AERODYNAMICS MIDTERM EXAM #3 1) What is the definition of power?

a) The ability to do work b) Work done per unit of time c) Energy due to motion d) Mass times acceleration 2) What is the definition of density? a) Force per unit area b) Mass per unit of volume c) Mass times gravity d) Mass times velocity squared 3) What is an example of an aircraft operating under Newton’s Law of Equilibrium? a) An aircraft making a turn while maintaining constant true airspeed (TAS) and altitude b) An aircraft maintaining straight and level flight at a constant TAS c) An aircraft pulling out of a dive at a constant TAS d) An aircraft accelerating in straight and level flight due to an increase in thrust 4) How does an increase in altitude affect static pressure? a) Increases b) No change c) Decreases 5) What would cause an increase in the density of air? a) Increase in altitude b) Decrease in pressure c) Increase in temperature d) Decrease in altitude 6) What property is the Greek letter p (Rho) used to represent? a) Density b) Temperature c) Pressure d) Viscosity 7) What affect does an increase in altitude have on the speed of sound and why? a) Increase due to decrease in temperature b) Decrease due to decrease in density c) Increase due to decrease in pressure d) Decrease due to decrease in temperature

8) What atmospheric conditions would provide the greatest air density?

engine d) Fuselage. engine c) Fuselage. remove structural stiffness. improve structural stiffness. improve structural stiffness. engine/transmission assembly.a) Hot temperature. reduce wing tip vortices b) Reduce weight. low static pressure. empennage. empennage. cockpit. tail rudder 10) Pitch is defined as the motion of the longitudinal axis about which axis? a) Longitudinal b) Lateral c) Vertical d) The horizon 11) All motion or changes in an aircraft’s attitude occurs about which position? a) Aerodynamic center (AC) b) Center of pressure (CP) c) Center of gravity (CG) d) The cockpit 12) What control surface is used for longitudinal control? a) Rudder b) Elevators c) Ailerons d) Flaps 13) The wing of the T-34 are tapered to: a) Increase weight. high static pressure. low humidity b) Hot temperature. empennage. fuselage. landing gear. improve structural stiffness. and increase wing tip vortices 14) What control surfaces control roll? a) Elevators b) Rudder c) Control stick d) Ailerons 15) Aspect ration (AR) is: a) The ratio of the wingspan to the tip of the chord (CT) b) The ratio of the root chord (C2) to the tip of the chord (CT) . engine b) Wings. reduce wing tip vortices c) Reduce weight. empennage. ailerons. reduce wing tip vortices d) Increase weight. low static pressure. high humidity c) Cold temperature. rudder. vertical stabilizer. low humidity Airplane Terminology 9) What are the five major components of an airplane? a) Wings. high humidity d) Cold temperature. flaps. low static pressure.

c) The ratio of the wingspan to the average chord (c) d) The ration of wingspan to the root chord (C2) 16) The fuselage construction of the T-34 is: a) Full cantilever b) Full monocoque c) Semi-monocoque d) Paper mache Basic Aerodynamic Principles 17) What four airflow properties must remain constant on an airfoil to have a steady airflow? a) Viscosity. pressure. density b) Velocity. temperature. density c) Lift. weight. yet maintain constant altitude? a) Add thrust and decrease lift as TAS increases b) Add thrust and increase angle of attack as TAS increases c) Add thrust and decrease angle of attack as TAS increases d) Reduce thrust and increase angle of attack as TAS increases . drag d) Friction. temperature. lift 18) What is the continuity equation for an incompressible airflow? a) F = m x a b) A1V1 = A2V2 c) HT = q + P3 d) q = 1/2pV2 Lift and Stalls 19) What is the angle of the chord line of an airfoil and the relative wind? a) Angle of attack b) Angle of incidence c) Pitch angle d) Slideslip angle 20) What is the static pressure distribution about a positively cambered airfoil at zero angle of attack in level flight? a) The static pressure distribution is equal over all portions of the airfoil b) The static pressure distribution is less over the upper surface of the airfoil c) The static pressure distribution is less over the lower surface of the airfoil d) The static pressure over the upper surface is equal to atmospheric static pressure 21) What is the aerodynamic lift equation? a) L = qSCF b) L = qSCL c) L = qSCD d) L = qSCMACC 22) What must a pilot do to accelerate an aircraft. viscosity. thrust. pressure. density.

23) What is the cause of a stall if an aircraft rolls into a 60 degree angle of bank turn and pulls 3 g’s at 200 knots? a) Excessive angle of bank b) Excessive g loading c) Excessive airspeed d) Excessive angle of attack 24) According to the lift equation. angle of attack will be: a) Smaller than at cruising speed because we need less lift b) Larger than at cruising speed in order to maintain the same lift at slower velocities c) Dependent upon drag d) None of the above 25) How do you compute Aerodynamic Surface Area (Wing Surface Area)? a) Divide the wingspan by average chord b) Multiply wingspan by average chord c) Squaring average chord d) Squaring the wingspan 26) What type of airflow and associated energy levels comprise the boundary layer? a) The boundary layer has high energy laminar flow b) The boundary layer has low energy turbulent flow c) The boundary layer is comprised of both laminar and turbulent airflow with the laminar airflow having the highest energy level d) The boundary layer is comprised of both laminar and turbulent airflow with the turbulent airflow having the highest energy level 27) Which of the following are two types of BLC devices? a) Fixed slots and regulated slots b) Fixed slots and automatic slots c) Broken slots and fixed slots d) Intermittent slots and fixed slots Drag and Wake Turbulence 28) Drag is: a) Parallel to the chord line b) Parallel to the thrust vector c) Perpendicular to the lift vector d) Parallel to the centerline of the fuselage 29) Airfoil efficiency at various angles of attack is expressed by the ratio of: a) Lift to dynamic pressure b) Lift to drag c) Lift to weight d) Lift to velocity 30) High induced drag is associated with low angles of attack. . in a slow speed situation such as landing.

a) Minimum drag AOA b) AOA where parasite drag equals induced drag c) Maximum lift AOA d) Wing’s most efficient AOA 33) What change in induced drag occurs as airfoil angle of attack increases in a stall? a) Induced drag increases as lift decrease b) Induced drag decreases as lift increases c) Induced drag remains constant as lift decreases 34) Vortices may instantly change the direction of the: a) Crosswind b) Headwind c) Relative wind d) None of the above 35) Small planes have nothing to worry about when operating within 3 rotor diameters of a hovering helicopter. a) True b) False Thrust and Power 36) Thrust required refers to: a) The amount of thrust that is required to overcome drag b) The amount of thrust needed to reduce drag c) The amount of thrust needed to maintain constant speed when flying into a headwind d) The amount of thrust needed to lift the weight of the plane 37) To find power required: a) Multiply trust required by drag b) Multiply thrust required by velocity c) Divide thrust required by drag d) Divide thrust required by velocity 38) As the throttle is retarded. thrust available: a) Decreases . a) True b) False 32) L/D Maximum AOA is equivalent to all but which of the following.a) True b) False 31) Parasite drag always decreases with increases in velocity.

) b) Thrust horsepower (THP) c) Shaft horsepower (SHP) d) Horsepower 40) Thrust horsepower refers to: a) Engine output b) Propeller output c) The torque produced by the engine d) None of the above 41) The T-34’s greatest maintainable airspeed without descending is: a) 490 KIAS at sea level b) 390 KIAS at sea level c) 190 KIAS at sea level d) 90 KIAS at sea level 42) If a plane is in equilibrium flight at zero angle of attack. its output is called: a) Propeller efficiency (p.b) Increases c) Remains constant 39) In a turboprop engine. an increase in weight requires: a) Decrease in thrust required b) Increase in thrust required c) Decrease in power required d) Decrease in power available 43) With an increase in altitude.e. the power required curve shifts: a) Up and right b) Down and right c) Up and left d) Right only KEY 1) b 2) b 3) b 4) c 5) d 6) a 7) d 8) d 9) a 10) b 11) c 12) c 13) b 14) d 15) c 16) c .

17) b 18) b 19) a 20) b 21) b 22) c 23) d 24) b 25) b 26) c 27) b 28) c 29) b 30) b 31) a 32) c 33) a 34) c 35) b 36) a 37) b 38) a 39) a 40) b 41) c 42) b 43) a .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.