RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN

EUW 224- KEUSAHAWANAN

RANCANGAN PEMASARAN Pemasaran merupakan aktiviti pertukaran yang berlaku antara sebuah entiti perniagaan dengan pelanggan yang mungkin terdiri daripada individu, entiti perniagaan yang lain seperti pengedar dan peruncit dan juga organisasi seperti bank dan jabatan kerajaan. Konsep pemasaran adalah berpegang kepada falsafah bahawa segala usaha pemasaran perlu melandaskan keperluan, kehendak dan kepuasan pelanggan di samping membawa keuntungan kepada perniagaan. Bagi sesebuah syarikat yang baru, rancangan-rancangan pemasaran memainkan peranan penting dalam memajukan dan melicinkan perniagaan sesebuah syarikat. Rancangan pemasaran merupakan satu proses merancang dan melaksanakan konsep, meletakkan harga, mempromosi dan mengedar produk, idea dan servis untuk membentuk pertukaran bagi memenuhi objektif individu atau syarikat. Sesuatu bidang perniagaan yang diceburi oleh usahawan dapat dilihat keberkesanannya dan kejayaannya melalui pendekatan pemasaran yang diamalkan. Usahawan dianggap berjaya dari segi pemasarannya sekiranya produk yang dipasarkan itu sampai kepada pelanggan sasaran tepat pada masanya. Biasanya orang mengaitkan pemasaran sebagai satu bentuk pengedaran daripada usahawan kepada pelanggan. Walau bagaimanapun kunci kejayaan dalam perancangan pengurusan pelanggan bergantung kepada kebolehan usahawan untuk melihat pemasaran dengan dimensi yang lebih luas lagi. Usahawan di abad ke-21 perlu peka dengan persekitaran pemasaran yang penuh dengan persaingan. Syarikat yang ingin mencapai kejayaan perlulah mengetahui keadaan sebenar tentang kedudukan para pesaing agar dapat melaksanakan usaha-usaha perancangan, pelaksanaan dan pengawalan perniagaan dengan lebih berkesan. Sebelum operasi perniagaan dimulakan, beberapa penyelidikan, kajian dan analisi pemasaran perlu dijalankan agar syarikat tidak menghadapi masalah pada masa akan datang.

kami juga ingin menjadi sebuah syarikat multinasional yang memasarkan barangan ke luar negara. Antaranya ialah:  Dapat memberi kepuasan kepada pelanggan dengan memenuhi keperluan dan kehendak pelanggan.KEUSAHAWANAN OBJEKTIF DAN MATLAMAT PEMASARAN Kami telah menetapkan beberapa objektif supaya dapat memenuhi visi dan misi perniagaan kami. .  Memberikan perkhidmatan yang cekap. Matlamat utama syarikat kami adalah untuk menjadi sebuah syarikat rangkaian keselamatan di Malaysia. pantas dan tepat pada masa yang ditetapkan. Segala usaha yang dijalankan oleh syarikat kami adalah bersih dan tidak bertentangan dengan hukum agama dan tatasusila dan tidak terlalu mementingkan keuntungan tetapi mementingkan kehendak pelanggan.  Memberi peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat. Selain itu.RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224.  Memasarkan produk yang berkualiti kepada pelanggan.  Menawarkan harga yang berpatutan supaya dapat menarik lebih ramai pelanggan.  Ikhlas dan amanah dalam memperkenalkan dan memasarkan produk keselamatan kepada pelanggan.

Perkhidmatan . kami juga membuat perancangan pemasaran melalui media bagi memperkenalkan barangan. beberapa perkara seperti di bawah adalah dititik beratkan :• • • • Dapat memberikan kepuasan kepada pelanggan. Strategi pemasaran syarikat kami merangkumi 5 faktor di bawah: i. perkhidmatan dan syarikat kami. Sentiasa mementingkan kualiti barangan yang dibekalkan kepada pelanggan. Maka. Meramal jualan dan promosi v. Sentiasa mematuhi kehendak atau keputusan pelanggan. Keperluan modal iv. Memperkenalkan barangan yang baru dan berfaedah kepada pelanggan.RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224. Selain itu. Dengan itu. kami bukan sahaja boleh mendapat keuntungan dan membina reputasi. strategi pemasaran penting demi menyakinkan para pelanggan dan bakal pelanggan serta pembekal untuk menggunakan perkhidmatan keselamatan kami. malahan juga dapat bersaing dengan syarikat-syarikat lain yang telah lama di bidang ini. Antaranya adalah:  Membuat promosi melalui iklan di TV dan radio dan juga internet  Membuat promosi malalui surat khabar dan majalah. Strategi harga dan cara pembayaran iii.KEUSAHAWANAN PERANCANGAN PEMASARAN Di sini kami sangat mementingkan sikap kami terhadap pelanggan untuk mengekalkan perniagaan kami.  Mengedarkan risalah dan promosi secara tidak langsung daripada pelanggan STRATEGI PEMASARAN Bagi tujuan meningkatkan lagi perniagaan syarikat. Mengenalpasti pesaing ii.

Memberikan profil perniagaan kepada bakal-bakal pelanggan dan sentiasa memastikan perkhidmatan yang diperlukan akan memuaskan hati pelanggan. (iv)Meramal jualan dan promosi Pengiklanan di internet melalui laman web. Membuat persediaan awal apabila wujudnya pesaing baru. (iii) Keperluan modal Pembiayaan yang diperlukan adalah agak tinggi kerana kawasan yang disewa terletak di kawasan bandar.RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224. . Sentiasa memberi perhatian kepada pergerakkan pesaing kami. (ii) Strategi Harga Dan Cara Pembayaran Pemberian kredit kepada syarikat perindustrian atau kilang-kilang besar dan pelanggan tetap. Contoh. Laman web dan blog sentiasa dikemaskini supaya perkembangan terbaru mengenai produk dan insentif yang ditawarkan diketahui oleh pelanggan. Harga barangan dikenalkan sebagai harga jualan. Barangan tidak memerlukan modal yang terlalu tinggi. perkhidmatan rundingan percuma atau risalah percuma diberikan kepada pelanggan baru. Harga jualan adalah daripada jenis perkhidmatan yang diperuntukkan. akhbar dan yellow pages dan mengedarkan pamplet serta broucer secara berkala.KEUSAHAWANAN (i) Mengenal pasti pesaing Syarikat kami mempunyai perkhidmatan yang tunggal dan unik Persaingan yang kurang rumit disebabkan perkhidmatan syarikat yang istimewa dan profesional kurang terdapat di kawasan perindustrian ini. Perletakan harga mengikut harga globalisasi dan berpatutan. 0% diskaun akan diberikan kepada 50 orang pelanggan pertama.

Sasaran pasaran kami adalah 60% dari golongan pelanggan dari kalangan para pelajar terutamanya golongan remaja. dengan mengenal pasti sasaran pasaran. golongan kakitangan kerajaan. manakala bakinya dari golongan individu. pemasaran memainkan peranan yang penting untuk menjayakan perniagaan ini dengan memuaskan pelanggan dan pada masa yang sama menguntungkan. Pembinaan reputasi syarikat untuk meyakinkan pelanggan.RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224. pantas dan tepat pada masa yang telah ditetapkan. Memberi khidmat nasihat kepada pelanggan semasa urusniaga Menyediakan perkhimatan pengangkutan untuk setiap tempahan. Selain itu. SITUASI (PERSEKITARAN) PERNIAGAAN DAN PERSAINGAN Perniagaan percetakan pakaian atau lebih dikenali sebagai printing tshirt merupakan sebuah perniagaan yang berdaya saing di zaman ini. perniagaan ini dapat mengurangkan pembaziran sumber dari segi kewangan dan tenaga manusia supaya dapat memaksimumkan keuntungan dan meningkatkan prestasi perniagaan. Memberikan perkhidmatan yang lebih cekap. serta tidak melebihi daripada kemampuan perniagaan kami. .KEUSAHAWANAN (v) Perkhidmatan Mengekalkan hubungan peribadi yang baik dengan pelanggan. syarikat berprofil tinggi dan juga badan bukan kerajaan. Oleh itu.

barangan yang ditawarkan tidak mungkin dapat mengisi keperluan dan kehendak semua pelanggan. wang dan masa yang terhad. . Dengan mengenal pasti pasaran sasaran. Seperti yang telah diketahui. Perkhidmatan ini digunakan dengan meluas sekali dalam setiap organisasi dan individu di Malaysia. kami dapat mengelakkan atau mengurangkan pembaziran sumber dalam perniagaan kami. perniagaan kami perlu memfokuskan usaha pemasaran kepada sekumpulan pelanggan terpilih. Maksud sebenar pasaran sasaran adalah sebagai sekumpulan pelanggan yang mempunyai keperluan dan kehendak tertentu yang dapat dipenuhi oleh perniagaan melalui penawaran barangan. Kumpulan pelanggan yang terpilih ini lebih tepat dikenali sebagai Pasaran Sasaran. Ini penting supaya skop usaha pemasaran tidak melebihi atau terkeluar daripada kemampuan perniagaan kami.KEUSAHAWANAN Sasaran Pasaran Untuk memastikan usaha pemasaran kami berjaya memuaskan pelanggan dan pada masa yang sama menguntungkan. Usaha pemasaran yang tidak mempunyai fokus dan cuba memenuhi keperluan dan kehendak yang terlalu luas boleh mengelirukan pelanggan dan menjejaskan keseluruhan usaha pemasaran. Pada dasarnya. Pada masa yang sama. golongan individu. Oleh itu pasaran sasaran kami terdiri daripada agensi kerajaan. Perniagaan kami mempunyai sumber tenaga. Selain itu. kumpulan perniagaan dipilih berasaskan kepada keyakinan bahawa keperluan dan kehendak mereka dapat dipenuhi oleh perniagaan dengan tepat.RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224. perniagaan yang kami jalankan adalah berasaskan perkhidmatan rangkaian keselamatan. perniagaan kami boleh menawarkan perkhidmatan kepada kumpulan pembeli yang dianggap berpotensi untuk menghasilkan jualan. syarikat berprofil tinggi dan juga badan bukan kerajaan.

4. Saiz sasaran adalah meluas di mana kami mempunyai banyak cawangan di seluruh negeri bagi menunjukkan syarikat kami benar-benar komitmen dalam memuaskan hati para pelanggan kami. Saiz pasaran merujuk kepada keseluruhan potensi belian oleh kumpulan pasaran sasaran tanpa mengira pembahagian mengikut pesaing yang wujud dalam pasaran yang sama. mingguan.RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224. Saiz pasaran lazimnya dinyatakan dalam bentuk unit belian. Namun. atau ringgit belian bagi sesuatu tempoh seperti harian. 3. ibu pejabat kami terletak di Selangor bagi memudahkan kesemua data pelanggan kami disimpan setempat. bulanan atau tahunan.3 Analisis Untuk Saiz Pasaran . Pasaran yang luas juga meningkatkan jumlah keuntungan syarikat.KEUSAHAWANAN Saiz Pasaran Saiz pasaran memainkan peranan yang penting dalam memastikan sesebuah perniagaan yang dijalankan maju dan berkembang pesat.

00 Graf unjuran anggaran jualan bagi 3 tahun pertama .KEUSAHAWANAN Anggaran Jualan Tahunan ANGGARAN JUALAN TAHUNAN TAHUN 1 TAHUN 2 TAHUN 3 JUMLAH JUALAN (RM) 250.000.000.RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224.00 300.000.00 350.

00 22.00 20.00 18.00 23.300.00 Justeru. saiz pasaran ditentukan berdasarkan keseluruhan potensi belian pihak sasaran perniagaan ini.000.000.000.000.000.KEUSAHAWANAN Ramalan Jualan Dengan saiz sasaran perniagaan yang ada.000.00 20.000.400. diramalkan hasil jualan pada setiap bulan terhadap setiap kumpulan pembeli tersebut adalah seperti jadual di bawah: KUMPULAN Utara Tengah Selatan Timur JUMLAH HASIL JUALAN (RM) 8.00 23.000.00 2.000.000.000.000.00 250.00 3.000.550.00 27.00 6.00 18.RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224.00 16.00 20.00 21.000.350.00 27.00 . Berikut merupakan jadual anggaran saiz pasaran kami dalam bulanan mengikut tempahan: BULAN JAN FEB MAR APR MAY JUNE JULY AUG SEP OCT NOV DEC JUMLAH JUMLAH JUALAN(RM) 15.

Mk 1.RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224. Kedah Darul Aman. No 2736. Lorong 1.pekan jitra 2. 73.KEUSAHAWANAN Senarai Pesaing Kebanyakkan pesaing yang adalah syarikat-syarikat keselamatan yang sedia ada. NAMA SYARIKAT PERKHIDMATAN DIBERIKAN Percetakan pakaian dan YANG LOKASI No 60. Kaw Perusahaan Mergong 2. Taman Pertama. PESAING E-MA-G-NA-C Sdn. Pekan Lama Jitra. Alor Setar No. 06000 Jitra Kedah Darul Aman. Bhd penjualan barangan kreatif HP Sdn Bhd Percetakan pakaian dan menerima tempahan membuat cop Dimensi Sdn Bhd Percetakan pakaian Syer Pasaran . Lorong Perusahaan Baru 2.

RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224. Bhd. anggaran syer pasaran (di semenanjung) dengan kemasukan perniagaan kami adalah seperti berikut: SYER PASARAN 30 25 20 % SYER 15 10 5 0 e-MA-G-NA-C Sdn.KEUSAHAWANAN Berasaskan maklumat-maklumat yang kami dapati melalui pelbagai tinjauan. HP Sdn Bhd Dimensi Sdn Bhd .

antara kekuatan syarikat pesaing adalah : • • • • Mempunyai modal pusingan yang kukuh kerana telah lama beroperasi. ini membolehkan syarikat kami mempelajari kelemahan syarikat mereka dan seterusnya cuba menyaingi mereka. Daripada tinjauan yang telah dibuat. Kebanyakan saingan kami menjanjikan penghasilan pakaian yang bermutu tetapi kadangkala mereka tidak memenuhi kehendak dan citarasa pelanggan. namun begitu syarikat pesaing ini juga mempunyai kelemahan-kelemahan mereka. Lokasi perniagaan tidak strategik dan tidak peka terhadap masalah pelanggan. Syarikat kami telah membuat beberapa pengkajian dan tinjauan untuk mengkaji kekuatan syarikat pesaing kami. . Mempunyai nama prestasi dan reputasi yang lebih bagus kerana kewujudannya yang lebih awal. Ini kerana dengan adanya pesaing. Dengan adanya kelemahan pada perniagaan mereka. oleh itu segala masalah dapat diselesaikan dengan mudah. Kebanyakan corak pakaian yang ditawarkan tidak selaras dengan kehendak dan citarasa pelanggan masa kini. seseorang usahawan itu akan berusaha melebihi pesaingnya dari segala aspek.RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224. seseorang usahawan itu akan sentiasa berusaha untuk menyaingi pesaingnya.4. Harga yang ditawarkan terlalu tinggi dan tidak berpatutan. Antara kelemahan pesaing adalah : • • • • • Perkhidmatan dan servis kurang memuaskan kerana pelanggan sering membuat aduan tentang kesilapan pesanan. Pesaing mempunyai pengalaman khasnya dalam bidang pemasaran. Dalam erti kata lain.KEUSAHAWANAN Kekuatan Pesaing Persaingan banyak memberi kebaikan kepada perniagaan. barang tidak berkualiti dan kelewatan penghantaran. Pesaing telah mempunyai pelanggan tetap yang berurusan dengan mereka.9 Kelemahan Pesaing Walaupun syarikat pesaing kami telah lama ditubuhkan berbanding dengan kami. 3.

. Antara kekuatan syarikat kami adalah: • • • • • • Tawaran harga yang ditawarkan oleh syarikat kami adalah kompetitif dan rendah. Setelah menganalisis kelebihan dan kekurangan syarikat pesaing. . ANALISA SWOT Strength (Kekuatan) . Syarikat ini tidak hanya membuat percetakan pakaian semata-mata malah menawarkan perkhidmatan tempahan barangan cenderahati dan kraftangan. pantas serta tepat pada masanya. BHD.ini dapat memudahkan para pelanggan untuk membuat tempahan barangan.Kemudahan tempat meletak kereta secara percuma dan pelbagai bank di sekitar kawasan syarikat.KEUSAHAWANAN Kekuatan E-MA-G-NA-C SDN. Kami juga menerima tempahan secara online melalui laman web kami. Kekuatan ini memberikan kami semangat untuk bersaing dengan syarikat lain dalam memajukan perniagaan kami. .Lokasi perniagaan yang strategik berdekatan dengan kawasan pendidikan dan kediaman .maka pelanggan tidak perlu risau akan kelewatan penghantaran barangan Pelbagai insentif dan juga kemudahan serta potongan ditawarkan kepada pihak pelanggan. syarikat kami akhirnya dapat mengenal pasti kekuatan yang terdapat dalam perniagaan kami..Merupakan perniagaan tunggal iaitu tidak melibatkan sistem birokrasi yang rumit. dan bersesuaian dengan kehendak pelanggan.Terdapat perkhidmatan servis selepas jual beli (after sell services) dan penerangan ditawar bagi pemilihan design yang terkini dan yang lebih menarik. Memberikan perkhidmatan yang cekap.RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224. Mutu dan juga kualiti produk yang dikeluarkan oleh syarikat kami adalah lebih baik berbanding syarikat-syarikat lain.

.Syarikat kami juga memberi peluang kepada para pelanggan untuk mereka design mengikut citarasa mereka yang tersendiri.Kenaikan harga minyak dan isu lain telah membebankan kos pengangkutan dan pengeluaran.Kos sara hidup yang semakin meningkat serba sedikit mengurangkan tempahan dari para pelanggan. . Threat (Ancaman) .Modal tidak mencukupi dan pengaliran modal bermasalah pada peringkat permulaan.Terdapat banyak institiusi pendidikan dan taman perumahan di sekitar kawasan syarikat. Opportunity (Peluang) . .Merebut peluang yang ada terutamanya dari para pelajar untuk membuat pakaian universiti.Menawarkan harga kompetitif dan rendah berbanding dengan syarikat yang lain.KEUSAHAWANAN . .Terdapat banyak pasaraya yang mencari pakaian yang mengikut citarasa remaja masa kini. . . kelab dan sebagainya.Kurang pengalaman berniaga dan masa melatih pekerja baru kerana syarikat kami baru ditubuhkan.Reputasi syarikat kurang popular pada peringkat permulaan perniagaan.malah kami juga mendapat tempahan dari golongan kerajaan bagi suatu acara . .Terdapat syarikat lain yang menawarkan perkhidmatan percetakan pakaian yang lebih canggih dan murah daripada kami.Belum mempunyai jaringan yang baik dengan pihak sekolah dan IPT serta para pelanggan. .RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224. Weakness (Kelemahan) .Syarikat yang telah lama beroperasi mempunyai pengalaman dan pelanggan yang banyak. .

140 5.KEUSAHAWANAN 3.200 1.000 4.985 1.750 ELAUN (RM) 130 0 0 130 KWSP (12%) (RM) 264 186 120 570 PERKESO (2%) (RM) 44 31 20 95 (RM) 2.949 JUMLAH Perbelanjaan Promosi Bulanan PERKARA Iklan melalui surat khabar dan majalah Iklan melalui Radio HARGA (RM) 1.00 4.000.767 1.115 JUMLAH Imbuhan Pekerja Tahun 3 GAJI JAWATAN Pengurus Pemasaran Wakil Pemasaran Pegawai perkhidmatan JUMLAH BIL 1 2 1 4 BULANAN (RM) 2.6 BELANJAWAN PEMASARAN Imbuhan Pekerja Tahun 1 GAJI JAWATAN BIL BULANAN (RM) Pengurus Pemasaran 1 2.00 .000 5.710 4.550 1.638 1.824 1.RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224.000.000 Wakil Pemasaran 2 1.405 1.540 JUMLAH ELAUN (RM) 125 0 125 KWSP (12%) (RM) 240 180 420 PERKESO (2%) (RM) 40 30 70 (RM) 2.600 1.140 5.500 1.500 Jadual Imbuhan Balas Jasa Pekerja Imbuhan Pekerja Tahun 2 GAJI JAWATAN Pengurus Pemasaran Wakil Pemasaran Pegawai perkhidmatan JUMLAH BIL 1 2 1 4 BULANAN (RM) 2.500 JUMLAH 3 3.100 ELAUN (RM) 135 0 0 135 KWSP (12%) (RM) 300 192 120 612 PERKESO (2%) (RM) 50 32 20 102 (RM) 2.

000 4.00 Jadual Belanjawan Pemasaran Tahun 1 PERBELANJAAN BUTIR Iklan Suratkhabar dan majalah TV dan radio Kos buruh tak langsung Pengurus Pemasaran Wakil Pemasaran(2 org) Pegawai perkhidmatan Kos overhead Elaun KWSP PERKESO JUMLAH BULANAN (RM) 1.500 0 125 420 70 9.000 4.000 2.550 1000 130 570 95 10.545 Jadual Belanjawan Pemasaran Tahun 2 .KEUSAHAWANAN JUMLAH 5.000 1.115 PERBELANJAAN BUTIR Iklan Suratkhabar dan majalah TV dan radio Kos buruh tak langsung Pengurus Pemasaran Wakil Pemasaran(2 org) Pegawai perkhidmatan Kos overhead Elaun KWSP PERKESO JUMLAH BULANAN (RM) 1.200 1.000.RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224.000 2.

RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224.KEUSAHAWANAN Jadual Belanjawan Pemasaran Tahun 3 .

KEUSAHAWANAN PERBELANJAAN BUTIR Iklan Suratkhabar dan majalah TV dan radio Kos buruh tak langsung Pengurus Pemasaran Wakil Pemasaran(2 org) Pegawai perkhidmatan Kos overhead Elaun KWSP PERKESO JUMLAH BULANAN (RM) 1.500 1.600 1.000 2.00 46.00 JADUAL PROMOSI TAHUNAN BAGI 3 TAHUN PERTAMA TAHUN JUMLAH (RM) .RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224.949 JADUAL IMBUHAN PEKERJA BAGI 3 TAHUN PERTAMA TAHUN 1 2 3 JUMLAH (RM) 35.380.480.00 55.000 135 612 102 10.000 4.388.

RANCANGAN PERNIAGAAN KEJURUTERAAN EUW 224.00 90.000.00 35.KEUSAHAWANAN 1 2 3 35.00 .388.00 JADUAL BELANJAWAN PEMASARAN BAGI 3 TAHUN PERTAMA TAHUN 1 2 3 JUMLAH (RM) 70.000.480.380.00 35.000.00 81.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful