Maklumat Peribadi (Personal Information) Maklumat peribadi adalah merangkumi nama, alamat, nombor telefon dan e-mail.

Anda boleh juga memasukkan profail ringkas yang merangkumi objektif kerjaya anda. Pastikan bahawa maklumat peribadi adalah ringkas. Tak payah nak masukkan info yang tidak relevan seperti warna rambut, status, tempat lahir, jumlah anak, jumlah isteri, opsss... Tolong simpan huraian lanjut anda untuk bahagian yang lebih penting.

Hobi/ Aktiviti Masa Lapang (Interests/ Hobbies) Majoriti majikan gemar mengambil calon yang mempunyai keseimbangan dalam kerjaya dan hidup. Menerangkan apa yang ada buat di masa senggang dapat menolong future employer menilai karektor anda. Adakah anda seorang yang suka menyertai kerja - kerja amal? Gemar fotografi? Menyelam? Penulisan kreatif? Sebutkan. Hobi yang dinyatakan tidak semestinya berkaitan dengan kerjaya anda. Malah anda juga boleh memilih untuk tidak menyertakan maklumat berkaitan hobi.

Pendidikan dan Kelayakan Profesional (Education and Professional Qualifications) Masukkan maklumat yang paling terkini sahaja. Misalnya, anda baru sahaja tamat pengajian ijazah. Maklumat tersebut adalah mencukupi, ditambah dengan maklumat sekolah menengah. Tak payah letak maklumat sekolah rendah, tadika dan taska. Sekiranya anda berkeras jugak (degil sungguh) nak letak maklumat sekolah rendah sebab anda lompat darjah dua kali (pandainyeeee... anak sape ni..), anda boleh berkongsi maklumat tersebut semasa temuduga, itupun sekiranya diperlukan. Bukan dalam resume. Maklumat kelayakan profesional adalah kursus - kursus yang pernah anda ikuti atau persijilan (certification) tambahan yang anda perolehi. Misalnya, kursus keusahawanan, Six Sigma, LCCI cerification, kursus andaman dan sebagainya. Ingat! Hanya letakkan kelayakan profesional yang berkaitan dengan jawatan kosong yang anda pohon sahaja. Jangan beria - ia nak masukkan semua maklumat sampaikan kursus kahwin pun nak dimasukkan.

Skil/ Kemahiran (Skills)

Sertakan ringkasan skil: kemahiran mengunakan aplikasi komputer, book keeping, kelajuan menaip, project management, menggubah bunga, penyediaan western food, dan sebagainya. Ingat!

majikan akan lebih menekankan soalan yang berkaitan dengan pengalaman kerjaya anda yang terkini. Semasa temuduga juga. jangan letak 'mahir menjahit cross-stitch'. ‡ menentukan basic salary anda (fuiyo! penting tu). Mengapa? ‡ perkara pertama yang akan dipertimbangkan oleh majikan. Pengalaman Kerja (Working Experience) Maklumat yang paling penting dalam penulisan resume anda adalah pengalaman kerja. Kalau apply untuk kerja network engineer . . So camane nak start cerita pasal working experience nih? y The best would be in reverse chronological order (didahului dengan pengalaman kerja yang paling akhir). Sekiranya anda tahu bahasa asing seperti bahasa Jepun atau Perancis. Kena baling ngan telur busuk. pastikan maklumat tersebut turut disertakan. ‡ memutuskan sama ada anda mampu memikul tanggungjawab yang lebih berat.Hanya letakkan skil yang paling relevan dengan kerjaya anda sahaja. Bahasa (Language) Letakkan seberapa banyak bahasa utama yang anda tahu. ‡ membezakan antara yang experienced dan fresh graduate . berserta tahap penggunaan. Contoh: Language English Malay Mandarin Arab Spoken 8 10 8 10 Written 10 10 6 7 Kriteria bahasa adalah lebih mudah dibaca dalam bentuk jadual. Pilihan jadual juga mempelbagaikan kandungan resume anda supaya tidak nampak mendatar.

Pastikan tiada ruang kosong atau jarak yang lama di antaranya. Pencapaian dalam kerjaya bermaksud pencapaian atau sumbangan anda yang ketara semasa bertugas. Lima paling maksima. Tekankan skil yang paling relevan dengan kerjaya yang anda pohon. penjimatan. Hadkan pengalaman kerja anda kepada tiga yang terakhir. Ia mungkin dalam bentuk keuntungan. Terangkan dengan jelas tentang tugas dan tanggungjawab anda untuk setiap kerjaya. It can work wonders.y Nyatakan tarikh (tahun/ bulan) bila anda bermula dan mengakhiri setiap kerjaya. anugerah dan sebagainya. saya jamin bahawa kemungkinan anda dipanggil temuduga adalah 110%. Sekiranya kriteria ini dihuraikan dengan baik (dan segala aspek resume yang lain dipatuhi). pengiktirafan. Anda boleh menggunakan beberapa perkataan yang power untuk memberikan professional feel kepada penulisan resume anda. Begitulah kuatnya impak Accomplishments. Biasanya diletakkan selepas atau digabungkan dengan kriteria Working Experience. pembaik pulihan. Tapi jangan lupa menyatakan tentang kursus atau praktikal yang pernah anda ikuti sekiranya ada. y y Fresh graduates : Anda boleh abaikan bahagian ini. Sekiranya ada. Calon lain pun ada beberapa tahun pengalaman. Pencapaian dalam Kerjaya (Accomplishments) Fikirkan. pastikan anda boleh menyatakan sebabnya apabila disoal semasa temuduga kelak. Jadi apa yang anda boleh buat untuk membezakan atau menaikkan taraf resume anda daripada mereka? Jawapannya adalah: pencapaian anda dalam bidang kerjaya Inilah kriteria penghulu dalam penulisan sebuah resume. Tetapi jarang sekali saya lihat kriteria di atas dititik beratkan oleh calon. Lihat dua contoh di bawah: Contoh A Prepared training modules for new hires . Sekiranya anda nyatakan lebih dari itu. Apakah yang akan membezakan penulisan resume anda dengan yang lain? Calon lain pun ada skil yang diperlukan. majikan mungkin akan mendapat tanggapan bahawa anda suka job hopping (bertukar . Calon lain pun ada rujukan yang baik.tukar kerja).

Dua dari bidang akademi. Gaji (Salary) Gaji sekarang (current salary) Ada yang suka menipu dengan meletakkan amaun yang lebih tinggi untuk current salary. Ketahuilah bahawa majoriti syarikat akan meminta slip gaji terakhir sebelum menawarkan anda kerja. Pentingnya meminta izin adalah supaya rujukan anda bersedia untuk bekerjasama sekiranya dihubungi oleh bakal majikan anda. pengunaan perkataan yang power . comprehensive 2.duanya menerangkan perkara yang sama tetapi ayat B mempunyai 3 kekuatan: 1. lupakan saja peluang anda untuk menjawat jawatan tersebut.softskill & product knowledge 3. Penting! Mintak izin dulu ye? Jangan memandai nak sumbat maklumat orang lain sesuka ati korang. dengan harapan akan mendapat expected salary yang diinginkan. Gaji yang dikehendaki (expected salary) . dua dari bidang pekerjaan. Jadi. pencapaian . Sekiranya diperlukan. Tempoh perkenalan adalah tidak perlu. Rujukan (Referees) Maklumat berkaitan dengan orang yang boleh menjadi rujukan anda. maklumat rujukan boleh diberikan semasa temuduga atau diisi dalam borang temuduga. anda boleh memilih untuk tidak menyertakan rujukan. Jumlah optimum adalah empat orang. penerangan yang lebih fokus . Maklumat yang perlu ada adalah nama. jawatan.that lead to 32% increase in service level Ayat manakah yang anda rasa akan menarik perhatian bakal majikan? Tepuk dada dan tanyalah selera. syarikat dan nombor untuk dihubungi. Bukan semua syarikat memerlukan rujukan. anda kantoi. Kalau terbukti anda menipu.Contoh B Developed comprehensive training modules (Soft-skills & Product Knowledge) for new hires that lead to 32% increase in service level Nampak tak perbezaan antara A dan B? Kedua . Dengan kata lain.developed.

Dikhuatiri. Atau gunakan prinsip kenaikan 30% .RM2000 (pastikan setimpal dengan pengalaman). rundingan percuma akan diberikan untuk aspek ini sekiranya diperlukan. Nyatakan gaji yang dikehendaki (expected salary) dalam resume hanya jika diminta berbuat demikian.50% dari gaji lama.kali meletakkan gaji yang spesifik.Expected salary mestilah setimpal dengan kelayakan dan pengalaman anda. anda mampu membuat perubahan yang drastik dalam kerjaya anda untuk 20 . All the little details count! Terma ini menggambarkan bahawa gaji yang anda kehendaki masih boleh dirundingkan semasa proses temuduga nanti. Isu gaji paling baik dibincangkan semasa temuduga.RM3200 (Negotiate) Salary is fully negotiable Salary is negotiable. .30 tahun akan datang dengan berbekalkan penulisan resume yang mantap. Nyatakan lingkungan gaji yang dikehendaki sahaja. Setiap kali anda bertukar kerja. jika anda meletakkan gaji yang terlalu tinggi atau terlalu rendah.RM3200 (Nego) RM2500 . Senang citer. The bottom line is this: if it's not asked. Bagi yang memilih khidmat pakar dari AKI untuk penulisan resume. Jangan lupa letakkan terma 'Negotiable' atau yang seangkatan dengannya. don't volunteer. InsyaAllah. depending on the responsibilities of the position. Kami di AKI yakin. secara kasarnya anda boleh menaikkan expected salary dengan penambahan RM500 .RM3200 (Negotiable) RM3200 RM2500 . Contoh: Expected Salary RM2500 . risiko untuk anda diketepikan dari panggilan temuduga juga sangat tinggi. Jangan sekali .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful