You are on page 1of 8

MULTIPLE CHOICE Kainat Rasheed

Roll no 33

QUESTIONS Human Behavior

Miss Rahat Nayyer

20thMay2019

Module 41: Trait, learning, biological and


evolutionary and humanistic approaches to
personality
1.One trait that dominates a personality so much that it influences nearly everything a person does is a:

a. Global Trait

b. Cardinal Trait

c. Specific trait

d. Central Trait

2.Talkative vs. silent; frank, open vs. secretive; adventurous vs. cautious; sociable vs. reclusive, these traits describe
which dimension of personality?

a. Agreeableness

b. Conscientiousness

c. Extraversion

d. Culture

3.Approximately how many trait words for personality are there in the English language?

a. 18,000

b. 1,000

c. 10,000

d. 500

4.Who is the pioneer that proposed the 16 basic dimensions of normal personality and devised a questionnaire (16PF) to
measure them?

a. Carl Jung

b. Raymond Cattell

c. Gordon Allport

d. None of the above

5. From the Big Five personality dimensions, behaviors such as speaking fluently, displaying ambition, and exhibiting a
high degree of intelligence is

a. Agreeableness

b. Openness

c. Extraversion

d. Conscientiousness

6. Psychologists seek to understand Rob’s personality through his thoughts, beliefs and their impact on his behavior in
certain situations. This is known as the

a. trait approach

b. humanistic approach

c. cognitive approach
d. psychoanalytic approach

7. What is the trait approach to personality?

a. Assumes that people are motivated by unconscious emotional conflicts

b. Assumes that each individual has stable personality characteristics

c. Assumes that people’s thoughts and beliefs are central to personality

d. Assumes that people have an innate tendency to become self-actualized

8.Which of these is NOT a five factor?

a. agreeableness.

b. Psychoticism.

C. Extraversion.

d. Neuroticism

9.Cattell (1965) defined two types of traits. What are they?

a. Constitutional and environmental-mold.

b. Biological and environmental.

c. Evolutionary and adaptive.

d. Genetic and social.

10.What do Eysenck's three super traits measure?

a. Intelligence, sociability, neuroticism.

b. Sociability, intelligence, psychoticism.

c. Intelligence, neuroticism, psychoticism.

d. Sociability, neuroticism, psychoticism.

11. How are the big five personality factors also known?

a. RIVER

b. BROOK

c. PONDS

d. OCEAN

12. Your company has asked you to hire someone who is motivated, organized and who shows up to work every
morning. Which of the Big Five personality traits will you be looking for?

a. Extraversion

b. Agreeableness

c. Conscientiousness

d. Openness
13.Humanistic psychologists embraced the idea of:

a. repression

b. free will

c. unconscious drives

d. the id

14. According to Eysenck, extraverts seek to ________ their arousal while introverts seek to ________ their arousal.

a. decrease, increase

b. hide, reveal

c. increase, decrease

d. reveal, hide

15. The aim of behavioral genetics is to learn about:

a. the extent to which geneticists can modify people’s behavior

b. the possibility of eradicating behavioral problems in children

c. the genetic and environmental influences on human behavior

d. the ability of animals to learn language

16. Alina is friendly, always willing to help others and compassionate. We would expect Lana to score highly on:

a. extraversion

b. agreeableness

c. neuroticism

d. openness to experience

17. ________ are the basic biological units that transmit characteristics from one generation to the next:

a. genes

b. neurons

c. glia

d. instincts

18. Traits are defined as:

a. physical characteristics that distinguish us from other people

b. relatively enduring characteristics that influence our behavior across many situations

c. unconscious tendencies to act in different ways according to the situation

d. permanent personality tendencies that determine our behavior in any situation

19.Rogers along with Maslow described humans as having an innate tendency towards:

a. freedom from neurosis.


b. healthy growth and development.

c. stimulation.

d. Balance

20.Which is the correct order (starting with the most basic) of Maslow's needs?

a. Belongingness and love, then safety, then physiological, then esteem.

b. Belongingness and love, then physiological, then safety, then esteem.

c. Physiological, then safety, then belongingness and love, then esteem.

21. Rogers believes that each person has a natural tendency towards growth and:

a. self-centeredness.

b. self-acceptance.

c. self-awareness.

d. self-actualization.

22. The humanistic approach can be criticized for being:

a. Culture free

b. Culture fair

c. Culture bound

d. Culture competition

23. To which Greek god, todays self-obsessed generation can be related?

a. Narcissus

b. Echo

c. Ares

d. Olympian

24.What is the name of the test conducted for narcissism tendencies:

a. Narcissism personality inventory

b. Narcissism degree test

c. Narcissism trait inventory

d. Narcissism personality test

25.Which approach stresses the conscious more than unconscious?

a. Trait approach

b. Psychodynamic approach

c. Biological approach

d. Humanistic approach
26. The term used to describe humans’ desire for life-sustaining supports such as food and water is:

motivation.

a. secondary need.

b. primary need.

c. esteem need.

d. basic need.

27. is the regard or respect that a person has for oneself

a. Self esteem

b. Self-actualization

c. Self-efficacy

d. Self-control

28. Fear of risk, feelings of failure, fear of uncertainty and impression management are the characteristics of

a. Low self-efficacy

b. Low self esteem

c. Negative thinking

d. Selfless ness

29. Which of the following statements is NOT made by a student with work-avoidance goals?

a. If I don’t do well on this next exam, I might not make honor roll!

b. My career is in computers; you don’t need geography for that!

c. This is so boring. I’ve been doing this stuff for years and years!

d. What difference does it make if I study? I never do well anyway.

30. According to Freud, which part of our personality understands that other people have needs and that being selfish
can hurt us in the future?

a. Ego

b. Id

c. Super ego

d. Self-concept

31. Our need for belonging, love, and affection best fall under which category according to Maslow’s Hierarchy of
Needs?

a. Social needs

b. Safety needs

c. Physiological needs

d. Esteem needs
32.The effect of media violence in children can be studied as an example of

a. Social cognitive approach

b. Behavioral approach

c. Psychodynamics

d. Biological approach

33. Which of the following correctly defines unconditional positive regard?

a. Exhibiting one's authentic personality and beliefs, regardless of the situation.

b. Hiding one's true self in order to become someone that is more likeable.

c. Respecting someone's own understanding of his or her experience.

d. Providing acceptance and affirmation of someone exactly as they are, regardless of flaws

34._____________ from others plays an important role in developing self-efficacy

a. Motivation and belief

b. Direct reinforcement and Encouragement

c. Cultural and social influence

d. Self-actualization

35. Personality is more variable from one situation to another is the theory put forward by

a. Carl rogers

b. Welter Mischel

c. Albert bandura

d. John B.Watson

36.Bandura would call a person who would make the statement “I cant do this “ .

a. As low on self-efficacy

b. As low on self-control

c. As low on self esteem

d. As low on self-ability

37.Proponents of which approach to personality would most likely agree ‘personality can be considered as a learned
responses’

a. Humanistic

b. Learning

c. Biological

d. Evolutionary

38.______ is the belief in one’s own capabilities.


a. Self esteem

b. Self-efficacy

c. Self-actualization

d. Positive regard

39.______relates to how we feel about ourselves.

a. Self-efficacy

b. Self-actualization

c. Self-realization

d. Self esteem

40.The state of self-fulfillment in which people realize their highest potential, each in a unique way is identified with the
term of

a. Self-realization

b. Self-importance

c. Self-actualization

d. Self-growth and development

Answer Key:

1.b 6.c 11.d 16.b 21.d 26.b 31.a 36.a


2.c 7.b 12.c 17.a 22.c 27.a 32.a 37.b
3.a 8.b 13.b 18.b 23.a 28.a 33.d 38.b
4.b 9.a 14.c 19.b 24.a 29.a 34.b 39.d
5.d 10.b 15.c 20.c 25.d 30.a 35.b 40.c