You are on page 1of 16

Cuprins

:

Capitolul 1.

Notiuni fundamentale:

1.Definitia notiunii de mediu

2.Fenomenul de poluare :
- consideratii introductive
-definitia notiunii de poluare
-cauzele poluarii
3.Notiunea de protectie a mediului :
-precizari prealabile
- definitia notiunii de protectie a mediului

Capitolul 2.

RASPUNDEREA PENALA IN DREPTUL MEDIULUI

1. Consideratii generale
2. Aspecte specifice privind raspunderea penala in dreptul mediului

Bibliografie

care a fost preluat in limba franceza sub forma "l'environnement" iar apoi in limba germana si in alte limbi. toate materiile organice si anorganice. cu rol in stabilirea de legaturi intre societatea umana si mediu. defineste mediul in anexa nr. prin mediu se inteleg ansamblul factorilor fizici. iar legislatiile interne ale statelor confera acestui concept semnificatii si dimensiuni diverse. biologici si sociali. desemnand spatiul ce inconjoara omul.legala a termenului de mediu. care in stransa corelatie si interactiune influenteaza echilibrul . inclusiv valorile materiale si spirituale". ca fiind "ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terrei: aerul. solul si subsolul. in principiu. toate straturile atmosferice. in 2000. ambianta naturala a tuturor vietuitoarelor. CAPITOLUL I NOTIUNI FUNDAMENTALE 1. apa. Legea protectiei mediului nr.Definitia notiunii de mediu : Cu privire la mediu exista o varietate de definitii cu numeroase consecinte si implicatii asupra dreptului mediului. Notiunea de mediu sta la baza ecologiei ca stiinta. republicata . Termenul de mediu a izvorat din cuvantul englez "environement". In documentele internationale nu exista o definitie foarte clar formulata cu privire la mediu. chimici. Ecologia este definita in doctrina de specialitate ca fiind stiinta ecosistemelor si a relatiilor dintre acestea. I.137/1995. directe sau indirecte. Notiunea de mediu este considerata ca fiind o notiune fundamentala si cuprinzatoare prin care se intelege lumea vie si cea neinsufletita. sistemele naturale in interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior. definita de biologi ca fiind "studiul relatiilor complexe. Din analiza legislatiilor nationale se contureaza mai multe moduri de abordare juridico . Asadar. aproape tot ce inconjoara omul. precum si fiintele vii. pornind de la definitii partiale si pana la definitii mai globale. dintre animale si mediul lor organic si anorganic".

reprezentand conditia existentei acesteia. 1 Daniela Marinescu. aerul si apa. pp 3-6. Echilibrul ecologic reprezinta acel raport existent intre elementele componente ale mediului (factorii de mediu). solul si subsolul. ce asigura viata si dezvoltarea societatii. functie si functionare. ALL BECK. precum si bunurile naturale si patrimoniul cultural. Alte definitii ale mediului sunt grupate in functie de definitiile ce se regasesc la nivel constitutional. frumos si civilizat. raport care este relativ stabil. in legislatiile nationale. incluzand in compunerea sa atat elementele naturale cat si cele artificiale.Tratat de dreptul mediului. Pornind de la realitatea dupa care notiunea de mediu are atat o valoare teoretica cat si practica. 2003. Pentru ca mediul sa fie capabil sa influenteze pozitiv viata. ed. ansamblul de factori ce actioneaza asupra intregii societati. fauna si flora. doctrina si jurisprudenta.ecologic. fapt ce a avut drept consecinta o diversitate a contiuntului definitiilor date in acest sens. Dreptul comunitar prevede ca mediul cuprinde omul. Conceptul juridic si doctrinar actual al mediului are un caracter dinamic. interactiunea dintre toti acesti factori. iar o alta grupare rezulta din documentele unor organisme si organizatii internationale. Un rol deosebit de important in fundamentarea notiunii de mediu l-au avut alaturi de dispozitiile legislative. climatul si peisajul. este necesar ca acesta sa fie sanatos.1 Mediul este un sistem ce are o anumita stuctura.Bucuresti. Notiunea de mediu (biologic. aflate in interactiune cu conditiile de mediu. . s-a incercat in doctrina o grupare a definitiilor stiintifice pornind de la o serie de elemente comune cum ar fi: viata si calitatea vietii. geografic si sociologic) este greu de definit. fiinta umana etc.

toate vietuitoarele de pe Pamant au convietuit intr-un echilibru ecologic ce a constituit conditia esentiala a existentei si continuitatii vietii. in literatura de specialitate s-au conturat o serie de pareri. Legea mediului nu defineste termenul de poluare. Legea nr.1. dupa care toate fiintele produc deseuri care. Echilibrul ecologic actual este afectat de o multitudine de cauze. Omul a intervenit asupra ecosistemului existent. neeliminate din mediul lor le fac imposibila activitatea si chiar viata lor. defineste poluarea mediului in sensul ca aceasta reprezinta alterarea caracteristicilor fizico -chimice si structurale ale componentelor naturale ale mediului. cat si prin activitati umane. Reprezentand echilibrul care trebuie sa se mentina in cadrul biodiversitatii.2. a pangari.137/1995 republicata in 2000. eruptii vulcanice. aflandu-se la polul opus poluarii. Mult timp. reducerea diversitatii si productivitatii biologice a ecosistemelor.FENOMENUL DE POLUARE : 2. inundatii. afectarea echilibrului ecologic si a calitatii vietii cauzate de poluarea apei. 2. ). Acest cuvant desemneaza actiunea prin care omul isi degradeaza (murdareste) mediul sau de viata. tornade etc. capabila sa afecteze si sa deterioreze echilibrul ecologic. Aceasta caracteristica a omului este o lege naturala generala. in ruperea echilibrului ecologic. calitatea mediului natural s-a degradat treptat. . alunecari de teren.1.2. Cu privire la rolul si responsabilitatea omului in degradarea mediului. aerului. in aneza nr. dar il defineste pe cel de poluant si stabileste cauzele poluarii prin enumerarea poluantilor. a profana. Consideratii introductive : Mediul si factorii de mediu sunt afectati in cea mai mare masura de poluare. ca rezultat al agresiunii activitatilor umane. transformandu-l potrivit nevoilor si intereselor sale. echilibrul ecologic este dereglat atat de fenomene naturale (cutremure. Definitia notiunii de poluare : Cuvantul "poluare" provine din latinescul "poluorae" care inseamna a murdari. Paralel cu crearea mediului artificial. solului.

viata umana si animala. resursele erau suficiente si regenerabile. ori sub forma de energie (. a mediului natural si a mediului artificial.. poluarea se produce datorita depasirii limitelor administrabile de acumulare a substantelor toxice. sociale si umane pe care le produce dar si a sferei de raspandire a acestora. Poluarea reprezinta in acelasi timp si o violare a dreptului fundamental al omului la un mediu sanatos. a unor substante sau energii cu efecte vatamatoare. rezulta ca. lichide.pp25-26 3 A. pamantul reprezenta baza economiei. mediul in general. Uniunea Europeana defineste poluarea (in cadrul unei Directive emise in 1993 pentru aplicarea art. Datorita consecintelor economice. poluarea constituie o problema cu implicatii nationale dar si internationale.35 din Tratatul de la Maastricht). Droit de l’environnement. Stiintifica si enciclopedica Bucuresti. In doctrina exista si opinia dupa care.1 din Legea protectiei mediului intitulata "intelesul unor termeni in sensul prezentei legi" defineste poluantul ca fiind "orice substanta solida. sa diminueze bunastarea sau sa impiedice alte utilizari legitime ale mediului". sub forma de substante sau energii. protectia resurselor biologice. etc. Asadar. 3 Pana la inceputul secolului al XVIII-lea civilizatiile au fost preponderent agricole. prin activitati umane sau ca rezultat al fenomenelor naturale. substante solide. sub forma de energie. Sion. modifica echilibrul constituentilor acestuia si al organismelor vii si aduce daune bunurilor materiale. Pe cale de interpretare. Ecologie si drept international. a peisajului. iar rezidurile se reintegrare in mediu prin transformare moderata.Paris. 1990. gazoase.1998. amenajarea necorespunzatoare a teritoriului. de natura sa puna in pericol sanatatea omului. fapta pentru care poluatorul trebuie sa plateasca. ca fiind activitatea prin care omul introduce direct sau indirect in mediu. in cantitati ce depasesc anumite limite si care pun in pericol sanatatea.) care introdusa in mediu. poluarea este procesul de alterare a mediilor biotice si abiotice. vapori sau zgomote ce cauzeaza deteriorarea resurselor. definesc poluarea ca fiind "orice introducere de catre om in mediu. lichida.2 Anexa nr.ed. poluarea este actiunea de intoxicare produsa de poluanti.gospodarirea si valorificarea deficitara a resurselor.p 123 . ecosistemele si proprietatea materiala. Kiss. proprietatii si sanatatii umane." Articolul 1 din Regulile de la Montreal (1982) . 2 G.. direct sau indirect. sub forma gazoasa sau de vapori. a ecosistemelor.

reprezinta un alt factor ce influenteaza direct. b. datorita faptului ca: stiinta fie n-a putut sa prevada la un moment dat eventualele efecte negative. decat investirea in luarea masurilor pentru prevenirea ei. cresterea populatiei globului. cu consecinte nefaste asupra echilibrului ecologic.2. neinsotite de investitii necesare prevenirii poluarii . dar si la nivel continental si regional au identificat numeroase probleme majore ale mediului care efectueaza toate componentele sale. chimica. Explozia demografica.3. imediat si pe termen lung mediul prin degradarea unor sisteme ecologice implicate in productia agricola. considerandu-se ca este mai avantajoasa plata amenzii pentru poluare. se impune efectuatea de studii de prognoze privind cresterea economica si progresul tehnic in sectoare ce influenteaza calitatea mediului. Sursele de poluare s-au inmultit cu dezvoltarea si modernizarea vietii sociale si economice determinand si sporirea si diversificarea formelor de poluare a tuturor componentelor mediului. prin cresterea cerintelor de hrana. de locuinte. privind consumul de resurse naturale corelat cu regenerarea acestora. acestea nu pareau iminente sau grave. De aceea. c. Cauzele poluarii Studiile efectuate la nivel mondial. de surse de energie etc. Efectele negative asupra mediului produse de aplicarea cuceririlor revolutiei tehnico-stiintifice. . de locuri de munca. electromagnetica. poluarea poate fi: poluare naturala si poluare artificiala. 14 Pentru realizarea obiectivelor progresului tehnico-stiintific. omul a transformat in mod substantial mediul sau natural. De asemenea. fie desi a prevazut aceste consecinte negative nu a putut stabili cu exactitate gravitatea lor. a exploatat si utilizat excesiv si irational materiile prime si natura in general. biologica. Principalele cauze care au efecte negative asupra mediului prin poluare sunt: a. estetica. poluarea se poate clasifica si in: poluare fizica. ori desi a prevazut efectele negative. Se prevede ca pana in 2020 populatia Globului va dupa depasi 8 miliarde. de mijloace de transport.conceperea si realizarea de productii bazate pe interesul obtinerii de profituri mari cu ignorarea cerintelor legale referitoare la protectia mediului. Criterii de economicitate gresit intelese.13 Dupa natura poluantului care o produce.

Puterea motoarelor si a instalatiilor de complexitatea proceselor. ele sunt amenintate cu degradarea. dar mai ales de activiatea umana cu toate consecintele ce decurg din ea. cu defrisarea. Lipsa constiintei ecologice. in vederea formarii unei constiinte de mediu. De aceea se impune realizarea unui echilibru intre cresterea demografica. a lipsei cunostintelor profesionale corespunzatoare si in care nu sunt luate masurile ce se impun pentru protectia mediului. neglijenta si ignoranta oamenilor pot cauza pagube considerabile si ireversibile pentru mediu.15 g. Padurile reprezinta surse de materii prime regenerabile. social. Cauzele diverse si ponderea specifica si diferita a surselor de poluare face ca gradul de poluare si de nocivitate sa difere nu numai de la un continent la .economica. este nevoie de conservarea padurilor existente.Cresterea populatiei insotita de modele de consum neviabile. a apei. Posibilitatea unor astfel de consecinte desi uneori este previzibila si sunt luate masuri de siguranta. apei. ca urmare a lipsei mijloacelor financiare. putem spune ca acestea sunt reprezentate atat de fenomenele naturale. e. dezvoltarea industriilor de razboi etc. totusi accidentele pot surveni (de exemplu accidente la centrale nucleare. (in tarile dezvoltate. Razboaiele locale. materiale periculoase pentru mediu. functii de conservare a biodiversitatii etc. de astrii. Tehnica de productie avansata necorelata cu tehnica depoluanta corespunzatoare. De aceea. utilaje. tehnologii. dar si cea produsa de soare. puternic industrializate). i. in tarile slab dezvoltate economic. nestiinta. Economia slab dezvoltata si folosirea de tehnici si tehnologii mai putin avansate. cu poluarea. produsa ca urmare a experientelor nucleare sau a accidentelor la centralele atomoelectrice (radioactivitate artificiala). diferite substante (radioactivitatea naturala). Indiferent de cauza care genereaza. Despaduririle masive. Desi padurile au un caracter important rol economic. in care lupta impotriva poluarii nu tine pasul cu dezvoltarea tehnico . cu efecte directe si implicite asupra calitatii mediului si vietii umane. de protectie a solului. Ramanerea in urma a gandirii umane in comparatie cu dezvoltarea vietii materiale. Utilizarea de instalatii.). solului. de volumul productiei. ecologic si cultural. navale etc). exercita influente negative. f. Ca o concluzie privind cauzele poluarii. j. dar si surse de servicii prin functiile multiple si complexe pe care le indeplinesc (functii sociale. oamenii trebuie educati in spiritul unei conceptii civilizate privind relatiile dintre ei si natura. d. energiei si altor resurse naturale. Radioactivitatea. contin factorii de risc pentru sanatatea umana si pentru mediu. de gestionarea si dezvoltarea lor durabila. despaduririle. catastrofe aviatice. presiuni asupra aerului. sanatatea ecosistemelor si accesul la resursele naturale. h.

cuvintele de protectia mediului si politica mediului erau notiuni la fel de necunoscute ca si cea de dreptul mediului. legile naturii. Protectia mediului reprezinta un obiectiv de interes national si international cu efecte (directe si indirecte) pe termen lung in toate compartimentele 4 Daniela Marinescu. juridice.1. este necesar ca masurile de prevenire si de protectie a mediului sa reprezinte un factor al oricarui proces economic al oricarui popor. dar si in interiorul unei tari. complex si realist. op. p 85 . poluarea mediului este consecinta situatiei economice a unei tari sau regiuni. cit.altul. respectul pentru sanatate si viata. problema poluarii mediului reprezinta nu numai o violare a normelor sociale. Precizari prealabile Inainte de anii`70. de la un obiectiv industrial la altul. Se impune in acest sens. juridice. Activitatea complexa de protectie a mediului trebuie sa inceapa cu lichidarea cauzelor si a surselor poluarii. social-politice. dar si o nerespectare a unor norme legale. o preocupare primordiala pentru toate guvernele. politice. organizatiile si organismele internationale au acordat atentie acestui domeniu atat de important. 4 3. un concept ce presupune protectia tuturor factorilor de mediu. financiare. stiintifice si organizatorice. Protectia si ameliorarea mediului este o sarcina nationala si internationala. de la o tara la alta. se impune combaterea ei cu toate mijloacele si metodele tehnice. elaborarea unui concept de protectie a mediului. ea fiind nu numai o sarcina a fiecarui stat dar si o sarcina a tuturor natiunilor. de la o zona la alta. protejarea si dezvoltarea mediului trebuie sa constituie una dintre preocuparile contemporane prioritare. consideram ca ar duce la prevenirea consecintelor acestui fenomen.17 Pornind de la faptul ca. Utilizarea complexului de mijloace in scopul protectiei eficiente a mediului este impusa de faptul ca. respectiv un concept care sa aiba in vedere nevoile multiple ale omului. ceea ce. Cu timpul insa. ce implica un complex de eforturi materiale. pentru progres si dezvoltare in stransa armonie cu natura. guvernele statelor. Pornind de la realitatea dupa care calitatea vietii pe Pamant este dependenta de calitatea mediului.NOTIUNEA DE PROTECTIE A MEDIULUI : 3.16 De aceea.

uman. rationala si stiintific fundamentata de protectie a factorilor de mediu naturali (sol. 3. ambiental si tehnologic se impune stimularea progresului tuturor acestor dimensiuni. rezervatii) si artificiali (asezari omenesti si lucruri realizate de om).2. precum si a tuturor persoanelor fizice si juridice".protectia mediului are ca sarcina concreta. aer. Protejarea ecosistemelor se face printr-un complex de activitati umane care au ca scop principal ocrotirea omului. apa. mentinerea si imbunatatirea conditiilor de viata pe Pamant. padure. Definitia notiunii de protectie a mediului Protectia mediului are ca scop inlaturarea influentelor negative asupra mediului natural si artificial. ea fiind totodata considerata capabila sa ajute la prevenirea si inlaturarea poluarii. flora. programe in scopul protectiei mediului. Pentru restabilirea echilibrului ecologic perturbat. Omenirea care a mostenit aceasta planeta este obligata sa o ingrijeasca.18 Sarcina protectiei mediului apartine intregii societati si se realizeaza in interesul intregii omeniri. sarcinile concrete ale protectiei mediului fiind stabilite prin reglementarile legale speciale referitoare la protectia factorilor de mediu.stiintifica l-a ameliorat dar l-a si poluat.protectia mediului are ca sarcina generala descoperirea cauzelor si surselor poluarii. reducere si inlaturare a efectelor poluarii. Pentru realizarea compatibilitatii intre sistemul economic. Asadar. Protectia mediului poate fi definita ca fiind o activitate umana ce are ca scop concret prevenirea poluarii. . Protectia mediului este o sarcina generala a intregii societati. ca parte integranta a comunitatilor de viata interdependente.6 din Legea mediului dispune ca "Protectia mediului constituie obligatia si responsabilitatea autoritatilor administratiei publice centrale si locale. este nevoie de interventia omului printr-o activitate complexa. stabilirea modalitatilor de prevenire. pe care civilizatia tehnico . sarcina dificila si complexa de protectie a mediului nu se poate . reducerea si eliminarea efectelor poluarii. in acest scop autoritatile administrative au obligatia sa prevada in bugetele proprii.sistemului social. sa o pretuiasca si sa opreasca degradarea ei. Problema protectiei mediului trebuie privita sub doua aspecte: . subsol. Art. protectia diferitelor elemente componente ale mediului natural si artificial. asupra ecosistemului ca un tot unitar. Mediul (natural si artificial) reprezinta cadrul de viata al intregii omeniri. fauna.

a persoanelor fizice si juridice. Coordonarea si controlul activitatii de protectia mediului revin autoritatii publice centrale pentru protectia mediului. pentru domeniile lor de responsabilitate. . Aceasta activitate s-a generalizat in majoritatea tarilor lumii. devenind in prezent o adevarata "miscare ecologica". precum si institutiilor abilitate in acest sens prin lege. Miscarile ecologiste nationale si internationale mobilizeaza agentii poluanti sa actioneze pentru protectia si ameliorarea mediului dar si pentru repararea prejudiciilor ecologice cauzate. fiind necesar in acest sens si aportul organismelor nestatale. autoritatilor publice teritoriale pentru protectia mediului.realiza exclusiv numai de catre organele de stat.

art. Consideratii generale: Din categoria instrumentelor juridice de protectie si conservare a mediului.378 la poluare accidentala. Raspunderea penala. poate fi definita ca fiind fapta socialmente periculoasa. Infractiunea ecologica. precum si protectia fondului forestier. Comportamentele inconvenabile din punct de vedere social-economic sunt reglementate si incriminate atat prin norme de incriminare-cadru cat si prin norme de incriminare speciale. specificul angajarii ei in domeniul protectiei mediului fiind determinat de natura obiectului ocrotit de lege. a caror atingere este adusa prin infractiunea savarsita. ce reprezinta o amenintare a intereselor .369 este in legatura cu incalcarea regulilor privind protectia atmosferei." Astfel. se intituleaza "Crime si delicte contra mediului inconjurator. art.370- 373 cuprinde dispozitii privind incalcarea regulilor privind protectia apei. Capitolul V din Partea speciala a proiectului de Cod penal roman. respectiv functia preventiva (preventia generala si preventia speciala). iar art. Prin implicarea legii penale in protectia mediului. se inscrie in cadrul raspunderilor infractionale. respectiv factorii de mediu. art. mijloacele de drept penal sunt cele mai severe. Raspunderea penala pentru incalcarea legislatiei mediului. art. alaturi de celelalte forme ale raspunderii juridice specifice dreptului mediului este un mijloc represiv important pentru protectia si dezvoltarea mediului.37 se refera la poluarea fonica. Capitolul 2: RASPUNDEREA PENALA IN DREPTUL MEDIULUI 1. se urmareste realizarea in primul rand a uneia din functiile sale fundamentale.374-376 cuprinde dispozitii privind protectia fondului piscicol si a vanatului. savarsita cu vinovatie.

107/1996. subiectii activi sunt calificati. republicata in 1998. in cadrul general al infractiunilor.60/1974. Infractiunea ecologica este un element constitutiv al raportului de raspundere penala in dreptul mediului. 2. dezvoltarea si protejarea durabila a mediului. respectarea calitatii mediului. Aspecte specifice privind raspunderea penala in dreptul mediului: Art. Raspunderea penala pentru infractiunile ecologice atrage sanctionarea penala. Legea nr. Ea are ca rezultat afectarea obiectiva a calitatii mediului sau punerea in pericol a acestei valori sociale. Codul aerian etc. sectoriale (Codul silvic.) . Subiectele raportului de raspundere penala in dreptul mediului sunt: subiectele active (persoane fizice si juridice) si subiectele pasive (statul). Subiecte pasive secundare sunt acele persoane fizice sau juridice care sunt titulare ale valorii sociale protejate. la respectarea dreptului fundamental al omului la un mediu sanatos. Infractiunea de mediu reprezinta o categorie relativ noua. Codul penal. reducere sau inlaturare a poluarii. Obiectul raportului juridic de mediu il reprezinta actiunea-inactiunea prin care se incalca dispozitiile legale cu privire la mentinerea. a vietii si sanatatii oamenilor. Legea nr. Infractiunea ecologica este acea fapta periculoasa ce consta in poluarea mediului (natural sau artificial). Infractiunile de mediu pot fi fapte comisive sau omisive savarsite cu vinovatie sub forma de intentie sau culpa sub toate modalitatile lor. De regula. deoarece el este chemat sa asigure respectarea ordinii de drept pe teritoriul asupra caruia isi exercita suveranitatea. civila sau penala dupa caz" Raspunderea penala in acest domeniu este prevazuta nu numai in legea- cadru ci si in alte legi speciale. animalelor si plantelor sau sa produca mari pagube economiei nationale. Persoana fizica este subiect activ daca indeplineste conditiile generale de responsabilitate juridica penala.18/1991 republicata. perturbarea activitatii de prevenire.169/1997. Legea nr. Legea nr. Legea nr.111/1996. Legea nr. Raportul juridic penal de mediu cuprinde: subiectele.103/1996.societatii in domeniul protectiei mediului.137/1995 dispune ca: "incalcarea prevederilor acestei legi atrage dupa sine raspunderea contraventionala. de ultima generatie. continutul si obiectul. respectiv. 82 din Legea nr. Subiectul pasiv general la infractiunile de mediu este stabil. de natura sa puna in pericol sanatatea oamenilor.

cand aceeasi fapta intruneste cumulativ atat elementele infractiunii inscrise in Codul penal. in raport cu cele din Codul penal si din legile speciale. Luand in considerare specificitatea dispozitiilor penale inscrise in Legea nr. cat si cele ale infractiunii inscrise in Legea nr.137/1995. . s-a format o legislatie penala.137/1995. republicata.cand o fapta este considerata infractiune ecologica de o lege speciala. Pentru angajarea raspunderii penale in dreptul mediului. speciala. plantelor si animalelor.85 din Legea nr.137/1995 ca lege speciala.Infractiuni de pericol calificat. este legea generala in materie raportata la alte legi speciale in acelasi domeniu.137/1995. iar altele reprezinta incriminari noi26.cand aceeasi fapta intruneste cumulativ atat elementele infractiunii inscrise in Legea nr. Legea nr. care cuprind faptele de natura sa puna in pericol viata ori sanatatea umana. . vor fi aplicabile exclusiv dispozitiile penale speciale inscrise in Legea nr. nu inseamna ca fapta a fost dezincriminata de legea generala. vor avea prioritate de aplicare dispozitiile din legea speciala (indiferent daca este sau nu favorabila faptuitorului) datorita caracterului lor special intr-un sector dat. infractiunea ecologica trebuie sa aiba un pericol social ridicat si sa prezinte o serioasa amenintare a intereselor globale ale oamenilor. in doctrina de specialitate27 s-au stabilit urmatoarele reguli de interpretare: . .137/1995.85 punct 1 si 2).137/1995. ci se aplica exclusiv dispozitiile penale speciale din legea speciala. animala sau vegetala (art. cat si cele ale infractiunii speciale inscrise intr-o lege speciala. altele sunt infractiuni-cadru in raport cu cele prevazute in legi speciale. infractiunile ecologice se pot grupa in doua mari categorii: .137/1995.in temeiul unor reglementari nationale si internationale cu privire la raspunderea penala in domeniul mediului25. 85 un numar de 32 de infractiuni ecologice. dar este in acelasi timp o lege speciala daca o raportam la Codul penal. Clasificarea (gruparea) infractiunilor ecologice: Din interpretarea art. 3. fara a fi incriminata astfel si in legea-cadu nr. Legea nr.137/1995 incrimineaza la art. in functie de pedepsele aplicabile. a bunurilor materiale. unele dintre ele fiind variante ale unor infractiuni din Codul penal. iar in doctrina s-a consacrat un drept penal al mediului. Raspunderea penala in acest domeniu se aplica ca ultima masura si are ca sarcina protejarea relatiilor sociale de mediu prin reprimarea infractiunilor ecologice.

infractiunea de neasigurare si nesupraveghere a depozitelor pentru pesticide si ingrasaminte chimice. distrugere a acestor categorii de substante.infractiunea de depozitare a deseurilor sau substantelor periculoase in spatii subterane neautorizate sau neadecvate.infractiunea de transport sau tranzit. .infractiunea de incinerare a deseurilor periculoase in instalatii neomologate.infractiunea de nerespectarea interdictiilor privind utilizarea ingrasamintelor chimice si pesticidelor pe terenurile agricole. . a pestilor.infractiunea de fabricare. fara autorizatie de pesticide si de substante sau deseuri periculoase. . . sau care pun in pericol viata. in scop de consum sau comercializare. .infractiunea de folosire a momelilor periculoase pentru omorarea animalelor salbatice. . d) Infractiuni la regimul protectiei impotriva radiatiilor ionizante.Infractiuni de rezultat si de pericol28. . .infractiunea de aprobare sau facilitare ilegala a intrarii in tara a substantelor sau deseurilor periculoase c) Infractiuni la regimul ingrasamintelor chimice si a pesticidelor.Continuarea activitatii dupa suspendarea acordului/autorizatiei de mediu. infractiunile se grupeaza in: A. care cuprind faptele ce se concretizeaza printr-un rezultat negativ pentru mediu (contaminarea mediului cu substante toxice.infractiunile de contaminare a mediului sau expunerea populatiei la radiatii datorita nesupravegherii surselor de radiatii ionizante.infractiunile de omisiune a raportarii prompte a cresterii contaminarii peste . . utilizare fara autorizatie a acestor substante.. . includ: .infractiunea de neluare a masurilor corespunzatoare pentru limitarea impactului substantelor sau deseurilor periculoase asupra mediului. grupeaza: . .). Dupa obiectul supus ocrotirii.infractiunea de introducere in tara pentru depozitare.infractiunea de omisiune a raportarii prompte a unui accident major.eliberarea acordului/autorizatiei fara documentatia obligatorie completa. sanatatea sau integritatea corporala a unor persoane (continuarea activitatii dupa dispunerea incetarii acesteia). care la randul lor se grupeaza in: a) Infractiuni cu privire la procedura de autorizare cum sunt: . pesticide etc.85 pct. . stocare. Infractiuni prin care se aduc atingeri activitatilor economice si sociale cu impact asupra mediului. .prezentarea unor concluzii false in studiile de impact b) Infractiuni la regimul substantelor si deseurilor toxice si periculoase care cuprind: .infractiunea de nesupunere la testare a oricarei substante noi. fiind prevazute de art. 3 si 4.

de catre organele de urmarire si cercetare penala. Infractiunile prin care se aduce atingere protectiei resurselor naturale si conservarii biodiversitatii. potrivit competentei legale. De la caz la caz. .. a ambalajelor de pesticide si de alte substante periculoase. infractiunile prevazute de art.infractiuni de descarcare direct in apele naturale a apelor uzate si a deseurilor de pe anumite vase sau platforme. Constatarea si cercetarea infractiunilor ecologice se fac din oficiu. ca de exemplu: . republicata. B.limita admisa.85 din Legea nr.infractiuni de nerespectare a restrictiilor pentru protectia apelor si a atmosferei. cuprind: a) Infractiuni privind protectia apelor si ecosistemelor acvatice.infractiuni de spalare in apele naturale. a utilajelor folosite la transportul lor etc.137/1995. . pot intra in concurs cu alte infractiuni prevazute de Codul penal. .

2003 3. Sion. ALL BECK. A. modificata si completata prin legea nr.ed. aprobata prin legea 294/2003. Droit de l’environnement. ed. 159/1999.Bucuresti.Legea 111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare modif si completata prin legea 193/2003. 1990 . Daniela Marinescu. 2. Ecologie si drept international. modificata prin OUG 86/2003 Tratate: 1.Paris.Tratat de dreptul mediului. Bibliografie: Legi: 1.1998 2.Legea 137/1995 privind protectia mediului.Legea 73/2003 privind Fondul de mediu. 3. si OUG 91 din 2002. Stiintifica si enciclopedica Bucuresti. G. Kiss.