Soalan 4: Seni Silat Serimau Hitam adalah merupakan salah salah satu perguruan silat yang tertua di Malaysia

. Bincangkan pernyataan tersebut. Dari sudut sejarah perguruan, asas gabungan silat dan sebagainya.

Pencak silat merupakan seni mempertahankan diri yang tidak asing lagi di Nusantara khususnya dalam kalangan orang Melayu. Dalam kalangan orang Melayu tujuan utama mempelajari seni silat adalah untuk mempertahankan diri dari sebarang ancaman, serangan, bencana dan untuk tujuan kesihatan di samping meningkatkan keimanan dan takwa kepada Tuhan yang Maha Esa. Apabila difahami dengan lebih mendalam pencak dan silat merupakan dua istilah yang berbeza dari segi tulisan dan pengucapan. Tetapi sebenarnya kedua-dua istilah ini mempunyai pengertian yang sama dan saling berkaitan antara satu sama lain. Istilah “pencak” umumnya digunakan dalam kalangan masyarakat yang berasal dari Pulau Jawa dan sekitarnya. Manakala istilah “silat” digunakan dalam kalangan masyarakat dari kepulauan Indonesia, Malaysia, Singapura, Brunei Darulsalam serta wilayah Selatan Thailand dan Filipina. Dalam bahasa Jawa “pencak” berasal dari akar kata “pen” yang membawa maksud tepat, manakala akar kata “cak” membawa erti penerapan. Penggabungan kedua-dua istilah membentuk satu perkataan iaitu “pencak” yang membawa maksud yang meliputi teknik, daya gerak, kecepatan tempoh mahupun tujuan penggunaannya. Silat pula adalah istilah yang digunakan untuk mempertahankan diri dengan menggunakan pergerakan atau teknik yang tepat, bersumberkan rohani yang suci dan keluhuran budi yang bertujuan untuk menyelamatkan diri serta kelompok daripada sebarang ancaman, serangan atau bencana yang berbahaya.1 Dari penghuraian di atas kita dapat menyimpulkan kedua-dua istilah iaitu “pencak” dan “silat” merupakan dua istilah yang ikatan yang kukuh dan mempunyai kaitan yang erat antara satu sama lain.

1

Ismail Hussein, A.Aziz Deraman, Abd Ahmad Al-Ahmadi, Tamadun Melayu: Jilid Lima, Kuala Lumpur, Dewan Bahasa Dan Pustaka, 1995, hlm1975.

Akhirnya ilmu mempertahankan diri ini telah berkembang ke Tanah Melayu pada tiga ratus tahun dahulu melalui aktiviti perdagangan dan mula bertapak kukuh di Tanah Melayu selepas kemunculan pedagang-pedagang dari Sumatera yang berkunjung ke Tanah Melayu yang telah menurunkan ilmu persilatan 2 Ismail Bin Haji Salih. Golongan yang mengajarkan ilmu mempertahankan diri ini adalah terdiri daripada orang-orang yang mempunyai pegangan agama yang tinggi. Apabila pengaruh ilmu persilatan ini berkembang ke Tanah Melayu lebuh kuramg tiga ratus tahun dahulu istilah “mencak” yang digunakan masyarakat Sumatera telah bertukar kepada “silat”. silat dapat diertikan sebagai orang yang ilat. . kera dan harimau yang seterusnya digabungkan dengan pergerakan manusia yang akhirnya membentuk satu seni mempertahankan diri yang dikenali sebagai mencak atau silat. Dalam Majalah Persatuan Sejarah Kedah istilah “silat” diterangkan membawa maksud “ilat” iaitu gerakan dan etika. penduduk di Sumatera pada masa itu tidak mempunyai pegangan hidup yang teguh. 1976. Pengetahuan ilmu persilatan ini dikatakan diperolehi hasil dari pergerakan tiga jenis haiwan iaitu kerbau. Seni Silat Melayu Asli juga dikatakan berasal dari Pagar Ruyong Sumatera. Golongan ini juga merupakan golongan pertama yang menurunkan ilmu persilatan kepada masyarakat pada masa itu. bunuhmembunuh dan kacau bilau diantara satu sama lain menjadi perkara biasa. Keadaan yang huru-hara menyebabkan penduduk di Sumatera pada masa itu terbahagi kepada dua kelompok iaitu kelompok yang kuat dan kelompok lemah yang menjadi mangsa penindasan. Akibatnya. Kedah Jilid Tujuh. di mana pada masa itu masih belum terdapat pemerintah atau kerajaan yang memerintah di Sumatera.Dalam sejarah awal asal-usul Silat Melayu Asli perkataan “silat” adalah berasal dari perkataan “mencak” iaitu dalam bahasa Minangkabau.2 Daripada keadaan ini akhirnya muncul golongan yang mempunyai kemahiran mempertahankan diri dan mengajarkann kepada kumpulan atau individu yang memerlukannya. Oleh itu. Akibat terdesak dengan penindasan yang berlaku golongan yang ditindas tadi telah mencari jala untuk mempertahankan diri mereka daripada terus menjadi mangsa penindasan. Sebelum berkembang ke Tanah Melayau silat dikatakan bermula di Sumatera sejak enam ratus tahun yang lalu. Keganasan seperti samun-menyamun. hlm 2. Kedah Dari Segi Sejarah.

Pada suatu petang ketika keluarga Allahyarham Tuan Haji Baharum beristerehat di rumahnya di Kampung Kemunting. hlm 4. Kedah Dari Segi Sejarah. Tuan Haji Baharum merupakan pesilat yang cukup handal dan telah berguru dengan ramai pengasas-pengasas awal silat di Tanah Melayu. Sambarani dan Wali suci. En. . Garuda dan Silat Harimau. Sendeng. gong dan sebagainya. Antara jenis silat terawal di Tanah Melayu adalah seperti Silat Gayung. Kuntau Jawa. Perkara ini telah berlaku ketika Tanah Melayu masih berada di bawah kekuasaan Bintang Tiga di mana pada masa itu Tanah Melayu belum mencapai kemerdekaannya. Atas kebijaksanaan dan kepakaran Allahyarham Tuan Haji Baharum Seni Silat Serimau Hitam Perak yang semakin berkembang pada masa ini telah terbentuk hasil dari gabungan lima silat iaitu Silat Gayung. Di sebalik penubuhan seni Silat Serimau Hitam ini terdapat sejarah yang mendorong Allahyarham Tuan Haji Baharum untuk memdalami ilmu persilatan dan seterusnya menghasilkan satu jenis silat yang mengggabungkan pelbagai jenis silat. Kuntau.mereka kepada penduduk Tanah Melayu. Cekak. Gayung Petani. Namun akibat dari pengaruh budaya setempat di Nusantara aspek tarian dan bunyi-bunyian telah meresap dan menjadi tradisi dalam persilatan. Ibid hlm 4. 1976.3 Pengaruh budaya setempat bukan sahaja menerapkan tarian dan bunyi-bunyian dalam persilatan tetapi telah menghasilkan pelbagai jenis silat. Silat Dedah. Proses penambahan dan pemindaan ini akhirnya mewujudkan pelbagai jenis di Malaysia khususnya di Tanah Melayu. direka dan diubahsuai oleh guru-guru di Tanah Melayu bagi menyesuaikannya dengan budaya dan adapt resam orang Melayu. Teralak. Tahir Bin Haji Kecil telah dituduh bersubahat dengan Jepun oleh Bintang Tiga dan telah mengheretnya untuk 3 4 Ismail Bin Haji Salih. Tujuan utama tarian dan bunyi-bunyian ini adalah untuk menyerikan pelbagai majlis seperti perkahwinan dan menarik perhatian lebih ramai oaring menyaksikannya. Kedah Jilid Tujuh.4 Daripada silat-silat ini jugalah seni Silat Serimau Hitam terbentuk yang diasaskan oleh Allahyarham Tuan Haji Baharum Bin Hathir. Cekak. Tahir Bin Haji Kecil. Taiping Perak telah datang segerombolan Bintang Tiga yang bertindak menangkap ayahnya iaitu En. Jawa. Pada asalnya ilmu persilatan ini tidak mempunyai tarian dan bunyi-bunyi seperti serunai. Seni silat ini telah ditambah.

Sejurus peristiwa tersebut Allahyarham Tuan Haji Baharum bersama keluarganya telah berhijrah ke Kuala Kangsar untuk mendapatkan perlindungan dari Bintang Tiga. Allahyarham Tuan Haji Baharum telah berguru dengan Mahaguru seni Silat Gayung iaitu Tuan Syed Al-ATass di Pulau Selulung Singapura.W.org/wiki/Silat_Serimau_Hitam . Dengan niat untuk mendalami ilmu persiltan akhirnya Pak Baharum telah menjelajah ke seluruh semenanjung Tanah Melayu dan Singapura sehinggalah beliau diijazahkan sebagai seorang guru dalam ilmu persilatan.wikipedia. Semasa mendalami seni Silat Gayung Pak Baharum telah mempelajari ilmu mandi tapak. Oleh kerana merasakan dirinya masih belum cukup berilmu Allahyarham Pak Baharum telah mempelajari ilmu seni Silat Cekak dan telah berguru dengan Tuan Hj Yahya. mandi minyak dan mandi hujung pedang. Pak Baharum telah mempelajari dan mendalami seni Silat Jawa sehinggalah beliau diijahzahkan sebagai seorang guru dalam ilmu persilatan tersebut. Selepas berguru dengan Tuan Haji Yahya dan mendalami ilmu silat Cekak. pada suatu senja tanpa diketahui ibunya Allahyarham Tuan Haji Baharum dan abangnya iaitu Daud telah bertindak menyelamatkan ayahnya dari tahanan Bintang Tiga. Akhirnya. Akhirnya Pak Baharum telah menuntut ilmu persilatan Sambarani(Helang) dengan guru 5 Diambil daripada "http://ms. Pada ketika itu Allahyarham Tuan Haji Baharum yang baru berusia 13 tahun hanya mampu menangis dan melihat ayahandanya di tangkap oleh Bintang Tiga.5 Ilmu persilatan Allahyarham Pak Baharum ialah dengan Pak Lek Jowuno bin Rawi Klang di negeri Johor yang telah menurunkan ilmu persilatan Jawa kepada Allahyarham Pak Baharum.T serta berbekalkan ilmu persilatan yang pernah diajarkan oleh datuknya Allahyarham Tuan Haji Baharum bersama abangnya berjaya melepaskan ayahanda mereka. Namun begitu Pak Baharum merasakan dirinya masih banyak kekurangan tentang ilmu persilatan. Bermula dari tragedi tersebut Allahyarham Pak Baharum mula menyedari kepentingan ilmu persilatan dalam kehidupan. Berkat rahmat dari Allah S. Namun di sebalik tangisan tersebut timbul perasaan dendam yang membara dalam diri Tuan Haji Baharum terhadap Bintang Tiga yang telah bertindak menangkap ayahnya.dijatuhkan hukuman pancung. Pak Baharum telah mendalami ilmu persilatan Gayung sehingga diiktiraf sebagai guru kanan dan diiktiraf sebagai khalifah tertinggi dalam seni silat Gayung.

persatuan ini telah menukar namanya kepada Persatuan Silat Serimau Hitam Perak yang berdaftar atas nombor pendaftaran 2526/86. kepada bangsa dan negara. mengembangkan dan memertabatkan Seni Silat Melayu sebagai warisan tradisi yang berkekalan untuk diwarisi generasi seterusnya.7 Sebenarnya seperti silat-silat lain Persatuan Silat Serimau Hitam juga mempunyai adab-adab sebelum bermain silat di gelanggang.org/wiki/Silat_Serimau_Hitam Ibid . Moto ini adalah membawa maksud Persatuan Serimau Hitam Perak adalah gedung ilmu bagi ahlinya untuk mempelajari pelbagai jenis ilmu jasmani dan rohani yang juga menekankan kepada keimanan dan ketakwaan ahlinya kepada Allah S. Moto persatuan Silat Serimau Hitam Perak adalah Berilmu.T dan ajarn Islam. Ilmu Persilatan Wali Suci telah memberikan pengetahuan kepada Pak Baharum dalam ilmu agama dan pelbagi ilmu perubatan seperti ilmu kebatinan. Pak Baharum telah mendalami ilmi seni Silat Wali Suci di negeri Kedah dengan seorang guru yang bernama Pak Bidin. Pak Baharum yang telah mendalami pelbagai jenis ilmu persilatan dalam tempoh yang agak lama akhirnya telah mengasaskan seni Silat Serimau Hitam dengan menggabungkan kelimalima ilmu persilatan yang tlah dipelajarinya.Pendekar Amin yang berasal dari negeri Perak. Beriman. Corak dan latihan dalam mempelajari ilmu persilatan Sambarani adalah sangat lasak dan tangkas kerana seni silat ini memerlukan pesilat untuk laying dan terbang serta bermain kekuda yang rendah.W. kepada agama.wikipedia. 6 7 Diambil daripada "http://ms. persatuan ini telah didaftarkan secara rasmi di bawah Akta Pendaftaran Pertubuhan 1996 dan setelah permuakatan antara Ketua Guru Utama dan Ahli Jawatankuasa persatuan yang mengambil kira lambing semangat persatuan ini iaitu Harimau dan Hitam yang melambangkan pakaian tradisi silat. Sebagai hasilnya ahli Persatuan Silat Serimau Hitam dapat beramal dan dapat menimbulkan sikap bertanggungjawab terhadap diri sendiri. atas kesedaran untuk memelihara.6 Pak Baharum telah mengasaskan dan menubuhkan Persatuan Silat Serimau Hitam pada tahun 1971. Beramal. Pak Bidin yang semakin uzur akhirnya telah melantik Pak Baharum sebagai guru dalam ilmu Persilatan Wali Suci. Setelah khattam berguru dengan Pendekar Amin. Sebelum bermain silat di atas tanah. Nama asal persatuan ini adalah Persatuan Silat Selima Hitam Perak.

Aadab ini dilakukan dengan berdiri tegak dengan kedua-dua kaki dirapatkan manakala keduadua tangan dirapatkan ke dahi selaku mengangkat sembah hormat. Jarum yang digunakan tadi akan dipakukan diatas .jurulatih slat akan bertafakur dengan meletakkan tangan kanan mencecah bumi lalu membaca surah Al-Fatihah dan berselawat ke atas Nabi. Di samping itu adab ini juga menjadikan pesilat lebih yakin dan berani apabila berada dalam persekitaran yang membahaya dan terdedah kepada sebarang anacaman. Di samaping itu setiap bakal murid yang akan menjalani upacara mandi limau dikehendaki untuk menyediakan pengeras yang berupa wang tunai. Terdapat juga adab berpeluk tubuh.W. para pesilat akan menyusurinya dengan melakukan perkara yang sama iaitu duduuk diantara dua sujud sambil membaca surah AlFatihah dan selawat ke atas Nabi sebanyak tiga kali. Adab ini mempuyai keistemewaan tertentu seperti memudahakan pesilat menepis dan menyerang musuh dalam keadaan tertentu. Terdapat juga adab-adab lain dalam ilmu persilatan Serimau Hitam seperti adab hormat. Walau pun pengeras ini adalah hak Mahaguru atau warisnya sebagai satu ikrar halal-menghalal antara murid dan Mahaguru. namun ia tidak diberatkan kepada mereka yang tidak mampu. Selepas itu jurulatih akan berdoa kepada Allah S.T agar pesilat-pesilat di bawah jagaannya terhindar dari sebarang bahaya dan kecederaan semasa latihan dan bermain silat dalam gelanggang. tetapi jurulatih harus mengucapkan syukur ke Hadrat Ilahi keran dengan rahmat dan limpah kurnianya telah mengelakkan sebarang kecelakaan kepada para pelajar yang mendalami ilmu persilatan. Selepas jurulatih melakukan adab-adab di atas. Setiap bakal murid yang ingin mempelajari silat ini dikehendaki menjalani upacara mandi limau kerana mandi limau merupakan tradisi persatuan silat ini yang dilakuakn dengan tujuan untuk membersihkan badan dari segala kotoran. Limau tesebut akan dipotong dengan penauh istiadat oleh Guru dan semasa memotong limau tesebut guru silat akan menjampi limau tersebut. Pada peringakat awal bakal pesilat diwajibkan membawa limau sebanyak tiga biji dan tiga batang jarum. Adab ini dilakukan sebelum sesuatu majlis atau demonstrsi yang dilakukan oleh pesilat sebagi tanda hormat kepada hadirin. Adab-adab ini akan diulang apabila selesai latihan. Persatuan Silat Serimau Hitam juga berpegang kepada prinsip yang bersendikan adapt. Adab ini dilakukan dalam keadaan berdiri di mana tangan kanan bertindan ke atas tangn kiri dan di rapatkan ke dada.

Salah satu daripada tiga batang jarum tersebut akan di simpan oleh guru dan bakinya akan disimpan oleh pesilat tadi. Adat-adat menjadi pengangan utama Persatuan Silat Serimau Hitam Perak dan mewajibkan semua ahlinya supaya menjalani upacara tersebut. . Taman sentosa. Sesuai dengan perkembangan zaman globalisasi pada masa ini. Tujuan utama dasar ini adalah untuk memartabatkan seni Silat Melayu khususnya dalam kalangan remaja yang semakin melupai warisan budaya ini serta menerapkan nilai-nilai murni dalam kalangan remaja yang telah dicemari dengan pelbagai budaya negatif khususnya budaya Barat. 31900 Kampar Perak. memiliki moral yang tinggi dan berkeperibadian luhur persatuan ini telah mula mengembangkan pengaruhnya. persatuan ini telah menubuhkan jawatankuasa di setiap cawangan dan gelanggang persatuan . manakala jarum yang dipacak diatas limau tadi adalah untuk melihat sejauh mana ketajaman atau bakat yang terdapat dalam diri bakal pesilat.limau. Dalam seni persilatan ini mandi limau adalah salah satu cara untuk menghilangkan segala kekotoran yang tedapat pada tubuh bakal pesilat. Sehingga kini Persatuan Silat Serimau Hitam telah mempunyai keahlian kira-kira 8500 ahli yang kebanyakan terdir daripada mahasiswamahasiswa IPTA serta pelajar-pelajar sekolah. Persatuan Silat Serimau Hitam yang ditadbir melalui pejabat induk persatuan ini di Perak iaitu di alamat Ketua Guru Utama Persatuan ini iaitu 152. Atas kesedaran untuk membentuk generasi muda yang bersahsia mulia. Persatuan Serimaau Hitam Perak juga telah mula membuka cawangan-cawangan dan gelanggang di luar negeri Perak seperti di negeri Pahang dan dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Persatuan Silat Serimau Hitam telah mengorak langkah dengan mengambil sikap terbuka untuk memperkembangkan ilmu persilatan persatuan ini di seluruh negara. Walau bagaimanapun bagi melicinkan sistem pentadbiran persatuan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful