RAPORT DE ACTIVITATE

Nume si prenume: Isabela Elena Ciurea Institutia:Grup Scolar ”C.Cantacuzino” Baicoi Functia: Director Grup Scolar ”C.Cantacuzino” Baicoi Numarul de referinta si titlul vizitei:Arion12.12-ES-‘Foreign Languages
Innovation Programmes in Mainstream Education’ Localitatea :Barcelona Tara:Spania Perioada:15-19 mai 2006

1.Descrierea institutiei organizatoare si a modului de desfasurare a vizitei
Institutia organizatoare a vizitei a fost Departament d’Educacio din Catalunya-Spania, institutie care, incepand cu anul 1979,anul in care Catalunya si-a castigat autonomia, are intreaga responsabilitate a organizarii si administrarii sistemului educational din aceasta regiune. Titlul vizitei fiind “Programe inovatoare in domeniul invatarii limbilor straine in invatamantul obligatoriu”, activitatile au fost organizate de Oficina de cooperació Educativa Cientifica international -Centre de Recursos de langues étrangères, coordonatoarea fiind Joana Vidal Salvador. .

2.Detalii asupra modului in care a fost pregatita participarea beneficiarului la vizita de studiu Arion
In vederea participarii la vizita de studiu Arion mi-am imbunatatit cunostintele si competentele de comunicare in limba engleza si m-am documentat in legatura cu proiectele inovatoare in domeniul invatarii limbilor straine in invatamantul obligatoriu dezvoltate in tari cu traditie in acest domeniu. De asemenea, am participat la activitatile desfasurate cu elevii de la toate ciclurile de invatamant la orele din trunchiul comun, dar si la cele din curriculum la decizia scolii, produsul final fiind realizarea unei prezentari Power Point insotita de imagini filmate a celor mai reprezentative aspecte din activitatea de predare – invatare a limbilor straine studiate in scoala noastra. In penultima zi a vizitei de studiu am prezentat acest material tuturor participantilor la vizita, material care, de altfel, a fost foarte apreciat .

1

3.Modul in care vizita Arion a corespuns unor nevoi de dezvoltare profesionala ca factor de decizie in invatamantul preuniversitar
Pentru mine, ca director al Grupului Scolar ”C.Cantacuzino” Baicoi, aceasta vizita de studiu a corespuns nevoilor de dezvoltare profesionala pentru ca : • am observat si am invatat metode noi si eficiente practicate in tarile Uniunii Europene in domeniul invatarii limbilor straine:invatarea acestora de la cele mai fragede varste, munca si activitate bazata pe proiecte, integrarea TIC in invatarea limbilor moderne, introducerea CLIL (Content and Language Integrated Learning) • mi-a oferit o idee asupra modului in care pot dezvolta curriculum-ul scolii, in scopul adaptarii lui la tendintele europene care vizeaza promovarea invatarii limbilor straine, realizarea unei educatii multiculturale si favorizarea de schimburi intre elevii si profesorii din diferite tari ale Europei. • am stabilit relatii de prietenie cu participantii la vizita de studiu, dar si cu profesorii din scolile pe care le-am vizitat. • Un alt aspect pozitiv pentru mine, ca profesor de fizica, a fost schimbul de experienta si relatia de colaborare pe care am stabilit-o cu una dintre profesoarele de specialiate de la IES Ronda din Lleida, autoare a unui curs de fizica in limba engleza care se inscrie in cadrul proiectului de introducere a CLIL in procesul de invatamant.

4.Obiectivele stabilite initial
a)Realizarea unui schimb de experienta cu factori de decizie din invatamantul preuniversitar din alte tari europene

2

b)Achizitionarea unor noi metode si tehnici de invatare diferentiate,centrate pe elev (integrarea TIC in procesul de invatamant,Self Access) c)Transferarea cunostintelor si experientelor acumulate in timpul vizitei catre profesorii din scoala d)Stabilirea de contacte cu conducerile si cu profesorii scolilor vizitate in scopul dezvoltarii in colaborare a unor viitoare proiecte internationale.

5.Obiective realizate
a),b),c)

6.Activitati organizate
Ziua I:15 mai 2006: In prima zi a avut loc intalnirea tuturor participantilor la vizita (17 participanti din 13 tari: Belgia-1, Bulgaria-1, Germania-4, Grecia-1, Franta-2, Ungaria-1, Irlanda-1,Italia-1, Letonia-1, Portugalia-1, Suedia-1, Marea Britanie-1 si Romania-1) la Departamentul Educatiei din Catalonia.

3

Coordonatoarea vizitei de studiu, d-na Joana Vidal Salvador ne-a prezentat scopul, obiectivele vizitei si principalele activitati pe care le vom desfasura de-a lungul intregii saptamani .A urmat o prezentare a sistemului educational din Catalonia:principalele legi din domeniul educational ,formele si nivelurile de invatamant obligatoriu,organizarea curiculummului, modul in care a fost reformat invatamantul in ultimii ani si programele novatoare pe care le-a initiat Departamentul Educatiei:de promovare si incurajare a lecturii, de protectie a mediului inconjurator,educatia pentru sanatate,educatie civica, integrarea TIC in procesul de invatamant si in special de invatare a limbilor straine. Dupa amiaza, d-na Dolors Selo, director al Centrului de resurse pentru limbile straine ne-a expus modul in care acest departament sprijina activitatea de invatare a limbilor straine in ciclul primar al invatamantului obligatoriu, constituindu-se ca un centru de resurse si de documentare pentru profesorii de specialitate.De asemenea, dezvolta proiecte inovatoare si monitorizeaza derularea acestora in scoli, participa si incurajeaza implicarea profesorilor de limbi straine la proiecte europene in domeniul educatiei(Socrates-Comenius). In final, d-nul Jordi Margeli, responsabil cu formarea profesorilor de limbi straine ne-a prezentat programele de formare continua si activitatile care se desfasoara in centrele a caror activitate o coordoneaza. Ziua a II-a:16 mai 2006:

4

In prima parte a zilei am vizitat o scoala primara din Barcelona –CEIP Antoni Brusi, o scoala care s-a remarcat prin proiectele dezvoltate in domeniul invatarii limbii engleze la varste mici (3-10 ani).Am remarcat preocuparea continua a profesorilor pentru a-si crea propriile resurse, entuziasmul si metodele didactice folosite in scopul incurajarii intelegerii dar si a comunicarii in limba engleza.

Dupa amiaza ne-am intors la Departamentul Educatiei unde am asistat la o alta prezentare (realizata de Francesca Vidal) a unor proiecte in domeniul invatarii limbilor straine,de data aceasta, in invatamantul secundar. -Integrarea TIC in invatarea limbilor straine -Introducerea CLIL (Content Langaage Integrated Learning) care vizeaza invatarea altor obiecte de studiu in limbi straine -Self Access-adaptarea resurselor si a metodelor astfel incat sa se asigure succesul invatarii pentru elevii de orice nivel Totodata ne-au fost prezentate si proiectele cu care scolile din Catalonia au participat la European Label, unul dintre ele fiind declarat castigator in competitia europeana si resursele on-line create de specialistii de la departamentul de limbi straine.

5

Seara am facut un tur al orasului Barcelona,ghid fiindu-ne organizatoarea vizitei de studiu, d-na Joana Vidal

Ziua aIII-a:17 mai 2006 In ziua a treia am plecat din Barcelona pentru a vizita o scoala de elita-IES Ronda din Lleida, oras situat la aproximativ 200 km departare, o scoala secundara in care se derulau toate proiectele care ne fusesera prezentate in urma cu o zi. Programul organizat de catedra de limbi straine de la IES Ronda s-a desfasurat pe ateliere, astfel incat fiecare participant la vizita a avut posibilitatea sa asiste prin rotatie la activitatile desfasurate la clasa(8 activitati diverse ca tematica si competente urmarite, la diferite nivele de invatamant din ciclul secundar).Am putut vedea astfel cum sunt implementate in invatamantul secundar proiectele de integrare a CLIL si a TIC in procesul de invatare a limbilor straine, am putut remarca efortul pe care il depun profesorii de specialitate in pregatirea lectiilor si in crearea propriilor resurse adaptate la necesitatile colectivelor de elevi. Dupa amiaza am vizitat manastirea din Poblet, monument cultural UNESCO, unde, sub patronajul Departamentului Educatiei din Catalonia, se desfasura un program educational (o scoala de vara)pentru elevii din diverse cicluri de invatamant. Temele cursurilor erau diferite in functie de varsta elevilor: ”Manastirile-un model de viata si arhitectonic”,”Biserici medievale-sisteme de constructie”, ”Matematica si manastirile”, ”Elemente de iconografie”etc. Ziua a IV-a:18 mai 2006 In dimineata celei de-a patra zi am vizitat doua scoli :o scoala primara – CEIP Charles Darwin din El Prat de Llobregat,o mica localitate situata la 18 km de Barcelona.

6

Aceasta s-a remarcat prin implicarea deosebita in organizarea si derularea unor proiecte scolare in cadrul programului Socrates-Comenius 1, dar si prin metodele si strategiile didactice folosite cu copiii de imigranti(numarul lor fiind in crestere) care, in ciclul primar, sunt obligati sa invete 3 limbi –spaniola, catalana si engleza.

Am plecat apoi spre Viladecans, unde am vizitat IES de Torre Roja, o scoala secundara in care foarte multi dintre elevi aveau probleme de comportament, disciplinare si dizabilitati de invatare. Profesorii de engleza ne-au prezentat proiectul pe care l-au propus si l-au realizat prin eforturi proprii si care viza invatarea acesti limbi straine prin implementarea Self Acccess. Aceasta a presupus organizarea a doua sali de clasa si a unui cabinet de limbi straine astfel incat sa se asigure posibilitatea lucrului pe echipe, pe perechi si individual, avandu-se in vedere atingerea tuturor abilitatilor si competentelor pe care le presupune invatarea unei limbi straine: listening, speaking, reading, writing, comprehension, communication.

7

Am apreciat efortul depus de profesori in elaborarea resurselor si a fiselor de activitate cu elevii pentru trei niveluri de performanta pe care fusesea clasificati acestia,dar si modul foarte serios in care era realizata evaluarea curenta .

Dupa amiaza ne-am intors la Departamentul Educatiei, unde, cu ajutorul videoproiectorului, fiecare participant la vizita de studiu a realizat o scurta prezentare a sistemului de invatamant din tara pe care o reprezenta, punandu-se acccent pe programele si proiectele dezvoltate la nivel central, regional sau institutional in domeniul invatarii limbilor straine.

8

Ziua a V-a:19 mai 2006 In ultima zi a vizitei de studiu intregul grup al participantilor s-a reunit la Departamentul Educatiei pentru redactarea raportului final

7.Impactul vizitei asupra institutiei in care va desfasurati activitatea in ceea ce priveste : • Implicarea institutiei dvs.in proiecte noi de cooperare europeana
-Am stabilit relatii de prietenie cu cadrele didactice si cu profesorii de la CEIP Charles Darwin (Prat de Llobregat), de la IES Ronda (Lleida) si in special cu cei de la IES de Torre Roja(Viladecans) carora le-am oferit CD de prezentare a scolii si am pus bazele unei viitoare colaborari intre scolile noastre in cadrul unor proiecte scolare sau lingvistice in cadrul actiunii Comenius 1 a proiectului Socrates. -De asemenea, avand in vedere oportunitatea accesului permanent la internet a elevilor scolii noastre, am propus realizarea unor schimburi on line intre profesorii si elevii din cele doua tari. Prin participarea la aceasta vizita de studiu: -Am constientizat necesitatea invatarii limbilor straine, in special a celor de circulatie europeana, atat in randul elevilor, inca de la cele mai fragede varste, cat si in randul profesorilor, indiferent de specialitatea lor. -Am dobandit noi cunostinte despre sistemele europene de invatamant, despre modul in care este implementata calitatea in invatamantul european,cunostinte pe care voi incerca sa le transfer si cadrelor didactice din scoala mea. -Am observat si am facut un schimb de bune practici cu colegii in Europa in ceea ce priveste activitatea bazata pe proiecte, educatia multiculturala, invatarea limbilor straine si folosirea noilor tehnologii in acest scop.

• Dezvoltarea dimensiunii europene in cadrul institutiei dvs.

9

Prevenirea abandonului scolar, reducerea violentei in scoala, cooperarea cu parintii, cu diferiti reprezentanti ai comunitatii locale
Scoala IES de Torre Roja din Viladecans a fost un model pentru mine in ceea ce priveste metodele didactice care trebuie aplicate in lucrul cu elevii cu probleme comportamentale, al celor care provin din medii familiale vulnerabile. Consider ca invatarea centrata pe elev, diferentiata, implicarea elevului in procesul de invatare dupa modelul Self Access este deosebit de eficienta in cresterea motivatiei si reducerea esecului scolar si chiar a abandonului. De asemenea, mentinerea unei bune relatii cu parintii, implicarea lor in viata scolii prin intermediul consiliilor parintilor, participarea la luarea deciziilor in domeniul educativ si administrativ prin intermediul reprezentantilor desemnati de ei insisi in Consiliul de administratie,consider ca este esentiala.

8.Materiale pedagogice sau informative obtinute in timpul vizitei
-materiale informative privind sistemele de invatamant din Catalonia-Spania, Bulgaria, Ungaria, Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Franta (pe suport de hartie si prezentari Power Point) -materiale informative privind proiectele dezvoltate de Departamentul Educatiei din Catalonia-Centrul de limbi straine in domeniul invatarii limbilor straine in ciclul primar si secundar si al formarii continue a profesorilor -materiale pedagogice si CD-uri de prezentare a proiectelor si activitatilor desfasurate cu elevii in scolile vizitate (CEIP Antoni Brusi,CEIP Charles Darwin, IES de Torre Roja, IES Ronda) -lucrarea “CLIL in Catalonia from Theory to Practice” -suport de curs “Basic Physics in English” –ca model de curriculum pentru CLIL -lista a resurselor gratuite aflate pe internet si create de specialistii in domeniul studiului limbilor straine da la Departamentul Educatiei -material informativ pentru profesorii de limbi straine-“Common European Framework of Referance for Languages”

9.Activitati de diseminare/promovare a informatiilor sau materialelor obtinute in timpul vizitei, organizate de dvs.in urma participarii la vizita

Perioada /data 01.06.2006

ACTIVITATEA DE DISEMINARE Mijloace utilizate,grup tinta Activitatea:realizarea unei prezentari in Power Point a orasului Barcelona si a obiectivelor sale turistice (activitate

10

15.06.2006

1.09.2006

15.10.2006

15.09.200601.04.2007

multiculturala) Mijloace:ghiduri turistice,materiale informative,fotografii si filme realizarte in timpul vizitei Grup tinta:profesori, elevi(CD-ul va fi oferit profesorilor de geografie ca resursa pentru optionalul “Orase Europene” Activitatea:informarea profesorilor de limbi straine in cadrul unei sedinte de catedra despre activitatile la care am participat si despre proiectele si metodele aplicate in scolile vizitate, multiplicarea si distribuirea materialelor obtinute Mijloace:CD de prezentare si materialele pe suport de hartie obtinute in timpul vizitei Grup tinta:profesori de limbi straine, elevi Activitatea:realizarea de catre profesori a programelor pentru optionalele de limbi straine prezente in oferta scolii pentru anul urmator cu detalierea continuturilor,a materialelor si resurselor folosite, fise de activitati si evaluare, dupa modelul oferit de scolile vizitate Mijloace:programa cursului, fise de lucru,resurse,diverse surse de informare Grup tinta:elevi Activitatea:informarea tuturor cadrelor didactice ale scolii in cadrul unor sedinte de catedra sau a consiliului profesoral despre munca bazata pe proiecte,continutul unui proiect,metodele didactice centrate pe elev,predarea-invatarea –evaluarea in contextul asigurarii calitatii in invatamantul romanesc Mijloace:Prezentare Power Point a activitatilor desfasurate in timpul vizitei Grup tinta:cadre didactice, elevi Activitate:realizarea de catre profesorii de limbi straine a unor proiecte in domeniul invatarii limbilor straine cu care sa participe la European Label 2007 Mijloace:portofolii, proiecte realizate de elevi individual si pe echipe, multiple surse de informare Grup tinta:profesor coordonator,elevi Activitate:Redactarea unor articole pentru presa de specialitate in scopul popularizarii activitatilor desfasurate si a experientei acumulate in timpul vizitei Mijloace:articole Grup tinta:cadre didactice din judet si din tara

15.09.200601.04.2007

10.Alte mentiuni privind vizita la care ati participat
A fost un excelent prilej pentru schimb de experienta si bune practici cu colegii din Europa dar si o ocazie de a vizita unul dintre cele mai frumoase orase ale continentului, Barcelona 11

11.Dificultati intalnite
Nu am intampinat nicio dificultate

Data: 21.05.2006

Semnatura:

12

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful