You are on page 1of 20

# Ratio and Proportion Problems

Level 5
Solve simple word problems involving ratio and direct proportion
find the cost of n items find the cost of 1 item
25
given
Change from one 1 into another using direct proportion
currency given n
convert £ into US\$, €, ¥, convert US\$, €, ¥, A\$,
A\$,
Divide a quantity intoHK\$ HK\$ into £
two or more parts in a given ratio
money in a 2 money in a 3 angles in a
part ratio
Level 6 4 part ratio triangle
Solve direct proportion problems by the unitary method
cost of n items how many find £Total
from
Solve direct m problems
proportion items
using a for £N
table or array from 1 share
simple cost of n items distance,
Solveproblems
direct proportion problems byfrom m method speed & time
the scaling
simple cost of n items
problems from m
Solve direct proportion problems by a constant multipliers method
multipliers on cost of n items problems with
3 // lines from m fractions

Divide each sum of money in the given ratio.
Divide £9 in the ratio 7 : 3. *
Total shares = 7 + 3 = 10 shares
1 share = £9 = 90p
10
7 shares = 7 × 90p = £6.30
3 shares = 3 × 90p = £2.70
£6.30:£2.70
Share £16 in the ratio 3 : 5.
Total shares = 3 + 5 = 8 shares
1 share = £16 = £2
8
3 shares = 3 × £2 = £6
5 shares = 5 × £2 = £10
£6:£10

80 in the ratio 2 : 5 : 2. * Total shares = 2 + 5 + 2 = 9 shares 1 share = £1. Total shares = 2 + 8 + 1 = 11 shares 1 share = £77 = £7 11 2 shares = 2 × £7 = £14 8 shares = 8 × £7 = £56 1 share = 1 × £7 = £7 £14 : £56 : £7 . Divide £1.Divide each sum of money in the given ratio.80 = 20p 9 2 shares = 2 × 20p = 40p 5 shares = 5 × 20p = £1 2 shares = 2 × 20p = 40p 40p : £1 : 40p Share £77 in the ratio 2 : 8 : 1.

Find the size of all 3 angles in these triangles. Total shares = 4 + 1 + 1 = 6 shares 1 share = 180° = 30° 6 4 shares = 4 × 30° = 120° 1 share = 1 × 30° = 30° 1 share = 1 × 30° = 30° 120° : 30° : 30° . A triangle's angles are in the ratio 5 : 1 : 4. Total shares = 5 + 1 + 4 = 10 shares 1 share = 180° = 18° 10 5 shares = 5 × 18° = 90° 1 share = 1 × 18° = 18° 4 shares = 4 × 18° = 72° 90° : 18° : 72° The angles in a Δ are in the ratio 4 : 1 : 1.

20. 11 salads cost 11 times as much as 1 costs cost of 11 salads = 11 × £1. One salad costs £1.20 = £13. How much will seven cost? 7 skirts cost 7 times as much as 1 costs cost of 7 skirts = 7 × £20 = £140 .Solve each problem using direct proportion.20 What do nine hats cost if one costs £7? 9 hats cost 9 times as much as 1 costs cost of 9 hats = 9 × £7 = £63 One skirt costs £20. Find the cost of 11.

Find the cost of 1. Eight plants cost £40. How much will one cost? 1 toy costs one-seventh of what 7 cost £210 cost of 1 toy = = £30 7 . 1 plant costs one-eighth of what 8 cost £40 cost of 1 plant = = £5 8 What does one pizza cost if seven cost £28? 1 pizza costs one-seventh of what 7 cost £28 cost of 1 pizza = = £4 7 Seven toys cost £210.Solve each problem using direct proportion.

how many US Dollars will I get for £700? £1 = US\$2 £700 = US\$2 × 700 = US\$1400 . If the currency exchange rate to convert from Pounds Sterling to Hong Kong Dollars is £1 = HK\$11. how many Hong Kong Dollars can I buy for £500? £1 = HK\$11 £500 = HK\$11 × 500 = HK\$5500 If the currency exchange rate between Pounds Sterling & US Dollars is £1 = US\$2.Change from one currency into another.

2 = £30 . how many Pounds Sterling can I buy for €36? £1 = €1. how many Pounds Sterling is equal to ¥110000? £1 = ¥110 £N = ¥110000 ÷ 110 = £1000 If the currency exchange rate between Pounds Sterling & Euros is £1 = €1.20 £N = €36 ÷ 1.Change from one currency into another.20. If the currency exchange rate to convert from Pounds Sterling to Japanese Yen is £1 = ¥110.

if the cost of three hats is £21? cost of 1 hat = £21 ÷ 3 = £7 cost of 8 hats = 8 × £7 = £56 How much will seven pizzas cost. if the price of twelve pizzas is £48? cost of 1 pizza = £48 ÷ 12 = £4 cost of 7 pizzas = 7 × £4 = £28 .Solve each problem by the unitary method. What do eight hats cost.

find the number of skirts I can buy for £180? cost of 1 skirt = £40 ÷ 2 = £20 No. How many toys can I buy for £180? cost of 1 toy = £300 ÷ 10 = £30 No.Solve each problem by the unitary method. of toys = £180 ÷ £30 = 6 toys . If two skirts cost £40. of skirts = £180 ÷ £20 = 9 skirts I bought ten toys at a cost of £300.

If Ian receives a sum of 40p. work out the amounts the others receive and the total win.80 . Matt & Vicky.Find the shares for each person & the total win. Ian's 2 shares = 40p 1 share = 40p 2 = 20p Matt's 5 shares = 20p × 5 = £1 Vicky's 2 shares = 20p × 2 = 40p Total win = 40p + £1 + 40p or Total win = 20p × (2 + 5 + 2) Total win = £1. Ian. Three friends. agree * to share a lottery win in the ratio 2 : 5 : 2.

An exotic salad uses 6 olives for every 5 walnuts. how many cakes were sold by Matt? 32 quiches = 4 × as many as 8 quiches No. of cakes = 4 × 11 = 44 cakes . How many walnuts do I need in addition to the 30 olives I already have? 30 olives = 5 × as many as 6 olives No. If 32 quiches were bought.Solve each problem by the scaling method. of walnuts = 5 × 5 = 25 walnuts Matt's Caff sells 11 cakes for every 8 quiches.

583 × as many as 12 pizzas cost of 7 pizzas = 0.583 × £48 = £28 . What do eight hats cost.Solve each problem by the scaling method. if the price of twelve pizzas is £48? 7 pizzas = 0. if the cost of three hats is £21? 8 hats = 2⅔ × as many as 3 hats cost of 8 hats = 2⅔ × £21 = £56 How much will seven pizzas cost.

1 How much of each is required to feed six? 4people ×1½ = 6people Apple Crumble Apple Crumble (fourpeople) (sixpeople) 40 apples 60 apples 100 g sugar 150 g sugar 40 g butter 60 g butter 300 g flour 450 g flour I used 675 g of flour for the same recipe. How many was this enough for? 9 people 675 g of flour is 2¼ × the 4 people recipe. * The ingredients below will serve four people. .Adapt the recipe using the scaling method.

Use parallel number lines to find the multiplier or scale factor involved in going from 4 to 10. 10 4 × 0 ×2.4 0 4 10 0 0 12 11 11 12 12 11 11 11 10 10 10 10 10 9 9 9 8 9 9 8 8 7 7 7 6 8 8 6 6 5 5 5 4 7 7 4 4 3 3 3 2 6 6 2 2 1 1 1 1 1 0 5 5 0 0 0 4 ÷4 0 ×10 0 ÷10 0 ×4 .5 × ×0.

if the cost of three hats is £21? ratio of hats required to hats given = 8 : 3 8 cost of 8 hats = × £21 = £56 3 How much will seven pizzas cost.Solve each problem by constant multipliers. if the price of twelve pizzas is £48? ratio of pizzas required to pizzas given = 7 : 12 7 cost of 7 pizzas = × £48 = £28 12 . What do eight hats cost.

For every 5 laps Red makes. of kg = × 49½ = 22½ kg 11 . Blue makes 3. How many laps does Blue make if Red makes 22½? ratio of Blue's laps to Red's laps = 3 : 5 3 No.Solve each problem by constant multipliers. Two toy trains circle a track. of Blue's laps = × 22½ = 13½ laps 5 A weight of 11 lbs is approximately equal to 5 kg. How many kg is roughly equivalent to a weight of 49½ lbs? ratio of kg to lbs = 5 : 11 5 No.

If 32 quiches were bought.Solve each problem using a table or array. how many cakes were sold by Matt? quiches cakes 8 11 ×4 ×4 32 44 44 cakes . An exotic salad uses 6 olives for every 5 walnuts. How many walnuts do I need in addition to the 30 olives I already have? olives walnuts 6 5 ×5 ×5 30 25 25 walnuts Matt's Caff sells 11 cakes for every 8 quiches.

if the cost of three hats is £21? hats cost 8 3 £21 8 × × 3 8 £56 3 £56 How much will seven pizzas cost. What do eight hats cost.Solve each problem using a table or array. if the price of twelve pizzas is £48? pizzas cost 7 12 £48 7 × × 12 7 £28 12 £28 .

* A car's average speed on a journey is 60 km/h. How far does it travel in a time of 1⅔ hours? DST Δ How long does it take to travel 200 km? What distance is covered in 7 hours? At what time is the car 540 km from home? Time Distance D (hours) (km) S×T 1 60 1⅔ 100 =60 × 1⅔ T = 200 = 3⅓ 200 60 60 7 420 =60 × 7 T = 540 = 9 540 60 .Solve each problem using a table or array.