1

Bincangkan peranan keluarga, sekolah dan kerajaan untuk menangani isu “seks bebas dan pembuangan bayi” dalam kalangan remaja di Malaysia.

Pengenalan

Pada era moden yang serba mencabar ini, Malaysia dengan bangganya menuju ke satu tahap yang lebih kompetitif bertunjangkan sains dan teknologi. Namun, di sebalik kemodenan ini, mereka telah lupa dengan perkembangan sosial di negara ini. Saban hari, terdapat pelbagai laporan tentang pembuangan Seks bebas dan pembuangan bayi di merata-rata tempat seperti di dalam tandas, di tepi longkang, dan sebagainya. Golongan yang tidak bertanggungjawab ini melakukan perbuatan sumbang tanpa mengira tempat dan waktu dan akhirnya berakhir dengan membuang bayi secara membuta tuli sahaja tanpa ada sifat dan perasaan berperikemanusiaan. Isu Seks bebas dan pembuangan bayi yang tidak pernah berkesudahan sejak beberapa tahun kebelakangan ini boleh dianggap sebagai wabak atau bencana kepada negara. Pembuangan bayi yang semakin hari semakin banyak dilaporkan di dada akhbar dan paling menyayat hati terdapat bayi yang tidak berdosa bukan saja dibuang, malah dibakar. Mereka yang melakukan perkara ini merupakan individu yang tidak ada maruah diri dan tidak bertamadun. Apakah tidak ada lagi nilai kemanusiaan di dalam diri mereka yang tidak bertanggungjawab ini? Ekoran daripada seks bebas dan pembuangan bayi ini, maka kita dapat lihat betapa meruncingnya masalah ini pada masa sekarang, ini dapat dibuktikan dengan data berikut, Negeri Selangor mencatatkan jumlah kes pembuangan bayi tertinggi di negara ini, sejak lima tahun lepas bermula 2005, Persidangan Dewan Rakyat diberitahu Rabu. Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata mengikut statistik

Malah haiwan lebih baik daripada itu kerana mengasihani dan memelihara anak dan sanggup mati demi keselamatan dan nyawa anak-anak. Negeri Sembilan (24)."Secara keseluruhannya. Langkah yang lebih berkesan perlu diambil oleh semua pihak untuk membendung gejala sosial itu agar tidak ada lagi . Selain Selangor. Kelantan (10). wanita hamil luar nikah berasa takut dan malu kerana tidak mendapat sokongan keluarga. Sabah (65). 407 kes direkodkan berkaitan pembuangan dicatatkan sejak lima tahun lalu. Perak (19). Sarawak (34)." katanya. khuatir dihukum sekiranya masyarakat umum mengetahuinya dan bayi yang dilahirkan cacat 2. Johor mencatatkan 83 kes pembuangan bayi. Pulau Pinang (22). Selangor mencatatkan 105 kes pembuangan bayi . Melaka (3). Kuala Lumpur (2) dan Perlis (1).2 Polis DiRaja Malaysia (PDRM). Terengganu (5).1 Perbincangan Langkah-langkah mengatasi masalah seks bebas dan kalangan remaja. pembuangan bayi dalam Perbuatan membuang bayi di merata-rata tempat adalah satu jenayah yang amat zalim dan keji serta lebih hina tarafnya daripada haiwan. Shahrizat berkata antara punca berlakunya masalah pembuangan bayi apabila mangsa. Pahang dan Kedah (17). Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Datuk Ismail Abdul Muttalib (BNMaran) yang ingin tahu jumlah kes pembuangan bagi bagi tempoh 2005-2010 mengikut negeri dan sebab kejadian tersebut berlaku serta tindakan kerajaan dalam menangani gejala tersebut. Inilah kesannya apabila rohani seseorang tidak diisi dengan ajaran agama. 2.

Oleh itu.1. Ini termasuklah keinginan kasih sayang dari ibu bapa atau rakan sebaya dalam kumpulannya. Seterusnya. Sekiranya ibu bapa kurang atau tidak memberi kasih sayang yang secukupnya maka anak-anak akan mencari kasih sayang tersebut dari orang lain seperti rakan sebaya. dan sebagainya. keperluan kasih sayang dan diikuti pada peringkat berikutnya. ibu bapa mestilah memainkan peranan yang penting dalam membentuk sahsiah diri anak-anak mereka supaya tidak terjerumus ke lembah maksiat seperti seks rambang. pergaulan bebas. kasih sayang dan bimbingan yang penuh kepada anak-anak mereka lebihlebih lagi pada peringkat remaja. Ini bertepatan dengan teori motivasi Maslow (1954) yang menyatakan teori motivasi melalui hirarki keperluan. keperluan peringkat kendiri. 2. . Peringkat yang terakhir adalah sempurna kendiri.1 Peranan keluarga Bagi mengatasi masalah ini dari terus berpanjangan. Berdasarkan teori ini kasih sayang diletakkan pada peringkat ketiga di mana memberi gambaran bahawa penghargaan dan kasih sayang sangat penting kepada manusia lebih-lebih lagi diperingkat remaja.3 seks bebas dan anak-anak luar nikah yang dilahirkan terbiar dan tidak mendapat kasih sayang yang sewajarnya. Manusia perlu memenuhi keperluan peringkat asas atau keperluan hayat atau fisiologi terlebih dahulu sebelum timbul keperluan peringkat berikutnya iaitu keperluan keselamatan. para ibu bapa seharusnya memberi perhatian.

4 2. pihak sekolah juga memainkan peranan dalam mencorak sahsiah peribadi remaja daripada terjebak dengan gejala ini. semua pihak perlu memberikan komitmen. latihan guru dan penglibatan ibubapa. Institusi Latihan Guru dan IPT untuk mewujudkan pemikiran generasi muda supaya menjauhi gejala sosial. Pendidikan ini adalah elemen penting dalam strategi pencegahan dan sekolah merupakan institusi penting bagi melahirkan masyarakat Malaysia yang bebas dari gejala sosial. dan berusaha melaksanakan pelbagai pendekatan. pihak pentadbiran sekolah perlu mewujudkan Sekolah Bebas Gejala Sosial dengan mengadakan pendidikan secara komprehensif melalui kurikulum dan ko-kurikulum di sekolah/IPT. menyediakan alternatif-alternatif berfaedah yang dapat mencegah daripada terlibat dengan gejala sosial dan mewujudkan suasana sekitar yang menjadikan masalah sosial itu dibenci dan jijik (Khoo Kay Kim dan Alias Mohammed 1937). intervensi. Kementerian Pelajaran telah diberi tanggungjawab bagi mengenalpasti.1. dalam penulisannya yang bertajuk ‘ masalah sosial tiada penghujungnya ’. Bagi mencapai hasrat diatas. kerjasama. .2 Peranan Sekolah Selain itu. Menurut pandangan Karen Yong (2006). merancang dan melaksanakan segala program dan aktiviti tindakan berhubung dengan pendidikan pencegahan masalah sosial di peringkat sekolah.

ia sedikit sebanyak dapat mengurangkan masalah ini daripada terus menjadi satu penyakit berbahaya di negara Malaysia ini. .5 2.1. Telah tiba masanya untuk kembali kepada aktiviti yang mewajibkan program keagamaan dan pembinaan siasah berasaskan Islamiah. Kementerian Belia / Jabatan Belia. Kerana peratus yang tertinggi dalam kes ini ini adalah A NAK MELAYU ISLAM. mula melupakan konsep KASIH SAYANG SESAMA MANUSIA. Kita mempunyai ramai Ilmuan Islam juga libatkan mereka dalam program dan aktiviti belia.3 Peranan Kerajaan Kerajaan memainkan peranan yang sangat penting bagi memastikan masalah seks bebas dan pembuangan bayi ini dapat dibendung. kerana setiap daripada kita adalah merupakan ahli masyarakat.. Pihak atasan seperti badan-badan kerajaan juga perlu lebih peka dan menganjurkan pelbagai ceramah atau motivasi kepada remaja supaya mereka mendapat lebih informasi tentang gejala ini dan sedar mengenai kesan dan bahaya daripada perbuatan tidak bermoral itu. Oleh itu pihak Kerajaan perlu menyalurkan peruntukan melalui JAKIM / Majlis Agama Negeri untuk diagihkan kepada Jawatankuasa Masjid bagi mengadakan program-program yang menjurus kepada Sistem Kekeluargaan Islam dan Masyarakat Islam Kurangnya program sebegini yang membuatkan masyarakat Islam mula lupa peranan dan tanggungjawab sebagai ahli masyarakat. apapun yang berkaitan dengannya perlu melihat semula modul-modul yang disediakan untuk aktiviti belia/remaja. Tiada siapa patut menuding jari pada pihak yang lain. Dengan usaha-usaha yang dilakukan secara bersama dan menyeluruh ini..

Kesan jangka panjang dan jangka pendek pasti berlaku sekiranya remaja pada hari ini tidak tahu cara untuk membentuk dan memuliakan akhlak mereka sendiri. pastinya negara Malaysia tidak mampu untuk terus bersaing dengan negara lain disebabkan golongan remaja terus hanyut dengan masalah sosial ini. Hal ini kerana. melihat kepada kesan-kesan yang dikaji. sikap masyarakat yang suka mengkritik dan menghukum individu yang terlibat tanpa usul periksa. kesan-kesan daripada masalah.6 Kesimpulan Setelah meneliti tentang permasalahan seks bebas dan pembuangan bayi dalam kalangan remaja di Malaysia ini. Selain itu. didapati terdapat banyak aspek yang boleh dikaitkan dengan masalah ini seperti punca-punca masalah. Semua punca ini membuktikan betapa ampuhnya jati diri seseorang dalam meneruskan kehidupan yang penuh cabaran ini. kesan kepada bayi yang . Antara punca-punca masalah seks bebas dan pembuangan bayi dalam kalangan remaja adalah kurangnya didikan agama dalam diri. dan langkah-langkah mengatasi. terpengaruh dengan rakan sebaya yang mempunyai moral yang negatif. dan sikap remaja yang suka mencuba sesuatu yang baru. Antara kesan-kesan seks bebas dan pembuangan bayi dalam kalangan remaja adalah seperti kesan remaja akan mengandung anak luar nikah dan membawa kepada permasalahan pembuangan bayi. kesan-kesan daripada permasalahan ini juga patut dititikberatkan.

semua pihak perlulah berganding bahu dalam membendung gejala sosial itu agar tidak ada lagi anak-anak luar nikah yang dilahirkan terbiar dan tidak mendapat kasih sayang yang sewajarnya. Kita yakin dengan langkah-langkah yang diperolehi ini mampu mengurangkan masalah seks bebas dan pembuangan bayi dalam kalangan remaja ini. kita telah berjaya mencari langkah-langkah terbaik bagi mengatasi masalah seks bebas dan pembuangan bayi ini. peranan kerajaan dan pencegahan yang dilakukan sebelum berlaku apa-apa yang tidak diingini. Walaubagaimanapun. kesan kepada institusi kekeluargaan. kesan kepada ibu yang melahirkan. Antara langkah-langkahnya adalah peranan keluarga itu sendiri. Justeru itu. peranan sekolah. dan memberi bantuan kepada remaja perempuan yang hamil luar nikah.7 dibuang. kesan kepada masyarakat dan juga kesan kepada negara itu. .

Anitayahya. Kuala Lumpur : Dinie. Surah Al-Israa’ 17 : 32. 2007. Yong. 2006.com/ [ 19 Mei 2010 ] Rizanizam Abdul Hamid. 2001. 17 Mei: 17. 1945. 2010. Remaja Tanam Bayi.com/berita-baru/mayat-bayi-ditemui/ [ 20 Mei 2010 ] Al-Quran.8 RUJUKAN Abdul Halim Abdullah. Utusan Malaysia.wordpress. http://pengguguranbayi. . 2010. Selangor: Penerbitan Premier. Amran Kasimin. Masalah Sosial Tiada Penghujungnya. Kuala Lumpur : Darulfikir. Pengguguran dan Pembuangan Bayi: Definisi pembuangan bayi.blogspot. Cetakan Kedua Belas. Koleksi Berita Buang Bayi: Remaja Tanam Bayi. http://inijalanku. Masalah Sosial Dan Hubungannya Dengan Didikan Agama. Karen. Cheras.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful