You are on page 1of 2

Kreu i opozitës letër bankave: Mos rrezikoni me financimin e PPP-ve që

pastrojnë para të drogës dhe korrupsionit! Do t’i anullojmë!

Lideri i opozitës, Lulzim Basha, u është drejtuar me një letër të gjitha bankave
që operojnë në vend dhe Guvernatorit të Bankës se Shqipërisë për të shprehur
shqetësimin e opozitës lidhur me përpjekjet e shumë aktorëve për të pastruar
shuma të mëdha parash nëpërmjet aktiviteteve të licensuara apo të kontrolluara
nga sektori publik.

Zoti Basha thekson se nga aktiviteti i paligjshëm i prodhimit të drogës dhe


trafikimit të saj nga Shqipëria, gjatë këtyre viteve të fundit, janë prodhuar
miliarda euro, një pjesë e të cilave “janë përdorur për të korruptuar qeveritarë
dhe punonjës publikë me qëllim pastrimin e parave të përfituara nga kultivimi
dhe trafikimi i lëndëve narkotike apo/dhe korrupsioni.”

Në letrën e tij, zoti Basha vë në dukje paralajmërimet e vazhdueshme të opozitës


se “sektori bankar është më i ekspozuari nga bashkëpunimi mes qeveritarëve të
korruptuar me disa kompani që po përdorin sektorin e ndërtimit për të pastruar
paratë e fituara nga aktivitetet e paligjshme.”

Duke theksuar se jo çdo biznes i angazhuar në sektorin e ndërtimit kryen


aktivitet të paligjshëm, kreu i opozitës, Lulzim Basha, shprehet se disa kompani
kanë marrë leje ndërtimi dhe kontrata publike në nivele të tilla që nuk
justifikohen as nga eksperiencat e tyre dhe as nga mundësitë financiare që ato
kanë. Zoti Basha përmend si të tilla dy kontratat e fundit PPP për projektet
rrugore Milot-Balldren dhe Orikum - Dukat.

“Të dyja kontratat publike, haptazi, cënojnë interesin publik dhe dëmtojnë në
mënyrë të rëndë interesat financiare të shtetit shqiptar, duke u siguruar
përfitime të padrejta zyrtarëve të korruptuar dhe kompanive private”- thuhet
në letrën e kreut të opozitës për bankat e nivelit të dytë, te cilat paralajmërohen
gjithashtu për rrezikun financiar nga bashkëpunimi me këto kompani, të
përfshira në korrupsion me zyrtarët publikë.

“Nga vlerësimi i kapaciteteve financiare dhe teknike të kompanive private, të


përfshira në këto dy projekte, rezulton se ato nuk kanë mundësi për t’i
përfunduar projektet me mjetet e tyre dhe, për pasojë, parashikohet marrja e
kredive bankare. Mirëpo, këto kompani nuk kanë mundësinë reale për të kthyer
kredinë që do të kërkojnë nga ju, pas momentit të anullimit të financimit të
paligjshëm shtetëror, që kanë përfituar si pasojë e veprimeve korruptive.”

Duke vënë në dukje rëndësinë që ka për Partinë Demokratike dhe Opozitën e


Bashkuar stabiliteti i sistemit bankar, lideri i opozitës shprehet se e vlerëson të
arsyeshme të informojë çdo bankë për fatin e këtyre dy projekteve korruptive.
“Duke përfituar nga ky rast, ju kërkojmë zyrtarisht që të vlerësoni me seriozitet
informacionin e përcjellë. Ne shprehim besimin e plotë që ju do të distancoheni
dhe nuk do të bëheni palë në akte që provojnë mbështetjen ndaj projekteve
korruptive dhe që cënojnë interesin publik.”- theksohet në letrën e zotit Basha,
ku bankat vihen në dijeni për masat drastike të projektit të PD për goditjen e
korrupsionit, krimit të organizuar dhe pastrimit të parave sapo të marrë
votëbesimin e qytetarëve për të qeverisur vendin.

Zoti Basha shprehet se financimi i të tilla projekteve, që kanë si qëllim pastrimin


e parave të trafiqeve dhe korrupsionit, jo vetëm që s’duhet të lejohet, por do të
përbënte dhe kriminalizimin e atij personi apo institucioni që ka bashkëpunuar
në këtë drejtim.

“Ne presim që banka juaj të aplikojë procesin e “vigjilencës së zgjeruar” në çdo


transaksion ku përfshihen subjekte që janë angazhuar në aktivitetet e
sipërcituara, veçanërisht, duke patur parasysh indiciet që janë publike jo vetëm
nga PD, por edhe nga raportet e institucioneve të specializuara
ndërkombëtare.”- shkruan zoti Basha, i cili thotë se mirëpret çdo propozim nga
bankat për t’u bërë pjesë e programit për luftën ndaj pastrimit të parave dhe
korrupsionit.

Zoti Basha shpreh vendosmërinë e tij dhe të opozitës që, me të njëjtën forcë
goditëse ndaj fenomenit të korrupsionit e pastrimit të parave, me të njëjtën
forcë e vullnet do të mbështesë këdo që beson në konkurencën dhe tregun e
ndershëm.

“Ne mirëpresim çdo propozim që do të ndihmonte në krijimin e një ambienti më


të mirë në sektorin bankar në funksion të kreditimit të ekonomisë reale dhe jo
asaj të mbështur në paratë e krimit dhe të korrupsionit.”- shprehet kreu i
opozitës Lulzim Basha në letrën drejtuar bankave të nivelit të dytë në vend dhe,
për dijeni, Guvernatorit të Bankës së Shqipërisë, për te cilën beson se, si
institucion rregullator duhet të ketë rol aktiv në garantimin e integritetit dhe
reputacionit të sistemit bakar, pavarësisht presioneve nga degët e tjera të
pushtetit.