PARCAREA CU SPATELE (GARAREA

)
Parcarea cu spatele este mai usor de executat si necesita spatiu mai putin decat cea cu fata . Efectuarea parcarii cu spatele pe partea dreapta : 1. Semnalizati dreapta (cu cel putin 50 m inaintea locului de parcare) . 2. Reduceti viteza (frana-ambreaj sau ambreaj-frana) . 3. Pastrati 1- 1,3 m distanta laterala fata de automobilul reper (dupa care veti parca) . Automobilul dumneavoastra trebuie se fie paralel cu axa drumului si cu rotile directoare drepte .

4. Va oprti cu spatele automobilului dumneavoastra pe dreptul sfarsitului automobilului reper.

* in geamul din dreapta spate trebuie sa vedeti putin din coltul dreapta fata al automobilul reper cam asa (depinde cum aveti reglat scaunul : mai in fata sau mai in spate) .

Va asigurati temeinic stanga. Porniti de pe loc eliberand ambreajul in locul de cuplare al transmisiei . langa care parcati. b) in luneta (parbriz spate) pentru a nu lovi personae sau obiecte aflate in spatiul locului de parcare. . * atentie !!! acum botul automobilului dumneavoastra se intoarce in stanga si puteti atinge vehicule aflate in mers pe acea parte 9. selectati treapta de mers inapoi (marsarier) . simultan manevrati aproape pe loc volanul maxim dreapta (daca pozitia de inceput a parcarii a fost buna este exclusa atingerea automobilului reper).5. Eliberati frana de serviciu si cu ambreajul calcat pana la podea.7 cm/s) . * adaptati viteza functie de necesitate calcand si eliberand ambreajul cate 1 mm astfel incat sa obtineti o viteza de deplasare de 1 km/h (27. 8. Va deplasati inapoi privind : a) in geamurile din stanga fata si spate. pentru a nu atinge alte vehicule sau persone care circula pe drum si sa nu atingeti autovehiculul din stanga. c) in oglinda pentru unghiul mort din dreapta pentru a nu atinge autovehiculul din dreapta langa care parcati. 7. dreapta si spate. Apasati butonul de avarie (art 114/5/b reg) deoarece urmeaza sa va deplasati foarte lent si puteti fi o stanjenire ori pericol pentru circulatie 6.

Ridicati cu putere frana de ajutor (mana) . asa fel incat spita din mijloc (de la volan) sa fie orientata in jos. eliberati frana de complet serviciu (picior). Reporniti cu viteza de 1 km/h (27. 13. Va opriti cand automobilul ajunge aproape perpendicular pe borbura parcarii (ambreaj-frana) . Scoateti din treapta de mers inapoi (marsarier) . Va opriti cu rotile directoare drepte (ambreaj-frana). . (cand aveti experienta nu mai opriti la aceasta etapa) . 11. 12. 14.10. eliberati complet ambreajul.7 cm/s) si simultan indreptati rotile 2 rotatii stanga.

Eliberati frana de ajutor. . numai ca este nevoie de o mai buna orientare in spatiu (geometrie in spatiu). Indreptati rotile. 2. 8. Va asigurati stanga – dreapta si acordati prioritate.Iesirea din parcarea cu spatele: 1. 6. 7. Semnalizati conform directiei pe care va repuneti in miscare. virati cat aveti nevoie pentru a va incadra pe traiectoria dorita. 3. 4.7 cm/s). fata de automobilul reper (circa 3m). selectati treapta 1 de viteza. Dupa ce oglinzile trec de sfarsitul automobilelor langa care ati fost parcati. Calcati ambreajul brusc si pana la podea. Fapt pentru care . Porniti de pe loc in linie dreapta cu viteza de 1 km/h (27. Eliberati complet ambreajul. 5. voi lasa imaginile “sa vorbeasca” . din cauza distantei laterale mari. Efectuarea parcarii cu spatele pe partea stanga: La efectuarea parcarii cu spatele pe partea stanga se folosesc aceleasi repere ca si la cea pe dreapta .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful