Boekverslag Scholieren.

com

Marte Jacobs door Tim Krabbé
Kees van der Pol

Gebruikte editie Eerste druk: oktober 2007 Gebruikte druk: 1e Aantal bladzijden: 166 Uitgever: Prometheus, Amsterdam Gegevens voorkant Er is slechts een gele stofomslag en de afdruk van de titel. Niettemin een mooie gebonden uitgave, waar de naam van het meisje in de echte kaft is uitgespaard. Genre Psychologische roman over een alles omvattende maar onbereikbare jeugdliefde. Krabbé heeft een nieuw gouden ei gelegd: Marte Jacobs Met de kleine en compacte roman over een onmogelijke jeugdliefde heeft Tim Krabbé m.i. meteen zijn beste roman tot nu toe geschreven. Waar zijn eerste “gouden ei” nog steeds de nummer 1 is van de literatuurlijsten op scholen, zal plaats gemaakt moeten worden voor het tweede gouden ei, de nieuwste roman van de schrijver. Het universele idee van een onbereikbare liefde uit iemands jeugd is zo mooi en integer beschreven dat het een plaats verdient op elke lijst van de eindexamenkandidaten. Op prachtige beeldrijke wijze laat Emile Binnenbaum, de jonge dichter, zien wat er zo bijzonder is aan het kleine meisje Marte. Stom dat hij zich een beetje Petrus toont en niet voor de ware liefde uitkomt. Maar de originele verpakking van zijn liefde levert tenminste een prachtig stukje poëzie op. Wat was ik als lezer nieuwsgierig naar de opzet en de inhoud van dat gedichtje dat als een rode draad door de roman loopt. Menig schrijver zou het hebben afgedrukt, maar door het niet te doen maakt Krabbé de lezer nog nieuwsgieriger naar iets wat hij nooit te weten zal komen. Dat is vakmanschap. Maar ook zullen vele lezers het gevoel van die onmogelijke jeugdliefde met zich meedragen. Jammer voor hen heeft het bij de meeste niet geleid tot een glanzende dichtersloopbaan. Toch zullen er op verlaten zolderkamers vaak gedichten zijn samengesteld met gevlekte

maar al spoedig met de bedoeling haar meer te laten zijn dan de bezielster van zijn beste gedicht. die hij niet eerder had gezien. Marte Jacobs is een prachtige roman gecomponeerd door een meesterverteller. De hele school zou gonzen van de vraag wat dat te betekenen had. die voorbestemd lijken om de rest van hun leven te delen. Ze werd natuurlijk ook ouder. Ze had een soort ernstige spot in haar blik. De jonge en succesvolle dichter Emile Binenbaum is verliefd op haar. het mysterieuze en ongrijpbare meisje om wie alles draait in de zwartromantische. Vergeet het gouden ei van Krabbé en richt je op de onmogelijke jeugdliefde Marte Jacobs. Haar rol in het toneelstuk was te klein geweest om haar ermee te kunnen complimenteren. Structuur en verhaalopbouw De roman is onderverdeeld in zeven getitelde hoofdstukken. Maar Emile ging niet naar haar toe. In het eerste en het laatste hoofdstuk worden we in het verhaal-Nu geplaatst. De flaptekst Er was een moment waarop ze allebei alleen aan de kant zaten en elkaars blik opvingen. Ze knikten en lachten even. In het zesde hoofdstuk geeft hij aan dat dit de laatste keer was dat hij haar zag. In het zevende vertelt hij de . waardoor je het boek snel uit hebt) verdient Marte Jacobs een waardering van 3 punten. Ik kan nog maar een ding zeggen tegen de eindexamenkandidaten van havo en vwo. en hij kon ook niet met haar gaan dansen. ze wist meer van zichzelf. Met Marte Jacobs schept Tim Krabbé een uniek personage in de Nederlandse letteren. ontroerende nieuwe roman van Tim Krabbé. Ondanks de geringe lengte (166 bladzijden op een fraaie bladspiegel. In het eerste hoofdstuk wordt de naam van Marte Jacobs aan de hand van een foto opgeroepen bij de reünie van oude vrienden. Een zesdeklasser met een eersteklasser _ zoiets bestond niet.woorden van het traanvocht. Wolter Noordhoff zal dit zeker in een [Top] lijsterserie gaan opnemen. Het is het begin van een bijzondere vriendschap tussen twee geestverwanten. waarbij het zevende hoofdstuk enkele maanden na het eerste hoofdstuk speelt. Krabbé is een meester in het construeren van verhalen. eerst zonder het zelf te weten en op afstand. Dat geeft de verteller de gelegenheid om in vijf volgende hoofdstukken over zijn ontmoetingen met zijn grote jeugdliefde Marte Jacobs te vertellen.’ De ‘zij’ in bovenstaand fragment is Marte Jacobs.

Twee woorden Emile Binnenbaum is dichter weliswaar succesvol. Dat zou betekenen dat hij eind jaren vijftig zestien jaar is. We zien alle gebeurtenissen worden beschreven door Emilie: we leren zijn gevoelens voor Marte kennen . Dat gedeelte speelt zich dus af in het begin van de 21e eeuw. maar er worden niet zo veel gedichtenbundel verkocht. is hij zestien jaar oud en zij negen jaar. Samenvatting van de inhoud 1. Daarna pleegt Marte op achttienjarige leeftijd zelfmoord en 35 jaar later komt zijn vriend met onthullingen in zijn roman “Het Meisje van mijn jeugd” Dan is de verteller zestig jaar. Nadat de eerste ontmoeting in Schoorl is geweest waar Marte en Emile samen de tovervoorhoede vormden. In dat boek wordt het einde van Marte Jacobs beschreven.afwikkeling van het verhaal door in het Verhaal-Nu over de publicatie van de roman van zijn vriend Reiff te vertellen. Kortom. Eigfenlik heeft Marte Jacobs dus de structuur van een kadervertelling (raamvertelling) : het verleden wordt ingeklemd tussen twee delen van het heden. de roman omvat een periode van het einde van de jaren vijftig (wanneer Emile zestien is) en het begin van de 21e eeuw. De hoofdsfiguur is vijf en twintig wanneer hij Marte voor de laatste keer ziet. Zo wordt het een opening in handeling. Dat gedeelte speelt zich af in de zestiger jaren gezien de gegevens van de tijd. Het einde is gesloten: Emile Binnenbauw weet wat er met Marte is gebeurd en wat ze voor hem heeft betekend. De eerste keer dat Emile Binnenbaum Marte ziet. In het kader van het heden (1e en laatste hoofdstuk) vertelt hij in de tussenliggende hoofdstukken over zijn ontmoetingen met zijn jeugdliefde Marte. spelen de andere ontmoetingen tussen hen zich af in Amsterdam. Dat perspectief is tot het einde toe door de schrijver volgehouden. Titelverklaring De titel hoeft geen nadere uitleg Tijd en decor Er worden geen concrete jaartallen genoemd in de roman. Hij heeft al eens in een afgegeven interview dat er sprake is van een autobiografisch gegeven met betrekking tot een jeugdliefde. Krabbé is zelf geboren in 1943. Perspectief Het personaal perspectief (hij-verteller) in deze korte romen berust bij de dichter Emile Binnenbaum. . zijn fantasieën. Hij koopt de boeken van zijn klasgenoot Willem Reiff.

Aan het einde van de avond komt er een meisje (ouder zusje. Emile is niet zo’n goede voetballer. nog lang geen sexy uiterlijk heeft. Ze vormen samen en maken vele doelpunten. Hij heeft ook nog een zekere reputatie op school. 2. is hij weer direct weg van haar. OP een schoolfeest danst hij met het stuk van de school Thérèse. Hij laat een keer tegen Willem Reiff uit zijn mond vallen dat hij een meisje uit de . Hij herkent haar onmiddellijk. Die springt als een giraffe. Marte speelt een rolletje in een toneelstuk. denkt Emile) Marte ophalen. De kinderen moeten gaan spelen in een duinpan. Ze weet niet dat ze met links schiet. maar hij is erg tot haar aangetrokken. Emile is eindexamenkandidaat en het is “not done”om je met brugklassers bezig te houden. Maanden later wordt hij nog meer verrast wanneer hij hoort dat Willem reiff een boek heeft gepubliceerd met de titel “Het meisje uit mijn jeugd. Leo was later bij een auto-ongeluk om het leven gekomen en Henk was een succesvol directeur geweest die voor een heleboel geld zijn bedrijf heeft verkocht. Toch snapt hij niet dat lezers zich er door heen kunnen worstelen. De tovervoorhoede De zestienjarige Emile is in Schoorl op het feestje van een vriend van zijn ouders. ’s Avonds was Emile met een heel jong meisje een knakworst gaan eten. want hij is redacteur van de schoolkrant en hij levert zelf veel bijdragen. 3. Daar is iedereen jaloers op. Pasgeboren girafje Weer enkele jaren later is Emile achttien jaar en op school ziet hij de brugklasser Marte komen. komt het fotoboek op tafel. Hij krijgt diverse complimenten en het zal later zijn bekendste gedicht blijven. zo dartelt ze en hij wordt geïnspireerd door haar. waarna hij een reünietje uitschrijft voor de vrienden. Ze waren zes jaar klasgenoten geweest op het Amstel Lyceum en met nog twee andere vrienden Leo en Henk waren ze eens van plan geweest om naar Spanje te liften. weet dat ook Willem Reiff zal komen en weet dat er zeker twee woorden worden genoemd bij het weerzien: “knakworst”en “Marte. maar veel verder dan Baarn waren ze niet gekomen. Natuurlijk is Emile veel ouder dan zij. Het was tijdens de reünie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Hoewel Marte niet knap is. Via de metafoor van het girafje dat wankel op zijn benen staat schrijft hij eigenlijk een ode voor Marte. Op school doet hij pogingen om haar tussen de lessen steeds te zien.” Emile en Willem zijn op dit moment in het verhaal ongeveer 60 jaar. maar hij wordt ingedeeld in het team met een negenjarig meisje Marte. Er is een foto bij van het schoolfeest waarop ook Marte te zien is. In de rust liggen ze bij elkaar in het gras.” Wanneer ze ’s avonds bij elkaar zijn. Emile gaat er heen.die dikke boeken schrijft die goed worden verkocht. Ze gaan voetballen. Dat vindt ze heel bijzonder: rechtshandig en linksvoetig. Emile wil eigenlijk “Marte”in het gezicht van Willem Reiff zeggen. Ook schrijft hij in de schoolkrant een gedicht” Pasgeboren girafje .

Omdat Emile in de stad een bekende dichter is geworden. Iedere keer Drie jaar later studeert de 21-jarige Emile (eerst Nederlands daarna psychologie) In de stad ziet hij de 14-jarige Marte met een aantal vriendinnen in de bioscoop. Intussen weet Emile dat het meisje in de duinen niet het zusje maar de moeder van Marte was. Emile ziet nog dat ze goed kan tekenen: een hondje. Een dag later maakt ze het uit. bekijken alles. In één ervan staat ze in een lange rij alfabetisch op de dood te wachten. Zo vertelt Marte altijd zijn dromen aan Emile. Thérèse is getrouwd en Willem Reiff wil ook wel naar de reünie komen. maar heeft het nog steeds niet gedaan. Hij wijst haar aan. met wie ze gaat samenwonen. want Willem noemt haar spottend”een platvis. Daarin zegt ze de laatste afspraak af. Na het festival lijken uitgevers bereid te zijn het werk van Emile uit te geven. Soms moet Marte mee. Zijn mooie vriendin Thérèse is ook in de zaal. Die was heel jong moeder geworden en is eigenlijk een nymfomane. Hij gaat met Thérèse op vakantie naar Noorwegen. fantaseert hij over de kus die haar zal geven.” Het is op school een onmogelijke liefde tussen een zesdeklasser en een brugklasser. 5. Eerst ziet hij Marte niet. 4. Bij de laatste keer dat ze elkaar zien. Ze is er druk mee bezig en heeft in het begin .” Hij ziet dat Marte in de zaal zit en voelt zich één met haar. Het worden iedere keer zogenoemde kronkeltochten: ze bezoeken alles. maar op de laatste dag van de vakantie is ze gelukkig ongesteld geworden. Die weet niets van het bestaan van zijn relatie met Marte af. Hij is inmiddels 25 jaar. maar dat komt omdat ze in het feestcomité zit. Ze wordt steeds verliefd op mannen. Maar ze laat in de droom de J vallen en dan heet ze ineens Acobs en dan mag ze voorin de rij gaan staan. lichamelijk nog nauwelijks ontwikkeld en hij wil haar wel zoenen. Het honderdjarig bestaan Het Amstel Lyceum viert zijn honderdjarig bestaan met een reünie. maar hij krijgt er spijt van. Steeds spreken ze af op de plek waar ze de laatste keer afscheid hebben genomen. Ze is nog maar veertien jaar. maar hij zoek toch contact met haar. Bij thuiskomst liggen er twee brieven: een van een uitgever en één van Marte. maar ze mag ook wel eens bij haar nare oma in Amsterdam blijven. (Het zal een voorspellende of een symbolische droom blijken te zijn) Intussen denkt Emile steeds meer na over zijn verhouding met Marte. Emile geeft zich op in de hoop er Marte weer te ontmoeten. bepraten alles met elkaar. Dat zal de rode draad in veel ontmoetingen zijn tussen hen. Daar denkt ze dat ze zwanger is geworden. Eigenlijk ziet ze er qua kleding niet uit.brugklas leuk vindt. mag hij optreden in een poëziefestival in Walhalla ( Paradiso?) Natuurlijk doet hij het beroemde gedicht “Pasgeboren girafje. Het weerzien is hartelijk en ze spreken af op de plek waar ze afscheid hebben genomen.

Zal hij er trouwens zelf in voorkomen? Ze hadden er samen altijd over gezwegen. Ook vertelt ze hem dat ze begrepen had dat . Omdat hij weet een dat Marte zijn carrière volgt. Dat is een onverdraaglijke gedachte. Dat Willem hem dat kon aandoen. maar ook dat Marte met Willem meeging. Hij heeft betere gedichten gezien : als concessie brengt Emile toch een verandering in de titel aan: het wordt toch “wapperende benen. Hij vindt het gedicht mooi en denkt dat Marte de symboliek wel zal begrijpen. Hij is van slag. Het lijkt een beloftevolle avond te worden en hij weet bijna zeker dat hij nu wel zal kunnen zoenen. Zoals met alle boeken van Reiff gaat hij op weg om het te kopen.” Zo gauw het zaterdags in de krant staat. verwacht hij dat Marte zal reageren. 6. Het boek heet “Een meisje uit mijn jeugd”en zal spoedig verschijnen. Maar als er wat reüniegangers voor de school blijven hangen en Marte en hij een beetje besluiteloos op elkaar wachten. De foto van Marte staart hem aan. dat ze zal beseffen dat hij van haar houdt. Emile weet intussen dat Marte op 18-jarige leeftijd zelfmoord heeft gepleegd : hij verneemt dat toevallig tijdens een vakantie in Joegoslavië. want hij wil van de relaties van Emile gebruik maken omdat hij nu zelf ook aan het schrijven (van verhalen) begonnen is. Daarom danst hij met zijn oude vriendin Thérèse.) Marte is verontwaardigd dat Reiff een boek over haar geschreven heeft. maar hij wordt nog steeds gerefereerd aan zijn “Pasgeboren girafje”. Maar de redacteur van het tijdschrift wil eerst niet plaatsen. wil hij een tweede gedicht voor haar schijven. Ze zegt dat ze het meisje uit Emiles jeugd was. Nu lag er een verzoek van een speeltuinvereniging om een gedicht voor de opening te schrijven.weinig tijd voor hem. Maar ze komt niet en ten einde raadt belt Emile die avond maar een ander vriendinnetje. Hij is de enige van het poëziefestival in Walhalla die was blijven publiceren. 7. Opvallend zijn haar wapperende benen. In de kamer van Reiff moet Emile er niet aan denken dat Marte hier enkele dagen gelden heeft liggen vrijen met Willem. maar hij voelt er niet veel voor. Onderweg komt Marte naast hem lopen. Een meisje uit iemands jeugd In de krant ziet Emile een advertentie dat Willem Reiff weer een nieuwe roman heeft. vindt hij onbegrijpelijk. Binnenbaum heeft inmiddels wel 1000 gedichten geschreven. Het gaat over een man en een vrouw die in een woestijn staan totdat er een man op een motorfiets komt die het meisje mee grist. komt popie-jopie Willem Reiff aanzetten en hij neemt Marte mee. Maar verder weet hij er niets over en gaat zijn vriend een boek over haar schijven. Willem heeft zelfs gevraagd om bij hem langs te komen. maar uiteindelijk danst hij toch tot in de late uurtjes met zijn grote liefde. (In zijn verbeelding: ze houden een gesprek. Het Tweede gedicht Emile is woedend en verdrietig tegelijk.

Dat had Marte Jacobs hem gemaakt. Bij een poëziefestival met de symbolische titel Walhalla voelt Emile zich in het paradijs. leest zij d e krant. Ze spelen samen in een voetbalteam en dat geeft veel synergie. wanneer hij Marte in de zaal ziet bij het voorlezen van zijn mooiste gedicht. Zolang hij gedichten schreef. maar ook dan is het nog een onmogelijke liefde: ze is veertien jaar en Emile heeft een vriendin Therese met wie hij natuurlijk ook een seksuele relatie heeft. OP de 85e dag van hun relatie komt M* naar Willem: ze heeft een ananas meegenomen. [ slotzin op blz. Toch komt het in die periode é’’en keer tot het ware samenzijn in platonisch opzicht.” Pure lichamelijke liefde. ze had verder nooit iets over haar zelf losgelaten. Willem had haar nooit kunnen krijgen. Daaraan deed ze hem denken toen ze met hem voetbalde. maar dat de goden hem en Marte hebben samengebracht. Willem neemt onverwachts een foto van haar. Hij verzwijgt Marte voor zijn vriendin. Hij loopt er zelfs langs om inspiratie op te doen. Willem vertelt in zijn roman over het meisje M* dat hij op de reünie heeft opgepikt. Want dichter. Later ontmoet hij haar weer in een situatie die weeronmogelijker is geworden: hij is eindexamenleerling en die kan zich nooit ophouden met een eersteklasser. Ze hangt zich op in de badkamer. Terwijl hij bezig is met het eten. . Hij blijft haar later telkens weer ontmoeten. Had ze de symboliek begrepen en beseft dat ze nooit met Reiff had moeten meegaan. Hij zou de ware toedracht nooit onthullen en hij zou het gedicht voor de speeltuin gaan schrijven. kan wel even wachten. Maar hij schrijft in die periode een prachtig gedicht over een pasgeboren girafje. De reactie van zijn vriend Willem is dan ook dat ze “een platvis”is. 166] Thematiek en symboliek “Marte Jacobs “is een prachtige compacte roman over een onmogelijke liefde. (het waren “neukmarathons. Het is liefde op het eerste gevoel. waardoor hij tenminste één mooi gedicht heeft kunnen schrijven. Hij rekent terug en de dag dat Marte zich ophangt is precies de dag nadat zijn “Wapperende benen” werd gepubliceerd. Marte is zijn muze. Emile koopt het boek en kan niet wachten met lezen. De in zijn jeugd veel oudere Emile ontmoet een negenjarig meisje voor wie hij meteen een goed gevoel heeft. Hij zou weer een gedicht gaan schrijven: het vertaalwerk waarmee hij geld verdient.Pasgeboren Girafje voor haar geschreven was. Hij beseft dat hij geen begenadigd dichter is. Hij had haar op die avond ontmaagd en daarna was hun relatie alleen op seks gebaseerd. want Emile kan zelf niet zo goed spelen. dat was wat hij was. Op dat moment beseft M* dat ze er een einde aan wil maken: eerst aan de verhouding met Willem en daarna aan haar leven. Emile vindt het wel een goed boek. waren ze samen.

Hij mag verder spelen in de tuin van de poëzie en zijn eerste gedicht zal dan ook een gedicht voor de buurtvereniging en de speeltuin zijn. maar toch is het voor Emile niet genoeg: hij wil haar wel kussen en zelfs fantaseert hij over seks met haar. Ware liefde heeft kenmerken van een platonische liefde. . De ware liefde is onmogelijk gebleken. maar meer van lichamelijkheid. door niemand gekend. Waarom is het leven dan zo tragisch dat die liefde vaak onmogelijk blijft? Televisieprogramma als “Memories” ontlenen er hun bestaan aan.het einde van het vermaak. zit Therese als een voetangel in de relatie en op het enige moment dat er iets had kunnen ontstaan. verdient een prijs.ook in de liefde. Of wil de schrijver aantonen dat de poëzie (en literatuur) alleen kan bestaan wanneer er een muze is die verder ongrijpbaar blijft. Ia de boodschap van Krabbé dat Emile toch wat voortvarender had moeten optreden: dat hij meer initiatief had moeten nemen. Wie dat weet te raken. Ze maakt een einde aan haar leven. beseft ze dat het niet kan voortduren. Ware liefde is nooit alleen op seksualiteit gebaseerd. Hij krijgt haar zelfs op de dansvloer en alles lijkt erop alsof hij haar eindelijk kan zoenen. Reiff voelt niets voor haar behalve ordinaire seksgevoelens. Met zijn roman over Marte Jacobs heeft Krabbé zijn beste roman tot nu toe geschreven over een zo algemeen gevoelde emotie die diep in elk mens leeft. Hopelijk voor Krabbé komt hij gewoon van de lezer. Maar nu is er ineens het noodlot in de persoon van Willem Reiff die haar wegplukt uit zijn fantasie.en romanvorm aan haar hebben gewijd. Welk man (welke vrouw) blijft niet met tedere gevoelens rondlopen voor zijn eerste echte grote liefde van zijn jeugd. Het raadsel Marte Jacobs wordt in de korte roman Marte Jacobs uitgespaard door de woorden die Emile en Willem in dicht. Zij was een licht en droevig wezen. grijpt Willem Reiff haar van hem weg. Marte wil ook alleen maar seks met hem. want tussen hen is er geen sprake van liefde . Is het hebben van de zaak . Hij weet dat dat het begin kan zijn van meer. in de periode dat ze veertien is. Maar op een dag als het tweede gedicht in de krant verschijnt. eindigt ook die relatie. Het leeftijdsverschil is nu niet meer relevant: z eis bovendien een sexy meid geworden.. Emile overwint zijn nare gevoelens na het lezen van het boek van Willem en beseft dat hij een dichter is geworden dankzij Marte. in de schoolfase het idee dat een zesdeklasser niets met een brugklasser kan aanvangen. Zo blijft de liefde van Emile voor Marte weliswaar een oprechte maar toch ook en onmogelijke liefde. Recensies Arjan Peters in De Volkskrant van 28 september 2007 is positief over de roman. wat fatale gevolgen heeft.Wanneer zijn vriendin Therese eerste wel en daarna weer niet zwanger blijkt. Soms wordt ook aangegeven dat het leven waarschijnlijk een andere wending zou hebben genomen. Hij ontmoet Marte dan op de reünie van school. Steeds komt er echter iets tussen: in de eerste ontmoeting de moeder van Marte.

