Nama Murid

Tahun 6

SK DATUK ISMAIL SAADON KOTA TINGGI, JOHOR

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2010
PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN

TAHUN 6
Satu jam

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. 2. 3.

Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan. Jawab semua soalan. Tiap tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A,B,C dan D. bagi setiap soalan, pilih satu jawapan sahaja. Hitamkan jawapan kamu pada kertas jawapan objektif yang disediakan. Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat. Kemudian hitamkan jawapan yang baru.

4.

Kertas soalan ini mengandungi 6 halaman bercetak

b) Tidak perlu mementingkan aspek kebersihan diri.MELAINKAN : a) Mandi dan cuci rambut supaya badan dan rambut bersih. Langkah positif yang perlu diambil para remaja dalam menghadapi perubahan fizikal adalah : a) Menganggap perubahan fizikal. Remaja lelaki akan mengalami perubahan fizikal ketika zaman peralihan dari zaman kanak kanak. c) Elakkan berkongsi pakaian. d) Guna stokin yang tidak dicuci 5. c) Menyimpan segala masalah sendirian. 3. __________adalah senarai nutrien yang terkandung dalam makanan. d) Mencari rakan rakan yang bermasalah sosial. Berikut adalah tips untuk menjaga kebersihan diri. A adalah: a) Estrogen b) Progesterone c) Androgen d) Testosterone 6. a) Tarikh luput penggunaan b) Isipadu c) Komposisi makanan d) Nama dan alamat pengilang 8. tuala dan sikat bagi menghindari penyakit kulit dan kutu.KECUALI : a) Jenama makanan b) Komposisi makanan c) Isipadu d) Warna makanan 7. Hormone___A______ akan menyebabkan berlakunya haid kepada remaja perempuan. Imej Kendiri terdiri daripada beberapa imej KECUALI : a) Imej fizikal b) Imej sosial c) Imej rohani d) Imej pengalaman . Antara maklumat yang terdapat pada label kandungan produk makanan adalah seperti di bawah. Remaja perempuan juga akan mengalami perubahan fizikal ketika zaman peralihan dari kanak kanak KECUALI : a) Tumbuh bulu pubis b) Punggung melebar c) Ketinggian menurun d) Bentuk badan berubah 4. tidak berbau dan berasa segar b) Pakai pakaian dalam yang bersih dan kering bagi mengelakkan penyakit kulit.1. Berikut adalah perubahan yang berlaku KECUALI : a) Suara menjadi halus b) Dada dan bahu melebar c) Tumbuh jerawat d) Tumbuh bulu ketiak 2. emosi dan social sebagai perkara normal semasa remaja.

Konflik yang tidak diuruskan akan menyebabkan : a) Stress b) Ketenangan c) Keyakinan bertambah d) Kesihatan semakin baik 10.KECUALI : a) Maruah dan nama baik keluarga penagih tercemar b) Keluarga penagih disisih oleh masyarakat c) Rumah tangga menjadi porak peranda d) Hubungan kekeluargaan dengan jiran jiran semakin erat 15. a) Gagal dalam pelajaran kerana kurang tumpuan b) Wajah akan bertambah cantik dan menarik c) Sikap buruk dalam diri bertukar menjadi baik d) Membenci jenayah 14.9. Agensi a) b) c) d) kerajaan yang terlibat secara langsung dalam penyalahgunaan dadah adalah : Agensi Pelancongan Agensi Kekeluargaan Agensi Antidadah Kebangsaan Kementerian Pelajaran Malaysia 16. Faktor a) b) c) d) faktor yang mempengaruhi imej fizikal adalah seperti berikut KECUALI : Makanan dan pemakanan Pengalaman Senaman Penyakit 11. Konflik ialah satu situasi yang memaksa kita memilih dan membuat keputusan tentang dua matlamat. Kesan pengambilan dadah adalah terdedah kepada penyakit AIDS. Berikut adalah kesan pengambilan dadah terhadap keluarga. Antara cara menangani konflik dan stress adalah seperti di bawah KECUALI: a) Aktiviti rekreasi b) Memendamkan masalah sendirian c) Bersenam d) Beribadat 13. Langkah langkah mencegah pengambilan dadah adalah seperti berikut . Tarikh luput dilihat sebelum membeli sesuatu produk kerana: a) Supaya makanan yang kita beli berkeadaan baik b) Supaya tarikh tersebut tidak melangkaui tarikh lahir anda c) Supaya kita dapat mengetahui bahan tambahan dalam ramuan makanan . Selain itu. KECUALI: a) Memilih kawan kawan yang terjebak dengan rokok dan dadah b) Patuh pada ajaran agama c) Mengamalkan cara hidup dan sihat d) Melibatkan diri dengan aktiviti luar bilik darjah 17. pengambilan dadah akan menyebabkan . Konflik dan stress boleh mendatangkan kesan pada kesihatan seperti berikut melainkan: a) Sukar tidur b) Hilang selera makan c) Denyutan jantung meningkat d) Kanser hidung 12.

Hormon yang menggalakkan pembentukan ciri ciri sekunder bagi remaja lelaki seperti pertumbuhan bulu halus di ketiak ialah : a) Protozoa b) Androgen c) Kromosom d) Malism 19. KECUALI : a) Penglibatan dalam acara debat dan syarahan b) Beramah mesra dan bergaul dengan masyarakat c) Memberikan ucapan penghargaan kepada rakan yang Berjaya. Imej mental dan imej emosi dipengaruhi beberapa factor. KECUALI : a) Membantu ibu bapa pada waktu lapang b) Mencium tangan ibu bapa sebagai tanda menghormati mereka c) Mementingkan kawan kawan lebih dari keluarga sendiri d) Menyayangi orang kurang upaya dan warga emas 22.000. peringkat keremajaan terbahagi kepada : a) 2 peringkat b) 3 peringkat c) 4 peringkat d) 5 peringkat 21. a) Diambil mengikut nasihat doctor b) Diambil secara berlebihan dan berterusan c) Diambil berdasarkan penyakit tertentu menurut dos yang ditentukan 24. a) RM 5000 b) RM500 c) RM 1000 d) RM 400 25.d) Supaya kita dapat mengetahui identifikasi barangan di pasaran 18. Kematangan diri dapat dibina dengan melibatkan diri dengan aktiviti berikut. Dengan menggunakan konsep matematik. Hormon estrogen bertugas sebagai: a) Merangsang berlakunya haid bagi perempuan b) Merangsang suara menjadi garau bagi lelaki c) Merangsang halkum agar kelihatan d) Merangsang otot untuk menghantar mesej kepada testis 20. d) Memencilkan diri . Dadah boleh menyebabkan ketagihan sekiranya . keluarga dan masyarakat. Berdasarkan maklumat yang diberikan. Remaja mempunyai tanggungjawab dan peranan terhadap diri. berapakah denda yang akan dikenakan sekiranya seseorang memiliki 5 gram ganja. mereka yang memiliki 20 gram ganja boleh didenda sehingga RM 20. Menurut kajian. Berikut adalah peranan remaja. Berikut adalah factor factor tersebut melainkan : a) Pengalaman b) Ubat ubatan c) Pengetahuan d) Persekitaran 23.

Apakah penyakit bawaan vektor? A) B) C) D) Taun AIDS Kencing manis Selesema burung 30. Apakah punca AIDS? A) B) C) D) Nyamuk Lalat Burung Kuman HIV . Apakah kesan muntah? A) Pandangan berpinar-pinar B) Berasa sakit pada bahagian perut C) Berasa tidak selesa D) Bibir dan mulut menjadi kering 28. yang manakah bukan punca keracunan makanan? A) Makanan tercemar B) Pening kepala C) Makanan luput tarikh D) Makanan di dalam bekas rosak 27. Antara yang berikut. Apakah punca utama penyakit taun? A) B) C) D) Bakteria Cirit-birit Air yang tercemar Rawatan yang sempurna 29. Berikut merupakan tanda-tanda demam denggi kecuali A) B) C) D) Loya dan muntah Bintik-bintik merah pada kulit Sakit kepala Hilang selera makan 33. Cara yang sesuai untuk mencegah selesema burung ialah A) B) C) D) Batuk Buang bekas yang menakung air Memusnahkan ayam dan itik Gunakan kelambu semasa tidur 32.26. Haiwan apakah yang dijangkiti virus Influenza A (H5N1)? A) B) C) D) Lembu Burung Cicak Kucing 31.

34. Apakah fungsi losen kalamina? A) B) C) D) Membersihkan luka Menggunting kain Menyokong anggota badan yang patah Melegakan rasa gatal 38. PROSTAR ialah A) B) C) D) Program Sihat Tanpa AIDS untuk Remaja Program Sihat Sekeluarga Program Sihat Tanpa Dadah Program Belia Benci Dadah 35. yang mana bukan perkhidmatan kesihatan? A) B) C) D) Hospital Jaya Jusco Klinik Perkhidmatan doktor pakar 40. Antara berikut . Di manakah Prostar dirasmikan? A) Perpustakaan Negara B) Zoo Negara C) Dataran Merdeka D) Hospital Kuala Lumpur . Bilakah PROSTAR dirasmikan? A) B) C) D) 21 Mac 1983 9 Mei 1981 24 November 1996 18 April 1970 36. Apakah bahan yang digunakan untuk menampal luka-luka kecil? A) B) C) D) Kapas Pembalut Plaster Splin 37. Antara berikut. yang mana tidak ada di dalam peti pertolongan cemas? A) B) C) D) Pad steril Kain kasa Kapas Parang 39.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful