You are on page 1of 15

101 Greseli de Evitat la Bursa

Pierzi fara un plan? Esti singurul vinovat. Castigi fara un plan? A fost noroc. Pierzi cu un plan? Accepta pierderea. Castigi cu un plan? Ai invatat sa faci bani la bursa.

Realizat de catre Educofin in parteneriat cu Realitatea Bursiera TV © Educofin 2005-2006

Stimate abonate si stimati abonati,

Reactia dumneavoastra a fost extreme de pozitiva dupa primirea primului set si va multumim. Exista “acolo” o baza din ce in ce mai larga de oameni dinamici care doresc sa invete sa inoate in marele ocean care se numeste “bursa”. Pentru ei si pentru altii interesati din familiile lor, de la serviciu sau chiar pentru prieteni si vecini, un nou set de 10 greseli de evitat la bursa. Pana in prezent, piata a cunoscut cresteri mari, in special in cazul actiunilor lichide si de interes general. Ca persoane responsabile fata de noi insine si capitalul pe care il punem in miscare, trebuie sa privim piata ca pe un organism care se misca conform unor reguli simple (cerere si oferta, frica, lacomie si indiferenta) si care manifesta dorinta de a se misca si odihni. Ce va urma? Nimeni nu stie exact, multi ghicesc, dar noi analizam piata avand in vedere regulile simple de mai sus. Dumneavoastra puteti adauga la ele analiza fundamentala, alte informatii, zvonuri, fler si alte mirodenii. Dar piata va asculta de aceleasi reguli simple, nu va asculta de nici unul dintre noi. Ce sa facem in acest caz pentru a proteja ce am castigat sau pentru a evita intrarea la un moment de top? Ne folosim de o metoda de a cuantifica cererea si oferta, frica, lacomia si indiferenta. Nimic nu este sigur in viata sau in piata, dar daca avem un instrument de analiza care ne arata clar unde suntem fata de trend sau fata de consolidare, o mare parte din decizie este luata corect. Nu uitati ca o actiune, oricat de bune ar fi rezultatele financiare ale firmei respective, evolueaza in cicluri, uneori mai pronuntate, uneori mai

101 Greseli de Evitat la Bursa (#2) 2/15

confuze. Si fiecare ciclu in parte reprezinta o oportunitate de neegalat la care trebuie sa ne uitam cu atentie.

Bursa este simpla. Noi o facem dificila de inteles.

Nu uitati ca mai exista sute de alte greseli care se pot evita prin educatie si disciplina sau daca formularea nu este buna, prin disciplina si educatie.

Lectura placuta, instructiva si nu uitati ca avem nevoie de o opinie!

Echipa Educofin + Realitatea Bursiera TV (Dan Valcu) (Sorin Freciu)

P.S. –Instrumentul/metoda de analiza indicata mai sus este analiza tehnica. De ce sa nu o aplicam si in Romania, daca deja se foloseste cu succes peste tot in lume?

101 Greseli de Evitat la Bursa (#2) 3/15

#11 – Uitati de “marea lovitura” la bursa Ca si in viata, lumea vrea cu toata dorinta sa dea “marele tun sau marile tunuri” la bursa. Folclorul este plin de povesti in acest sens, numai cateva reale, cele mai multe semanand cu povestile pescarilor. In primul rand trebuie sa va intrebati “De ce ma aflu la bursa si pe ce interval de timp?” Daca bursa este privita ca pe o halta in viata, atunci marea lovitura este singurul obiectiv. Daca participati la bursa cu scopul de a dobandi un stil de investitie / speculare care sa va folosesca in timpul multor ani ce vor urma si care sa va ajute sa suplimentati sau sa va intretineti din bursa, atunci uitati de “marea lovitura”. Pur si simplu uitati de ea. De ce? Pentru ca daca va sosi candva (cand? nimeni nu stie!), pe parcursul acestui timp veti pierde garantat multe oportunitati de a castiga putin/normal, dar in mod consecvent. Un “tun” la bursa nu se masoara in zeci de mii de euro sau dolari, ci in sute de mii si milioane. Si pornind cu cateva mii (suma intalnita la foarte multi investitori mici) sansele sa faceti milioanele sunt foarte reduse. Evident cand vor apare instrumente derivate sustinute de lichiditate foarte mare si piata solida, atunci situatia se va schimba. Pana atunci, ideea este sa va construiti un stil propriu de trading/investitie, sustinut de munca serioasa si urmarirea pietei in scopul de a castiga un procent realist si decent la sfarsitul anului. Cum numarul celor care castiga la bursa in general este deja redus (exista studii in acest sens), daca mai aplicam si strategia “marilor lovituri” vom trai in frustrare, pierderi, ocazii nefructificate in asteptarea unei fete morgana.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#2) 4/15

#12 – Educatia bursiera “inteligenta” face diferenta In epoca Internet-ului foarte multi refuza sa accepte faptul, verificat de tot cei care au trecut prin acelasi stadiu, ca educatia de calitate nu se obtine gratuit. Nu mai exista multe lucruri gratuite si de calitate, iar daca le intalniti, ele promoveaza servicii si produse la care trebuie sa platiti pentru a le obtine. Educatia bursiera nu inseamna [numai] analiza fundamentala sau tehnica sau lectura ziarelor sau canale de TV. Educatia bursiera le incorporeaza pe toate de mai sus, in plus se adauga, psihologia pietei, tehnici de trading, controlul riscului si al capitalului, discutii inteligent purtate despre piata, corelatii intre piata si economie, piata romanesca si cea externa, si multe, multe alte aspecte. Este o educatie continua, o investitie in [viitorul] dumneavoastra. Ca orice afacere, participarea la bursa necesita o componenta de investitie in educatie, asa cum exista o investitie sub forma de comisioane catre brokeri, cumpararea unui laptop, a unor carti, inscrierea la cursuri, abonarea la buletine si jurnale de specialitate. Educatie bursiera nu are de-a face cu educatia liceala sau [post-]universitara. Cea bursiera este continua, de placere si interes, cu un scop imediat si usor de cuantificat: castiguri sau pierderi la bursa. O persoana cu educatie bursiera poate fi manipulata mult mai greu si are ancore mai solide in ceea ce priveste setul propriu de valori si cunostinte pentru a castiga bani. Unul dintre exemplele mele favorite este suma anuala pe care cineva activ la bursa o plateste sub forma de comisioane catre brokeri. Ce primeste [ca educatie] in schimbul acestei sume?

101 Greseli de Evitat la Bursa (#2) 5/15

#13 – Inteligenta naturala nu implica succes la bursa In orice piata si mai ales in aceasta, este o erezie sa sustii cele de mai sus. Cad pietrele asupra ta mai ceva decat pe vaile Oltului sau Jiului… Dar o asemenea piata ca cea in Romania actuala isi va schimba garantat caracterul, lasand pe cei inteligenti cu pierderi mari. Acesta este un fapt arhicunoscut in toate pietele care poseda cicluri normale de evolutie (ele vor apare in scurt timp si aici). Un exemplu il puteti obtine de la cei si cele care tranzactioneaza pe piata valutara externa. Pentru a avea succes la bursa ai nevoie de disciplina pentru a impune si respecta un plan de trading ales. Disciplina (cheia succesului la bursa) nu este deloc legata de inteligenta fie mostenita, fie cuantificata sub forma de diplome de studii. Cine are expunere la bursele straine si viata de trader stie bine ca un numar foarte mare din cei cu studii/inteligenti pierd sau nu sunt activi la bursa din cauza fricii, nesigurantei in fata acestei necunoscute (pentru ei) despre care nu au invatat la scoala. Pe de alta parte, persoanele istete, mai putin dotate cu diplome sau chiar genetic, isi asuma mai mult risc, mai controlat cand vine vorba de bursa. Planul lor de trading poate fi extrem de simplu si asa trebuie sa fie. Cei mai buni traderi profesionisti in SUA provin din randurile armatei sau ale micilor intreprinzatori, nu din randul celor cu MBA sau doctorate. Ultimii sunt fie manageri, fie cercetatori, fie manageri de fonduri care nu depasesc indicii bursieri. Dar pentru a avea succes la bursa ai nevoie de altceva care nu se preda la scoala, ci numai la scoala vietii: abilitatea de a face slalom printre capcane.
101 Greseli de Evitat la Bursa (#2) 6/15

#14 – Zvonuri Cate zvonuri in ultimul an au fost corecte? Cate v-au adus bani la bursa? Si totusi, “bursa zvonurilor” este sanatoasa si respectata de foarte multi. Un zvon este lasat liber cu un singur scop: pentru ca o minoritate sa profite (de obicei, legata de sursa zvonului), iar o majoritate (cei care primesc si actioneaza pe baza zvonului) sa puna benzina pe foc. Atunci cand o actiune nu merge bine sau mai are nevoie de putina energie, gata, se emite un zvon, lumea cumpara sau vinde si la scurt timp se verifica o data in plus ca balonul is pierde aer. Cineva a castigat, cineva a pierdut. Dumneavoastra de care parte erati? Zvonurile nu vor dispare, la fel ca alte multe “rele” din viata. Dar avem o arma la dispozitia noastra pentru a verifica zvonurile: educatia bursiera si in special, analiza tehnica cu ajutorul graficelor si indicatorilor tehnici (fiecare poate avea un asemenea software de analiza tehnica).

PIATA NU TINE CONT DE CINE SUNTEM. EA OFERA MULT, DAR NU IARTA. • • • • • CAND SA INTRAM? CAND SA IESIM? CUM SA EVITAM IESIRILE TIMPURII? CE RISC AVEM LA INTRARE? CE CAPITAL SA INVESTIM?

EDUCOFIN OFERA CURSURI DE ANALIZA TEHNICA PRIN E-MAIL. EDUCATIE ASISTATA CU APLICABILITATE IMEDIATA IN PIATA (http://ta.educofin.com)

101 Greseli de Evitat la Bursa (#2) 7/15

#15 – Nesiguranta in propriile forte Bursa este o activitate plina de responsabilitate din cauza componentei monetare care intervine. Ca orice oameni responsabili trebuie sa avem un plan de actiune (plan de trading) pe care sa-l implementam cu disciplina si sa-l monitorizam in mod continuu. Suna superb pe hartie si spus de altii, pornim la drum cu el, dar la prima adiere a vantului (zvon, scadere mare sau mica, “pareri” de la prieteni si alti binefacatori) totul se duce de rapa si actionam primitiv si iresponsabil. Concluzia: pierdem, nervi, frustrare si o scadere a increderii in fortele noastre. Toata lumea a trecut prin acest proces, este normal, dar este destructiv sa-l promovam ca o “metoda” de a participa la bursa/piata. Nesiguranta subliniaza existenta slabiciunilor. Slabiciunile ne deviaza de la obiectivele propuse, adica de la obiectivele planului de trading sau de investitie. Nesiguranta este generata, printre altele, de lipsa unor

cunostinte (de educatie la urma urmei) necesare luarii unei decizii. Un exemplu: vine un analist care scrie ca actiunea X are un viitor stralucit. Daca aceasta companie foloseste o materie prima a carei prêt se anunta “vertical” pe piata mondiala, iar produsele finite au o marja de profit redusa, ce fel de viitor stralucit are actiunea X? Cineva care nu stie aceste “amanunte” va pica usor in capcana. Un alt exemplu: cineva vrea sa “ridice” o actiune spunand ca este foarte buna, cu un obiectiv de 6000 pana in 3 luni. Ea este 4000 azi, se afla sub media de 20 de zile (destul de bearish/negativ) si piata este neutrala cu semne negative. Concluzia: un om educat (cu incredere in forte proprii) nu “cumpara” acest “pont”. Aici trebuie sa ajungeti!
101 Greseli de Evitat la Bursa (#2) 8/15

#16 – Fiti pregatiti pentru ceva neasteptat In viata, cand dezastrul sub diversele lui forme, loveste, trebuie sa ne prinda “asigurati”. Protectia ia forme diferite, dupa toleranta noastra la risc, resursele financiare, importanta obiectivelor lovite de dezastru. Asigurari, testamente, sisteme de rezerva, cash disponibil, etc, etc. In cazul pietei, fulgerul poate lovi pe neasteptate (februarie 2005). Este gresit sa ne gandim ca un meteorit (scaderea) ne poate lovi numai cu cerul inorat (piata in scadere). El (scaderea) poate ateriza si cu cerul senin (piata pozitiva, exuberanta). E foarte adevarat ca sansele sunt mai reduse, dar o scadere neasteptata a pretului ne poate periclita portofoliul fara ca ea (scaderea) sa tina seama de calculele noastre de probabilitate. Printre traderi circula zicala “Asteapta mereu ceva NEasteptat” (“Always expect the UNexpected”). Doua exemple: /1/ ziua de 9 februarie 2005 cand o balbaiala in legatura cu impozitul pe castiguri a facut ca piata sa cada iar bursa sa se opresca (ok, si-a reluat apoi zborul stratosferic) /2/ sfarsitul lunii februarie 2005 cand in culmea euforiei, piata a inregistrat un top, apoi o (s)cadere masiva. Ce solutie avem contra acestor evenimente? Analiza tehnica, indicatori tehnici si stop-loss.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#2) 9/15

#17 – Impulsuri Revenim la inamicul nostru numarul unu: emotiile in piata. Impusul este o forma de actiune bazata pe emotii, pozitive sau nu. Uneori impulsurile impachetate sub forma de “fler, intuitie” ne ajuta atat in piata cat si in viata. Dar in piata, ele trebuie sa fie reduse la un minim si sustinute de dovezi clare care arata ca lucrurile se indreapta in directia flerului nostru. Ce poate genera impulsuri de cumparare sau/si vanzare? Un zvon, o discutie cu amicii, un grafic incorect interpretat, succese precedente intr-o piata foarte bullish (ghici ghicitoarea mea ca ce ma refer?), o miscare puternica in piata, o stare de euforie generala (ianuarie 2005, 2006), etc, etc. Cum putem minimiza impulsurile? Prin acelasi mod de reducere drastica a emotiilor: un plan de trading, simplu sau complicat, dar implementat cu disciplina si monitorizat continuu.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#2) 10/15

#18 – Sa [mai] cumparam pe trend ascendent sau descendent? Toata lumea a trecut prin acest scenariu: am cumparat actiuni, ele au crescut [mult] si vine momentul la care ne intrebam “Sa mai cumparam sau nu?” Sau un altul: detinem sau nu actiuni la firma X, pretul scade semnificativ si punem intrebarea “Sa cumparam sau nu?” Tabelul de mai jos cauta sa raspunda la aceasta intrebare. Sa [mai] cumparam? Trend Ascendent
Cel mai sigur este sa cumparam la primul semnal de intrare in trend. O [alta] cumparare la urmatorul semnal de intrare mareste riscul. Nu [mai] cumparam in trend descendent oricat de “atractiv” arata pretul. Asteptam un semnal de intrare.

Sa [mai] vindem?
Nu vindem intr-un trend ascendent. Exista riscul sa vindem prea devreme si sa pierdem “osul” cel mare. Cel mai sigur este sa vindem la primul semnal de iesire din trend-ul ascendent. O [alta] vanzare la urmatorul semnal de iesire mareste riscul.

Trend Descendent

Ideea de baza este determinarea unui trend: unde incepe? unde se termina? ce fel de trend este? cum se determina semnalele de intrare/iesire pentru un trend? Raspunsul necesita alte cunostinte si un alt spatiu. Dar ideile sunt cele din tabelul de mai sus. Impulsurile vor cauta sa altereze aceste sfaturi si totul depinde de disciplina. Cand o actiune scade, intra in discutie intrebarea “ce inseamna ieftin?” Cand o actiune creste, intra in discutie intrebarea “ce

inseamna scump?” Fiind vorba de perceptii, trebuie sa fim foarte atenti la aceste doua notiuni. Cand SIF5 era 9000, un obiectiv de 15000 parea de neatins (SIF5 era “scump”). Acum la aproape 30000, SIF5 este considerat de multi inca “ieftin”.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#2) 11/15

#19 – Piata nu apartine nimanui Ce este piata? V-ati gandit la un raspuns clar? O intrebarea foarte grea cu milioane de raspunsuri si care cu siguranta vor arata ca este gresit inteleasa. In ciuda tendintelor de a considera bursa/piata ca pe o “proprietate’, “obiectiv strategic”, “ceva cu capital privat”, ea apartine de fapt tuturor celor care sunt sau doresc sa devina participanti la marele tort atat dulce cat si amar. Este ca un ocean unde fiecare dintre noi (repet: FIECARE) are potential neegalat de a face bani daca se arunca in apa stiind sa inoate. Si nu ne trebuie nici multe studii sau diplome, nici “relatii”, nici “matusi”, nici un capital grozav de mare. Avem nevoie de un capital de start si un plan de trading/investitii simplu la inceput, dar rafinat pe parcurs. Acest ocean are apa pentru toata lumea, asa ca nu trebuie sa luptam pentru cat mai multa apa la noi in detrimentul altora. Putem sa obtinem zilnic galeti cu apa sau pe de alta parte, daca nu suntem atenti, ne putem ineca in acest ocean. Totul depinde de noi, de cat de “smart” (“isteti”) suntem, nu de cat de “inteligenti” suntem. Atentie! Avem o mare diferenta aici. Pe masura ce piata se va extinde din toate punctele de vedere (firme, participanti la bursa), va fi mai greu sa navigam pe orice timp (soare sau furtuna). Dar totul depinde de noi. Piata este cel mai onest si rapid loc de a face bani! Imaginati-va in cat timp puteti primi o majorare de salariu de 25% si in cat timp puteti face aceeasi 25% la bursa. Fara a “vinde” vise, raspunsul este: la bursa! Avem comentarii aici? Va rugam trimiteti e-mail la adresele indicate.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#2) 12/15

#20 – Multi “spun” ca piata romanesca este atipica Si in special brokeri… Daca soarele este sus pe cer, dar refuzi sa-l vezi, spui ca este noapte. Asa si cu aceste declaratii care au ca scop sa scoata in evidenta cateva trasaturi, normale pentru o piata foarte tanara, emergenta, ilichida la nivel general. Raspunsul meu este “Exista un numar bun de actiuni la bursa care au volum ridicat, deci interes crescut si care se incadreaza excelent pentru o analiza tehnica bazat pe prêt si volum”. Evident ca exista multe firme care se tranzactioneaza foarte rar si care nu urmeaza acest tip de analiza. Dar ce ne intereseaza pe noi acest lucru? Noi suntem la bursa sa facem bani, nu studii academice si nici sa dezbatem.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#2) 13/15

Va multumim pentru interesul manifestat

si

lectura acestui

material

educational cu aplicabilitate imediata in piata. Suntem convinsi ca v-a ajutat sa intelegeti si sa explicati un alt numar din pasii gresiti pe care cu siguranta ca i-ati facut si ii “planificati” in timpul activitatii dumneavoastra la bursa. Daca sunteti la inceput, situatiile explicate va vor ajuta sa mai eliminati din erorile care va astepta dupa colt. In cazul in care aveti intrebari legate de continut, educatie, trading, psihologia pietei va rugam trimiteti e-mail la una dintre adresele

ta@educofin.com sau realitateabursiera@realitatea.tv specificand in subiect “Reactii: 101”. Si nu uitati ca puteti distribui liber acest material in forma actuala catre toate persoanele pe care le cunosteti, sau il puteti copia la Xerox pentru a-l face cunoscut celor care nu au inca acces la Internet. Saptamana viitoare veti primi prin e-mail, urmatorul set continand alti 10 pasi de evitat la bursa.

Pana atunci, numai bine si mult profit!

P.S. – Materialul pe care il primiti este primul de acest gen in Romania, adresat maselor largi de investitori si traderi activi sau in formare. Este gratuit, dar singurul “pret” pe care autorii il solicita din partea dumneavoastra este o reactie in legatura cu utilitatea lui, continut, usurinta intelegerii. Pentru aceasta va rugam sa trimiteti la una dintre adresele de mai sus un mesaj cu parerea dumneavoastra. Ne va ajuta enorm in munca viitoare pentru a produce alte materiale similare in cazul in care acesta este bine primit.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#2) 14/15

CONTACT

AVERTISMENT
Toti cititorii sunt instiintati ca acest material este numai in scopuri educationale si informative si nu este considerat ca o oferta de a cumpara sau vinde, sau ca o recomandare pentru sau sponsorizare a unei companii, stoc sau fond. Cititorii poarta intrega responsabilitate pentru cercetarea efectuata in vederea speculatiilor/investitiilor si a deciziilor lor. Cititorii trebuie sa evalueze riscul oricarei tranzactii/investitii impreuna cu consultanti financiari calificati si sa ia deciziile proprii in legatura cu orice actiune/index mentionat in acest document. Opiniile si analizele incluse in acest document sunt bazate pe date considerate de incredere. Proprietarii, angajatii si colaboratorii celor doua companii care sunt parteneri in realizarea si distributia acestui material pot detine ocazional pozitii in actiunile descrise in acest document. Toti cititorii trebuie sa inteleaga ca performanta trecuta obtinuta nu garanteaza rezultate viitoare similare. Proprietarii, angajatii si colaboratorii celor doua companii care sunt parteneri in realizarea si distributia acestui material nu vor fi sub nici o forma, vinovati de profituri pierdute, oportunitati pierdute, explicatii posibil eronate, sau erori continute in acest document. Proprietarii, angajatii si colaboratorii celor doua companii care sunt parteneri in realizarea si distributia acestui material nu pot fi facuti vinovati de acuratetea datelor, probleme de server si transmisie a informatiei, sau orice distrugere si pierdere care poate rezulta din folosirea sau nefolosirea partiala sau totala a materialului inclus. Cititorii sunt de acord sa declare nevinovati pe proprietarii, angajatii si colaboratorii celor doua companii care sunt parteneri in realizarea si distributia acestui material in legatura cu orice act rezultand direct sau indirect din acest document, date, continut, material, pagini si documente asociate cu el.

Educofin (Dan Valcu) E-mail: ta@educofin.com Web: http://ta.educofin.com

Realitatea Bursiera (Sorin Freciu) E-mail: realitateabursiera@realitatea.tv Web: www.realitatea.tv

Protectia Datelor Private
Orice informatie primita pe orice cale din partea persoanelor care solicita materiale educationale puse la dispozitie de catre parteneriatul Educofin-Realitatea TV ramane confidentiala si numai in bazele de date ale celor doua companii. Informatia nu va fi vanduta sau redistribuita sub nici o forma altor parti. Este posibil ca in viitor fiecare companie in parte sa trimita periodic informatie continand material cu caracter promotional. Persoanele care nu mai doresc sa primesca mesaje email din partea uneia sau ambelor companii, se pot dezabona prin trimiterea unui mesaj la una dintre adresele e-mail de contact mentionand “Dezabonare” in subiect. Cererea va fi satisfacuta in cel mai scurt timp posibil.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#2) 15/15