Kandungan Sukatan pelajaran Pendidikan Seni Visual sekolah rendah disusun dalam empat bidang kegiatan iaitu: 1.

Menggambar 2. Membuat Corak dan Rekaan 3. Membentuk dan Membuat Binaan 4. Mengenal Kraf Tradisional Setiap bidang ini menekankan keempat-empat aspek iaitu pemerhatian secara aktif, interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan, apresiasi seni visual serta menghargai nilai baik. Pengajaran akan dilakukan secara bersepadu.

1. Menggambar Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi dan kemahiran serta kemampuan murid terhadap aspek melukis serta kegiatan membuat gambar dengan pelbagai media dan teknik yang menekankan aspek ruang, struktur, imbangan dan komposisi. Antara kegiatan dalam bidang ini ialah: 1.1 Lukisan 1.2 Catan 1.3 Kolaj 1.4 Montaj 1.5 Cetakan 1.6 Resis 1.7 Gosokan 1.8 Stensilan 1.9 Percikan 1.10 Gurisan 1.11 Capan 1.12 Mozek 1.13 Poster

lakonan.Bidang ini menekankan perkembangan imaginasi.1.1. puisi.5 Renjisan dan percikan 2.4 Ikatan dan celupan 2. kraf dan sebagainya. bahan dan kegunaannya.1.2 Catan 2. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran.2.3 Cetakan 2. Corak dan rekaan tersebut boleh juga dipadankan kepada mana mana hasil daripada bidang kegiatan lain seperti binaan. susunan dan kesannya.2 Corak terancang secara: 2. nyanyian dan cerita.1 Lukisan 2. 2.2.2.1. garisan.5 Lipatan dan guntingan . Membuat Corak dan Rekaan Bidang kegiatan ini memberi peluang kepada murid memahami pelbagai cara untuk menghasilkan corak dan mengaplikasikannya menjadi suatu rekaan lain.1 Corak tidak terancang secara: 2.2.4 Capan 2. Kegiatan menggambar merangkumi penerokaan kesan seni serta mengenali pelbagai alat. Kegiatan ini dapat memperkembangkan persepsi visual murid dan kesedaran terhadap asas seni reka seperti warna. kreativiti dan ekspresi diri. Corak terhasil daripada pelbagai teknik dan cara.1. Antaranya melalui kegiatan seperti: 2.2.1 Pualaman 2.2 Tiupan 2. Ini akan membolehkan murid menyelaras apa yang dilihat dan dialami dengan apa yang dilakukan melalui gubahan. Kesedaran melalui pemerhatian alam persekitaran menjadi fokus kegiatan menggambar. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan.3 Titisan 2. Kegiatan menggambar akan memperkenalkan pelbagai kemahiran asas dan teknik dalam proses rekaan.

peragaan dan lakonan. corak terancang dan juga corak tradisional dengan teknik tertentu.4 Stabail 3.6 Diorama 3. semasa menjalankan proses penghasilan seni.2 Asemblaj 3. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan juga mendedahkan murid dengan penggunaan pelbagai bahan.8 Kaligrafi Bidang ini membolehkan murid mengenali dan mengkaji pelbagai corak dalam alam dan kehidupan seharian. imbangan dan kestabilan. Membentuk dan Membuat Binaan Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi murid terhadap aspek seni dari segi bentuk.8 Topeng 3. struktur. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pergerakan.7 Boneka 3. Ini memberi peluang kepada murid berinteraksi secara kreatif dengan alat dan bahan. alat dan teknik penghasilan. 3.1 Arca timbul 3.5 Model 3.2.6 Resis 2. ruang.3 Mobail 3.7 Kolaj 2. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran. Kegiatan ini memberi peluang kepada murid membuat rekaan corak tidak terancang. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi aktiviti seperti: 3.2.2. Bahagian ini menegaskan kegiatan mengenal motif dan olahannya untuk menghasilkan rekaan corak tertentu. Berpandukan aspek tersebut murid dapat memahami dengan lebih jelas bila mereka membentuk dan membina sesuatu model.9 Origami .2.

9 Anyaman 4. puisi. nyanyian dan cerita. Di sekolah rendah. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan. alat dan bahan. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran.6 Tekat 4.5 Batik 4. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti mempunyai fungsi dan makna. puisi.3 Alat pertahanan diri 4. lakonan.1 Alat domestik 4.4 Perhiasan diri (ornamen) 4. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran yang merangkumi pengenalan. corak dan hiasan.2 Alat permainan 4. 4. proses dan teknik membuat. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan.7 Ukiran 4. lakonan.10 Tembikar Bidang ini memberi kesedaran tentang adanya beberapa jenis kraf tradisional dalam budaya tanah air. proses pembuatan serta mengenali tokoh-tokoh bagi setiap bidang kraf yang dinyatakan.8 Tenunan 4. . motif. nyanyian dan cerita. murid diperkenalkan dengan kraf tradisional seperti: 4. Kegiatan kraf tradisional memperkenalkan fungsi. Mengenal Kraf Tradisional Kraf tradisional boleh didefinisikan sebagai perusahaan (kerja seni) yang melibatkan kemahiran kerja tangan yang memerlukan daya cipta oleh masyarakat yang diwarisi turun-temurun.Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada murid membuat rujukan kepada objek sebenar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful