You are on page 1of 8

Republic of the Philippines

DEPARTMENT OF EDUCATION
Region I
SCHOOLS DIVISION OFFICE OF URDANETA CITY
NANCAYASAN ELEMENTARY SCHOOL
Urdaneta City, Pangasinan

THIRD QUARTER EXAMINATION


MATHEMATICS 4

Name: _____________________________ Date: _________________


Grade/Section: _______________________ Score: _________________

Direction: Choose the letter of the correct answer. Write your answer on your
answer sheet.

1. What geometric figure is formed when 2 rays meet at a common end point?
A. Line B. Point C. Angle D. Polygon

2. Which situation shows intersecting lines?


A. Hands of a clock at 9:00 C. Horizontal bars
B. Corner of a building D. Capital letter X

3. Which of the following tells true statement?


A. Perpendicular lines form square corners.
B. Intersecting lines do not cross each other.
C. Intersecting lines never meet at one point.
D. Parallel lines meet at a point.

4. Which angle shows right angle?


A. B. C. D.

5. What kind of angle is formed by the corner of a chalkboard?


A. Right Angle C. Obtuse Angle
B. Acute Angle D. Right or Acute Angle

6. What angle is represented when the hands of a clock form 3:40?


A. Right Angle C. Obtuse Angle
B. Acute Angle D. None of the above

7. What do you call a triangle with 3 equal sides?


A. Isosceles Triangle C. Equilateral Triangle
B. Scalene Triangle D. Right Triangle

8. How triangles are classified?


A. They are classified according to their sides.
B. They are classified according to their angles.
C. They are classified according to their sides and angles.
D. They are classified according to line segments.

9. What kind of quadrilaterals has 4 equal sides and 4 right angles?


A. Square B. Rhombus C. Rectangle D. Parallelogram

10. Dom made a cut out. He cut quadrilateral in which opposite sides are equals
and has 4 right angles. What kind of quadrilateral did he make?
A. Parallelogram B. Rectangle C. Rhombus D. Trapezoid

11. Which describe the angles of parallelogram?


A. It has 4 equal sides.
B. It has 2 equal opposite angles are obtuse and other 2 equal opposite
angles are acute.
C. It has 2 pairs of parallel sides and opposite sides are equal.
D. It has 4 right angles with 4 equal sides.

12. What is the missing number in 6, , 16, 21, 26?


A. 7 B. 9 C. 11 D. 13

13. What is the missing number in 36, 33, , 27, 25, 21?
A. 32 B. 31 C. 29 D. 30

14. Find the missing number in the equation 5 x 8 = x 5.


A. 3 B. 4 C. 6 D. 8

15. Find the missing number in the equation ( 2 x 6 ) x 7 = 2 x ( ___ x 7 ).


A. 5 B. 6 C. 7 D. 8

16. Time started 12:15, time ended 12:58. Find the elapsed time.
A. 41 minutes B. 42 minutes C. 43 minutes D. 44 minutes

17. Find the elapsed time. Time started 7:09, time ended 7:39.
A. 30 minutes B. 22 minutes C. 40 minutes D. 50 minutes

18. Estimate the elapsed time. Time started 5:24, time ended 5:42.
A. 10 minutes B. 20 minutes C. 30 minutes D. 40 minutes

19. Estimate the elapsed time. Time started 6:14, time ended 6:36.
A. 10 minutes B. 20 minutes C. 30 minutes D. 40 minutes

For Items 20 to 23, refer to the problem below.

Mary started washing her clothes at 2: 45 pm. She finished at


5:25p.m. How long did it take her to wash her clothes?

20. What is asked in the problem?


A. The length of time it takes Mary to wash her clothes
B. The work done by Mary.
C. The time Mary washed her clothes
D. The time Mary stopped washing.

21. What operation to be used to solve the problem?


A. Addition B. Subtraction C. Multiplication D. division

22. What is the number sentence that represents your answer?


A. 5:25 + 2:45 = N C. 5:25 x 2:45= N
B. 5:25 - 2:45= N D. 5:25 ÷ 2:45= N

23. Which is the correct answer to the problem?


A. It takes 2 hours and 40 mins for Mary to wash her clothes.
B. It takes 3 hours and 40 mins for Mary to wash her clothes.
C. Mary started to wash her clothes at 2:45pm.
D. Mary finished at 5:25pm.

24. What is a perimeter?


A. It is the distance on one side of the figure.
B. It is the distance around the figure.
C. It is a closed figure.
D. It is a unit of measurement.

25. What is the formula in finding the perimeter of a square?


A. P=side x 2 B. P=side x 3 C. P=side x 4 D. P=side x 5

26. What is the formula in finding the perimeter of a rectangle?


a. P=side x 4 c. P= side + side
b. P= (2 x length) + (2 x width) d. P=length x width

27. Find the perimeter of the figure.


12 cm

8 cm

A. 40 cm B. 42 cm C. 44 cm D.46 cm

28. Find the perimeter.


9 cm

7 cm 7 cm

6 cm
A. 29 cm B. 26 cm C. 28 cm D.27 cm

29. A house will be built in a square lot with a side of 70 m. What is the perimeter
of the lot?
A. 280 m B. 270 m C. 260 m D. 250 m

30. Ruben will put a lace around his project in Arts. His project has a shape of a
rectangle whose length is 20 cm and width of 12 cm. How many centimeters of
lace will he need?
A. 62 cm. B. 63 cm. C. 64 cm. D. 65 cm.

31. What is the difference between perimeter and area?


A. Perimeter is the distance around the figure while area is the number of
square units in a plane figure.
B. Perimeter is the same as the area.
C. Perimeter is the sum of all sides while area is the product of all sides.
D. Perimeter is the product of all sides while area is the sum of all sides.

32. An equilateral banner had a perimeter of 180cm. What is the length of its
side?
A.15cm B. 30cm C. 40cm D. 60cm

For Items 33 to 36, refer to the problem below

Lea bought a plain square neckerchief, which measures 8


inches a side. She adds lace around it using the sewing machine.

33. What formula she used to get the measurement around the square
neckerchief?
A. P= L x W B. P = 4 + s C. P = s x 4 D. P = 2L +2W

34. What is the perimeter of the square neckerchief?


A. P= 8in. B. P = 16in. C. P = 24in D. P = 32in.

35. If the cost of the lace is P2.00 per inch, how much did she spent for the lace?
A. P 50.00 B.P64.00 C. P100.00 D. P180.00

36. If Lea started putting the lace at 8:03a.m. and finished at 8: 59 a.m. How
many minutes did she spent in putting the lace?
A. 56 seconds C. 56 minutes
B. 96 seconds D. 96minutes

37. 25 000 sq.cm. = sq.m.


A. 25 B. 2.5 C. 2 D. 3

38. 64 sq.cm. = sq.m


A. 6 400 B. 64 000 C. 64 D. 64 000 000
39. Convert 240, 000 sq. cm to sq. m.
A. 24 sq. m B. 48 sq. m C. 240sq. m D. 480sq. m

40. Bert and Jane are busy cleaning their garden in school. If the area of their
garden is 3 500,000 square centimeters, what is its equivalent in square meters?
A. 350 sq. m B. 35 sq. m C. 3500 sq. m D. 3.5 sq. m
Republic of the Philippines
DEPARTMENT OF EDUCATION
Region I
SCHOOLS DIVISION OFFICE OF URDANETA CITY
NANCAYASAN ELEMENTARY SCHOOL
Urdaneta City, Pangasinan

THIRD QUARTER EXAMINATION


Key Answer MATHEMATICS 4
1. C
2. D
3. A
4. A
5. A
6. C
7. C
8. C
9. A
10. B
11. B
12. C
13. D
14. D
15. B
16. C
17. A
18. B
19. C
20. A
21. B
22. B
23. A
24. B
25. C
26. B
27. A
28. A
29. A
30. C
31. A
32. D
33. C
34. D
35. B
36. C
37. A
38. B
39. A
40. C
Republic of the Philippines
DEPARTMENT OF EDUCATION
NANCAYASAN Region I
SCHOOLS DIVISION OFFICE OF URDANETA CITY
ELEMENTARY SCHOOL
Urdaneta City, Pangasinan

Table of Specification
THIRD QUARTER EXAMINATION
MATHEMATICS 4

Chapter/Topics Learning Competency


Patterns
and Remembering Understanding Applying Analyzing Evaluating Total
Algebra
45. describes and illustrates parallel, intersecting,
2E 3A 2
and perpendicular lines.
47. describes and illustrates different angles (right,
1E, 4E,5E 6E 4
acute, and obtuse) using models.
48. describes the attributes/properties of triangles
7E 1
and quadrilaterals using concrete objects or models.
49. identifies and describes triangles according to
8A 1
sides and angles.
50. identifies and describes the different kinds of
quadrilaterals: square, rectangle, parallelogram, 9E 10A 11A 3
trapezoid, and rhombus.
53. determines the missing term/s in a sequence of
numbers (e.g. odd numbers, even numbers, 12E, 13E 2
multiples of a number, factors of a number, etc.)
54. finds the missing number in an equation
involving properties of operations. (e.g. (4+__ ) + 8 14E, 15E 2
= 4 + ( 5 + __)
Measurement 55. finds the elapsed time in minutes and seconds. 16E, 17E 2
56. estimates the duration of time in minutes. 18E, 19E 2
57. solves problems involving elapsed time. 20E 22E 21E 23A, 36 E 5
58. visualizes the perimeter of any given plane
24E 1
figure in different situations.
60. derives the formula for perimeter of any given
25,E 26 A 2
figure.
61. finds the perimeter of triangles, squares, 27E, 28E,
rectangles, parallelograms, and trapezoids.
32D 5
29E, 30A
62. solves routine and non-routine problems in real-
life situations involving perimeter of squares and
rectangles, triangles, parallelograms, and
33E 34E, 35D 3
trapezoids.
63. differentiates perimeter from area. 31A 1
64. converts sq. cm to sq. m and vice versa. 37E, 38E,
4
39E, 40E
TOTAL 9 5 15 4 7 40