You are on page 1of 3

PRODUSE PARAFARMACEUTICE

-PASTE DE DINTI -PERIUTE DE DINTI -APE DE GURA PERIUTA DE DINTI- trebuie sa aiba partea activa de dimensiuni cat mai mici si pentru copii si pentru adulti,spre a fi usor manevrata,iar periajul sa fie eficace. Nu se recomanda ca peria de dinti sa aiba amai mult de 3 randuri de par- sa nu fie prea lata.In lipsa celor 3 randuri de par, pot fi utilizte si cele cu 4 randuri de par.Parul ei sa fie taiat drept, pentru nu a rani gingiile, sa fie aspru,dar nu prea dur.Este preferabil ca peria sa fie din par natural, nu prea gros. Este bine ca fiecare persoana sa aiba la dispozitie doua perii,pe care sa le utilizeze alternativ.Aceasta face ca periile sa fie totdeauna uscate si indeparteaza riscul imultirii pe ele a microbilor.Medicii stomatologi recomanda ca schimbarea periei de dinti sa se faca la fiecare 3 luni. Curatarea , perierea dintilor prin frecare cu peria are rolul de a indeparta resturile alimentare dintre dinti si de a stimula circulatia sanguina a gingiilor. Periatul trebuie sa se faca sistematic,cu manevre de sus in jos si de jos in sus,niciodata lateral,de-a lungul danturii !!Procedura laterala nu curata dintii, mai ales spatiul interdentar deoarece peria aluneca peste aceste spatii si se poate chiar sa strice smaltul si sa raneasca gingiile. Miscarile de periere se executa timp de cateva minute,atat pe fata externa cat si pe fata interna a dintilor. PASTELE DE DINTI- obisnuite nu au un rol special in intretinerea dintilor,dar ele fac curatirea mai agreabila si se recomanda a fi utilizate. Unii stomatologi recomanda spalarea cu apa simpla sau sare de bucatarie sau bicarbonat de sodiu, usor parfumat,care ar crea un mediu mai putin propice formarii substantelor acide distrugatoare de smalt. Un rol impotriva cariei dentare il au [astele de dinti cu fluor.Florul ajuta la dezvoltarea dintilor. Sub actiunea lui smaltul dentar devine mai rezistent la actiunea bacteriilor.Exista paste de dinti cu bicarbonat de sodiu. Acesta preferand ca mediu de dezvoltare mediul acid.Este recomandat ca pasta de dinti sa se schimbe periodic pentru a nu se obisnui cu ea flora microbiana bucala. APELE DE GURA- nu ofera vre un avantaj special, in afara de mirosul lor placut si senzatia agreabila,racoritoare,care o lasa in gura. Exista:

-ape de gura ci xilina-care este un anestezic local -ape de gura cu propolis CAZ: Un bolnav canceros cu debut de metastaze osoase dureroase trebuie sa paraseasca spitalul. Speranta de viata este de aproximativ un an. Acest pacient a fost spitalizat pentru inrautatirea starii generale, pentru dureri si denutritie. O nutritie enterala s-a inceput prin intermediul unei sonde nazo-gastrice. El avea incontinenta urinara. A refuzat sa fie ajutat si a incercat sa-si pastreze maxim de autonomie. Isi facea singur toaleta. Avea tendinta sa intre agitata in noapte. El se putea misca relativ usor dar numai ajutat de alta persoana si ramanea in fotoliu cateva ore dimineata si se misca destul de greu fara ajutor. Desi nu se putea deplasa singur el dorea sa faca plimbari scurte ajutat de alta persoana. Pacientul locuieste intr-un apartament spatios, chiar foarte mare .Cele doua wc-uri sunt la distanta mare de camera sa. Resursele financiare ii permit sa-si cumpere un dispozitiv de deplasare rezonabil,cu conditia ca acest dispozitiv sa-i aduca un ajutor semnificativ in raport cu materialul de baza. Un membru din anturajul sau vine in farmacie sa ceara sfatul pentru a alege un material cu care se se intoarca la domiciliu si va roaga sa-i explicati de ce material este nevoie si care sunt conditiile de plata. 1.Identificarea nevoilor 2.Cum ar trebui sa arate camera bolnavului 3.Ce mijloace de deplasare ii recomandati 4.Daca statul in fotoliu ii face bine 5.Daca are si alte nevoi specifice 6.Pentru hranirea enterala ce dispozitive ii recomandat si pentru ce perioada de timp. 1.Identificarea nevoilor -Nevoia de a respira si de avea o buna circulatie Functiile vitale includ: repiratia ,pulsul, tensiunea arteriala si temperatura. Ele sunt frecvent utilizate ca indicatori ai starii de sanatate sau de boala. -Nevoia de a bea si de a manca Alimentatia trebuia sa asigure aportul de vitamine si saruri minerale necesare metabolismului normal. Mod de alimentare a bolnavului:

Artificial- introducerea alimentelor in organismul pacientului prin mijloace artificiale. Alimentarea prin sonda gastrica se realizeaza cu sonda Einhorn sau Faucher. Sondajul sau tubajul gastric reprezinta introducerea unui tub de cauciuc- sonda gastrica Faucher sau Einhorn prin faringe si esofag in stomac. In acest caz scopul este hidratarea si alimentarea bolnavului. Tubajul gastric se efectueaza in conditii de perfecta asepsie. La pacientii care trebuie alimentati mai mult timp pe aceasta cale, sonda se introduce endonazal. Sondele de polietilen se mentin mai mult de 4-6 zile, cele de cauciuc maxim 2-3 zile deoarece produc escare ale mucoaselor.Ratia zilnica se administreaza in 4-6 doze foarte incet. Lichidele se administreaza picatura cu picatura intr-un ritm de 60-100/minut. Se mentine temperatura lichidului in timpul administrarii -Nevoia de a elimina- Pacientul este imobilizat. Pot aparea probleme de constipatie. -Nevoia de a se misca- imobilizarea poate produce complicatii din cauza presiunii exercitate asupra tesuturilor cuprinse intre planurile osoase si suprafata dura a patului. Poate provca tulburari locale de circulatie prin ischemie (roseata, edem,escare, necroze). Incetinirea circulatiei in clinostatism (culcat) favorizeaza formarea trombozelor, producerea pneumoniilor -Nevoia de a se imbraca si dezbraca -Nevoia de a mentine tegumentele curate si integre -Nevoia de a evita pericolele -Nevoia de a comunica -Nevoia de a actiona conform propriilor credinte si valori -Nevoia de recreere Pacientul doreste sa faca plimbari scurte probabil pentru diminuarea anxietatii.