Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

Manual de utilizare

CADdy++ / SEE Electrical

Planuri instalatii electrice

Versiunea 2005 Editia 15.11.2005
Valabil si pentru versiunea V4R1 B147

Copyright Copyright (c) IGE-XAO Junie 2005. Toate drepturile rezervate. Nici o parte a acestui manual nu va fi reprodusa, transcrisa, salvata sau tradusa, sub nici o forma sau din nici un motiv, fara autorizarea scrisa a IGE-XAO, 25-27 bld Victor Hugo, Immeuble Pythagore 31773 COLOMIERS CEDEX FRANCE.

Versiune 2005

1

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

1. Introducere __________________________________________________________
Acest Manual de utilizare are drept scop furnizarea notiunilor de baza in crearea unui plan de instalatie electrica.Contine un plan de instalatie electrica in care planul cladirii este realizat in AutoCad si importat din fisier DWG. Cladirea este echipata cu un tablou de distributie, corpuri de iluminat, intrerupatoare, prize si conductoare trase in tub pvc montat sub tencuiala.Instalatia electrica a apartamentul va contine 6 circuite de priza (C1 – C6, cu trasee sub tencuiala in tub PVC16) si un circuit de iluminat C7 (cu traseu sub tencuiala in tub PVC13). Exemplul de proiect este salvat sub numele Proiect Tutorial - Planuri instalatii electrice. Va rugam sa urmati acest capitol pas-cu-pas.

Notiuni introductive
Programul este realizat pentru instalatii aparente montate pe tencuiala. Acest lucru nu este o piedica in realizarea instalatiilor sub tencuiala, cu conductoare trase in tub pvc.In exemplul descris in acest manual vom vedea cum se poate adapta pentru instalatie executata sub tencuiala. - Planul se realizeaza in 2 dimensiuni X si Y (vedere de sus) iar dimensiunea Z, pe verticala, respectiv, inaltimea de montaj a aparatelor si a traseului de cablu (elevatie) se indica fie uniform pentru toate aparatele fie individual, daca sunt diferite. - Originea de la care se masoara inaltimea de montaj a aparatelor si a traseului de cabluri, este pardoseala. - Spre deosebire de Autocad unde traseele de cabluri sunt simple linii, in CADdy++/SEE Electrical li se atribuie proprietati electrice, de aceea metoda de realizare a planului este mai laborioasa, invitand proiectantul sa gindeasca pas cu pas instalatia si sa realizeze legaturile necesare intre aparate, doze, cutii de derivatie, cabluri, tablouri etc. Cistigul care se obtine este un proiect riguros si exact, in ce priveste traseele alese, care trebuie sa fie reale si posibil de executat de instalator (se pot evidentia exact ocolirile, devierile de traseu, urcarile, coborarile etc.) lungimea cablurilor, legaturile dintre aparate. - Conteaza ordinea in care se realizeaza planul: mai intai inserarea tuturor simbolurilor si apoi realizarea legaturilor. - Sunt foarte importante dozele si cutiile de derivatie care indica exact legaturile la aparate si determina implicit lungimea cablului la acele aparate.

1.1. Cum calculeaza CADdy++/SEE Electrical lungimea cablului (in cazul nostru a traseului)? Sunt inserate doua simboluri pe un plan de instalatie (imaginea de mai jos). Inaltimea ambelor simboluri este de 1.000 mm de la nivelul pardoselii. Inaltimea traseului cablului fiind la 2.000 mm (Elevatie implicita cablu din Proprietati pagina), lungimea calculata a cablului este 4.500 mm: urcarea de la primul simbol la traseu (2.000 – 1.000) + traseul L (2.500 mm intre simboluri) + coborarea la al doilea simbol (2.000 – 1.000 ). Aceasta da lungimea totala de 1.000 + 2.500 + 1.000 = 4.500 mm.

Versiune 2005

2

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

(reprezentare in realitate – vedere laterala)

(reprezentare in program - vedere de sus) Daca se face legatura in bucla, la o a treia priza (imaginea de mai jos), inseamna, ca va fi creat inca un cablu (intre a doua si a treia priza) si calculul lungimii lui va fi facut pe baza exemplului prezentat mai sus. Asta inseamna, ca o portiune de cablu (urcarea la a doua priza) va fi calculata in plus la lungimea totala. Pentru evitarea acestor probleme se pun cutii de derivatie, sau doze (cum se procedeza si in realitate). Realizarea legaturilor intre simboluri cu cabluri se modifica astfel: - primul cablu, intre prima priza si cutia de derivatie, - al doilea cablu, intre cutia de derivatie si a doua priza, - al treilea cablu, intre cutia de derivatie si a treia priza.

(reprezentare in realitate – vedere laterala)

CORECT (reprezentare in program - vedere de sus)

Lungimea cablului in acest caz este: de 3 ori coborarea la prize + traseul orizontal. Versiune 2005 3

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical INCORECT

IGE+XAO

sau

1.2. Elevatie la traseu, cand exista un obstacol care trebuie ocolit In cazul cand exista obstacol in calea traseului si trebuie ocolit, se insereaza doua simboluri ca in imaginea de mai jos: Traseu in sus si Traseu in jos din baza de date simboluri Instalatii electrice, directorul de simboluri Simboluri cablu.

(reprezentare in program - vedere de sus) Deoarece celor 2 simboluri, li se vor atasa lungimile (elevatia) traseului de urcare si de coborire programul le va lua in considerare la calculul lungimii totale a traseului.

(reprezentare in realitate - vedere laterala) ATENTIE: Legaturile cu cabluri se fac intre 2 simboluri. Este gresit cand faceti o legatura in linie intre mai multe simboluri legand numai primul si ultimul simbol (cele intermediare nu vor fi legate).

1.3. Texte in CADdy++/SEE Electrical Crearea unui text in CADdy++/SEE Electrical se poate face utilizand functia Nou din meniul , iar editarea se poate face utilizand functia Editare din meniul Text sau apasand butonul . Text sau apasand butonul

Exemplu creare text nou: 1.M 2.M Text Nou (icoana cu un A negru creaza un text Puteti da clic pe icoana nou, icoana cu un A rosu este folosita pentru editarea unor texte existente).

Versiune 2005

4

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical

IGE+XAO

3.+ 4.#

Mutati cursorul in caseta de dialog Editor Text…. <Text> Introduceti textul.

5.> 6.+

Selectati atributele de text dorite, ca marime, ajustare, Alieniere st., sau Aliniere centr. Inserati textul in desen. Caseta de dialog ramane deschisa!

7.+ 8. 9.>

Mutati cursorul in caseta de dialog Editor Text din nou. Schimbati textul existent sau introduceti un text nou, plasati textul in desen etc. Clic pe butonul Editor Text. pentru a inchide caseta de dialog

ATENTIE:

Inaltimea textului depinde de scara simbolului. Unghiul textului depinde de unghiul de rotire al simbolului. Din acest motiv uneori este nevoie la final sa se ajusteze si uniformizeze textele.

Versiune 2005

5

4. Imprimare IGE+XAO Dupa ce proiectul este completat. 1.M Imprimare ATENTIE: La imprimarea unei pagini in modulul Planuri instalatii electrice trebuie sa fie setata casuta Imprimare color (imaginea de mai sus). chiar daca nu se imprima color. Versiune 2005 6 .Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical 1. poate fi imprimat din meniul Fisier / Imprimare.M Fisier 2.

Crearea unui plan de instalatie ________________________________________________________ Se creeaza un proiect nou pe baza celor descrise in Capitolul 2 din Manualul Scheme electrice.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 2. B sau similar (nu este utilizat in acest exemplu) Data creare pagina Sugerat automat de CADdy++/SEE Electrical 7 Versiune 2005 . Ghid Rapid: Clic dreapta in managerul de proiecte pe “Planuri instalatii electrice” si utilizati functia Pagina noua. Cand doriti sa creati un plan de instalatie. Apare caseta de dialog “Date despre Pagina”: Inserati informatiile urmatoare in caseta de dialog: * # * # * # Pagina: Numarul paginii: "1" (sugerat automat de CADdy++/SEE Electrical) Index A. trebuie sa selectati Planuri instalatii electrice.

!!! Se creeaza inca o pagina noua in proiect pe baza celor descrise mai sus.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO * # * # * # # Data revizuire pagina Sugerat automat de CADdy++/SEE Electrical Pagina Creata De Initialele Dvs. NOTA: Meniurile sunt ajustate pentru a se potrivi exact cu tipul de desen cu care lucrati. Se importa fiserul DWG utilizand functia Desen AutoCAD DWG/DXF/DXB din meniul Fisier > Deschide. fara nici o informare de pagina. Descriere pagina-linia 01 Apartament OK CADdy++/SEE Electrical creeaza si deschide pagina 1. Cand acest tip de desen este activ. Versiune 2005 8 . este disponibil pentru Planuri de instalatii electrice un set nou de functionalitati. De aceasta pagina este nevoie pentru prelucrarea desenului importat.

se seteaza 1. Sterge pagina inainte de import . Versiune 2005 9 . layer ale desenului .dwg” de importat.se selecteaza in cazul cand este nevoie de informatii de straturi din AutoCAD.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Se selecteaza fisierul ”Plan Apartament. Citeste info. pentru ca dupa import pe pagina sa ramana numai planul.se selecteaza pentru ca sablonul de desen sa se stearga automat la import. Scara desen . Se incarca fisierul apasand Open.0 pentru a nu modifica scara originala a planului.

25). Se observa ca se poate mari inca putin desenul. Desenul de arhitectura se „curata” si se copiaza in prima pagina.) Se da dublu click pe pagina 0001 din Manager de Proiect.3.25 -> se mareste desenul cu 25%. Inaintea inserarii planului in mijlocul paginii dvs. La valoarea dX se introduce valoarea cu cat trebuie marit sau micsorat planul (in cazul nostru 1. Se observa. Versiune 2005 10 . 3. apasari *=24=16). ca se mai poate mari desenul si se apasa inca de 3 ori *. 3. Se da un clic in mijlocul planului dupa aceea se apasa tasta SPACE. Scara ________________________________________________________ La planurile de instalatii se foloseste scara. La dY se introduce aceeasi valoare pentru a mentine simetria planului. Daca trebuie sa mariti planul si nu incape in pagina. (Selectarea se face ca si in AutoCAD.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 3.0.5 -> se micsoreaza desenul la jumatate. deci trebuie marit. .4. dimensiunea desenului sablon este A3 (420 mm x 297 mm).) Se foloseste functia Editare > Modificare selectie > Scalare selectie (sau apasand butonul ). unitatea de masura la aceste 2 proprietati este in mm). Selectati toate elementele desenului (se evidentiaza cu culoare rosie). In acest caz desenul este mai mic.2 -> se mareste desenul de 2 ori. . se face ajustarea planului astfel ca sa incapa in pagina.) Se selecteaza toate elementele cu CTRL+A. In exemplu.2.) Se copiaza in Clipboard cu CTRL+C. In total planul s-a marit de 16 ori (2nr.1. sau se apasa tasta PageUp pentru a reveni la pagina anterioara. Se insereaza planul in pagina. Exemple valori dX si dY: . atunci Clic drepta pe pagina -> Proprietati pagina si se modifica valorile la Extensia-X a desenului si la Extensia-Y a desenului (atentie. se da clic stanga pe coltul de stanga sus a unui dreptunghi imaginar si se trage cursorul pana la coltul dreapta jos al dreptunghiului. 3. 3.1.) Se apasa CTRL+V (planul este atasat de cursor centrat in mijloc). de exemplu 1:100 sau 1:50 sau 1:10 etc. Se apasa tasta * de pe tastatura NumLock care mareste planul de 2 ori.

Se observa. care are distanta X1. sau se . din meniul Desenare > Cotare.) Pentru calculul exact al scarii verificam o cota (sau o distanta exacta cunoscuta). Inainte de cotare se verifica scara cotarii lansand functia Setari.. Pentru a masura corect o cota (distanta) utilizam functia Vizualizare > Salt la puncte.. din hol. ca dimensiuni texte. apare un patrat mic la capatul liniei de cotare. unde la Scara numarul trebuie sa corespunda totdeauna cu Scara paginii (este implicit 100).Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 3. sageti etc. ca apropiind cursorul de primul reper. Tot aici gasim si alte setari legate de cotare. Versiune 2005 11 .5. X1=220 cm. In cazul nostru luam o cota din mijlocul planului. Vom cota distata verticala din hol utilizand functia Desenare > Cotare > apasa butonul Vertical.

scara =? 220 .96. 3... 100 4399.. care este masurata la scara 1:100.96 .) Selectati Proprietati pagina din meniul derulant prin clic dreapta pe pagina... scara =? Scara = (220*100)/4399.. Scara reala se calculeaza cu regula de trei simpla astfel: X2 . Ghid Rapid: 3.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Se da clic odata si se trage cursorul in jos pana cand apare patratul si pe celalalt capat.) Localizati cursorul intr-un loc aleatoriu in desen si dati clic dreapta..6. Obtinem o distanta X2=4399. Se da clic inca odata si apoi clic dreapta pentru terminarea cotarii.. Va aparea caseta de dialog pentru Proprietatile Desenului: Versiune 2005 12 .96= 5 Se modifica scara paginii pe baza ghidului de mai jos. 100 X1 .7.

ATENTIE 3: In afara de atributele Inaltime implicita simbol si Elevatie implicita cablu (lungime pe verticala) toate atributele vor fi in milimetrii (mm). ATENTIE 1: Acesti pasi pentru determinarea valorii scarii sunt foarte importanti pentru ca de aceste calcule si setari depinde precizia calculului lungimii cablului. Daca doriti. importat. Unitatea de masura in cazul nostru este in centimetri (cm).) Se verifica corectitudinea scarii masurand din nou cota respectiva si trebuie sa obtinem aceeasi valoare cu cea existenta pe desenul dwg. Aceeasi unitate de masura trebuie folosita si la urmatoarele setari din Proprietati pagina: Inaltime implicita simbol Elevatie implicita cablu (lungime pe verticala) ATENTIE 2: Origine simbol de la perete si Simbol offset pentru alt simbol sunt in mm pentru ca se refera la pagina. Astfel se pastreaza unitatea de masura folosita in desenul de arhitectura.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Introduceti urmatoarele informatii in caseta de dialog: * # * # Scara valoarea calculata: 5 Scara simbol 2 Scara pentru elementele desenului este setata la scara 1:5 si simbolurile 1:2. 13 SUGESTIA 1: Versiune 2005 . in acest caz (cm) si lungimile cablurilor din Rapoarte vor fi in unitatea de masura originala. (220 cm). puteti insera mai mult de un desen in acelasi cadru de desenare. 3. Schimbati scara continuu pe masura ce lucrati cu fiecare desen.8.

se da clic dreapta si se utilizeaza functia Proprietati. este important sa selectati o grila care se potriveste cu planul desenului. Aceasta va face lucrul cu elemente si simboluri mai usor. Dupa cum se observa. Aceasta poate fi necesar din motive de spatiu. ca de ex. Pentru aceasta grila trebuie sa fie setata exemplu la 1. mobilier. 4.25 mm. Grila ________________________________________________________ Inainte sa incepeti.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Simbolurile pot fi de asemenea setate la scara. daca trebuie inserate multe simboluri pe acelasi desen cu un spatiu disponibil limitat. cote etc. dimensiunea grile este divizibila una cu alta. Pentru ca tot planul sa fie de culoare negru se selecteaza toate elementele utilizand CTRL+A. Se pot sterge din plan obiecte de arhitectura inutile. Versiune 2005 14 . se bifeaza si se apasa butonul OK. In acest exemplu Scara simbol este setata la 1:2 (simboluri la jumatate de dimensiune). Se selecteaza culoarea negru in Culoare penita.

5m de instalare a intrerupatorului. Versiune 2005 15 .: se introduce valoarea 150. Se poate modifica inaltimea simbolurilor in Proprietatile componentului dand dublu clic pe simbol si modificand valoarea la Inaltime. fiind inaltimea de 1. Inaintea inserarii simbolurilor se poate seta in Proprietati pagina: - Inaltime implicita simbol: (150 cm) inaltimea implicita a simbolurilor ce vor fi inserate in plan. cutia de derivatie sau alt aparat. masurat in cm. intrerupatorul.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 5. Ex. (aici) de la nivelul pardoselii. Aceasta valoare se da in functie de inaltimea la care se monteaza priza. Aceasta valoare se poate schimba si dupa inserarea simbolurilor. Inserare simboluri pentru circuite de priza ________________________________________________________ Trebuie sa inserati simboluri pe desen.

) Comutati CADdy++/SEE Electrical din Proiect in Simboluri.) Scrieti in Strat curent valoarea 11 si apasati butonul OK. si creati trei straturi la Strat ID 11.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO . 5. ATENTIE 3: Pe langa scara.1.) Apasati butonul Prize. masurat in cm (in cazul nostru) de la pardoseala. elevatiile prezentate mai sus sunt foarte importante pentru calculul corect al lungimii cablurilor.3.Elevatie implicita cablu (lungime pe verticala): (220 cm) inaltimea traseului de cabluri. Ghid Rapid: Creati straturi pentru instalatia electrica. Iluminat. 5. 5. 12 si 13 cu Titlu strat TD. Dati clic pe “Simboluri” in Managerul de Proiect: Versiune 2005 16 .2.

9. 5.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical Inseram tabloul de distributie. 5. Prima data se insereaza cutiile de derivatie. Cand este selectat un director.6.10.) Dati dublu clic pe biblioteca de simboluri “Diverse” ca sa se extinda. scrieti in Strat curent valoarea 12 si apasati butonul OK. simbolurile pot fi alese si inserate pe desen. NOTA: Apasand se deschide Browser. ex.) Clic pe simbolul “TD”.) Dublu-clic pe subdirectorul “Distributie”.7. Simbolurile sunt sortate in ordine numerica/alfanumerica.5.) Dati dublu clic pe biblioteca “Instalatii electrice” ca sa se extinda: Biblioteca este divizata in subdirectoare.) Dati dublu clic pe simbolul inserat. de exemplu Distributie. Simbolul este atasat cursorului si poate fi inserat prin clic stanga dupa cum arata in imaginea de mai jos. 5.) Deplasati simbolul in desen prin “tragere” (drag & drop). TD si adaugat Tip la simbol (numai daca a fost facut un calcul prealabil si se cunosc dimensiunile tabloului). Versiune 2005 17 .8. 5. Trebuie sa dati Nume (-). Prize. IGE+XAO 5. 5. Intreruptoare etc. Se scrie in campul Tip tipul tabloului de distributie: ABB PT 8M.4. Lampi.) Apasati butonul . Desenare circuite de prize. Catalog cu furnizori de componente si din catalog se poate alege un tablou corespunzator. 5.

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Cand dati clic pe un nume de simbol. Se observa pe prima imagine.) Deplasati simbolul in desen prin “tragere” (drag & drop).12.13. Alegeti si trageti simbolurile in locul dorit in desen.) Dublu-clic pe subdirectorul “Distributie”. graficele sunt prezentate intr-o fereastra mica dedesubt. Versiune 2005 18 . 5. Se observa pe cealalta imagine simbolul micsorat si inserat cu clic stanga. Simbolul este atasat cursorului si se trage in desen.) Clic pe simbolul “Cutie de derivatie”. 5.11. ca simbolul este prea mare si pentru micsorarea lui se apasa tasta „/” din tastatura NumLock. 5.

) pentru circuitele prizelor. 5. 5..Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Cand apare o cruce rosie NU inserati simbolul. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol. ex. Aceste distante sunt presetate si se pot modifica in Proprietati pagina la atributele: Origine simbol de la perete si/sau Simbol offset pentru alt simbol.) Dati dublu clic pe simbolul inserat. In acest caz inserati la o distanta mai mare de punctul dorit.14 pentru inserarea celorlalte cutii de derivatie (inca 3 buc. click dreapta pentru terminarea inserarii si dupa aceea se da simplu. deoarece simbolul va fi grupat cu desenul de langa el (unde apare crucea)..12-5.) Repetati pasii 5.14. Trebuie sa dati Nume (-).. D2 . clic stanga pe simbol si se trage la locul dorit. Se modifica inaltimea la 20 cm. Versiune 2005 19 . adaugat la Tip denumirea Doza ST 100 si inaltimea nu se modifica. D1 si adaugat la Tip denumirea Doza ST 10x15.15.. ex.

Deasemenea puteti sa mariti sau sa micsorati simbolul inaintea inserarii apasand [*] (apasat o data mareste de 2 ori) sau [/] (apasat o data micsoreaza la jumatate) pe tastatura NumLock. Apasand [-] simbolurile se vor roti in sensul acelor de ceasornic.17.) Se seteaza in Proprietati pagina atributul Inaltime implicita simbol la valoarea de 20. Apare un meniu din care se selecteaza functia dorita (imaginea de mai jos). Utilizarea acestor functii pe Notebook: Sunt unele Notebook -uri pe care se poate activa tastatura NumLock cu o functie speciala (Fn). inaintea inserarii simbolului (cand simbolul este atasat la cursor) se apasa tasta F4 si se da clic dreapta.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical Planul va arata ca in imaginea de mai jos. 5. deoarece majoritatea prizelor vor fi amplasate la inaltimea de 20 cm.16. simbolurile vor fi orientate automat fata de pereti in concordanta cu planul desenului. IGE+XAO Inserare prize. Versiune 2005 20 . 5. Puteti schimba orientarea apasand [+] sau [-] pe tastatura NumLock.) Prizele se insereaza din subdirectorul Prize simbolul Priza cu CP. Apasand tasta CTRL simbolul nu se mai roteste automat. NOTA: In CADdy++/SEE Electrical la inserarea simbolurilor pe planurile de instalatii. Apasand [+] simbolul se va roti in sensul opus acelor de ceasornic. Unde nu exista aceasta functie.

butonul Versiune 2005 21 .1 astfel: se apasa F5. 5. se da clic pe acest text selectie.19. Se roteste textul C1. se da clic pe acest text si se utilizeaza functia Rotire selectie din meniul Editare > Modificare .1. sau se apasa butonul si se utilizeaza functia Muta selectia din meniul Editare > Modificare selectie. In final textul va fi in locul dorit.) Dati dublu clic pe simbolul inserat.1 inseamna prima priza din circuitul C1) si adaugat la Tip denumirea Priza PT CP.) Urmeaza aranjarea textului C1.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Primul simbol se insereaza dupa cum arata imaginea. Se muta textul C1.1 cu 90° astfel: se apasa F5.1 (C1. C1. 5. ex. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol (bifati la Arata).18. sau se apasa .

12-5.).14 pentru inserarea celorlalte prize (inca 14 buc. Planul va arata ca in imaginea de mai jos. C6.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 5.20.. Versiune 2005 22 . iar inaltimea nu se modifica.. adaugat la Tip denumirea Priza ST CP.2 .1. C1. ex. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol..) Repetati pasii 5.

3. Inainte de a legaa simbolurile.) Clic pe meniul Cablu. Legare simboluri cu cabluri in circuite de priza ________________________________________________________ Cand sunt inserate toate simbolurile in desen.4. CADdy++/SEE Electrical conecteaza automat simbolurile in linie dreapta: (exemplu demonstrativ) Versiune 2005 23 .50 mm: Cream primul cablu din circuitul C1. grosimea liniei trebuie sa fie setata la 0.) Alegeti al doilea simbol (cutia de derivatie) unde trebuie sa se termine conexiunea si dati clic stinga in centrul cutiei de derivatie. (exemplu demonstrativ) 6. Selectati functia Tip linie.1.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 6. Ghid Rapid: 6.2.5 mm. Aceasta va accentua cablurile in comparatie cu restul desenului cand imprimati. 6. 6.) Alegeti primul simbol de la care trebuie sa inceapa conexiunea (clic in mijlocul tabloului). trebuie legate intre ele prin cabluri.) Setati grosimea liniei la 0.

bifati Arata si apasati OK.5.1 si adaugat Tip la cablu (numai daca a fost facut un calcul prealabil si se cunosc parametrii cablului). W1. IGE+XAO (exemplu demonstrativ) NOTA: IEC 61082 descrie doua metode diferite de realizare a unui plan de instalatii electrice: cu linii drepte sau cu linii curbe (Cablu > Tip curba). la atributul Strat modificati la 12.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical 6. 6. clic dreapta > Proprietati.6. in acest caz 3FY2. pentru ca si cablul sa apartina la circuitul de priza.5. CADdy++/SEE Electrical suporta ambele metode.7.) Dati clic pe cablu (este evidentiat rosu). ex. 6. Scrieti in acest camp Tip tipul de cablu/conductor folosit. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol.) Clic dreapta cand conexiunea este efectuata.) Dati dublu clic pe cablul inserat. Versiune 2005 24 . dar in cazul liniilor curbe nu se face calculul lungimilor.

Cream al doilea cablu din cicuitul C1.9. Inaltimea tabloului este la 220 cm. inaltimea cutiei de derivatie este la 20 cm. Astfel lungimea totala este (220 . lungimea traseului (din vedere de sus) este de 81. Exemplu de calcul lungime pentru cablul W1. Se observa ca lungimea de cablu. este prea mare.20) (coborarea cablului de la inaltimea de traseu la cutia de derivatie) = 281.5. W1.) Dati dublu clic pe cablul inserat.8. 6. setat in Proprietati pagina. se alege din fereastra din mijloc cablul dorit. NOTA: Mai multe detalii privind calculul lungimii cablului gasiti la inceputul acestui manual de utilizare. 25 Versiune 2005 . 6. Scrieti in acest camp Tip tipul de cablu/conductor folosit.) Pentru crearea urmatorului cablu se fac pasii de la 6.2 (al doilea cablu din circuitul C1) si adaugat Tip la cablu (numai daca a fost facut un calcul prealabil si se cunosc parametrii cablului). se inchide Furnizori dand clic pe + si se deschide Grup -> tip de cablu.220) (urcarea cablului de la tablou la traseu – ambele au acelasi inaltime) + 81. calculata in cm. se apasa Selectare.6.25 cm si inaltimea traseului cablurilor este la 220 cm. in acest caz 3FY2.25 (traseul) + (220 . ex. deoarece programul a facut calculul lungimii luand in considerare traseul cablului la inaltimea de 220 cm. OK si OK. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol. Se face o legatura cu cablu intre prima cutie de derivatie (D1) si prima priza (C1.1).Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical NOTA: IGE+XAO Apasand se deschide Baza de date cu furnizori de componente si din Furnizori -> IPROEB.25 cm.2 pana la 6.

ca lungimea lui este corecta. Se face o legatura cu cablu intre prima cutie de derivatie (D1) si a doua priza (C1. ex.) Dati dublu clic pe cablul inserat. ca lungimea lui s-a modificat la 165 cm. Se da clic pe cablu si se vede inaltimea traseului (prima imagine). calculata in cm.) Pentru a modifica inaltimea traseului cablului fata de pardoseala.12.3 (al treilea cablu din circuitul C1) si adaugat Tip la cablu (numai daca a fost facut un calcul prealabil si se cunosc parametrii cablului). Cream al treilea cablu din cicuitul C1. Dand dublu clic pe cablu. se vede.) Pentru crearea urmatorului cablu se fac pasii de la 6. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol.2). Inaltimea se modifica la 0 cm (traseu pe pardoseala) Apasati OK si dati clic dreapta pentru terminarea functiei. si se modifica pe baza celor descrise la pasul 6. se vede. in acest caz 3FY2.6.10.5.10. se utilizeaza functia Elevatie din meniul Cablu. Versiune 2005 26 . este prea mare. pentru verificare.2 pana la 6. pentru verificare. Dand dublu clic pe cablu se vede ca lungimea de cablu. Scrieti in acest camp Tip tipul de cablu/conductor folosit. Dand dublu clic pe cablu.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 6. fiind 220 cm. W1.11. 6. 6.

se vede. W1.4 (al patrulea cablu din circuitul C1) si adaugat Tip la cablu (numai daca a fost facut un calcul prealabil si se cunosc parametrii cablului).) Pentru crearea urmatorului cablu se fac pasii de la 6. este prea mare.5. ex. 6.10. si se modifica pe baza celor descrise la pasul 6. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol.3).) Dati dublu clic pe cablul inserat.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Cream al patrulea cablu din cicuitul C1. ca lungimea lui este corecta. 6. Versiune 2005 27 .13. Dand dublu clic pe cablu se vede ca lungimea de cablu. Se face o legatura cu cablu intre prima cutie de derivatie (D1) si a treia priza (C1. calculata in cm. pentru verificare. in acest caz 3FY2. Scrieti in acest camp Tip tipul de cablu/conductor folosit. Dand dublu clic pe cablu.6.2 pana la 6.14.

Se fac pasii de la 6. Legarea prizei C2 la tabloul de distributie.) Repetati conectarea simbolurilor pe baza pasului 6.4.) Se leaga cutia de derivatie de tabloul de distributie.5.15. Dupa modificari se muta inapoi la locul lui W1.2 pana la 6.7 cu Nume (-) W2 si Tip 3FY2. 6. Atentie traseul este la 220cm si se conduce conform imaginii.2 pana la 6. Pentru modificarea lui (atribute) deplasati cablul W1. in acelasi mod (atentie nu folositi UNDO in acest caz) Cream circuitului C2. pentru circuitele C3 – C5.16.1 si Tip 3FY2. Cream circuitului C6.3 (cablul dintre cutia de derivatie si priza C1.4 (clic stinga. apoi pe sfirsitul traseului (priza C2) si se conduce traseul prin locul dorit. Dati clic dreapta cand conexiunea este realizata. 6.) Cablul se creaza la fel ca in pasii descrisi mai sus. pana cand toate simbolurile sunt conectate.17. Se face clic stanga pe originea traseului (tabloul de distributie). Se fac pasii de la 6. dupa cum se vede in imagine.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical NOTA: IGE+XAO Cablul W1. Cablul ramane atasat de pointer-ul mouse-lui pentru a aranja traseul lui.4. 6. tineti apasat si trageti) si asa aveti posibilitatea de selectare a lui.5.15. Versiune 2005 28 .2) este sub cablul W1.7 cu Nume (-) W6.

la inaltimea X.7 cu Nume (-) W6.) Se leaga cele doua cutii de derivatie marcate cu rosu pe imaginea de mai jos. Trebuie evitat acest traseu din 2 motive: 1 traseul (circuitul C6) nu trece prin aceasta cutie de derivatie. Aceasta pentru ca lungimea cablului dintre cutia de derivatie si aparat (priza) sa aiba valoarea cat se poate de precisa.1 de cutia de derivatie.2 pana la 6. In cazul de mai sus lungimea cablului va fi mai mare cu lungimea unei grile.1 .) Se leaga priza C6.5.lungimea cablului nu va fi reala. Se fac pasii de la 6.18. Versiune 2005 29 .3 si Tip 3FY2.7 cu Nume (-) W6. ATENTIE 5: 6.19.2 si Tip 3FY2. respectiv cu 6.5. 2.distanta de o grila). Programul lucreza in 2D (vazut de sus) si atunci cind se leaga dintr-o cutie de derivatie un aparat aflat sub aceasta cutie de derivatie.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO ATENTIE 4: Daca traseul se conduce prin doza D1 (evidentiata cu rosu in imaginea de sus) cablul va fi legat de aceasta cutie de derivatie. deoarece programul leaga cablul si de aceasta cutie de derivatie (luand in calcul inaltimea cutiei de derivatie).2 pana la 6. 6. in plan se amplaseaza aparatul cit mai aproape de cutia de derivatie (exemplul pe imaginea de sus C6. (eroare care nu are importanta).25 cm. Se fac pasii de la 6.

2 pana la 6. 6.4.7 cu prize fara contact de protectie.6 respectiv C6.20.7 cu Nume (-) W6. Se fac pasii de la 6.5. C6.7 si Tip 3FY2.6 si C6. Se da dublu clic pe ele si se completeaza Nume (-) C6.) Se leaga Tabloul de distributie TD de cutia de derivatie marcata cu rosu pe imaginea de mai jos. Se leaga pe rand de cutia de derivatie de jos prizele C6.) Schimbam prizele C6. Inseram 2 simboluri de prize din Baza de date simboluri Instalatii electrice/Prize/Priza.5. Se fac pasii de la 6.5 respectiv W6. Versiune 2005 30 . W6.5.21.7 si Tip Priza ST.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 6.2 pana la 6.7 cu Nume (-) W6.8.6.7 si C6. 2FY2.5 respectiv 3FY2.6 si Tip 2FY2.

W6.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 6.) Se leaga prizele C6. C6.7 cu Nume (-) W6.5 de cutia de derivatie marcata cu rosu pe imaginea de mai sus.9.5 la fiecare cablu.8. Versiune 2005 31 . C6.2 pana la 6.2.10 respectiv W6. W6. Se fac pasii de la 6.22.3.4 si C6.11 si Tip 3FY2.

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical Planul cu circuite de prize arata astfel: IGE+XAO Versiune 2005 32 .

) Schimbati stratul cutiei de derivatie inserate de la 12 la 13. Inserati celelalte cutii de derivatie pe baza pasului 7. Inserare simboluri pentru circuitul de iluminat _________________________________________________________ Se insereaza simbolurile pentru circuitul de iluminat C7. 7. Inserati cutia de derivatie copiata aplicand CTRL+V in coltul specificat pe imaginea de mai jos. D6. 7.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 7.1. Versiune 2005 33 .) Copiati cutia de derivatie inserata mai sus.) Se activeaza stratul Iluminat. 7.4.6.2. scrieti in Strat curent valoarea 13 Dati clic pe cutia de derivatie evidentiata in rosu. 7.2. Inserati cutii de derivatie. Trebuie sa dati Nume (-) la simbol.1. dati clic dreapta si aplicati functia Copiere sau CTRL+C.3.) Copiati cutia de derivatie de langa priza C6. Dati dublu clic pe cutia de derivatie si schimbati numele la D5 in campul Nume (-). pe baza pasului 6. Apasati butonul si apasati butonul OK. pana cand sunt inserate toate cutiile de derivatie pe baza imaginii de mai jos. ex.

pe baza pasului 6. la 14. Pe imaginea de mai jos se vad cutiile de derivatie inserate pentru circuitul de iluminat C7 si cutia de derivatie comuna. Cutii comune. cu ID 14.6.1 si schimbati stratul cutiei de derivatie evidentiate in rosu. pe baza celor descrise la pasul 5.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Cutia evidentiata in rosu mai sus. va fi o cutie de derivatie comuna pentru circuitul de priza C6 si circuitul de iluminat C7. Versiune 2005 34 . Creati inca un strat.

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Imaginea de mai sus. Apasati butonul . Versiune 2005 35 . „curatata”. debifati Arata la stratul Prize si apasati OK. se obtine prin ascunderea stratului Prize.

7.) Deoarece aparatele vor fi amplasate la inaltimea de 150cm se schimba in Proprietati .) Inseram din Manager Simboluri > Instalatii electrice/Intreruptoare: de 2 ori simbolul Lampa semnalizare. Planul va arata ca in imaginea de mai jos. pagina: 7. Versiune 2005 36 . 7. IGE+XAO 7.8. si de 5 ori Intreruptor simplu. odata Corp de iluminat cu tuburi – 1 si de 3 ori Corp de iluminat cu 2 tuburi fluorescente. Inserarea intreruptoarelor. 7.6.) Inseram din Manager Simboluri > Instalatii electrice/Lampi: de 5 ori simbolul Lampa semnalizare.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical Inserarea corpurilor de iluminat.) Deoarece aparatele vor fi amplasate la inaltimea de 250cm se schimba in Proprietati pagina: .5. Planul va arata ca in imaginea de mai jos.

Tip: se introduce tipul aparatului. Tip: se introduce tipul aparatului.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 7. bifati la Arata ca sa apara numele simbolului in plan.5.8 astfel: 1. ce se foloseste pentru identificarea intreruptoarelor care aprind corpul respectiv). consecutiv).7. care arata cum sunt legate de intreruptorul respectiv). Inaltime: apare implicit pe baza setarii facuta la pasul 7.9. C7 (circuitul respectiv). Intreruptoare (be baza imaginii de mai jos): Nume (-): C7 (circuitul respectiv). a. Inaltime: apare implicit pe baza setarii facuta la pasul 7. a (litera consecutiva.) Dati atribute la simbolurile inserate la pasii 7.b (identificatoare de litere pentru corp de iluminat. 2. 1 (nr. Versiune 2005 37 .6 si 7. bifati la Arata ca sa apara numele simbolului in plan. Corpuri de iluminat (pe baza imaginii de mai jos): Nume (-)optional: H (nume simbol).

cu 90°) si/sau suprapuse pe altele. ca unele texte (numele simbolurilor) sunt rotite (ex.19. Versiune 2005 38 .Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 7.) Dupa ce ati terminat pasul anterior (7.10. Aceste probleme se pot rezolva pe baza celor descrise la punctul 5.9) o sa vedeti.

8.1. cu atribute Nume (-) -> W7.) Pentru legarea cutiei de derivatie la intreruptorul dublu (de pe langa doza marcata pe imaginea de sus) repetati pasii 8.) Pe baza celor descrise la pasul 6.3.2.6.5.3.2 si la Tip -> 3FY1.1 pana la 8. 8.3.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 8. cu atribute Nume (-) -> W7. 8.) Mutati cablul desenat in stratul 13 pe baza celor descrise la pasul 6.1 pana la 8.4.5.3.5.4 si la Tip -> 2FY1. 8. cu atribute Nume (-) -> W7.) Pentru legarea cutiei de derivatie la corpul de iluminat H3/C7/c (din baie) repetati pasii 8.6.1 si la Tip -> 2FY1.) Trasarea cablului se face pe baza celor descrise in pasii 6. Versiune 2005 39 .1 pana la 8. Legati prima data tabloul de cutia de derivatie marcata cu rosu pe imaginea de mai jos. ca in imaginea de mai jos.2-6. 8. 8. Legarea simbolurilor cu cabluri in circuitul de iluminat ____________________________________________________________________________ Pentru ca sa fie vizibil traseul pe unde se duce cablul se poate face ca circuitele de prize sa fie vizibile apasand butonul si bifati Arata la stratul Prize si apasati OK.3 si la Tip -> 2FY1. inserati la Nume (-) -> W7.5.7. Ascunzand circuitele de priza se vede pe imaginea de mai jos primele legaturi ale circuitului de iluminat.5.5.) Pentru legarea cutiei de derivatie la corpul de iluminat H3/C7/d (din hol) repetati pasii 8.

) Legati cu cablu cele 2 cutii de derivatie ce se vad pe imaginea de mai jos. 8.8.7.9.) Legati cu cablu cele 2 cutii de derivatie ce se vad evidentiate pe imaginea de mai jos. Versiune 2005 40 .) Legati cu cablu corpul de iluminat H5/C7/e de cutia de derivatie din bucatarie.) Legati cu cablu intreruptorul de cutia de derivatie din bucatarie.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 8. 8. 8.10.

Versiune 2005 41 . este o cutie din care se ramifica traseul in dreapta si in stanga.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 8. Legati cu cablu cutia de derivatie.) Cutia de derivatie evidentiata.) Legati cu cablu corpul de iluminat H6/C7/f de cutia de derivatie din camera (imaginea de mai sus). 8.12.11.) Legati cu cablu intreruptorul de cutia de derivatie din camera (imaginea de mai jos). cea de jos.13. 8. cu cutia de derivatie din dreapta (din camera de jos).

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical Planul de instalatie electrica arata ca in imaginea de mai jos: IGE+XAO Pe baza celor descrise mai sus se fac legaturile mai departe: din doza marcata pe imaginea de mai sus pentru baie si camera din stanga. iar din tabloul de distributie TD se fac legaturile pentru debara. Versiune 2005 42 . hol intrare si camera mare.

Pagina este ilustrata mai jos: Versiune 2005 43 . Imaginea planului de instalatie ______________________________________________________________ Felicitari! Ati completat pagina din exemplul dvs.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 9.

3. Se genereaza Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii din Managerul de Proiect dand clic dreapta pe Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii si Generare. Se genereaza Specificatie de materiale din Managerul de Proiect dand clic dreapta pe Specificatie de materiale si Generare. 2. Puteti sa deschideti Lista de materiale principale prin clic pe + sau dublu clic pe Lista de materiale principale. Prima data se genereaza Lista de materiale principale din Managerul de Proiect danad clic dreapta pe Lista de materiale principale si Generare. Aceste rapoarte se genereaza automat. Puteti sa deschideti Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii prin clic pe + sau dublu clic pe Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii. 1. in care gasiti specificatia de materiale cu cantitati. va scutesc de munca de rutina si de multe ori presarata cu erori umane si va ofera in schimb productivitate si timp pentru a va ocupa de alte proiecte. Generari rapoarte __________________________________________________________________ Dupa ce proiectul este terminat se pot genera rapoartele. in care gasiti lista de materiale principale cu coordonatele lor. Versiune 2005 44 . Puteti sa deschideti Specificatie de materiale prin clic pe + sau dublu clic pe Specificatie de materiale. in care gasiti jurnalul de cabluri cu lungimi.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 10.

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 4. Versiune 2005 45 . Puteti sa deschideti Lista de documente prin clic pe + sau dublu clic pe Lista de documente. in care gasiti lista de documente sub forma de cuprins. Pentru ca documentatia sa fie completa se poate genera Lista de documente din Managerul de Proiect dand clic dreapta pe Lista de documente si Generare.

Documente scrise ___________________________________________________________________________ Datorita functiei ActiveX a sistemului de operare Windows in CADdy++/SEE Electrical se pot insera pagini din programe instalate: Microsoft Word..) Se da clic dreapta pe Documente scrise in Manager de Proiect si se aplica functia Pagina noua -> OK. 11.) Deschideti Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii din Baza de date Proiect din Manager de Proiect prin dublu clic. Va apare o pagina inserata in proiect din Microsoft Excel transformand si meniurile pentru functiile acestui program. Versiune 2005 46 . In fereastra din dreapta va apare o lista cu cabluri cu lungimile lor. 11.. se selecteaza Microsoft Office Excel Worksheet si se aplica OK. -Excel.2.1. -Powerpoint. Apare imaginea de mai jos. ATENTIE Pentru a face toti acesti pasi trebuie sa aveti instalat Microsoft Excel. Inseram o pagina Excel in proiect pentru calculul lungimii totale a tuburilor PVC si a cablurilor.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 11. .

11.5 si FY 1. 11. Se selecteaza tot tabelul si aplicati CTRL+C. Se de clic dreapta pe Tip si selecteaza Setare filtru On -> Tip=? (imaginea de mai jos). Versiune 2005 47 .4.) Dati clic stanga pe dreptunghiul unde este cerculetul rosu pe imaginea de mai jos.) Aplicati o filtrare numai pentru conductoarele FY2.5.5. Va apare fereastra de mai jos in care trebuie sa scrieti: *FY2.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO In proiect am folosit 2 tipuri de conductoare: FY2.3.5.

se da clic si se „trage” cursorul in jos pana cand s-au calculat toate celulele (pana la linia 20). Exemplu de calcul (imaginea de mai jos): A.5. Se face o noua coloana Coeficient.5. In celula J23 se scrie formula „=J22/100” pentru obtinerea lungimii in metri. B.) Dati dublu clic pe pagina 0001 din Documente scrise. unde in prima celula se face o functie de inmultire intre prima celula din coloana Lungime si prima celula din Coeficient.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 11. Inserati tabelul copiat prin clic dreapta in pagina pe celula A1 si aplicati functia Paste. de conductoare pe traseul respectic.2m tub PVC16 (la aceasta cifra trebuie sa se aplice un procent de 510% pierderi tehnologice).4 si W6.3m conductor FY2. se apasa si se tine apasat tasta CTRL. in cazul nostru este 3. In celula J22 se scrie functia: „=SUM(H2:H20)” (se vede in partea de sus a imaginii la fx) si se da ENTER. care inseamna nr. Se face inca o coloana LT (Lungime Totala). respectiv 2 la cablurile W6. Mutati cursorul in coltul din dreapta jos a celulei J2 cand apare „+”. Astfel prin insumarea lungimilor din coloana Lungime obtinem lungimea totala de 6520.39cm.5 (la aceasta cifra trebuie sa se aplice un procent de 5-10% pierderi tehnologice). Versiune 2005 48 . adica 65. Pentru insumarea lungimilor (direct in metri) se scrie in celula J24 formula „=SUM(J2:J20)/100”. Prima data facem calculul lungimii tubului PVC16. Functia face suma lungimilor traseelor in centimetri. Astfel prin insumarea lungimilor din coloana LT obtinem lungimea totala de 191. se deschide pagina Excel goala. In celula J2 se scrie functia: „=H2*I2” si se da ENTER.

11.10. adica 37.4.) Deschideti pagina Jurnal de cabluri multifilare/Plan instalatii conform pasului 11. Astfel prin insumarea lungimilor din coloana Lungime obtinem lungimea totala de 3754.) Filtram coloana Tip pentru valoarea *FY1.8.5 pe baza celor descrise la pasul 11.3.55m tub PVC13 (la aceasta cifra trebuie sa se aplice un procent de 5-10% pierderi tehnologice). Inserati tabelul copiat mai jos prin clic dreapta in pagina pe celula A26 si aplicati functia Paste. Prin insumarea lungimilor din coloana LT obtinem lungimea totala de 76. 11. Se face inca o coloana LT (Lungime Totala). unde in prima celula se face o functie de inmultire intre prima celula din coloana Lungime si prima celula din Coeficient. 11. Se face o noua coloana Coeficient.Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO 11.5 (la aceasta cifra trebuie sa se aplice un procent de 5-10% pierderi tehnologice).7. respectiv 3 la cablurile W7.81m conductor FY1.9) Selectati si copiati tabelul pe baza celor descrise la pasul 11.5. in cazul nostru este 2.18 si W7.76cm. de conductoare pe traseul respectiv. care inseamna nr. Versiune 2005 49 .6.) Dati dublu clic pe pagina 0001 din Documente scrise. se deschide pagina Excel cu calculul pentru conductorul FY2.2. Calculele in tabelul de mai jos se fac la fel ca si in primul tabel.) Stergeti filtrarea prin clic dreapta pe coloana Tip si aplicand functia Sterge Filtrarea/Ordonarea. Pagina contine toate cablurile.2. 11.

Manual de utilizare CADdy++ /SEE Electrical IGE+XAO Versiune 2005 50 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful