You are on page 1of 9

Criza Economica

Declansarea crizei financiare actuale poate fi fixata oficial in 2007,cand American Home Mortgage a dat faliment din cauza prabusirii pietei imobiliare din SUA,prabusire cauzata in special de scaderea de catre FED a ratelor dobanzilor de la 6,5% la 1% intr-o perioada de doar 3 ani.Practic era o invitatie spre creditare si supraconsum inclusiv pentru persoanele cu riscuri mari de creditare,care in mod normal sau nu aveau nevoie de credite sau ar fi fost respinse de normele mai aspre din trecut privind creditarea. Astfel,valoarea reala a caselor a fost artificial umflata din cauza revanzarilor efectuate pe un fond speculativ,pacalite fiind in special bancile,care preluau ipotecile cu grad mare de risc(subprime).Acesta a fost inceputul sfarsitului constructiilor noi. Si al bancii Lehman Brothers. Criza imobiliara s-a extins rapid si asupra cardurilor de credit,datoriilor creditelor auto si ulterior in industrie. Faptul ca in acelasi an cu actuala criza,s-a inregistrat si cea mai mare frauda de pe piata de capital,produsa de Bernard Madoff, fost presedinte al bursei NASDAQ - a doua piata de capital ca marime din New York, dupa New York Stock Exchange,in varsta de 70 ani, fondatorul si pricipalul actionar al Bernard Madoff Investment Securities,va conduce clar catre o frica a investitorilor de plasare a banilor in aceste instrumente financiare. Aceste fapte ar putea duce spre o reorientare catre investitii masive in domenii mai putin volatile si mai palpabile din punct de vedere a transformarii lor in lichiditati cum ar fi constructii,infrastructura,proiecte de dezvoltare a energiilor alternative, etc. Nici Romania nu a fost ocolita de acest flagel al creditarii haotice. ”Credit doar cu buletinul” v-a deveni o istorie in manualul de functionare a bancilor. Criza

fapt care pe termen lung. si pentru firme.in ipoteza fericita ca se vor putea accesa fonduri europene intr-un interval scurt.a scaderii preturilor si a unei economii slabite poate duce spre deflatie. Si asta pentru ca am avut in acesti ani o crestere bazata pe consum. Ca urmare a micsorarii volumului de creditari si stoparii investitiilor straine. nimic mai actual . Scaderea cu 3% a lucrarilor in ultimele luni ale anului 2008 pot fi puse insa si pe seama conditiilor meteo ( perioada de iarna ). Aceasta stare de lucruri este valabila si pentru guvern.economica pe care Romania a inceput sa o traverseze este cu precadere o criza interna. finantat pe datorie. au economii dezechilibrate.lipsa de lichiditati a dus in ultimele luni ale anului 2008 la intarzieri de plata in special in sectorul constructiilor.a distributiei bunurilor de larg .in lipsa unei cereri . Criza financiara internationala a fost doar declansatorul crizei economice interne.dar nu trebuie aplicat add literam deoarece o lipsa acuta a creditarii duce inevitabil la o scadere pronuntata a puterii de cumparare . de vreme ce se poate volatiliza intr-un singur trimestru. normele de creditare prin separarea creditelor ipotecare de cele de consum si a celor garantate ipotecar de cele negarantate. Vulnerabilitatile numeroase structurale unei reforme amanate. determinata de o cresterea economica nesanatoasa. piata constructiilor a scazut drastic in 2009 datorita inaspririi creditarii. si pentru populatie. De asemenea. cu devenit acum evidente. Cauza principala este consumul excesiv pe datorie. pentru ca a afectat sursele de finantare. Un vechi proverb englezesc spune ca "desperate times call for desperate measures". Noi consumam pe datorie.Singura speranta ar putea veni dinspre proiectele de infrastructura sustinute de noul guvern.astfel incat riscul creditului sa nu mai afecteze buna functionare a bancilor. BNR ar trebui sa relaxeze in acest sens. si acum ne imprumutam mult mai scump sau deloc.

nu este de mirare ca si producatorii de componente auto din România inregistreaza pierderi.5 miliarde de dolari din cauza scaderii pretului otelului. al carei profit a scazut cu . sunt Antibiotice Iasi. Exista. asadar. Numai importurile de vin italienesc in România au scazut cu 30%. comertului si serviciilor care. combinatul din Hunedoara se afla intr-o situatie in care nu a mai fost de la inceputul veacului trecut.numarul societatilor intrate in insolventa comparativ cu anul 2007.consum si sectorului IT.Conform O.R. s-a dublat. Pe de alta parte. sectoare ale industriei. dat fiind ca exporturile românesti catre Uniunea Europeana reprezinta 70% din totalul exporturilor. in prima jumatate a anului 2009. Este lesne de inteles ca exporturile de autoturisme Logan nu pot merge bine atunci când Opel cere sprijin financiar din partea statului german. in afara pietei auto. sub influenta conjuncturii din piata unica europeana. in acest sens. se resimt in mod dur si concret. Si atunci când Dacia inchide portile de doua ori. industria chimica si productia de medicamente (exemple. industria prelucratoare si constructiile. iar cel din Galati demonstreaza cum a reusit Mittal sa piarda 30. este cel al metalurgiei. conform ANEIR. sticlei si ceramicii fine.4%. cererea pentru marfurile românesti de export a scazut in ultimul trimestru din 2008 cu 10-30%. Otelinox isi trimite 95% din oameni in somaj tehnic.N. iar importurile din statele membre UE se ridica pâna la 68. Un alt domeniu atins serios de criza. Pe lista neagra a domeniilor economiei românesti se mai numara prelucrarea lemnului.C . ponderea fiind din randul societatilor ce au ca obiect principal de activitate comertul. Este si firesc sa fie asa.fapt care duce inevitabil la aparitia si cresterea firmelor aflate in insolvabilitate.

. in primul trimestru din 2009. de la care românul nu vrea sa se restrânga. iar producatorul de ingrasaminte chimice Amonil are si el rezultate pozitive. cum ar fi faptul ca Rompetrol Rafinare. constructiile navale. par sa faca fata cu bine crizei mondiale. Arpechim. siderurgie. Este vorba. În afara de aceste sectoare. cu scaderi in multe companii si cu extrem de multe disponibilizari. de pilda. De asemenea. iar cele ale fabricii de produse de panificatie Titan. in crestere cu 63% fata de valoarea consemnata in perioada similara din 2007. cel putin pâna acum. conform Ministerului Muncii.peste 29. directorul general al Albalact – Alba Iulia declara: “Avem planuri si resurse sa crestem. companiile şi consumatorii au tendinţa să taie cheltuielile pentru tehnologii şi produse noi. Bucur Obor are un profit net de 6. in ramuri in care costurile devin tot mai greu de suportat. a inregistrat in perioada ianuarie – septembrie o cifra de afaceri consolidata de 3. chiar si in conditiile in care Bursa metalelor de la Londra a scazut cu 30%). Foarte probabil. Aici gasim. Nu vrem sa ne referim aici la rezultate conjuncturale. de cele care au in centru consumul de bunuri de folosinta imediata. Auchan si-a deschis un nou centru comercial la Suceava. Combinatul Chimic de la Târgu Mures si Oltchim). anul se va incheia cu un bilant dramatic din punct de vedere economic.15 milioane pe primele noua luni ale anului 2008. In perioade de recesiune. cum ar fi constructia de utilaj petrolier. rezultat datorat in special cresterii preturilor la titei. afacerile fabricii de bere Ursus sunt cu 24% mai mari. fapt ce diminuează cererea de produse.peste 27%. prelucrarea titeiului etc. in special. Nici in turism nu se anticipeaza scaderi ale cifrei de afaceri din vânzarile de servicii pe perioada sarbatorilor de iarna. cresteri ale profitului si ale cifrei de afaceri apar in industria aluminiului (Alro – Slatina are un profit de 150 de milioane de dolari. luând in calcul chiar si o eventuala criza economica”). au crescut chiar cu 31%.000 de persoane au fost disponibilizate din sectoarele constructiilor. din Bucuresti. membra a Grupului Rompetrol. Exista insa si sfere ale economiei românesti care.76 miliarde dolari. unitati de procesare a laptelui (Traian Simion. Si in alte domenii lucrurile merg bine.

care mai sunt. saracie extrema revenita in zone in care se considera eliminata. In plus. iar un plan pentru salvarea industriei auto trebuie gandit la nivel european. pentru ca am avut o crestere economica mai redusa. atunci cand la buget nu mai sunt bani si cand s-a consumat pana acum excesiv. presiune sociala din partea unor categorii sociale fara perspective. Solutia pentru iesirea dintr-o criza de supraconsum este mai complexa decat un pachet de ajutoare de stat care risca sa ne arunce inapoi in timp la deficite mari si inflatie cu doua cifre. In cel mai bun caz. bunurile romanesti? Dacia este o marca frantuzeasca. pana la urma.metalurgie. si au fost colectate mai greu din cauza lipsei de lichiditati.probleme sociale: greve. astfel doar se amana varful crizei cu cateva trimestre. Nici solutia de a consuma bunuri romanesti nu este in intregime viabila . pentru ca piata auto are dimensiuni comunitare. prioritati clare in utilizarea banilor publici (cu accent pe infrastructura). atragerea cat mai multor fonduri UE. populatia cea mai saraca trebuie sprijnita in astfel de momente.sursa BNR). trebuie sa ghideze programul anticriza. infractionalitate in crestere. Toate. Este in primul rand o criza interna. Fireste. In 2009 incasarile la buget au fost mai mici. o criza a unui model de dezvoltare. Dar primul impuls nu trebuie sa fie mai multi bani de la buget si mai mult consum. deci nu poate fi tratata la fel. industriei auto. Acestea ne-au condus la urmatoarele consecinte importante pentru anul 2009 . alimentate de problema foarte grava a romanilor care se intorc din strainatate si care in luna octombrie 2009 au trimis in tara aproximativ 450 milioane de euro( pentru comparatie. Solutia pentru iesirea dintr-o criza de supraconsum nu este tot a stimularea consumului.totalul profiturilor repatriate de societati starine a fost de aproximativ 400 milioane euro in aceeasi luna. Eliminarea risipei. trebuie sa intelegem ca nu ne putem permite tot nediferentiata . Criza din Romania nu are aceleasi cauze cu criza din SUA si UE. Efectul reactiilor in lant v-a afecta toata economia romaneasca si invariabil societatea.

cu o tinta precisa.Viitorul guvern si-a asumat responsabilitatea finalizarii a 1.De . pentru ca acestea aduc locuri de munca si au un efect important de antrenare in economie. care nu au grija atacurilor speculative si a impactului unei deprecieri brutale asupra sistemului financiar. Cei mai ieftini bani sunt cei pe care ii ai deja si pe care ii poti economisi. fiscala care sa nu fie neutra si prin implementarea reformelor structurale. Trebuie inceput cu eliminarea risipei prin reducerea cheltuielilor bugetare administrative. Avem o criza de supraconsum. reducerea aparatului birocratic). un astfel de plan ne va creste credibilitatea pe plan extern (si implicit va scadea costul finantarii externe) si mai ales ne va obliga sa facem atat reformele fiscale si bugetare necesare. modernizarea agriculturii. ci pentru a distribui mai echitabil povara fiscala si pentru a permite celor cu acces mai greu la creditare sa depaseasca cu bine perioada de criza. Depasirea deficitului bugetar cu mai mult de 3% din PIB ( regula pe care comisarii europeni au acceptat sa fie incalcata tocmai din cauza crizei). Din economiile astfel facute se poate gandi un plan de investitii in infrastructura. singura solutie de a reduce costurile suplimentare si de a elimina alocarea gresita a banului public. ceea ce e greu in timp de criza. Totodata.nu neaparat pentru a creste veniturile bugetare. cat si reformele structurale pe care le tot amanam (referitoare la cresterea nivelului competitiei. trebuie asumat public un plan pentru adoptarea euro.ceea ce pot face cei ce opereaza in zona euro. flexibilizarea pietei muncii. Desigur.000 km de autostrada.fapt care ar relansa dezvoltarea IMM-urilor si ar absorbi o mare parte din numarul somerilor. Insa investitiile in infrastructura trebuie realizate in cadrul unei programari bugetare multianuale. prin investitii in infrastructura pe baza programarii prin bugetare reforma multianuale. trebuie indreptate si greselile politicii fiscale . Din ea se iese prin eliminarea risipei.ar trebui indreptata spre proiecte in investitii si nu pentru sustinerea activitatilor curente.

Ve-ti castiga mai mult. respectiv 84%). la fel sau mai putin decat castigati in prezent? 30% dintre respondenti considera ca veniturile personale vor scadea in urmatoarele 6 luni. Justiţia şi Guvernul se situează în coada clasamentului încrederii în instituţii. • Considerati ca in urmatoarele 6 luni Dvs. Parlamentul. Pe locul al treilea se clasează premierul Emil Boc. urmaţi de Biserică (91%. înregistrând un procent de 53% faţă de 51%. Cateva dintre rezultatele acestuia au fost: In ce masura considerati ca este afecatat siguranta locului dumneavoastra de munca de catre actuala criza financiar-economica? Rezulta ca aproximativ 1 din 3 respondenti cu loc de munca se declara ingrijorati in ceea ce priveste siguranta propriului loc de munca (37%). Primărie. mass-media. La mare distanta a fost plasata optiunea unui loc de munca secundar sau schimbarea locului de munca. Partidele politice. Traian Băsescu. 43% au declarat ca isi vor reduce cheltuielile. in timp ce doar 15% cred ca exista sanse sa castige in urmatoarele 6 luni mai multi bani decat in prezent. cu 42%. în cazul celui de-al doilea.  Pompierii se clasează în topul încrederii în instituţii. Jandarmerie.  Populaţia consideră că banii alocaţi pentru proiectele din teritoriu din bugetul de stat ar fi trebuit să se îndrepte în mod preponderent spre construirea de spitale (69%). 48% considera ca vor ramane aproximativ la fel de mari.un acord cu FMI ar aduce o disciplina fiscala binevenita precum si o reducere a cheltuielilor bugetare. . urmată de institutele de sondare a opiniei publice.  Primarul Capitalei Sorin Oprescu îl întrece la capitolul încredere pe preşedintele României. Vor scadea veniturile? Intrebati despre solutia adoptata pentru a contracara efectele crizei economice la nivel personal.asemenea. Armata se clasează pe locul 3 cu un procent de 68%. • cu privire la criza economica si increderea romanilor in confrunatrea cu cea din urma. • Ce masuri ca ganditi sa luati daca in gospodaria Dvs. şcoli (23%) şi în ultimul rând spre biserici (6%). Pe perioada 21-24 februarie 2009 s-a realizat un sondaj de opinie pe un esantion de 1131 de persoane. Instituţia Preşedinţiei adună 48% din încrederea respondenţilor.

joi. Potrivit Coface. ca urmare. In Romania. in ultimul trimestru al acestui an ies din criza. . va iesi din criza in trimestrul patru 2010".Romania va iesi din criza la sfarsitul lui 2010. citat de Mediafax. Cristian Ionescu. potrivit estimarilor Coface Romania. directorul general al Coface pentru Romania. "In general. intr-o conferinta de presa. Bulgaria si Slovacia. economia Romaniei se va redresa cand se vor relua proiectele imobiliare si cand investitorii straini vor avea din nou incredere in afacerile locale. agentia estimeaza ca rata somajului va continua sa creasca pentru cel putin inca sase luni dupa incheierea crizei. determinand cresterea datoriilor la banci si o scadere a consumului. De asemenea. a declarat. Daca in SUA a inceput criza in trimestrul patru din 2007. la un an dupa SUA si Europa Occidentala. crizele in istorie au durat cam doi ani. criza a debutat in septembrie-octombrie 2008 si.

ro (Compania de Cercetare Sociologica si Branding – sondajul) .ghiseulbancar.ro (ziarul financiar/opinii) • www.ccsb.financiarul.ro • www.ro • www.ro • www.zf.ro • www.cotidianul.capital.BIBLIOGRAFIE • www.