BATUAN METAMORFOSIS DEFINISI….

Berasal daripada batuan igneus dan batuan enapan o Terbentuk akibat tekanan dan haba yang sangat tinggi, mengubah batuan-batuan tersebut o Boleh bertukar bentuk, warna dan mengalami perubahan dalam kandungan mineral apabila terkena suhu dan tekanan yang amat tinggi MENGAPA BERLAKUNYA KEJADIAN BATUAN METAMORFOSIS…. Akibat daripada pergerakan bumi yang kuat berlaku o Contoh :- semasa proses lipatan kerak bumi. - aliran magma dalam kerak bumi. CIRI – CIRI BATU METAMORFOSIS

o

o

o o

Mempunyai tekstur berhablur

Mempunyai mineral yang sama dengan batuan igneus

o

Sering terdapat mineral yang hanya

Batuan metamorfosis berjalur ini terjadi apabila mineral dalam batuan itu mengalami penghabluran semula atau terhimpit akibat tekanan. o o o o .terbentuk pada suhu dan tekanan yang sangat tinggi Sesetengahnya mampat dan menjadi lebih padat akibat tekanan yang sangat tinggi yang dialaminya o o Pemadatan batuan menyebabkan molekulnya menjadi lebih rapat dan isipadu batuan lebih kecil o Sesetengah batuan yang berjalur mempunyai mineral yang tersusun dalam lapisan-lapisan yang selari. Jaluran juga terjadi apabila mineral yang mempunyai kepadatan berlainan terasing lalu membentuk lapisan-lapisan CONTOH BATUAN BERJALUR:Batu loh dan syis Boleh pecah menjadi lapisan-lapisan yang nipis.

PEMBENTUKAN BATUAN METAMORFOSIS Mengalami perubahan fizikal dan kimia akibat haba dan tekanan yang sangat tinggi Perubahan dari segi tekstur. struktur dan komposisi mineral batuan Suhu yang diperlukan untuk berlakunya proses metamorfisma ialah antara 100°C hingga 800°C o o o .CONTOH BATUAN TIDAK BERJALUR:- o Batuan marmar dan kuarzit o Tidak boleh pecah kepada beberapa lapisan JALINAN NIPIS (FOLIATION) Terjadi apabila batu mengalami penjajaran mineral JALINAN TIDAK NIPIS(NON-FOLIATION) o o Tidak mengalami penjajaran mineral.

o Pada suhu ini batuan masih lagi berkeadaan lembut DUA KAEDAH BERLAKUNYA BATUAN METAMORFOSIS METAMORFISMA TERMA Batuan menjadi panas akibat bersentuhan dengan magma Suhu yang tinggi mengubah kandungan mineral Dalam keadaan yang lembut ini. batuan boleh berubah dari segi susunan mineralnya Hablur dalam mineral pula boleh berubah dari segi saiz dan bentuknya Komposisi batuan juga boleh berubah akibat tindak balas kimia Tekanan yang kuat mungkin menghimpit hablur menjadi rata atau panjang o o o o o o .

batuan kerak bumi yang disentuhnya berubah menjadi batuan metamorfosis Batu marmar dan slat bintik terbentuk secara metamorfisma terma METAMORFISMA SERANTAU Berlaku apabila geseran antara lapisan menyebabkan tekanan dan suhu yang tinggi o o o o Metamorfisma yang berlaku secara besar-besaran o Di kawasan kerak bumi yang pernah mengalami proses pembentukan gunung terdapat batuan metamorfosis seperti syis dan gneis Ini terjadi apabila batuan yang terdapat jauh di dalam kerak bumi mengalami tekanan yang kuat dan haba yang tinggi o o Tekanan dan haba yang tinggi menyebabkan batuan mengalami proses .Apabila magma panas mengalir keluar ke permukaan muka bumi ataupun memasuki celah-celah rekahan.

penghabluran semula CONTOH BATUAN METAMORFOSIS o o o o o o gneis slates phyllites syis marmar kuartzit CONTOH PERUBAHAN BATUAN METAMORFOSIS o o o o o o o tanah lempung menjadi batu loh batu kapur menjadi batu marmar batu pasir menjadi kuarzit batu granit menjadi gneis syal menjadi syis arang batu menjadi grafit grafit menjadi berlian LOKASI BATUAN METAMORFOSIS DI MALAYSIA o Metamorfosis seperti batu marmar dan syis banyak dijumpai di Malaysia o Marmar misalnya boleh didapati di Pulau Langkawi o Syis pula boleh didapati di kawasan .

.pergunungan di Sarawak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful