You are on page 1of 116

Đề cương ôn tập lớp 10 chuẩn

Unit 1 : A Day Reading Speaking Listening Writing Language Focus


In The Life • Asking for and Monologue;
• Guessing meaning giving • Writing a narrative •
Of... in context -Listening and - -Narrative and Pronunciation:
information numbering
from a the /I / - / i: /
• Passage pictures
timetable past simple *Grammar and
comprehension -Deciding on True
• Talking about - Stages of a vocabulary
• Scanning for or
specific daily activities narrative -The present
False statements
information simple
--Adverbs of
frequency
-The past simple

Unit2 : School *Read for exact * Making *Dialogue : * Fill in in a form *Pronunciation
Talks information questions and -Listening to small /A /-/a /
* Passage giving responses talks and
comprehension in small talks numbering pictures * Grammar
-Completing a -wh-questions
dialogue -Gerund and to-
infinitive
Unit3 : * Vocabulary * Asking and *Dialogue : *Writing about *Pronunciation
People’s comprehension: answering -Deciding on True people’s *Grammar :
Background * Deciding on True questions about or background -The past perfect
or False statements people’s False statements - The past
* Passage background * Gap-filling perfect vs the
comprehension * Role-playing past simple

Unit4 : Special *Vocabulary • Writing a letter of Pronunciation:


• Making an *Monologue: -
Education comprehension interview: complaint /D /-/o: /
: Deciding on True
matching matching or False statements • Grammar and
• Extensive reading: • Making an vocabulary
-Gap-filling - The + adjective
multiple-choice interview and
questions reporting on - Used to +
• Intensive reading: results infinitive
gap-fill -Which as a
connector

Unit5 : • Vocabulary • Pronunciation:


• Monologue: - /u /-/u: /
Technology and comprehension *Asking for and Deciding on True
: matching giving • Grammar and
You or
• Identifying the information • Writing a set of vocabulary :
about the uses of False statements -The present
main idea - Gap-filling instructions -
modern perfect
Passage inventions Sequence
-The present
comprehension connectors -
*Talking about perfect passive
Imperative verb
the uses of -Who, which,
modern form
that
technology

Unit6: An • Extensive reading: Writing a • Pronunciation:


• Expressing • Monologue:
Excursion multiple-choice agreements and - Listening and confirmation • Grammar:
questions disagreements letter -The present
numbering
• Passage • Giving opinions pictures progressive
comprehension (with a future
-Gap-filling
• Intensive reading: meaning )
- Comprehension -Be going to
gap-fill questions

Unit 7 : The *Vocabulary *Asking and Writing about Pronunciation


Mass media comprehension : answering • Monologue: advantages and Grammar
matching questions about - Listening to radio disadvantages of the -The present
Deciding on True or uses of media news mass media perfect
False statements *Talking about -Gap-filling -Because of and
• Passage different types of in spite of
comprehension media
Unit8 : The *Vocabulary *Talking about Writing an informal Pronunciation
Story Of My comprehension : plans and their • Monologue: - letter : Grammar
Life matching possible results ( Deciding on True Giving directions -Reported
in the village) or speech:
• Scanning for
specific False statements – statements
information Gap-filling -Conditional
Passage
sentence type 1
comprehension

Đề cương ôn tập lớp 10 nâng cao

A. CHƯƠNG TRÌNH ÔN TẬP ( U1 U8 )


I. TOPICS
• School talks
• People’s backgrounds
• Daily activities
• Special education
• Technology
• The mass media
• Life in the community
II. LANGUAGE FOCUS
• Vocabulary: (Vocabulary related to the above topics)
- Words of the same family
- Compound adjectives
- Nouns functioning as adjective
- Prefixes
- Words that go together
- Associated words together
- Prepositions of directions
• Grammar:
1. Gerund/ To infinitive
2. Wh-questions
3. Tenses of verbs: present simple, present progressive, present perfect, past simple, past perfect, future simple vs.
be going to, present progressive vs. be going to
4. Passive voice of the above tenses
5. Used to + bare infinitive.

6. Reporting agreements, apologies, promises, suggestions, invitations, …


7. Conditional sentences
8. Because of , In spite of/ Despite,…
9. Articles : an / a/ the / no articles

B. CẤU TRÚC ĐỀ KIỂM TRA HỌC KỲ


I- Multiple choice : 30 sentences (6ps)
1. Phonetics : 5
2. Articles : 1
3. Tenses + verb forms : 5
4. Prepositions and phrasal verbs : 2
5. Word forms , synonyms, definitions : 5
6. Transformation : 2
7. Correcting : 3
8. Speaking : 1
9. Completing the sentence : 1
10 Reading : 5
II-Writing : (2ps )
III- Listening : ( 2ps)

Đề cương ôn tập lớp 11 chuẩn

REVISION FOR THE FIRST TERM OF TIENG ANH 11


Ss review all what they have learnt from unit 1 to unit 8. Do exercises in their exercise books.
• Reading and listening about : FRIENDSHIP, PERSONAL EXPERIENCES, A PARTY, VOLUNTEER WORK,
ILLITERACY, COMPETITIONS,WORLD POPULATION AND CELEBRATIONS.
• Writing : Writing about a friend ; Writing a personal letter to describe a past experience ; Writing an informal
letter of invitation ; Writing a formal letterexpressinggratitude ; Describing information in a table ; Writing a letter
of reply ; Interpreting statistics on population from a chart ; Describing a celebration’s activities
• Pronunciation : /dʒ/;/tʃ/;/m/;/n/;/ŋ/;/l/;/r/;/h/;/w/;/j/;/pl/;/bl/;/pr/;/br/ /tr/; /tw/; /kl/; /gl/;
/kr/; /kw/; /fl/;/fr/; /θr/
• Grammar : Infinitive with to ; Infinitive without to ; Present simple indicating past time ; Tense rivision : past
simlpe, past progressive and pasr perfect ; Infinitive and gerund ; Passive infinitive and gerund ; Gerund and
present participle ; Perfect gerund and perfect participle ; Reported speech with infinitive(s) ; Reported speech with
gerund ; Conditional types 1, 2 and 3 ; Conditional in reported speech ; Pronouns one(s), someone, anyone, no one,
everyone

There are some more exercises :


TEST1
I . Find the word that has different stress pattern from others.
1. a . celebration b. prepration c. decoration d. traditional
2. a. occasion b. holiday c. beginning d. tomato
3. a. excitement b. everyone c. positive d. apricot
4. a. orange b. polite c. blossom d. comment
5. a. receive b. adult c. country d. Believe
II Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other words :
6. a. pilot b. pipe c. determine d. pioneer
7. a.headache b. watch c. march d. butcher
8. a. creature b.heat c. feature d. bread
9. a. laugh b. though c. rough d. tough
10.a. sing b. seat c. son d. sugar
III/ Complete these sentences with : nobody/ no one/ nothing/ anybody/ anyone/ anything/ everything
1. I went out of the house. saw me.
2. She had a bad memory. She can’t remember .
3. I didn’t know about the meeting. told me.
4. is ready for our trip, aren’t they ?
5. She was sitting alone in the room. She wasn’t with _.
6. I heard a bell but when I opened it there was .
7. ‘How much does it cost to visit the museum ?’ ‘ . It’s free.’
8. ‘Did you enjoy the party at Lan’n house last night ?’. ‘No, I didn’t know there.’
9. ‘Was there staying with you yesterday ?’ ‘No, I was alone.’
10.There is to do today.
IV/ Choose the best word a, b, c or d to complete the following passage.
Vietnamese people are living in a (1) atmostphere of the forthcoming Mid-Autumn Festival as moon-cakes in
(2) red boxes and (3) kinds of colorful toys crop up all over the country. Mid-Autumn Festival is a traditional
one for children in Vietnam. However, in (4) _ years, many people, especially youths have takenadvantages of the
festival to gather for drinking, eating and going out.
Besides moon-cakes with traditional flavors of lotus seed, salted egg, and green been, many of Hanoi’s large
hotels, such as Sofitel Metropole, Hilton and Hoision, are offering their guests some variations of the festival favorite,
such as French-style, chocolate, taro, and red bean flavors. (5) with moon-cakes and fruits, toys are important part
of the festival for children. The local toy market is heating (6) _ when the festival nearly comes. The traditional toys
such as
enlightened star-shaped lanterns and masks still appear to be available. Folk toys in bright colors, including animals
made (7) porcelain, hand-made dolls, and boats, are widely displayed in pavements of Hang Ma
Street in (8) . Toy- selling streets attract (9) _ of
children and parents every day. In evenings, especaially on Saturday and Sunday evenings, the streets are jammed toy
buyers are in a (10) _ atmossphere of colorful lights and flowers.
1. a. joyful b. joy c. enjoy d. joyless
2. a. vividly b. vivid c. vividness d. vivids
3. a. vary b. various c. varied d. variety
4. a. recently b. recentily c. unrecent d. recent
5. a. going b. Matching c. Together d. Being
6. a. on b. off c. up d. down
7. a. of b. in c. from d. up
8. a. evening b. evenings c. the evenings d. night
9. a. thousand b. two thousands c. many thousand d. thousands
10. a. festivity b. festival c. fester d. festive
V/ Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs
correcting.
1. Nobody know (a) when the process (b) of glass-making was (c) invented (d).
2. Sugars like(a) glucose is (b) made (c) up (d) of carbon, hydrogen, and oxygen atoms.
3. Part of the electricity used (a) in the United States today (b) come (c) from hydroelectric sources(d).
4. The languages of the world presents(a) a vast array (b) of structural similarities(c) and differences(d).
5. The rise of multinationals have (a) resulted (b) in a great deal of legal ambiguity because multinationals can (c)
operate(d) in so many jurisdictions.
VI/ Read the passage and choose the best
answer
Every March 3 in the lunar calendar, Vietnamese people often offer Floating cakes to ancestors and deities,
expressing their respect and gratitude. The custom, following the festival called Tet Han Thuc ( Cold Good Tet), is on
April 11 this year. Families offer glutinous rice flour cakes stuffed with plum and brown sugar (banh troi) or with green
bean paste (banh chay) to worship ancestors, tidying their graves and enjoying spring. Tet Han Thuc’s offering is austere
: a dish of pure, white grapefruit flowers and a plate of marble floating cakes. The recipe for marble cakes sounds quite
simple but it is not so easy to make it properly. One should be able to feel the freshness of well-done dough and smell the
charming fragrance of its
sugar filling. Rice flour and sugar fillings are the main ingredients. First the flour is mixed with water. The amount of
water should be moderate ; otherwise the dough becomes too glutinous or too dry. Then, pieces of the cake are rounded
with sugar inside and boiled. Fragrance will indicate when they are ready. And when the marble-pattern creations float to
surface, put them on plates. The secret of floating cakes lies in their sugar fillings. The best ones must look like viscous,
yellow ‘sweet soup’. Every March 3, Vietnamese families bustlingly prepare a pot of floating cakes. First they Workship
their ancestors and then enjoy the fruitsof their labor. Hanooi’s young people are of lare opting for another choice to
avoid the chill every evening : they come to a popular shop in the centre fo the Old Quarteer in Hanoi. None seem to
mind sitting cramped on baby-sized plastic chairs on a crowded street corner to enjoy the sweet, steamy treats. Floating
cakes are also available in Vietnamese markets every day.
1. How many steps are there in making floating cakes ?
a. 1 b. 2 c. 3 d. 4
2. It is _ to make recipe for marble cakes.
a. simple b. easy c. difficult d. time-consuming
3. Which word has this meaning ’god, goddess’ ?
a. heaven b. creature c. deity d. ancestor
4. Which word has this meaning ‘(of a person or his behavior) severely and strictly moral’ ?
a. glutinous b. austere c. moderate d. marble
5. Which word has this meaning ‘hole dug in the ground for a dead body’ ?
a. dough b. grave c. fragrance d. corner.
VII/ Choose the best answer to complete the following
sentences.
1. The little girl started to cry. She her doll and no one was able to find it for her.
a. has lost b. had lost c. was losing d. was lost
2. There was a time when watching TV really _ family entertainment. a.
were b. was c. had been d. is
3. ‘Robert is going to be famous someday. He in three movies already.’
a. has been appearing b. had appeared c. has appeared d. appeared
4. The phone constantly since Jack announced his candidacy for president this morning.
a. has been ringing b. rang c. had rung d. had been ringing
5. The earth on the sun for its heat and light.
a. is depended b. depending c. has depended d. depends
6. I don’t feel good. I home from Work tomorrow.
a. am staying b. stay c. will have stayed d. stayed
7. My family loves this house. It the family home ever since my grandfather built it 60 years ago.
a. was b. has been c. is d. will be
8. It’s the nice day. I we go out for a walk.
a. suggested b. suggest c. is suggesting d. are suggesting
9. I here at the end of the month.
a. will leave b. would leave c. would have lelf d. is leaving
10.It’s necessary that he English better, he can apply for this job.
a. studied b. is studying c. studied d. study
VIII/ Finish each of the incomplete sentences below in such a way that it has the same meaning as the sentence
above it.
1. Couldn’t you find a better hotel ?
Is this _
2. I am very busy. I can’t go to the cinema with you tonight.
If I _
3. ‘I love Vietnamese Tet holiday. It is so exciting and colourful.’ Her English friend said.
Her English friend saidto her
4. Remember to lock all the doors and windows before you leave home for the holiday.
Don’t
5. People in many parts of the world celebrate the beginning of spring.
The beginning of spring _
IX/ Write a desciption (100-120 words) of one of the popular celebrations in Vietnam or the world. Your
description should include the following main points:
- name of the festival
- time of the festival
- purpose of the festival
- activities
- your feeling about the festival.

TEST2
I . Find the word that has different stress pattern from others.
1. a. population b. understanding c. millionaire d. petrolium
2. a. figure b. expect c. resource d. average
3. a. enough b. people c. question d. answer
4. finish b. research c. method d. difference
5. family b. available c. government d. scientist
II/ Choose the best answer to complete the following sentences.
1. from Bill, all the students said they would go.
a. Except b. Only c. Apart d. Separate
2. She can’t get home she has no money.
a. unless b. if c. until d. without
3. I am sure they were lies.
a. telling b. speaking c. talking d. saying
4. His business is growing so fast that he must take more workers
a. up b. on c. over d. out
5. Don’t hurry! There’s no need .
a. running b. to run c. run d. you run
6. The situation has considerably since the New Year.
a. decreased b. lessened c. lowered d. worsened
7. Newspapers vary greatly in their to the government.
a. opinion b. view c. attitude d. bias
8. It was my first attempt; I to do better next time.
a. suppose b. feel c. think d. hope
9. Rosa suggested a suit and tie when he went for the interview.
a. him to wear b. he wore c. he must wear d. that he wears
10.I don’t remember the front door when I left home this morning.
a. locking b. to lock c. locked d. to have lock
11.Why didn’t you phone? If I (know) you were coming. I (meet) _ you at the airport.
a. knew/would meet b. had known/ would have met
c. knew/ would have met d. know/ will meet
12.It’s a pity you missed the party. If you (come) you (meet) my friend from Hungary
a. come/ will meet b. came/ would met
c. had come/ would have met d. had come/ would met
13.If we (have) some tools, we (be able) _ to repair the car but we haven’t got any with us.
a. had/ would be b. have/ will be able c. have/ would be able d. had/ would have been able
14.If Mark (train) harder, he (be) a good runner.
a. trained/ will be b. trains/ would be c. trained/ would have been d. trained/ would be
15.If Claire (listen) to her mother, she (not marry) David in the first place.
a. listens/ doesn’t marry b. listened/ wouldn’t marry
c. listened/ wouldn’t have married d.had listened/ wouldn’t have married
III/ Rewrite each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the original
sentence.
1. But for water, we could grow anything.
If
2. I can’t go out with you because I had to finish my homework before dark.
If
3. These students won’t go to school on time without taking a bus.
Unless
4. He can’t apply for the job because he is old.
If
5. Cut your hair or they won’t let you in.
Unless
6. ‘I’ll kill your son if you don’t give us money’ The kidnapper said.
The kidnapper _ _
7. ‘If I had more money, Iwould buy some beautiful presents for you’ she said.
She said
8. ‘If you had helped me, I would have passed the exam’.
She said
9. If you want my advice, I would forget about buying a new house
If
10. I can’t join in your trip as I promised because I have to finish my report on books.
If

Đáp Án đề cương lớp 11 chuẩn


TEST1
I . Find the word that has different stress pattern from others.
11.a . celebration b. prepration c. decoration d. traditional
12. a. occasion b. holiday c. beginning d. tomato
13.a. excitement b. everyone c. positive d. apricot
14.a. orange b. polite c. blossom d. comment
15.a. receive b. adult c. country d. believe
II Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other words :
16.a. pilot b. pipe c. determine d. pioneer
17.a.headache b. watch c. march d. butcher
18.a. creature b.heat c. feature d. bread
19.a. laugh b. though c. rough d. tough
20.a. sing b. seat c. son d. sugar
III/ Complete these sentences with : nobody/ no one/ nothing/ anybody/ anyone/ anything/ everything
11.I went out of the house. Nobody saw me.
12.She had a bad memory. She can’t remember anything.
13.I didn’t know about the meeting. No one told me.
14.Everything is ready for our trip, aren’t they ?
15.She was sitting alone in the room. She wasn’t with anybody.
16.I heard a bell but when I opened it there was nobody.
17.‘How much does it cost to visit the museum ?’ ‘Nothing. It’s free.’
18.‘Did you enjoy the party at Lan’n house last night ?’. ‘No, I didn’t know anyone there.’
19.‘Was there anyone staying with you yesterday ?’ ‘No, I was alone.’
20.There is nothing to do today.
IV/ Choose the best word a, b, c or d to complete the following passage.
Vietnamese people are living in a (1) atmostphere of the forthcoming Mid-Autumn Festival as moon-cakes in
(2) red boxes and (3) kinds of colorful toys crop up all over the country. Mid-Autumn Festival is a traditional
one for children in Vietnam. However, in (4) _ years, many people, especially youths have takenadvantages of the
festival to gather for drinking, eating and going out.
Besides moon-cakes with traditional flavors of lotus seed, salted egg, and green been, many of Hanoi’s large
hotels, such as Sofitel Metropole, Hilton and Hoision, are offering their guests some variations of the festival favorite,
such as French-style, chocolate, taro, and red bean flavors. (5) with
moon-cakes and fruits, toys are important part of the festival for children. The local toy market is heating (6) _
when the festival nearly comes. The traditional toys such as enlightened star-shaped lanterns and masks still appear to be
available. Folk toys in bright colors, including animals made (7)
porcelain, hand-made dolls, and boats, are widely displayed in pavements of Hang Ma Street in (8) . Toy-
selling streets attract (9) _ of children and parents every day. In evenings, especaially on Saturday and Sunday
evenings, the streets are jammed toy buyers are in a (10) _ atmossphere of colorful lights and flowers.
1. a. joyful b. joy c. enjoy d. joyless
2. a. vividly b. vivid c. vividness d. vivids
3. a. vary b. various c. varied d. variety
4. a. recently b. recentily c. unrecent d. recent
5. a. going b. Matching c. Together d. Being
6. a. on b. off c. up d. down
7. a. of b. in c. from d. up
8. a. evening b. evenings c. the evenings d. night
9. a. thousand b. two thousands c. many thousand d. thousands
10. a. festivity b. festival c. fester d. Festive

V/ Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs correcting.
6. Nobody know (a) when the process (b) of glass-making was (c) invented (d).
7. Sugars like(a) glucose is (b) made (c) up (d) of carbon, hydrogen, and oxygen atoms.
8. Part of the electricity used (a) in the United States today (b) come (c) from hydroelectric sources(d).
9. The languages of the world presents(a) a vast array (b) of structural similarities(c) and differences(d).
10.The rise of multinationals have (a) resulted (b) in a great deal of legal ambiguity because multinationals can (c)
operate(d) in so many jurisdictions.
VI/ Read the passage and choose the best answer
Every March 3 in the lunar calendar, Vietnamese people often offer Floating cakes to ancestors and deities,
expressing their respect and gratitude. The custom, following the festival called Tet Han Thuc ( Cold Good Tet), is on
April 11 this year. Families offer glutinous rice flour cakes stuffed with plum and brown sugar (banh troi) or with green
bean paste (banh chay) to worship ancestors, tidying their graves and enjoying spring. Tet Han Thuc’s offering is austere
: a dish of pure, white grapefruit flowers and a plate of marble floating cakes. The recipe for marble cakes sounds quite
simple but it is not so easy to make it properly. One should be able to feel the freshness of well-done dough and smell the
charming fragrance of its sugar filling. Rice flour and sugar fillings are the main ingredients. First the flour is mixed with
water. The amount of water should be moderate ; otherwise the dough becomes too glutinous or too dry. Then, pieces of
the cake are rounded with sugar inside and boiled. Fragrance will indicate when they are ready. And when the marble-
pattern creations float to surface, put them on plates. The secret of floating cakes lies in their sugar fillings. The best ones
must look like viscous, yellow ‘sweet soup’. Every March 3, Vietnamese families bustlingly prepare a pot of floating
cakes. First they Workship their ancestors and then enjoy the fruitsof their labor. Hanooi’s young people are of lare
opting for another choice to avoid the chill every evening : they come to a popular shop in the centre fo the Old
Quarteer in Hanoi. None seem to mind sitting cramped on
baby-sized plastic chairs on a crowded street corner to enjoy the sweet, steamy treats. Floating cakes are also available in
Vietnamese markets every day.
6. How many steps are there in making floating cakes ?
a. 1 b. 2 c. 3 d. 4
7. It is _ to make recipe for marble cakes.
a. simple b. easy c. difficult d. time-consuming
8. Which word has this meaning ’god, goddess’ ?
a. heaven b. creature c. deity d. ancestor
9. Which word has this meaning ‘(of a person or his behavior) severely and strictly moral’ ?
a. glutinous b. austere c. moderate d. Marble
10.Which word has this meaning ‘hole dug in the ground for a dead body’ ?
a. dough b. grave c. fragrance d. corner.
VII/ Choose the best answer to complete the following sentences.
11.The little girl started to cry. She her doll and no one was able to find it for her.
a. has lost b. had lost c. was losing d. was lost
12.There was a time when watching TV really _ family entertainment.
a. were b. was c. had been d. is
13.‘Robert is going to be famous someday. He in three movies already.’
a. has been appearing b. had appeared c. has appeared d. appeared
14.The phone constantly since Jack announced his candidacy for president this morning.
a. has been ringing b. rang c. had rung d. had been ringing
15.The earth on the sun for its heat and light.
a. is depended b. depending c. has depended d. depends
16.I don’t feel good. I home from Work tomorrow.
a. am staying b. stay c. will have stayed d. stayed
17.My family loves this house. It the family home ever since my grandfather built it 60 years ago.
a. was b. has been c. is d. will be
18.It’s the nice day. I we should go out for a walk.
a. suggested b. suggest c. is suggesting d. are suggesting
19.I here at the end of the month.
a. will leave b. would leave c. would have lelf d. is leaving
20.It’s necessary that he English better, he can apply for this job.
a. studies b. is studying c. studied d. study
VIII/ Finish each of the incomplete sentences below in such a way that it has the same meaning as the sentence
above it.
6. Couldn’t you find a better hotel ?
Is this _
7. I am very busy. I can’t go to the cinema with you tonight.
If I _
8. ‘I love Vietnamese Tet holiday. It is so exciting and colourful.’ Her English friend said.
Her English friend saidto her

9. Remember to lock all the doors and windows before you leave home for the holiday.
Don’t
10.People in many parts of the world celebrate the beginning of spring.
The beginning of spring _

IX/ Write a desciption (100-120 words) of one of the popular celebrations in Vietnam or the world. Your
description should include the following main points:
- name of the festival
- time of the festival
- purpose of the festival
- activities
- your feeling about the festival.
TEST2
I . Find the word that has different stress pattern from others.
1. a. population b. understanding c. millionaire d. petrolium
2. a. figure b. expect c. resource d. average
3. a. enough b. people c. question d. answer
4. finish b. research c. method d. difference
5. family b. available c. government d. scientist
II/ Choose the best answer to complete the following sentences.
16. from Bill, all the students said they would go.
a. Except b. Only c. Apart d. Separate
17.She can’t get home she has no money.
a. unless b. if c. until d. without
18.I am sure they were lies.
a. telling b. speaking c. talking d. saying
19.His business is growing so fast that he must take more workers
a. up b. on c. over d. out
20.Don’t hurry! There’s no need .
a. running b. to run c. run d. you run
21.The situation has considerably since the New Year.
a. decreased b. lessened c. lowered d. worsened
22.Newspapers vary greatly in their to the government.
a. opinion b. view c. attitude d. bias
23.It was my first attempt; I to do better next time.
a. suppose b. feel c. think d. hope
24.Rosa suggested a suit and tie when he went for the interview.
a. him to wear b. he wore c. he must wear d. that he wears
25.I don’t remember the front door when I left home this morning.
a. locking b. to lock c. locked d. to have lock
26.Why didn’t you phone? If I (know) you were coming. I (meet) _ you at the airport.
a. knew/would meet b. had known/ would have met
c. knew/ would have met d. know/ will meet
27.It’s a pity you missed the party. If you (come) you (meet) my friend from Hungary
a. come/ will meet b. came/ would met
c. had come/ would have met d. had come/ would met
28.If we (have) some tools, we (be able) _ to repair the car but we haven’t got any with us.
a. had/ would be b. have/ will be able c. have/ would be able d. had/ would have been able
29.If Mark (train) harder, he (be) a good runner.
a. trained/ will be b. trains/ would be c. trained/ would have been d. trained/ would be
30.If Claire (listen) to her mother, she (not marry) David in the first place.
a. listens/ doesn’t marry b. listened/ wouldn’t marry
c. listened/ wouldn’t have married d.had listened/ wouldn’t have married
III/ Rewrite each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the original
sentence.
11.But for water, we could grow anything.
If there were no water, we couldn’t grow anything
12.I can’t go out with you because I had to finish my homework before dark.
If I hadn’t finished my homework before dark, I could go with you.
13.These students won’t go to school on time without taking a bus.
Unless they take a bus, these students won’t go to school on time
14.He can’t apply for the job because he is old.
If he were young , he could apply for the job.
15.Cut your hair or they won’t let you in.
Unless you cut your hair, they won’t let you in.
16.‘I’ll kill your son if you don’t give us money’ The kidnapper said.
The kidnapper threatened to kill their son (if they didn’t give him money).
17.‘If I had more money, I would buy some beautiful presents for you’ she said.
She said that if she had more money, she would buy some beautiful presents for me.
18.‘If you had helped me, I would have passed the exam’.
She said that if I had helped her, she would have passed the exam.
19. If you want my advice, I would forget about buying a new house
If I were you I would forget about buying a new house.
20. I can’t join in your trip as I promised because I have to finish my report on books.
If I didn’t have to finish my report on books, I could join in your trip.

ĐỀ CƯƠNG ÔN TẬP LỚP 11 NÂNG CAO ( Unit 1 – unit 8)

I. READING : Themes
1.You and me (unit 1, 2, 3)
2. Education ( u 4, 5 )
3.Community ( u 6, 7, 8 )
II. WRITING : Topic :
1. Write a pesonal letter describing a past experience.
2. Write a letter of invitation and a response
3. Write a paragraph to describe tables/ charts/ graphs.
4. Write a paragraph to describe a celebration/ holiday.
5. Write a letter of complaint.
III. GRAMMAR & VOCABULARY
1. If clauses : Type 1, 2, 3 and if clauses in reported speech
Examples : 1) "I will come to see you if I have time," the man said to her.
= The man told her he would come to see her if he had time.
2) "They would be very disappointed if you did not come," the man said to his daughter.
= The man told his daughter they would be very disappointed if she didn’t come.
3)” If I had a watch , I could tell you “
= Peter said that if he had a watch, he could tell you.
4. He didn’t come to the meeting because he was ill.
= If he hadn’t been ill, he would have come to the meeting
2. Reported speech : in normal way and Reported speech with to – inf and with V-ing :
* Change S, O, tenses and adv of time/ place in reported speech. Using suitable words followed by to infinitives or gerunds
(
review the use of to –inf and gerund) : invite, advise, suggest, thank, congratulation … on, insist on, remind, request,
order, remind, apologize ………
Ex : 1. He said to me : “ Don’t hesitate to ask if you have any question.”
= He told me not to hesitate to ask if I had any question
2. “Let’s exchange our notes, “ said Ba.
= Ba suggested exchanging their notes.
3. “Don’t touch that flower!” the old lady said to the boy.
= The old lady warned the boy against touching that flower.
3. Word formation :
a) Noun formation from verbs denoting person doing the work or action / activity : using suffixes : - or, - er, - ment,
- tion, …. (xem unit 5 / SGK trang 72, 73)
Ex : announce (v) announcer (n) announcement (n)
Contest (v) contestant (n) contest (n)
b) Adjectives derived from nouns by using suffixes : -al, -ful, - ous, - able (unit 4 SGK trang
52) Ex : use (n) useful (a)
Value (n) valuable (a ) Mountain (n) mountainous (a)
c) Genitive’s : Sôû höõu caùch
Ex : New Year’s Eve : = the last day of the year ; Children’s books = the books for children
The Europe’s population
d) Compound nouns : ( unit 3 trang 42 SGK ) : a birthday party, a train station
4. Fractions : The way to read and write fractions in English
Ex : - 1/2 = one – second or a half . - 1/ 100 = one hundred
- 5/7 = five - sevenths - 32/ 65 = thirty two over six – five
- 3/4 = threee – fourths - 15 / 125 = fifteen over one –two-five

5. Pronouns : one/ ones, everyone, anyone, no one, someone, everything , anything,


…………… Ex : 1) Of the three bags I like the blue one’s.
A B C D
2) Nearly no one on the Internet uses e-mail to communicate with each other.
A B C D
6. V-ing and Having + p.p
Ex : 1) .................. the traffic rules, An was confident when he took the driving test.
A. Learning B. Having learned C. Learned D. Being learned
2) The children enjoyed ...................... on fishing trips.
A. taking B. to take C. to be taken D. being taken
3) Jack admitted .................. the money.
A. stealing B. stolen C. steal D. to steal
4) - I regret--------so much trouble. -Well. Let's forget all about that.
A. having caused B. cause C. to have caused D. to cause
7. Restrictive and non – restrictive relative clauses
- Who: thay th Õ DT ch Ø ngêi lµm Chñ ng÷. - Where: thay th Õ DT ch Ø n¬i chèn.
- Whom: thay th Õ DT ch Ø ngêi lµm T© n ng÷. - When: thay th Õ DT ch Ø thêi gian.
- Whose: thay th Õ TÝnh tõ Së h÷u. - that: thay th Õ c¸c §TQH trªn.( ko dïng trong
- Which: thay th Õ DT ch Ø §å vËt, con vËt. M§QHKX§ vµ M§QH cã giíi tõ)

Ex : 1. The man is our form teacher. He is talking to the headmaster. (WHO)


= The man who is talking to the headmaster is our form teacher.
= The man talking to the headmaster is our form teacher
2. I work in this farm which has a lot of flowers.
= I work in this farm having a lot of flowers
3. The picture which took the first prize was of mine.
4. I don’t like people who talk a lot.
5. Are there the books which you bought yesterday ?
= Are there the books you bought yesterday?
8. Tenses and modal perfect
Ex : Perhap Tim got lost ( Rewrite a sentence with a modal perfect )
= Tim might have got lost .

VOCABULARY
1) You don't have to attend the course. Attendance is purely .........................
A. mutual B. friendly C. volunteer D. voluntary
2) A date that is an exact number of years after the date of an important event is a (n) .................
A. wedding B. birthday C. celebration D. anniversary
3) The local authorities have just launched a campaign to promote adult .........................
A. illiteracy B. learning C. literacy D. educational
4) As preparations, people are busy buying things, preparing .......... foods, and cleaning the house.
A. traditionally B. traditional C. traditionalist D. tradition
5) Steve thought his ........................... with Helen was changing.
A. relationship B. relative C. relation D. relate
6) We suffered many ......................... during that winter.
A. illiteracy B. difficulties C. hardship D. advantage
7) Housing constructions and ………… have rapidly changed the face of this town. It has become more and more
beautiful.
A. environmental pollution B. overpopulation C. deforestation D- modernization
8) We should spend the money on something that will ......................... everyone.
A. benefit B. earn C. gain D. obtain
9) School need ......................... to help children to read.
A. voluntary B. volunteer C. voluntarily D. volunteers
10) A party is a social gathering intended primarily for ..................... and recreation.
A. celebrating B. celebrate C. celebrated D. celebration
11) One third of the world's .................. consumes two thirds of the world resources.
A. men B. population C. human D. people
12) Tet is an occassion for a family ......................
A. festival B. appointment C. reunion D. anniversary
13) Both Vietnamese and foreign ..................... were divided into groups of three.
A. voluntarily B. volunteers C. volunteer D. voluntary
14) A situation in which people or organizations compete with each other to find out who is the best at something is called
a
(n) ...................
A. activity B. performance C. participation D. competition
15) I believe that everyone has had ..................... experiences in their life.
A. embarrassing B. confusing C. unforgettable D. All are correct
16) Internet ............ has helped bloggers share their experiences and opinion easily and quickly.
A. joiner B. connection C. linkage D. communication
17) The Internet provides useful information for university students who do ...................
A. telecommuting B. business C. celebration D. research

GRAMMAR : CONDITIONAL SENTENCES

1: Please keep your voice down in this section of the library. If you _ to talk loudly, I will have to ask you to leave.
A. continue B. could continue C. continued D. will continue
2: If my candidate had won the election, I happy.
A. could be B. would have been C. am D. was
3: "Here's my phone number." - "Thanks, I'll give you a call if I _ some help tomorrow."
A. will need B. would need C. needed D. need
4: "Why didn't Bill get the promotion he was expecting?" - "He may not be qualified. If he had been qualified, he
that promotion last year."
A. had been given B. would be given C. was given D. would have been given
5: Was Pam seriously injured in the automobile accident?" - " She broke her arm. It _ much worse if she hadn't been
wearing her seat belt."
A. would have been B. were C. was D. will be
6: I would never have encouraged you to go into this field it would be so stressful for you. I'm sorry it's been so
difficult for you.
A. and I have known B. had I known C. should I know D. but I knew
7: If someone into the store, smile and say, "May I help you?"
A. could come B. came C. comes D. would come
8: you, I'd think twice about that decision. It could be a bad move.
A. Were I B. If I am C. Should I be D. If I had been
9: If I could find Rob's phone number, I him about the change in plans.
A. could call B. will call C. called D. had called
10: If you _, I would have brought my friends over to your house yesterday evening to watch TV, but I didn't want
to bother you.
A. hadn’t studied B. had studied C. didn't study D. studied

GRAMMAR : TENSES
I. Supply the correct tenses
1. I (just / finish) my homework. I'm going to watch TV.
2. Mary (already / write) five letters. She's going to send one of them.
3. Tom (move) to this town in 1994. He likes this city very much.
4. My friend (be) in Canada two years ago. Now she is living in Australia.
5. I (not / be) to Japan so far. I hear that it's a beautiful country.
6. I (already / travel) to London a couple of times. London is an exciting city.
7. Last week, Mary and Paul (go) to the cinema.
8. I can't take any pictures because I (not / buy) a new film yet.
9. (they / spend) their holiday in New Zealand last summer?
10. (you / ever / see) a grey whale?

II. Choose the best answer :


1: Before I for that job, I _ my parents for advice.
A. applied / had asked B. had applied / asked C. applied / asked D. have applied / asked
2: After Fred his holiday in Italy, he _ to learn Italian.
A. had spent / wanted B. had spent / had wanted
C. has spent / had wanted D. spend / wanted
3: At the age of 35, my uncle his own business.
A. would start B. has started C. had been started D. started
4: I to bring my camera so I any photographs.
A. forgotten / couldn't take B. had forgotten / couldn't take
C. had forgotten / didn't taken D. had forgotten / can not take
5: When she , the match _.
A. had arrived / started B. had arrived / had already started
C. arrived / already started D. arrived / had already started

GRAMMAR : V-ING / TO - INF


1: They arrange a tennis tournament this year.
A. to organize B. being organizing C. to be organized D. organizing
2: Minerals continue from the earth in immense qualities.
A. to taken B. to take C. to be taken D. to took
3: The bus driver was so tired of _ _ the same route every day.
A. to have driven B. driving C. having driven D. to drive
4: We expect at the airport and at the Rex Hotel.
A. being welcome / being served B. to be welcome / to be served
C. to welcome / to serve D. be welcome / be served.
5: I appreciated of the matter the day before.
A. to be informed B. being informed C. to have been informed D. having been informed
6: Instead of about the good news, John seemed to be indifferent.
A. exciting B. being excited C. to be excited D. to excite
7: Please forgive me, I didn't mean you.
A. being upset B. to be upset C. to upset D. upsetting
8: My teacher advised me _ on a computer course.
A. to be taken B. being taken. C. taking D. to take
9: The new students hope in many of the school's social activites.
A. to participate B. participating C. to be participated D. being paticipating
10: We would like to the president's reception, but we didn't.
A. to have been invited B. being invited C. to be invited D. having been invited

SENTENCE TRANSFORMATION
1. “ What will happen if they don’t deliver the package in time?”
I wondered………………………………………………………
2.” If I had a watch , I could tell you “
Peter said that ……………………………………………………
3. Hurry up or we'll be late for the last bus.
Unless................................................................................................
..
4. “Remmenber to finish your homework before going out” His father said.
His father reminded ..............................................................................................
5. Anyone who wants to become a doctor has to study hard.
If you.....................................................................................................
6. London, the capital of England, has over 6 million inhabitants.
London,
which.......................................................................................
7. The job she's applied for is very interesting.
The job for.................................................................................................
8. The song was exciting. we listened to it last night.
The song to ..............................................................................................
9. “You took some of my money” He said
He accused ..............................................................................................
10. “It is nice of you to listen to my presentation. Thankyou.” She said
She ..............................................................................................

Bài tập tham khảo thêm : Test 1


PHONOLOGY
1. Choose the word whose stress pattern is different from the others.
a. prosperous b. sociable c. excellent d. persistent
2 Choose the word whose stress pattern is different from the others.
a. athletic b. sensitive c. punctual d. practical
3. Choose the word whose stress pattern is different from the others.
a. conservative b. sympathetic c. indifferent d. responsible
4. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the
others. a. friendship b. depress c. belief d. forget
5. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the
others. a. vicious b. friendship c. sociable d. focus
TENSES Choose the most suitable option to complete the sentence.
6. Tom could hear shouts from the flat next door. His neighbors_---------- again.
a. had argued b. argued c. were arguing d. have been arguing
7. When I ---------Nick last week, he ---------he---------
smoking. a. saw/ said / had stopped b. was seeing / had said /
stopped
c. had seen / said / were stopping d. saw / was saying / stopped
VOCABULARY Choose the most suitable option to complete the sentence.
8. He was----------enough to admit that he knew nothing about the
subject. a. honest b. kind c. true d. smart
9. Korea is still more----------than North Korea.
a.sociiable b. unforgettable c. bushy d. prosperous
10. She is so ----------to her children that she has decided to quit her job to stay at home and look after them.
a.responsible b. kind c.devoted d. persistent
11. she has always shown her great self- ---------in not becoming angry.
a. controlled b. control c. controlling d. controller
12. That was not a formal meeting so they went there in their---------
dresses. a. cause b. formal c. normal d. beautiful
ERROR CORRECTION :Identify the words or phrases that need correcting to be perfect sentences.
13. We tried to keep quiet then because the baby slept.
A B C D
14.The company has bought some land, but then it sold it.
A B C D
15.We got to the coach stop yesterday at nine, but the coach had already gone.
A B C D
16.I am quite tired now so I have been playing tennis for 4 hours.
A B C D
17.Michelle is medium height. She is neither tall or short.
A B C D
PREPOSITIONS Choose the most suitable option to complete the sentence.
18.I'm so tired that I can't focus----------anything
today. a. on b. to c. for d. in
19.Friendships are said to have very good effects--------- our emotional
health. a. to b. for c. on d. towards
20.If he goes on stealing things, he will end----------in
prison. a. at b. on c. V d. up
21.Can I share the book----------you?
a. to b. with c. among d. to
22.They were sent----------the detention room----------their cheating.
a. into / because b. to / for c. in / for d. at / with
GRAMMAR Choose the most suitable option to complete the sentence.
23.Robert---------- ill for three weeks. He is still in hospital.
a. had been b. has been c. is d. was
24.I----------- some coffee. It's in the kitchen.
a. had made b. made c. have made d. was made
25.We---------- to Ireland for our 3-week holiday last year.
a. had gone b. have gone c. went d. were goi
26.I ----------_ in the bath when the phone _.
a. was lying / rang b. was lying / was ringing c. lay / rang d. had lain / had rung
27.I had to sit down. I---------- a shock.
a. had had b. had been having c. have had d. have been having
28. She is intelligent----------lazy.
a. and b. so c. but d. neither
29. You just need to read one of the two books on the table . ----------of them will do
a. Neither b. Each c. Either d. None
30. He finished his homework quickly----------went to bed.
a. so b. and c. but d. oryou I am wrong.
31.-----------you----------I am wrong
a. Both / and b. Not only / but c. Either / nor d. Neither / nor
32.Are you going to borrow the book from the library---------buy it ?
a. so b. and c. but d. or
SENTENCE TRANSFORMATION
Choose the sentence that has the same meaning as the given one.
33.She hasn't played the piano for five years.
a. She doesn't play the piano five years ago. b. The last time she played the piano was five years ago.
c. She played the piano five years ago. d. The last time she played the piano five years ago.
34.It's been fourteen years since I last saw my brother.
a. I didn't see my brother fourteen years ago. b. I see my brother once every fourteen years.
c. I haven't seen my brother for fourteen years. d. My brother is fourteen years old.
35. Hardly had he left the office when the telephone rang.
a. When he was leaving the office, the telephone rang.
b. After he had left the office, the telephone had rung.
c. He has left the office before the telephone rang.
d. No sooner had he left the office than the telephone rang.
36. Brett sat through his physics class in his rain-soaked clothes, but decided to go home rather than to attend his
biology class.
a. Brett only attended his physics class.
b. Brett attended both the classes of biology and physics.
c. Brett attended only his biology class.
d. Brett didn't attend any of his classes due to the rain.
37.Neither Tom nor Charles can use a typewriter.
a. Tom can't use a typewriter but Charles can.
b. Charles is a better typist than Tom.
c. Tom can't type and Charles can't, either.
d. Charles is unable to type, but Tom can type a little.

CLOSE TEST
Choose the most suitable option to complete the passage.
For Ashley , it was like this She was sitting with a big group in the school lunchroom when she (38)----------
knocked her drink onto her lap . As words spread that it looked like Ashley had wet herself , the laughter began to mount .
Then she noticed her best friend(39)----------something strange .
“ She (40)----------water on herself, “ Ashley said.
(41)----------frienship is hard to find , Ashley says . But she knows it when she sees it. And so do many of you. We
asked our readers what it takes to be a good friend. The responses poured in — more than 5,000 of you (42)---------us
emails.
For some, the defining moments of friendship were profound, such as the soul mate who helps you (43)------the grief
of losing a family member or camps out in your (44)---------- room when you're sick. For others , it’s
smaller gestures that loom large — the friend who talks for ho you're feeling alone, even if it means going over on his
cell phone the one who helps you with your homework, even when she (45)----------_ done her own; or the friend who
helps you
search for your retai when it means going through the garbage from the school lunch.

38.a.accidentally b. purposefully c. incidental d. carefully

39. a. doing b. acting c. making d. behaving


40. a. put b. dripped c. poured d. flew
41. a. Correct b. True c. Exact d. Right
42. a. gave b. posted c. replied d. sent

43. a. in b. through c. during d. over


44. a. sick b. ill c. hospital d. diseas
45. a. hadn't b. was c. has d. hasn't

test 2
MULTIPLE CHOICE
Choose the most suitable option to complete the
sentence. TENSES
1. How---------yesterday afternoon ?
a. have you felt b. were you feeling c. did you feel d. had you felt
2. I---------to this town more than 20 years ago.
a. had first gone b first went c. was first going d. have first gone
3. Jim--------to be a doctor when he met Sally . He was in his third jear then
. a. had studied b. had been studying
c. was studying d. studied
4. We some songs and then some sandwiches.
a. sang / had eaten b. had sung / were eating
c. sang / ate d. were singing / had eaten
5.When the doctor her leg , she .
a. bit / screamed b. was biting / screamed
c. bit / had screamed d. bit / was screaming
Prepositions
6.He tried to search the needed information
a. v / out b. for / in c. to / with d. at / out
7. A falcon can see a long distance.
a. at b. from c. within d. with
8. When he passed , a group of boys laughed
a. by / at b. out / with c. 0 / 0 d. past/at
9. Seeing that he could not join the game, he retreated-------
his bedroom.
a. with / into b. into / back c. in / to d. 0 / 0
10.That experience had an impact him.
a. for b. with c. on d. in

Grammar
11._ I stayed at a hotel while in New York.
_ Oh, did you? You with Barbara.
a. could have stayed b. could stay
c. would stay d. must have stayed
12._ I left a cookie on the table, but now it's gone. What happpened to it ?
_ I don't know. One of the children it.
a. may have eaten b. could eat
c. had to eat d. should have eaten
13. Larry drove all night to get here for his sister's wedding. H
exhausted by the time he arrived.
_ He was.
a. ought to be b. could be c. must have been d. will have been
14. Tina and Tom----------married . They are preparing for their
wedding. a. decided getting b. were deciding get
c. have decided to get d. are deciding to get
15. Yesterday I --------my teacher for help and she --------me extra
homework. a. was asking / agrees giving b. had asked / was agreeing
to give
c. had been asking / had agreed give d. asked / agreed to give

SPEAKING

16. “----------“ is used to make an offer a. Would you like some coffee?
b. Excuse me, do you know what time the museum open? c. Well, to be honest, I think you should go to
the police. d.I’ll definitely make you some coffee.
17. Would you mind helping me? - .
a. problem b. Sure, no problem c. No, I wouldn't d. Yes, I would
18. Can I leave early, please? - _ .
a. Yes , of course b. No, certainly
c. Yes , let's d. That's a good idea
19. Would you rather have coffee or orange juice? - .
a.like both b. I have either
c. Either, please d. I'd rather to have coffee
20. “----------“ is used to give advice.
a. If I were you, I'd tell her the truth, b. You ought tell her the truth.
c. Must tell her the truth. d. Let's tell her the truth.

VOCABULARY
Complete each of the following sentences with one of the words provided in the box.
ashamed absent-minded sight nervous bartender missile senses dispirited
fragrances
21.Phone him to remind him of the party. He has been so recently.
22. When a little girl, she was of being alone at night.
23. He has worked as a for ten years. He can make terrific drinks.
24. , hearing, smell, taste and touch are the five
Of the body.
25. are said to be able to reduce stress.
26. She used to be _ by her long illness, but her friends cheered
her up .
27. A heat-seeking _ discovers and follows a heating source.
28. You should be _ of yourself for telling such lies.

WORD FORMS
Complete the following sentences with the appropriate forms of the given words.
29. She tried her best to overcome her---------and started a --------with the girl next to her . ( shy / converse)
30. The room was so ----------decorated that everyone was attracted to it ( taste )
31. That is one of the --------dishes that I’ve ever eaten .( taste)
32. He felt---------when everyone kept looking at him .(embarrass)
33. This kind of chewing gum is advertised as a way to
prevent breaths, (smell)
34. I am writing to complain about ---------- meals we were
served during our trip to Paris. (flavor)
35. When I came in, most of them were talking-----------. (merry)
36. A smoke is used to----------fire in a room, (sense / discovery)
CLOZE TEST
Fill in each blank with one suitable word to make a complete pa«
AN EMBARRASSING EXPERIENCE
Everyone has an embarrassing experience and I (37)--------- , too. And I am going to tell you about my
embarrassing experience. One day when I was a little girl, I went out to have dinner with my mother and
father. I was very happy that I could eat out. I was (38)---------a new
little pink dress with some cute flowers on it. On the way to the restaurant
, I was very excited and (39) like jumping. So I jumped
jumped, and jumped. There was a hole full of water in front of me,but
I
didn't (40) it! So I jumped into the water ... Oh, no! It was too
bad! I was absent-minded. That way, my new little pink dress was
dirty. My Mom was angry! And of course the nice (41)---------didn't
turn out good. I had to buy a new T-shirt or a new dress, or I couldn't
go to the
restaurant. When people (42) at me, I was very embarrassed.
It's a really embarrassing experience! After that, I (43)---------to be
careful when I walk out and watch out the holes on the (44)-----------.
I am afraid of jumping into water again.

SENTENCE TRANSFORMATION
Rewrite each of the following sentences with the given words or the instructions so that the
meaning remains unchanged.
45. Perhaps Tim got lost. (Rewrite the sentence with a modal perfect )
-----------------------------------------------------------------------------------
46. Perhaps Dick didn't notice you. (Rewrite the sentence with a modal perfect) -----------------------------------------------------
-------------
47.I find getting up early unbearable .( Rewrite the sentence with bear. )
----------------------------------------------------------------------------------------
48. “Would you like me to help you ? “I asked Joe. (Rewrite the sentence with offered)
---------------------------------------------
---------
49.Last summer , Julia got up early every morning . ( Rewrite the sentence with
used)-----------------------------------------------
-------------------------------
50. Michael took a deep breath and dived into the water .
After-----------------------------------------------------------------------------------
Test3
PHONOLOG
Y
1. Choose the word whose stress pattern is different from the others
. a. voluntary b. valuable c. literacy d. community
2. Choose the word whose stress pattern is different from the others.
a. conduct b. rebuild c. damage d. promote
3. Choose the word whose stress pattern is different from the
others. a. benefit b. develop c. discover d.
enable
4. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others.
a. program b. basing c. activity d. valuable
5. Choose the word whose underlined part is pronounced differently
from the others.
a. based b. organized c. washed d. damaged
TENSES
Choose the most suitable option to complete the sentence.
6. I didn't want to meet Paul. When he entered the room, I .
a. was leaving b. had left c. left d. have left
7. Yesterday, the boys cards when they their father's step.
They immediately the cards and out their lesson books.
a. were playing / heard / hid / took
b. played / was hearing / was hiding / took
c. had played / heard / had hidden / had taken
d. were playing / had heard / hid / were
taking

VOCABULARY
Choose the most suitable option to complete the sentence.
8.This party is held to funds to help street children.
a. rise b. raise c. grow d. increase
9. I am writing to you for what you have done to our village.
a. beg b. apologize c. thank d. propose
10.During her summer vacation, she did work with her friends.
a. volunteer b. voluntary c. volunteering d. volunteered
11.One of the of this is that you can experience.
a.advantages / have b. opportunities / learn
c.profits / become d. benefits / gain
12.You should write a thank-you letter to express your-------------for
what he did for you last year.
a.gratitude b. ingratitude c. thankful d. memory
PREPOSITIONS Choose the most suitable option to complete the sentence.
13.I’m sure teenagers benefit ----------volunteer
work. a.from b. with c. by d. on
14. We are grateful------------all you have done for us.
a. with b. for c. to d. in
15. Her students insisted having a party at her house.
a. to b. with c. in d. on
16.Your hair reminds me _ my grandmother.
a.with b. to c. of d. after
17.Doctors advise smoking.
a.of b. against c. to d. 0
GRAMMAR
Choose the best reported speech of the given direct
speech.
18.Direct speech: “Why don't we decorate our house ourselves?' their father
said. the best form of reported speech for the above sentence is “ “
a.Their father advised them to decorate their house themselves.
b.Their father recommended decorating their house
themselves. c.Their father asked them to decorate their house
himself.
d.Their father insisted on decorating our house
ourselves.
19.Direct speech: “I’m sorry I haven't finished the work yet,” the secretary said . The best form of reported speech for the
above sentence is “--------- “
a.The secretary proposed not finishing the work
yet..
b.The secretary apologized for not finishing the work
yet..
c.The secretary was reminded to finish the
work.
d.The secretary said that she hadn’t finished the work
yet..
20. Direct speech : “ Would you stand on the scales , please ? the nurse said to the patient .The best form of reported
speech for the above sentence is “-------------“
a. The nurse requested the patient to stand on the
scales. b. The nurse insisted standing on the scales.
c. The nurse advised standing on the scales.
d. The nurse asked the patient if he would stand on the seal
21.Direct speech: 'Shall we clean the house for mom?' the girl said to her brother
The best form of reported speech for the above sentence is '----------------“
a. The girl asked her brother to help their mom clean the
house. b. The girl advised cleaning the house for their mom.
c. The girl suggested cleaning the house for their mom.
d. The girl reminded her brother to clean the house for their mom.
22.Direct speech: “Thanks a lot for coming to the party,' the host said
to the guests.
The best form of reported speech for the above sentence is ' “
a. The host said thanks a lot for coming to the party.
b. The host requested coming to the
party. c. The host proposed coming to the
party.
d. The host thanked the guests for coming to the party.
23.Direct speech: I’ll offer you a pay rise next year,' my boss said.
The best form of reported speech for the above sentence is “ “
a. He recommended a pay rise for me next year.
b. My boss proposed raising my salary the following year.
c. My boss insisted on a pay rise for me the next year.
d. My boss reminded me of a pay rise the next year.
24.Direct speech: “Type these letters at once!' the boss said to the seccretary.
The best form of reported speech for the above sentence is ' “
a. The boss ordered typing those letters at once.
b. The boss asked the secretary to type those letters at once.
c. The boss requested the secretary type all the letters at once.
d. The boss advised typing the letters at once.
25.Direct speech: 'Don't drive too fast!' the father told his son.
The best form of reported speech for the above sentence is ' “
a. His father advised not to drive too fast.
b. His father begged him not driving too fast.
c. His father told him not to drive too fast.
d. His father reminded him of not driving too fast.
Đề Kiểm tra mẩu khối 12 chuẩn
Unit 5: Higher Education
Test
I. Pronunciation
A. Choose the word that has the underlined part pronounced differently from that of the others.
1. a. blame b. amaze c. scary d. inflation
2. a. course b. daunt c. taught d. college
3. a. achieved b. advanced c. required d. replied
4. a. admission b. measure c. decision d. pleasure
5. a. explanation b. experience c. existence d. exciting
B. Choose the word thathas the main stress placed differently from that of
others.
6. a. university b. international c. agricultural d. philosophy
7. a. available b. certificate c. opportunity d. tutorial
8. a. lecturer b. identity c. socially d. calendar
9. a. tertiary b. reference c. insurance d. thoroughly
10.a. considerable b. engineering c. economics d. academic
II. Language focus
A. Choose the word or phrase – a, b, c or d – that best completes the sentence.
11.Sarah lived _ campus in her first year at college.
a. in b. on c. at d. into
12.Taking part _ the Advanced Engineering project gave me a chance to use my knowledge to help
society. a. to b. on c. in d. for
13.Police are blaming the accident _ dangerous driving.
a. of b. over c. to d. on
14.She applied for training as a pilot, but they turned her because of her eyesight.
a. back b. up c. over d. down
15.Are you getting well at college?
a. on b. off c. in d. over
16. the ozone layer were destroyed, most living things on the earth would disappear.
a. provided b. in case c. unless d. if
17.A university degree has become a for entry into most professions.
a. registration b. requisite c. receipt d. reference
18. must satisfy the requirement for admission to the university.
a. Applications b. Applicators c. Applicants d. Applying
19.No previous knowledge of Arabic is required for to the university.
a. admission b. acceptance c. decision d. attendant
20. , these students are among the best prepared who have been through this university.
a. At the whole b. On the whole
c. In the general d. In generally
21.He clearly had no of doing any work, although it was only a week till the exam.
a. desire b. ambition c. willingness d. intention
22.The students failed to meet the necessary _ for admission to the course.
a. fulfilments b. qualities c. requirements d. aptitudes
23. applicants should send their completed forms to the personnel office.
a. Qualitative b. Qualifications c. Qualify d. Qualified
24.At first, I felt a little at the thought of being lonely.
a. scare b. scared c. scary d. scaring
25.UCSA is a central agency which acts on of UK unversities and colleges of higher education.
a. belief b. behalf c. benefit d. behind
A. Choose the word or phrase –a, b, c or d – that best completes the sentences
26.I would have saved myself a lot of time and trouble over the years then what I know today.
a. if I knew b. only had I known
c. I had known d. had I known
27.It was reported that neither the passengers nor the driver in the crash.
a. were injured b. are injured
c. was injured d. have been injured
28. a point guard, he would be in the game now.
a.Were Brandon not b. Was Brandon not
c. Weren’t Brandon d. If Brandon not be
29.If you down for a few moment, I’ll tell the manager you’re here.
a. should sit b. will sit
c. are going to sit d. are sitting
30.The woman wished she _ such drastic action when the stock market seemed volatile.
a. had not taken b. did not take
c. not take d. was not taken
31.I wish you interrupting me whenever I speak.
a. will stop b. would stop c. stop d. had stopped
32. for the fact that he was working abroad, he would willingly have helped with the project.
a. If it had been b. If it hadn’t been
c. Had it been d. Hadn’t it been
33. If only you how hard I’ve tried to please you.
a. know b. knew c. will know d. would know
34. The house was in such a mess – it looked as though a bomb on it.
a. dropped b. has dropped c. was dropped d. had dropped
35.If I had gone to the party last night, I _ tired now.
a. am b. were c. would be d. would have been
36. The floor in the room was so dirty as if it for months.
a. hadn’t swept b. wouldn’t have swept
c. haven’t been swept d. hadn’t been swept
37. been for your support, I could not have done it.
a. Had I not b. Hadn’t I c. I had not d. I not had
38.I to see you tomorrow unless I _ late at the office.
a. will come – keep b. am coming – will keep
c. will come – am kept d. would come – was kept
39.Jack would have studied medicine if he to a medical school.
a. had admitted b. could be able to enter
c. were admitted d. had been admitted
40.I didn’t get home until well after midnight last night. Otherwise, I your call.
a. returned b. had returned
c. would return d. would have returned
41.Having found guilty of racketeering, the mobster was sentenced to a
a b c d
number of years in prison.
42. Effective speaking and proficient writing is generally seen as
a b
require ments for a professor to achieve
tenure.
c d
43. Some encyclopedias deal with specific fields, such as music or
a b c
philosophy, and provide informations only on subject.
d
44.We would have to move upstairs should the river rise any higher.
a b c d
45. They spent many difficult months making research in the Rocky
a b c d
Mountain.
46. Universities often ignore a student’s lack of scholastically ability when
a b
the student has great athletic potential in a sport that is important to
the c d
school.
47. If Jorge been able to complete his thesis instead of returning to work, he
a b c
would have graduated a year ago.
d
48. You can’t get a driver’s license unless you’re not at least eighteen years
a b c d
old.
49. Because the students showed they had read the materials so
thorough,
a b c
the instructor decided not to administer an exam.
d
50. Even when graduate of a reputable business school has the proper
a b
credentials, he or she may have difficulty finding a job due to lack
of c d
practical experience.
III. READING
A. Choose the word or phrase – a, b, c or d – that best fits the blank space in the following passage
At most British universities the academic year is divided into three (51) . Students study a main subject
throughout their degree course, which is usually a mix of compulsory courses and (52) . Teaching methods
vary between universities. Most students have lectures and (53) _ (= discussion groups) and there are practicals
for those doing a science subject. At some universities students have individual (54) _ or supervisions.
In Britain a professor is the person in charge of a (55) or a senior member of staff. Other teaching and
research staff are called (56) . Junior academic staff may be called research associates. In the US most
people who teach at colleges or universities and have a (57) _ are addressed as professor. Graduate students
working
towards a higher degree may teach (58) courses at larger universities. These grad students are called TAs
(teaching assistants). In (59) , TAs do not have to pay for their own tuition and get a small amount of
money to live (60) _.
51.a. semesters b. intervals c. duration d. terms
52.a. selections b. choices c. electives d. alternatives
53.a. seminars b. courses c. meetings d. classes
54.a. professors b. turorials c. assistants d. instructors
55.a. ward b. section c. area d. department
56.a. teachers b. tutors c. lecturers d. professors
57.a. doctorate b. diploma c. certificate d. degree
58.a. graduate b. graduating c. graduation d. undergraduate
59.a. result b. return c. general d. advance
60.a. in b. by c. on d. through
B. Read the passage carefully, then choose the correct answer
Normally a student must attend a certain number of courses in order to graduate, and each course which he attends
gives him a credit which he may count towards a degree. In many American universities the total work for a degree
consists of three classes per week for fifteen weeks; while attending university a student will probably attend two terms
each year. It
is possible to spread to period of work for the degree over a longer period. It is also possible for a student to move
between one university and another during his degree course, though this is not in fact done as a regular practice.
For every course that he follows a student is given a grade, which is recorded, and the record is useful for the
student to show to coming employers. Most of the students feel the pressure of work, but in spite of this some students still
find time for great activity in student affairs. The students are interested in elections to positions in student organization.
The effective work of keeping orders is usually performed by students who advise the university authorities. Any student
who is thought to have broken the rules, for example, by cheating has to appear before a student court. With the large
numbers of students, the
operation of the system includes a certain amount of activity. A student who has held one of these positions is much
respected and it will be of importance to him later in his career.
61. According to the first paragraph an American is allowed .
a. to live in a different university
b. to take a particular course in a different
university c. to get two degree from two different
universities
d. to study at home.
62. Which of the following is useful for students’ future career ?
a. an attendance record b. a military record
c. an academic record d. a disciplinary record
63. The student organizations seem to be effective in .
a. dealing with affairs of the university
b. they are heavily involved in student affairs
c. they have to observe strict university regulations
d. they are interested in running for positions in student organizations.
64. The student organizations seem to be effective in .
a . dealing with affairs of the university
b. keeping up the students’ interests for social activities
c. checking students performance by taking them to a student
court d. ensuring that the students obey university rules.
65. According to the last two sentences it’s important _.
a. to take part in student organizations
b. to hold a position in student organizations
c. to be respected by members of student
organizations d. to run a student organization
IV. WRITING
A. From the words or phrases – a, b, c or d – choose the one that best completes the sentences.
66. for running a red light, Jane decided it was not in her best interest to argue since she was not wearing her
seat belt.
a. The police stopped her b. When stopping by the police
c. Being stopped by the police d. Having been stopped by the police
67. Named for its founder, in Ithaca, New York.
a. in 1865 Ezra Cornell established Cornell University.
b. Cornell University was established in 1865 by Ezra Cornell
c. it was in 1865 that Cornell University was established by Ezra
Cornell. d. Ezra Cornell established Cornell University in 1865
68. , his television would not be so loud.
a. If Rafael studies b. Unless Rafael was studying
c. Had Rafael being studied d. Were Rafael studying
69. I wouldn’t have got wet .
a. if I had an umbrella with me
b. if I had had an umbrella with me
c. unless I had had an umbrella with
me d. in case I had am umbrella with
me.
70. She will be ill .
a. unless she takes a few days’ rest
b. provided she takes a rest for a few days
c. in case she takes a rest for a few days
d. if she takes a few days’ rest.
B.Choose the sentences – a, b, c or d – which is closest in meaning to the printed one.
71.It’s careless of you to leave the luggage over there
unattended. a. You shouldn’t have left the luggage over there
unattended
b. Leaving the luggage unattended is not permitted.
c. You shouldn’t leave the luggage over there unattended
d. You could hardly leave the luggage over there unattended.
72. My brother regretted having bought the second – hand laptop.
a. My brother wished he had bought the second-hand
laptop b. My brother wished he didn’t buy the second-hand
laptop
c. My brother wished he hadn’t bought the second-hand
laptop. d. If only my brother had bought the second-hand
laptop.
73. “Why can’t you do your work more carefully ?” said Henry’s boss
a. Henry’s boss asked him not to do his job with care.
b. Henry’s boss suggested doing the job more
carefully. c. Henry’s boss warned him to do the job
carefully.
d. Henry’s boss criticized him for doing his job carelessly
74. We can’t possibly afford Harvard University.
a. The tuition fee at Harvard is too high for us.
b. We can’t be accepted by Harvard
University.
c. We like Harvard University but we don’t want to apply to do it.
d. We don’t know how to apply to Harward University.
75.Had we left any later, we would have missed the train.
a. We left too late to catch the train.
b. We almost missed the train.
c. Because the train was late, we missed it.
d. We didn’t missed the train because it left late.
Keys:
I. A. 1.c 2.d 3.b 4.a 5.c
B. 6.d 7.c 8.b 9.c 10.a
II. A. 11.b 12.c 13.d 14.a 15.a 16.d 17.b 18.c 19.a 20.b 21.d 22.c 23.d 24.b 25.b
B. 26.d 27.c 28.a 29.b 30.a 31.b 32.b 33.b 34.d 35.c 36.d 37.a 38.c 39.b 40.d
C. 41.a 42.b 43.d 44.a 45.b 46.b 47.a 48.b 49.c 50.a
III. A. 51.d 52.c 53.a 54.b 55.d 56.c 57.a 58.d 59.b 60.c
B. 61.b 62.c 63.a 64.d 65.b
IV. 66.d 67.b 68.d 69.b 70.a 71.c 72.c 73.d 74.a 75.b
Unit 6: Future jobs
I. PRONUNCIATION
A. Choose the word that has the underlined part pronounced differently from that of the others.
1. a.wear b. clear c. real d. gear
2. a. application b. education c. addition d. question
3. a. résumé b.retail c. reduce d. remember
4. a. advantange b. adventure c. advertise d. advice
5. a. character b. challenge c. technical d. psychology
B. Choose the word that has the main stress placed differently from that of the others
6. a. reduce b. retail c. repair d. relate
7. a. advertise b. qualify c. recommend d. interview
8. a. enthusiasm b. category c. vacancy d. resumé
9. a. manufacture b. irrigation c. electrician d. receptionist.
10.a. confidence b. experience c. financial d. techinique
II. LANGUAGE FOCUS
A. Choose the word or phrase –a, b, c or d – that best completes the sentence
11. She has been work with a bad back since July.
a. on b. out c. at d. off
12. She is not very keen going to Spain again so soon for holidays.
a. for b. on c. of d. to
13. There’s not much chance of promotion a job like that.
a.in b. on c. for d. with
14. I’m fed up with this job. I feel completely browned _.
a. off b. down c. out d. over
15. There’s a rumour that the National Bank is going to the company I work for.
a. take on b. take out of c. take off d. take over
16. He was offered the job despite his poor .
a. achivements b. preparations c. qualifications d. expressions
17. Many unemployment people welcome the chance to do purposeful work, even if _ _.
a. unpaid b. unsuitable c. unprepared d. unpleasant
18. In addition to a competive salary, the company offers attractive benefit.
a. employing b. employee c. employer d. employment
19. The questions are the central point or the whole interview procedure and should be planned .
a. in consequence b. in time c. in advance d. in conscience
20. There are few employment prospects in the town for young people.
a. qualify b. qualification c. qualified d. unqualified
21. I shall do the job to the best of my .
a. capacity b. ability c. knowledge d. talent
22. Although we’ve been interviewing all day, we haven’t managed to find a applicant.
a. suitable b. self-confident c. successful d. appropriate
23. People usually use more _ language when they’re in serious situations like interviews.
a. formal b. informal c. serious d.solemn
24.We are to encourage more employers to work with us.
a. interested b. keen c. willing d. enthusiastic
25. accepting your offer, I’d like to know a bit more about the company.
a. In advance b. In order c. Until d. Before
26. There were 35 passengers on the coach, were Britist.
a. almost all who b. almost all of who
c. of whom all almost d. almost all of whom
27. John F. Kennedy was the youngest President of the United States and the fourth __.
a. to assassinate b. to be assassinated
c. assassinated d. who is assassinated
28. According to some educators, the goal of teaching is to help students learn what to know to live a well-
adjusted and successful life.
a. do they nees b. they need c. they are needed d. need them
29. Fred’s yearly income _ since he professions.
a. nearly tripled – changed b. nearly tripled – has changed
c. has nearly tripled – changed d. was tripled – changed
30. Cable cars are moved by cables underground and are powered by a stationary engine.
a. they run b. that they run c. run d. that run
31. A skilled workforce is essential, why our training program is so important.
a. that’s b. which c. which is d. this is
32. Not until a student has mastered algebra the principles of geometry, trigonometry, and physics.
a. he can begin to understand b. can he begin to understand
c. he begins to understand d. begins to understand
33. Ricky Martin, of the band Menudo, attained great popularity in the late 1990s.
a. formerly member b. a former member
c. was a former member d. being former member.
34. Tennessee has about 140 newspapers, 25 are issued daily.
a. about which b. of which about
c. which are about d. which is about
35. My cousin is going to come and stay with us this summer holiday.
a. who I talked to you b. I talk to you about her
c. whom I talked to you about her d. I talked to you about
36. We saw three houses, had been blown off in the storm.
a. the roof of which b. their roof
c. the roof of them d. of which the roof
37. A college is a public institution _ the higher education of young men and women.
a. devoting b. which devotes c. to devote to d. devoted to
38. Picasso, works inspired many other artists, lived until he was a ripe old age.
a. who b. whose c. that d. which
39.That carcinogenic subtances in many common household items is well known.
a. are containing b. contained c. containing d. are contained
40. The Internet has lived up to expectations years ago in changing the way the public researches, practices
business, and communicates.
a. express b. expressing c. expressed d. that expressed
41. I hate the way you never look at me whenever you speak to me.
a b c d
42. The Old man and the Sea, the novel about an old fisherman’s harrowing
a b
adventure catching s huge fish, is one of Ernest Hemingway’s most
famous
c d
books.
43. The Prizken Prize is given every year to architects their work benefits
a b c
humanity and the environment.
d
44. The atoms of a crystal always arrange them into a specific array, called a
a b c d
lattice.
45. The development of transistors made possible it to reduce the size of many
a b c d
electronic devices.
46. Richard Byrd was the first person in the history to fly over the North Pole.
a b c d
47. In the mid-1900s, an increasing number of jobs in the United States have
a b c
involved the handling of information.
d
48. The Sun’s rays heat the Earth’s surface, on which then radiates the heat into
a b c d
the air.
49. Anyone worked under conditions that cause a heavy loss of perspiration can
a b c
suffer heat exhaustion.
d
50. Floods which cause billions of dollars worth of property damage in the
a b c
United States annually.
d
III. READING
A. Choose the word or phrase – a, b, c or d – that best fits the blank space in the following passage.
JOB DECISION
What sort of job should you look for? Much depends (51) _ your long-term aim. You need to ask (52) _
whether you want to specialize in a particular field, work your (53) _ up to higher levels of responsibility or (54)
of your current emploment into a broader field.
This job will be studied very carefully when you send your letter of (55) for your next job. It (56) _ show
evidence of serious career planning (57) important, it should extend you, develop you and give you increasing
responsibility. Incidentally, if the travel bug is biting, (58) _ is the time to pack up and go. You can do temporary work
for a (59) _; when you return, pick up where you have (60) _ off and get the second job.
51. a. for b. on c. of d. with
52. a. you b. if c. oneself d. yourself
53.a. path b. road c. way d. street
54.a. out b. off c. into d. over
55.a. applicants b. application c. form d. employment
56.a. will b. would c. should d. may
57.a. Less b. Even c. Almost d. Most
58.a. now b. then c. so d. such
59.a. day b. time c. while d. ages
60.a. came b. left c.taken d. paid
B. Read the passage carefully, then choose the correct answer
In recent years many countries of the world have been with the problem of how to make their workers more
productive. Some experts claim the answer is to make jobs more varied. But do more various jobs lead to greater
productivity ? There is evidence to suggest that while variety certainly makes the workers’life more enjoyable, it does
not actually make him work harder. As far as increasing productivity is concerned, then variety is not an important
factor.
Other experts feel that giving the worker freedom to do his job in his own way is important, and there is no doubt
that this is true. The problem is that this kind of freedom cannot easily be given in the modern factory with its
complicated machinery which must be used in a fixed way. Thus while freedom of choice may be important, there is
usually very little that can be done to create it.
Another very important consideration is how each worker contributes to the product he is making. In most factories
the worker sees only one part of the product. Some car factories are now experimenting with having many small
production lines rather than one large one, so that each worker contributes more to the production of the cars on his line, it
would seem that not only is degree of the worker contribution an important factor, therefore, but it is also one we can do
something about.
To what extent does more money to greater productivity ? The workers themselves certainly think this is
important. But perhaps they want more money only because the work they do is boring. Money just lets them enjoy
their spare time more. A similar argument may explain demands for shorter working hours. Perhaps if we succeed in
making their jobs more interesting, they will neither want more money nor will shorter working hours be so important to
them.
61. Which of the following is the best way to make workers work harder according to the author?
a. Increasing their salary.
b. Giving them more spare time.
c. Making the work itself meaningful.
d. Replacing large production lines with small ones.
62. The reason why a worker cannot have freedom in doing the job in his own way is that .
a. the machinery is so complex that it should be fixed.
b. the production lines are too large in modern factories.
c. the bosses can create very little freedom of choices for workers.
d. the machines must be operated strictly according to instructions and rules.
63. For a worker on an assembly line in a car factory, the job is not enjoyable because .
a. he can only make a part of a car.
b. he does not know what he is doing.
c. his life in spare time is more interesting.
d.the important of his job is not clear to him.
64. The word “producitivity” in line 4 means .
a. the activity of producing something.
b. the production volume in a time
unit.
c. the plan and the method of production.
d. both the quantity and quality of a product.
65. The best title for this passage may be _.
a. Problems of Modern Workers
b. Making Jobs More Interesting.
c. Pushing Workers to Produce More
d. How to Improve Labor Productivity.
III. WRITING
A. From the words or phrases – a, b, c or d – choose the one that best completes the sentences
66. that I could hardly hear her.
a. So quietly she spoke b. So quietly did she speak
c. So did she speak quietly d. She spoke so quiet.
67. think of metallurgy as a modern field of science, but it is actually one of the oldest.
a. although many people b. Many people
c. Many people who d. In spite of many people
68. was the first fully successful transatlantic cable finally laid.
a. Not until 1866 b. Until 1866, just
c. Until 1866 d. It not until 1866 the most
69. Of all the harmful bacteria that can be acquired from unsanitary food handling, E. Coli is the one
media attention.
a. that has gained b. it has gained
c. disease that it has gain d. gained it
70.The people send job applications even when they are reasonably happy in their jobs, their position.
a. with hoping to improve b. hoping that they improve
c. with hopes of improving d. hoping to improving
C. Choose the sentences –a, b, c or d – which is closed in meaning to the printed one.
71. The people who were at the meeting didn’t notice anything
unusual. a. The people who were at the meeting noticed something
usual.
b. No one who was at the meeting notice usual things.
c. The people who were at the meeting noticed the usual
things. d. No one who was at the meeting noticed the usual
things.
72. It was only because I owed Bill a favour that I agree to help him.
a. I agreed to help Bill only as a favour.
b. I agreed to do Bill a favour by helping him.
c. I only agreed to help Bill because I owed him some money.
d. If I hadn’t owed Bill a favour. I wouldn’t have agreed to help him.
73. Although he was very tired, he agreed to help his child with his homework.
a. Despite of his tiredness, he was eager to help his child with his
homework. b. Tired as he was, he agreed to help his child with his
homework.
c. Even if feeling very tired, he agreed to help his child with his homework.
d. He would have helped his child with his homework if he hadn’t been tired.
74. It’s Dick’s job to look after the tender plants in the garden.
a. Dick enjoys looking after the tender plants in the garden.
b. Dick is responsible for looking after the tender plants in the
garden. c. Looking after the tender plants in the garden is liable for
Dick.
d. The tender plants in the garden give Dick opportunity to work.
75. My suit needs to be cleaned before the interview but I’m too busy to do that.
a. I must have my suit cleaned before the interview.
b. I must have my suit to be cleaned before the
interview. c. I must clean my suit before the interview.
d. I must get my mother clean my suit before the interview.
Keys:
I. A. 1.a 2.d 3.a 4.c 5.b
B. 6.b 7.c 8.a 9.d 10.a
II. A. 11.d 12.b 13.a 14.a 15.d 16.c 17.a 18.b 19.c 20.d 21.b 22.a 23.a 24.b 25.d
B. 26.d 27.b 28.b 29.c 30.d 31.c 32.b 33.b 34.b 35.d 36.a 37.d 38.b 39.d 40.c
C. 41.c 42.a 43.b 44.b 45.b 46.b 47.a 48.b 49.a 50.a
III.A. 51.b 52.d 53.c 54.a 55.b 56.c 57.d 58.a 59.c 60.b
B. 61.c 62.d 63.d 64.b 65.c
IV.A. 66.b 67.b 68.a 69.a 70.c
B. 71.b 72.d 73.b 74.b 75.a
Unit 7: Economic reforms
Test
I. Pronunciation
A. Choost the word that has the underlined part pronouned differently from that of the orther.
1. a. renovate b. policy c. dissolve d. congress
2. a. great b. inflation c. trade d. stagnant
3. a. subsidy b. measure c. solve d. congress
4. a. encourage b. country c. ground d. young
5. a. reduced b. dissolved c. supposed d. encouraged
B. Choose the word that has the main stress placed diffirently from that of the others.
6. a. subsidies b. stagnant c. ethnic d. substantial
7. a. economy b.agriculture c. renovate d. guideline
8. a. reaffirm b. aliminate c. invest d. domestic
9. a. communist b. commend c. comment d. common
10.a. administrative b. productivity c. agricultural d. economic
II. Language focus
A. Choose the word or phrase – a,b,c or d – that best completes the sentences.
11.We are committed supporting democracy and reform in the region.
a. in b. of c. to d. for
12.The government adopted tax reforms which aimed encouraging land development.
a. to b. at c. for d. in
13. Their aim is to a new political party.
a. set up b. put out c. turn up d. carry out
14. I want you to these instructions exactly.
a. take up b. put out c. turn up d. carry out
15. Government often decisively in major professional issues in medicine.
a. involves b. intervenes c. influences d. interrupt
16.The government avoided giving any _ on pensions.
a. commitments b. comments c. commands d. complains
17.The government devalued the currency to try to revive the economy
a. stable b. developed c. stagnant d. dynamic
18.Over the past two years the of living has risen considerably.
a. rate b. standard c. cost d. price
19. It is _ to shoot an alligator in the Everglages where animals are under the protection of the National Park
Service.
a. legal b. illegal c. legally d. illegality
20. The council is to carry out extensive to the building.
a. renovations b. restructurings c. reforms d. investments
21. The country’s annual _ of coffee beans has increased each year since 1977.
a. produce b. growth c. outcome d. production
22. The contract was rendered by this careless wording.
a. effective b. efficient c. inefficient d. ineffective
23. The government cut spending through reductions in state to industry.
a. benefit b. taxes c. subsidies d. intervention
24. The country’s infrastructure is crumbling because of investment.
a. enormous b.inadequate c. substantial d. worthwhile
25. The President has called for massive investment to rebuild the country’s
a. economic b. economics c. economical d. economy
26. Reforms went through opposition from teachers.
a. because of b.in spite of c. due to d. but for
27. we dislike him, he’s efficient and we can’t dismiss him.
a. Much though b. As much
c. Much d. Although much as
28. Unemployment by 4% since January and now stands at just under three million.
a. was risen b. has risen c. rose d. is risen
29. that we were late, we began to run.
a. Knowing b. To know c. We knew d. As knowing
30. The rain forest, large trees that provide shade to the vegetation below, is home to unique flora and fauna.
a. has b. with its c. that has d. although it has
31. the editor went over the books several times, he was still unable to find the error.
a. Despite b. Nevertheless c. Even d.Although
32. The price of fruit has increased recently the price of vegetables has gone down.
a. during b. whether c. whereas d. otherwise
33.We soon had them all playing football together .
a. despite their initial objections b. due to their initial objections
c. though we initially objected them d. but they initially objected us.
34. he didn’t attend English course, he spoke English so well.
a. Because b. However c. Although d. Despite
35. There are a lot of spelling mistakes; , it’s quite a good essay.
a. even so b. although c. even d. even though
36. a disabled girl, Jane was quite confident the first moment she practiced this sport.
a. Although b. Despite c. Because d. Because of
37. Only when you are satisfied considered final.
a. the sale is b. that the sale is c. is the sale d. with the sale
38. get older, the games they play become increasingly complex.
a. Although children b. Children, when they
c.As children d. For children to
39. Why did Janice type all those letters ? - new to the job, she didn’t know it wasn’t necessary.
a. Being b. While being c. When being d. As being
40. Some people protest certain commercial fishing operations dolphins, considered to be highly intelligent
mammals, are killed unnecessarity.
a. despite b. although c. because d. because of
41. Like other women pioneered in the field of medicine, Sara Mayo found
a b
the beginning years difficult.
c d
42. Because of the rise in unemployment, people still seem to be
spending a b c d
more.
43. Visitors to Vancouver often comment on how beautiful its setting is and
a b c
on how clean is it
d
44. A process of refining minerals requires a huge amount of electrical
a b c d
energy.
45. Despite invisible to the unaided eye, ultraviolet light ca be detected in a
a b c d
number of ways.
46. The economy of Maine is based to a great extent in its forests, which
a b c
cover 80 percent of its surface area.
d
47. Some plants and insects exhibit so high degree of interdependence that
a b
the elimination of one results in the elimination of the
other. c d
48. What investors in the stock market enjoy increases and suffer declines
a b
is simply a fact of the financial market.
c d
49. Having withdrawn from the race, the candidate decided supporting his
a b
opponent despite the opponent’s representing the other polical
party.
c d
50. Although this car appears to be manufactured by a different company, it
a b
has the same body style, size, and perform as that
one. c d
III. READING
A. Choose the word or phrase – a, b, c or d – that best fits the blank space in the following
passage.
In 1986 Vietnam launched a political and economic renewal campaign (Doi Moi) that introduced (51) _
intended to facilitate the transition from a centralized economy to a “socialist-oriented market economy” Doi Moi
combined government planning with free-market (52) . The program
abolished agricultural (53) _, removed price controls on agricultural goods, and enabled
farmers to sell their goods in the marketplace. It encourged the (54) of private
businesses and foreign investment, including foreign-owned enterprises.
By the late 1990s, the success of the business and agricultural reforms ushered in under Doi Moi was (55) _.
More than 30,000 private businesses had been created, and the economy was growing (56) an annual rate of more
than 7 percent. From the early 1990s to 2005, (57) declined from about 50 percent to 29 percent of the population.
However, progress varied geographically, with most prosperity (58) in urban areas, particularly in and around Ho Chi
Minh City. In general, rural areas also made progress, as rural (59) living in poverty declined from 66 percent of the
total in 1993 to 36 percent in 2002. By contrast, concentrations of poverty (60) _ in certain rural areas, particularly the
northwest, north-central coast, and central highlands.
51.a. reforges b. reforms c. restruturing d. renovations
52.a.incentives b. impediments c. depressions d. recessions
53.a. co-ordinates b. cooperation c. collectives d. coexistence
54.a. foundation b. creation c. production d. establishment
55.a. evident b. evidence c. evidential d. evidently
56.a. in b. at c. of d. with
57.a. shortage b. necessity c. poverty d. sufficiency
58.a. concentrated b. contributed c. attributed d. centralized
59.a. housecrafts b. housemen c. housewares d. households
60.a. relied b. remained c. removed d. relocated
B.Read the passage carefully, then choose the correct
answer
The July 13, 2000, singing of the Bilateral Trade Agreement (BTA) between the U.S and Vietnam was a significant
milestone for Vietnam’s economy. The BTA provided for Normal Trade Relations (NTR) status of Vietnamese goods in
the
U.S market. Access to the U.S market will allow Vietnam to hasten its transformation into a manufacturing-based,
export- oriented economy. It would also concomitantly attract foreign investment to Vietnam, not only from the U.S, but
also from Europe, Asia, and other regions.
th
On November 7, 2006, Vietnam became WTO’s 150 member, after 11 years of preparation, including 8 years of
negotiation. Vietnam’s access to WTO should provide an important boost to Vietnam’s economy and should help to
ensure the continuation of liberalizing reforms and create options for trade expansion. However, WTO accession also brings
serious challengers, requiring Vietnam’s economic sectors to open the door to increased foreign competition.
Although Vietnam’s economy, which continues to expand at an annual rate in excess of 7 percent, is one of the
fastest growing in the world, the economy is growing from an extremely low base, reflecting the crippling effect of the
Second Indochina War (1954-75) and repressive economic measures introduced in its aftermath. Whether rapid economic
growth is sustainable is open to debate. The government may not be able to follow through with plans to scale back trade
restrictions and reform state-owned enterprises. Reducing trade restrictions and improving transparency are keys to
gaining full membership in the World Trade Organization (WTO), as hoped by mid-2006. The government plans to
reform the state- owned sector by partially privatizing thousands of state-owned enterprises, including all five state-owned
commercial banks.
61. The Bilateral Trade Agreement .
a. boosted Vietnam’s exports to the United States.
b. helped to improve the quality of Vietnamese goods.
c. brought about a complete transformation in Vietnam’s
economy. d. normalized the diplomate relations between two
nations
62. WTO accession .
a. give serious challenges to Vietnamese’s economy
b. gives a much needed boost to the economy of Viet
Nam c. helps to increase foreign competition.
d a&b are all correct.
63. The word “crippling” in the last paragraph means
a. destructive b. major c. dramatic d. remarkable
64. How can the government reform the state-owned sector ?
a. By reducing state intervention in
business. b. By eliminating government
subsidies.
c. By privatizing state-owned enterprises.
d. By including commercial banks
65. Which of the following is NOT true according to the passage ?
a. Vietnam’s economy is growing at an annual rate of 7
percent. b. The BTA opened the door to increased international
trade.
c. That rapid economic growth is sustainable can not be certain.
d. Vietnam’s economic reform policy is mainly aimed at attracting foreign investment to Vietnam.
IV. WRITING
A.From the words or phrases –a, b, c or d – choose the one that best completes the sentences.
66. , the company is still in financial difficulties.
a. Successful though their new production have
proved. b. Successful as their new production was
proved
c. Successful though have their new production
proved. d. Although their new production success have
proved
67. that she burst into tears.
a. Her anger was such b. So angry she was
c. She was so anger. d. Such her anger was
68. Like the federal government, .
a. taxation provides most of the funds for state and local governments as
well. b. state and local governments obtain most of their funds through
taxation.
c. through taxation is how state and local governments obtain most of their
funds d. funds are provided from taxation for state and local governments
69. toward shore, its shape is changed by its collision with the shallow sea bottom.
a. During a wave rolls b. As wave rolls
c. A wave rolls d. A wave’s rolling.
70. Natural silk is still highly prized similar artificial fabrics.
a. although is available b. despite they are available
c. in spite of the availability of d. even an availability of
B.Choose the sentences – a, b, c or d – which is closest in meaning to the printed one
71.If lucky I might get the job I’ve applied for.
a. Getting the job I’ve applied is quite
impossible.
b. I have a lot of chance to get the job I’ve applied for.
c. There’s a chance that I’ll get the job I’ve applied
for.
d. Luckily I have got the job I’ve applied
for
72. The demand for the ticket was so great that people queued night and day.
a. So great the demand for the ticket was that people queued night and
day. b. So great was that the demand for the ticket people queued night
and day. c. Such was the demand for the ticket that people queued night
and day.
d. Such great was demand for the ticket that people queued night and
day.
73. Just after the play started there was a power failure.
a. Hardly did the play start then there was a power
failure.
b. Hardly had the play started when there was a power
failure.
c. No earlier had the play started than there was a power
failure. d. No sooner did the play start before there was a power
failure.
74. I didn’t listen to my father’s advice, and I get myself into trouble now.
a. If I listened to my father, I would not get into
trouble.
b. If I had listened to my father, I would not get into
trouble.
c. If I listened to my father, I would not have gotten into
trouble.
d. If I had listened to my father, I would not have gotten into
trouble.
75. John applied for the job even though he has no experience in the field.
a. John didn’t apply for the job if he has no experience in the
field. b. Because of his experience in the field, John applied for
the job.
c. John was unable to apply for the job because he was inexperienced in the
field d. In spite of his inexperience in the field, John applied for the job.
Keys:
I. A. 1.a 2.d 3.b 4.c 5.a
B. 6.d 7.a 8.a 9.b 10.a
II.A. 11.c 12.b 13.a 14.d 15.b 16.a 17.c 18.c 19.b 20.a 21.d 22.d 23.c 24.b 25.d
B. 26.b 27.a 28.b 29.a 30.b 31.d 32.c 33.a 34.c 35.a 36.a 37.c 38.c 39.a 40.c
C. 41.b 42.a 43.d 44.a 45.a 46.c 47.b 48.a 49.b 50.d
III.A. 51.b 52.a 53.c 54.d 55.a 56.b 57.c 58.a 59.d 60.b
B. 61.a 62.d 63.a 64.c 65.d
IV.A. 66.a 67.a 68.b 69.b 70.c
B. 71.c 72.c 73.b 74.b 75.d
Unit 8: LIFE IN THE FUTURE
I. PRONUNCIATION
A. Choose the word that has the underlined part pronounced differently from that of the others
1. a. eradicate b. astronaut c. standard d. fatal
2. a. straight b. pleasure c. celebrate d. break
3. a. future b. secure c. shuttle d. contribute
4. a. unexpected b. destroyed c. declared d. improved
5. a. technique b. economy c. citizen d. computer
B. Choose the word that has the main stress placed differently from that of the others
6. a. optimistic b. unexpected c. environment d. electricity
7. a. contribute b. confident c. eternal d. eradicate
8. a. pessimism b. methane c. government d. centenarian
9. a. astronaut b. technique c. domestic d. incredible
10.a. influence b. efficient c. expectancy d. responsible
II. LANGUAGE FOCUS
A. Choose the word or phrase – a, b, c or d – that best completes the sentence.
11.The regulations are aimed the prevention of accidents at work.
a. for b. to c. of d. at
12.According _ my dictionary, you’re mispronouncing that word.
a. of b. to c. for d. in
13.All new cars are now fitted _ these safety devices.
a. to b. in c. on d. with
14. I agree with most of what you said, but I can’t your views on private medicine.
a. keep up with b. catch up with
c. put up with d. go along with
15.Arthur assured me that he was going to come, but he hasn’t yet.
a. came in b. turned up c. brought over d. gone by
16. In the future, fatal diseases will be _ from the word.
a. trasmitted b. eradicated c. erased d. abolished
17. Domestic chores are now no longer a _ thanks to the enventions of electronic devices.
a. bound b. weight c. burden d. load
18. The construction of the new road is winning the support of local residents.
a. thanks to b. reliant on c. dependent on d. responsible to
19. The use of devices in homes, offices, and in factories added to the amount of leisure time people had.
a. labour-saving b. hi-tech
c. hand-left d. sophisticated
20. Prices continued to rise while wages remained low the Government became increasingly unpopular.
a. on condition that b. with the result that
c. provided that d. in order that
21. The workers welcome the new regulations, which become on the first of the next month.
a. effective b. efficient c. influential d. efficacious
22. Many of the jobs which have been created in this area can be directly _ to tourism.
a. supported b. delicated c. contributed d. attributed
23. Mary is so that people tell her all their troubles.
a. dependent b. confident c. pessimistic d. sympathetic
24. We have a future ahead with little comfort, food or hope.
a. secure b. pessimistic c. promising d. optimistic
25. Modern _ perhaps causes more problems than it solves.
a. technique b. technician c. technical d. technology
26. If you want to get away from it all, you can take a small boat to _ on one of the islands.
a. deserted beach b. the deserted beach
c. a deserted beach d. the beach deserted
27. has changed the way we obtain information more than any other modern invention.
a. The television b. A television
c. Television d. The televisions
28. Why did he stubbornly insist it all himself?
a. doing b. of doing c. for doing d. on doing
29.I’ve been offered the position of Director of Personnes.
a. a b. the c. an d. 
30. UK will contribute 8,000 troops to NATO operation.
a.  - the b. The -  c. The – the d.  - 
31. “You look upset” “Yes, I’ve had .”
a. the terrible morning b. terrible morning
c. some terrible morning d. a terrible morning
32. in the Brazilian rainforests are now becoming popular with adventurous travelers.
a. Holiday b. Holidays c. The holiday d. A holiday
33. parents of Paul Thomas claimed that he was at home at the time of _ robbery.
a.  -  - the b. The – the – the
c.  -  - a d. The -  - the
34. He was incapable passing the exam, but don’t feel sorry him. If he had been keen passing it,
he would have studied much.
a. in – for – on b. of – with – on
c. on – for – of d. of – for – on
35. Increasing of fruit in the diet may help to reduce risk of heart disease.
a. the amount b. an amount c. the number d. a number
36. The government makes grants according to criteria that differ from to .
a. region b. a region c. the region d. regions
37. Tiger Woods is celebrating victories in his last three golf tournaments.
a. face to face b. back to back c. end to end d. start to finish
38. Winning a lottery is a rare occurrence. very small.
a. A number of winners is b. The number of winners is
c. A number of winners are d. The number of winners are
39. I think it’s especially hard to teach children .
a. responsibility b. the responsibilities
c. a responsibility d. the responsibilities
40. Earlier in the year, the researchers found _ , which they determined is over 6 million years old.
a. a fossil extremely large b. extremely large fossil
c. an extremely large fossil d. a large extremely fossil
41. Neither Jane nor Sarah explained me why they were so late.
a b c d
42. Robert A. Moog developed an electric device that could be used for play
a b c
synthesized music
d
43.Ozone layer acts as an umbrella against most of the Sun’s dangerous
a b c d
rays.

44.One of the most important tools for research in social science is well-
a b c d
written questionare
45.In the 1920s, gasoline companies began giving away free road maps to
a b c
the customers.
d
46.In all animals, whether simple and complex, enzymes aid in the digestion
a b c
of food
d
47.Many sailboats are equipped with small engines for times when there is
a b c
not wind enough
d
48.During a depression, econo mic conditions are far worst than they are
a b c d
during a recession.
49.Dynamics is a branch of physics that deals for the relationship between
a b c
motion and force.
d
50.Today, many varieties of fruit are available all year thanks improved
a b c
storage and shipping techniques.
d
III.Reading
A. Choose the word or phrase – a, b, c or d – that best fits the blank space in the following passage.
LOOK ON THE BRIGHT SIDE
Do you ever wish you were more optimistic, someone who always (51) to be successful? Having someone
around who always (52) the worst isn’t really a lot of (53) - we all know someone who sees a single cloud on a
sunny day and says, “It look (54) _ rain.”. But if you catch yourself thinking such things, it’s important to do something
(55) it.
You can change your view of life, (56) to psychologists. It only takes a little effort, and you’ll find life more
rewarding as a (57) _. Optimism, they say, is partly about self-respect and confidence but it’s also a more positive way
of looking at life and all it has to (58) _. Optomists are more (59)_ to start new projects and are generally more
prepared to take risks.
Upbringing is obviously very important in forming your (60) _ to the world. Some people are brought up to
(61) too much on the others and grow up forever blaming other people when anything (62) wrong. Most
optimists, on the (63)_ hand, have been brought up not to (64) failure as the end of the world – they just
(65) with their lives.
51.a. counted b. expected c. felt d. waited
52.a. worries b. cares c. fears d. doubts
53.a. amusement b. play c. enjoyment d. fun
54.a. so b. to c. for d. like
55.a. with b. against c. about d. over
56.a. judging b. according c. concerning d. following
57.a. result b. reason c. purpose d. product
58.a. supply b. suggest c. offer d. propose
59.a. possible b. likely c. hopeful d. welcome
60.a. opinion b. attitude c. view d. position
61.a. trust b. believe c. depend d. hope
62.a. goes b. falls c. comes d. turns
63.a. opposite b. next c. other d. far
64.a. regard b. respect c. suppose d. think
65.a. get up b. get on c. get out d. get over
B. Read the passage carefully, then choose the correct answer.
Recently a group of Swedish research scientists carried out a survey of children’s attitude to the future. They
were particular interested in measuring the relevance of research to the children’s own fears and fantasies: what aspects
of the future were important to them, and what direction should scientisfic research take? To find answer to these
questions, they work with 10- and 11-year-old children from ten schools located in rural and urban areas over the whole of
Sweden.
There were two main phrases to the project. First, all the children were asked to write an essay, and illutrate it, on
the theme “The Future: 2000 AD”. Then the scientists went round to the different schools to talk to the children, basing
their discussion on the general questions “What will the future be like?” and “What can we do to ensure that the future is
as we want it to be?”
A pattern soon emerged, showing that there was considerable agreement about which problems were important
and how the problems should be dealt with.
Pollution and the enviroment – this was the most important question for many of the children, and thay all
agreed that we must do every thing on our power to clean up the mess we have made – factories, nuclear wastes, cars – and
to make
sure that we cause no further damage to our natural surroundings.
Energy and power – We must cut down on use of fossil fuel and power , and find new natural ways of
producing energy (wind, sun, water, and so on).
Automation – Here it was agreed that computers and robots will play an increasingly important part in our lives.
Man will become lazy, and the resulting unemployment will make things very difficult for us. However, many of the
children were obviously excited by prospect of new machines that would perform routine tasks such as household chores.
Violence and War – many children were frightened by threat of a third world war. There were several suggestions
for putting an end to war, such as total disarmament and laws against research into weapons.
The overall view of the world in the future was one of destruction, war, and natural or unnatural catastrophe.
There was a strong feeling of pessimism and helplessness in the face of adult stupidity. Summing up the results of the
project, one of its leaders, Per Stenson of Lulea Technical University, said, “We’ve obviously got to pay more attention to
our children. After all, apart from being the scientists of the future, they are also the people who have got to live in the
world we are creating.”
66.Which of the following is the best title of the passage?
a. A Better World b. The Future World
c. Life in the Future d. Children’s Attitude to Life
67.According to the passage, the Swedish scientists _.
a. were particularly interested in the things the children were afraid
of b. worked with children who lived in the country only
c. carried out research on children’s viewpoints on the future
d. conducted a survey of the children’s own fears and fantasies
68.On the research, .
a. the children were asked to draw pictures
b. the scientists drew patterns to describle the problems
c. the children were asked to take part in small group discussions
d. the scientists talked to children about their concerns over the future
69.According to the research, the children agreed that _.
a. we must use nuclear power to clean up the
enviroment b. we must cut down tree to produce energy
c. an increase in the use of robots will cause
unemployment d. countries must get rid of their armies and
weapons
70.Which of the following is NOT true?
a. Most children were pessimistic about the future
b. Most children thought the future would be better than the present
c. The children felt that adults behaved stupidly
d. Per Stenson thinks that children should be paid more attention to
IV. Writing
A. From the words or phrases – a, b, c or d – choose the one that best completes the sentences.
71.Indiana University, one of the largest in the nation, is located .
a. a small midwestern town b. in small midwestern town
c. small midwestern town d. in a small midwestern town
72. in the atmosphere is the temperature falling below freezing.
a. Frosted is produced b. Frost produces
c. What produce frost d. What is frost produced
73. , authorities allow about one ton to each foot of length.
a. To calculate the weight of an average adult whale
b. They calculate the weight of an average adult whale
c. In the calculation the weight of an average adult whale
d. Eventhough they calculate the weight of the average adult whale
74.Internet companies rely heavily on income from on-line purchases, but .
a. traditional companies as well b. traditional companies too
c. also traditional companies d. so do traditional companies
75. , methane can be used as a fuel.
a. It is produced by the fermentation of organic
matter b. The fermentation of organic matter is
produced
c. A production of the fermentation of organic matter
d. Produced by the fermentation of organic matter
B. Choose the sentences – a, b, c or d – which is closest in meaning to the printed one.
76.Even if Richard had arrived on time, it’s doubtful if he could have found somewhere to park his
car. a. If Richard had arrived on time, he could have found a place to park his car.
b. Richard didn’t arrive on time; otherwise he would definitely have found somewhere to park his
car.
c. I think Richard could hardly have found any place to park his car even if he had arrived on
time. d. Because Richard had arrived on time, he could have found a place to park his car.
77. The way so much money has been spent to so little purpose must be a record.
a. In no way so much money has been spent to so little
purpose. b. So much has money been spent to so little purpose.
c. So little must purpose be that so much money has been to.
d. Never before has so much money been spent to so little purpose.
78.This is none of your business.
a. This is not concern with you.
b. This business is mine, not yours.
c. Don’t be concerned about business.
d. This is no business of yours.
79.The president arranged for me to use his car whenever I liked.
a. The president didn’t allow me to use his
car. b. The president put his car at my disposal.
c. the president car was only used for at his disposal.
d. Only when the president arranged was I allowed to use his car.
80.Had the charity not supplied food and medicines, many more people would have died in the famine.
a. The charity supplied food and medicines; otherwise, many more people would have died in the famine.
b. But for the food and medicines supplied by the charity, many more people would have died in the famine.
c. Except for the supply of food and medicines by the charity, many more people would have died in the
famine. d. a & b are correct
Keys:
I. A. 1.d 2.a 3.b 4.c 5.c
B. 6.c 7.b 8.d 9.a 10.a
II. A. 11.d 12.b 13.d 14.d 15.b 16.b 17.c 18.c 19.a 20.b 21.a 22.d 23.d 24.c 25.d
B. 26.c 27.a 28.d 29.d 30.c 31.d 32.d 33.d 34.d 35.a 36.a 37.b 38.b 39.a 40.c
C. 41.c 42.c 43.a 44.d 45.d 46.c 47.d 48.c 49.b 50.b
III.A. 51.b 52.c 53.d 54.d 55.c 56.b 57.a 58.c 59.b 60.b 61.c 62.a 63.c 64.a 65.b
B. 66.a 67.c 68.d 69.c 70.b
IV. A. 71.d 72.c 73.a 74.d 75.d
B. 76.c 77.d 78.a 79.b 80.d

Đề kiểm tra mẫu lớp 12 nâng cao


UNIT 1: HOME
LIF E TEST
I.Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.
1. A.share B.rare C.are D.declare
2. A.cooks B.loves C.joins D.spends
3. A.advises B.raises C.devises D.goes
4. A.teacher B.children C.chore D.school
5. A.hurry B.under C.pressure D.rush
II.Choose A, B, C or D that best completes each unfinished sentence, substitute the underlined part, or has a
close meaning to the original one.
6.He has been very interested in doing research on_ since he was at high school.
A.biology B.biological C.biologist D.biologically
7.Are you sure that boys are more than girls?
A.act B.active C.action D.activity
8.It is generally believed that “Men make_ house and women make home”.
A. Ø / Ø B.a / an C.the / the D.an / the
9.Most doctors and nurses have to work on a _once or twice a week at the hospital.
A.solution B.night shift C.household chores D.special dishes
10.We enjoy _time together in the evening when the family members gather in the living room after a day
of working hard.
A.spending B.caring C.taking D.doing
11.It is parents’ duty and responsibility to_ hands to take care of their children and give them a happy home.
A.shake B.hold C.join D.take
12.He is a boy. He is often kind and helpful to every classmate.
A.frank B.lovely C.obedient D.caring
13.Doctors are supposed to _responsibility for human life.
A.do B.take C.rush D.join
14. _sure that you follow the instructions carefully.
A.Believe B.Try C.Do D.Make
15.Sometimes Mr. Pike has to work very late _night to do some important experiments.
A.in B.at C.for D.on
16.Peter was _a hurry to go so he did not stop to greet me.
A.in B.on C.with D.over
17.It it is parents’ responsibility to take good care of their children.
A.commonly says that B.commonly to be said that C.is commonly said that D.is commonly saying
18.Most children enjoy with their parents and siblings.
A.play B.to play C.playing D.played
19.He studies his two brothers.
A.much better than B.more better than C.more good than D.very better than
20. the eldest child, he works hard to help his parents support the family.
A.Be B.Is C.To be D.Being
21.They for three hours when the storm suddenly broke.
A.had been running B.have been running C.are running D.will be running
22.No matter what happens next I _ help you.
A.am B.have C.will D.would
23.I come to the conclusion that nowadays nobody cares about anything.
A.will B.had C.do D.have
24.I assumed you paying for the repairs until the end of last year.
A.have been B.was been C.are being D.had been
25. _get tired of answering the same questions every day?
A.Have you ever B.Had you ever C.Do you ever D.Are you ever
26.She working on that manuscript for two years now.
A.will be B.has been C.had been D.is
27.I there once a long time ago and_ back since.
A.went/have not been B.go/am not C.have gone/was D.was going/had not been
28.She trying to pass her driving test but fails every time.
A.kept B.is keeping C.had kept D.keeps
29.I complete silence now while I try this experiment.
A.am wanting B.want C.did want D.have wanted
30.The students by Mrs. Monty. However, this week they by Mr. Tanzer.
A.are usually taught/are being taught B.usually teach/are teaching
C.have usually been taught/have been teaching D.were usually teaching/are teaching
III.Error Identification.
31.Stayed close-knit, family members have to be engaged in each other’s lives.
A B C D
32.Sometimes all it takes is a few minutes to help you and your family members feeling more in touch with
A B C D
each other.
33.Meal time is a great time for family members to talk about that is going on in their lives.
A B C D
34.Meal time also gives children a chance to learn how some of their favorite dishes making.
A B C D
35.Playing games together is teachable moments to share lessons about sportsmanship,
teamwork, A B
perseverance, and to be tolerant of others.
C D
IV.Read the passage carefully and choose the correct
answer.
Jean spent her fisrt few years in Hooper and her family moved to Otsego early in her life. She was only ten when her
father died unexpectedly, leaving her mother to raise and support their family alone. Her mother soon went to work
outside the home to provide for the family, and Jean, being one of the oldest, had to help care for her younger siblings.
Although she had much responsibility at home, Jean thoroughly enjoyed school and was an excellent student. She went on
th
to graduate 10 in her class at Otsego High School in 1953.
While still in high school, Jean met a young man named Charles “Chuck” Holly, at a dance in Alamo, and they
were quite taken with each other. Over the next few years, their love for each other blossomed and they were married on
February
24, 1953, while Jean was still in school. At the time, Chuck was serving his country in the military, and had come home
on leave to marry his sweetheart. Unfortunately, shortly thereafter, he was sent overseas to serve in Korea for the next
fifteen months.
Upon his discharge, the couple settled into married life together in the Plainwell, Otsego area. To help make ends
meet, Jean went to work at the collection bureau in Kalamazoo for a while, before taking a job at the cheese company in
Otsego. In
1964, Chuck and Jean were overjoyed with the birth of their son, Chuck, who brought great joy into their lives. Jean
remembered how her mother always worked so much after her father died and she did not want that for her son, so she
left
her job to devote herself to the role of a
mother.
36.Before Jean’s father passed away, her mother used to .
A.work outside the home B.be a housewife
C.support the family alone D.work as a secretary
37.Which is not referred to Jean?
A.She was a responsible girl. B.She never helped her mother with household chores.
C.She often did well at school. D.She went to high school.
38.Jean’s husband was a .
A.teacher B.dancing C.soldier D.servant
39.Jean .
A.served in the military B.lived in Korea for fifteen months
C.had a daughter D.got married when she was a student
40.Which is not true about Jean?
A.She disliked staying at home and taking care of her child.
B.She worked outside the home before she had a child.
C.She was very happy when she got a baby.
D.She quit her job to look after her baby.
V.Fill in each numbered blank with one suitable word or
phrase.
There are many reasons (41) _taking regular time with our family is important:
It (42) a place to listen, teach, learn, and (43)_ ourselves freely and safely.
It provides (44) to discuss family joys,
issues, and problems.
Family members can practice skills in a non-threatening (45) .
Families are a (46) _part of our society and the fabric of our communities – we spend (47) time
together to get our feelings (48) _belonging, our values, support and understanding.
It helps (49) _family members together and feel safe in today’s world where (50) _can lead to family
disintergration.
41.A.that B.why C.when D.which
42.A.creates B.invents C.develops D.makes
43.A.think B.show C.express D.say
44.A.opportunities B.conditions C.situations D.circumstances
45.A.air B.nature C.space D.atmosphere
46.A.attractive B.real C.deep D.basic
47.A.a B.an C.the D.no article
48.A.in B.of C.on D.for
49.A.keep B.keeping C.kept D.with keeping
50.A.push B.press C.pressure D.pull
Bài tập mẫu 12 nâng cao
REVISION UNITS 5,6 ( 12 NANG CAO)
I/ Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other three
1 a.hindrance b. fill c.typical d.demeaner
2 a.gymnasium b.ginger c.goal d.gesture
3 a.Chinese b.suggest c.judge d.graduate
4 a.thousand b.south c. around d.souvenir
5 a. hear b.spear c.swear d.clear
II/ Circle the word whose stress pattern is different from that of the other three
6 a.millennium b.congratulate c.drastically d.promotional
7 a.popular b.financial c.romantic d.reduction
8 a.pollution b.activity c.simplicity d.electricity
9 a.comment b.endurance c. incident d. decorate
10 a.economic b.economy c. economically d. economical
III/ Choose the word or phrase that best completes the sentence
11----is increasing, which results from economic crisis.
a. Employment b.Unemployment c.Unemployed d.Employed
12---want to get a good job have to have certain qualifications and
experience a. Who those b.Who c.Those whom
d.Those who
13 Lan tried on three jackets, ---fitted him.
a.none of which b. none c. none of them d. all of those
14 John was blamed---causing a lot of losses in the company
a. in b.of c.about d. for
15 He is very worried--- his new job because he is not quite prepared---
working. a. on /over b.about /at c. about/ for d.in/ at
16 That wasn’t an accident.You did it--- purpose.
a.of b. by c.on d. with
17 If the weather--- good yesterday, our picnic would not have been
cancelled a. was b. has been c.were d. had been
18 They’ve just had their living room---
a. to decorate b.decorating c. decorated d. decorates
19 Could you please tell me if you have any typewriters---?
a.in order b. in supply c. in stock d.in store
20 The wind was so blowing so much that we couldn’t--- our
tent a. put up b. raise c. make up d. build
21 No sooner---down to lunch than there was a knock at the door.
a. had he sit b.did he sit c. he had sat d. had he sat.
22 The government opened trade relations with all countries in the world and foreign and domestic private
investment a. encouraged b. carried c. protected d.intervened
23 It’s so noisy outside that I couldn’t--- on my study
a. focus b.rely c.concentrate d.depend
24---ten minutes of the start of the game, two players had been sent
off. a. Before b. within c. around d. Inside
25 I was just--- to go out when you telephoned .
a. around b. about c. thinking d. planned
IV/ Read the passage the decide which word( a,b,c,d) best fits each space
When you are looing for ajob,it’s important to remember a few main points that will make it easier for you to find ( 26)---
.First of all, take care with your (27)---form and CV , as most candidates are rejected on these alone.Keep your CV clear
and simple, and make the (28)--- of your good points.
If you are lucky enough to get invited to an(29)---,make sure you are well prepared.Find out as much as you can about the
company,and prepare (30) ---
a set of questions and a list of points you want to make about yourself.On the day itself,get there in plenty (31)---there is
nothing worse than a candidate who (32)--- up late. Wear fairly formal (33)--- and make sure you look clean and
presentable. The first minute is vital.This is when most of the decisions are made, so you must try to (34)---a good
impression.(35)---the people who have come to meet and make a note of their names.
26 a. job b.place c. position d. work
27 a.invitation b.selection c.application d.illustration
28 a. most b.greatest c.highest d.biggest
29 a.interview b. audience c.attendance d.appearance
30 a.each b. all c.every d.both
31 a. on time b. in time c. of time d. before time
32 a. comes b.arrives c.reaches d.turns
33 a. clothes b. dresses c. suits d. uniforms
34 a. create b. compose c. develop d. achieve
35 a. Speak b. Greet c. Welcome d. Salute
V/ Read the following passage and choose the best answer
If you want to look for a job , the first thing you should do is to ask your friends,family and former colleagues if they
know any job opportunities in your area of interest.you can also check the help-wanted section of your local
newspaper.You can
also check the help-wanted section of your local newspaper. Trade magazines and smaller community newspapers often
publish job openings as well.Many Websites post job opportunities.You can not only use Websites whose main purpose is
to provide job listings, but also search the sites of professional associations in your field and the sites of professional
associations in your field and the sites of businesses you would like to work for.These sites often have a Web page devoted
to job openings
.Much like a trade show, a job fair brings prospective employers together in one place.You can talk to representatives
from several different companies all on the same day.Job fairs are often listed in the newspaper, in the job section.Look
into job placement services in your area. They offer many services, including career counseling, resources to find job
openings and a place where to can work.Otherwise,businesses specialising in job placement services are often listed in the
phone book.Make use of your local library,where you can access newspapers and trade magazines that publish job
openings.Many libraries offer internet access, so you can browse job-posting. Websites for opportunites in other parts of
the country, if you’re interested in relocating .
36 What is the main idea of this pssage?
a. Places from which you can search to get a
job. b.A computer can help you to get a job.
c. Buying a newspaper or magazine and getting a
job. d. Going to a job fair.
37 If you are looking for a job,---
a. your friends and relatives cannot help you with anything
b.your friends and relatives can offer you any kind of work that you are interested
in c. you should read the help-wanted section of the local newspaper
d. you needn’t read any newspapers or magazines which are not related to work and jobs
38 On the internet----
a. there is no websites for jobs
b. there are many websites for jobs
c. you cannot access websites for jobs
d. job opportunities are not offered on websites
39 At a job fair----
a. you cannot find any jobs
b. there are no employers
c. you can talk to representatives from several different companies all on the same day
d. there are no representatives from companies
40 At a local library---
a. you can access newspapers and trade magazines that publish job
openings b. you can read newspapers and magazines which are not related
to jobs
c. you can read only reference books
d. you can access on the internet
VI/ Choose the underlined word or phrase that needs correcting
41.If you (a) lacked of confidence in (b) a job interview you (c) might not
(d) be chosen.
42 . The WTO is an (a) international agreement (b) designing of to increase trade
(c) among (d) member nations.
43 These young (a) college graduates (b) who have just found jobs, (c) needs a chance to prove (d)
themselves.
44 Mrs. Smiths, along (a) with her friends (b) from America, (c) are planning
(d) to attend the festivities .
45 Mary doesn’t want (a) to attend the meeting (b) and Liz (c) doesn’t, (d) too.
VII/ Choose the corect sentence with the same meaning as the one in italics
46 I’m very interested in the book you lent me last week.
a. The book is interesting enough for you to lend me last
week. b. It was the interesting book which you lent last week.
c. The book which you lent me last week is too interesting to
read. d. The book that you lent me last week interests me a lot.
47 If I’d known where they lived I would certainly have gone to visit them while I was in Paris.
a. I didn’t even know they were living in Paris so I never thought of visiting them. . b. I visited them when I was living
in Paris but now I’ve lost touch with them.
c. I wanted to visit them while I was in Paris but as I didn’t have their address, I
couldn’t . d. Last week I was in Paris but I didn’t feel like going to visit them.
48 “ Mary, if you are late for work again,I’ll sack you.”
a. Her boss objected to Mary’s coming late for work.
b. Her boss threatened to sack Mary if she was late
again. c. Mary was said not to be late again.
49 My brother and I went to that school.
a. I went to that school school and my brother
,too. b. I went to that school and so my brother
did.
c. I went to that school and so did my brother
d. I went to that school and so my brother did,too.
50 Anna failed to understand how serious her illness was until she spoke to the
doctor. a. Anna doesn’t understand how serious her illness is
b. Not until she spoke to the doctor did Anna understand how serious her illness
was c. The doctor said that Anna’s illness was very serious.
d. Anna went to see the doctor because she knew that her illness was serious.
REVISION UNITS 5,6 ( 12 NANG CAO)
I/ Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other three
1 a.hindrance b. fill c.typical d.demeaner
2 a.gymnasium b.ginger c.goal d.gesture
3 a.Chinese b.suggest c.judge d.graduate
4 a.thousand b.south c. around d.souvenir
5 a. hear b.spear c.swear d.clear
II/ Circle the word whose stress pattern is different from that of the other three
6 a.millennium b.congratulate c.drastically d.promotional
7 a.popular b.financial c.romantic d.reduction
8 a.pollution b.activity c.simplicity d.electricity
9 a.comment b.endurance c. incident d. decorate
10 a.economic b.economy c. economically d. economical
III/ Choose the word or phrase that best completes the sentence
11----is increasing, which results from economic crisis.
a. Employment b.Unemployment c.Unemployed d.Employed
12---want to get a good job have to have certain qualifications and
experience a. Who those b.Who c.Those whom
d.Those who
13 Lan tried on three jackets, ---fitted him.
a.none of which b. none c. none of them d. all of those
14 John was blamed---causing a lot of losses in the company
a. in b.of c.about d. for
15 He is very worried--- his new job because he is not quite prepared---
working. a. on /over b.about /at c. about/ for d.in/ at
16 That wasn’t an accident.You did it--- purpose.
a.of b. by c.on d. with
17 If the weather--- good yesterday, our picnic would not have been
cancelled a. was b. has been c.were d. had been
18 They’ve just had their living room---
a. to decorate b.decorating c. decorated d. decorates
19 Could you please tell me if you have any typewriters---?
a.in order b. in supply c. in stock d.in store
20 The wind was so blowing so much that we couldn’t--- our tent
a. put up b. raise c. make up d. build
21 No sooner---down to lunch than there was a knock at the door.
a. had he sit b.did he sit c. he had sat d. had he sat.
22 The government opened trade relations with all countries in the world and foreign and domestic private investment
a. encouraged b. carried c. protected d.intervened
23 It’s so noisy outside that I couldn’t--- on my study
a. focus b.rely c.concentrate d.depend
24---ten minutes of the start of the game, two players had been sent
off. a. Before b. within c. around d. Inside
25 I was just--- to go out when you telephoned .
a. around b. about c. thinking d. planned
IV/ Read the passage the decide which word( a,b,c,d) best fits each space
When you are looing for ajob,it’s important to remember a few main points that will make it easier for you to find ( 26)---
.First of all, take care with your (27)---form and CV , as most candidates are rejected on these alone.Keep your CV clear
and simple, and make the (28)--- of your good points.
If you are lucky enough to get invited to an(29)---,make sure you are well prepared.Find out as much as you can about
the company,and prepare (30) ---
a set of questions and a list of points you want to make about yourself.On the day itself,get there in plenty (31)---there is
nothing worse than a candidate who (32)--- up late. Wear fairly formal (33)--- and make sure you look clean and
presentable. The first minute is vital.This is when most of the decisions are made, so you must try to (34)---a good
impression.(35)---the people who have come to meet and make a note of their names.
26 a. job b.place c. position d. work
27 a.invitation b.selection c.application d.illustration
28 a. most b.greatest c.highest d.biggest
29 a.interview b. audience c.attendance d.appearance
30 a.each b. all c.every d.both
31 a. on time b. in time c. of time d. before time
32 a. comes b.arrives c.reaches d.turns
33 a. clothes b. dresses c. suits d. uniforms
34 a. create b. compose c. develop d. achieve
35 a. Speak b. Greet c. Welcome d. Salute
V/ Read the following passage and choose the best answer
If you want to look for a job , the first thing you should do is to ask your friends,family and former colleagues if they
know any job opportunities in your area of interest.you can also check the help-wanted section of your local
newspaper.You can
also check the help-wanted section of your local newspaper. Trade magazines and smaller community newspapers often
publish job openings as well.Many Websites post job opportunities.You can not only use Websites whose main purpose is
to provide job listings, but also search the sites of professional associations in your field and the sites of professional
associations in your field and the sites of businesses you would like to work for.These sites often have a Web page devoted
to job openings
.Much like a trade show, a job fair brings prospective employers together in one place.You can talk to representatives
from several different companies all on the same day.Job fairs are often listed in the newspaper, in the job section.Look
into job placement services in your area. They offer many services, including career counseling, resources to find job
openings and a place where to can work.Otherwise,businesses specialising in job placement services are often listed in the
phone book.Make use of your local library,where you can access newspapers and trade magazines that publish job
openings.Many libraries offer internet access, so you can browse job-posting. Websites for opportunites in other parts of
the country, if you’re interested in relocating .
36 What is the main idea of this pssage?
a. Places from which you can search to get a job.
b.A computer can help you to get a job.
c. Buying a newspaper or magazine and getting a
job. d. Going to a job fair.
37 If you are looking for a job,---
a. your friends and relatives cannot help you with anything
b.your friends and relatives can offer you any kind of work that you are interested in
c. you should read the help-wanted section of the local newspaper
d. you needn’t read any newspapers or magazines which are not related to work and jobs
38 On the internet----
a. there is no websites for jobs
b. there are many websites for jobs
c. you cannot access websites for jobs
d. job opportunities are not offered on websites
39 At a job fair----
a. you cannot find any jobs
b. there are no employers
c. you can talk to representatives from several different companies all on the same day
d. there are no representatives from companies
40 At a local library---
a. you can access newspapers and trade magazines that publish job openings
b. you can read newspapers and magazines which are not related to jobs
c. you can read only reference books
d. you can access on the internet
VI/ Choose the underlined word or phrase that needs correcting
41.If you (a) lacked of confidence in (b) a job interview you (c) might not
(d) be chosen.
42 . The WTO is an (a) international agreement (b) designing of to increase trade
(c) among (d) member nations.
43 These young (a) college graduates (b) who have just found jobs, (c) needs a chance to prove (d)
themselves.
44 Mrs. Smiths, along (a) with her friends (b) from America, (c) are planning
(d) to attend the festivities .
45 Mary doesn’t want (a) to attend the meeting (b) and Liz (c) doesn’t, (d) too.
VII/ Choose the corect sentence with the same meaning as the one in italics
46 I’m very interested in the book you lent me last week.
a. The book is interesting enough for you to lend me last
week. b. It was the interesting book which you lent last week.
c. The book which you lent me last week is too interesting to read.
d. The book that you lent me last week interests me a lot.
47 If I’d known where they lived I would certainly have gone to visit them while I was in Paris.
a. I didn’t even know they were living in Paris so I never thought of visiting them. . b. I visited them when I was living
in Paris but now I’ve lost touch with them.
c. I wanted to visit them while I was in Paris but as I didn’t have their address, I couldn’t .
d. Last week I was in Paris but I didn’t feel like going to visit them.
48 “ Mary, if you are late for work again,I’ll sack you.”
a. Her boss objected to Mary’s coming late for work.
b. Her boss threatened to sack Mary if she was late
again. c. Mary was said not to be late again.
49 My brother and I went to that school.
a. I went to that school school and my brother
,too. b. I went to that school and so my brother
did.
c. I went to that school and so did my brother
d. I went to that school and so my brother did,too.
50 Anna failed to understand how serious her illness was until she spoke to the
doctor. a. Anna doesn’t understand how serious her illness is
b. Not until she spoke to the doctor did Anna understand how serious her illness was
c. The doctor said that Anna’s illness was very serious.
d. Anna went to see the doctor because she knew that her illness was serious.
REVISION UNITS 7,8 ( 12 NANG CAO)
I/ Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other three
1 a. frustrated b.courageous c.courage d.celebration
2 a.throughout b.laugh c.rough d.cough
3 a.appreciate b.efficient c.suspicious d.apprentice
4 a.together b.without c.clothes d.cloth
5 a. purpose b.chosen c.propose d. although
II/Circle the word whose stress pattern is different from that of the other three
6 a.popular b.convenient c.tuition d.expectant
7 a.restaurant b.hospital c.tomorrow d.embryo
8. a.separate b.profession c.respectful d.develop
9 a.implement b.high-flier c.compliment d.competent
10 a.creative b.confident c.relevant d.organized
III/ Choose the word or phrase that best completes the sentence
11 There was a lot of ---this morning at work that began on the new
supermarket a.activities b.active c.action d.activity
12 You had to remember that,---from Lan , no one wanted to work--- this
problem. a.apart/ out b. except/ for c. part/to d. besides/
with
13.Mary has just bought---
a.two scarves new wool black b. some new black wool two scarves
c. two new black wool scarves d. two black wool new scarves.
14 He’s turned into--- cruel robber.He’s---- danger to---society.
a Ø / a /Ø b.Ø/ Ø / the c. a / a/ Ø d Ø / the / the
15 ---- is the official residence of---President of--- USA
a. White House/ Ø /Ø b. The White House /Ø / the
c. A White House/ the /Ø d. The White House/ the/ the
16 ----Philippines is to--- south-eat of Viet Nam
a.The /a b. Ø / the c. The/ the d. Ø / Ø
17 Thousands of people fought bravely in ----
a. The World War II b. World War II c Second World War d. a, c are correct
18 Don’t phone after 11.00. I---- asleep.
a. shall be b. was c.have been d.am
19 He was so absorbed ---- the book that he forgot to get---the bus----the right
station. a. in / on atb. on / down / for c. of/ in /to d. in/ off/ at
20 “ Why didn’t they buy the vase?” It was too expensive--- it was on sale”
a. however b.despite c.even d.although
21 “ Mary, this is Tom’s brother, David”. “---- ”
a.I’m glad to meet you b. Nice to see you again
c. Well, very well d. How are you
22 “ I’m bored” - “ ----”
a. You look sad b. I don’t care c.Well, do something d. oh, what
23 The emphasis--- violence has very bad effects---- children.
a. of/ for b.in / to c/ on / on d. for/ at
24 The sky was gray and cloudy.---. We went to the beach.
a. Consequently b.Nevertheless c.Even though d. In spite of
25 The deaf communicate----sign language.
a. by means of b. on behalf of c. in addition to d. apart from
IV/ Read the passage the decide which word( a,b,c,d) best fits each space
What is life like for today’s students?As the university and college terms began, I talked to a few students about their
(26)---
.
Sarah James is a second year (27)--- student “ Money is a big problem”, said Sarah.
“ I can eat quite cheaply at the university, but I spend quite a lot on transport.I also spend quite a lot on clothes, as I like
to wear things that are ( 28)--- ”
Colin Peters, who is studying engineering, (29)---. “ I don’t spend anything on clothes,” he said, “ unless you count
climbing ( 30)---.I’m very keen on climbing , and you do need special ( 31)--- some of which is very expensive.Luckily,
my parents gave me money for my birthday in November.Not much of my money (32)---transport, because I have a
bicycle”
Diana Bell is a first year ( 33)---student. “ I make all my own clothes.This should save me money, but in fact, the
materials are very expensive.I don’t know how I would manage if I didn’t sell some of the dresses and hats I make to the
other students. Everything is expensive,” she said. “ That ( 34)---the rent, food, transport and heating for the flat in
winter.
Jack is a science student in his final year. “ What do I spend my money on? Well, not on clothes, and not a lot on going
out in the evening.My ( 35)---is expensive, and I suppose I spend quite a lot on books”.
26 a. life b.lives c.live d.living
27 a.biology b.biological c.biologist d.biology’s
28 a.into fashion b.for fashion c.of fashion d.in fashion
29 a.denies b.refuses c.disapproves d.disagrees
30 a.sandals b.boots c.slippers d.trainers
31 a.tools b.devices c.equipment d.instruments
32 a.goes on b.goes in c.goes into d.goes off
33 a.fashion b.fashion’s c.fashionable d.fashion designer
34 a. contains b.includes c.consists d. comprises
35 a.hire b.employ c.rent d.subscribes
V/ Read the following passage and choose the best
answer
Two major areas of space utilization have been the gathering and communication of information.Satellites monitor
weather systems on the earth and space probes gather information on the other planets and the sun.Since the 1960’s,
communication satellites have regualarly relayed television signals between points on the earth’s surface.
The next major area of space utilization may be the manufacture of medicinal and industrial products.manufacturers may
use the low gravity, high-vacuum environment
Of space to create substances that are purer or stronger than those produced on
earth.
Thses substances might include drugs; semiconductors, the materials of which computer chips are made; and special
alloys. As profitable manufacturing processes are developed, private companies may even build and operate “ orbiting
factories”
Many private companies have begun to develop launch services to compete with the national and international
organizations.
One firm, Sea Launch Company, boosted a communications satellite from a floating flatform in the Pacific Ocean in
October
1999.The company used a Ukrainian- built Zenit rocket to launch the satellite.Sea Launch is owned by corporations in
the
United States, Russia, Norway and Ukraine.
Several private companies plan to sell space trips to the general public.Other firms want to use space vehicles and
stations for entertainment.a TV adventure show produced in space would almost certainly be tremendously popular.
36 Satellites, space probes and communication satellites
a monitor weather systems on earth
b. play the decisive roles in the two major areas of space
utilizations c.relayed television signals between points on the
earth’s surface
d. communication information between space and the earth
37 The next major area of space utilization may focus on
a. producing drugs; semiconductors, materials for computer chips,
alloys b. high-vacuum environment of space
c.profitable manufacturing processes on earth
d. the low gravity of space
38 The underlined word alloys in the passage has the similar meaning
to a metal productsb. mixtures of metals c. plastics d. goods
39 Sea Launch Company is mentioned as one
of a. the national corporations of Ukraine
b. commications satellites
c. many private companies to develop launch services into
space d. the corporations in the United states
40 Which of the following statement is true ?
a. Private firms will provide entertainment for astronauts in spacecraft
b. Private companies are going to make space travel available to the general
public c. TV adventure shows produced in space would be profitable
d. Space trips would certainly be cheaper and safer with the competition of private companies.
VI/ Choose the underlined word or phrase that needs correcting
41 We will be (a) cycled to Hoa’ s (b) native village (c) at this time (d) next Sunday
42 (a) I’m sure (b) that this old clock (c) is made (d) by steel and iron.
43 It is (a) the English articles and (b) phrasal verb (c) which puzzle me (d) most
44 I (a) invited 20 people (b) to my party, some (c)of them are my(d) former classmates
45 (a) Production is (b) the process (c) growing or making food, goods, (d) or materials
VII/ Choose the option a,b,c,d that best replaces the underlined part in each of the following sentences
46 David found it hard to cope with the loss of his job
a. deal with b.think about c.look into d.take after
47 I think the crop must be irrigated as soon as possible
a. planted b.watered c.drained d.harvested
48 Many hundreds of wild animals and plants are now in danger
a.on sale b.at risk c.in general d.in a hurry
49 Slowly and cautiously he carried the glasses outside
a.personally b.actively c.carefully d.smoothly
50 I have no response when I asked how old she was
a. answer b.sympathy c.choice d.excuse

- The end-

Keys- REVISION UNITS 7,8 ( 12 NANG CAO)


I/ Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other three
1 a. frustrated b.courageous c.courage d.celebration
2 a.throughout b.laugh c.rough d.cough
3 a.appreciate b.efficient c.suspicious d.apprentice
4 a.together b.without c.clothes d.cloth
5 a. purpose b.chosen c.propose d. although
II/Circle the word whose stress pattern is different from that of the other three
6 a.popular b.convenient c.tuition d.expectant
7 a.restaurant b.hospital c.tomorrow d.embryo
8. a.separate b.profession c.respectful d.develop
9 a.implement b.high-flier c.compliment d.competent
10 a.creative b.confident c.relevant d.organized
III/ Choose the word or phrase that best completes the sentence
11 There was a lot of ---this morning at work that began on the new
supermarket a.activities b.active c.action d.activity
12 You had to remember that,---from Lan , no one wanted to work--- this problem.
a.apart/ out b. except/ for c. part/to d. besides/ with
13.Mary has just bought---
a.two scarves new wool black b. some new black wool two scarves
c. two new black wool scarves d. two black wool new scarves.
14 He’s turned into--- cruel robber.He’s---- danger to---society.
a Ø / a /Ø b.Ø/ Ø / the c. a / a/ Ø d Ø / the / the
15 ---- is the official residence of---President of--- USA
a. White House/ Ø /Ø b. The White House /Ø / the
c. A White House/ the /Ø d. The White House/ the/ the
16 ----Philippines is to--- south-eat of Viet Nam
a.The /a b. Ø / the c. The/ the d. Ø / Ø
17 Thousands of people fought bravely in ----
a. The World War II b. World War II c Second World War d. a, c are correct
18 Don’t phone after 11.00. I---- asleep.
a. shall be b. was c.have been d.am
19 He was so absorbed ---- the book that he forgot to get---the bus----the right
station. a. in / on atb. on / down / for c. of/ in /to d. in/ off/ at
20 “ Why didn’t they buy the vase?” It was too expensive--- it was on sale”
a. however b.despite c.even d.although
21 “ Mary, this is Tom’s brother, David”. “---- ”
a.I’m glad to meet you b. Nice to see you again
c. Well, very well d. How are you
22 “ I’m bored” - “ ----”
a. You look sad b. I don’t care c.Well, do something d. oh, what
23 The emphasis--- violence has very bad effects---- children.
a. of/ for b.in / to c/ on / on d. for/ at
24 The sky was gray and cloudy.---. We went to the beach.
a. Consequently b.Nevertheless c.Even though d. In spite of
25 The deaf communicate----sign language.
a. by means of b. on behalf of c. in addition to d. apart from
IV/ Read the passage the decide which word( a,b,c,d) best fits each space
What is life like for today’s students?As the university and college terms began, I talked to a few students about their
(26)---
.
Sarah James is a second year (27)--- student “ Money is a big problem”, said
Sarah.
“ I can eat quite cheaply at the university, but I spend quite a lot on transport.I also spend quite a lot on clothes, as I like
to wear things that are ( 28)--- ”
Colin Peters, who is studying engineering, (29)---. “ I don’t spend anything on clothes,” he said, “ unless you count
climbing
( 30)---.I’m very keen on climbing , and you do need special ( 31)--- some of which is very expensive.Luckily, my
parents gave me money for my birthday in November.Not much of my money (32)---transport, because I have a bicycle”
Diana Bell is a first year ( 33)---student. “ I make all my own clothes.This should save me money, but in fact, the
materials
are very expensive.I don’t know how I would manage if I didn’t sell some of the dresses and hats I make to the
other students. Everything is expensive,” she said. “ That ( 34)---the rent, food, transport and heating for the flat in
winter.
Jack is a science student in his final year. “ What do I spend my money on? Well, not on clothes, and not a lot on going
out in the evening.My ( 35)---is expensive, and I suppose I spend quite a lot on books”.
26 a. life b.lives c.live d.living
27 a.biology b.biological c.biologist d.biology’s
28 a.into fashion b.for fashion c.of fashion d.in fashion
29 a.denies b.refuses c.disapproves d.disagrees
30 a.sandals b.boots c.slippers d.trainers
31 a.tools b.devices c.equipment d.instruments
32 a.goes on b.goes in c.goes into d.goes off
33 a.fashion b.fashion’s c.fashionable d.fashion designer
34 a. contains b.includes c.consists d. comprises
35 a.hire b.employ c.rent d.subscribes
V/ Read the following passage and choose the best
answer
Two major areas of space utilization have been the gathering and communication of information.Satellites monitor
weather systems on the earth and space probes gather information on the other planets and the sun.Since the 1960’s,
communication satellites have regualarly relayed television signals between points on the earth’s surface.
The next major area of space utilization may be the manufacture of medicinal and industrial products.manufacturers may
use the low gravity, high-vacuum environment
Of space to create substances that are purer or stronger than those produced on
earth.
Thses substances might include drugs; semiconductors, the materials of which computer chips are made; and special alloys.
As profitable manufacturing processes are developed, private companies may even build and operate “ orbiting factories”
Many private companies have begun to develop launch services to compete with the national and international
organizations. One firm, Sea Launch Company, boosted a communications satellite from a floating flatform in the Pacific
Ocean in October
1999.The company used a Ukrainian- built Zenit rocket to launch the satellite.Sea Launch is owned by corporations in the
United States, Russia, Norway and Ukraine.
Several private companies plan to sell space trips to the general public.Other firms want to use space vehicles and
stations for entertainment.a TV adventure show produced in space would almost certainly be tremendously popular.

36 Satellites, space probes and communication satellites


a monitor weather systems on earth
b. play the decisive roles in the two major areas of space utilizations
c.relayed television signals between points on the earth’s surface
d. communication information between space and the earth
37 The next major area of space utilization may focus on
a. producing drugs; semiconductors, materials for computer chips, alloys
b. high-vacuum environment of space
c.profitable manufacturing processes on earth
d. the low gravity of space
38 The underlined word alloys in the passage has the similar meaning
to a metal productsb. mixtures of metals c. plasticsd. goods
39 Sea Launch Company is mentioned as one
of a. the national corporations of Ukraine
b. commications satellites
c. many private companies to develop launch services into space
d. the corporations in the United states
40 Which of the following statement is true ?
a. Private firms will provide entertainment for astronauts in spacecraft
b. Private companies are going to make space travel available to the general public
c. TV adventure shows produced in space would be profitable
d. Space trips would certainly be cheaper and safer with the competition of private
companies. VI/ Choose the underlined word or phrase that needs correcting
41 We will be (a) cycled to Hoa’ s (b) native village (c) at this time (d) next Sunday
42 (a) I’m sure (b) that this old clock (c) is made (d) by steel and iron.
43 It is (a) the English articles and (b) phrasal verb (c) which puzzle me (d) most
44 I (a) invited 20 people (b) to my party, some (c)of them are my(d) for mer classmates
45 (a) Production is (b) the process (c) growing or making food, goods, (d) or materials
VII/ Choose the option a,b,c,d that best replaces the underlined part in each of the following sentences
46 David found it hard to cope with the loss of his job
a. deal with b.think about c.look into d.take after
47 I think the crop must be irrigated as soon as possible
a. planted b.watered c.drained d.harvested
48 Many hundreds of wild animals and plants are now in danger
a.on sale b.at risk c.in general d.in a hurry
49 Slowly and cautiously he carried the glasses outside
a.personally b.actively c.carefully d.smoothly
50 I have no response when I asked how old she was
a. answer b.sympathy c.choice d.excuse

- The end-
UNIT 2: CULTURAL
DEVERSITY TEST
I.Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.
1. a. naked b. looked c. booked d. hooked
2. a. concerned b. raised c. developed d. maintained
3. a. appeared b. agreed c. coughed d. loved
4. a. sacrificed b. trusted c. recorded d. acted
5. a. laughed b. weighed c. helped d. missed
II.Choose a, b, c, or d that best completes each unfinished sentence, substitutes the underlined part, or has a
close meaning to the original one.
6. London is home to people of many _ cultures.
a. diverse b. diversity c. diversify d. diversification
7. John cannot make a to get married to Mary or stay single until he can afford a house and a
car. a. decide b. decision c. decisive d. decisively
8. My mother used to be a woman of great_ , but now she gets old and looks pale.
a. beauty b. beautiful c. beautifully d. beautify
9. My father phoned me to say that he would come home late.
a. a b. an c. the d. Ø
10. At last they divorced after ten years of_ _ marriage.
a. a b. an c. the d. Ø
11. A curriculum that ignores ethnic tensions, racial antagonisms, cultural _and religious differences is not
relevant.
a. diversity b. contacts c. barriers d. levels
12. Some researchers have just a survey of young people's points of view on contractual
marriage. a. sent b. directed c. managed d. conducted
13. It is not easy to _our beauty when we get older and older.
a. develop b. maintain c. gain d. collect
14. Many young people have objected to marriage, which is decided by the parents of the bride and
groom. a. agreed b. shared c. contractual d. sacrificed
' 15. All parents are to at least try to behave in ways that will give their own children an important
protection. a. decided b. supposed c. followed d. rejected
16. It is thought that traditional marriage are important basis of'limiting divorce rates.
a. appearances b. records c. responses d. values
17. Affected by the Western cultures, Vietnamese young people's attitudes love and marriage have
dramatically changed.
a. for b. with c. through d. towards
18. Sometimes she does not agree __her husband about child rearing but they soon find the
solutions. a. for b. on c. with d. of
19. The young are_ more concerned with physical attractiveness than elderly people.
a. much a. as c. many d. as much as
20. It will take more or less a month to prepare for the wedding.
a. approxirnately b. generally c. frankly d. simply
21. The number of the participants in the survey 250 students for Oxford University.
a. are b. was c. were d. have been
22. The grass was yellow because it all summer.
a. does not rain b. has not rained c. had not rained d. would not rain
23. Many people even wonder these days _.
a. what marriage is b. what is marriage c. what marriage was d. what was marriage
24. The lights out because we tbe electricity bill.
a have gone / did not pay b. will go / did not paid c. go / would not pay d. went / had not paid
25. Tom Cruise's last.movie? Yes, I it three days ago
a. Have you ever seen / saw b. Did you ever see / have seen
c. Had you ever seen / would see d. Will you ever see / saw
26. In the past, people to the beach more often.
a. have gone b. used to go c. were going d. had gone
27. Soon, people most of the time at home.
a. will work b. are working c. have worked d. work
28. I a terrible accident while I on the beach.
a. see / am walking b. saw / was walking c. was seeing / walked d. have seen / were walking
29. After all, she_ him since her childhood.
a. knows b. knew c. was knowing d. had known
30. We touch since we school three years ago.
a. lost / have left b. have lost / leave c. have lost / left d were losing / had left
III. Error identification.
31. While preparing for your wedding, keeping in mind that this is just the first step in your future lives of
A B C
love together.
D
32. Marriage is a life-long journey together, which is not simply a boat you get on together and getting off
A B C D
together when it does not work out.
33. It is important to note that such a happy marriage does not come about by accident, but it had taken
A B C
years of dedicated work to bring this kind of relationship into existence.
D
34. There are dangerous times in a marriage, especially when the wife can come to feel such overburdened
A B C
that she decides to end the relationship.
D
35. Once you can overco me your difficulty, the problems may well beco me a source of strengthen to your
A B C D
marriage and to your faith.

IV.Read the passage carefully and choose the correct answer.


When people plan to marry, they expect to find in their partner not only a lover but a friend also. They find a person
with
whom they can share their opinions, their emotions, thoughts and fears. In marriage we are
looking for a partner who will be able to understand our values, our likes and dislikes.
If a man and a woman are born and raised in the same country, most likely they are familiar with the same songs,
movies, jokes, books and life in general. They basically have the same roots. In the case of a western man and foreign
woman family everything is more complicated and requires much more patience and understanding from both spouses.
On one hand each of the partners has an opportunity to learn a great deal about the other's country, culture, traditions
and life styles which can be very interesting. On the other hand it can be very disappointing if there is the inability to
understand your partner’s excitements and frustrations. For example, you are watching the television and suddenly you
see a famous actor or singer, or other type of an artist whose name you have grown up with. Maybe this artist was an idol
for your parents and the music of this artist was often played in your house when you were a child. Unfortunately you
realize that your wife is unable to understand your feelings because she has no idea who this artist is. Her eyes are
absolutely empty because she has never even heard the song before. You feel rather disappointed! Remember that your
wife has the same situation with you. You do not know her country's songs, her country's famous actors, her books. She
has her own memories and in actuality, for her, everything is much more difficult than it is for you. At least, you live
in your own country where everybody can understand you. She lives in completely strange surroundings, where she has
nobody to share her feelings with, except you.
Do some research and learn about your wife’s country, culture and lifestyles. Talk with her, ask her questions, get to
know what songs she likes, what movies and books are of interest to her. The Internet will give you a great opportunity
to find anything! Tell her about your country’s culture, let her listen to the music that you like, rent a movie for her that left
you with great impression. Let her understand you better through the things that you like. Patience and time will help
you to fight cultural differences.
36.A spouse should .
a. let the partner do everything alone b. be not only a lover but also a friend
c. not share the feelings with the partner d. not interfere with what the partner’s likes and dislikes
37.According to the passage .
a. Spouses who have the same nationality need more patience and undrestanding in their marriage than those who
are from different cultures.
b. Spouses who are from different cultures need more patience and understanding in their marriage than
those who have the same roots.
c. Spouses who have the same roots do not share anything together.
d. Spouses who are from different cultures can never share anything together.
38.If there is the inability to understand a spouse’s excitements and frustrations in the marriage, he or she
may feel .
c. faithful b. hopeless c. disappointed d. happy
39.The passage is .
c. critical b. convincing c. advisory d. apologetic
40.To overcome cultural differences in marriage a person needs .
a. patience and time b. time and money c. movies and music d. books and the Internet
V.Fill in each numbered blank with one suitable word or
phrase.
Most Americans eat three meals (41) the day: breakfast, lunch, and dinner. Breakfast begins between 7:00 and
8:00 a.m., lunch between 11:00 a.m. and noon, and dinner between 6:00 and 8:00 pm. On Sundays "brunch” is a
(42) of breakfast and lunch, typically beginning at 11:00 a.m. Students
often enjoy a "study break” or evening snack around 10:00 or 11:00 pm. Breakfast and lunch tend to be light meals,
with only one (43)_ . Dinner is the main meal.
' (44) breakfast Americans will eat cereal with milk which are often mixed (45) in a bowl, a
glass of orange juice, and toasted bread or muffin with jam, butter, or margarine. Another common breakfast meal is
scrambled eggs or (46) omelet with potatoes and breakfast meat (bacon or sausage). People who are
on (47) eat just a cup of yogurt. Lunch and dinner are more (48) _.
When eating at a formal dinner, you may be overwhelmed by the number of ubtensils. How do you _the
(49)
difference between a salad fork, a butter fork, and a dessert fork? Most Americans do not know the answer (50) .
But knowing which fork or spoon to use first is simple: use the outermost utensils first and the utensils closest to the
plate last.
41. a. in b. for c. on d. during
42. a. addition b. connection c. combination d. attachment
43. a. course b. food c. menu d. goods
44. a. For b. In c. At d. With
45. a. each other b. together c. one another d. others
46. a. a b. an c. the d. no article
47. a. holiday b. engagement c. diet d. duty
48. a. vary b. variety c. varied d. variously
49. a. say b. talk c. speak d. tell
50. a. too b. either c. so d. neither
UNIT 3: SC HOOL EDU CATIO N SYSTEM
TEST
I.Choose the word which is stressed differently from the rest.
1. a. general b. applicant c. usually d. October
2. a. parallel b. dependent c. educate d. primary
3. a. physical b. achievement c. government d. national
4. a. eleven b. history c. nursery d. different
5. a. consider b. similar c. actually d. carefully
II.Choose a, b, c, or d that best completes each unfinished sentence, substitutes the underlined part, or has a close
meaning to the original one.
6. Tommy left high school the age _seventeen.
a. at / of b. in / for c. on / with d. of / in
7. The academic year in Vietnam is over the end May.
a. from / in b. for / on c. on / in d. at / of
8. In most countries, it is compulsory for children to receive primary
education. a. a b. an c. the d. Ø
9. Over _past few decades, schools in the USA have been testing various arrangements.
a. the / Ø b. Ø / Ø c. a / the d. Ø / the
10. As an _, Mr. Pike is very worried about the increasing of juvenile
delinquency. a. educate b. education c. educator
d. educative
11. In England, primary education is provided by state schools run by the government and by fee-paying
schools.
a. independent b. independently c. depended d. independence
12. The United Nati ons Secretary-General has often spoken of the need for individual and human rights in his
speeches.
a. free b. freedom c. freely d. freeing
13. A/an is an official document stating that you have passed an examination, completed a course,
or achieved some necessary qualifications.
a. certificate b. requirement c. education d. test
14. Peter is trying his best to study in hope that he will fame and fortune in the near future.
a. lose b. run c. move d. achieve
15. is the study of the events of the past.
a. Geography b. History c. Arts d. Literature
16. She was the first in her family to enjoy the privilege of a university .
a. schedule b. education c. science d. technology
17. English is an important that is required in several national
examinations. a. language b. test c. evaluation d.
subject
18. is the study of the Earth's physical features and the people, plants, and animals that live in
different regions of the world.
a. Science b. Geography c. History d. Technology
19. Bicycles in the driveway.
a. must not leave b. must not be leaving c. must not be left d. must not have left
20. Beethoven's Fifth Symphony next weekend.
a. is going to be performed b. has been performed
c. will be performing d. will have performed
21. Reagan an actor years ago.
a. is said to be b. was said being c. was said have been d. is said to have been
22. I hate _personal questions by newly-acquainted friends.
a. to be asking b. to be asked c. being asking d. of asking
23. It that learning a foreign language a lot of time.
a. says / is taken b. is saying / has been taken c. is said / takes d. was said I was taken
24. All bottles before transportation.
a. frozen b. were froze c. were frozen d. are froze
25. The trees .
a. were grown by John yesterday in the backyard
b. were grown in the backyard by John yesterday
c. were grown in the backyard yesterday by John
d. in the backyard were grown yesterday by John
26. yet?
a. Have the letters been typed b. Have been the letters typed
c. Have the letters typed d. Had the letters typed
27. English has become a second language in countries like India, Nigeria or Singapore where _ for
administration, broadcasting and education.
a. is used b. it is used c. used d. being used
28. The telephone by Alexander Graham Bell.
a. is invented b. is inventing c. invented d. was invented
29. Lots of houses _ by the earthquake.
a. are destroying b. destroyed c. were destroying d. were destroyed
30. In the US the first stage of compulsory education as elementary education.
a. to be generally known b. is generally known c. generally known d. is generally knowing
III, Error Identification.
31. The education children are received during their primary years is crucial for both their personal
A B C
development and their country as a whole.
D
32. The maior goals of primary education is to achieve basic literacy numeracy and numeracy among all
A B C D
students.
33. It is primary education that establishes foundations in science geography, history, as well other social
A B C
sciences for young students.
D
34. Most parents prefer an education svstem which offers the children widest study options in the world.
A B C D
35. The purpose of secondary education is to give common knowledge and to prepare for either higher
A B C
education and vocational education.
D
IV. Read the passage carefully and choose the correct
answer.
The American education system requires that students complete 12 years of primary and secondary education prior to
attending university or college. This may be accomplished either at public or government-operated schools, or at
private schools. These 12 gears of schooling or their equivalent may also be completed outside the USA, thus giving
foreign students the opportunity to pursue the benefits of the American education system and obtain a quality American
education. Perhaps one of the most impressive facts is that a large number
of presidents, prime ministers and leaders from other countries have experienced the American education system and
graduated from a university or school in the USA. In many fields and industries, the American education system offers
the most cutting-edge, sought-after programs at the world's best schools. That is why graduating from an accredited
American school and being exposed to the rigors of the American education system is an investment in your future.
Whether you want to study at a top USA university, a top USA college, a vocational or high school, a thorough
understanding of how the American education system works is essential. Without a clear grasp of the American
education system, an international student will find it difficult to make the right academic choices. It
is no surprise that the American education system and the American school system host more international students than
any other country in the world!
36. The expression government-operated could best be replaced by .
a. independent b. state c. vocational d. boarding
37. According to the text, students in the USA .
a. are made to take primary and secondary education in the country
b. are not necessarily take primary and secondary education in the country
c. spend less than 12 years for primary and secondary
education d. needn't take primary and secondary education
38. The writer the US education.
a. appreciates b. underestimates c. overstates d. dislikes
39. Which is true?
a. The US education is not good enough for foreign
students. b. Foreign students are not offered opportunities in
the US.
c. There are not many foreign students in the US.
d. Many leaders all over the world have studied in the US.
40. What is the writer's advice?
a. International students should not invest their future education in the
US.
b. International students should not study at a top USA university, a top USA college, a vocational or high
school. c. Without a clear grasp of the American education system, an international student can make the right
academic choices
d. International students should have a thorough understanding of how the American education system
works before going there to study.
V. Fill in each numbered blank with one suitable word or
phrase.
Children in (41)_ Netherlands must be at least four years old to (42) _ primary education. Almost all
4-year-olds (99.3%) in the country indeed attend primary school, (43) this is not compulsory until children reach the
age (44) _ 5. Primary school is free of charge. In most schools, children are grouped by (45) in mixed
ability classes, with one teacher for all subjects. Primary school (46) of 8 groups, thus schooling (47) for
8 years. During the first two years, which (48) kindergarten, children receive an average of 22 hours of (49)
, during the last 6 years children receive an average of 25 hours per week. Schools are open 5 days a
week, but children are free on Wednesday afternoon. At the end of primary school, or in
group 8, schools advice on secondary school choice. Most
schools use a national test to support this advice, for instance the 'Citotoets', a test (50) by the Central Institute for
Test development.
41. a. a b. an c. the d. Ø
42. a. afford b. enter c. come d. run
43. a. although b. despite c. in spite d. due to
44. a. of b. on c. in d. for
45. a. old b. elderly c. aging d. age
46. a. includes b. contains c. consists d. composes
47. a. spends b. lasts c. lengthens d. takes
48. a. also called b. is also called c. is called also d. is also calling
49. a. educate b. educative c. educator d. education
50. a. develop b. to develop c. developed d. developing
UNIT 4: HIGHER
EDUCATIO N TEST
I.Choose the word which is stressed differently from the rest.
1. a. university b. application c. technology d. entertainment
2. a. mathematics b. engineering c. scientific d. laboratory
3. a. certificate b. necessary c. economy d. geography
4. a. interviewer b. preparation c. economics d. education
5. a. considerable b. information c. librarian d. technician
II.Choose a, b, c, or d that best completes each unfinished sentence, substitutes the underlined part, or has a close
meaning to the original one.
6. It is a course two years for those who want to work as a marketing agent.
a. of b. in c. for d. with
7. You can meet Mr. Pike, who is _behalf the university to solve the problems of foreign students.
a. on / of b. in / for c. with / at d. for / at
8. In most _developed countries, up to 50% of population enters higher education at some time
in their lives.
a. Ø / the b. the / a c. Ø / Ø d. the / Ø
9. colleges and universities are the main institutions that provide tertiary education.
a. The / Ø b. Ø / the c. The / the d. Ø / Ø
10. He graduated with doctorates of and surgery from Florence, gaining the highest honors that year.
a. medicine b. medical c. medicate d. medication
11. The making of good habits _a determination to keep on training your child.
a. require b. requires c. requirement d. required
12. He was the only that was offered the job.
a. apply b. application c. applicant d. applying
13. A university is an institution of higher education and research, which grants degrees at all levels in a
variety of subjects.
a. secondary b. optional c. academic d. vocational
14. is used to describe the work of a person whose job is to treat sick or injured animals, or to describe
the medical treatment of animals.
a. Chemistry b. Pharmacy c. Medicine d. Veterinary
15. A is an area of knowledge or study, especially one that you study at school, college, or
university. a. degree b. subject c. level d. vacancy
16. Most are at senior level, requiring appropriate qualifications.
a. degrees b. grades c. colleges d. vacancies
17. She reads newspapers every day to look for the vacant_ for which she can apply.
a. institutions b. indications c. positions d. locations
18. He had been expected to cope wel1 with examinations and good results.
a. achieve b. consider c. last d. object
19. You can choose four subjects either in Arts in Sciences.
a. nor b. or c. and d. as
20. Either you or your friend on charge today.
a. are b. is c. was d. were
21. I am flying to the States tonight. I _ you a ring if I can find a phone.
a. will give b. would give c. could give d. have given
22. We'll need more staff we start the new project.
a. unless b. whether c. in case d. or
23. If I_ 10 years younger, I the job.
a. am / will take b. was / have taken c. had been / will have taken d. were / would take
24. I had learnt English when I was at high school.
a. Unless b. Even if c. If d. If only
25. You are not allowed to use the club's facilities you are a member.
a. unless b. if c. provided d. supposed
26. If she the train last night, she here now.
a. took / were b. were taking / is c. had taken I would have been d. had taken I would be
27. if a war happened?
a. What you would do b. What would you do c. What you will do d. What will you do
28. I would send her a fax if'I her number.
a. know b. knew c. had known d. could know
29. it were well paid, I would accept this proposal.
a. Providing b. Unless c. But for d. If only
30. more carefully, he would not have had the accident yesterday.
a. If Peter driven b. If had Peter driven c. Had Peter driven d. unless Peter had driven
III. Error Identification.
31. Higher education is very importance to national econo mies, and it is also a source of trained and
A B
educated personnel for the whole country.
C D
32. Higher education in the United States specifically refers to post-secondary institutions, that offer
A B C
associate degrees, master degrees or Ph.d. degrees or equivalents.
D
33. Higher general education is based on theoretical expertise and might be contrasted with higher
A B C
vocational education, which concentrating on both practice and theory.
D
34. An university is an institution of higher education and research, which grants academic degrees; including
A B C D
Bachelor's degrees, Master's degrees and doctorates in a variety of subjects.
35. Higher vocational education and training that combines teaching of both practical skills and theoretical
A B C D
expertise.
IV.Read the passage carefully and choose the correct
answer.
University Entrance Examination is very important to Vietnamese students. High school graduates have to take it and
get
high results to be admitted to universities. The pressure on the candidates remains very high despite the measures that
have been taken to reduce the heat around these exams, since securing a place in a state university is considered a major
step towards a successful career for young people, especially those from rural areas or disadvantaged families. In the year
2004, it was estimated that nearly 1 million Vietnamese students took the University Entrance Examination, but on
average only 1
out of 5 candidates succeeded. Normally, candidates take 3 exam subjects, and each lasts 180 minutes for the fixed group
of subjects they choose. There are 4 fixed groups of subjects: Group A: Mathematics, Physics, and Chemistry; Group
B: Mathematics, Biology, and Chemistry; Group C: Literature, History, and Geography; Group D: Literature,
Foreign Language, and Mathematics.
In addition to universities, there are community colleges, art and technology institutes, professional secondary
schools, and vocational schools which offer degrees or certificates from a-few-month to 2-year courses.
According to Vietnam's Ministry of Education and Training, there are currently 23 non-public universities, accounting
for
11% of the total number of universities. These non-public universities are currently training 119,464 students, or 11.7%
of the total number of students. The government is planning to increase the number of non-public universities to 30% by
2007.
36. University Entrance Examination in Vietnamese is very .
a. interesting b. stressful c. free d. easy
37. The word those refers to .
a. exam subjects b. young people c. universities d. examinations
38. In 2004, the proportion of the students who got success in University Entrance Examination was about
_percent.
a. 5 b. 10 c. 20 d. 50
39. Which sentence refers to the University Entrance Examination in Vietnam?
a. Students find it easy to get success in the University Entrance
Examination. b. Math is compulsory in the University Entrance Examination.
c. Students are not allowed to choose their exam subjects.
d. There are four fixed groups of exam subjects for students to choose.
40. According to the passage, _
a. the Vietnamese government will close all non-public universities by next
year. b. the Vietnamese government does not appreciate non-public universities
c. the Vietnamese government encourages the establishing of non-public universities.
d. Vietnamese students have no alternative to continue their higher study besides universities.
V. Fill in each numbered blank with one suitable word or
phrase.
The University of Oxford, informally called "Oxford University", or simply "Oxford”, (41) in the city of
Oxford, in England, is (42) _oldest university in the English-speaking world. It is also considered as one of the
world's leading (43) institutions. The university traces its roots back to at least the end of the 11th century,
(44) _the exact date of foundation remains unclear. Academically, Oxford is consistently ranked in the world's
top ten universities. The University is also open (45) overseas
students, primarily from American universities, who may (46) in studying abroad programs during the summer
months. For more than a century, it has served as the home of the Rhodes Scholarship, (47) brings highly
accomplished students from a number of countries to study at Oxford as (48) . The University of Oxford is also a
place where many talented leaders from all over the world used to study. Twenty-five British Prime Ministers attended
Oxford, including Margaret Thatcher and Tony Blair. At (49) _
25 other international leaders have been educated at Oxford, and this number includes King Harald V of Norway and
King Abdullah I1 of Jordan. Bill Clinton is the first AmericanPresident to
attend Oxford. Forty-seven Nobel (50) winners have studied or taught at Oxford.
41. a. put b. placed c. located d. stood
42. a. a b. an c. the d. Ø
43. a. learning b. academic c. graduating d. scholar
44. a. although b. because c. since d. if
45. a. to b. for c. from d. up
46. a. write b. name c. enroll d. require
47. a. that b. where c. whose d. which
48. a. postgraduates b. postgraduated c. postgraduation d. postgraduating
49. a. last b. least c. late d. lately
50. a. present b. gift c. medal d. prize