TEKS PENGACARAAN MAJLIS ANUGERAH KECEMERLANGAN 2008

• • •

MASA: 8.40 pagi (Ketibaan ibu bapa dan penjaga)
CUE : Semua murid dan ibubapa berkumpul di dalam dewan.

MASA: 8.55 pagi (Ketibaan Pegawai Pelajaran Daerah Seremban) MASA: 9.00 pagi (Ketibaan YB Dato’ Hasim b. Rusdi Adun Kawasan Labu)

CUE: Apabila YB Dato’ Hasim b. Rusdi Adun Kawasan Labu melalui jalan utama dewan untuk mengambil tempat, juruacara pun mengumumkan:

YUSRINA:

Diumumkan ketibaan Yang Berhormat

Dato’ Hasim b.

Rusdi, ADUN Kawasan Labu merangkap

EXCO Pembangunan Luar

Bandar/ Hal Ehwal Pengguna dan Kemudahan Awam diiringi Tuan Guru Besar Sekolah Kebangsaan Jijan ke tempat duduk utama. Semua hadirin dipersilakan berdiri.

MASA: 9.10 pagi (Bacaan Doa)
CUE: Cikgu Yusof menjemput Ustaz Rusydan untuk membacakanhari ini, CIKGU YUSOF: Bagi memberkati majlis kita pada doa.

saya dengan

segala hormatnya menjemput al-Fadhil Ustaz Mohd Rusydan b. Othman untuk mengetuai bacaan doa.

CUE:

Setelah selesai bacaan doa oleh Ustaz Rusydan, Cikgu Yusof mengucapkan

terima kasih.

CIKGU YUSOF: Terima Kasih diucapkan kepada Ustaz Mohd Rusydan b. Othman atas bacaan doa itu tadi

1

Mengucap puji alhamdulillah Pantun ini pantun berhemah . Para hadirin semua jemputan. 2 . CIKGU YUSRINA: Selamat datang kami ucapkan. Selawat salam kami junjungkan. Semoga majlis dikurniakan limpah. Ke hadrat Nabi Rasul pilihan.• (PERSEMBAHAN 1 : Deklamasi Sajak) CUE: Deklamasi sajak oleh Adik Puteri Nurjieha bt Mohd Jamil dari kelas Tahun 5 yang bertajuk ‘Azam dan Tekad’ .20 pagi (Ucapan alu-aluan Pengerusi Majlis) CUE: Cikgu Yusrina memulakan majlis dengan ucapan aluan. Di majlis ini kami bermadah. Cikgu Yusof CIKGU YUSOF: Terima kasih diucapkan atas persembahan sajak itu tadi. saya mempersilakan Adik Puteri Nurjieha bt Mohd Jamil dari kelas Tahun 5 untuk mendeklamasikan sebuah sajak yang bertajuk ‘Azam dan Tekad’ . CIKGU YUSOF: Bagi memulakan majlis Hari Anugerah Cemerlang SK Jijan 2008 ini. • MASA: 9. mengucapkan terima kasih. CUE: Setelah selesai deklamasi sajak oleh Puteri Nurjieha bt Mohd Jamil.

dengan ini dijemput Yang Berusaha Tuan Guru Besar Sekolah Kebangsaan Jijan. Kepada hadirin yang budiman. ______________. Abd Kadir beserta AJKAJK nya. Encik Ismail b. Yang Berusaha En. *Selamat datang ke Majlis Hari Anugerah Cemerlang 2008 yang berlangsung di dewan Sekolah Kebangsaan Jijan ini. CUE: Besar. CIKGU YUSRINA: Baiklah. Harun selaku Guru Besar Sekolah Kebangsaan Jijan. Rusdi ADUN Kawasan Labu merangkap EXCO Pembangunan Luar Bandar/ Hal Ehwal Pengguna dan Kemudahan Awam. Yang Dihormati Naib Yang Dipertua PIBG SK Jijan. Dengan segala puji-pujian.CIKGU YUSRINA: Yang Berhormat Dato’ Hasim b. Harun untuk menyampaikan sepatah dua kata. Guru-guru Penolong Kanan. Encik Ahmad b. Yang Berbahagia Pegawai Pelajaran Daerah Seremban. Setelah selesai berucap. Sekalian budi jadi ingatan. Yang Dihormati Ibubapa. Sudinya datang tuan dan puan. seterusnya murid-murid yang saya kasihi sekalian. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Ahmad b. Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada Guru CIKGU YUSRINA: Terima kasih diucapkan kepada Encik Ahmad bin Harun atas ucapan beliau sebentar tadi. 3 . Guru-guru. • ( Ucapan Guru Besar : Encik Ahmad Bin Harun ) CUE: Cikgu Yusrina menjemput Guru Besar untuk tampil memberi ucapan. bagi meneruskan majlis kita pada hari ini. Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

dengan ini dipersilakan Naib Yang Di Pertua PIBG SK Jijan : Encik Ismail B Abd Kadir untuk menyampaikan ucapan beliau. marilah kita sama-sama mendengar ucapan dan amanat yang akan disampaikan oleh Yang Berhormat Dato’ Hasim b Rusdi ADUN Kawasan Labu merangkap EXCO Pembangunan Luar Bandar/ Hal Ehwal Pengguna dan Kemudahan Awam. Rusdi untuk tampil memberi CIKGU YUSRINA: Seterusnya. CUE: Cikgu Yusof mengucapkan terima kasih kepada Naib YDP PIBG SK Jijan. seterusnya merasmikan Majlis Hari Anugerah Cemerlang SK Jijan 2008 kita pada kali ini. Rusdi ADUN Kawasan Labu ) CUE: ucapan. Dengan segala hormatnya majlis mempersilakan. CUE: Cikgu Yusof menjemput Naib YDP PIBG SK Jijan untuk tampil memberi ucapan. 4 . ibubapa dan juga sekolah yang kita kasihi ini. CIKGU YUSOF: Terima kasih diucapkan kepada Encik Ismail b Abd Kadir atas ucapan beliau sebentar tadi. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Cikgu Yusrina menjemput YB Dato’ Hasim b. Semoga amanat dan nasihat yang diberikan akan menjadi satu azimat untuk kita terus maju dalam pelajaran dan terus berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk diri. YUSRINA: Majlis merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada Yang Berhormat Dato’ Hasim b Rusdi atas ucapan beliau sebentar tadi. Rusdi. • ( Ucapan Perasmian : YB Dato’ Hasim b. CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada YB Dato’ Hasim b.• ( Ucapan Naib YDP PIBG SK Jijan : Encik Ismail B Abd Kadir) CIKGU YUSOF: Bagi meneruskan majlis.

CUE: Cikgu Yusof mengucapkan terima kasih kepada kepada kumpulan nasyid. CIKGU YUSOF: Bagi memeriahkan lagi majlis kita pada hari ini. • ( Murid tahun 1 hingga tahun 5 [kelas agama petang] ) CUE: Cikgu Yusrina mengumumkan senarai penerima hadiah. Dijemput __________ untuk menyampaikan hadiah kepada para penerima hadiah.50 pagi (Penyampaian hadiah kedudukan dalam kelas oleh ____________________ ) • ( Murid tahun 1 hingga tahun 6 [kelas sesi pagi] ) CUE: hadiah. CIKGU YUSOF: Ucapan ribuan terima kasih diucapkan atas persembahan nasyid yang begitu menarik dan mempersonakan itu tadi. • MASA: 9. marilah kita sama-sama berhibur dengan persembahan nasyid yang bertajuk ‘Guruku’. Cikgu Yusof menjemput __________________ untuk menyampaikan hadiah kepada para penerima hadiah seterusnya mengumumkan senarai nama penerima CIKGU YUSOF: Seterusnya tibalah kita ke acara kemuncak pada hari ini iaitu acara Penyampaian Anugerah kepada murid-murid yang menunjukkan kecemerlangan di dalam akademik. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Kumpulan nasyid ini terdiri daripada murid-murid tahun 6 dan dibawah pimpinan Ustaz Rusydan b. 5 .• ( PERSEMBAHAN 2 : Nasyid ) CUE: Cikgu Yusof menjemput kumpulan nasyid SK Jijan untuk mempersembahkan persembahan mereka. Othman. YUSRINA: Majlis penyampaian hadiah diteruskan lagi bagi kedudukan dalam Kelas Agama Petang.

Dengan itu dijemput murid-murid Tahun 6 untuk mempersembahkan sebuah Tarian Sumazau. CIKGU YUSOF: mengucapkan terima kasih kasih diucapkan atas persembahan tarian yang begitu gemalai dan mempersonakan itu tadi. Hati gembira tidak terkata. CIKGU YUSOF: Anugerah diberi hadiah bersambut. Dengan segala hormatnya di dipersilakan.CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada _____________ atas kesudian menyampaikan hadiah. YUSRINA: Majlis merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada _________________ sebentar tadi. Jika anda masih serabut. Mari kita berhibur bersama.30 pagi ( Penyampaian hadiah bagi matapelajaran terbaik (kelas sesi pagi) oleh ___________________________ ) 6 . Kumpulan ini mendapat bimbingan daripada Pn. • MASA: 10. Halimah binti Kassim. CUE: Cikgu Yusof Ucapan ribuan terimaatas persembahan itu tadi. ` atas kesudian beliau menyampaikan hadiah • ( PERSEMBAHAN 3 : Tarian Sumazau ) CUE: Cikgu Yusof menjemput murid-murid yang akan mempersembahkan tarian Sumazau.

Dialog dan bercerita) CUE: Cikgu Yusrina menjemput murid-murid yang akan mempersembahkan Persembahan Bahasa Arab. seterusnya mengumumkan nama murid yang akan menerima hadiah.Kalam Jamie. • ( PERSEMBAHAN 4 : Persembahan Bahasa Arab. CUE: Pengacara mengucapkan terima kasih kepada ____________________ atas kesudian menyampaikan hadiah. bagi menyempurnakan penyampaian hadiah seterusnya. 7 . Dengan ini dipersilakan. Dengan segala hormatnya. CIKGU YUSRINA: Hadirin dan hadirat sekalian. CIKGU YUSOF: Terima kasih diucapkan kepada ___________________ atas kesudian beliau menyampaikan hadiah sebentar tadi. dipersilakan. Dialog Bahasa Arab dan Bercerita Dalam Bahasa Arab yang akan dipersembahkan oleh murid-murid tahun 1 dan tahun 2 di bawah pimpinan Puan Zahrah. seterusnya.CUE: Cikgu Yusof menjemput __________________ untuk tampil ke pentas dan CIKGU YUSOF : Majlis penyampaian hadiah diteruskan lagi bagi Matapelajaran Terbaik kelas sesi pagi. marilah kita sama-sama menghayati persembahan Kalam Jamai’e. CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih atas persembahan itu tadi. majlis menjemput ______________________ . CIKGU YUSRINA: Majlis merakamkan ucapan terima kasih di atas persembahan yang begitu menarik sebentar tadi. Dengan itu.

• ( PERSEMBAHAN 5 : Tarian Endang ) CUE: Cikgu Yusof menjemput murid-murid yang akan mempersembahkan Tarian Endang. CIKGU YUSOF: Majlis diteruskan lagi dengan persembahan Tarian Endang oleh murid Tahun 5 dan Tahun 6. 8 . majlis menjemput _________________________ untuk tampil menyampaikan hadiah kepada para penerima hadiah. CIKGU YUSOF: Terima kasih diucapkan atas persembahan itu tadi. Dengan segala hormatnya dipersilakan. CIKGU YUSRINA : Seterusnya ialah sesi penyampaian hadiah bagi Matapelajaran Terbaik kelas agama petang. CUE: Cikgu Yusof mengucapkan terima kasih atas persembahan itu tadi. Dengan itu.• ( Penyampaian hadiah bagi matapelajaran terbaik (kelas agama petang) oleh ____________________) CUE: Cikgu Yusrina menjemput ___________________ untuk tampil ke pentas dan seterusnya mengumumkan nama murid yang akan menerima hadiah. dipersilakan. Dengan segala hormatnya. CIKGU YUSRINA: Majlis merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada ___________________ atas kesudian beliau menyampaikan hadiah sebentar tadi. CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada __________________ atas kesudian menyampaikan hadiah.

. CIKGU YUSRINA: Jutaan terima kasih diucapkan kepada ………………… atas kesudian beliau menyampaikan hadiah sebentar tadi. CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada _______________ atas kesudian menyampaikan hadiah. Ketua Kelas. • ( Penyampaian sijil : Pengawas. Penolong Ketua Kelas dan Pengawas Pusat Sumber) CUE: Cikgu Yusof menjemput _____________ untuk tampil ke pentas dan seterusnya mengumumkan nama murid yang akan menerima hadiah.50 pagi ( Penyampaian hadiah bagi Peningkatan Akademik dan Kedatangan Penuh 2008 oleh ______________________ ) CUE: Cikgu Yusrina menjemput _______________________ untuk tampil ke pentas dan seterusnya mengumumkan nama murid yang akan menerima hadiah. majlis menjemput _____________ untuk menyampaikan hadiah kepada penerima hadiah... CIKGU YUSOF: Sijil Pengawas..• MASA: 10.. Sijil Pustakawan & Ketua/Penolong Ketua Kelas (Sesi Pagi) CIKGU YUSRINA : Ketua/Penolong Ketua Kelas (Kelas Agama Petang) CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada .... Dengan segala hormatnya.. SK Jijan atas kesudian menyampaikan hadiah.. CIKGU YUSRINA: Jutaan terima kasih diucapkan kepada ………………… atas kesudian beliau menyampaikan hadiah sebentar tadi. CIKGU YUSRINA: Majlis diteruskan lagi bagi penyampaian hadiah bagi Peningkatan Akademik Terbaik dan Kedatangan Penuh 2008.. dipersilakan. 9 . Dengan itu.

majlis dengan berbesar hati menganugerahkan Anugerah Murid Mithali 2008 kepada Adik Mohd Ariff b Haji Kasri dan Siti Nor Aida bt Nor Mohd Darul. Dengan ini. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan.• ( Anugerah Khas : Murid Mithali dan Tokoh Murid 2008) CUE: Cikgu Yusrina menjemput _________________ untuk tampil ke pentas dan seterusnya mengumumkan nama murid yang akan menerima Anugerah Khas. Buat pengetahuan hadirin dan hadirat sekalian. Anugerah Khas ini dianugerahkan kepada murid SK Jijan yang mempunyai keperibadian yang tinggi dan menunjukkan sahsiah yang terpuji bukan sahaja di kalangan rakan sebaya tetapi juga dengan guru-guru di sekolah ini. 10 . Harun untuk tampil ke pentas. Tahniah diucapkan. CUE: CIKGU YUSRINA: Anugerah khas yang pertama ialah Anugerah Murid Cikgu Yusrina mengumumkan nama Murid Mithali 2008. Ahmad b. CIKGU YUSRINA: Seterusnya ialah kemuncak kepada majlis anugerah kita pada hari ini iaitu kategori Anugerah Khas. bagi menyempurnakan penyampaian anugerah khas ini dipersilakan ______________________dengan diiringi Guru Besar SK Jijan En. dijemput para penerima anugerah untuk tampil ke pentas menerima sijil penganugerahan dan juga hadiah. Dengan itu. Mithali 2008. . Dengan itu.

dengan ini. CIKGU Cikgu YusrinaAnugerah khas yang seterusnya ialah Tokoh Murid 2008. majlis dengan berbesar hati menganugerahkan Anugerah Tokoh Murid 2008 kepada Adik Ahnaf Safiy b Malik Putera. kokurikulum serta sahsiah sepanjang tahun ini. Pada tanggal 21 Julai 1996 di Hospital Angkatan Tentera Kinrara Kuala Lumpur. beliau telah mula menanamkan cita-cita untuk menjadi seorang arkitek. Apabila mula melangkah kaki ke bangku persekolahan. Osman dan Siti Jamiah bt Haji Satiman telah dikurniakan seorang putera yang diberi nama Ahnaf Safiy b Malik Putera. 11 . pasangan Mejar (B) Malek Putera b. Tahniah diucapkan. Anak ke-3 daripada 4 orang adik beradik ini gemar bermain catur pada masa lapangnya. dijemput penerima anugerah Tokoh Murid 2008 untuk tampil ke pentas menerima sijil penganugerahan dan juga hadiah. murid yang akan menerima anugerah Tokoh Murid pada hari ini dipilih kerana telah menunjukkan kecemerlangan yang seimbang dari segi kurikulum. Dengan itu. Tanpa melengahkan masa. CIKGU YUSRINA: Berikut ialah biodata penerima anugerah Tokoh Murid 2008.CUE: YUSRINA: mengumumkan nama Tokoh Murid 2008. Tuan Puan hadirin hadirat sekalian.

Rusdi kerana sudi menyampaikan hadiah kepada murid-murid cemerlang kita pada hari ini. Kerana ilmu satu panduan. Dari jauh Tuan datang. Melompat lalu ke tengah laman. Tuntutlah ilmu janganlah jemu. Tahniah juga diucapkan kepada semua penerima anugerah pada hari ini. Dipersilakan. Sayang selasih masak minyak. Kambing berjalan berlompat-lompat. CIKGU YUSRINA: Jutaan terima kasih diucapkan kepada __________________ atas kesudian beliau menyampaikan hadiah sebentar tadi. Terima kasih banyak-banyak. majlis mempersilakan Tuan Guru Besar untuk memberikan sedikit cenderamata dari pihak sekolah kepada Yang Berhormat Dato’. CIKGU YUSRINA: Hadirin hadirat yang dihormati sekalian.CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan tahniah kepada para penerima hadiah dan mengucapkan terima kasih kepada ___________ atas kesudian menyampaikan hadiah. Semoga dengan penganugerahan ini akan sentiasa membakar semangat untuk terus maju dalam pelajaran juga menjadi contoh teladan kepada murid lain. Penyampaian cenderamata kepada Yang Berhormat Dato’ Hasim b. Menuntutlah kamu jangan terlambat. CUE: Cikgu Yusrina menjemput Guru Besar untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berhormat Dato’ Hasim b. Dengan ini. Majlis merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada Yang Berhormat Dato’ Hasim b. Rusdi ADUN Kawasan Labu. Putih pauh dari permatang. Rusdi ADUN Kawasan Labu. Jampuk berbunyi mendayu-dayu. 12 . Rindukan bulan tinggi di awan. Supaya jangan ketinggalan.

maka selesailah sudah majlis Hari Anugerah Cemerlang SK Jijan 2008.• ( PERSEMBAHAN 6 : Tarian Ago-go) CUE: Cikgu Yusof CIKGU YUSOF: menjemput murid-murid yang akan mempersembahkan Tarian Agogo. CIKGU YUSOF: • MASA: 11. Semua hadirin dipersilakan berdiri. lagu Negeri Sembilan dan Lagu Sekolah. 13 . CIKGU YUSOF: Dengan berakhirnya persembahan itu tadi. Negeri Sembilan dan Lagu Sekolah) CUE: atas. Sekalung penghargaan diucapkan kepada semua Ahli Jawatan Kuasa Kerja Majlis Hari Anugerah Cemerlang SK Jijan 2008. Cikgu Yusof meminta semua hadirin berdiri untuk menyanyikan lagu seperti di CIKGU YUSOF: Seterusnya ialah nyanyian lagu Negaraku. Sekalung penghargaan yang tidak terhingga diucapkan kepada Yang Berhormat Dato’ Hasim b. CUE: Cikgu Yusof mengucapkan terima kasih atas persembahan itu tadi. Rusdi ADUN Kawasan Labu atas kesudian Yang Berhormat untuk meluangkan masa menghadiri majlis kita pada hari ini. para penyumbang serta mereka yang terlibat secara langsung atau tidak sepanjang menjayakan majlis ini. CUE: Cikgu Yusof memberikan kata-kata penutup.20 pagi (Penutup-Nyanyian lagu Negaraku.

14 . Di lain masa bersama pula. Sekian. Di hari ini kita berjumpa. Semoga bahagia harapan kita. wabillahi taufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Cantik berseri cincin suasa. Jari sepuluh meminta ampun. Cincin dibeli dengan Cik Embun. Dengan berkat selamat sejahtera.CUE: CIKGU YUSRINA: Cikgu Yusrina memberikan kata-kata penutup. Jika kami tersilap kata.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful