You are on page 1of 17

Ability

Solved SBI Clerical Exam question paper of November download 2009 Reasoning
Ability
SBI Clerical job Question paper set with answer
free online papers for the SBI Clerical exam.
Check this paper for Latest pattern of State Bank of India Clerical SBI Written Test
this paper is part of SBI Clerk Exam Solved Paper Question & answers Series

1. How many such pairs of letters are there in the word CHANNEL, each of which has as
many letters between them in the word as in the English alphabet ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
2. How many meaningful English words, can be made with the
letters ATLE, using each letter only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
3. ln a certain code GROWN is written as 7@%36 and NAME is
written as 64*$. How is GEAR written in that code ?
(A) 74$@
(B) 7$4@
(C) 7%4@
(D) 7@$4
(E) None of these
4. How many pairs of digits are there in the number 6315784 each of which has as many
digits between them in the number, as when the digits are rearranged in descending
order ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
5. What should come next in the following letter series ’?
BDFHJLNACEGIKMBD
FHJLACEGIKBDFHJ
(A) B
(B) L
(C) M
(D) F

M is sixth to the right of R who is twelfth from the left end. Q. T and W each having different weight. ‘P’. How is GROUPED written in that code ? (A) PSHTEFQ (B) NQFVCDO (C) NQFVEFQ (D) PSHTCDO (E) None of these 7. Q is not the lightest.‘W’ denotes ‘+’ and ‘V’ denotes‘-‘then14W16R4V3P5=? (A) 15 (B) 4 (C) 6 (D) 3 (E) None of these 10. In a row of thirty children. Which is the one that does not belong to that group ? (A) 169 (B) 441 (C) 361 (D) 529 (E) 289 8. Who among them is definitely the lightest ? (A) R (B) W (C) R or W (D) Data inadequate (E) None of these 9. Among P. R. denotes ‘x’. In a certain code DISPLAY is written as RHCQZBM.(E) None of these 6. lf ‘R’ denotes ‘+’. What is M’s position from the right end of the row ? (A) Twelfth (B) Thirteenth (C) Fourteenth (D) Data inadequate (E) None of these . T is heavier than W and lighter than only P. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ? (A) PM (B) EB (C) TQ (D) IF (E) VY 11. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group.

Some tables are desks. II. Statements : All sweets are fruits. (A) Only I follows (B) Only II follows (C) Only III follows (D) Only II and III follow (E) None of these 13. Some glasses are sweets. II. No fruit is pencil. Some chains are books. Some mats are chairs.Directions—(Q. II. 12. Some hammers are books. (A) Only I follows (B) Only II follows (C) Only III follows (D) Only I and III follow (E) None of these 14. 12-17) In each question below are three statements followed by three conclusions numbered I. No glass is sweet. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three given statements disregarding commonly known facts. Statements : Some books are flowers. Some mats are desks. (C). III. III. Some chains are hammers. Some hammers are flowers. Statements Some desks are chairs.II and III. (B). Some pencils are sweets. (D) and (E) is the correct answer and indicate the correct alternative. Some pencils are glasses. Some flowers are chains. Some tables are mats. All chairs are tables. Conclusions : I. Then decide which of the answers (A). (A) None follows (B) Only I follows (C) Only II follows (D) Only III follow (E) Only II and III follow . III. Conclusions : I. Conclusions : I.

(A) Only I follows (B) Only II follows (C) Only III follows (D) Only II and III follow (E) None of these 16. Some stores are cameras. each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter ? (A) None . All towers are huts. Statements : Some nails are horses. Statements : All buildings are towers. Some crows are nails. III. Some crows are horses. ll. Conclusions : I. Some photographs are stores. lll. Some tablets are nails III. Some cameras are roofs. II and III follow (E) None of these Directions—(Q. All horses are tablets. All tablets are crows. All huts are roads. (A) Only I and II follow (B) Only I and III follow (C) Only II and III follow (D) All I.15. II. Statements All roofs are cameras. 18-23) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below D5Δ R@AK©39BJE*F$ MPI4H1W62#UQ8TN 18. Some cameras are photographs. All roads are huts. (A) Only I follows (B) Only I and II follow (C) Only I and III follow (D) Only II and III follow (E) All I. Some roads are buildings. Conclusions : I. II. II and III follow 17. All towers are roads. How many such numbers are there in the above arrangement. Conclusions : l. Some stores are roofs.

the symbols #. @.(B) One (C) Two (D) Three (E) More than three 19. each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by another consonant? (A) None (B) One (C) Two (D) Three (E) More than three 23. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which of the following is the ninth to the right of the twenty second from the right end of the above arrangement ? (A) E (B) I (C) D (D) N (E) H 20. . © and delta are used with the following meanings illustrated. which of the following will be the eleventh from the left end ? (A) B (B) H (C) $ (D) * (E) None of these 22. 24—29) In the following questions. ‘P Δ Q’ means ‘P is not smaller than ‘Q’. How many such consonants are there in the above arrangement.%. ‘P % Q’ means ‘P is not greater than ‘Q’. lf all the numbers are dropped from the above arrangement. Which is the one that does not belong to that group? (A) 41I (B) 6#W (C) QTU (D) RAΔ (E) J9E Directions—(Q. each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a letter ? (A) None (B) One (C) Two (D) Three (E) More than three 21. How many such symbols are there in the above arrangement.

K%M Conclusions : l. F @ M III. three statements showing relationships have been given. Statements B#T. 24. B # M (A) Only I is true . J Δ B (A) Only I and II are true (B) Only II and III are true (C) Only I and III are true (D) All I. T © J Conclusions : I. K Δ T.T©K. T % M. Statements : M © K. M # R Conclusions : I. Assuming that the given statements are true. T # M III. N Δ H II N @ J III. M # T III. which are followed by three conclusions I. find out which conclusions(s) is/are definitely true. In each question. F © M (A) Only I is true (B) Only II is true (C) Only III is true (D) Only either II or III is true (E) Only II and III are true 26. II and III are true (E) None of these 27. Statements : F @ T. ‘P © Q’ means ‘P is neither equal to nor greater than ‘Q’. H @ B.‘P # Q’ means ‘P is neither equal to nor smaller than ‘Q’. ‘P @ Q’ means ‘P is neither smaller than nor greater than ‘Q’. K#B II. II and III. J# K II. Statements : J Δ H. B % N Conclusions I. R©T II. M # J (A) None is true (B) Only I is true (C) Only II is true (D) Only III is true (E) Only II and III are true 25.

M % F. R % D III. K@R Conclusions I. W and A are sitting around a circle facing at the centre.(B) Only II is true (C) Only III is true (D) Only I and III are true (E) None of these 28. W © D (A) Only I is true (B) Only I and II are true (C) Only II and III are true (D) Only I and III are true (E) All I. T. D # F Conclusions : I. R @ D (A) Only I is true (B) Only II is true (C) Only III is true (D) Only I and II are true (E) None of these 29. R. H. Who is second to the right of A ? (A) M (B) D (0) K (D) Data inadequate (E) None of these 31. Statements : W © M. K is third to the right of R who is second to the right of D. W © F III. Who is third to the left of M ? (A) A (B) T (C) H (D) D (E) Data inadequate . D. 30-35) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below M. K. 30. F Δ K. D#M II. Statements D%F. D is second to the right of M who is fifth to the left of T. H is second to the right of W. R % F II. II and III are true Directions—(Q.

32. In which of the following combinations is the first person sitting between the second and the third person ? (A) KMW (B) MWD (C) RHT (D) TAK (E) None of these 34. In which of the following pairs is the second person sitting to the immediate left of the first person ? (A) MW (B) AK (C) TA (D) RH (E) WD ANSWERS: 1C 2E 3B 4D 5E 6C 7B 8C 9D 10E 11B 12B 13D 14A 15C 16E . Who is fourth to the right of H ’? (A) A (B) T (C) R (D) K (E) None of these 33.If A and W interchange their positions who will be third to the left of R ? (A) M (B) D (C) A (D) K (E) None of these 35.

What is the population of India ? (A) 98 crores (B) More than 2 billion (C) More than 1 billion (D) Less than 96 crores (E) 96 crores 2. 17A 18A 19B 20C 21D 22C 23E 24A 25D 26C 27B 28A 29E 30A 31B 32D 33C 34C 35D Bank PO Question Paper 1. Thermostat is an instrument used to_________ (A) measure flow of current (B) measure intensity of voltage (C) regulate temperature (D) regulate velocity of sound (E) None of these 3. Wimbledon Trophy is associated with________ (A) Football (B) Cricket .

‘Acoustics’ is the science of the study of_________ (A) Light (B) Sound (C) Electricity (D) Magnetism (E) None of these 6. Which of the following is not the name of popular IT/Software Company ? (A) Wipro (B) Mastek (C) Toyota (D) IBM (E) Infosys 10. Abdul Kalam (B) Dr.(C) Hockey (D) Basketball (E) Lawn Tennis 4. Balakrishna (D) Mr. A. GNP stands for_________ (A) Gross National Product (B) Group Net Product (C) Grand Nuclear Process (D) Group Networking Process (E) None of these 5.J. Noise pollution is measured in the unit called_____ (A) micron (B) nautical miles (C) ohms (D) ampere (E) decibel 7. G. ‘Heavy Water’ is used in which of the following types of indus-tries ? (A) Sugar (B) Nuclear Power (C) Textile (D) Coal (E) None of these 8.P. ‘Yen’ is the currency of_________ (A) South Korea (B) China (C) Indonesia . Manmohan Singh (C) Justice K. Natwar Singh (E) None of these 9. Who amongst the following is the author of the book ‘Indomi-table Spirit’? (A) Dr.

(D) Mobile phone regulation (E) None of these 15. a steel giant situated in_____ (A) South Africa (B) Ukraine (C) Australia (D) Italy (E) Britain 16. Tata Steel recently acquired the Corus.(D) Malaysia (E) None of these 11. CAS is associated with which of the following ? (A) Legal System Reforms (B) Piped gas line (C) Cable T. Which of the following best explains ‘e-governance’? (A) Improving the functioning of government (B) Teaching government emp-loyees the basics of computing (C) Delivery of public services through internet (D) Framing of cyber-laws of chatting on internet (E) Convergence of e-mail and video-conferencing 14.V. Baichung Bhutia whose name was in news is a well known__________ (A) Music Director of Indian films (B) English author of Indian origin (C) Journalist (D) Politician (E) Sports Personality 12. ‘Richter Scale’ is used to measure which of the following ? (A) Intensity of Tsunami Waves (B) Intensity of Earthquake (C) Density of salt in Sea water (D) Flow of electric current (E) None of these 13. Which of the following is the abbreviated name of the Organi zation/Agency working in the field of Space Research ? (A) ISBN (B) ISRO (C) INTELSET (D) INTACH (E) None of these .

Alzheimer’sdiseaseistheailment of which of the following organs /parts of the human body ? (A) Kidney (B) Heart (C) Liver (D) Stomach (E) Brain 20. Which of the following books has been written by Bill Gates ? (A) Microsoft Secrets (B) The Road Ahead (C) The Elephant Paradigm (D) e-commerce (E) None of these 22. (B) China (C) India (D) Britain (E) None of these 21. Which of the follo-wing countries is the largest emitter of greenhouse gases in the World ? (A) U.17. VAT stands for (A) Value And Tax (B) Value Added Tax (C) Virtual Action Tasks (D) Virtual Assessment Tech-nique (E) None of these 19. Which of the following is the name of the social network service run by the Google on the internet ? (A) Online Space (B) Orkut (C) Net-Space (D) Wikipedia (E) None of these . ‘Handshaking’ in Networking parlance means (A) connecting computers to a hub (B) distributed Networks (C) having same operating system on different computers (D) sending e-mail (E) None of these 18. Global warming is a matter of concern amongst the nations these days.S.A.

Morgan Chase Bank (D) Shinhan Bank (E) All are Foreign Banks 29. At present for the ATMs in India. Which of the following is not a foreign bank operating in India ? (A) DBS Bank Ltd.23. TRAI regulates the functioning of which of the following servi-ces ? (A) Telecom (B) Trade (C) Port (D) Transport (E) None of these 27. Which of the following states is a relatively new addition ? (A) Goa (B) Delhi (C) Uttarakhand (D) Himachal Pradesh (E) Bihar 24. Which of the following States/ parts of India is completely land locked having no contact with sea ? (A) Karnataka (B) Orissa (C) Maharashtra (D) North-East (E) None of these 26. Who is the author of the book ‘Future Shock’ ? (A) Alvin Toffler (B) Tom Peters . (B) Sonali Bank (C) J. DOT stands for___________ (A) Disc Operating Therapy (B) Department of Telephones (C) Directorate of Technology (D) Damage on Time (E) None of these 25. P. the most commonly used net-work communication mode is__________ (A) Very Small Aperture Termi-nal (VSAT) (B) General Packet Radio Ser-vice (GPRS) (C) Code Division Multiple Access (CDMA) (D) Dial-in Connection (E) None of these 28.

OPEC is a group of countries which are_______ (A) exporting oil (B) producting cotton (C) rich and developed (D) developing and poor (E) nuclear powers 34. Intel Company mainly pro-duces______ (A) Hard disks (B) VCDs (C) Monitors (D) Software (E) None of these 34. The 10th plan period is upto_______ (A) 2007 (B) 2008 (C) 2009 (D) 2010 (E) None of these 33. Intel Company mainly pro-duces_____ (A) Hard disks (B) VCDs (C) Monitors (D) Software (E) None of these 35. Apex fares are________ (A) more than the normal fare (B) less than the normal fare (C) offered only to corporate clients (D) applicable to late night flights only (E) applicable to international flights only 31.D. Who amongst the following is the Director of the film ‘Water’ which was in news ? (A) Vidhu Vinod Chopra (B) Mrinal Sen (C) Gulzar (D) Mahesh Bhatt (E) None of these 32./Chairman of one of the major Steel .(C) Napoleon Hill (D) Kenneth Blanchard (E) None of these 30. Who amongst the following is the M.

Rowling (B) Lindsay Lohan (C) Julia Roberts (D) Sandra Bullock (E) None of these 40. ‘Singur’ which was in news is a place in_____________ (A) Orissa (B) West Bengal (C) Jharkhand (D) Bihar (E) Maharashtra 39. Birla (C) Shri Vijaypat Singhania (D) Shri Mukesh Ambani (E) Shri Anil Agarwal 36. N. Many a times we read some news items about the ‘West Bank’. K. Which of the following awards is not given for excellence in the field of literature ? (A) Booker Prize (B) Nobel Prize (C) Pulitzer Price (D) Arjun Award (E) Bharatiya Gnanpith Award 38. Mittal (B) Shri K. Who amongst the following is the author of the book series named as ‘Harry Potter’ ? (A) J. Which of the following Satellites recentlydedicatedtonation helps Direct to Home Television Ser-vice in India ? (A) Matsat (B) Edusat (C) Insat–4b (D) Insat–IB (E) None of these 41. Who is the President of Nass-com? (A) Kiran Karnik (B) Narayana Murthy (C) Pramod Desai (D) Devang Mehta (E) None of these 37. ‘West Bank’ is . K.Companies ? (A) Shri L.

situated at the western side of the river__________ (A) Mississippi (B) Amazon (C) Nile (D) Jordan (E) None of these 42. Which of the following pheno-menon is considered responsible for ‘Global Warming’ ? (A) Greenhouse Gas Effect (B) Fox Fire (C) Dry Farming (D) Radioactivity (E) None of these 43. In India Census is done after a gap of every____________ (A) Five years (B) Seven years (C) Eight years . Which of the following instru-ments is not issued by a bank ? (A) Demand Draft (B) Pay Order (C) Debit Card (D) Credit Card (E) National Saving Certificate 44. Polly Umrigar who died was a well known___________ (A) Cricketer (B) Tennis Player (C) Golfer (D) Chess Player (E) Hockey Player 47. Which of the following Software Companies recently launched its education portal ‘Unlimited Potential’ in India ? (A) Microsoft (B) Infosys (C) Wipro (D) TCS (E) None of these 46. Name of Jyoti Randhawa is asso-ciated with which of thecfollo-wing games ? (A) Golf (B) Badminton (C) Hockey (D) Chess (E) None of these 45.

(A) 33. (C) 15. (A) 27. (E) 29. (C) 24. (B) 21. (E) 4. (a) 47. (A) 36. (C) 14. Shyam Saran (B) Dr. (a) 43. (B) 31. (A) 18. (c) 41. (E) 12. Mr. (A) 34. (a) 45. (A) 9. (E) 16. (a) 46. (D) 26. (B) 23. (D) 48. (B) 22. (C) 2. (d) 42. (C) 10. (B) 13. (E) 35. Prof. Shashi Tharoor (D) Mr. (D) 38. Muhammad Yunus the recipient of the Nobel Peace Prize 2006 is the exponent of which of the following concepts in the field of banking ? (A) Core Banking (B) Micro Credit (C) Retail Banking (D) Real Time Gross Settlement (E) Internet Banking 49. Rangarajan (C) Mr. (E) . Vijay Nambiar (E) None of these 50. (b) 39. Gordon Brown has taken over as the Prime Minister of_______ (A) Italy (B) Canada (C) France (D) South Africa (E) Britain Answers:- 1. 30. (B) 6. (A) . (a) 40. (C) 3. (B) 17. (A) 28. C. (A) 5. (E) 32.ral ? (A) Mr. (C) 50. (B) 8. (E) 20. (b) 49. (E) 7. (E) 11.(D) Ten years (E) Fifteen years 48. (e) 44. (A) 37. Who amongst the following was India’s official candidate for the post of UNO’s Secretary Gene. (E) 25. (B) 19.

Related Interests