You are on page 1of 6

TURISMUL IN ZONA PACIFICULUI

Turismul reprezintă ansamblul relaţiilor şi fenomenelor ce rezultă din deplasarea şi sejurul temporar al persoanelor care călătoresc cu scopul bine definit de a se destinde şi recrea.Turismul internaţional reprezintă deplasarea şi călătoria unor persoane în afara graniţelor pt recreere,destindere,cunoaştere.Sa dezvoltat pe seama evoluţiei social-economice generale,a democratizării relaţiilor dintre state,a ridicării nivelului de civilizaţie.Activitatea în acest domeniu a început din perioada interbelică prin înfiinţarea Uniunii Internaţionale a Organizaţiei Oficiale de Turism (UIOOT-1925) cu sediul la Geneva.Ulterior ea a devenit Oraganizaţia Mondială a Turismului (OMT) cu sediul la Madrid. Cele mai ridicate fluxuri internaţionale (80% din sosiri) se realizează în Europa de Vest,America de Nord,noile ţări industrializate ale Asiei. Cererea turistică internaţională se caracterizează prin mari inegalităţi şi printr-o orientare preponderentă către ţările dezvoltate.Ţările în curs de dezvoltare sunt în progres la acest capitol,ele reprezentând o treime. De asemenea se remarcă tendinţa de creştere a sosirilor,dar cu o evoluţie diferită.Astfel,între anii 1975-1997,sosirile au crescut de peste 3 ori în Asia de Est şi zona Pacificului spre deosebire de Asia de Sud ce a înregistrat o creştere de doar 3 procente (0.70% 0.73 %).Ţările europene deţineau în 1997 60.4 % din sosirile turiştilor internaţionali.Pe Glob sosirile au crescut de la 222 mil.(1975) la 455 mil.(1990) şi la 475 mil.(1997). Asia de Est şi Sud-Est Aici sunt noile ţări turistice:Japonia,China-RAS Hong Kong (RAS-Regiunea administrativ specială),Singapore,Thailanda,Malaysia, Rep. Coreea,Prov.Taiwan (China) şi Indonezia.Principalele

Coreea (40 %-procentul de primire) se înregistrează cele mai mari creşteri ale capacităţii hoteliere.Încasările au cunoscut o creştere rapidă spre deosebire de sosiri (8.Peninsula.turismul comercial (către ChinaRAS Hong Kong. Motivatiile turistice pentru tarile Asiei sunt in acelasi timp turismul de afaceri( cel catre tarile industrializate) si turismul de loisir( cel catre siturile balneare).4 %-1997).sosiri în 1997. la care se adauga turismul comercial al dezvoltarii cu prioritate catre Hong Kong si Singapore.Rep.Ţările din zona Pacificului înregistrează 4.9 % din fluxurile turistice internaţionale.Malaysia. Cu toate acestea. Singapore).Melanezia şi Micronezia şi 6 % în Australia şi Noua Zeelandă. susceptibile sa-l faca si mai important intr-un viitor apropiat.Thailanda. Frecventa turistica in zona tarilor din Asia de Est si .3 %-1980 – 15.turismul de loisir (către staţiunile balneare). În Singapore. Turismul intra-regional deţine 75.3 % din total-1997) urmată de Singapore (8. Principalele destinaţii sunt China şi Hong Kong.În perioada 1980-1997 nr sosirilor a crescut de 3 ori. La cererea turistică primează Japonia.Indonezia.adică 12 % din total.Coreea.Shanrila.Taiwan au un procent de 38 % la primire.China-Hong Kong şi Prov.motivaţii turistice sunt:turismul de afaceri (către ţările industrializate).9 %).Taiwan care însumează 61 mil.Rep.De asemenea aici s-au format lanţuri hoteliere precum hotelurile Mandarin. Aceasta diversificare a motivatiilor pentru sejururi turistice contribuie la o mai mica vulnerabilitate a fluxurilor turistice din zona. noul pol asiatic al turismului international reprezinta un numar de particularitati. Prima ţară emiţătoare din zonă este Japonia (15.3 % în Polinezia.

ceea ce a asigurat imbunatatirea raportului calitatepret si atragerea clientelei turistice din partea superioara a gamei.73 %. Japonia era prima tara emitoare de turisti din regiune. cu 15. trecand de la 20. fata de totalul .34 % din sosirile totale.3 milioane.28 % la 12. Ponderea sosirilor de turisti din tarile Asiei de Sud-Est si ale Pacificului. uramat de Singapore cu 8. Acesta evolutie este rezultatul cresterii calitatii prestatiilor turistice in noile tari ale Asiei.91 % si de SUA cu 6. Incasarile din turism au cunoscut in ultimii 10 ani o crestere mai rapida decat sosirile de turisti internationali.Pacific este bazata pe utilizarea infrastructurilor de primire si cazare de inalta calitate si tehnicitate. in conditiile in care anumite tari emitatoare din regiune inregistreaza un numar total tot mai limitat la plecarilor in strainatate. In sfarsit. Japonia. incasarile din turism ale tarilor din aceasta zona. Republica Coreea si provincia Taiwan constituie un potential considerabil de cerere turistica. fata de totalul mondial a crescut in aceeasi perioada de la 7. La finele anului 1991. Numarul de sosiri de turisti internationali s-a marit de aproape 3 ori in perioada 1980-1992.9 % din fluxurile turistice internationale in zona Asiei de Est si a Pacificului. Intre 1980-1992.9 milioane la 61. Cu peste 61 milioane de sosiri de turisti internationali in anul 1992. aceasta si ca urmare a duratei tot mai mai scurte a perioadelor de vacanta. tarile Asiei de Est si ale Pacificului reprezinta peste 12 % din totalul mondial.62 %. Se poate observa ca turismul intra-regional detine o pondere de 75.

aproape si-a dublat ponderea( de la 8. .4 miliarde $ SUA la 45. Hong Kong si Taiwan-ul reprezinta 38% din totalul sosirilor in aceasta regiune. La aceasta se aduga un raport foarte bun calitate-pret. dispun de capacitati suficiente pentru a finanta propria lor dezvoltare turistica( lanturi hoteliere leader mondial prin calitatea produselor lor cu hotelurile Mandarin. Tarile din Pacific ocupa un loc destul de scazut. Ea este rezultatul pozitiei unui numar mare de tari din aceasta regiune in segmentul de varf al turismului international. Melanezia si Micronezia si 6 % in Australia si Noua Zeelanda. exportatoare de produse manufacturate catre piata mondiala. Shangrila sau Peninsula). care plaseaza aceste tari in pozitie de lider in competitia internationala.30 % la 15. Aceste tari care sunt clasate si ca noi tari industrializate. Malayesia si Rep. Asia de Est si SudEst au ponderea cea mai mare. Noile tari turistice.40 %). Pentru principalele tari primitoare. China. Singapore. In privinta destinatiilor turistice. Thailanda. Cu toate acestea. Coreea reprezinta 40 %. cu 4. valoarea lor a crescut de la 8.6 miliarde $ SUA. noile tari turistice din Asia de SudEst contribuie intr-o masura mai mare la succesul turismului in aceasta regiune. Succesul dezvoltarii turistice al acestor tari se bazeaza pe competitivitatea produselor lor.mondial. asociata cu un raport calitate-pret corect stabilit si acoperit prin servicii corespunzatoare pretului pretins si platit.3 % din sosiri in Polinezia. Indonezia.

al sectorului turistic va ajuta aceasta regiune in conditiile instabilitatii pietelor financiare si a unui avans lent al economiei Statelor Unite. Turismul va genera venituri de 4. § mentinerea unor preturi relativ inalte la calatoriile companiilor aeriene regulate din Japonia.51 la suta.900 miliarde de euro) pentru regiunea Asia Pacific. in pofida pericolului ca economia SUA sa intre in recesiune. Jet Tours. elaborat de Asociatia de Turism Asia Pacific (PATA). cei mai mari tour operatori sunt in Japonia. in continuare. pana in 2010. transmite AP.600 miliarde de dolari (2. Sosirile de turisti in regiune vor creste. peste estimarile anterioare care indicau o majorare cu 6 procente a ratei de crestere in perioada . potrivit estimarilor. Documentul. arata ca avansul semnificativ. Inclinatia japonezilor de a calatori peste hotare in grupuri si prin incusiv tour se datoreaza unei multitudini de factori: § limitarea zborurilor charter in interes turistic. Japan Travel Bureaux. potrivit unui studiu publicat miercuri. Nippon Travel Agency si Kinki Nippon Tourist Ltd. cu o medie anuala de 7. § bariera lingvistica intampinata de japonezii care calatoresc in strainatate etc. scrie AP. Principalii tour operatori japonezi sunt: Japan Creative Tours.In cadrul tarilor din Asia. Asocierea tour operatorilor japonezi cu lanturile hoteliere si liniile aeriene este mai limitata ca in Europa.

De altfel. Asia se va situa pe primul loc in lume in conditiile in care isi va adjudeca 75 la suta din sosirile internationale la nivel mondial la sfarsitul decadei. in crestere de la 64 la suta.2007 – 2009. precizeaza AP. in prezent. BISCA ADELINA GRUPA 516 .