Aktivitetsfestival 2010

side 6-7

Portræt af D U

I Mu side 10-11 nkebo

Magikertræf

r til kultu ar ret -13 Børn h
side 12

side 5

LEG og VIRKE
Medlemsblad for DUI-LEG og VIRKE

NR. 4 - 2010

Flere medlemmer og mere opbakning
Af Morten Lyager, forbundsformand

På forbundskontoret er store dele af 2010 gået med, at DUI-LEG og VIRKE når 2.500 betalende medlemmer under 30 år. Mange afdelinger har deltaget og vores konsulenter har været ude at vise DUI-flaget mange steder. Så det er med ekstra stor spænding, at vi i år gennemfører medlemsindberetningen. Lykkes det at nå de 2.500 medlemmer, kan vi for alvor glæde os i DUI. Ikke alene vil det betyde en stor medlemsfremgang, det vil også betyde billigere kontingent for vores afdelinger næste år og nye muligheder for forbundet. Vi har pt. lidt over 2.800 ikke-betalende og betalende medlemmer under 30 registreret i vores medlemssystem, men da ikke alle afdelinger er lige gode til at få opkrævet det altafgørende kontingent og opdatere deres medlemslister, kan vi ikke regne med tallet før alle medlemmer er blevet tjekket.

Under alle omstændigheder må vi sige, at vores konsulenter, intromedlemskabet og SWOT-kurserne har været med til at skubbe DUI i den rigtige retning. I afdelinger som Højstrup, Ramsø og Lersø, har vi oplevet en stigning i aktivitetsniveauet.

vores børnetræf, Harry Potter weekenden, hvor næsten 100 børn deltog. For få år siden kunne vi knap nok samle børn til at gennemføre et træf. Det er en fantastisk udvikling og rigtig godt gået af Landsbørneudvalget. Hvis man lytter lidt på vandrørene i hovedbestyrelsen, vil den kommende tid med garanti også komme til at byde på en masse spændende ting. I foråret blev der dannet nye arbejdsgrupper i hovedbestyrelsen, og de er for tiden i gang med at finde på en masse nye tiltag og spændende aktiviteter. Nogle af de rygter, man hører er, at vi formentlig snart får vores eget børnemotionsløb, en afdelingspris og en fælles PR-uge. I ønskes allesammen en rigtig glædelig jul.

Arrangementer, der tidligere kun har handlet om synlighed, er begyndt at give både 10 og 20 nye medlemmer på en enkelt dag.
Arrangementer, der tidligere kun har handlet om synlighed, er begyndt at give både 10 og 20 nye medlemmer på en enkelt dag. Så hvis vi også kan få de sidste afdelinger med, er der gode muligheder for, at vi kan fordoble vores medlemstal i denne landsmødeperiode. Samtidig har vi i år oplevet en god og meget positiv udvikling af vores landsdækkende aktiviteter. Senest

LEG og VIRKE udgives af Landsforbundet DUI-LEG og VIRKE Mågevej 22, 2650 Hvidovre Telefon 36 17 72 00 E-mail: dui@dui.dk - Hjemmeside: www.dui.dk Redaktion: Camilla Emig (ansvarshavende redaktør) Jakob Horn Jensen Joachim Lærke Lyager Kristoffer Okholm-Naut Rasmus Horn Langhoff Tryk: Oplag: Hgraphic Telefon: 86 22 66 06 3500

Deadline for stof til medlemsbladet LEG og VIRKE: Stof til næste blad skal være redaktionen i hænde senest den 31. januar 2011. Artikler til bladet må fylde max. 400 ord. Små notitser og billedforklaringer 20-40 ord. Dette nummer af LEG og VIRKE er afleveret til postomdeling den 6. december.

Forbundskontoret har åbent: Mandag kl. 9.00 - 16.00 Tirsdag kl. 9.00 - 16.00 Onsdag kl. 9.00 - 17.00 Torsdag kl. 9.00 - 16.00 Fredag kl. 9.00 - 12.00

Kristoffer Okholm-Naut
Forbundssekretær

Jette Gjerulff
Kontorassistent

Organisationskonsulent

Ann Urbrand

Allan Sten Svendsen
Regnskabskonsulent

Rasmus Horn Langhoff
Organisationskonsulent

Joachim Lærke Lyager
Webmaster og grafiker

Jakob Horn Jensen
Informationskonsulent

Karen Marie Kruse
Studentermedhjælper

Side 2 - LEG og VIRKE nr. 4 - december 2010

Reflekserne
blev testet
Alle børn har ret til leg, og leg er nødvendigt for børns udvikling. Sådan lød grundsætningen bag årets efterårskampagne, og den blev illustreret med en leg, som på en gang testede og trænede deltagernes reflekser. En pinocchiokugle blev trillet igennem et lille rør, og deltageren skulle forsøge at fange kuglen, når den kom ud af røret. Kampagnen blev sat i gang på årets Aktivitetsfestival, hvor AaBs målmand Karim Zaza viste sine veludviklede reflekser og greb 13 kugler i træk. Siden nåede kampagnen blandt andet til Christiansborg på Kulturnatten, ligesom den var til stede ved 3Fs kongres i Aalborg.

Ny kampagneform
Årets efterårskampagne bliver den sidste af sin slags. Hovedbestyrelsen har besluttet, at formen med et fast kampagnekoncept, som tilbydes alle afdelinger, fra næste år erstattes af individuelle kampagner, som skræddersyes til den enkelte afdeling. Kontakt Forbundskontoret, hvis din afdeling gerne vil lave en kampagne, eller hvis du ønsker at høre mere.

LEG og VIRKE nr. 4 - december 2010 - Side

3

LANDET RUNDT
Stor opbakning til de internationale afdelinger Medlemmerne strømmer til de internationale afdelinger. I forbindelse med 3Fs kongres og Socialdemokraternes kongres, som begge blev holdt i Aalborg og DSUs landsmøde, meldte i alt 160 nye medlemmer sig ind i de to afdelinger. Det skete i forbindelse med kampagner, arrangeret af Forbundskontoret.

Høj cigarføring og smarte drinks
Der var lagt op til overdådig luksus for de unge, som var taget med på efterårets ungdomstræf. Luksuslivet var nemlig temaet for en weekend, som blandt andet bød på fornem middag, tilberedt af en rigtig kokkeelev, bartenderkursus, hvor de unge lærte at mikse forskellige drinks og en pokerturnering, hvor man kunne føre sig frem i bedste James Bond-stil. De fleste af deltagerne havde valgt at tage konsekvensen af temaet og mødte frem i jakkesæt for herrernes vedkommende og flotte kjoler for damernes.

uge 45 træf

Stor pengegave til fonden I forbindelse med at fagforbundet TIB nedlagde sig selv og blev en del af 3F, donerede de i alt 195.000 til “Børn hjælper Børn”-fonden. Fondens formand Helle Christensen var til stede ved TIBs kongres, hvor hun takkede for den flotte gave, som vil komme børn i den tredje verden til gode. 14-årig tog prisen I forbindelse med Forbundskontorets kampagne på 3Fs kongres og Socialdemokratiets kongres udlovede DUI en Nintendo Wii til den, der kunne gætte hvor mange børn i den tredje verden medlemmerne i DUIs internationale afdelinger har hjulpet ud af børnearbejde og ind i skolerne det seneste år, alene med deres kontingentbetaling. Der var to, der gættede på det rigtige svar, 89 og af de to blev den unge DUIer og DSUer Kristoffer Havskov udtrukket. Indsamling gav 5.000 kr. I forbindelse med Socialdemokraternes kongres i Aalborg, var nogle børn fra Aalborg afdeling mødt frem for at samle ind til Børn hjælper børn-fonden. De endte med at få 5.172 kroner i raslebøsserne, et rigtig flot resultat.
Side 4 - LEG og VIRKE nr.
4 - december 2010

Foto: Robin Fly Olesen

De nye Landsdækkende Børne- og UngdomsUdvalg
LBU-Formand Johanne Mortensen LBUere fra Region Nord Sascha Jensen Nanna Valentin Olsen Christopher Basse LBUere fra Region Syd Anne Louise Jørgensen Mia Junge Jul Signe Nissen LBUere fra Region Øst Sune Halkjær Lukas Fly Olesen Rebekka Bredahl LUU-Formand Niklas Halkjær LUUere fra Region Nord Erik Thesbjerg Iben Kvist Cecilie Holk Rasmussen LUUere fra Region Syd Morten Mortensen Kimmie Jul Julie Jørgensen LUUere fra Region Øst Robin Fly Olesen Christian Larsen Mathias Larsen

Magikertræf
Til årets sidste børnetræf var vi hele 86 børn, hvilket er en ny rekord på et børnetræf. Hele weekenden har handlet om Harry Potter, magi og gys.
Af børnereportere Johanne, Sune, Cecilie, Mia og Ida Det startede fredag aften, da fordelingshatten opdelte os i kollegierne: Gryffindore, Ravenclaw, Hufflepuff og Slytherin. Lørdag var der magikerskole, hvor der blandt andet blev lavet sår, Harry Potterar, tryllestave, kapper, bestikposer og briller. Endelig kom halloweenmiddagen med blå, grønne, sorte og lyserøde boller, med orme (pomfritter) som tilbehør. Til dessert fik vi hjernemasse med hoppende frøer (is med popsukker).

uge 46 træf

Bagefter var der det fedeste halloweendisco, som dog blev Senere var der også eliksirtimer, ild- afbrudt da Lord Voldepustning og Harry Potter-quiz og mort brød ind. Voldemort om eftermiddagen var der lækre fangede Harry Potter, som edderkoppemuffins. Her blev der også var med til festen. Festens også holdt en troldmandsdyst imel- deltagere fandt Harrys tryllestav, lem kollegierne, og senere kom den vise sten og en eliksir, så Harry Ole Potter og underholdte med sit kunne kæmpe mod Voldemort og trylleshow. Voldemort døde. En meget smuk forestilling. Lørdagen sluttede med et flot ildshow udenfor. Søndag var der oprydning og 100 procent råhygge med filmen ”Magi på Waverly place”. Efter frokosten måtte vi sige farvel til alle vores gamle og nye venner, men selvfølgelig på gensyn i uge 10, hvor der bliver holdt rumtræf.

Børne- og ungdomstræf i 2011
DUIs børnetræf og ungdomstræf er netop overstået, men udvalgene er godt i gang med planlægningen af træffene i 2011. Næste ungdomstræf hedder ’Dig, mig og vi to’ og foregår i weekenden den 4.-6. marts 2011 (uge 9). Træffet vil handle om unges selvværd. Næste børnetræf handler om rummet, hvor deltagerne tager på en rumrejse til planeten DUI’nia. Det foregår i weekenden den 11.-13. marts 2011 (uge 10).

LEG og VIRKE nr. 4 - december 2010 - Side

5

blandt
Af Jakob Horn Jensen Informationskonsulent

Zaza
Den første weekend i oktober slog den store Filstedvejens Skole i Aalborg dørene op for to dage præget af sjove oplevelser, masser af aktiviteter og venskaber på tværs af afdelinger og landsdele. Den årlige aktivitetsfestival blev i år afholdt i Nordjyllands hovedstad Aalborg, og den bød ud over de traditionelle aktiviteter på et stort børnediskotek, valg til LandsBørneUdvalget og LandsUngdomsUdvalget. Det blev også til et besøg af fodboldmålmanden Karim Zaza, som til dagligt spiller for Aalborgklubben AaB, og som ved denne lejlighed brugte sine gode reflekser til at sætte gang i årets efterårskampagne, “Tjek dine reflekser”.

a og zumba
Aktivitetsfestival 2010
Årets Aktivitetsfestival blev holdt i Aalborg og bød blandt andet på zumba og besøg fra AaBs målmand Karim Zaza.
Om søndagen var den regionsdyst, som plejer at være et fast indslag under Aktivitetsfestivalen, blevet afløst af aktiviteter, som Aalborg afdeling havde arrangeret. Man kunne enten deltage på et førstehjælpskursus, træne Zumba, besøge Aalborgs genbrugsbutik eller deltage i lege sammen med Odder afdeling. De fleste børn trodsede vejret, og meldte sig til det sidste. Herfra skal der lyde en tak til de mange frivillige fra Aalborg afdeling, som lå vandret i luften for at sikre et brag af en Aktivitetsfestival, og de mange deltagere, som var med til at gøre weekenden til en god oplevelse for alle. Vi ses i Hvidovre næste år.

t årets aktiviteter

LEG og VIRKE nr. 4 - december 2010 - Side

7

Side 8 - LEG og VIRKE nr.

4 - december 2010

Stenalderhjerner og integration
På forbundskontoret kan man møde DUIs integrationsmedarbejder Karen Marie. Hun er ansat til at lave integration i vores forening. Men hvad er integration egentlig? Og hvorfor er det vigtigt, at vi arbejder med integration i DUI? Redaktionen på LEG og VIRKE har bedt Karen Marie komme med sit bud.
Af Karen Marie Kruse Integrationsmedarbejder

For mig handler integration om at turde bekæmpe sine fordomme og rumme sin usikkerhed. Da jeg blev ansat i DUI brugte jeg lang tid på at tænke over, hvad der gør, at integrationen er svær.

usikker. Men i den situation er der ikke andet at gøre end at samle sit mod og rumme sin usikkerhed. Det nytter ikke noget at tænke ”ej hvor pinligt, jeg kan ikke udtale hendes navn” eller ”hvad nu hvis jeg kommer til at fornærme ham”. Man er I DR 2s programrække Dannelses- bare nødt til at smile og bede om rejse med Peter Lund Madsen, også folks navn en ekstra gang. Og hvis kendt som ”Hjerne Madsen”, bliver man kommer til at fornærme noproblemet forklaret rigtig godt. gen, ja så må man jo undskylde. Hjerneforskeren forklarer i korte træk, at alle mennesker har den Det samme gælder ude i afdelingsamme hjerne, uanset hvilken hud- erne. For et stykke tid siden fortalte farve og kulturarv vi har. Problemet en af DUIs dejlige medarbejdere med hjernen er, at den ikke har ud- mig om to ”måske muslimske” piviklet sig i over 10.000 år. ger. De var kommet ned i afdelingen en dag da afdelingen skulle i svømDet betyder, at vi alle sammen mehallen. Straks begynder en irrarender rundt med stenalderhjerner. tionel usikkerhed. Må pigerne godt Stenalderhjerner, der er program- tage med i svømmehallen? Bliver meret til at være på vagt over for de vrede, hvis jeg spørger om de er andre stammer, end vores egen som muslimer? Og står der mon noget i en del af en forældet forsvars- og koranen om piger og svømmehaller? overlevelses-mekanisme. Men det er ikke vores gammeldags hjerner, Den slags usikkerhed kender vi men vores sunde fornuft, der skal alle sammen. Det eneste jeg kan være styrende i integrationen. Det sige er, at man bestemt ikke beer ok, at vi bliver usikre, men det er høver at være integrationsmikke en undskyldning for at vende edarbejder, for at snakke med problemer og udfordringer ryggen. mennesker, der prikker til ens forDerfor skal vi arbejde med integra- domme og usikkerhed. Hvis man tion i DUI. ikke spørger, bliver man aldrig Pak usikkerheden væk Min første arbejdsdag i DUI var på JUBI-lejren. Jeg kendte ikke nogen mennesker, heller ikke mine kollegaer. Samtidig skulle jeg sige hej til en hel flok nye DUIere fra Trige, der alle sammen var tamiler og så anderledes ud. Jeg var helt vildt

klogere, og man lærer ikke folk at kende. Integration handler om nysgerrighed Integration i DUI og i almindelighed handler altså for mig om at møde andre mennesker med nysgerrighed, åbenhed og masser af mod på at overvinde ens egen usikkerhed. Jeg lover på ingen måde, at der ikke vil opstå problemer i gruppen. Men problemer kan anskues som udfordringer, og det er en stor del af foreningslivet, uanset hvor mangfoldig en afdeling, man har skabt. Vi skal være et mangfoldigt DUI, der favner bredt. Hvis prisen er, at vi til tider bliver usikre og engang imellem må sige undskyld eller indgå kompromisser, er det en pris, jeg mener, vi alle har råd til at betale.

Integrationsprojektet
Frem til foråret 2012 er Karen Marie ansat til at hjælpe integrationen i DUI videre. Lige nu assisterer hun afdelingerne i Trige og Slagelse i at lave fritidsgrupper for etnisk danske og ikke etnisk danske kvinder, så de har et sted at møde hinanden. Integrationsarbejdet i DUI-LEG og VIRKE støttes af Integrationsministeriet.

LEG og VIRKE nr. 4 - december 2010 - Side

9

LANDET RUNDT
Flot pris til Ølstykke afdeling DUI-LEG og VIRKE Ølstykke har modtaget Nordeas skulderklappris på 5.000 kroner. Prisen gives hvert år til nogen, der har gjort en ekstra indsats i deres lokalmiljø. Det er Ølstykkes borgmester; Willy Eliasen, der har indstillet DUI-afdelingen til prisen.

Munkebo
Portræt af DUI-LEG og VIRKE i

- Gang i den, alle ugens dage
For 37 år siden blev der startet en afdeling af DUI op i den lille fynske by Munkebo. Det skulle vise sig at blive en af de vigtigste begivenheder for området, siden Lindøværftet rykkede til byen 14 år tidligere. Afdelingens aktivitetsniveau taler for sig selv, og det samme gør foreningens mange børn og frivillige medarbejdere.
Af Rasmus Horn Langhoff Organisationskonsulent

90 års fødselsdag i Næstved Den 30. oktober i år kunne DUI Næstved fejre sin 90 års fødselsdag. Det blev markeret med en hyggelig dag med sange, akkompagneret af guitarmusik, lege og masser af socialt samvær, ligesom historieinteresserede kunne nyde Hans Hansens beretning om DUI gennem tiderne. Ny genbrugsbutik i Slagelse DUI Slagelse har fået en genbrugsbutik, som har adresse i flotte lokaler på Sdr. Stationsvej 40 i Slagelse. Overskuddet fra DUI Slagelses genbrugsbutik går til udsatte børn og unge.

Nye DUI-ledere uddannet DUI har siden juni gennemført et lederkursus for frivillige medarbejdere i organisationen. En flok DUIere har brugt fire weekender på uddannelsen, inden de i forbindelse med det sidste modul i november kunne modtage eksamensbeviser på gennemført kursus.
Side 10 - LEG og VIRKE nr. 4 - december 2010

området. Når aktiviteterne er der, så kommer børnene også. Mange aktiviteter kræver mange frivilInterview med afdelingsformand lige medarbejdere, og det har vi Manfred Erfurth: heldigvis. Mange af vores frivillige medarbejdere har selv haft børn i Hvad kendetegner DUI Munkebo og er kommet ind i aktiviteterne i DUI Munkebo? DUI ad den vej. På den måde har Manfred: Vi har mange aktiviteter, vi fået både forældre og bedsteog vi laver løbende udskiftninger i forældre som frivillige medarbejdem. Vi opfordrer vores medlem- dere. Det skal også tilføjes, at vi mer til at komme med idéer til nye oplever en stor opbakning fra vores aktiviteter, som vi så forsøger at lokale støtteforening, DUIs Venner. starte op. Til gengæld vil vi heller ikke opretholde aktiviteter, hvis in- Hvad gør I for at få forældre teressen daler. Så hellere erstatte til at blive frivillige medarbejdere? disse aktiviteter med andre eller Manfred: Det er vigtigt, at lade dem foregå sjældnere. Vi har forældrene får medindflydelse på, for eksempel neddroslet vores fæl- og føler ansvar for, de aktiviteter lesspisning til en gang om måneden der foregår i DUI-afdelingen. Hvis og erstattet linedance med andre nogle forældre har ideer til en akaktiviteter. Så nu er udstyret gemt tivitet, så bør man forsøge at starte væk, indtil der igen kommer efter- aktiviteten op. I Munkebo foreslog spørgsel på disse aktiviteter. et par forældre, som også var lystfiskere, at vi købte en båd og starHvordan har I fået så mange tede fiskeaktiviteter op. Det gjorde medlemmer og aktiviteter? vi og forældrene står i dag for vores Manfred: Ved at have mange ak- fiskegruppe. I det hele taget skal tiviteter og være synlige i lokal- man tage godt imod nye ideer, og hvis det kan lade sig gøre, føre dem ud i livet. Hvad gør I for at aktivere og fastholde jeres frivillige medarbejdere? Manfred: Når der kommer nye medarbejdere til, forsøger vi at sætte dem sammen med mere

erfarne medarbejdere, så de ikke er helt på bar bund. Desuden må det være op til den enkelte medarbejder, hvor meget og hvornår de kan hjælpe til i DUI. I det hele taget er det vigtigt, at man ikke tager hele hånden, hvis en frivillig rækker dig lillefingeren. Engang hvert 2.-3. år tager næstformanden eller jeg rundt og får

Fakta om afdelingen en samtale med hver af vores frivillige medarbejdere. Det kan være medarbejderen ligger inde med nogle gode ideer, eller gerne vil lave nogle nye aktiviteter. Det er en god måde, at fastholde medarbejdere på.
Formand: Stiftelse: Medlemstal: Kommune: Manfred Erfurth 1973 284 Kerteminde

Faste aktiviteter
Mandag: Mandag er der gang i Aktivitetshuset på Fjordvej i Munkebo. Fiskegruppen mødes til fluebinding, og hvis vejret tillader det, tager de ud og fisker i båd eller ved strandkanten. Samtidig er en anden gruppe aktiveret med hjemmeopgaver fra skolen og en helt tredje gruppe spiller billard eller laver hobbyaktiviteter. Om aftenen starter computercaféen op, hvor afdelingens børn og unge kan spille med hinanden eller med DUIere i andre afdelinger via internettet. Tirsdag: Er mødedag for afdelingens frivillige medarbejdere, samt bestyrelsesmøder og børnemøder. Onsdag: Ligesom om mandagen arbejdes der med hjemmeopgaver, spilles billard og lavers hobbyaktiviteter og om aftenen er der computercafé. Desuden er der i november og december en nissegruppe, som leger nisselege og øver nissesange. Nissegruppen tager ud til juletræsfester i blandt andet lokale fagforeninger og underholder, og tjener på den måde penge til afdelingen. Den første onsdag hver måned er der i øvrigt fællesspisning i afdelingen. Torsdag: Idrætten er i fokus om torsdagen. I sommerhalvåret er der sport på DUIs idrætslegeplads ved Aktivitetshuset, og i vinterhalvåret foregår sportsaktiviteterne i kulturcentret tæt op ad DUI. Aktiviteterne planlægges i samarbejde mellem medarbejdere og børnene. Fredag: Om fredagen er der DUI-svømning i Munkebo Svømmehal og en gang om måneden sluttes svømmeturen af med DUI-diskotek i afdelingens lokaler, hvor man kan invitere sine venner med. Særlige aktiviteter: Afdelingen arrangerer desuden en årlig fiskefestival, Sankthansfest, fastelavn, juletræsfest, loppemarkeder, bowling, sejlture, fisketure, tøse-weekend, computerweekend, Fjordens dag og åbne gruppeaktiviteter i både efterårs- og vinterferien, hvor alle er velkomne.

LEG og VIRKE nr. 4 - december 2010 - Side

11

Børn har ret til kultur
Af Jakob Horn Jensen Informationskonsulent

Som 14-årig stod han i spidsen for et børneoprør som førte til, at hans hjemby Nykøbing Mors fik et nyt børnebibliotek. I dag er Mogens Jensen Socialdemokraternes kulturordfører, men fokus på at bringe kultur ud til børn og unge har han ikke glemt.
en række tillidshverv i arbejderbevægelsen, blandt andet posten som Socialdemokraternes kulturordfører på Christiansborg, hvor en af hans fornemste opgaver er at sikre børn og unge adgang til kultur. beskæftige sig med. Det er nogle alment gældende kompetencer, som i sidste ende er med til at skabe mere kreativitet og innovation, også for vores samfund som helhed, forklarer han. Ulige adgang i dag Og der er masser at arbejde med, mener Mogens Jensen. Adgangen til kultur, og dermed muligheden for at udvikle sig som menneske, er nemlig på ingen måde noget, der er lige for alle i det danske samfund.

Børnedemokrati er bestemt ikke en fremmed størrelse for Socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen. Som 14-årig var han med til at organisere børneoprøret på Mors, hvilket bestod af demonstrationer og underskriftsindsamlinger for at få et ordentligt børnebibliotek.

- Der er god grund til, at jeg synes, Protesten lykkedes, Nykøbing Mors at det er meget, meget vigtigt. Vi fik sit børnebibliotek og Mogens ved, at det er med til at udvikle Jensen fik smag for politik. børn, hvis de får lov at bruge deres kreative kompetencer og også får lov at opleve kunst og kultur. Det er med til at skabe børn og unge, som ”Vi ved, at det er med tænker mere ud af boksen, som til at udvikle børn, tager initiativ og som har lettere hvis de får lov at bruge ved at stille sig frem og formidle sig selv og sine ting, siger han. deres kreative kompe-

tencer ”
- For mig blev det første gang, at jeg havde fornemmelsen af, at det betaler sig at gøre noget og forsøge at påvirke beslutningerne, siger Mogens Jensen i dag. Kultur vigtig for børn Siden har han haft mulighed for at påvirke beslutningerne gennem
Side 12 - LEG og VIRKE nr. 4 - december 2010

- Der findes i dag en kulturel ulighed, hvor en tredjedel af befolkningen slet ikke, eller i begrænset omfang benytter kulturtilbuddene. Kultur er nemlig ikke bare kultur. Det starter hos børnene. Hvis man Kulturen er en vigtig del af børns sørger for, at børnene får de her udvikling, og derfor må en ansvar- muligheder, både for at opleve lig velfærdsstat sikre, at alle har lige kultur, men også for at udøve og adgang til den. deltage, så er det den bedste forebyggelse af ulighed, som man over- Man opbygger mange kompe- hovedet kan præstere, påpeger tencer ved at spille musik, udøve Mogens Jensen. scenekunst eller male og tegne, som også er kompetencer, man kan Konkret har Mogens Jensens holdbruge i sit resten af livet, næsten ning til kultur i børnehøjde udmønuanset, hvad man kommer til at tet sig i en række forslag, som skal

sikre at alle børn har adgang til kulturelle tilbud. - Vi har stillet forslag om, at der skal laves kulturskoler over hele landet, hvor man vil afprøve det koncept, at der ikke kun skal være adgang til musikskoler, men at kommunen også skal tilbyde undervisning i drama og billedkunst og andre kulturgenrer. På sigt vil vi gerne have, at alle kommuner har sådan et kulturtilbud til børn. Det handler også om, hvorvidt man kan lave en folkeskole med mere fokus på det kulturelle. Måske har nogle elever lidt svært ved det boglige, men styrker inden for det mere musisk-kreative, siger han. Som barn kom Mogens Jensen gennem sin far med i Mors Idrætsforening, som var en rival til det dengang meget idrætsorienterede DUI Nykøbing Mors, som mange år senere skulle blive den DUI-afdeling, som indstillede ham til posten som børneambassadør.

International inspiration i Helsinki
Maja Busted fra Århus Midtby har sammen med Morten Mortensen fra Horsens været til internationalt seminar i Helsinki og fortæller her om turen.
Af Maja Busted, Århus Midtby
Den 21. oktober drog vi, Morten Mortensen og Maja Busted, af sted mod et seminar i Helsinki. Seminaret blev holdt for organisationerne i EFM – den europæiske gren af det internationale netværk af venstreorienterede børneog ungdoms-organisationer, forkortet IFM-SEI. Kort fortalt handlede det om, hvad det er, vi kan i vores organisationer, som gør det så fedt at være frivillig, og hvordan vi får formidlet dette budskab, så vi kan tiltrække mange flere. DUIs finske søsterorganisation Nouret Kotkat havde i selskab med vores internationale paraplyorganisation arrangeret et brag af et seminar, hvor man virkelig kunne fornemme, at der var styr på det. Omkring 30 personer deltog fra i alt 13 forskellige organisationer i Europa. Det var spændende at se, at mange af de udfordringer, vi har i vores organisation i Danmark også er noget, de kæmper med i England og Østrig. Det betyder også, at vi ikke er alene om at arbejde på at gøre det nemmere at være frivillig i en europæisk organisation. Lørdag aften var sat af til hyggelige sociale aktiviteter, og gav plads til, at vi lærte både byen og de unge finner bedre at kende, inden vi dagen efter sluttede seminaret af med at lave en kalender over kommende internationale seminarer. Samlet set var det en rigtig god weekend. Vi fik nogle gode ideer og værktøjer, som vi tager med os tilbage til DUI og som vi håber kan hjælpe til at gøre Danmarks bedste familieorganisation endnu bedre og stærkere.

På studietur i Berlin
I oktober tog 56 frivillige medarbejdere på studietur til Berlin. Ulla Christensen fra Skovlunde, som havde arrangeret turen sammen med Helle Hansen fra Aalborg, fortæller her hvordan det gik.
Af Ulla Christensen, Skovlunde
Torsdag den 7. oktober 2010 drog 56 medarbejdere fra 14 forskellige afdelinger i landet til Berlin på studietur. Efter en lang og hyggelig bustur, hvor der blev talt om mange dejlige ture og lejre, vi havde været på sammen, og sunget sange fra sangbogen, nåede vi omkring klokken 2 om natten frem til de to hoteller i Berlin, hvor vi skulle indkvarteres. Fredag kl. 09.00 mødtes vi med vores guide Frank, som skulle vise os rundt i Berlin hele fredagen. Vi så mange historiske og flotte seværdigheder, som den gamle byport Brandenburger Tor, resterne af Hitlers førerbunker, handelsgaden Kurfürstendamm, det moderne Potsdamer Platz og meget mere. Om eftermiddagen var vi på besøg hos de tyske socialdemokrater i deres hovedkvarter Willy Brandts Haus. Efter en rundvisning blev vi mødt af et medlem af deres ungdomsparti, som fortalte om deres arbejde. Lørdag morgen blev vi hentet i vores bus, som kørte os ud til DUIs tyske søsterorganisation Die Falken, hvor deres uddannelsessekretær Tim Scholtz fortalte om hvordan de arbejder. Det var meget interessant og affødte en række spørgsmål fra DUI’erne. Trods det tætte program blev der også lidt tid til at shoppe og nyde livet i Berlin, inden turen igen gik hjem til Danmark tidligt søndag morgen. Helle og jeg vil gerne sige tak for en dejlig og lærerig tur til alle de deltagende DUIere.
LEG og VIRKE nr. 4 - december 2010 - Side

13

DUIere diskuterede fattigdom i Norge
Af Mia Malm Jørgensen, Ølstykke

I alt 38 danske, finske, norske og svenske børn og ti voksne var i begyndelsen af oktober samlet til Børnekonference i Norge. DUI var repræsenteret af Sandra fra Ølstykke, Sune fra Hvidovre og Rebekka fra Skovlunde, som alle havnede i den samme gruppe under konferencen.

Fra torsdag den 7. til søndag den 10. oktober var Sandra fra Ølstykke, Sune fra Hvidovre og Rebekka fra Skovlunde i Norge for at deltage i en børnekonference, hvor de blandt andet diskuterede fattigdom.
mark. Det handler ikke om, at man ikke har nok mad eller lignende, men snarere om, at fattige børn ikke har samme muligheder for socialisering, da de ofte ikke har råd til at deltage i fritidsaktiviteter. Børnene nåede også at diskutere krav til politikerne og prioriteringer ved de kommende valg, ligesom der naturligvis også blev tid til at supplere det hårde gruppearbejde med sjove fælleslege, en rundvisning i Norges parlament, Stortinget, en stor festmiddag og børnediskotek. Konklusionerne af børnenes arbejde blev skrevet sammen til et dokument, som bliver afsendt til Norges statsminister Jens Stoltenberg, som man lige nu venter at høre fra.

Gruppen skulle frem for alt disku- Gruppen kom frem til, at organisatere, hvordan det er at være fattig tioner som DUI kan tilbyde gratis i et rigt land som Norge eller Dan- sommerlejr til fattige børn og give dem gratis eller i hvert fald billigere aktiviteter. Kontakten til de fattige børn skal etableres gennem kommunen, som også skal tilbyde gratis og sund mad i skolerne, gratis børnehave og SFO og give forældrene jobs, så de kan komme ud af fattigdommen, lyder børnenes konklusioner.

Side 14 - LEG og VIRKE nr. 4 - december 2010

Illustration: Tomas Björnsson

Hvor mange julekringler kan du finde i hele bladet?

A

B

C

Hvilket udklip er forkert?
Mågevej 22, 2650 Hvidovre

SEND DIN LØSNING
Navn: Adresse: Postnr.: By:

Vi skal have løsningen senest den 31. januar 2011

VIND EN T-SHIRT

Løsningen til opgaverne er:

Løs opgaverne på siden her, udfyld kuponen og send den ind. Så er du med i lodtrækningen om en lækker DUI T-shirt fra DUI-butikken.

Landsforbundet DUI-LEG og VIRKE +++ 13030 +++ 0893 Sjælland USF B

BEMÆRK

Løsningen kan også sendes via e-mail til dui@dui.dk

VI HAR BRUG FOR DIG!
Vil du være med til at skabe gode og trygge rammer for børn og unge i dit lokalområde? Så bliv frivillig i verdens bedste familieorganisation DUI-LEG og VIRKE.
ERARBEJD NY MED NE KAMPAG

B

Magasinpost retuneres ved varig adresseændring Bladnr. 46134

ter og r af plaka estå .dk pagnen b i-butikken Kam via du estil den B 72 00 visitkort. on 36 17 lef eller på te
Landsforbundet DUI-LEG og VIRKE Mågevej 22 · 2650 Hvidovre

Læs mere på

DUI-LEG og VIRKE - verdens bedste familieorganisation

www.dui.dk/frivillig