1. TEFS ca disciplina stiintifica – cunoasterea de tip stiintific Educatia fizica si sportul sunt activitati prin excelenta practice.

Prin teoria educatiei fizice si a sportului se pot intelege toate scrierile despre educatie fizica si sport. Conditii de baza pentru dezvoltarea caracterului stiintific: − introducerea educatiei fizice in scoli − extinderea practicarii educatiei fizice in randul populatiei − cresterea numarului institutiilor de pregatire a cadrelor TEFS este disciplina stiintifica deoarece : − are domeniu propriu de cercetare − are metode de cercetare proprii − are legi specifice, concretizate in principii, cerinte, norme si reguli − ii sunt caracteristice iopteze menite sa optimizeze eficienta educatiei fizice si a sportului si dispune de date teoretice si practice in continua crestere 2. Fundamentarea stiintifica a TEFS, izvoarele, sarcinile, ramurile si problemele abordate de TEFS, legatura TEFS cu alte discipline ce fac parte din stiinta Educatie Fizice si a Sportului Fundamentarea stiintifica a TEFS: − principalii factori creatori: o vreme cunostintele teoretice au fost atribuite filozofilor, pedagogilor si medicilor; odata cu aparitia sistemelor de educare fizica si principalii factori creatori au devenit cadrele de specialitate, fara a se renunta insala celelalte stiinte − conditii de baza pentru dezvoltarea caracterului stiintific: introducerea exercitiilor fizice in scoli, extinderea practicarii educatiei fizice si in cadrul populatiei, crearea insitutiilor de pregatire a cadrelor − mai intai s-a pornit de la un ansamblu de cunostiinte acumulate iar in celelalte doua decenii la care s-au adaugat propriul sistem rezultand o stiinta de sinteza numita TEFS Izvoarele TEFS: Practica instructiv-educativa: − este vorba numai de practica avansata, de unde se fac generalizari − intre teorice si practica trebuie sa existe unitate si concordanta − de multe ori teoria o ia inaintea practicii, insa si practica poate devansa uneori − realizarea punerii in acord a celor doua aspecte ale fenomenului − teoria deschide noi perspective activitatilor practice ale domeniului Sarcinile TEFS: Cognitiva=predare-invatare-evaluare − reprezinta calea prin care elevul dobandeste cunostiinte; modalitatea sub care i se infatiseaza informatiile si i se ofera solutiile de insusire a lor − de explicat noutatile aparute − de prezentare a idealului, functiilor si obiectivelor in raport cu comanda sociala − de prezentare a celor mai eficiente forme de organizare

ergonomia – ergonomia legatura dintre om si munca.S = scolare − T. reguli. adaptarea miscarilor la solicitarile diferitelor meserii etc. = ramurilor sportive toate aceste ramuri alcatuiesc un sistem de discipline stiintifice care formeaza stiinta educatiei fizice si sportului.E.S = profesionale si a sportului de masa − T.F. si M. 3. anatomia – cunostinte privind structura corpului omenesc. privind modul in care sa se actioneze cu eficienta Tehnica − de instruire de catre cadrele specializate a unor tehnologii noi de predare.M.Normativa=predare-invatare: − metoda arata cum trebuie sa procedeze. sportivi) de tehnici noi de invatare Ramurile TEFS: din cauza diversificarii educatiei fizice si asportului a aparut necesitatea diferentierii cunostintelor teoretice si metodice: − T. adaptarea organismului la efort si la legatura dintre cele doua sisteme de semnalizare e. intrepatrunderi dar si o relativa independenta Problemele abordate de TEFS: − notiunile fundamentale din domeniu − educatia fizica si sportul ca activitati sociale − originea si esenta educatiei fizice si sportului − sistemul de educatie fizica si sport in tara noastra − sistemul mijloacele educatiei fizice si sportului − exercitiul fizic ca mijloc de baza Legatura TEFS cu alte discipline care fac parte din Stiinta Educatiei Fizice si Sportului: a. si M. instructiuni. legile dezvoltarii fizice la diferite varste d. cum se face invatarea − este cea care prevede o serie de indicatii metodice. studenti. pedagogia – formuleaza scopul si sarcinile educatiei fizice. priceperilor si calitatilor motrice. = antrenamentului sportiv − T. In acest sistem de discipline exista interrelatii. cum sa se faca predarea.E. psihologia – pregatirea psihologica este un factor important in antrenamentul sportiv c. iar a beneficiarilor (elevi. cai si mijloace de prevenire a aparitiei deficientelor fizice. fiziologia – cunoasterea legilor activitatilor nervoase superioare. principiile si metodele de predare b. etc. Definiti si explicati notiunea de „Educatie Fizica” Este o componenta a educatiei fizice generale care valorifica sistematic ansamblul formelor de practicare a exercitiilor fizice in scopul mariri potentialului biologic al omului in concordanta cu cerintele sociale. mecanismul formarilor deprinderilor. Exista 3 componente moderne in educatia fizica: .M.F.

universitati) cu ajutorul specialistilor care dirijeaza acest demers. imbunatates-te fiinta unei natii. structuri operationale insusite in cadrul procesului menitionat anterior. sa exploreze si sa se dezvolte intr-o relatie echilibrata cu mediul in care traieste. a personalitatii umane 5. licee. Acest program se bazeaza pe programe de instruire ascendente. obiectivele generale si finalitatile Educatiei Fizice Scopul serveste ca gid in selectarea obiectivelor generale si specifice care vizeaza finalitatea actiunii educationale. Este : − fiziologia prin natura exercitiilor − pedagogia prin metoda − biologica prin efecte − sociala prin organizare − accesibila tuturor varstelor − educatia fizica a tinerei generatii 4. deprinderi. capabile sa se exprime. pe clase sau pe ani de studii b. sarcinile. Aceste forme de organizare se particularizeaza in cadrul fiecarui sistem al . Se adreseaza corpului si persoanei. care se deplaseaza. achizitii. simte. conceput.− educatia fizica = educatie prin fizic – educatia mintii se poate realiza si prin educatia corpului − educatia fizicului = baza tuturor formelor de educatie fizica consta in antrenarea adecvata si dezvoltarea corpului insusi − educatia prin si pentru miscare Educatia fizica.educarea calitatilor morale. se exprima. ca proces de instruire si educare – deliberat. desfasurat in forme institutionalizate (scoli. gandeste. Educatia fizica este de fapt o educatie prin miscare. ca mod de viata. Formele de organizare a Educatiei Fizice Educatia fizica se desfasoara in doua forme distincte: a. ca activitate independenta in timpul liber – se bazeaza pe sistemul de cunostiinte. Scopul. Scopul reprezinta perfectionarea dezvoltarii fizice si a capacitatii motrice: − cresterea capacitatii de munca − cresterea capacitatii de aparare − perfectionarea morala si intelectuala Sarcini specifice: − dezvoltarea calitatilor motrice si a aptitudinilor motrice bazate pe ele − perfectionarea conformatiei corpului − intarirea sanatatii − dobandirea si mentinearea indelungata a unei capacitati generale de munca Sarcini formative: − formarea si consolidarea deprinderilor si priceperilor motrice de baza si aplicativ unitare Sarcini generale: .

in vederea dezvoltarii armonioase a personalitatii si cresterii calitatii vietii − cuprinde un complex de stimuli ce influneteaza procesele de dezvoltare somato-functionala. motrica si psihica − se reflecta ca un ansamblu de idei. Note definitorii si sbsistemele Educatiei Fizice Note definitorii: − dispune de un sistem de mijloace si metode.educatiei fizice 6. diferentiate conform conditiilor si obiectivelor proprii categoriilor de sbiecti − raspunde cerinelor de realizare a dezvoltarii fizice si capacitatii motrice in vederea satisfacerii solicitarilor propriidiferitelor profesiuni si mentinerii indelungate a unei bune conditii fizice − imbina in mod echilibrat instruirea cu educatia in vederea formarii unei personalitati complete. favorizand ameliorarea conditiei fizice.invatamantul tehnico-profesional . norme si reguli. psihice si integrarea socioculturala − implica un sistem de mijloace. tehnologii de predare.invatamantul primar . Definiti si explicati notiunea de „Sport” Sportul constituie o activitate sociala. intr-o sinteza a actiunii multilaterale a acestei activitati − se constituie ca o necesitate ooentru toti indivizii societatii si in special pentru cei cu nevoi speciale Subsisteme: − educatia fizica a tinerei generatii: . care vizeaza dezvoltarea fizica. evoluate si armonioase − este o competenta a educatiei generale. metode.invatamantul prescolar . forme de organizare cu caracter mixt. realizata in cadrul unui proces instructiv-educativ sau in mod independent. reunite intr-o conceptie unitara de organizare si aplicare la diferite categorii de subiecti − se constituie ca un ansamblu de forme de organizare ce valorifica sistematic exercitiile fizice in scopul realizari obiectivelor sale − este un sistem complec de instrumente care se exercita simultan asupra individului. impotriva altor indivizi si contra naturii in cadrul unor reguli precise .invatamantul liceal . Sportul este un joc care constrange individul la o tripla lupta: contra lui insusi.invatamantul special − educatia fizica profesionala − educatia fizica a varstnicilor − educatia fizica militara − autoeducatia (activitate independenta) 7. indreptata spre perfectionarea dezvoltarii fizice si a capacitatii motrice.invatamantul gimnazial . capacitatea de efort. capacitatea motrica.

Asemanari si deosebiri intre „Sport” si „Educatie Fizica” -Sportul este un domeniu complex incluzand un sistem de exercitii fizice diversificate -Urmareste in special valorificarea maxima a talentelor si aptitudinile oamenilor spre diferite ramuri din sport -Trasatura principala a sportului este competitia -Fiecare ramura de sport cuprinde structuri si tehnici proprii fata de educatia fizica care include un sistem larg de exercitii fizice -Educatia fizica este obligatorie. deprinderile necesare sportului 9.si obligatii conventionale.v.p. sportul care necesita consum energetic mic si o mare concentrare nervoasa. sporturi individuale. timpul sau − sporturi in care se depaseste adversarul . 8.Clasificarea si functiile Sportului Clasificare: a) d. Pedagogic si psihologic: jocurile copiilor. Sportul este o structura de activitati motrice codificate. sportul este benevol -Educatia fizica formeaza cunostinte. dupa reguli oficiale. sporturi colective. sportul care necesita un mare consum energetic si o mica concentrare nervoasa. Obiectivele Sportului pe esaloane (subsisteme) Sport pentru toti: − sport de intretinere − sport in timpul liber − sport in familie − sport pentru oameni aflati in conditii speciale − sport pentru varstnici Sport de performanta: − sport amator − sport nonamator − sport de elita − sportul la copii si juniori − sportul practicat de seniori si juniori consacrati − sport extrem Sport adaptat: − sport terapie − sport adaptat de performanta 10. sportul care necesita un mic consum energetis si o mica concentrare nervoasa c) in functie de limitele pe care sportivul trebuie sa le depaseasca in concurs: − sporturi in care se depaseste spatiul. sporturi de lupta b) dupa consumul energetis si psihic:sporturi care necesita un mare consum energetic si o mare concentrare nervoasa.d. intre doi sau mai multi protagonisti sau a unui individ cu sine insusi. corespunzatoare practicarii diferitelor forme de competitii sportive.

nu ii desparte Valori materiale si spirituale ce apartin culturii fizice: − valori pe linia organizarii superioare practicarii exercitiilor fizice: disciplinele stiintifice. imaginatia. spiritul de observatie. autodepasire. − valori realizate prin spectacol sportiv: fair-play. aparatura.Definiti si explicati notiunea de „Cultura Fizica”. a sportului. respectul regulilor. . performantele. indtitutiile si bunurile materiale create pentru valorificarea ecercitiilor fizice in scopul perfectionarii biologice si spirituale a omului. cu asimilarea unor cunostiinte din alte domenii − valori de natura materiala: instalatii si materiale sportive. daca le realizeaza constant. le intelege sensurile si le cunoaste esenta. literatura.d) in functie de finalitatile urmarite in activitatea pedagogica Principalele functii sunt: − perfectionarea dezvoltarii fizice in sensul armoniei si proportionalitatii − dezvoltarea capacitatii motrice generale si specifice − functia igienica = mentinearea unei stari optime de sanatate − dezvoltarea unor calitati intelectuale ca: atentia. recordurile. valori materiale si spirituale ce apartin Culturii Fizice Componenta a culturii fizice universale care cuprinde categoriile. cantecul. Un individ care are o cultura muzicaa. cinematografie. legitatile. reflexul Pe plan moral – formarea unor deprinderi de comportament creat in intreceri si competitii ca si in viata sociala: − colaborarea − respectarea adversarului − acceptarea deciziilor arbitrilordisciplina in munca − respect fata de bunurile comune Pe plan estetic: − executiile tehnice si tactice situate la nivel de maiestrie si profesionalism − functia de emulatie – dezvoltarea dorintei permanente de depasire. spiritul de echipa. ca act de cultura ii uneste pe oamnei. dansul. creativitare 11. maiestria tehnica − valori pe linia dezvoltarii filogenetice a omului − valori create in procesul de practicare a exercitiilor fizice. tot asa de bine poate sa aiba si o cultura a miscarii. − educatia fizica si sportul reprezinta surse de inspiratie pentru creatorii de arte plastice. etc. mai ales ca acesta este in stransa legatura cu muzica. concretizata in: fair-play. memoria. cu formarea trasaturilor de caracter. sportul. sentimentul solidaritatii − purtator de valori morale. baze sportive. receptivitate fata de frumos. muzica − educatia fizica si sportul au o istorie − sporturile ofera o lectie morala.

incantarea. umanismului. dobandite prin care se pot realiza eforturi variate ca structura si dozare.Definiti si explicati notiunea de „Dezvoltare Fizica” si pe cea de „Capacitate motrica” Nivelul calitativ al indicilor somatici ai individului rezultat cumulativ (sumativ) al factorilor erreditari. 14. care s au accentuat o data cu aparitia teoriei ca disciplina stiintifica − actualmente se pune problema adancirii cunoasteri din disciplinele existente.Definiti si explicati notiunea de „Antrenament sportiv” Antrenamentul sportiv reprezinta totalitatea solicitarilor individului care determina adaptarea functionala si morfologica exprimata in final prin cresterea capacitatii de efort. indemanarea si complexitatea efotului fizic se desfasoara la un inalt nivel fata de educatia fizica 15. beneficiaza de un numar mic de exercitii perfectionate. care se adreseaza celor cu apritudini pentru obtinerea unor rezultate in cometitiile sportive. renasterii. Se adreseaza unui numar mic de indivizi. . norme apartinand antichitatii.maiestrie sportiva.Definiti si explicati notiunea de „Miscarea omului” Totalitatea actelor motrice efectuate de om pentru intretinerea relatiilor sale cu mediul natural si social. fara mijloace mecanice. 13. reguli. de mediul natural si social Dezvoltarea fizica urmareste drzvoltarea sistemului muscular. viteza.Fundamentarea stiintifica a practicarii exercitiilor fizice − a evoluat in decursul istoriei: s-au preluat critic unele idei. Miscarea omului se efectueaza numai cu ajutorul muschilor scheletici. Ea este formata din: − deprinderi si priceperi motrice de baza aplicativ-utilitare − deprinderi si priceperi motrice specifice unei ramuri din sportivecompetitivecalitati motrice de baza si specifice tipuri: − generala – cuprinde calitati motrice si deprinderi de baza specifica educatiei fizice. subiectul dobandint competente largi in toate tipurile de actiuni motrice − specifica – include calitati motrice si deprinderi specifice ramurilor din sport avand un sistem specializat Obiectivul prioritar al educatiei fizice si antrnamentului sportiv este imbunatatirea calitatii motrice. Desfasuurat sistematic si continuu. inclusiv prin efectuarea unor deprinderi specifice unor ramuri din sport. naturale. a organelor interne si a marilor functiuni cat si corectarea unor deficiente sau a unor atitudini deficiente CM:Ansamblul posibilitatilor motrice. In antrenament. corectitudinea 12.

sponsori. dar mai ales. utilitar-aplicative si specifice unor probe si ramuri din sport − cunostiinte si abilitati privind practicarea independenta a exercitiilor fizice − capacitatea de integrare sociala si recunoasterea valorilor generate de activitati motrice 18.cei care beneficiaza direct de efectele practicarii exercitiilor fizice − clienti secundari . au un impact comun asupra societatii. autonoma si responsabila − dezvoltarea fizica armonioasa − aptitudinile motrice de baza − deprinderile si priceperile motrice de baza. dragostea fata de gestul motric.Idealul Educatiei Fizice si a Sportului este un model. gustul pentru miscare. educat fizic si motric. pentru unele ramuri din sport 17. ce trebuie sa stie si sa faca subiectul.parinti. creativa. din punct de vedere economic. In domeniul educatiei fizice si sportului se pot vorbi despre trei tipuri de clienti − clienti primari . o expresie a perfectiunii umane. capabil sa se integreze cu succes in societatea − idealul umanismului clasic -personalitate armonioasa din punct de vedere fizic si psihic − idealul epocii moderne -personalitate civica. Educatia fizica si sportul. administratii locale − clienti tertiari . asupra bugetului fiecarei familii. din punct de vedere economic.dar si a aparitiei de noi cunostinte care tin din domeniul stiintelor 16. mai ales cel de performanta si inalta perormanta reprezinta o importanta zona .societatea Scopul.Esenta Educatiei Fizice si a Sportului − formarea cadrelor didactice. care contribuie la perfectionarea educatiei fizice si sportului − perfectionarea dezvoltarii fizice si a capacitatii motrice a oamenilor indiferent de societatea − functie cultural-educativa si sociala − exercitiile fizice plac si datorita caracterului emotional ce dezvolta simtul estetic. dar si asupra societatii in general. El desemneaza cum trebuie sa arate.Functiile asociate ale Educatiei Fizice si Sportului 19.Functia economica a Educatiei Fizice si Sportului practicarea exercitiilor fizice contribuie la mentinerea si intarirea starii de sanatate. angajata social prin valori democratice − idealul epocii post-moderne -personalitate deschisa. Acest lucru recupereaza favorabil.

Principalele caracteristici si principiile organizatorice ale sistemului de Educatie Fizic contribuiea si Sport din Romania Principalele caracteristici: − beneficiaza de o fundamentare stiintifica − are caracter national. care gestioneata corespunzator poate aduce beneficii importante la nivel microeconomic (club. oras. pentru persoanele cu nevoi speciale − diferentierea activitatilor de educatie fizica si sport in functie de preferintele si aptitudinile cetatenilor − principiul unitatii. pase si securitatii 20. sponsorizari. raspunderii si competentei profesionale Sistemul de educatie fizica si sport din Romania este conceput intr-o structura ierarhica astfel incat fiecare individ cu atributii de conducere sa aiba stabilite cu precizie responsabilitatile si sfera de actiune. conducerii. se esigura in cadrul educatiei fizica scolara si universitara cat si in institutii speciale. de aceea asupra lui se indreapta atentia economistilor. specialistilor din domeniul financiar-contabil. Astfel. emisii de timbre. dar si din turism si comert. managerilor. Practicarea exercitiilor fizice. construirea de baze sportive-competitivemetode favorabile de depistare a copiilor cu . luptand impotriva dezorganizarii − are caracter deschis si dinamic. vaslorificand traditii si particularitati biologice ale populatiei − are capacitatea de reglare si autoregare. modernizarea acesteia. moenede − sunt mobilizate importante resurse umane din domeniul mass-mediei. antrenorii au un anumit statut in fata sportivilor si un altul fata de conducerea cluburilor federatiilor Cresterea eficientei in educatie fizica si sport − devoltarea capacitatii motrice − starea de sanatoate optima − favorizarea integrarii in societate prin practicarea exercitiilor fizice − cresterea eficientei economice: strangerea de fonduri − valorificarea maxima a bazei de materiale.de investitii si. regiune) si macroeconomic (intreaga economie a tarii) Prin faptul ca sunt organizate periodic manifestari de mare anvergura. taxe de intrare. in sport se creeaza infrastructuri: − este stimulat turismul local si international − sunt vehiculate importante resurse financiare provenite din drepturi de televiziune. Sportul a devenit o importanta intreprindere economica. licente. modificandu-si structura in raport cu comanda sociala − capata note particulare fara ale sisteme Principiile organizatorice: − asigurarea practicarii continue si simulante a exercitiilor fizice in randul tuturor categoriilor de populatie din tara noastra -”Educatia fizica si sportul sunt elemente fundamentale ale formarii si dezvoltarii personalitatii umane”.

saltelele. echipamentul jucatorilor de hokey si fotbal american − aparatura de tip trenajoare -simulatoare care asigura dezvoltarea calitatilor motrice specifice ramurii de sport. Masuri hidrofizioterapice: − dusuri calde − relaxare in bazine cu apa calda − oxigenarea -in camere special amenajate in care se inhaleaza aer imbogatit cu O2 − relaxare in sauna − utilizarea sustinatoarelor de eforturilor .aptitudini superioare 21. nicidecum elemente de relaxare. soare) 22. mingile in jocurile sportive. ambarcatiunile de canotaj. halterele. etc. aparatul de atunvat mingi dre tenis\ − aparatura de protectie cu rol de a ajuta sportivii sa suporte anumite socuri impuse de continutul sportului respectiv: casca de box. pauzele sunt parte a procesului de pregatire. ciclism. manusile. prajina.Mijloacele si masurile de refacere a capacitatii de efort a subiectilor In educatia fizica se utilizeaza pauzele dintre repetari si revenirea organismului dupa efort iar in cadrul antrenamentului sportiv pauze de revenire (pasive sau active).Tipologia mijloacelor Educatiei Fizice si Sportului Mijloacele reprezinta de fapt instrumente didactice care asigura transpunearea continutului instructiv-educativ. − Aparatura pentru perfectionarea tehnici: manechinele de lupta. In gandirea metodica moderna. aer. bacul in sporturile nautice. schiurile. bazinul cu „apa moale” la sariturile in apa. genuncherele. pregatirea subiectilor in vederea obtinerii unor abilitati. colectiva) − factorii naturali de calire (apa.Aparatura de specialitate – mijloc al Educatiei Fizice Aparatura si echipamentul de specialitate are o importanta speciala in antrenamentul sportiv si in educatia fiziva: − aparatura componenta a practicarii sporturilor: aparatele de gimnastica. in paralel cu perfectionarea tehnici creand posibilitatea pregatirii in conditii analoage 23. lonjele in gimnastica. saltelele in gimnastica. capacitati sau performante sportive care apartin deopotriva sferei fizice si psihice a personalitatii acestora Specifice: − exercitiul fizic -cel mai important instrument cu multiple functii si aplicatii − aparatura de specialitate − moduri de refacere a capacitatii de efort Nespecifice: − conditii igienice (igiena colectivului. caiac-canoe. groapa cu bureti.

se creaza cresterea vigorii fizice si psihice a organismului. componente 34. in conditii climatice diverse si sa se adapteze la fusuri orare diferite.Continutul si formarea exercitiului fizic 27. canicula. forme de manifestare. De aceea se impune necesitatea organizarii antrenamentelor in conditii de ploaie.Procedee metodice de dezvoltare/educare a vitezei 33.educativ de Educatie Fizica 29.Componentele procesului Instructiv.Clasificarea exercitiilor fizice 28.Viteza – Definitie. imbunatatirea rezistentei. Astfel. frig excesiv 25.Calitatile motrice – consideratii generale 30.Indemanarea – definitie.Definitia si caracteristicile generale ale exercitiului fizic 26. factori de conditionare. factori de conditionare 31. forme de manifestare.Procedee metodice de dezvoltare/educare a intemanarii . vant.Viteza in regimul altor calitati motrice 32.Factorii naturali de calire si conditiile igienice ca mijloc de desfasurare a activitatiilor de Educatie Fizica si Sport − factorii naturali de calire – expunerea corpului la soare in paralel cu practicarea exercitiilor fizice in aer curat si cu folosirea diverselor procedee de frictionari cu apa. − Subiectii trebuie sa capete deprinderea de a se pregati si concura la diferitealtitudini. calirea organismului.− alimentatia adecvata − vitaminizarea − somnul si ritmul riguros de viata 24.

tipuri de categorii si deprinderi motrice.Forta i nregimul altor calitati motrice 43.Deprinderi motrice – consideratii generale.„cu greutati” 44. factori de conditionare 42.Rezistenta – definitie.Bazele fiziologice si biochimice ale Rezistentei 38. forme de manifestare.Rezistenta in regimul altor calitati motrice 37.Procedee metodice de dezvoltare/educare a Fortei .Procedee metodice de dezvoltare/educare a rezistentei bazate pe variatia volumului si a intensitatii efortului fizic (pe „intervale”) 41.Forta – definitie.Procedee metodice de dezvoltare/educare a Fortei . forme de manifestare.„pana la refuz” 47. factori de conditionare 36.„in circuit” 45.Procedee metodice de dezvoltare/educare a rezistentei bazate pe variatia intensitatii efortului fizic 40.Procedee metodice de dezvoltare/educare a Fortei . transferul de interferenta in invatarea motrica .Procedee metodice de dezvoltare/educare a Fortei .„conditiile izometrice” 46.35.Procedee metodice de dezvoltare/educare a rezistentei bazate pe variatia volumului efortului fizic 39.

Metodele verbale de instruire in Educatie Fizica si Sport 59.Principiul sistematizarii si continuitatii 56.Principiul instruirii temeinice 58.Autonomia in Educatie Fizica si Sport 62.Etapele invatarii motrice 49.Componentele (parametrii) efortului 51.Priceperile motrice 50.Principiul participarii constiente si active 53.Metodele intuitive inEducatie Fizica si Sport 60.Tratarea diferentiata in Educatie Fizica si Sport .Programa de Educatie Fizica – principarele caracteristici 52.Metodele de exersare in Educatie Fizica si Sport 61.Principiul legarii instruirii de cerintele activitatii practice 57.Principiul accesibilitatii 55.48.Principiul intuitiei 54.

Rolul ereditatii si al mediului in practicarea exercitiilor fizice si sportului 69.Modelare si modele in Educatie Fizica si Sport 65.Problematizarea in Educatie Fizica si Sport 68.Algoritmizarea in Educatie Fizica si Sport 67.Talentul .Problematizarea in Educatie Fizica si Sport 64.63.Instruirea programata in Educatie Fizica si Sport 66.Aptitudinile motrice 70.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful