You are on page 1of 24

LBANIAN

REVISTA E KOMUNITETIT SHQIPTAR NE BRITANINE E MADHE - MAGAZINE FOR THE ALBANIAN COMMUNITY IN THE UK AND REPUBLIC OF IRELAND

Nr.
11

POST
Editor in Chief: Dr. Fatmir Terziu - Telephone: 07984497444 - mail@albanianpost.co.uk - www.albanianpost.co.uk - www.fjalaelire.com

KORRIK /
JULY
04 Ambasador i Kombit... 09 Akti i qiradhënësit për 2019... 15 “Prizreni London Café”... 2019

Vizita e Shoqatës “Mother Tereza


Albanian-Union” në Parmoor
House, 22 Qershor 2019-të (Ish
MODELI I FESTIMIT KOMUNITAR
shtëpia ku ndejti Mbreti Zog I dhe
eskorta e tij Mbretërore në Angli)
Reportazh


A kemi pasur ne Mbret?”
“Po, kemi pasur… Ai quhej
Mbreti Zogu I, ka qenë nga
vendi të parëve të tu, nga
Mati dhe …ai në një kohë
ka jetuar këtu në afërsi të
Londrës, ku ndodhemi ne…”
Kjo pyetje dhe kjo përgjigje e
shkurtër nga mësuesja Kristina
Leka, në një nga klasat e
shkollës së arsimit plotësues
të Gjuhës Shqipe të Shoqatës
Mother Tereza Albanian-Union
që drejtohet nga mjekja e
palodhur Zamira Përfundi
Ruspi ka bërë që të ndërmerret
të shtunën e 22 qershorit 2019-
të udhëtimi në itinerarin e njëtë
në të cilën kaloi eskorta e
Mbretit Zogu I-rë nga Hoteli...
(vijon ne faqen 12) Forumi i Bashkimit të Shoqatave drejtuar nga Lutfi Vata... (vijon ne faqen 04)

SH
ID and RASH RASHID & RASHID 24/7 orë linjë emergjence
07878335000
RA

Solicitors, Advocates
ID

Immigration Specialists
Commissioners of Oaths
LA
W FIR M

Specializuar në emigracionin e Britanisë së Madhe

Main Office RASHID & RASHID LAW FIRM


190 Merton high street, 211, The Broadway, Southall,
Wimbledon, London, UB1 1NB
SW19 1AX law768@live.com
solicitors@rashidandrashid.co.uk Tel: 02086720666
Tel: 02085401666 Fax: 02085430534
Gena: 07774222062

Një minutë larg nga South Wimbledon Underground Station


Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 02

12 VJET MË PARË
të shkojë ndonjë ministër a tabelës në rrugë: Fushë-Krujë.
kandidat për deputet, vetëm Një qendër banimi me njerëz
ditët e fushatës, sa të marrë të varfër e të papunë, mbase
që të shkojë vendi juaj? votën dhe pas kësaj, gjithçka si kudo tjetër në Shqipëri, një
Nga Nuri Dragoj
Lëshoni armën në tokë dhe harrohet. Është një qytezë, që vend i lodhur nga varfëria e
krijoni lidhjet dhe të diskutoni nuk e ka vizituar as Kryeministri diktatura gjysmëshekullore.
Presidenti Xhorxh W. Bush
për dallimet tuaja dhe diskutoni dhe as Presidenti i Republikës. Banorët e kësaj qyteze, me
në Tiranë dhe Fushë - Krujë
për të ardhmen. Zoti i bekoftë Një qytezë, gati e harruar, por kulturën dhe shpirtin e tyre
qytetarët e treguan mikpritjen
Të pathënat për vizitën e burrit
Kosovës për atë shqiptare. Madje
të madh të shtetit amerikan në
se çfarë jeni. Ju mendojnë se mund të
Shqipëri. Si hyri në furrën e
duhet të mendoni kishin bërë më shumë.
bukës së vajzës së Ali Dragoit
më tepër rreth Nuk dinë ta shpjegojnë,
nga Zhepova dhe Dilaver
asaj se çfarë por duket se ndihen
Kamanit nga Shelqi, dy fshatra
mund të bëni më ende në borxh me atë
të nënprefekturës së Përmetit.
mirë së bashku. njeri të kombit të lirisë,

P
Por le të kthehemi të atij kombi që është
residenti i 43-të i
sërish te vizita e gjendur në çdo moment
Shteteve të Bashkuara
Presidentit Bush. historik në krah të kombit
të Amerikës, Xhorxh
Ai mbërriti në të vuajtur shqiptar dhe
Walker Bush, është i pari
Tiranë me avionin e ka shpëtuar atë nga
President i SHBA-së në
“Air Force One”, i kafshimet e bishave
detyrë, që bëri vizitë zyrtare
cili është cilësuar të egra që e rrethojnë.
në Shqipëri. Vizita e Tij do
nga specialistët Atyre u duket sikur kanë
të mbahet mend gjatë, pasi
si mrekullia e qiellit, me lënë ende diçka pa
ligjëroi pavarësinë e Kosovës,
teknologji të përsosur, palestër, që kujtohet duke udhëtuar bërë. ësitë, t’i hapin zemrën
realizoi integrimin e Shqipërisë
sallë mbledhjesh, dhomë për në Shkodër, për shkak të dhe të qajnë hallet me të.
në NATO dhe përmirësoi
imazhin e Shqipërisë në botë, mjekimi etj. Atë ditë Tirana u
për të cilën u fol jo pak ato ditë. pushtua nga mediat e huaja.
Ai u prit me të shtëna të topave, Aktiviteti u ndoq nga rreth 400
ritual i zakontë për shqiptarët, gazetarë nga 116 shtete të
ndonëse zhurma e tyre botës. Televizionet më në zë
trembi disa gazetarë të huaj. CCN, BBC, Euro News, kanë
Vizita e kreut të Shtëpisë transmetuar vizitën e Bush
së Bardhë në Shqipëri ishte drejtpërdrejt nga Tirana. Vizita
shprehje e ngrohtësisë midis e Tij në kryeqytetin shqiptar
dy popujve, e mbështetjes ishte parashikuar të zgjaste
amerikane për shqiptarët, duke gjashtë orë, por në fakt kaloi
nisur nga Presidenti Woodrow tetë orë, pasi nisi në ora 9 e 30
Wilson, i cili kundërshtoi dhe përfundoi në ora 17 e 30.
ndarjen e Shqipërisë në Për fat të keq kjo vizitë nuk u
Konferencën e Paqes së kujtua as këtë vit, në një kohë
Versajës, Paris 1919. Ai ndoqi që përbën ngjarje të veçantë
rrugën e Presidentit Bill Klinton, për Shqipërinë. Do të ishte mirë
i cili e shpëtoi Kosovën nga që, çdo vit, të thuhej diçka rreth
kthetrat e terrorit serb, duke saj, madje të bëhet dhe analizë
dërguar NATO-n në ndihmë të se çfarë është bërë dhe çfarë
saj. Klinton erdhi sërish disa nuk është bërë nga këshillat e
ditë më parë në Kosovë, të dhëna prej Presidentit Bush.
festonte bashkë me kosovarët * * *
20 - vjetorin e shpalljes së Banorët e Fushë-Krujës nuk
Pavarësisë. Midis të tjerave mund të harrojnë 10 qershorin
Klinton u tha kosovarëve dhe e vitit 2007, kur Presidenti
mbarë shqiptarëve: Amerika amerikan, Xhorxh W. Bush,
do të jetë përherë me ju. shkoi për një vizitë të shkurtër,
Unë jam pro migrimit dhe në qytetin e tyre të vogël. Për
jam pro jush, jam që ju të më shumë se dy muaj, në
ndërtoni të ardhmen këtu, të atë qytet nuk bisedohej për
ndërtoni familjet tuaja. Ende gjë tjetër. Por edhe sot, kur
vazhdoj të besoj se përparimi kanë kaluar 12 vjet, ndihen
është i rëndësishëm. Kundër krenarë që një prej burrave
shanseve të vështira, qytetarët më të shquar, prej një kombi
morën atë që ndodhi dhe fituan të madh, ndaloi përreth një
konfliktin, por ju e fituat paqen. orë në qytezën e tyre të vogël.
Tani çfarë duhet të bëni në 10 Në këtë qytezë, rrallë
vitet e ardhshme, ku dëshironi qëndrojnë politikanë. Mund
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 03
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 04

MODELI I FESTIMIT KOMUNITAR


P
ërtej traditës tashmë të fëmijëve dhe ditën
të mirënjohur për 1 kulturore të komunitetit .
Qershorin, festimin e Vlen për t’u përmendur
tij masiv si Dita e Fëmijëve, pjesëmarrja e qindrave
në parkun e bukur dhe të familjeve shqiptare ku spikati
gjelbër të Child’s Hill në dukshëm dëshira për të qenë
Londër, festivja shkon tek një pjesë e oganizimeve të tilla.
ditë që natyrshëm është bërë Në këtë aktivitet u shpërndanë
falë organizmit të Forumit disa çertifikata mirënjohje për
të Shoqatave shqiptare nën mësueset e shkollave shqipe
drejtimin e Lutfi Vatës, që dhe intelektualë të tjerë që
është Dita e Komunitetit kanë patur sukses dhe kanë
shqiptar në Londër. kjo është kontribuar në komunitet....
edhe dita që bashkon jo Fillimisht të pranishmit
vetëm shqiptarët, por dita që u përshëndeten nga për komunitetin tonë i pranishëm në aktivitetet e
mbledh mjaft të tjerë për të kryetari i forumit Lutfi Vata, në Britani të Madhe. komunitetit tonë. Gjithashtu
paraë e vlerësuar traditat tona i cili uroj mirëseardhjen Përshendetën gjithashtu përshëndetën përfaqësuesi
të bukura shqiptare nga i Ambasadës së
të gjitha trevat. Kështu Kosovës z. Imer
pra k os tumografi a Berisha dhe kryetarja
shqiptare në mesin e e Council Barnet
fëmijëve të shkollave zonja Councillor
plotësuese shqipe të Caroline Stock.
shoqatave të Forumit, Programi u hap nga
përgatitja etyre festive fëmijët e shkollave
dhe mjaft surpriza ishin shqipe nën drejtimin
në mesin e mijëra të e mësueseve te tyre,
pranishmëve në këtë të cilat me punën e
ambient mjaft shqiptar. palodhur me fëmijët,
Kështu pra, Forumi i dhuruan emocione dhe
Bashkimit të Shoqatave kënaqësi të veçantë.
Shqiptare në Britaninë Një falenderim i
e Madhe, të bashkuar veçantë shkon për
si kurrë më parë festoi më bashkatdhetarëve në këtë Ambasadori i Repuplikes të gjitha këto zonja të
datën 2 Qershor në Childs festë, tashmë e kthyer së Shqipërisë z. Qirjako nderuara, që ruajnë në breza
Hill Park ditën ndërkombëtare në një festë tradicionale Qirko i cili është gjithmonë traditën dhe kulturën tonë.
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 05

SH
ID and RASH RASHID & RASHID 24/7 orë linjë emergjence

07878335000
RA

Solicitors, Advocates
ID

Immigration Specialists
Commissioners of Oaths
LA
W FIR M

Specializuar në emigracionin e Britanisë së Madhe

Avokatët tanë të emigracionit kanë mbi dhjetë vjet


përvojë në fushën e emigracionit dhe ligjit të azilit.

Çdo klient është po aq unik sa është rasti që ata na sjellin

Rashid & Rashid Solicitors, si të gjithë avokatët e


tjerë në praktikë në Angli dhe Uells, është Kompani
e autorizuar dhe e rregulluar nga Autoriteti i
Rregullimit të Aplikantëve.

Një minutë larg nga South Wimbledon Underground Station

Për të biseduar në shqip telefono Gena:

07774222062

zgjatje vizash
Dokumente udhëtimi
Leje pune
Procedura për leje qëndrimi dhe viza
Rishikim jurdik
Kur jeni kotigjent per t’u riatdhesuar ose të
ndaluar nga organet e emigracionit Apelim Tribunali
Mbulojmë të gjitha aspektet e emigracionit Rastet e trashëgimisë

Main Office RASHID & RASHID LAW FIRM


190 Merton high street, 211, The Broadway, Southall,
Wimbledon, London, UB1 1NB
SW19 1AX law768@live.com
solicitors@rashidandrashid.co.uk Tel: 02086720666
Tel: 02085401666 Fax: 02085430534
Gena: 07774222062
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 06

SI DO TË PREKË BREXIT DIVORCIN?


B
rexit është duke do të shikojë vendbanimin zbatohet për procedurat e ndryshme që aplikohen në
ndodhur nëse na pëlqen dhe vendbanimin midis përmbarimit. Çështja këtu vende të ndryshme. Aktualisht,
apo jo. Ndërveprimi konsideratave të tjera. Kjo është se shumë vende të shqyrtimi i shkurorëzimeve
midis Mbretërisë së Bashkuar është shumë e rëndësishme BE nuk e kanë ratifikuar shqyrtohet nën Brukselin
dhe pjesës tjetër të BE-së do sepse disa vende do të kenë këtë marrëveshje si Franca, IIa dhe Konventën e Hagës.
të ndryshojë në shumë fusha rregulla më të favorshme Spanja, Gjermania, Austria Nëse një vend nuk është
dhe ligji i familjes nuk është në lidhje me procedurat dhe Irlanda ndër të tjera. palë ose atëherë zbatohen
përjashtim. Qeveria ka botuar financiare në varësi të Si rezultat i kësaj, njohja rregullat kombëtare të atij
një dokument që përshkruan bashkëshortit që mban pjesën e shkurorëzimeve do të vendi. Kjo tani do të duhet të
fushat që do të preken: më të madhe të pasurisë. qeveriset nga e drejta jetë një konsideratë shumë
Ajo parandalon aplikacionet kombëtare dhe jo nga e më e përhapur pasi Britania

Çështjet e fëmijëve nga drejtimi në të njëjtën drejta e BE-së nëse vendet e Madhe largohet nga BE.
Mirëmbajtja e fëmijëve kohë në vende të ndryshme. e përfshira nuk janë pjesë Q e v e r i a k a
Rregullat e BE-së për Kushdo që do të lëshojë së e Konventës së Hagës mbi deklaruar si në vijim:
Rrëmbimin e Fëmijëve pari do të ketë përparësi divorcin. Si më sipër, shumë Divorci para ditës së daljes
duke siguruar që personi nuk janë. Prandaj palët mund - dërgoni certifikatën në
Skoci dhe Irlanda Veriore ka të drejtë të lëshojë atje. të kenë nevojë të kërkojnë vendin për të cilin keni
kanë drejtuesit e tyre dhe Aktualisht, Brukseli II këshillën e vendit që ata nevojë për njohje për
ligjet në lidhje me këto fusha përcakton njohjen e kanë nevojë për t’u njohur regjistrim. Shkurorëzimet që
të ligjit dhe prandaj pas Brexit, shkurorëzimeve në shtetet me divorcin. Prandaj, nëse po ndodhin ende në ditën e
si tani, rregullat mund të jenë e tjera të BE. Ai përcakton ata divorcohen në Britani daljes - zbatohen rregullat
të ndryshme. Në këtë blog rregullat për përcaktimin e të Madhe kjo nuk mund aktuale (edhe pse nuk është
do të shqyrtojmë rregullat që gjykatës dhe juridiksionit të njihet, për shembull, në e qartë nëse vendet e tjera
kanë të bëjnë me divorcin. që duhet të jetë përgjegjës Irlandë dhe anasjelltas. të BE do ta pranonin këtë)
Aktualisht në BE ka për trajtimin e divorcit dhe Qeveria ka aftësinë për Shkurorjet pas ditës së daljes -
rreth 140,000 divorce njohjen e divorcit në vende të të negociuar marrëveshje rregullat e reja do të zbatohen
ndërkombëtare çdo vit. tjera. Qeveria ka treguar se “klastere” me shtetet e në lidhje me juridiksionin
Për shembull, nëse ka një do të shfuqizojë Brukselin IIa. ndryshme anëtare të BE- dhe aftësia për të njohur
bashkëshort nga Mbretëria e Konventa e Hagës të vitit 1970 së veç e veç dhe për këtë divorcin tuaj në shtetet e tjera
Bashkuar dhe një grua nga mbi njohjen e divorcit dhe arsye ne mund të përballemi të BE-së “mund të bëhet”.
Franca, rregullat aktuale të ndarjeve ligjore në të drejtën me një skenar të vendeve Ka ende një pasiguri të
BE-së do të ndihmojnë në: ndërkombëtare do të vazhdojë të ndryshme që njohin madhe rreth kësaj, aq sa
Nëse një person ka të të zbatohet. Kjo gjithashtu juridiksionin e Mbretërisë shumë do të varet nga lloji i
drejtë të lëshojë procedurë merret me njohjen e divorcit së Bashkuar në mënyra të daljes që kemi nga BE dhe
në një vend të caktuar. Ajo dhe ndarjen ligjore, por nuk ndryshme dhe rregulla të cilat “marrëveshje” bëhen.
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 07





 ­

 ­

„
€€€…†
€€

€‚€
ƒ


Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 08
SKELA “JET SCAFOLDING” CILËSI, PROFESIONALIZËM, GARANCI

S
kela “Jet Scafolding” të dyfishtë dhe të gishtin mëdha do t’i shesin tubat e ato përshtaten, ndërsa bordet
tregon gjithnjë e më dhe të ndalojnë dërrasat. tyre me emrin dhe adresën e e vetme mund të ndahen
shumë përkujdesje Duhet gjithashtu të sigurohet tyre për të penguar vjedhjen. dhe duhet të zëvendësohen.
në të tre elemntët e saj të qasje e sigurt dhe e sigurt. Bordet ofrojnë një sipërfaqe Skela, e quajtur edhe
suksesit. Themelet e mira janë pune për përdoruesit e skelet, është një strukturë e
thelbësore. Shpesh kornizat e Komponentët themelorë të tribunave. Ata janë dru të përkohshme e përdorur për
skelave kërkojnë më shumë skela “Jet Scafolding” janë kalitur dhe vijnë në tre trashësi të mbështetur ekuipazhin
pllaka bazë të thjeshta për të tubat, bashkuesit dhe dërrasat. (38 mm (e zakonshme), 50 mm e punës dhe materialet për
kryer dhe përhapur në mënyrë Tuba zakonisht bëhen prej dhe 63 mm) janë një gjerësi të ndihmuar në ndërtimin,
të sigurt ngarkesën. Skela çeliku ose alumini; megjithëse standarde (225 mm) dhe janë mirëmbajtjen dhe riparimin
“Jet Scafolding” përdor pllaka ka skela të përbërë që përdor një gjatësi maksimale prej e ndërtesave, urave dhe të
bazë në sipërfaqe të betonit. tuba të fibrave të qelqit të 3.9 m. Mbërritjet e tabelës gjitha strukturave të tjera të
Për sipërfaqet si trotuaret ose mbështjella me filamente mbrohen me pllaka metalike bëra nga njeriu. Skelat janë
pllakat bazë të asfaltit janë të në një matricë najloni ose të quajtura pranga ose përdorur gjerësisht në vend
nevojshme. Për sipërfaqet më poliestër, për shkak të kostos ndonjëherë pllaka gozhdë, të për të pasur akses në lartësitë
të buta ose më të dyshimta së lartë të tubit të përbërë, cilat shpesh e kanë vulosur dhe zonat që përndryshe do të
përdor tabela të vetme, nën zakonisht përdoret vetëm kur emrin e kompanisë në to. ishin të vështira për t’u arritur.
një standard të vetëm, një ekziston rreziku nga kabllot Dyllat e tribunave të drurit në
tabelë e vetme duhet të jetë së elektrike që nuk mund të Britani të Madhe duhet të jenë
paku 1.000 centimetra katrorë izolohen. Nëse janë çeliku, në përputhje me kërkesat e
(160 in2) pa një dimension ato janë ose “të zeza” ose BS 2482. Po ashtu, përdoret
më të vogël se 220 milimetra, galvanizuar. Tubat vijnë në një edhe stolisje druri, çeliku
trashësia duhet të jetë së sërë gjërash dhe një diametër ose alumini, si dhe pllaka të
paku 35 milimetra (1.4 in). standard prej 48.3 mm. (1,5 laminuara. Përveç tabelave
Për skelat e ngarkesës më të tubacione NPS). Dallimi për platformën e punës,
rënda mund të kërkohet shumë kryesor midis dy llojeve të ekzistojnë bordet e vetme
më tepër elementë të betonit tubave metalik është pesha të cilat vendosen nën skelë
të vendosura në beton. Në më e ulët e tubave të aluminit nëse sipërfaqja është e butë
hapat e pabarabartë të terrenit (1.7 kg / m në krahasim me ose që dyshohet ndryshe,
që priten për pllakat bazë, 4.4 kg / m). Megjithatë ato megjithëse mund të përdoren
rekomandohet një madhësi janë më fleksibile dhe kanë edhe bordet e zakonshme.
minimale e hapit prej rreth 450 një rezistencë më të ulët Një tjetër zgjidhje, e quajtur
milimetra (18 in). Një platformë ndaj stresit. Tuba zakonisht skatepad, është bërë nga një
pune kërkon që elementë blihen në gjatësi 6.3 m dhe bazë gome me një pllakë bazë
të tjerë të jenë të sigurt. Ata pastaj mund të priten në të formuar brenda; këto janë
duhet të jenë të ngushtë, të madhësi të caktuara tipike. të dëshirueshme për përdorim
kenë binarët me mburojë Shumica e kompanive të në tokë të pabarabartë pasi
9 Hi w W
ks
01 ree to 6 O
23 re ee
ll: F t 4 R N

33
89
e E
dg D

51
an OR

Jet Scaffolding
Unit 212 Flexspace
Ca

5 Elstree Way Borehamwood


London
WD6 1SF

Tel: 0192 351 8933


Mob: 077 3874 0018
E-mail: info@jetscaffolding.com

“Skela Jet” është e bazuar


në Watford, Hertfordshire dhe mbulon
të gjitha zonat në Londër.
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 09

AKTI I QIRADHËNËSIT PËR 2019


N
ë shkurt, Akti i Taksave të bien në borxhe me qira qiramarrëse e rimbursueshme për pagesën e vonuar të
të Qiramarrësit dhe të bëhen të pastrehë. e cila do të mbulohet jo më qirasë dhe zëvendësimin e një
2019 miratoi Ligjin e Qiradhënësit thuhet se i shumë se 5 javë; Një depozitë aparature të humbur / pajisjes
Mbretërisë dhe hyri në fuqi duartrokasin përpjekjet e e kthyeshme për të rezervuar së sigurisë, ku kërkohet sipas
më 1 qershor 2019. Qëllimi qeverisë për të shmangur pronën e cila është e mbuluar një marrëveshjeje qiraje. Çdo
i këtij akti është të sigurojë sikletin e agjencive që kërkojnë me qira një javë. Depozita pagesë tjetër është e ndaluar.
që banesat e banimit të jenë pagesa qesharake. Megjithatë, mbajtëse mund t’i kthehet
të përballueshme në mënyrë shqetësimi është se ky ndalim qiramarrësit, ose mund të Në procedurat e posedimit,
adekuate duke kufizuar i fitimit mund të rrisë qiranë. vihet në drejtim të qirasë ose neni 21 mund të konsiderohet
pronarët dhe agjentët nga Tani që akti është zbatuar, depozitës së qirasë. Përveç i pavlefshëm nëse pagesat e
grumbullimi i shumave të marrëveshjet e qiramarrjes kësaj, qiradhënësit do të ndaluara sipas aktit janë marrë
paarsyeshme të parave që tërhiqen pas datës së jenë në gjendje të mbajnë nga qiramarrësit. Qiradhënësit
përmes akuzave shtesë qira. përmbarimit do t’i nënshtrohen depozita mbajtëse vetëm punësojnë agjentë për
Agjentët dhe pronarët bëjnë inspektimit në lidhje me aktin. për 15 ditë, përveç nëse një burimin e qiramarrësve dhe
fitime të mëdha nga pagesat Nëse pronarët dhe agjentët tjetër ‘datë’ përfundon me menaxhojnë pronën; ekziston
e qiramarrësve të tyre si menaxhues kërkojnë para shkrim. Pas afatit, depozita një marrëveshje kontraktuale
tarifat e inventarit, hartimi i për ngritjen, rinovimin ose e mbajtjes duhet të shlyhet midis qiradhënësit dhe
marrëveshjes së qiramarrjes, dhënien fund të një qiraje, brenda 7 ditëve; Pagesat për agjentit. Është e paarsyeshme
referimi etj. Akti i qiradhënësit ato mund të jenë subjekt i të ndryshuar qiramarrjen, e të pritet që qiramarrësi të
të qiramarrësit 2019 kufizon gjobave në gjykatën civile cila kërkohet nga qiramarrësi, mbajë këto kosto shtesë.
pronarët dhe kryesisht agjentët prej përafërsisht £ 5,000 dhe mund të kufizohen në 50,00 Pronarët do të jenë përgjegjës
e menaxhimit nga mbledhja deri në £ 30,000 në gjykatat funte ose kosto të arsyeshme për shpenzimet që lidhen me
e shumave të paarsyeshme penale për një shkelje të dytë. të shkaktuara nëse janë themelimin, rinovimin ose
të parave nga ata që mezi Ky akt do të zbatohet pastaj më të larta; Pagesat e përfundimin e një qiraje (dmth.
mund të përballojnë një për të gjitha qiratë pas 1 ndërlidhura me përfundimin e Referenca, administrimi,
depozitë nga vendi i parë. qershorit të vitit 2020. Agjentët parakohshëm të marrëveshjes inventari, rinovimi dhe tarifat
nuk duhet të paguajnë asnjë së qiramarrjes, kur kërkohet e check-out). Qiramarrësit
Aktualisht, qiramarrësit po tarifë që i është ngarkuar nga qiramarrësi; Pagesat në pritet të dinë se çfarë kërkojnë
përpiqen të sigurojnë pronat qiramarrësit para 1 qershorit lidhje me shërbimet komunale, të paguajnë për kompletimin,
private të marra me qera për 2019. Pagesat e vetme që shërbimet e komunikimit, rinovimin, ndryshimin ose
shkak të qirasë të lartë dhe qiradhënësi mund të paguajë licencat e TV dhe taksën e novacionin e një marrëveshjeje
kostot thelbësore upfront, që në lidhje me qiramarrjen këshillit, dmth .; bonot; dhe qiraje dhe nëse këto
do të thotë shumë më pas janë; Qiraja; Një depozitë Një pagesë e parazgjedhur akuza janë të paligjshme.

ERMAL KARAKUSHI

PËRSE DUHET TË NA ZGJIDHNI NE


INSTALIM I PLOTË OSE I PJESSHËM
ZËVENDËSIME TË SISTEMIT TË SIGURESAVET
SHTESË PRIZASH/ ÇELESAT, NDRIÇIMI ETJ.
DUSHE/ LIDHJE GATIMI
SISTEMET E NGROHJES/ STORAGE
SHËRBIME PROFESIONALE ELEKTRIKE

ermal_niceic@hotmail.co.uk
Zyra: 020 8443 3833
Tel: 07568393784 TË GJITHA NGA
NDERRIIMI I
LLAMPAVE. NDRIÇIMI
DERI TEK SKEMAT
PROFESIONALE DHE

INXHINIER ELEKTRIK
INSTALIMI
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 10

I SUKSESSHËM NË kujdestarët e tij të tanishëm


dhe që nuk kishin marrëdhënie
me prindërit e tij të lindjes siç

MARRËVESHJEN
përcaktohet në aktgjykim.
Dy LA-të e përfshira u
kritikuan nga gjyqtari për mos

E KEQTRAJTIMIT
shqyrtimin e mundësive të
tjera për fëmijën dhe prindërit
e tij - veçanërisht për detyrimin
e tyre sipas nenit 17 të Ligjit

PRIVAT
për Fëmijët - dhe për mos
përfundimin e një Vlerësimi
Privat të Nxitjes para se të
nënshkruhej marrëveshja.

K
y rast ka të bëjë me zbulua se kishte vizituar pesë në trajtimin e çështjes dhe Gjithashtu janë bërë kritika
një fëmijë pesëvjeçar i raste gjatë vitit të ardhshëm hapi procedura në Gjykatën lidhur me sjelljen e punonjësit
lindur në Londër në vitin dhe babai i tij kishte kontakt e Lartë për ta bërë fëmijën social të caktuar që merrej
2013. Prindërit e fëmijës janë edhe më pak me të. Të dy një Lagje të Gjykatës. LA më me rastin. Në dritën e
shtetas të Evropës Lindore prindërit përfundimisht u pas aplikoi për një urdhër të dështimeve të LA-së, gjyqtari
dhe mbërritën në Angli pak kthyen në Evropën Lindore përkohshëm të mbikëqyrjes. dha gjithashtu udhëzime
para lindjes së fëmijës. Ata dhe ende jetojnë atje tani. Në prill të vitit 2018, Gjyqi për në lidhje me nxitjen private.
nuk kishin para, nuk punonin Fëmija nuk ka pasur kontakt Gjetjen e Fakteve u zhvillua Pas gjetjes së faktit, çështja
dhe ishin të pastrehë. Kur me prindërit e tij të lindjes për gjashtë ditë, duke hetuar vazhdoi dhe gjykata urdhëroi
fëmija ishte tetëmbëdhjetë që kur ishte një vjeç dhe se si fëmija erdhi për tu që vlerësimet të bëheshin
vjeç, prindërit e tij e vendosën beson se kujdestarët e tij vendosur me kujdestarët, si në mënyrë që të mund të
atë në kujdesin e kushëririt të janë prindërit e tij dhe se dhe pse ai qëndroi atje dhe pse bëhej vendim se me kë duhet
babait dhe të partnerit të tij, fëmijët e tyre janë vëllezërit asnjëri prind nuk kishte ndonjë të jetojë fëmija. Procedura
nën atë që ishte përmendur e motrat e tij. Kur fëmija ishte marrëdhënie me të. Secila palë përfundimisht përfundoi në
gabimisht si Marrëveshje katër vjeç, kujdestarët e tij i pranoi se ata kishin kontribuar janar 2019 dhe një urdhër
Private për F o s t e r. kërkuan Autoritetit Lokal (LA) dhe ishin përgjegjës për u bë me marrëveshjen e të
Pasi fëmija u vendos me të që të kryejë një vlerësim në gjendjen e fëmijës. Gjykata bëri gjitha palëve që fëmija duhet
afërmit e prindërve, prindërit mënyrë që ata ta adoptojnë gjetje të ndryshme rreth rolit të mbetet me kujdestarët
e tij të lindjes kishin shumë fëmijën. Gjatë vlerësimit, LA të secilës parti në ngjarjet që e tij sipas një urdhri të
pak kontakt me të. Nëna e tij u zbuloi një numër gabimesh çuan në kujdesin e fëmijës nga Kujdestarisë Speciale.

Sweet London
RESTAURANT
www.sweet-london.co.uk

62A Longbridge Road,


Barking, Essex,
IG11 8RT
• Ambient festiv • Takime rinore
info@sweet-london.co.uk
• Ditëlindje • Studentë
• Festa • Gëzime familjare

02082625172 Ambient i rehatshëm për 60 vetë


Pasina komode me shisha për 50 vetë
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 11

Vila Ronel Bar


& Restaurant
46 Birchington Road
London
NW6 4LJ

020 7624 1385


www.vilaronelrestaurant.co.uk
Reservation@vilaronelrestaurant.co.uk
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019

(vjon nga faqja 01)...Ritz në dhe High Wycombe. Princi


P
tjera janë në kabinetin e tij dhe
12
kryeministrin Koço Kota që
Londër në drejtim të Parmoor Leka kishte një guvernator në bibliotekën e asaj kohe që presin komunitetet fetare në
House në Henley-on-Thames. zviceran dhe disa njerëz lokalë mban ende libra të kohës që vitin1928, të, me familjen,
Dhe në këtë udhë Liljana, kujtonin se ishin ftuar të luanin qëndroi ai. Kjo nga të gjithë të me motrat me zyrtarë, me të
Flora, Kristina, Anxhela, Alda me të në Shtëpinë e Parmoor pranishmit, të gjithë realizojnë afërm, më të tjerë nga zona.
e Ambasadës së Shqipërisë kur ishin fëmijë. Ai u mësua memorje pranë pllakës që Aty është dhe: Mbreti Zog
e dhejtra e dhjetra të tjerë nga drejtori i shkollës Lane End katër vjete më parë u vendos I: “Luftë kundër pushtuesve
aktivistë natyrshëm dhe me School. Mbreti Zog e dorëzoi nga nipi i Mbretit, Leka II. italianë…”, Material dhe
mjaft të tjerë, Përparimin, Shtëpinë Parmoor në janar të Dhe në atë rast Leka II kishte foto ekskluzive nga Arkivat
Xhavitin, Hysenin, Diamantin, vitit 1946, kur u transferua në rastin të shihte edhe një nga Britanike
Lavdrimin, Aqifin e të tjerë Egjipt. Kjo histori iu tregua të fotot e radha, që paraqesin Ja si deklaronte Mbreti i
kishin shumë për të dëgjuar e pranishëmve dhe u dëgjua me jetën e trashëgimtarit Shqiptarëve Ahmed Zogu I më
biseduar. Kishin për të ndarë vëmendje nga Kryetari i Bordit të Fronit Mbretëror të 7 Prill 1939-të. Një material i
me tre breza… të Shoqatës Mother Tereza Shqipërisë, Leka Zogu I-rë, papublikuar më parë dhe një
Kështu tre breza të lidhur me Albanian Union Aqif Neli, e cila ishte e panjohur deri foto ekskluzive e asaj dite në
origjinën e Mbretit Zogu I-rë Kryetari i Bordit të të Shoqatës më atëherë. Madje kjo foto arkivat britanike e qartësojnë
udhëtuan atje ku pikërisht u Ardhëmria, Lavdrim Krashi e që kishte tërhequr dhjetra këtë. Aty thuhet se “Njerëzit
njëhën nfga afër me historinë e të tjerët dhe më pas e gjitha e dhjetra gazetarë të asaj shqiptarë kanë zgjidhur të jenë
ditëve të qëndrimit të tij. Kjo vilë ishte bisedë dhe njohje me kohe, teksa ishte fokusuar të pavarur”. Në këtë material
ishte pronë e Lordit Parmoor. jetën dhe veprën e sidomos të Lekën e I-rë, duke luajtur në thuhet më tej “ndërsa sytë e
Lordi Parmoor vdiq në vitin panjohurat e Mbretit Zogu I-rë shtëpinë provizore të zonës botës u kthyen në drejtim të
1941 dhe Parmoor House iu dhe pjesëtarëve të familjes së së Oxfordshires. Pikërisht Shqipërisë, Mbreti Zogu I, mes
lejua mbretit Zog të Shqipërisë, tij. në banesën që pata rastin Legatës Shqiptare në Londër
falë një pikasje që mbesa e ta vizitoj kohë më parë në deklaroi dje se çdo përpjekje
tij e martuar në atë zonë me Përtej kuriozitetit Parmoor, pashë se aty ishte për të zënë Shqipërinë do
një gjeneral, i cili u detyrua dicka që mungonte, pikërisht të rezistohet”. “Ne jemi të
të largohej kur Musolini që Miqtë e nderuar e di që s’është kjo foto e kryer mjeshtërisht autorizuar për të mohuar të
pushtoi Shqipërinë më 1939. kohë mbretërish, as ndoshta nga gazetarët e “Nottingham vërtetën e çdo deklarate lidhur
Mbreti Zog jetonte në Parmoor arsyet që lidhen me këtë fakt, Evening Post” të Premten e me një protektorat italian të
me gruan e tij hungareze por ana dhe lidhja kulturore, 28 Qershorit 1940-të. Sot kjo Shqipërisë,” thueht në këtë
Mbretëreshën Geraldinë, ajo që na detyron të njohim foto edhe pse është bardhë material. “Për më tepër,
djalin e tyre të vogël Princ gjurmët e mbetura që ende e zi, e më së shumti një foto çdo pretendim që mund të
Leka, anëtarët e tij të familjes, shfaqet duke deklaruar se
shërbëtorët e tyre, truprojat Shqipëria ka pranuar kushtet e
dhe kafshët shtëpiake, ku papajtueshme me sovranitetin
binte në sy edhe dhija e vogël apo integritetin e saj është
e sjellë nga Burgajeti. Mbajtësit gjithashtu e pavërtetë.”
e tij jetonin në Parmoor, dhe Burime të papërgjegjshme
Ministrat e tij dhe familjet e nga qarqe të padëshiruara
tyre u shndërruan në shtëpitë shqiptare në Beograd kanë
rreth Lane End. Së bashku me thënë atë ditë se gjatë ditës
pasuritë e tij, mbreti Zog solli trupat italiane do të zënë
gjithashtu edhe shtatë arka portet e Vlorës dhe Durrësit
prej ari, të cilat ndoshta ishin dhe Shkodrës. Shkodra
ruajtur në një dhomë të vogël shtrihet rreth njëzet e pesë
të cilën tashmë vizitorët e panë milje në brendësi nga pika më
gati të rrënuar. veriore në bregdetin shqiptar.
Mbreti Zog përmirrësoi është në liqenin me të njëjtin
kuzhinën dhe kishte një emër, përmes të cilit takon vija
banjo moderne në Parmoor kufitare me Jugosllavinë.
House, por ndryshe e la atë I alarmuar ka qenë edhe
të pandryshuar. Në shtëpi flasin shqip, jashtë politikës, gazete, flet mjaft dhe është Sir Edward Boyle, kryetar i
u mbajtën mbledhjet, dhe apo debateve mendoj se një nga gjetjet e mia më të Komitetit të Ballkanit në Londër,
vizitorët përfshinin anëtarë duhen njohur.... Sot pas një vyera, për sa i përket arsyes i cili bëri publik këtë telegram
të familjes Cripps, zyrtarë udhëtimi të gjatë arrita të me të cilën kjo foto flet, përsa të përkrahësve mbretërorë
të qeverisë dhe nganjëherë vërtetoj ato që kam gjetur i përket gjuhës që ajo ka sot nga Korça: - “Popullsia e
krerë të tjerë në mërgim, arkivave britanike, por edhe në komunikimin shqiptar e Korçës, si edhe qytetet e
përfshirë gjeneralin De Gaulle të bëj një foto pikërisht në atë më gjerë. Fotografia ka një tjera shqiptare, janë alarmuar
dhe mbretëreshën Beatrix vend ku Mbreti Zogu I ka bërë nënshkrim poshtë saj “ish nga rreziqet në vendin e
të Holandës. Mbretëresha teksa ndodhej tek banesa e Mbreti Zog është tani në tyre, që kanë imponuar dje
Geraldine dhe anëtarët e tij provizore Parmoor House Londër, Këtu është Princi demonstrim të palëkundur për
tjerë katolikë të grupit ndoqën në Angli. Fotoja është bërë Aleksandër duke luajtur në të shprehur vullnetin për të
kishat katolike në Wheeler End në atë vend para shtëpisë, në Park.” mbrojtur integritetin territorial
dhe Marloë. Mbreti Zogu dhe oborrin e saj parësor..., dhe Mjaft foto të tjera kanë të Shqipërisë dhe pavarësinë,
Mbretëresha Geraldine shpesh në atë pozicion që ai e bëri domethënie të ndryshme. Diku madje edhe për të derdhur
ndoqën kinematë në Marloë atë në vitin 1944... Fotot e është Mbreti Zog I bashkë me gjak... (vijon në numrin tjetër)
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 13

SHOQATA “PEJA” DHE AKTIVITETI I SAJ

S
hoqata “Peja” në
Londër ka pasur një
aktivitet të ngjeshur
gjatë kësaj periudhe. Më
datën 7 maj organizoi si përvit
Turnirin e futbollit. Drejtuesit
e kësaj shoqate u shprehën:
“Edhe njëherë dëshmuat se
jeni profesional, futbolldashës
dhe bamirës. Edhe njëherë
dëshmuat se pa prezencën tuaj
profesionale kjo gjë as që do të
imagjinohej, prandaj na lejoni
ne si shoqatë t’ju falenderojmë
përzemërsisht nga zemra për
pjesëmarjen dhe kontrubutin
tuaj. Dje kemi parë një
numër të konsiderueshëm të të rrinjëve, kjo dëshmon se ky organizim i mirëfillët dhe mengjesit edhe sot e kemi
bamirës nuk do të besimin se ato do të vazhdojnë
gjejë fundin. Ne si deri sa të vijë koha që ato të
organizator ndjehemi dërgohen në vendin e duhur.
shumë krenar që Nga thellësia e zemres ju
me ndihmën tuaj falenderojmë dhe do t’ju
kemi mundësinë, që jemi mirënjohës gjithmonë’.
sadopak të zbusim Më datën 19 maj ajo shtroi
gjendjen e disa një iftar në Bar Restaurant
organizatave dhe “Poem” për të gjithë agjëruesit
familjeve skamnore. e saj. Më pas në dat të
Për të qenë ndryshme ka respektuar
krenarë donacionet disa rregulla në shërbim të
vazhduan qysh nga komunitetit si në ngushëllime,
orët e hershme të urime ditëlindjesh etj.
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 14

FORUMI I FINANCIAL TIMES PËR


BALLKANIN PERËNDIMOR
F
orumi i Financial të një zëri të përbashkët për udhëheqëse të industrisë për të vetëm investimi.
Times për Ballkanin komunitetin e biznesit në të zhvilluar strategjitë e IHD- Rajoni i Ballkanit Perëndimor
Perëndimor me temë rajon dhe për të lehtësuar ve dhe për të identifikuar po përjeton rritje të shtuar
“Mundësitë për investime kontaktet midis bizneseve investitorët e mundshëm dhe investime të brendshme,
në një rajon që rritet me dhe për të promovuar rajonin dhe ngjarjet e përshtatura dhe sipas Bankës Botërore,
shpejtësi” do të mbahet në si një destinacion investimi. për IHD dhe tryezat e norma e tij e rritjes ekonomike
Londër më 18 qershor 2019- rrumbullakëta të investitorëve arriti 3.8% në vitin 2018 dhe
të. Ky Forum organizohet CIF ËB6 përfaqëson rreth për të përmbushur parashikohet të tejkalojë atë
nga Financial Times, që 220,000 kompani nga kompanitë e synuara dhe të BE-së me një mesatare prej
është një nga organizatat Ballkani Perëndimor në për të gjeneruar pista të 3.7% për periudhën 2019-20.
udhëheqëse botërore të misionin e saj për të hapur biznesit. Produktet brenda Potenciali ekziston në sektorë
lajmeve të biznesit, e njohur mundësi të reja për rrjetëzim portofolit përfshijnë tregjet të ndryshëm si ICT, financa
ndërkombëtarisht për më të fuqishëm, për të hequr fDi, një bazë të dhënash dhe shërbime, bujqësi,
autoritetin, integritetin dhe pengesat e mbetura për për ndjekjen e investimeve pjesë automobilistike dhe
saktësinë e saj. FT ka një zhvillimin e bashkëpunimit ndërkufitare të greenfield në turizëm. Investitorët thonë
rekord duke paguar lexuesin ekonomik rajonal dhe për baza reale; fDi Benchmark, se ato janë frymëzuar
prej një milion, tre të katërtat të përmirësuar klimën e një bazë të dhënash e nga vendet që përbëjnë
e të cilave janë abonimet biznesit dhe investimeve cila krahason lokacionet rajonin - Shqipëria, Bosnja
dixhitale. Është pjesë e Nikkei në tregjet e rajonit të globale me atraktivitetin e dhe Hercegovina, Kosova,
Inc., e cila ofron një gamë Ballkanit P e r ë n d i m o r. tyre ndaj investitorëve të Maqedonia Veriore, Mali i
të gjerë informacionesh, Media partner është huaj; dhe fDi Magazine. Zi dhe Serbia - për shkak të
lajmesh dhe shërbimesh për Inteligjenca fDi që është stabilitetit makroekonomik të
komunitetin global të biznesit. qendra më e madhe e IHD- ËB6 CIF avokon për integrim karakterizuar nga inflacioni
ve e përsosmërisë në nivel ekonomikisht më të mirë i ulët, deficiti i ulët buxhetor
Sikurse mësohet CIF ËB6 global. Specializuar në në rrugën e hyrjes në BE, dhe borxhi i qëndrueshëm
është një nismë e përbashkët të gjitha fushat që lidhen nëpërmjet lëvizjes së lirë të publik. Ekonomitë e rajonit
e dhomave të tregtisë dhe me investimet e huaja të mallrave / shërbimeve në të po përmirësojnë mjedisin e
industrisë nga Shqipëria, drejtpërdrejta dhe promovimin gjithë rajonin për të ulur kostot tyre të biznesit dhe ofrojnë
Bosnja dhe Hercegovina, e investimeve, komplet dhe për t’i bërë mallrat dhe kosto relativisht të ulëta të
Kosova, Maqedonia, Mali i shërbimeve përfshin: shërbimet më konkurruese në punës dhe shërbimeve, të
i Zi dhe Serbia, e cila krijoi reklamimin e lokacionit për të tregun global. Ajo gjithashtu kombinuara me një regjim
një platformë bashkëpunimi gjeneruar ndërgjegjësimin e promovon në mënyrë aktive të favorshëm tatimor.
në 2017 me qëllim të ofrimit markës; mjetet e inteligjencës ËB6region si një destinacion

PERIEN
EX
+ 15 YE
CE

ARS
CE

EX
PERIEN

PROFESIONALIZËM • GARANCI • CILËSI


ABONIME
INSTALIME
RIMBUSHJE

PËR MË SHUMË KONTAKTO GËZIMIN: 078 157 359 45


Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 15

“PRIZRENI LONDON CAFÉ”


TRADITA E BUKUR SHQIPTARE

Prizreni London Café” modest dhe flet pak,
është një dyqan i njohur por është specialist dhe
në 23 Vivian Ave, London shumë i përkushtuar ndaj
NW4 3UX UK. I njohur si profesionit të tij të dashur.
çelësi në prodhimin e ushqimit Ai mund të kontaktohet në
të cilësisë dhe takeaways, lokalin etij me Telefonin:
shërbime restorant, dyqan +44 2082026846 dhe me
kafeje, dhe grill. “Prizreni E-Mail: asllankureqi@
London Café” natyrisht që gmail.com. Ju bëjmë
vjen para klientëve të shumtë me dije se “Prizreni
nga e gjithë Londra me London Café” ndodhet
traditat më të mira shqiptare. në Adresa: 23 Vivian Ave,
London NW4 3UX, UK.
Byrekët e shijshëm me
mish e me gjizë, qepë e me Por ajo që e bën më
domate, të freskët e të gatuar tradicionale dhe profesionale
nga profesionistë të kësaj këtë vend është pastërtia,
tradite shqiptare, kebabat, kultura dhe respekti. Byreku
apo qoftet e shkëlqyera dhe është vlerë nvërtet më vete.
mjaft tradicionale shqiptare Shije e padiskutuar. Byreku
të gatuara nga mjeshtri i tyre, apo Bureku (shpesh edhe
Asllani dhe stafi i kualifikuar Lakror) është një gatesë
prej tij, pra si Coffee Shop - që bën pjesë tek brumërat
Coffee Grill - Takeway, Byrekë e pjekur e të mbushur,
specialë, Qofte tradicionale, i përgatitur nga petë të
Pica të ndryshme e mjaft të holla të njohura si filo.
tjera që e bëjnë këtë vend
të jetë më i frekuentuari dhe Byreku shumë i popullarizuar nga duart e mjeshtrit Asllan. Maqedonisë dhe trojeve
më i kulturuari në zonën e në kuzhinat e vendeve të Dhe pse, sepse Byreku tjera shqiptare dhe përgatitet
Hendon Central në Londër. ish Perandorisë Osmane, është pjesë e kuzhinës në variante të ndryshme.
tashmë është në tërë tradicionale shqiptare Ai mund të shërbehet
Asllan Kureqi është origjinalitetin e tij edhe këtu të Shqipërisë, Kosovës, i ftohtë ose i ngrohtë.

Prizreni London
Prizreni London Café
Café
Prizreni London Café është i njohur si çelësi në
prodhimin e ushqimit të cilësisë dhe takeaëays,
shërbime restorant, dyqan kafeje, dhe grill.

Prizreni Café me traditat më të


mira shqiptare
Coffee Shop - Coffee Grill -
Takeaway
Byrekë specialë
Qofte tradicionale
Pica të ndryshme

23 Vivian Ave,
+44 2082026846 asllankureqi@gmail.com London NW4 3UX, UK
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 16

SA LART JENI NGRITUR. SA LART


ËSHTË SHKRUAR EMRI JUAJ I MADH!
E
mri juaj?! Emri… mendim i frikshëm. Mendim dhe të na tërheqë në krahët Do ta lë atë në një grumbull të
Tashmë është bërë i trishtshëm. Po, po mjaft i e saj të buta, jashtë baltës grumbulluar në dysheme që të
vetëm një grumbull frikshëm. Se me emra të tillë së madhe kuturu të ngritur notoj nëpër ajër të marr frymë
kockash, dhe si eshtra të jargavitës ne shkatërruam një nga jargat e servilizmit tënd. thellë plot ujë baltërimi…
rënda më varet e shkalavitet epokë. Ne shkurtuam mijëra Dhe emri yt do të pështillet. E pra nëse do të ishe llucë
nën buzë. Se… e shkuara jetëra. Ne shkuam pas qindra Do të pështillet si mbytësi më dhe jeta do të ishte baltërim
është ajo që na vari këtë vite larg të Tjerëve. Me emra i madh i jargërimit. Dhe jeta do do të ishim të gjithë në atë
emër në buzë të qeta, të që lakuam dhe u sakatuam. të vazhdojë, do të na kërkojë, dyshemenë tënde dhe nuk
sinqerta, të urta, dashamirëse Do të isha më e ri duke do të na dashurojë me emra do të kishte rëndësi nëse ju
për të të lakuar e latuar. E zgjatur krahun tim ose duke që meritojnë të jenë të tillë. E kemi vlerësuar, ndihmuar
shkuara kur na u duke një u verbuar nga servilizmi yt, aty do të jetë dhe Ajo. Ajo jeta që të ngriheni në këtë pikë
thjalë. E shkuara kur kishe ose duke u ngashëruar në ime e mirë. Vetëm Ajo do të kaq të lartë, ku nuk arritët
arsyen të na thërrisje për të mes të miletit për xhepin tënd më dashurojë… dhe ajo do dot të shihni as veten
tashmen që të ndihej emri të majmë, sepse kjo është të më puthë, do të më tregojë tuaj… Apo kjo vërtet, vetëm
juaj i pafjalë… Eh, emri juaj. thjesht (meta)fizike, që do rrjedhat e saj me shkëlqim. nëse nuk keni ekzistuar
Unë gjithmonë e mbaja emrin të thotë asgjë, kam një krah Aty do të ndjejë edhe kockat dhe ende nuk ekzistoni?
tuaj nën gjuhën time. Në atë tjetër dhe i kam kujtimet e mia e vdekura të peshkut të Ju mbetët në llucë, se
vend të vogël nën gjuhën time. dhe ndoshta mund të notoj grumbulluar në sallatëra mbetët kocka nën gjuhë.
Dhe nuk mendoja se isha gati mjaftueshëm të arrijë në një pjatash të jargavitura … Jargët e juaja tashmë janë
të liroja buzët e mia. Nuk isha lloj ishulli ku nuk ka ekran të Emri yt do të jetë vetëm bojëra. Vetëm bojëra
gati të lejoja të dilni dhe të Madh e të vogël për të na shtrojë në dysheme. të fryra nga lojëra që ende
mërmërisni përgjithmonë e parë. Ndoshta shiriti i ngushtë Ai, pra emri yt do të jetojë nuk i keni kuptuar. Sa lart
përgjithmonë. E ndjeja dhe e i kësaj toke do të lejojë që atje përgjithmonë dhe do të jeni ngritur. Sa lart është
dija. E dija sepse kjo është një natyra të marrë kontrollin zvarritet nga pesha e urrejtjes. shkruar emri juaj i Madh!
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 17

“MOTHER TEREZA- ALBANIAN


UNION” NË MBLEDHJEN E FUNDVITIT
AGM (Annual General Meeting)

M
ë pëlqen aktiviteti,
festivja. Pjesëmarrja
aktive, kontributi,
përkatësia vullnetare,
aktivizimi, tradita, rizgjimi i
traditave, lojërat sportive,
tradicionalizmi popullor,
folklori, veshjet kulturore
tradicionale, shkolla e arsimit
plotësues shqip, Gjuha
Shqipe, Dr Zamira Ruspi,
kryetare dhe drejtuese e
“Mother Tereza- Albanian
Union” në Londër ndërhyn
me pasion. Është një hapësirë
që ka të Drejtat e Barabarta.
Një vend që ka ligjësi. Një
botë që ka liri. Një botë në
të cilën ecën edhe i gjithë
angazhimi i “Mother Tereza-
Albanian Union”. Aty ka
emra të angazhimit. Ka një të parashtruara ligjësisht televiziv në një kanal shqiptar, jeta mes nesh dhe rreth nesh
grup në mbarështrim dhe në shtetin ku jetojmë dhe këngëtari dhe arstisti që tashmë ka ndryshuar dhe
angazhim pa zë, pa mburrje, punojmë. Dhe ne të gjithë krijon forma komunikimi mes rikujton një thënie të torbave
pa “privilegje”. Nuk ka ndasi. të ftuarit tek AGM (Annual çiftelisë dhe gjuhës për sallën, tona në krah, tashmë është
Në të vërtetë qëllimi im është General Meeting) i “Mother të pranishmit dhe situatën. I një “flashback”, është pak
një botë pa kufij. Kjo është Tereza- Albanian Union” sigurt ai ka ardhur nga Lezha. e parëndësishme në mesin
një ide e re për të. Mbledhja kuptojmë në heshtje dhe me Tekstet e këngëve janë tonë, ne ecim tashmë përpara.
e “Mother Tereza- Albanian intelektin e sallës se njerëzimi pa kornizë, pa gjeografi të Edhe Esat Braçe, nga shoqata
Union” është sikurse ka “tejkaluar” kapacitetin caktuar, në gojën e tij dhe në e tij sjell urime dhe mesazhe,
njihet si një familje nga të mbajtës të planetit, edhe ata perceptimin që punon enkas edhe Alb Uk TV e Helidonit
gjitha trevat gjeografike. me punë. Dhe bashkëshortët. vijnë të gjithë dhe të gjitha ka detyrën e filmimit dhe
Burrat ngrejnë dolli dhe Dhe shtëpitë. Megjithatë, momentalisht. Dhe bukuria mesazhit të tij edhe të tjerët
shëndete dhe diskutojnë me është një idil i një mbrëmje e mesazheve të këngëve nga salla, Xhavit Gasa reciton
nënat që bashkërisht shtojnë të ndjeshme festive, Queens duartrokitet nga të gjithë dhe një poezi, që i paraprin pastaj
dorovitet nga Nardi, Ceni, asaj që sjell Sami Islami.
Shkëlqimi e mjaft të tjerë. Është një natë ku nuk mungon
Fotot e sallës plot, prezenca e Ambasadave të
duartrokitjet, gra me rroba të Shqipërisë dhe Kosovës, ku
ndryshme, biblikisht duke i nuk mungojnë edhe aktivistë
mbajtur ritualet dhe kuranisht të tjerë si Ruzhdi Jata e mjaft
duke rikujtuar se është të tjerë. E gërshetuar. AGM
Nata e Kadrit në këtë festë (Annual General Meeting) i
të tillë të mirëorganizuar. “Mother Tereza- Albanian
Ushtria vullnetare, njërëzit Union” tregon se rruga,
zemërmirë, Kryetari i Bordit përkushtimi dhe angazhimi
të “Mother Tereza- Albanian po shkojnë në udhë ungjillore.
Union”, mësueset e shkollës, Angazhmi dhe angazhuesi
drejtueset e shoqatës i gjithë i pëlqen direktivat e rastit
stafi është jo shumë prapa të AGM (Annual General
gjithë këtij angazhimi masiv, Meeting) i “Mother Tereza-
duke ndryshuar rolet, të sigurt Albanian Union”, Gjuha
në angazhimin, msionin, e jashtëzakonshme e
mirëqenëse të brezave që qëllimin, veprimtarinë e tyre komunikimit, nuk tregon
rriten në dy gjeografi. Unë Arms, dy të ftuar specialë në kohë tjetër. Në kohë që flet ndryshe, nga mesazhi njeriu
them Ju jeni duke punuar të ardhur nga Shqipëria, edhe me gojën dhe vëmendjen në sallë dhe jashtë saj
natyrshëm, bukur, ndjeshëm, dheu mëmë, Mësuesi i e Kryetarit të Forumit dhe ndjehet mirë dhe gruaja ime
dhe e gjithë puna juaj bashkon Matematikës nga një shkollë drejtuesit të “Ardhmëria” thotë se ai ndoshta është
dhe respekton, rreh dhe në Atdhe dhe folkloristi Gjon Lutfi Vata. Vata del nga festa mesazhi më i mirë që na
intrigon dilemat rreth skajeve Frroku, drejtuesi i një emisioni ndërsa flasim rreth asaj se si duhet të gjithëve në këto ditë.
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 18

MAGJIA E MANAVE pastaj tentonte të ndalonte


kollën derisa dukej sikur po ia
merrte frymën e saj. Derisa nga

S
larg i sollën një makinë. E atë
htëpia ku unë u rrita, Më theu zemrën kur e pashë brumë në lëndinë dhe e mbyllja
e mbante me vete. Që e vogël
është bërë një me atë që kurë s’e kisha parë. Ishte në errësirën e ëndërrave të mia,
kishte punë me frymëmarrjen.
shtëpinë e përjetshme të tashmë thjesht një rrangallë pa atë xixllë me duart e vockla, atë
Ajo makinë duket se më ndjek
Gjyshit. Unë mezi dalloj midis kujtime. Një sënduk i flakur, vajzushkë ku gishtat e hollë
edhe tani. Ajo duket me sy të
shtëpisë të saj më
gjelbër gjatë natës dhe qëndron
dhe gjyshit ledhatonin
në derën e hapur që kurrë nuk
tim, dhe ëndërrat.
e kuptoj pse duhet të qëndrojë
të dy kanë Dhe akoma
atje. Dera prej saj asnjëherë
hequr dorë peltja e
nuk u mbyll. Mbeti e fshehur
nga hija e vetme që
në atë makth ku insistonte
manave të unë do të ha
të bëhej palë me mua në të
bardha dhe është peltja
njëjtin korridor që do të deshte
atyre dy të e manave.
të ishte dhe gjyshi im. Unë kam
tjerave me Manat që
dashur gjithmonë të rend si i
ngjyra të mblidhnin
çlirët pas kësaj ane të shtëpisë.
zeza dhe doçkat e
Magjia që kishte shtëpia
të kuqe. saj ishin
tashmë ishte zhdukur. Ajo
Të lodhur më të mirat.
kishte thellë në ëndërra të
nga ikjet Ajo ishte
gjata e të largëta. Fshiva sytë,
masive, e qeshur.
ndërsa po zgjasja duart tek
braktisjet Dhe qeshte
manat në tryezë, ndjeva se aty
e këtyre derisa e
strukej diçka më e magjishme,
viteve, po zinte kolla.
ndjeva se ende po e ndiqja
aq dhe Më shumë
magjinë që ulej në papafingo të
nga frymërat që ecin vetëm i brakstisur, i mëkatur. Doja se një kollë ishte dhe koha që
shtëpisë që nuk e pashë kurrë.
brenda skallmave të tyre të kisha përsëri kujtime, doja ndryshonte shpesh. Dhe ajo
kanë mbetur ndoshta me sytë të ribleja të gjitha memorjet.
varur diku në ndonjë pikë ku Dhe sikurse ndodh në të tilla
manat e fundit gëlltiteshin raste, Njeriu i asaj dynjaje, në
nga zogjtë pafund të verës. zgullimën e tij kërkon të hapë
Vetëm unë ndjej disi banka e të shkruajë e të firmosë
ndryshe prezencën time të çeqe, për të mos thënë dengje
dikurshme. Jam ende fëmijë e dengje me para nga shtete e
duke u rrëzuar e ngritur në vende të ndryshme. Ishte kot.
ato dysheme, në ato mure, As edhe të gjitha paratë në botë
nën ato mana të shijshme. nuk mund t’i blinin kujtimet.
Habitshëm përditë e përnatë Magjia me të cilën isha rritur
jam në shtëpi, dhe ashtu me të kishte vdekur. Nuk kisha
ngulthmi rimarë drejtimin më fëmijëri që të binte mbi
nëpër korridor dhe nëpër zhardhokë të bardhë, që vinin
kuzhinë dhe tani unë jam duke në jetën e tyre pranverore
zhurmuar nëpër dysheme. nën derdhjen e gëzofit dhe
Nuk ka njeri! Nuka ka njeri, të pjalmnin ballin me freskinë
fshij sytë dhe e kuptoj këtë dhe aromën e tyre. Ata ishin
togfjalësh që do të thotë sikurse bora që bie për herë
“Largohu nga mahija ime!” të parë në sytë tanë. Dhe
Të largohem? Të iki? tashmë ishin fshirë. Atje nuk
Unë që kam çelësin e të ishte bishtalecja ime e dashur
gjithë këtyre kujtimeve… e fëmijërisë, nuk binte më borë
unë të largohem?! që ta shembja me sa forcë që
E habitshme. E kisha atë bullafiqe të vogël,
mistershme. E dhimbshme. me të cilën kaloja mjaft kohë.
Dhe bëj ashtu lehtazi, me Dhe pastaj t’i thoja se shumë
përkujdesjen më të madhe e shumë e doja… dhe kur të
për zhurmën, të bëj andej nga rriteshim… Ah, kur u rritëm.
kovçeku i madh i shtëpisë, Kur u rritëm? Doja t’i thoja: “Më
atë që stërgjyshi e pati pëlqen të jem i vjetër në moshë
sjellë nga larg të gdhendur kaq të re”. Mblidhnim mana me
e të zbukuruar për merak. të dhe laparosesha unë e ajo
Mendova se stolitë e qeshte me dënesë. Hapësirat
Nënës sime mund të ishin e gojës, faqet, flokët, duart,
atje, por as nuk kuptohej këmisha ime me mana. Pastaj
se çfarë ishte bërë me ta. rrokullisesha bashkë me të si
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 19
SHQIPTARËT NË LONDËR KUNDËR VJEDHJES SË VOTËS
Nga Gazmend Cufaj ardhur në pushtet nëpërmjet ndiqni nga Londra z. Rama, përpara ligjit, e drejta e votës,

H
alil Kabashi nga mashtrimit, krimit elektoral, kryeministrit të kasetave të janë principet kryesore të
Hasi i Kukësit, një blerjes dhe shitjes së votës. krimit dhe turpit shqiptar. çdo shoqërie demokratike”
njeri i betuar për Dihet qartë tashmë se në çdo Shqiptarët nuk mund ta – thuhej në deklaratën
demokracinë, një aktivist vend të Europës po të kishin tolerojnë një diktaturë të paraprake të Degës së PD-
dhe demokrat që ka marë dalë tmerre dhe regjistrime të re në Europë, nuk mund së në Londër. por tashmë
pjesë dhe ka përfunduar tilla origjinale, autentike nga ta tolerojnë sundimin e dihet se të gjithë Shqiptarët
edhe në spital nga Gazi vetë autoritetet ligjzbatuese Shqipërisë, nga një oligark, në Londër kundërshtojnë me
Lotsjellës ishte ai që i tha shqiptare, i gjithë populli do nga një kryekriminel. forcë që qeveria shqiptare
Kryeminsitrit shqiptar në të ishte në këmbë. Ju kërkojmë të gjithë të qëndrojë në detyrë për sa
Londër se është mashtrues. “Sot protestojmë vëllezër dhe shqiptarëve kudo ku janë, kohë Shqipëria cilësohet delja
Ndaj, jo më kot ne protestuam motra shqiptare kudo që na liria, demokracia, barazia e zezë e Europës.
kundër kryeministrit Edi
Rama, ndërsa ndodhej në
Londër për një Forum. Ne
protestuam, pasi qeveria
shqiptare është kapur në
përgjime në bashkëpunim
me mafian për vjedhjen e
zgjedhjeve të vitit 2017. Me
pankarta dhe thirrjet “Rama
ik” një grup i mirëorganizuar
kërkuam largimin nga detyra
e kryeministrit të Shqipërisë
pas publikimit të bisedave ku
provohet blerja e votës me
paratë e krimit.
Duke mësuar faktin, se gazeta
më e madhe në Europë BILD
ka publikuar përgjime të cila
dëshmojnë se kjo qeveri ka
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 20

NJË FESTIVAL ISO-POLIFONIK NDRYSHE


Nga Timo Mërkuri si e qysh. Kështu që, duke e kombëtar, të organizuar nga Rudian Ziai etj për kënaqsinë

D
itët e 25 dhe 26 Maj ndjekur pas Herën, pak në shteti. Ndonëse nga gjeografia që na japin me talentin e
2019 në Pilur të Himarës distancë, si çdo i dashuruar, pjesmarëse e grupeve tyre, por pak mendojmë se
ishin ditë të veçanta. Në ariti në Pilur dhe u ul në hijen ishte një aktivitet rajonal. sa shumë mund e përpjekje,
qoftë se shprehjen “ditë” do e lisave. Aty, melankolik siç Këngët ndiqnin njera tjetrën shpenzime vetiake e sakrifica
ta konceptojmë si periudhë ishte ja nisi një kënge dashurie dhe kur e them këtë nuk u është dashur të bëjnë këta
kohore me aktivitet njerëzor drejtuar Herës, e cila ngadalsoi gabohem.Nuk ishte vetëm artistë dhe shokët e tyre për ta
dhe “natën” si periudhë kohore hapin qiellor që ta dëgjonte koha e konkurimit, koha me mbajtur gjallë dhe për ta ngritur
pushimi dhe gjumi, atëherë do këngën që i këndohej asaj nga këngë. E vërtetë që në skenën në nivele bashkëkohore, duke
të thoshnim se ditët e 25 dhe zoti i dashuruar me ‘te. Flladi konkuruese ngjiteshin grupet e shpëtuar nga vulgarizimi këtë
26 majit 2019 ishin të gjata sa që frynte nëpër gjethet e lisave me përbërjen e njohur, por para pasuri të popullit. Duartrokitjet
dyfishi i ditëve të tjera të vitit shndrohej në një iso , që e dhe pas konkurimit në shesh që u japim janë më e pakta.
sepse fillonin herët në mëngez, bënte më të bukur këngën e krijoheshin e rikrijoheshin grupe Nuk mund të mjaftohemi
porsa lindte dielli dhe mbaronin Zeusit. Herës i pëlqeu kënga me këngëtarë nga grupe të vetëm me çmimin “Këngëtarja
rreth orës 5 të mëngezit pasi dhe domosdo edhe këngëtari. ndryshme, fshatarë, të ftuar të më e mirë” dhënë Erimioni
bënin harkun kohor të ditës, Por ajo që ka rëndësi është cilët nuk konkuronin me ndonjë, Mërkurit, “Kthyesi më i mirë
për t’ja lënë vendin natës pak fakti që i pëlqeu edhe vendi në mos sfidonin vetë Zeusin. “ Ersid Gjokës apo “Hedhësi
orëshe. Dhe nuk ishin ditë me pyllin e lisave, gjethet e Koha modern që jetojmë më i mirë” Vendim Kapajt. .
të zakonëshme, me rutinën të cilëve fëshfërijnë si iso e e ka lënë paakëz mënjanë Ata nuk janë zogj që të rojnë
tradicionale të një fshati malor. një kënge dashurie. Zeusi u këngën popullore, folkun me këngën ,por edhe zogu
Punët e zakonëshme të një martua me Herën dhe vendit tradicional shqiptar qoftë me , vetëm me këngën nuk ron .
jete fshati u kryen më së miri, që quhej Piluri i la si dhuratë një indiferentizëm qytetar E veçantë e këtij aktiviteti ishte
madje edhe më mirë se ditët e mirënjohjeje këngën. Kështu por edhe me një mëënjanim fakti që nuk kufizohej vetëm
tjera qoftë nga cilësia qoftë dhe shpjegohet që në Pilur, institucional.. Përgjithësisht me këngë e valle. “Festivali i
nga mënyra. Sepse të gjithë
nxitonin drejt sheshit të fshatit
ku në çdo orë të ditës e natës
ushtonte kënga iso-polifonike
e njerëzve që bashkoheshin
vetiu në grupe këngëtarësh.
Dhe nuk ishin vetëm banorët
e fshatit ata që mblidheshin
në këtë shesh të bukur
fshati. Banorët e fshatit ishin
në minorancë numërike në
raport me miqtë e ardhur
nga tetë bashki dhe turistët
e shumtë që lëvrinin e
sodisnin në çdo anë të fshatit.
Prania e deputetit Alket
Hyseni, prefektit Flamur
Manaj, kompozitorit Eno
Koço, gazetarëve Arben
Bllaci dhe Erjola Rusi,
pedagogia Iris Luarasi, Dr
Albert Habazaj, poetit Petrit
Ruka etj të pritur nga Kryetari i edhe pot ë mos këndosh grupet iso-polifonike pak tufave të deleve” ishte pjesë
Bashkisë Himarë, i mirënjohuri vetë, këndon era me melodi ose aspak mbështeten nga përbërëse e e këtij aktiviteti
Gjergji Goro dëshmon dashurie.Prandaj janë kaqë bashkitë dhe nga shteti. dhe më kryesorja ishte i
për një ditë ceremonial. të bukura këngët e Pilurit, se Është dashuria e artistëve për veçantë. Vlerësimi i Simo
Prania e grupeve iso-polifonike janë këngë dashuri-perëndie. këngën e vallen, është pasioni Balës me çmimin “Tufa më
nga Himara, Nivica, Vranishti, Prandaj në Pilur të gjithë i tyre për ta mbajtur gjallë këtë e mirë”, çmimet befasuese
Saranda, Delvina, Lunxhëria, banorët këndojnë e vallzojnë. art, janë shpenzimete tyre “Cjapi më i mirë i tufës”dhenë
Tërbaçi, Tepelena, Mallakastra Kjo është arsyeja që Kristo personale dhe familjare që e Angjello Belerit, “Dashi më i
dhe sigurisht nga Piluri Çipa mendoi që të organizonte ushqejnë këtë art nëpërmjet mirë i tufës” dhënë Jani Buta
mikpritës ishin prezantimi i një në Pilur Festivalin e Parë krijimit të grupeve amatore. apo “Bejka me e mirë” dhënë
dite të mbushur me këngë. të Këngës Iso-Polifonike Dhe gjithë këtë sakrificë Milto Gjiçalit ishin jo vetëm një
Legjenda thotë se Piluri “Netët e Bejkës së Bardhë”. ekonomike familjare e bëjnë vlerësim për punën e tyre, por
lindi nga kënga. Dhe jo nga Thëret nipin e tij, gazetarin e për ne. Ne krenohemi me dhe një ftesë për barinjtë e
një këngë dosido por nga mirënjohur Aleksandër Çipa punën e tyre, me talentin e tjerë për një punë më të mirë.
një këngë perëndie. Zeuzi dhe bashkë me të hedhin në tyre. Ne e duartrokasim Kristo Paraqitja e krijimtarisë letraro-
i Dodonës dëshironte që ti letër konturet e nje aktiviteti, i Çipën, Erimioni Mërkurin, artistike të Timo Mërkurit dhe
propozonte Herës por s’dinte cili qysh në natën e tij të parë, Ajet Dukën, Elsid Gjokën e Kleo Latit ishte një dritare e
pati jehonën e një aktiviteti Vendim Kapajn, Eleni Priftin e re e hapur në këtë aktivitet.
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 21
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 22

SUPERMARKETI “HILAL
FOOD” PRANË SHQIPTARËVE
S
upermarketi “Hilal domate dhe makarona. Kur strategjikisht në dy zona të janë gjithmonë në fund të
Food” natyrisht tashmë del, i ke duart plot dhe ke marketit. Në momentin që hyn dyqanit ose në një aneks të
është një nga qendrat shpenzuar shumë më shumë në market, thuajse gjithmonë duhur, me një cilësi të lartë
më të dashura të tregëtisë nga ç’kishe ndërmend. Si përballesh me këtë kategori e me një çmim konkurues.
së ushqimeve tradicionale ndodhi kjo? Është pjesërisht produktesh. Është rruga Qëllimi është që konsumatori
e më gjerë për të gjithë ajo që gjeni këtu dhe pjesërisht e vetme për të shkuar tek të shijojë gjithë marketin, të
shqiptarët e Londrës. Një nga ajo që ju nuk e kishit menduar produktet që të nevojiten dhe shtojë në shportë gjëra që

supermarketet më të dashur e ta gjeni. Pra këtu është e gjitha. s’u shmangesh dot. Gjithashtu, me siguri i nevojiten dhe në
më të ndjeshëm ndaj halleve Kudo t’i bëni pazaret, marketet gjenden tek kasa, për një fund të gjejë ato për çfarë
dhe problemeve të shqiptarëve, janë të ndërtuara në mënyrë të blerje të fundit para pagesës. erdhi. Produktet e freksëta,
tashmë është dhe një arsye më tillë, që konsumatorët të blejnë Produktet e rëndësishme, frutat dhe perimet, janë
shumë për pronarin e tij, pasi më shumë dhe të blejnë më si buka, bulmeti apo mishi, gjithmonë në hyrje të marketit.
ai mbetet gjithnjë në ndihmë të shtrenjtë. Karrocat
klientëve dhe atyre në nevojë. dhe shportat janë
Jo pak herë ka bërë me një një ndër shkaktarët
arsye të ndjeshme ndihmën e tij kryesorë të këtyre
në njerëz në nevojë dhe për ata shpenzimeve të
që janë të sëmurë. Dhe mbetet tepërta. Sa më e
kështu më i miri, më i dashuri, madhe karroca, apo
më i respektuari në mesin e të shporta me rrota,
gjithë supermarketeve të këtij aq më shumë vend
lloji në Londër. Mehmeti, është kemi për të mbushur
një djalë i ri, është djali i pronarit dhe na krijohet
dhe gjithnjë jashtë kohës së iluzioni sikur s’kemi
tij të pushimit dhe në kohë të blerë mjaftueshëm.
tillë, ai gjendet pranë babait Kur të dilni herës
në këtë biznes të respektuar. tjetër për pazare,
Gjithnjë bashkë me stafin e merrni një shportë
papërtueshëm ata përkujdesen të konsiderueshme,
mrekullisht për furnizimin që mbahet në
dhe cilësinë dhe për çmimet dorë. Ushqimet e
efikase. Kështu ndodh realisht. pashëndetshme
Hyni në supermarketin “Hilal si çokollatat e
Food Centre” në Kilburn High patatinat janë
Road për të blerë vezë, disa gjithmonë vendosur
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 23

SPORT - FUTBOLL

“DJEMTË E VOKRIT!” FILLUAN TË SHKRUAJNË


HISTORINË E KOSOVËS SË FUTBOLLIT
N
isi tashmë të shkruhet. Sofjes, ku tifozëria mori frymë nga gëzimi. Vlerësimi është Dhe dihet se Dituria është
E hënë, e dhjeta ditë thellë dhe kundërshtari vendas merituar, loja tashmë nuk është fuqi. Fuqia tregoi edhe në
e qershorit të 2019- u përpoq të merrte frymë. më e fshehur dhe ajo është Sofje se asnjëherë nuk është
ës. Nisi të shkruhet në të Dhe unë bërtita dhe u madje loja e orëve që luhen e humbur. Dhe e gjitha është
gjelbër. Nisi në mjedisin e betova me skicën time edhe jashtë fushës së blertë. E në këmbë. në këmbë për të
zhurmët. Aty ku patriotizmi ku pashë se mendimet u prek, eh e prek. Është jo vetëm festuar dhe fitore të tjera…
luan me zemrat e atyre që thyen në një kanavacë, ku thjesht një fitore që preket, por Po. Në një kohë të thyer,
shohin topin e rrumbullakët arti i sportit kërkonte artin që të prek me dëshirën më të burrat e Kosovës nuk e kishin
ndryshe nga sa kuotohet dhe e shkrimit. Tashmë gjatë fuqishme patriotike edhe si një këtë rast, edhe kur e kishin të
kuptohet. Pikërisht nga ata që gjithë ditës tjetër unë vetëm formë diplomacie për tu thënë Madhin e të papërsëritshmin
u quajtën sot “Djemtë e Vokrit!” do të flas… Do të flas… edhe të tjerëve, madje edhe Vokri, por tashmë të gjithë
U shkruajt aty ku vrapi i fushës Natyra dhe Fuqia e Natyrës, grekëve, edhe spanjollëve… e kanë privilegjin e “Djemve
së blertë u bë sinkron i vrapit të të gjithë e dimë se çfarë do të edhe të tjerëve, që nuk e të Vokrit”. Kjo pjesë nuk u
miliona shqiptarëve që vrapuan thotë e drejtë e vonuar. Fundja kanë njohur Kosovën, vraponi thye. Ndërfaqja e gjuhës dhe
sa fizikisht dhe mendërisht më mirë vonë se sa kurrë. sikurse vrapuam ne në fushën mendjes, iku me vegimin e
për të qenë aty ku filloi të Asnjë nga vëllezërit e motrat e blertë të na njihni Pavarësinë. skuqur. Dëgjoni. Urtësia kurrë
shkruhet bukur dhe gëzueshëm e largëta dhe të afërta që Ne ju premtojmë se edhe ju nuk bërtet, ju e dini. Por fitorja
Historia e Futbollit të Kosovës. mendojnë se patriotizmi është një ditë do ta kuptoni sikurse pritet më britma deri në Qiell.
Dhe kështu vrapi udhëtoi nëpër edhe në shall, nuk pushuan së Ylli i Futbollit Bullgar, Berbatov Faleminderit o Zot për ditët që
kampuset e këtij universiteti që bërtituri nga gëzimi, treguan që tha: “Më mahniti Kosova!” u fale shqiptarëve të tregojnë
prej kohësh prodhon talente. hapur se patriotizmi duhet të Çka është natyra e futbollit? veten dhe aftësitë e tyre.
Talente! Sot ishin “Djemtë e trajtohet edhe me shënuesit Çka është fitorja e Fushës së Faleminderit djemve meritorë!
Vokrit!” Zelli dhe vullneti i tyre e fushës. Të gjithë janë të Blertë? Shteti origjinal? Shteti Meritorja e tyre u tregua dhe
më preku, e më preku dhe gëzuar. Është detyrë e tyre perfekt? Shteti i dedikuar me fanellën e ngritur me numrin
më delegoi në stacionin e ri të kenë të drejtë të zhdukin të forcohet edhe mes artit dhjetë në respekt të Zenelit. Një
të sapoduartrokitur të vlerës atë që pjesës tjetër të Kombit të bukur të lojës me top. fitore që iu dedikua edhe atij…

së Futbollit të Kosovës. Unë shqiptar i ishte mohuar. Natyra e Topit, tashmë dhe Pra nisi të shkruhet… Jo vetëm
e kuptov si një rregull dhe Dhe unë bërtas, bërtas me dhurata e Zotit, duartrokitja si fitore 3:2 ndaj Bullgarisë në
vrapova derisa vizioni im ishte ta për shënuesit, Rashicën, dhe kënga bashkë për fitoren Sofje, por si një njohje më e
zhdukur e vendosur në mes Murriqin…, bërtas për fitoren e Kosovës. Kosova, pra edhe madhe e Kosovës së Futbollit
të fushës së futbollit, aty në të e kosovës, për ekipin. Kosova e Futbollit, tashmë në arenën e madhe të kësaj
gjelbrën e barit në stadiumin e Të gjithë bërtasin e nde ka mësuar. Është plot dituri. loje mjaft popullore në Botë.
Nr. 11 KORRIK /
JULY 2019
P 24