Boekverslag Scholieren.

com

Marte Jacobs door Tim Krabbé
Kees van der Pol

Gebruikte editie Eerste druk: oktober 2007 Gebruikte druk: 1e Aantal bladzijden: 166 Uitgever: Prometheus, Amsterdam Gegevens voorkant Er is slechts een gele stofomslag en de afdruk van de titel. Niettemin een mooie gebonden uitgave, waar de naam van het meisje in de echte kaft is uitgespaard. Genre Psychologische roman over een alles omvattende maar onbereikbare jeugdliefde. Krabbé heeft een nieuw gouden ei gelegd: Marte Jacobs Met de kleine en compacte roman over een onmogelijke jeugdliefde heeft Tim Krabbé m.i. meteen zijn beste roman tot nu toe geschreven. Waar zijn eerste “gouden ei” nog steeds de nummer 1 is van de literatuurlijsten op scholen, zal plaats gemaakt moeten worden voor het tweede gouden ei, de nieuwste roman van de schrijver. Het universele idee van een onbereikbare liefde uit iemands jeugd is zo mooi en integer beschreven dat het een plaats verdient op elke lijst van de eindexamenkandidaten. Op prachtige beeldrijke wijze laat Emile Binnenbaum, de jonge dichter, zien wat er zo bijzonder is aan het kleine meisje Marte. Stom dat hij zich een beetje Petrus toont en niet voor de ware liefde uitkomt. Maar de originele verpakking van zijn liefde levert tenminste een prachtig stukje poëzie op. Wat was ik als lezer nieuwsgierig naar de opzet en de inhoud van dat gedichtje dat als een rode draad door de roman loopt. Menig schrijver zou het hebben afgedrukt, maar door het niet te doen maakt Krabbé de lezer nog nieuwsgieriger naar iets wat hij nooit te weten zal komen. Dat is vakmanschap. Maar ook zullen vele lezers het gevoel van die onmogelijke jeugdliefde met zich meedragen. Jammer voor hen heeft het bij de meeste niet geleid tot een glanzende dichtersloopbaan. Toch zullen er op verlaten zolderkamers vaak gedichten zijn samengesteld met gevlekte

Maar Emile ging niet naar haar toe. die hij niet eerder had gezien. Wolter Noordhoff zal dit zeker in een [Top] lijsterserie gaan opnemen. Structuur en verhaalopbouw De roman is onderverdeeld in zeven getitelde hoofdstukken. het mysterieuze en ongrijpbare meisje om wie alles draait in de zwartromantische. en hij kon ook niet met haar gaan dansen. Ze knikten en lachten even. ze wist meer van zichzelf. In het zesde hoofdstuk geeft hij aan dat dit de laatste keer was dat hij haar zag. In het zevende vertelt hij de . maar al spoedig met de bedoeling haar meer te laten zijn dan de bezielster van zijn beste gedicht. De jonge en succesvolle dichter Emile Binenbaum is verliefd op haar. Een zesdeklasser met een eersteklasser _ zoiets bestond niet. Het is het begin van een bijzondere vriendschap tussen twee geestverwanten. waarbij het zevende hoofdstuk enkele maanden na het eerste hoofdstuk speelt. Met Marte Jacobs schept Tim Krabbé een uniek personage in de Nederlandse letteren. eerst zonder het zelf te weten en op afstand. In het eerste hoofdstuk wordt de naam van Marte Jacobs aan de hand van een foto opgeroepen bij de reünie van oude vrienden. ontroerende nieuwe roman van Tim Krabbé. Marte Jacobs is een prachtige roman gecomponeerd door een meesterverteller. Krabbé is een meester in het construeren van verhalen. Ze had een soort ernstige spot in haar blik. De hele school zou gonzen van de vraag wat dat te betekenen had. Dat geeft de verteller de gelegenheid om in vijf volgende hoofdstukken over zijn ontmoetingen met zijn grote jeugdliefde Marte Jacobs te vertellen. Haar rol in het toneelstuk was te klein geweest om haar ermee te kunnen complimenteren. Ze werd natuurlijk ook ouder. Vergeet het gouden ei van Krabbé en richt je op de onmogelijke jeugdliefde Marte Jacobs. Ondanks de geringe lengte (166 bladzijden op een fraaie bladspiegel. De flaptekst Er was een moment waarop ze allebei alleen aan de kant zaten en elkaars blik opvingen. In het eerste en het laatste hoofdstuk worden we in het verhaal-Nu geplaatst. waardoor je het boek snel uit hebt) verdient Marte Jacobs een waardering van 3 punten.’ De ‘zij’ in bovenstaand fragment is Marte Jacobs. die voorbestemd lijken om de rest van hun leven te delen. Ik kan nog maar een ding zeggen tegen de eindexamenkandidaten van havo en vwo.woorden van het traanvocht.

. In het kader van het heden (1e en laatste hoofdstuk) vertelt hij in de tussenliggende hoofdstukken over zijn ontmoetingen met zijn jeugdliefde Marte. is hij zestien jaar oud en zij negen jaar. Kortom. Twee woorden Emile Binnenbaum is dichter weliswaar succesvol. Daarna pleegt Marte op achttienjarige leeftijd zelfmoord en 35 jaar later komt zijn vriend met onthullingen in zijn roman “Het Meisje van mijn jeugd” Dan is de verteller zestig jaar. Dat zou betekenen dat hij eind jaren vijftig zestien jaar is. Hij heeft al eens in een afgegeven interview dat er sprake is van een autobiografisch gegeven met betrekking tot een jeugdliefde. de roman omvat een periode van het einde van de jaren vijftig (wanneer Emile zestien is) en het begin van de 21e eeuw. Dat perspectief is tot het einde toe door de schrijver volgehouden. zijn fantasieën.afwikkeling van het verhaal door in het Verhaal-Nu over de publicatie van de roman van zijn vriend Reiff te vertellen. Zo wordt het een opening in handeling. De hoofdsfiguur is vijf en twintig wanneer hij Marte voor de laatste keer ziet. Dat gedeelte speelt zich dus af in het begin van de 21e eeuw. Nadat de eerste ontmoeting in Schoorl is geweest waar Marte en Emile samen de tovervoorhoede vormden. Het einde is gesloten: Emile Binnenbauw weet wat er met Marte is gebeurd en wat ze voor hem heeft betekend. Krabbé is zelf geboren in 1943. maar er worden niet zo veel gedichtenbundel verkocht. Titelverklaring De titel hoeft geen nadere uitleg Tijd en decor Er worden geen concrete jaartallen genoemd in de roman. De eerste keer dat Emile Binnenbaum Marte ziet. Eigfenlik heeft Marte Jacobs dus de structuur van een kadervertelling (raamvertelling) : het verleden wordt ingeklemd tussen twee delen van het heden. Dat gedeelte speelt zich af in de zestiger jaren gezien de gegevens van de tijd. Hij koopt de boeken van zijn klasgenoot Willem Reiff. In dat boek wordt het einde van Marte Jacobs beschreven. We zien alle gebeurtenissen worden beschreven door Emilie: we leren zijn gevoelens voor Marte kennen . spelen de andere ontmoetingen tussen hen zich af in Amsterdam. Perspectief Het personaal perspectief (hij-verteller) in deze korte romen berust bij de dichter Emile Binnenbaum. Samenvatting van de inhoud 1.

Het was tijdens de reünie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan.” Emile en Willem zijn op dit moment in het verhaal ongeveer 60 jaar. Via de metafoor van het girafje dat wankel op zijn benen staat schrijft hij eigenlijk een ode voor Marte. Marte speelt een rolletje in een toneelstuk. Emile gaat er heen.die dikke boeken schrijft die goed worden verkocht. Pasgeboren girafje Weer enkele jaren later is Emile achttien jaar en op school ziet hij de brugklasser Marte komen. Toch snapt hij niet dat lezers zich er door heen kunnen worstelen. OP een schoolfeest danst hij met het stuk van de school Thérèse. 2. Hij heeft ook nog een zekere reputatie op school.” Wanneer ze ’s avonds bij elkaar zijn. Hoewel Marte niet knap is. Maanden later wordt hij nog meer verrast wanneer hij hoort dat Willem reiff een boek heeft gepubliceerd met de titel “Het meisje uit mijn jeugd. Hij laat een keer tegen Willem Reiff uit zijn mond vallen dat hij een meisje uit de . Daar is iedereen jaloers op. Ook schrijft hij in de schoolkrant een gedicht” Pasgeboren girafje . waarna hij een reünietje uitschrijft voor de vrienden. maar veel verder dan Baarn waren ze niet gekomen. komt het fotoboek op tafel. Hij krijgt diverse complimenten en het zal later zijn bekendste gedicht blijven. denkt Emile) Marte ophalen. Die springt als een giraffe. De kinderen moeten gaan spelen in een duinpan. Emile wil eigenlijk “Marte”in het gezicht van Willem Reiff zeggen. Op school doet hij pogingen om haar tussen de lessen steeds te zien. In de rust liggen ze bij elkaar in het gras. Emile is eindexamenkandidaat en het is “not done”om je met brugklassers bezig te houden. Hij herkent haar onmiddellijk. Natuurlijk is Emile veel ouder dan zij. 3. Dat vindt ze heel bijzonder: rechtshandig en linksvoetig. maar hij is erg tot haar aangetrokken. maar hij wordt ingedeeld in het team met een negenjarig meisje Marte. nog lang geen sexy uiterlijk heeft. Aan het einde van de avond komt er een meisje (ouder zusje. Emile is niet zo’n goede voetballer. ’s Avonds was Emile met een heel jong meisje een knakworst gaan eten. De tovervoorhoede De zestienjarige Emile is in Schoorl op het feestje van een vriend van zijn ouders. Leo was later bij een auto-ongeluk om het leven gekomen en Henk was een succesvol directeur geweest die voor een heleboel geld zijn bedrijf heeft verkocht. Er is een foto bij van het schoolfeest waarop ook Marte te zien is. zo dartelt ze en hij wordt geïnspireerd door haar. Ze gaan voetballen. Ze weet niet dat ze met links schiet. Ze waren zes jaar klasgenoten geweest op het Amstel Lyceum en met nog twee andere vrienden Leo en Henk waren ze eens van plan geweest om naar Spanje te liften. is hij weer direct weg van haar. Ze vormen samen en maken vele doelpunten. weet dat ook Willem Reiff zal komen en weet dat er zeker twee woorden worden genoemd bij het weerzien: “knakworst”en “Marte. want hij is redacteur van de schoolkrant en hij levert zelf veel bijdragen.

4. Daar denkt ze dat ze zwanger is geworden. Thérèse is getrouwd en Willem Reiff wil ook wel naar de reünie komen. Hij is inmiddels 25 jaar.brugklas leuk vindt. In één ervan staat ze in een lange rij alfabetisch op de dood te wachten. Daarin zegt ze de laatste afspraak af. 5. Dat zal de rode draad in veel ontmoetingen zijn tussen hen. (Het zal een voorspellende of een symbolische droom blijken te zijn) Intussen denkt Emile steeds meer na over zijn verhouding met Marte. Hij wijst haar aan. Hij gaat met Thérèse op vakantie naar Noorwegen. Omdat Emile in de stad een bekende dichter is geworden. fantaseert hij over de kus die haar zal geven. maar op de laatste dag van de vakantie is ze gelukkig ongesteld geworden. mag hij optreden in een poëziefestival in Walhalla ( Paradiso?) Natuurlijk doet hij het beroemde gedicht “Pasgeboren girafje. want Willem noemt haar spottend”een platvis. Intussen weet Emile dat het meisje in de duinen niet het zusje maar de moeder van Marte was. lichamelijk nog nauwelijks ontwikkeld en hij wil haar wel zoenen. Eigenlijk ziet ze er qua kleding niet uit. Bij de laatste keer dat ze elkaar zien. Zijn mooie vriendin Thérèse is ook in de zaal. Bij thuiskomst liggen er twee brieven: een van een uitgever en één van Marte. Het worden iedere keer zogenoemde kronkeltochten: ze bezoeken alles. Steeds spreken ze af op de plek waar ze de laatste keer afscheid hebben genomen. maar hij krijgt er spijt van. Ze wordt steeds verliefd op mannen. maar heeft het nog steeds niet gedaan. met wie ze gaat samenwonen. Maar ze laat in de droom de J vallen en dan heet ze ineens Acobs en dan mag ze voorin de rij gaan staan. Zo vertelt Marte altijd zijn dromen aan Emile. Emile geeft zich op in de hoop er Marte weer te ontmoeten. Het weerzien is hartelijk en ze spreken af op de plek waar ze afscheid hebben genomen. bepraten alles met elkaar. Ze is nog maar veertien jaar. Soms moet Marte mee. Ze is er druk mee bezig en heeft in het begin . Die weet niets van het bestaan van zijn relatie met Marte af. Na het festival lijken uitgevers bereid te zijn het werk van Emile uit te geven. Iedere keer Drie jaar later studeert de 21-jarige Emile (eerst Nederlands daarna psychologie) In de stad ziet hij de 14-jarige Marte met een aantal vriendinnen in de bioscoop. bekijken alles. Het honderdjarig bestaan Het Amstel Lyceum viert zijn honderdjarig bestaan met een reünie. maar dat komt omdat ze in het feestcomité zit. maar ze mag ook wel eens bij haar nare oma in Amsterdam blijven.” Hij ziet dat Marte in de zaal zit en voelt zich één met haar.” Het is op school een onmogelijke liefde tussen een zesdeklasser en een brugklasser. Een dag later maakt ze het uit. Die was heel jong moeder geworden en is eigenlijk een nymfomane. maar hij zoek toch contact met haar. Emile ziet nog dat ze goed kan tekenen: een hondje. Eerst ziet hij Marte niet.

weinig tijd voor hem. Het gaat over een man en een vrouw die in een woestijn staan totdat er een man op een motorfiets komt die het meisje mee grist. De foto van Marte staart hem aan. 6. Maar de redacteur van het tijdschrift wil eerst niet plaatsen. Hij is de enige van het poëziefestival in Walhalla die was blijven publiceren. (In zijn verbeelding: ze houden een gesprek. maar uiteindelijk danst hij toch tot in de late uurtjes met zijn grote liefde. Hij heeft betere gedichten gezien : als concessie brengt Emile toch een verandering in de titel aan: het wordt toch “wapperende benen. Zal hij er trouwens zelf in voorkomen? Ze hadden er samen altijd over gezwegen. Maar verder weet hij er niets over en gaat zijn vriend een boek over haar schijven. verwacht hij dat Marte zal reageren. Ook vertelt ze hem dat ze begrepen had dat . Een meisje uit iemands jeugd In de krant ziet Emile een advertentie dat Willem Reiff weer een nieuwe roman heeft. vindt hij onbegrijpelijk. Maar ze komt niet en ten einde raadt belt Emile die avond maar een ander vriendinnetje.) Marte is verontwaardigd dat Reiff een boek over haar geschreven heeft. maar hij voelt er niet veel voor. Emile weet intussen dat Marte op 18-jarige leeftijd zelfmoord heeft gepleegd : hij verneemt dat toevallig tijdens een vakantie in Joegoslavië. 7. In de kamer van Reiff moet Emile er niet aan denken dat Marte hier enkele dagen gelden heeft liggen vrijen met Willem. Opvallend zijn haar wapperende benen.” Zo gauw het zaterdags in de krant staat. Onderweg komt Marte naast hem lopen. Omdat hij weet een dat Marte zijn carrière volgt. Willem heeft zelfs gevraagd om bij hem langs te komen. wil hij een tweede gedicht voor haar schijven. Binnenbaum heeft inmiddels wel 1000 gedichten geschreven. Maar als er wat reüniegangers voor de school blijven hangen en Marte en hij een beetje besluiteloos op elkaar wachten. Het boek heet “Een meisje uit mijn jeugd”en zal spoedig verschijnen. komt popie-jopie Willem Reiff aanzetten en hij neemt Marte mee. Hij is van slag. Ze zegt dat ze het meisje uit Emiles jeugd was. maar ook dat Marte met Willem meeging. Hij vindt het gedicht mooi en denkt dat Marte de symboliek wel zal begrijpen. maar hij wordt nog steeds gerefereerd aan zijn “Pasgeboren girafje”. Dat is een onverdraaglijke gedachte. dat ze zal beseffen dat hij van haar houdt. Dat Willem hem dat kon aandoen. want hij wil van de relaties van Emile gebruik maken omdat hij nu zelf ook aan het schrijven (van verhalen) begonnen is. Daarom danst hij met zijn oude vriendin Thérèse. Zoals met alle boeken van Reiff gaat hij op weg om het te kopen. Het lijkt een beloftevolle avond te worden en hij weet bijna zeker dat hij nu wel zal kunnen zoenen. Nu lag er een verzoek van een speeltuinvereniging om een gedicht voor de opening te schrijven. Het Tweede gedicht Emile is woedend en verdrietig tegelijk.

waren ze samen. . Bij een poëziefestival met de symbolische titel Walhalla voelt Emile zich in het paradijs. Zolang hij gedichten schreef. OP de 85e dag van hun relatie komt M* naar Willem: ze heeft een ananas meegenomen. Ze spelen samen in een voetbalteam en dat geeft veel synergie. Want dichter. Hij beseft dat hij geen begenadigd dichter is. De reactie van zijn vriend Willem is dan ook dat ze “een platvis”is. Hij had haar op die avond ontmaagd en daarna was hun relatie alleen op seks gebaseerd. Toch komt het in die periode é’’en keer tot het ware samenzijn in platonisch opzicht. Hij verzwijgt Marte voor zijn vriendin. Willem neemt onverwachts een foto van haar. Emile koopt het boek en kan niet wachten met lezen.Pasgeboren Girafje voor haar geschreven was. Hij rekent terug en de dag dat Marte zich ophangt is precies de dag nadat zijn “Wapperende benen” werd gepubliceerd. Marte is zijn muze. wanneer hij Marte in de zaal ziet bij het voorlezen van zijn mooiste gedicht. Dat had Marte Jacobs hem gemaakt. waardoor hij tenminste één mooi gedicht heeft kunnen schrijven. [ slotzin op blz. Het is liefde op het eerste gevoel. Willem vertelt in zijn roman over het meisje M* dat hij op de reünie heeft opgepikt. Daaraan deed ze hem denken toen ze met hem voetbalde. Hij loopt er zelfs langs om inspiratie op te doen. Later ontmoet hij haar weer in een situatie die weeronmogelijker is geworden: hij is eindexamenleerling en die kan zich nooit ophouden met een eersteklasser. kan wel even wachten. De in zijn jeugd veel oudere Emile ontmoet een negenjarig meisje voor wie hij meteen een goed gevoel heeft. maar ook dan is het nog een onmogelijke liefde: ze is veertien jaar en Emile heeft een vriendin Therese met wie hij natuurlijk ook een seksuele relatie heeft.” Pure lichamelijke liefde. Had ze de symboliek begrepen en beseft dat ze nooit met Reiff had moeten meegaan. Hij blijft haar later telkens weer ontmoeten. Hij zou de ware toedracht nooit onthullen en hij zou het gedicht voor de speeltuin gaan schrijven. Hij zou weer een gedicht gaan schrijven: het vertaalwerk waarmee hij geld verdient. Maar hij schrijft in die periode een prachtig gedicht over een pasgeboren girafje. want Emile kan zelf niet zo goed spelen. (het waren “neukmarathons. Terwijl hij bezig is met het eten. Ze hangt zich op in de badkamer. maar dat de goden hem en Marte hebben samengebracht. Willem had haar nooit kunnen krijgen. ze had verder nooit iets over haar zelf losgelaten. Op dat moment beseft M* dat ze er een einde aan wil maken: eerst aan de verhouding met Willem en daarna aan haar leven. 166] Thematiek en symboliek “Marte Jacobs “is een prachtige compacte roman over een onmogelijke liefde. dat was wat hij was. leest zij d e krant. Emile vindt het wel een goed boek.

in de periode dat ze veertien is. Welk man (welke vrouw) blijft niet met tedere gevoelens rondlopen voor zijn eerste echte grote liefde van zijn jeugd. Soms wordt ook aangegeven dat het leven waarschijnlijk een andere wending zou hebben genomen. zit Therese als een voetangel in de relatie en op het enige moment dat er iets had kunnen ontstaan. Met zijn roman over Marte Jacobs heeft Krabbé zijn beste roman tot nu toe geschreven over een zo algemeen gevoelde emotie die diep in elk mens leeft. grijpt Willem Reiff haar van hem weg. Ware liefde is nooit alleen op seksualiteit gebaseerd. verdient een prijs. Steeds komt er echter iets tussen: in de eerste ontmoeting de moeder van Marte. Emile overwint zijn nare gevoelens na het lezen van het boek van Willem en beseft dat hij een dichter is geworden dankzij Marte. Ze maakt een einde aan haar leven. wat fatale gevolgen heeft. Is het hebben van de zaak . Reiff voelt niets voor haar behalve ordinaire seksgevoelens. Of wil de schrijver aantonen dat de poëzie (en literatuur) alleen kan bestaan wanneer er een muze is die verder ongrijpbaar blijft. Marte wil ook alleen maar seks met hem. Het raadsel Marte Jacobs wordt in de korte roman Marte Jacobs uitgespaard door de woorden die Emile en Willem in dicht. maar toch is het voor Emile niet genoeg: hij wil haar wel kussen en zelfs fantaseert hij over seks met haar. Zij was een licht en droevig wezen. Ia de boodschap van Krabbé dat Emile toch wat voortvarender had moeten optreden: dat hij meer initiatief had moeten nemen. door niemand gekend. Hij mag verder spelen in de tuin van de poëzie en zijn eerste gedicht zal dan ook een gedicht voor de buurtvereniging en de speeltuin zijn. Hopelijk voor Krabbé komt hij gewoon van de lezer. De ware liefde is onmogelijk gebleken. Hij weet dat dat het begin kan zijn van meer. Maar nu is er ineens het noodlot in de persoon van Willem Reiff die haar wegplukt uit zijn fantasie. Het leeftijdsverschil is nu niet meer relevant: z eis bovendien een sexy meid geworden. Hij ontmoet Marte dan op de reünie van school. maar meer van lichamelijkheid. Wie dat weet te raken. in de schoolfase het idee dat een zesdeklasser niets met een brugklasser kan aanvangen.en romanvorm aan haar hebben gewijd. eindigt ook die relatie. Recensies Arjan Peters in De Volkskrant van 28 september 2007 is positief over de roman. Zo blijft de liefde van Emile voor Marte weliswaar een oprechte maar toch ook en onmogelijke liefde. Hij krijgt haar zelfs op de dansvloer en alles lijkt erop alsof hij haar eindelijk kan zoenen.Wanneer zijn vriendin Therese eerste wel en daarna weer niet zwanger blijkt. Waarom is het leven dan zo tragisch dat die liefde vaak onmogelijk blijft? Televisieprogramma als “Memories” ontlenen er hun bestaan aan. Ware liefde heeft kenmerken van een platonische liefde.het einde van het vermaak. beseft ze dat het niet kan voortduren. Maar op een dag als het tweede gedicht in de krant verschijnt. ..ook in de liefde. want tussen hen is er geen sprake van liefde .

Romantische aanstellerij. heeft hij een roman geschreven waarin hij zichzelf overtreft. en laat de ontroering bij de lezer. Knap gedaan weer. en heb een zoon Esra. naar Het Gouden Ei. Zo bezien is Marte Jacobs niet alleen een gethematiseerde frustratie van de schrijver Krabbé. dat zich met gemak kon meten met zijn beroemde klassiekers Het gouden ei en Vertraging.]Het lijkt wel alsof Krabbé hier revanche heeft willen nemen op Kathy's dochter.een ster die kort straalde. en een tijdje psychologie gestudeerd aan de GU in Amsterdam. Dat had Marte Jacobs hem gemaakt. Mijn vader en grootvader waren bekende schilders. Iemand in wie geen ontwikkeling zat. Ik ben getrouwd geweest met Liz Snoijink. won het Gouden Kalf 1988 . Eindexamen 1960 HBS-B aan het Spinoza Lyceum. en ook een tikje pijnlijk. Hij houdt de pathetiek verre van zich. met die benen die voor altijd onvolgroeid blijven. denkt de lezer. […. en vier ervan zijn verfilmd. waar ik nog woon. In gebeitelde zinnen vertelt hij heel geserreerd de geschiedenis van een nooit geconsumeerde liefde. de muze van een evergreen. Met veel invoelingsvermogen verbeeldt hij de woelige binnenwereld van de onvervalste romanticus Emile. Door in gedachten bij haar te blijven.' De schrijver over zichzelf Geboren 13 april 1943 in Amsterdam. vooral voor de morsdode aanleiding van dit alles. Mijn debuten als schrijver en als journalist vielen samen in 1967. Ik heb wat geacteerd. waar ik zelf het scenario voor schreef. waren ze samen. Leef sinds 1967 van de pen. het Meisje. 'Spoorloos'. In de slotalinea laat hij Emile denken: 'Want dichter. denkt hij zelf. Hij laat zien wat literatuur kan zijn: de triomf van de verbeelding over het echte leven. maar van beroep ben ik altijd schrijver geweest. Zolang hij gedichten schreef. mijn moeder was filmvertaalster en schrijfster. Tim Krabbé is terug! Tien jaar na De grot. het Girafje. bewijst Binenbaum zijn trouw. dat was wat hij was. Mijn romans zijn in 16 talen vertaald. verstard in de belofte Op 4 oktober 2007 in Het Parool vindt Alle Lnsu dat Krabbé een geweldige roman heeft geschreven. want heel die liefde bestond alleen in zijn hoofd. maar een afrekening met álle schrijverij. die de ware wonderen en tragiek alleen maar ijdel kan omcirkelen. de satellieten met vragen achterlatend.

roman) -. verhalen) -. roman) -. gedichten) -.' Niet zo goed als het origineel. en in 1993 werd er daar een remake van gemaakt onder de titel 'The Vanishing. verhalen) -.Fischer (1972.De Stad in het Midden (1978. verhalen en journalistieke werk heb ik vele artikelen en een paar boeken over schaken geschreven. verhalen) -.15 goede gedichten (1973. roman) -. roman) -. roman) -.Flanagan of het einde van een beest (1970. roman) .De Grot (1997.Drie Slechte Schaatsers (2004. Zie ook mijn schaak-site.De Renner (1978. Hij wordt nog steeds gedraaid in Amerika. schaak-biografie) -. Bibliografie -. Naast mijn romans.Kathy's dochter (2002.Het Gouden Ei (1984. Ik heb een aantal schaakproblemen en studies gecomponeerd.43 Wielerverhalen (1984. verhalen) -. roman) -.Een goede dag voor de Ezel (2005.De Man die de Babson Task wilde maken (1986.De Matador (1991.Red Desert Penitentiary (1975.Marte Jacobs (2007. schaak-essay) -. roman) -. novelle) -.voor de beste Nederlandse film. Van 1967-1972 hoorde ik bij de beste twintig schakers van Nederland.Vertraging (1994.De werkelijke moord op Kitty Duisenberg (1967.De Paardentekenaar (1995. roman) -. roman) -.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful