You are on page 1of 6

Uttam C Jain

 Born in Malwara , Rajasthan in 1934.

 Obtained a bachelor degree in architecture from IIT Khargapur in 1958..

 Awarded a scholarship for advanced studies by the university of Tucuman ,Argentina.

 He set up his practice in Bombay in 1961.

 Jain has taught several universities all over India and in USA,AUSTRALIA,
BANGLADESH,PAKISTAN,SINGAPUR.

 He has won several architectural competitions and served as jury member in many.

 Currently he is the editor of the journal of Indian institute of architects.

KEY PROJECTS

 University of Jodhpur, Jodhpur, India, 1969-1999, Institutional

 Kota college of engineering,1984-1996, Institutional

 Indira Gandhi Institute of Development Research, Bombay, India, 1985-1987, Institutional

 Capitol Complex, Naya Raipur, India, 2006-Ongoing, Institutional

 Aga Khan School, Mundra, India, 2002-2006, Institutional

 Umaid Heritage, Jodhpur, India, 2003-2005, Master Plan

 Prerna Sthala, Yavatmal, India, 2002-2003, Memorial

 Landmark, Bombay, India, 1993-2002, Workspace

 Habibganj Railway Station, Bhopal, India, 1989-1995, Transport

Philosophy

 The efforts are directed towards creating a preference in the public mind for consumption of good design
in their day to day living.

 The immediate surroundings is source of construction materials; snow, stone, straw, reed, wood or mud
is the indigenous materials for constructing an enclosure.

 The relationship between human being and the building being established, what develops and grows
around becomes a measure for man and his society.

 Spatial configuration in his design is an attempt to invoke a spirit that will establish a symbiotic bond
between the present and the past.
1. APPROPRIATNESS

In the context of function and technology are universal in their appeal .

To Jain there should be high technology too and bare existence to cross consumerism, all of which are to be duly
related to time, space, local, and context that is what is appropriate for Jain.

2. INDIANESS

• Jain was inspired by the evolution of life and creation as laid down in the vastu shastra, panchbhutas.

• The shape and form of the Buddhist chaitya the Jain Gufa.

• Mughal arch, Christian cross and Hindu navagraha mandala.

3. USE OF LOCAL RESOURCES

• In his work Jain contently tries to establish an equation between what he calls the three.

• Place: not just the site but the environment.

• People: there values there are in built needs and demands in human beings which just cannot be ignored.

• Personality and eye factor: the architect own intellectual essence, perceptions, experience and responses
which he brings to his design.

• Translating these Indian symbols he has created unique designs.


Engineering College complex, Kota , Rajasthan

• The Engineering College complex near Kota in Rajasthan is planned over 140-hectare site along the south-
east bank of the River Chambal.

• It is accessible from the road leading to the Rana Pratap Sagar Dam.

• The complex with a built-up area of 2, 45,000 square meters, is predominantly residentially in nature.

• The main concept revolves around the principles ‘interaction at every stage” and “man on foot”.

• This necessitated evolving close-knit pedestrian core intercepted with landscaped courts where students
can pause and establish contact beyond the teaching areas.

• The vaulted roof all along the main spinal corridor that connects the different faculties and common
facilities not only gives visual cohesiveness but also creates an air cushion, keeping the movement areas
relatively cool and bearable.

• Evocative of the morphology of a desert settlement, the layout assimilates the architecture of street fronts
and public squares for learning.

• Indigenous stone and surplus manpower, typical of the Indian situation, have been used to the maximum
extent possible.

• Considering the rock surface of the entire area and the hot climate, the site has been tropicalised with
dense forestation, especially in the areas outside the building zones.

• Kota stone, being locally available, has been fully exploited in the design of the campus buildings.

• Two natural shades of the stone have been used.

• Natural materials are left untreated, revealing their texture through a play of light and shade.

• A combination load-bearing stone walls and reinforced-concrete frames has been used as the basis of the
structural system.

Lecture theatres at JODHPUR UNIVERSITY

• The Jodhpur University Campus Extension in Jodhpur city comprises a dozen separate academic, residential
and service buildings.

• There is a cluster of lecture theatres, botany and zoology laboratories, the Faculty of Arts and Social
Sciences, a central library, printing press and housing.

• Though designed for different uses and for accommodating a varying scope of work, these component parts
are knit together to form an organic whole.

Features:

• The design attempts to imbibe the spirit of the architectural heritage of Jodhpur city.

• The planning of the cluster is kept simple to evoke the use of local stone for both structural and non-
structural requirements.

• A simple plan is achieved by placing four rectangular lecture halls in two sets of twin units symmetrically
along a central axis.

• A ramp leads up to a raised central court, which is a transitional space between the theatres.

• The space below these steps and the central court is proposed for storage.

• Wide stone steps are provided on either side of the cluster where informal talks could be held in winter.

• All the components were conceived of as simple structures based on small repetitive modules.

• The modules are capable of being built by hand, using traditional and simple means of construction which
local craftsmen were familiar with.

• Stone is used profusely as finishing material and is left natural on the exterior as in the traditional buildings
in Jodhpur city.

• Stone bonded in lime mortar is used to keep down the cost of materials and to provide jobs for local skilled
labour.

• Various traditional elements from Jodhpur city are also incorporated in the design: a ramp entry defined by
a gate ; narrow street-like spaces formed by high walls on either side ; small openings in bare, stone textured
walls.

• The entire cluster rises gradually from both sides to the narrow central open space. This is reminiscent of
traditional hillside cluster formations so typical of the region.

• The stepped section helped in developing a series of clerestories which provide natural light.

• The design shows concern for climate and economy.

• Locally available materials predominantly yellow sandstone, were extensively used to economise the cost.

• To make buildings responsive to the local culture, climate, people and materials, the design principles were
derived from both traditional Indian architecture and modernism.

Related Interests