Bemutatjuk egy autonóm ház vázlattervét és gépészeti koncepcióját

Szerző: 2010-11-08 Vértesy Mónika

Amit most bemutatunk, az egy jól kidolgozott tervezési koncepció. Megbízásunk még nincs, mégis úgy gondoltuk, hogy egy autonóm épületet tervezni van akkora kihívás, hogy már az ajánlatadáskor az átlagosnál is több energiát fektessünk bele.

Tornácos mégis modern
A kihívás ennél a tervezésnél nem az épület elhelyezése lesz, hiszen a kéttagú családnak otthont adó ház egy 16 000 m2-es telken fog állni. Készítettünk egy koncepciótervet alaprajzzal és látványtervekkel, amin látszik, hogy milyen lehetne egy tornácos, és mégis modern épület.

A látványterveket és az alaprajzot Bajtai Kriszti készítette.

Közművek kilőve
A város külterületén sem vezetékes ivóvíz, sem elektromos áram nincsen és természetesen a gáz sincs bekötve, csatornázásról nem is beszélve. Ebből adódóan a gépészet sokkal drágább, mintha közművesített területre terveznénk az épületet, de ennek előnyei is vannak:

Hővisszanyerős szellőztetés ..fenntartható életmódot tudhatnak majd sajátjuknak a lakók.megszűnik a szolgáltatóktól való függőség (áremelések. sztrájkok stb) .alacsony üzemeltetési költségek .

hogy a veszteségek jelentős részét a hagyományos szellőztetés tenné ki. háló. érdemes hővisszanyerős szellőztetést alkalmazni.Az általunk tervezett épület hővesztesége a vastag hőszigetelésnek és a légtömör szerkezetnek köszönhetően igen alacsony. WC) elszívjuk az elhasznált levegőt és annak hőjét újrahasznosítva friss levegőt vezetünk a prioritást élvező helyiségekbe (nappali. fürdő. . de a pontos ár megállapításához részletes számítások és az igények precíz felmérése szükséges. hogy a terhelt helyiségekből (konyha. Ily módon minden pillanatban tudjuk biztosítani az egészségügyi szempontból szükséges friss levegőt. Egy ilyen rendszer ára beszereléssel együtt tapasztalatainkból kiindulva nagyjából bruttó 1 200 000 Ft. ugyanakkor az előfűtésnek (nyáron előhűtésnek) köszönhetően az épület energiaigénye csökken. a komfortérzet pedig nő. ebből azonban az is következik. Ugyanez vonatkozik a többi árra is. hogy ezt is minimálisra tudjuk csökkenteni. Ez azt jelenti. amit itt feltüntetünk. közlekedő). Annak érdekében.

erre jön még rá a kandalló burkolásának a költsége. aminek füstgáz elvezetése a lakás légterétől teljesen függetlenül történik. 67 m2-es lakótér kifűtésére. Egy általunk ismert ilyen. mintha emiatt nagyobb napelemes rendszert vagy szélgenerátort kellene választani. A tűztér ára 380 000 Ft. jó minőségű kandalló a Supra cég Temporis 2D modellje. de még mindig sokkal hatékonyabb az amúgy túlméretezett kazánnal fűteni a vizet. A másik két hőleadó csövet közvetetten használati melegvíz előállításra javasoljuk használni. Igaz ugyan. hogy ezzel a módszerrel nem túl kedvező a rézcsövekben keringő víz felmelegítésének hatásfoka. külön hőleadó rendszert nem kell kiépíteni. melynek névleges teljesítménye 12 kW. . ami bőven elegendő a passzívház színvonalú. A kandallónak felül 4 hőleadó csöve van.Fűtés fatüzelésű kandallóval A légtechnikai rendszer mellett csak olyan kandallót lehet működtetni. Ebből kettő a légtechnikai rendszerhez csatlakoztatható és így a szellőztetéssel együtt a légfűtés is megoldott.

Felmerült az is. ez azonban nagyon nehezen lenne megvalósítható. mert a havi eloszlás nagyon kedvezőtlen: a nyári hónapokban a szükségesnél 70 %-kal több hőt termelnénk. decemberben viszont ezzel együtt is csak a szükséges mennyiség 15 %-át. vezérléssel. . A vákuumcsöves napkollektoros rendszer ára az összes érzékelővel. mint amennyire szükség van. hőcserélős tartállyal és a beszereléssel együtt nagyjából 900 000 Ft. így ugyanis nyáron sem termel a rendszer több hőt. hogy ebben a kivételes esetben(autonóm ház) a teljes HMV igényt napkollektorral fedezzük.Használati melegvíz készítés napkollektorral Az éves HMV igény nagyjából 60 %-át érdemes napkollektorral fedezni.

ezért javasoljuk a HMV készítésre a korábban ismertetett módszert.Elektromos áram termelése szigetüzemű napelemes rendszerrel A két személyes háztartás ellátására alkalmas sziget üzemű rendszer költsége inverterrel és akkumulátorokkal együtt nagyjából bruttó 2 700 000 Ft. mint fő áramtermelő forrást azért nem javasoljuk. A működési tartomány viszont 3. . Sütés-főzésre PB gázpalackkal működő gáztűzhely használatát javasoljuk.50 m/s szélsebesség között van.) Ez a rendszer kisebb háztartási berendezések működtetésére és a világítás biztosítására alkalmas. mint amilyen a villanybojler és a villanytűzhely már nem. vagyis a déli tájolású tetőfelület elegendő erre a célra. de olyan nagyfogyasztók. (Az általunk tájékozódás céljából kért árajánlatot külön dokumentumban mellékeltük az érdeklődőnek. ami a szélgenerátor szélkerékének 6 méteres magasságban ennek csak töredéke. mert éves átlagban a szélsebesség 70 m magasságban is legfeljebb csak 5 m/s (bár a keszthelyi pontos adatokat nem ismerjük). A napelemek és a napkollektorok helyigénye összesen kb 20 m2. Elektromos áram termelése szélgenerátorral A szelet.

ám ez az ár és a fúrandó mélység (20-160 m) is széles tartományban változik a körülményektől függően.Mindezt figyelembe véve egy kis teljesítményű (500 W). . Egy ilyen berendezés ára nagyjából bruttó 290 000 Ft Ivóvíz és öntözéshez használható víz fúrt kútból Tapasztalataink szerint átlagos talajadottság esetén a kútfúrás anyag és munkadíja méterenként 20 000 Ft. amire (mármint az esővíztározóra) véleményünk szerint sikeres kútfúrás esetén nincs is feltétlenül szükség. kiegészítő termelésre alkalmas szélgenerátor telepítését javasoljuk az optimális széljárású napokra. a mikroorganizmusok életfolyamatain nyugvó biológiai bontásból fakadóan ugyanis nem lehet hosszabb időre magára hagyni a rendszert (pl hosszabb nyaralás). ha a telek védett vízbázisú területen fekszik. Egyedi biológiai szennyvíztisztítás Az általunk ismert legkisebb rendszer ára nagyjából bruttó 750 000 Ft ciszterna nélkül. A szennyvíztisztító telepítése előtt azonban pontosan fel kell mérni a várható jövőbeni terhelést és annak időbeli eloszlását. Az engedélyeztetéssel akkor lehet gond.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful