a unui grup de obiecte. iar un factor de 0. P2. Secventa de comanda Command: Select objects: (alege obiectele destinate redimensionarii. in jurul caruia selectia efectuata va fi scalata. obtinut in urma redimensionarii. catre o pozitie mai joasa. astfel incat rezultatele sa fie evidente. Teoretic. este cel mai bine sa alegi un punct cunoscut. sau prin introducerea unui factor scalar de la tastatura. este determinata de localizarea punctului de baza.5 le va reduce la jumatate. utilizandu-se puncte alese pentru a se stabili modificarile aduse scarii. Scalarea poate fi incheiata prin alegerea unui al doilea punct (ceea ce nu este intotdeauna usor. din partea dreapta superioara a centrului arborelui.

am intins un dreptunghi prin deplasarea unui colt. pentru a crea o forma neregulata. . Select objects: (alege primul punct de de intersectie cu fereastra) Specify opposite corner: (alege un al doilea punct in cadrul ferestrei) Select objects: (pentru a incheia procesul de selectare) Specify base point or displacement: (alge punctl de baza) Specify second point of displacement: (alege al doilea punct) Pentru a selecta colturi in vederea expansiunii.Comanda de expansiune . Secventa de comanda Command: STRETCH Select objects to stretch by crossing-window or crossing-polygon.. trebuie sa folosesti o fereastra sau un poligon de intersectie. lasand restul obiectului neschimbat.Stretch Bara Meniu Tastatura de derulant STRETCH Comanda unelte Modify rapida Modify Stretch S Comanda Stretch poate fi folosita pentru a muta unul sau mai multe colturi ale unui obiect.. In exemplul de mai jos.

dand click pe el (poti face asta fara a initializa o comanda). Secventa de comanda Command: Select an object or [DElta/Percent/Total/DYnamic]: Select an object to change or [Undo]: (selecteaza o dreapta sau Specify new end point: (alege un nou punct Select an object to change or [Undo]: (pentru a incheia) LENGTHEN DY un arc) final) Secventa de comanda de mai sus demonstreaza utilitatea optiunii Dynamic Lengthen (alungire dinamica). deoarece iti pot scuti mult timp si efort.Trim sau celei de extindere Extend. arce. poli-linii deschise. Optiunea Total iti permite sa modifici lungimea totala a unei drepte."Grips". fara a folosi taierea sau muchiile de marginire. Cand ti-ai incheiat modificarile. Intr-adevar. arce eliptice si nervuri deschise. care este probabil cea mai utila pentru desenul tehnic de uz general. in functie de tipul obiectului. Optiunea Percent iti permite sa modifici lungimea unei drepte folosind un procentaj. Totusi. Obiectul va fi evidentiat. care permit ca acest tip de modificare sa fie facuta mai intuitiv. ea a fost in mare parte depasita prin utilizarea manerelor . Comanda Lengthen poate fi folosita fie pentru a lungi. Da click pe un maner pentru a-l activa si da din nou click pentru a-l repozitiona.Lengthen Bara Meniu Tastatura de derulant LENGTHEN unelte Modify Comanda Modify rapida Lengthen LEN Comanda Lengthen poate fi adesea utilizata in locul celei de decupare . celelalte optiuni merita sa fie si ele cunoscute. Comanda de alungire . foloseste tasta Escape (Esc) din partea din stanga-sus a tastaturii tale pentru a deselacta obiectul si pentru a elibera manerele. precum si diverse puncte de fixare. rezultatul final va fi unul si acelasi. De . si vor apara mici manere patrate in fiecare colt.Expansiunea cu manere Desi comanda Stretch poate fi deosebit de utila. selecteaza pur si simplu obiectul. Pentru a intinde un obiect folosind manere. fie pentru a scurta drepte. la orice valoare pe care o vei specifica.

Secventa de comanda Command: Current Select Select objects: Select objects: TRIM Projection=UCS Edge=None edges . poli-linii. muchia de taiere... iar o valoare de 200 va avea ca rezultat o dreapta de doua ori mai mare decat cea initiala. deoarece ea formeaza muchia de taiere. Muchiile de taiere pot fi drepte.Trim Bara Meniu Tastatura de derulant TRIM Comanda unelte Modify Modify rapida Trim TR Comanda Trim poate fi utilizata pentru a decupa o parte a unui obiect. si o dreapta.exemplu. Pentru a decupa un obiect. Comanda Trim este usor mai complicata decat numeroase alte comenzi de modificare. un cerc. Comanda Trim. o valoare de 50 va avea ca rezultat o linie cu lungimea redusa la jumatate fata de cea originala. cu o distanta specificata. prima data este selectata dreapta. In exempll de mai sus. arce sau elipse. spre deosebire de majoritatea celorlaltor comenzi de modificare. deseneaza un patrat. P1) incheia selectarea muchiei de taiere) settings: cutting (selecteaza (pentru a . asa cum este ilustrat mai jos. iar apoi se selecteaza si patratul si cercul. iar apoi vor fi selectate obiectele ce se doresc a fi decupate. Pentru o mai buna intelegere a modului sau de functionare. respectiv Circle. Optiunea Delta poate fi folosita pentru a extinde sau pentru a reduce punctul final al unei linii. trebuie sa desenezi un al doilea obiect care sa formeze "muchia de taiere". Punctul final afectat de schimbare este cel care se afla cel mai aproape de punctul in care s-a facut selectarea obiectului. Blocurile sau textele nu pot fi decupate sau folosite ca muchii de taiere. Patratul si cercul rosu au fost desenate folosind comanzile Polygon. raze. cercuri. necesita efectuarea a doua selectii de obiecte separate. Muchiile de taiere sunt primele selectate (pot fi una sau mai multe). Pentru a decupa aceste obiecte. drepte intersectate. a fost trasata o linie (de culoare cian in ilustratie). Ilustratia de mai jos iti prezinta comanda Trim in actiune. iar apoi urmeaza secventa de comanda. Comanda de decupare . Nu uita sa te uiti la linia de comanda AutoCAD in fiecare stadiu al procedurii. aceasta formand muchia de taiere.

astfel incat acesta sa intalneasca un alt obiect de desenare (cunoscut ca muchie de granita). In mod evident. sau un arc. dreapta rosie poate fi extinsa fie la dreapta. Acest lucru poate fi deosebit de util. poti indica directia de extindere alegand un punct in partea dreapta sau in cea stanga. dupa cum probabil ai remarcat. P2) Select object to trim or shift-select to extend or [Project/Edge/Undo]: (alege cercul. prin raportare la punctul de mijloc . care formeaza marginea de granita. prin decuparea unui cerc ai creat un obiect Arc. una pentru pentru marginea/marginile de granita. AutoCAD nu cunoaste intuitiv localizarea marginii de granita. In AutoCAD. Aceasta comanda functioneaza intr-un mod similar cu comanda Trim. exista doua drepte (rosii) extinse pana la punctul in care intalnesc o alta dreapta (cian). fie la stanga. descrisa mai sus. si una pentru extinderea obiectului/obiectelor. In exemplul de mai sus. o poli-linie.Extend Bara Meniu Tastatura de derulant EXTEND Comanda unelte Modify rapida Modify Extend EX Aceasta comanda extinde o dreapta. insa tipul de obiect s-a schimbat. la fiecare pas al decuparii.midpoint. Se fac doua selectii. cand obiectele erau decupate. . ambele puncte fusesera alese in partea dreapta a muchiei de taiere. daca ai ales din neatentie obiectul gresit. Nu va fi nici o diferenta sesizabila. ti se ofera optiunea de a da undo decuparii anterioare. avand ca rezultat indepartarea respectivei parti a obiectelor din partea dreapta a muchiei de taiere. Dreptele si alte obiecte pot fi extinse in una din cele doua directii. portiunea de patrat si de cerc din partea stanga a muchiei de taiere au fost indepartate prin stabilirea acestora la stanga de muchia de taiere. asa ca trebuie sa indici in mod explicit directia de extindere alegand oricare parte a punctului care marcheaza mijlocul. Comanda de extindere . In ilustratia de mai jos. In ilustratia din partea dreapta. P3) Select object to trim or shift-select to extend or [Project/Edge/Undo]: (pentru a incheia) De remarcat ca.Select object to trim or shift-select to extend or [Project/Edge/Undo]: (alege acea parte a patratului pe care doresti sa o decupezi. De asemenea.

P3) Select object to extend or shift-select to trim or [Project/Edge/Undo]: (pentru a incheia) In unele cazuri.. indiferent daca obiectul extins chiar se intersecteaza cu muchia de granita. Solutia este fie sa alegi undeva in apropierea capatului pe care doresti sa il extinzi. s-ar putea sa ti se returneze mesajul "Object does not intersect an edge"(„Obiectul nu se intersecteaza cu nici o muchie”) sau "No edge in that direction" („Nu exista nici o muchie in directia aceea”). Daca se intampla acest lucru. astfel incat dreapta extinsa sa se intersecteze cu ea.Edgemode Daca dreapta pe care incerci sa o extinzi nu se intersecteaza cu dreapta de granita. P1) Select objects: (pentru a incheia selectarea muchiei de granita) Select object to extend or shift-select to trim or [Project/Edge/Undo]: (alege obiectul pe care doresti sa il extinzi. Acest lucru este in mod special util si poti scuti mult timp.. Folosirea modului „muchie” . Select objects: (selecteaza marginea de granita.Deseneaza liniile asa cum este indicat in ilustratie. . inseamna ca fie ai ales capatul gresit al obiectului. obiectele in curs de extindere vor fi extinse pana la o linie imaginara prin muchia de granita. fie sa deplasezi muchia de granita. fie. poti folosi optiunea "Edge" pentru a trece Edgemode-ul pe "Extend" (optiunea predefinita este "No Extend"). si urmeaza secventa de comanda de mai jos. P2) Select object to extend or shift-select to trim or [Project/Edge/Undo]: (alege un alt obiect pe care doresti sa il extinzi.obiectul pe care incerci sa il extinzi nu va ajunge la muchia de granita. Secventa de comanda Command: EXTEND Current settings: Projection=UCS Edge=None Select boundary edges . Cand comanda Extend este setata pe Extend Mode.

pe durata secventelor de comanda pentru comanzile Trim si Extend. P1) Select objects: (pentru a incheia selectarea muchiei de granita) Select object to extend or shift-select to trim or [Project/Edge/Undo]: E (pentru a folosi optiunea Edge) Enter an implied edge extension mode [Extend/No extend] : E (pentru a seta Edgemode-ul pe Extend) Select object to extend or shift-select to trim or [Project/Edge/Undo]: (alege obiectele pe care dorsti sa le extinzi. precum si decuparea atunci cand folosesti comanda Extend. ar fi o buna idee sa eviti aceasta caracteristica la inceput. si incearca sa le extinzi folosind setarile predefinite. tine minte ca aceasta caracteristica exista. Edgemode = No extend) Select objects: (select eaza muchia de granita. Selectia shift la Trim & Extend Probabil ai remarcat faptul ca. cat si pe cea Extend. . urmeaza secventa de comanda de mai jos. Totusi. deoarece poti economisi mult timp utilizand-o. si adesea vai avea nevoie sa decupezi si sa extinzi obiectele in acelasi timp. asa ca orice schimbare a valorii sale va afecta atat comanda Trim. dispui de optiunea "shift-select".Ilustratia de mai sus arata rezultatul extinderii unei drepte (rosu) pana la o muchie de granita (cian). Odata ce ai terminat. P2) Select object to extend or shift-select to trim or [Project/Edge/Undo]: (pentru a incheia) De remarcat faptul ca valoarea curenta a lui Edgemode este intotdeauna afisata pe linia de comanda atunci cand initiezi comanda Extend. Secventa de comanda (Edgemode) Command: EXTEND Select boundary edges: (Projmode = UCS. Optiunea Edge poate fi de asemenea utilizata cu comanda Trim pentru a facilita decuparea muchiilor de taiere care nu se intersecteaza efectiv cu obiectul de decupat. deoarece comenzile Trim si Extend pot fi foarte dificil de manipulat. cu Edgemode-ul setat pe "Extend". Vezi comanda Lengthen pentru a afla mai multe metode de extindere si de dcupare a obiectelor. Aceste doua comenzi au foarte puternica legatura. Aceasta caracteristica este noua in AutoCAD 2000i si iti faciliteaza extinderea in cadrul utilizarii comenzii Trim. deseneaza cele doua linii dupa cum se arata in ilustratie. Daca esti incepator in AutoCAD. Pentru a avea o mai buna intelegere a modului in care functioneaza acesta. Edgemode-ul este o variabila de sistem. Acelasi proces ar fi rezultat intr-un mesaj de eroare in cazul in care Edgemode-ul ar fi fost setat pe "No Extend".

Uneori. fie poti selecta obiectul folosind primul punct de intrerupere. P2) BREAK P1) intrerupere. Cand rupi un obiect. pentru ca apoi sa alegi cele doua puncte de intrerupere. liniilor care se intersecteaza. si apoi sa specifici cele doua puncte de intrerupere. In acest caz. Sectiunea obiectului la fi indepartata. arcelor. fie poti selecta obiectul. ai putea dori sa selectezi mai intai obiectul. Comanda Break poate fi folosita in cazul liniilor. cercurilor. si razelor. In ilustratia de mai jos. nervurilor. poate fi necesara intreruperea unei linii in doua. al poli-liniilor. Daca ne situam in acest caz. . definind doua puncte de rupere. elipselor.Comanda de intrerupere . Secventa de comanda Command: Select objects: (selecteaza obiectul folosind primul punct de Specify second break point or [First point]: (alege al doilea punct de intrerupere. Acest lucru poate adesea sa ii induca in eroare pe noii utilizatori. a fost indepartat un colt de dreptunghi. iar apoi sa il alegi pe al doilea. Uneori. AutoCAD presupune ca punctul folosit pentru a selecta obiectul este si primul punct de intrerupere. iar comanda se incheie. foloseste optiunea "First point" pentru a specifica primul punct de intrerupere. alege pursi simplu primul si cel de-al doilea punct de intrerupere pe aceeasi pozitie. In mod predefinit. fara a inlatura nici o parte a sa.Break Bara Meniu Tastatura de derulant BREAK Comanda unelte Modify rapida Modify Break BR Comanda Break iti permite sa intrerupi (sa indepartezi o parte a sa) un obiect.

De obicei. in secventa de comanda. iar comanda incheiata.Chamfer Bara Meniu Tastatura de derulant CHAMFER comanda unelte Modify rapida Modify Chamfer CHA Comanda Chamfer iti faciliteaza crearea unei tesituri intre oricare doua drepte ne-paralele. In sfarsit. Method este folosita pentru a articula comanda intre modul Distance si cel Angle. faptul ca exista un numar de optiuni care pot fi folosite pentru a controla modul in care se comporta comanda Chamfer. Cand se foloseste modul Angle. ca in ilustratia de mai jos.0000. De remarcat. mai degraba decat a doua distante. Dist2 = 10. Angle permite precizarea unghiului dintre prima linie si tesitura.Comanda de tesire .0000 Select first line or [Polyline/Distance/Angle/Trim/Method]: D (pentru a seta distantele) Specify first chamfer distance <10. tesitura este definita prin folosirea unei distante si a unui unghi. comanda Chamfer este folosita pentru a configura distantele de tesire inainte de a desena tesitura. ori raman la fel. Optiunea Distance iti permite sa specifici cele doua distante de tesire. sau intre oricare doua segmente de poli-linie adiacente. Urmeaza secventa de comanda de mai jos. Trim (decupare) este folosita pentru a controla daca liniile originale sunt decupate dupa tesitura. sau introdu o valoare diferita) Select first line or [Polyline/Distance/Angle/Trim/Method]: (alege P1) Select second line: (alege P2) Tesitura este facuta.0000>: 20 (introdu distanta necesara) Specify second chamfer distance <20. Optiunea Polyline poate fi folosita pentru a tesi in mod simultan toate colturile unei poli-linii. inainte ca tesitura sa fie efectuata. Secventa de comanda Command: CHAMFER (TRIM mode) Current chamfer Dist1 = 10. . acolo unde distantele de tesire sunt modificate si aduse la 20.0000>: (prima valoare de distanta.

0000 R 25 P1) = or Radius = or [Polyline/Radius/Trim]: radius <10. Optiunea "Polyline" iti permite de asemenea sa racordezi toate colturile unei poli-linii. Secventa de comanda Command: Current settings: Mode Select first object Specify fillet Select first object Select second object : (alege P2) FILLET 10. Mai intai. lucru care altfel ar presupune o anumita dificultate.Comanda Fillet Bara Meniu Tastatura de derulant FILLET Comanda unelte Modify Modify rapida Fillet F Comanda Fillet est un instrument deosebit de util care iti permite sa desenezi un arc intre doua drepte care se intersecteaza sau intre doua segmente adiacente de poli-linie. poti crea cu usurinta forma de tableta de mai sus dintr-un simplu dreptunghi. dintr-o singura comanda.000>: [Polyline/Radius/Trim]: (alege TRIM. iti poate scuti mult timp si iti faciliteaza construirea formelor. Merita sa experimentezi cu aceasta comanda. poti folosi optiunea Polyline a . vei nevoie sa folosesti aceasta comanda pentru a seta raza adecvata. Din moment ce dreptunghiurile AutoCAD constituie simple poli-linii inchise. Comanda Fillet poate fi de asemenea utilizata pentru a racorda arce si cercuri. De exemplu. iar a doua oara pentru a selecta cele doua linii.

Incearca asta pentru tine. Sugestii si trucuri • Priveste intotdeauna linia de comanda pentru ghidare atunci cand inveti comenzi AutoCAD noi. in partile lor constituente.comenzii Fillet pentru a racorda simultan toate colturile poli-liniei. Poti schimba acest lucru dand clik si tragand de partea de sus a cadrului ferestrei.Explode Bara Meniu Tastatura de derulant unelte Modify Modify Explode EXPLODE Comanda Explode este folosita pentru a "exploda" obiecte unitare inapoi. • Poti controla modul in care textul este oglindit folosind variabila MIRRTEXT. poli-linii. (care ar putea fi compuse dintr-un numar de obiecte-constituent) inapoi. Acest lucru este in mod special valabil in cazul comenzilor mai complicate. Cand esti incepator in AutoCAD. • Linia de comanda poate fi de asemenea afisata ca fereastra mobila de text. Ilustratia de mai jos arata linia de linia de comanda crescuta in dimensiune pana la 6 randuri. deseneaza un dreptunghi. Radius = [Polyline/Radius/Trim]: (alege Sugestie: Asigura-te ca raza pe care o specifici se potriveste obiectelor pe care le-ai selectat. • Fereastra cu linia de comanda afiseaza 3 randuri de text in mod predefinit. comanda este folosita pentru a reveni la stadiul de blocuri.0000 P P1) Mode object = or polyline: TRIM. Secventa de comanda Command: Current settings: Select first Select 2D 4 lines were filleted FILLET 10. Fereastra AutoCAD va fi afisata prin apasarea tastei F2 de pe tastatura. Schimbarea nu are nici un efect vizibil. comanda fillet nu va functiona. altfel. in partile din care sunt alcatuite. Vazi Functian keys din tutorialul Drawing Aids pentru mai multe detalii. ai putea dori sa vezi mai mult de 3 randuri. Comanda de explozie . etc. iar apoi urmeaza secventa de intructiuni de mai jos. . Cu alte cuvinte. Linia de comanda iti va returna un prompt cu informatiile. si aceasta este cea mai usoara cale pentru a afla cum functioneaza o noua comanda. cum ar fi Trim si Extend.

Desigur. metoda Fillet este mult mai rapida. daca ai un set complicat de muchii de selectat. va selecta in mod automat toate muchiile de taiere sau de granita valide de pe ecran. • Cand folosesti comenzile Trim si Extend. mai poti obtine acest efect cu comanda Trim. poti conomisi mult timp. Astfel. apasarea tastei cand promptul iti cere "Select cutting edges" („Selecteaza muchiile de taiere”) si respectiv "Select boundary edges" („Selecteaza muchiile de granita”). daca ai un numar de operatiuni de indeplinit. . insa.• Poti folosi comanda Fillet cu o raza de valoare 0 pentru a decupa liniile care se intersecteaza in punctul lor de intersectie.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful