You are on page 1of 16

101 Greseli de Evitat la Bursa

Pierzi fara un plan? Esti singurul vinovat. Castigi fara un plan? A fost noroc. Pierzi cu un plan? Accepta pierderea. Castigi cu un plan? Ai invatat sa faci bani la bursa.

Realizat de catre Educofin in parteneriat cu Realitatea Bursiera TV © Educofin 2005-2006

Stimate abonate, stimati abonati,

Saptamana trecuta in preambul am mentionat despre 1. anticiparea pericolelor 2. atletul care dupa 10.000 metri cade frant de oboseala 3. divergentele negative intre indicii bursieri BET, BET-FI si indicatorul tehnic RSI Toate erau prezentate in anticiparea unei slabiri ale pietei, care a sosit in saptamana care tocmai s-a incheiat. Magie neagra? Nu, analiza tehnica simpla si interpretarea unor semnale de natura psihologica manifestate in piata pana la acea data.

Sfaturile/greselile de evitat prezentate mai jos nu mai sunt insotite de grafice in aceasta saptamana. Fiecare punct discutat mai jos ar fi putut avea cel putin un grafic care sa insoteasca descrierea. Dar am ales cu un scop varianta fara chart-uri. Dorim un raspuns din partea dvs la urmatoarele intrebari: 1. Dupa numai 4 saptamani de introducere in acest subiect

(bursa/psihologie/analiza tehnica) considerati ca se poate continua fara grafice? 2. Sunt graficele un instrument care fac lucrurile mai clare? 3. Sunt graficele un factor de inhibitie?

101 Greseli de Evitat la Bursa (#5) 2/16

4. Daca ati incepe acum sa investiti la bursa ati putea s-o faceti fara grafice si eventual fara analiza tehnica? 5. Mai puteti concepe o participare la bursa fara grafice, numai pe baza de vorbe? Asteptam cu mare interes reactiile dvs. la adresele indicate in acest document.

In dorinta de a ne apropia cat mai mult de audienta careia ii adresam aceste “sfaturi” am solicitat in aceasta saptamana unei participante la bursa de valori si la cea din Sibiu sa ne ofere 10 idei pentru setul 5/10. Persoana in cauza este ca majoritatea dintre dvs, cu o cariera, familie, alte interese, dar cu o dorinta feroce de a deveni independenta financiar. In mai putin de un an de zile, inarmata cu analiza tehnica, fundamentala de baza, dorinta de a invata si incerca noi modalitati de castig cu risc calculat, dansa a trecut de la stadiul de consumator de informatie din ziare la cel de trader/investitor sofisticat. Este de admirat si felicitat! Rezultatele pe care le obtine si sunt excelente, se bazeaza pe un plan de trading simplu urmat cu disciplina de fier.

Ce se anunta pentru saptamana care vine? Consolidare, adica o situatie in care preturile vor evolua intr-un interval delimitat de suporturi si rezistente. Vad piata schimbandu-si caracterul puternic pozitiv de pana acum. Pentru cei care vor tranzactiona pe termen scurt, cunoasterea acestor nivele unde cumpararea se opreste, vanzarea porneste, vanzarea se opreste si cumpararea porneste este indispensabila pentru a inregistra succese.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#5) 3/16

Bursa este simpla. Noi o facem dificila de inteles, dar nici altii nu ne ajuta... Nu uitati ca mai exista sute de alte greseli care se pot evita prin educatie si disciplina sau daca formularea nu este buna, prin disciplina si educatie. Lectura placuta, instructiva si nu uitati ca avem nevoie de o reactie!

Echipa Educofin + (Dan Valcu)

Realitatea Bursiera TV (Sorin Freciu)

P.S. – De ce sa nu aplicam analiza tehnica si in Romania, daca deja se foloseste cu succes peste tot in lume? Mileniul 3 apartine total stiintei, nu ghicitului in bobi.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#5) 4/16

#42 – Ce a fost mai intai? Oul sau gaina? “Fiti detasati – concentrati-va pe aspectele tehnice ale analizei si tranzactionarii actiunilor, mai mult decat asupra analizei rezultatelor financiare. Daca regulile dvs. de analiza si tranzactionare sunt corecte tehnic, profiturile vor urma.” Este adevarat ca in cartile pentru investitori se recomanda mai intai actiuni ale firmelor cu situatie financiara cat mai buna. Apoi se recomanda printre

picaturi o confirmare cu analiza tehnica. Aceasta este reteta clasica pentru investitori, adica pentru cei care nu au timp sa-si asume responsabilitatea fata banii lor la bursa. Motivele pot fi diverse, subiective si obiective. In interiorul oricarui ciclu bursier de durata lunga (ani) exista multe subcicluri pe termene variind de la minute pana la saptamani. Imi este foarte greu sa accept ca nu ar exista interes pentru a beneficia de aceste trend-uri mai scurte si de a face bani rapizi, de multe ori cu un grad inalt de confort. In aceste cazuri, indiferent de starea financiara a firmei in cauza, cursul ei bursier evolueaza in cicluri, mari sau mici, care ofera castiguri sau pierderi. Cum detectam aceste subcicluri? Cu ajutorul analizei tehnice, a graficelor, a indicatorilor tehnici, a unui software de analiza tehnica. Iata un exemplu care cu siguranta ca va apare si pe piata romanesca in viitor: in anii ’90 in perioada de pionierat al Internet-ului existau mii de companii la bursa care aveau pierderi, fara speranta de a le reduce si unde totusi speculatorii si chiar investitorii intrau in masa fara a tine seama de datele fundamentale. Cei pe termen scurt au facut bani imensi. Cine a pierdut? Investitorul, care a lipsit citind zeci de carti de tipul “ABC-ul bursier”, “Cum sa investim la bursa citind rapoarte financiare”
101 Greseli de Evitat la Bursa (#5) 5/16

#43 – Pastrati o imagine la nivel mai inalt “Concentrati-va pe orizonturi mai lungi de timp si nu incercati sa prindeti fiecare fluctuatie pe termen scurt. Cele mai mari profituri se prind pe trendurile mai lungi.” Exista multe orizonturi de timp in trading si investitii: de 5 minute, 10, 30, 60, zilnic, saptamanal, lunar, trimestrial, anual, chiar si mai lungi. Pentru fiecare profil in piata. Majoritatea dintre noi suntem persoane care avem si o alta ocupatie, interese, familie. O minoritate are timp berechet pentru bursa. Pentru acestia din urma, tranzactionarea intraday/daytrading este ideala, daca piata ofera aceste oportunitati de fructificat (piata forex, daytrading pe futures, commodities). Dar ce fac ceilalti? Cauta sa prinda trend-uri intre 2 si ‘n’ zile, unde ‘n’ depinde de cat ne ofera piata. Din experienta pietei romanesti chiar si in aceste zile, ‘n’ este in medie de peste 10-15 zile. Daca mai renuntam la capetele osului (trend-ului) ajungem la un trend curat de 10 zile efective si castiguri in jur de 10%. Nu este rau deloc, dar aceste rezultate nu vin numai pentru ca noi apasam pe buton sau sunam broker-ul. Ele vin daca stim cum si cand sa intram in trend dar si sa-l parasim la timp.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#5) 6/16

#44 – Vinul bun ia timp… “Aveti rabdare – asteptati conditiile potrivite inainte de a intra pe o actiune. Sunt momente sau perioade cand trebuie sa stai in afara pietei si doar sa o observi.” Am discutat in trecut despre pericolul tranzactionarii excesive in piata. Cu toate ca foarte des exista semnale tehnice si fundamentale care ne invita sa mai cheltuim ceva pe comisioane, totusi exista si situatii unde majoritatea semnalelor sunt pozitive si din aceasta cauza procentul de reusita este anticipat ca foarte ridicat. Un exemplu clasic este utilizarea a 2 indicatori tehnici, independenti: primul indica cumparare, al doilea inca nu. In aceasta situatie se intra fie /1/ cu pozitii partiale numai pentru a ramane “in hora”, fie /2/ se asteapta ca si al doilea indicator sa arate cumparare. Daca se adopta /1/, trebuie sa avem un stop-loss care sa ne scoata din piata in caz de nereusita. In cazul /2/ certitudinea succesului devine mai ridicata, dar si in acest caz se recomanda un stop-loss.

ANALIZA TEHNICA AJUTA SA ANTICIPAM, SA CONFIRMAM, SA NE MENTINEM, SI SA IESIM DIN TREND! ALTFEL, BURSA DEVINE ARUNCARE CU ZARUL… ● EDUCOFIN OFERA CURSURI DE ANALIZA TEHNICA PRIN E-MAIL. EDUCATIE ASISTATA CU APLICABILITATE IMEDIATA IN PIATA (http://ta.educofin.com) BULETINUL BURSIER PLUS BB+: ZILNIC ANALIZA TEHNICA PENTRU ACTIUNI

101 Greseli de Evitat la Bursa (#5) 7/16

#45 – Un caz in care cartonasul galben devine un cadou “Folositi permanent benzile Bollinger ca instrument de analiza si decizie. Principiul conform caruia in 95% din cazuri pretul unei actiuni evolueaza in interiorul acestor benzi va ajuta sa decideti corect mai ales intr-o piata speculativa cu volatilitate ridicata.” Se vorbeste mult despre volatilitate, dar se cunoaste foarte putin despre cum s-o utilizam in favoarea noastra. Benzile Bollinger, o masura statistica a volatilitatii, ne asigura in 95% din cazuri (nu-i rau…) ca pretul va ramane in interiorul lor. In cazul in care el trece fie desupra, fie sub ele (in 5% din cazuri), atunci pretul trebuie sa revina in interiorul lor. Trebuie! Obligat! In plus, cand benzile devin foarte inguste, ele anunta/avertizeaza/tzipa/urla ca pretul va suferi o miscare [relativ] mare, cu directia necunoscuta. Atentie: nu se determina directia numai cu benzile Bollinger. Dar este pozitiv pentru ca jumatate din munca a fost deja facuta! Directia se poate anticipa (atentie la riscurile anticiparilor) daca in planul/sistemul nostru de trading introducem alti indicatori tehnici. Sau pur si simplu asteptam pentru ca evolutia pretului sa devina clara si apoi intram sau iesim cu o valoare de stop-loss (in cazul intrarii). Acel procent de 95% siguranta constituie un factor extrem de avantajos atat pentru traderi cat si pentru cei cu un orizont de timp lung, gen investitori. Incercati-le si veti ramane surprinsi de acuratetea lor si de miscarile care le succed.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#5) 8/16

#46 – Cumparati scump si vindeti si mai scump “Nu va temeti sa cumparati actiuni cu pret mare, daca trendul si indicatorii actiunii sunt favorabili” “Buy high, sell higher!” Este un scenariu care se aplica intr-o piata foarte bullish, ascendenta, dar fatal pentru cei care cumpara aproape de top (similar cu schemele gen ‘piramida’). Se aplica (scenariul, nu piramida!) inca in piata romanesca, s-a aplicat cu succes fenomenal in pietele bursiere pentru actiuni ale firmelor de tehnologie si biotehnologie (1995-2000), unde toata lumea cumpara actiuni de sute de dolari bucata, cu speranta ca vor deveni mii de dolari. Cei care au cumparat o actiune cu 50 de centi in ‘95 si care a ajuns la 500 de dolari in 2000 (la top) au facut tone de bani. Insa cei care au intrat prin ‘99 la 300, iar dupa caderea din martie 2000 actiunea a ajuns la 20 dolari, au suferit si pierderi si atac de inima. Lectia de invatat aici este intrarea cat mai timpurie in trend, oricare ar fi natura lui – scurt, mediu, lung, foarte lung. La bursa se castiga dar se si pierde. In timpul unui trend puternic ascendent domina euforia care depaseste optimismul normal. Cat mai multi amatori sunt atrasi in aceasta panza de paianjen care pana la urma distruge pe cei care au venit tarziu la masa. Va amintiti situatia din februarie-martie 2005: cei care au intrat in august 2004 nu au suferit pierderi, pe cand cei intrati in ianuariefebruarie 2005 si care au vandut, au fost afectati din plin. Din aceasta cauza trebuie sa fim foarte atenti la trend in diverse orizonturi de timp.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#5) 9/16

#47 – Atentie la extremele in piata “Nu ignorati semnalele de supracumparare. Nu ignorati semnalele de supravanzare.” Perioadele de entuziasm si cele de depresie in piata coincid cu puncte de supracumparare (maxime) si supravanzare (minime). Ele tind sa accentueze sentimentele deja existente si din aceasta cauza, situatia cand se schimba, se schimba dramatic. Un exemplu a fost februarie 2005 in piata romanesca cand prea multa euforie, a intors rapid piata in sensul gravitatiei. Cum ne dam seama de aparitia acestor extreme? Prin mai multe moduri: /1/ cand se vorbeste peste tot despre bursa, atentie, trend-ul se va schimba /2/ analiza tehnica ne pune la dispozitie multi indicatori tehnici de supracumparare si supravanzare (atentie din nou! exista niste capcane si aici in legatura cu validitatea lor in asemenea situatii) /3/ multi si multe, in special femeile se bazeaza pe ‘fler’ care in cazul lor trebuie sa-l respectam pentru ca are mare valoare /4/ cu ajutorul divergentelor pozitive/negative dupa caderi/cresteri foarte mari ale pretului. Deci modalitati exista, asa ca singurul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa alegem una dintre ele, anume pe aceea corecta in majoritatea cazurilor (nimic nu este perfect, dar nici totul nu este la noroc).

Dintre cele 4 enumerate mai sus, pe care ati alege-o sau pe care o utilizati deja?

101 Greseli de Evitat la Bursa (#5) 10/16

#48 – Vanzarea are criterii diferite fata de cumparare In general in trading asistat de analiza tehnica se face o greseala care costa si inca mult in anumite cazuri: se intra/cumpara pe baza unui criteriu si se iese pe baza aceluiasi. Din cauza unui trend scurt, criteriul de iesire poate apare cand pretul este sub cel de intrare, in acest caz inregistrandu-se o pierdere. Nu este tragedie, dar nu este bine sa cultivam obiceiuri gresite. Criteriul de vanzare/iesire trebuie sa fie mai restrictiv decat cel de intrare. Simplu. Fara comentarii. Haideti sa discutam un scenariu. Criteriul de intrare este atunci cand pretul trece deasupra mediei de 10 zile si care la randul ei trece deasupra celei de 20 de zile. Deci CloseCumparare > MA(10) > MA(20). Intram, pretul creste, inregistram castig si Close (pretul de inchidere) trece sub MA(10). Nu iesim pentru ca asteptam acelasi criteriu de iesire, in sens invers: CloseVanzare < MA(10) < MA(20). Numai ca aceasta conditie se poate indeplini si la CloseVanzare mai mic (<) decat CloseIntrare. Ce am facut? Am pierdut ce am castigat. Cum evitam? /1/ iesim cand Close < MA(10) si gata sau /2/ iesim partial cand Close < MA(10) si total la Close < MA(10) < MA(20). Nu uitati sa protejati ca cerberii castigurile pe hartie sau cele deja in contul bancar!

101 Greseli de Evitat la Bursa (#5) 11/16

#49 – Folositi intrarea si iesirea in trepte “Pregatiti din timp o strategie de intrare/iesire pe 2-3 nivele de prêt”

Lumea nu stie acest lucru! Pare si este trivial, dar lumea se mira cand explici. Haideti sa discutam si sa invatam… Scenariul utilizat de majoritatea dintre noi este sa cumparam si sa vindem toate pozitiile la un nivel anumit de prêt. De exemplu, am 10.000 de actiuni TLV cumparate la 8000 ROL si le vand pe toate la 14000. Gata am terminat cu TLV! Daca am vandut din frica pentru ca TLV a crescut prea mult sau pentru ca am auzit un zvon negativ, am gresit vanzand totul. Solutia eleganta din toate punctele de vedere era sa vand partial, adica jumatate sau o treime din pozitii in acel moment. Restul le planific pentru alte valori ale pretului. De exemplu: daca am vadut 1/3 la 14000, mai planific 1/3 la 14500 si restul il vand daca revine la 14000. Avantajul cu aceasta strategie este ca “impac si capra si varza”. Lacomia imi este redusa de un plan simplu, inteligent si observati cum ultima treime devine rezerva pentru cazul cel mai defavorabil. O strategie similara a utilizat autoarea acestor greseli de evitat la bursa (explicat in preambul) cand a vandut BIOfarm recent la 6800, 6900 si 7000 (ultima valoare fiind la top, astazi BIOfarm inchizand la 6700 dupa o “expeditie” in teritorii si mai coborate). In cazul intrarii procedam la fel, intrand in trepte de fiecare data trend-ul este confirmat de diversi indicatori. Este o strategie simpla, la indemana oricui, dar care are mari dusmani: lacomia si frica care dormiteaza in fiecare dintrfe noi.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#5) 12/16

#50 – Reduceti pierderile indiferent de emotii “Nu depasiti o pierdere mai mare de 8 % din valoarea initiala de intrare” Ideea ramane valabila, dar procentajul se poate discuta. Personal n-as accepta o cifra batuta in piatra ca cea de mai sus, ci un procent variabil determinat de caracterul volatilitatii actiunii. De ce? Sa luam cazul unei actiuni care normal variaza fara mari fluctuatii, adica mult mai mici de 8%. Am facut deja +20% castig si vine o zi pe neasteptate cand pretul scade -9%. Apoi, isi reia obiceiul de a evolua ascendent cu mici variatii. Ce am facut? Am iesit din ea la -8%, n-am mai reintrat si am pierdut trend-ul care mai poate continua inca +20%. Acesta este un exemplu de iesire/vanzare timpurie. Acum sa schimbam situatia si sa luam volatilitatea ei in calcul. Fiind o actiune care nu se misca mult, volatilitatea este redusa. Daca stop-loss-ul nostru se bazeaza pe inchidere minus un multiplu de acesta volatilitate, atunci chiar la -9% accidental, daca multiplul este ales cu grija, inchiderea nu il va atinge in ziua aceea dramatica si noi vom ramane cu trend-ul. Nici o reteta nu este universala, dar in loc de procente exacte, as considera un stop-loss variabil si care depinde de comportamentul, nervozitatea actiunii respective. Ce spuneti?

101 Greseli de Evitat la Bursa (#5) 13/16

#51 – Bursa nu este banca In ultimele luni se vorbeste tot mai des ca bursa ofera un randament superior fata de depozitul bancar. Daca banca imi da X% pe an si eu obtin la bursa +20%, acesta este un adevar deoarece in anul de gratie 2006, 20% este mai mare ca X% oricare ar fi banca. Dar e bine a facem distinctia clara intre cele doua din punctul de vedere al riscului in vederea unui castig. La bursa exista risc, pe cand la banca nu. Ai banii, stai la coada, depui banii la banca si astepti un an cu o dobanda mai mult sau mai putin anticipata. Dar nu pierzi din suma depusa (poti pierde din cauza inflatiei, care mananca pe nevazute acest capital depus). La bursa daca investesti sau faci trading cu aceesi suma de bani riscul este mult mai ridicat, dar si randamentul va fi pe masura. Daca banca este pentru toti, bursa, din aceasta cauza nu este. Totusi, cu disciplina si o strategie de control al riscului si al capitalului putem reduce din emotiile participarii la bursa si putem obtine linistiti randamente foarte bune.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#5) 14/16

Va multumim pentru interesul manifestat si lectura acestui material educational cu aplicabilitate imediata in piata. Suntem convinsi ca v-a ajutat sa intelegeti si sa explicati un alt numar din pasii gresiti pe care cu siguranta ca i-ati facut si ii “planificati” in timpul activitatii dumneavoastra la bursa. Daca sunteti la inceput, situatiile explicate va vor ajuta sa mai eliminati din erorile care va astepta dupa colt. In cazul in care aveti intrebari legate de continut, educatie, trading, psihologia pietei va rugam trimiteti e-mail la una dintre adresele ta@educofin.com sau realitateabursiera@realitatea.tv specificand in subiect “Reactii: 101”. Si nu uitati ca puteti distribui liber acest material in forma actuala catre toate persoanele pe care le cunosteti, sau il puteti copia la Xerox pentru a-l face cunoscut celor care nu au inca acces la Internet. Saptamana viitoare veti primi prin e-mail, urmatorul set continand alti 10 pasi de evitat la bursa.

Pana atunci, numai bine si mult profit!

P.S. – Materialul pe care il primiti este primul de acest gen in Romania, adresat maselor largi de investitori si traderi activi sau in formare. Este gratuit, dar singurul “pret” pe care autorii il solicita din partea dumneavoastra este o reactie in legatura cu utilitatea lui, continut, usurinta intelegerii. Pentru aceasta va rugam sa trimiteti la una dintre adresele de mai sus un mesaj cu parerea dumneavoastra. Ne va ajuta enorm in munca viitoare pentru a produce alte materiale similare in cazul in care acesta este primit cu mare interes.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#5) 15/16

CONTACT

AVERTISMENT
Toti cititorii sunt instiintati ca acest material este numai in scopuri educationale si informative si nu este considerat ca o oferta de a cumpara sau vinde, sau ca o recomandare pentru sau sponsorizare a unei companii, stoc sau fond. Cititorii poarta intrega responsabilitate pentru cercetarea efectuata in vederea speculatiilor/investitiilor si a deciziilor lor. Cititorii trebuie sa evalueze riscul oricarei tranzactii/investitii impreuna cu consultanti financiari calificati si sa ia deciziile proprii in legatura cu orice actiune/index mentionat in acest document. Opiniile si analizele incluse in acest document sunt bazate pe date considerate de incredere. Proprietarii, angajatii si colaboratorii celor doua companii care sunt parteneri in realizarea si distributia acestui material pot detine ocazional pozitii in actiunile descrise in acest document. Toti cititorii trebuie sa inteleaga ca performanta trecuta obtinuta nu garanteaza rezultate viitoare similare. Proprietarii, angajatii si colaboratorii celor doua companii care sunt parteneri in realizarea si distributia acestui material nu vor fi sub nici o forma, vinovati de profituri pierdute, oportunitati pierdute, explicatii posibil eronate, sau erori continute in acest document. Proprietarii, angajatii si colaboratorii celor doua companii care sunt parteneri in realizarea si distributia acestui material nu pot fi facuti vinovati de acuratetea datelor, probleme de server si transmisie a informatiei, sau orice distrugere si pierdere care poate rezulta din folosirea sau nefolosirea partiala sau totala a materialului inclus. Cititorii sunt de acord sa declare nevinovati pe proprietarii, angajatii si colaboratorii celor doua companii care sunt parteneri in realizarea si distributia acestui material in legatura cu orice act rezultand direct sau indirect din acest document, date, continut, material, pagini si documente asociate cu el.

Educofin (Dan Valcu) E-mail: ta@educofin.com Web: http://ta.educofin.com

Realitatea Bursiera (Sorin Freciu) E-mail: realitateabursiera@realitatea.tv Web: www.realitatea.tv

Protectia Datelor Private
Orice informatie primita pe orice cale din partea persoanelor care solicita materiale educationale puse la dispozitie de catre parteneriatul EducofinRealitatea TV ramane confidentiala si numai in bazele de date ale celor doua companii. Informatia nu va fi vanduta sau redistribuita sub nici o forma altor parti. Este posibil ca in viitor fiecare companie in parte sa trimita periodic informatie continand material cu caracter promotional. Persoanele care nu mai doresc sa primesca mesaje e-mail din partea uneia sau ambelor companii, se pot dezabona prin trimiterea unui mesaj la una dintre adresele e-mail de contact mentionand “Dezabonare” in subiect. Cererea va fi satisfacuta in cel mai scurt timp posibil.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#5) 16/16