een ster die kort straalde. denkt hij zelf. Tim Krabbé is terug! Tien jaar na De grot. dat zich met gemak kon meten met zijn beroemde klassiekers Het gouden ei en Vertraging.]Het lijkt wel alsof Krabbé hier revanche heeft willen nemen op Kathy's dochter. waar ik zelf het scenario voor schreef. Ik ben getrouwd geweest met Liz Snoijink. bewijst Binenbaum zijn trouw. en vier ervan zijn verfilmd. dat was wat hij was. In gebeitelde zinnen vertelt hij heel geserreerd de geschiedenis van een nooit geconsumeerde liefde. mijn moeder was filmvertaalster en schrijfster. Hij houdt de pathetiek verre van zich. Knap gedaan weer. Hij laat zien wat literatuur kan zijn: de triomf van de verbeelding over het echte leven. In de slotalinea laat hij Emile denken: 'Want dichter. Romantische aanstellerij. waren ze samen. Zolang hij gedichten schreef. Door in gedachten bij haar te blijven. Mijn debuten als schrijver en als journalist vielen samen in 1967. verstard in de belofte Op 4 oktober 2007 in Het Parool vindt Alle Lnsu dat Krabbé een geweldige roman heeft geschreven. de muze van een evergreen. denkt de lezer. waar ik nog woon. Iemand in wie geen ontwikkeling zat. maar een afrekening met álle schrijverij. maar van beroep ben ik altijd schrijver geweest. Ik heb wat geacteerd. Mijn romans zijn in 16 talen vertaald. en een tijdje psychologie gestudeerd aan de GU in Amsterdam. en ook een tikje pijnlijk. Mijn vader en grootvader waren bekende schilders. de satellieten met vragen achterlatend. met die benen die voor altijd onvolgroeid blijven.' De schrijver over zichzelf Geboren 13 april 1943 in Amsterdam. het Girafje. Dat had Marte Jacobs hem gemaakt. heeft hij een roman geschreven waarin hij zichzelf overtreft. het Meisje. naar Het Gouden Ei. Eindexamen 1960 HBS-B aan het Spinoza Lyceum. vooral voor de morsdode aanleiding van dit alles. Leef sinds 1967 van de pen. won het Gouden Kalf 1988 . en heb een zoon Esra. Met veel invoelingsvermogen verbeeldt hij de woelige binnenwereld van de onvervalste romanticus Emile. […. en laat de ontroering bij de lezer. die de ware wonderen en tragiek alleen maar ijdel kan omcirkelen. want heel die liefde bestond alleen in zijn hoofd. Zo bezien is Marte Jacobs niet alleen een gethematiseerde frustratie van de schrijver Krabbé. 'Spoorloos'.

Hij wordt nog steeds gedraaid in Amerika. roman) -.De Stad in het Midden (1978. schaak-essay) -. en in 1993 werd er daar een remake van gemaakt onder de titel 'The Vanishing. gedichten) -.' Niet zo goed als het origineel. Naast mijn romans.Kathy's dochter (2002. roman) -. Ik heb een aantal schaakproblemen en studies gecomponeerd. verhalen) -.15 goede gedichten (1973. roman) . verhalen) -.Marte Jacobs (2007.Fischer (1972.De Matador (1991.De Paardentekenaar (1995.De Renner (1978.De Man die de Babson Task wilde maken (1986. roman) -.Drie Slechte Schaatsers (2004. verhalen en journalistieke werk heb ik vele artikelen en een paar boeken over schaken geschreven. verhalen) -.Vertraging (1994. roman) -. novelle) -. Van 1967-1972 hoorde ik bij de beste twintig schakers van Nederland.43 Wielerverhalen (1984.Het Gouden Ei (1984. verhalen) -. roman) -. roman) -.Flanagan of het einde van een beest (1970. roman) -.De Grot (1997. roman) -. schaak-biografie) -.voor de beste Nederlandse film. Bibliografie -.De werkelijke moord op Kitty Duisenberg (1967. roman) -.Red Desert Penitentiary (1975. Zie ook mijn schaak-site.Een goede dag voor de Ezel (2005.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful