You are on page 1of 18

101 Greseli de Evitat la Bursa

Pierzi fara un plan? Esti singurul vinovat. Castigi fara un plan? A fost noroc. Pierzi cu un plan? Accepta pierderea. Castigi cu un plan? Ai invatat sa faci bani la bursa.

10 martie 2006

Realizat de catre Educofin in parteneriat cu Realitatea Bursiera TV © Educofin 2005-2006

Intrebarea saptamanii trecute
“Sunt pietele eficiente? Adica reflecta pretul unei actiuni bursiere tot ce se cunoaste despre ea la acel moment?”

Intrebarea a fost grea, raspunsurile putine si intelegem acest lucru. Pietele nu sunt total eficiente. Daca ar fi total eficiente nu ar mai exista trend-uri, nu ar mai exista posibilitati de speculare. Pentru un scurt exemplu luam un grafic intraday al actiunii SNP. La ora 11:53 pretul este 0.5950. La 11:54 0.5900. La 11:55 0.5950. La 11:56 0.5900. La 11:57 0.5800. In cinci minute au existat variatii de prêt, in ciuda faptului ca nu au intervenit elemente noi in ‘viata’ SNP-ului. Daca piata ar fi fost eficienta, nu ar fi existat variatii de prêt in acest scurt interval de timp.

Intrebarea saptamanii
“Ati observat in mass-media manipulari referitoare la piata de capital in ultimele 2 saptamani? Unde? V-au influentat?”

Asteptam raspunsurile dvs in legatura cu intrebarea de mai sus dar si cu aceast document trimis, la ambele adrese email: ta@educofin.com si realitateabursiera@realitatea.tv

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 2/18

Stimate abonate, stimati abonati,

O saptamana care cu siguranta ca a acoperit majoritatea greselilor de evitat la bursa descrise pana in acest moment. Unii le-au folosit fie pentru a reduce drastic pierderile, fie pentru a face bani la Sibiu pe caderea bursei. Unii pur si simplu le-au citit si au fost paralizati de frica care a dominat piata. Unii au stat si s-au uitat cum scade bursa asteptand un alt moment pentru “botezul focului”. Oricum, nimeni nu a ramas indiferent la cele “101 greseli de evitat la bursa”. Si acest lucru este important pentru noi toti, si de aici si de acolo…

Este evident ca ne aflam acum intr-un punct in piata in care riscul nu mai este atat de ridicat si unde posibilitatea de castig la intrare este destul de ridicata. Piata a strapuns multe suporturi atat pe volum redus, cat si ridicat. In ciuda multor pareri, volumul ridicat de joi si vineri a fost pozitiv pentru sanatatea pietei, in ciuda scaderii ei. De ce? Pentru faptul ca ele indica apropierea de un minim in acesta piata. Este o reactie firesca, umana, primara de frica, care va fi urmata de lacomie. Vom vedea saptamana viitoare…

Piata este de foarte multe ori, si pe buina dreptate, comparata cu un camp de lupta cu toata recuzita de rigoare: morti, raniti, explozii, strategii, atacuri prin surprindere, contra-atacuri, competenta si incompetenta trupelor si a generalilor, etc. Am ales in acesta saptamana sa discutam cateva extrase (in italic) din invataturile lui Sun-Tzu, un razboinic-flozof din vechea China de

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 3/18

acum 2000 de ani. El a strans intr-o culegere numita Arta Razboiului toate aceste sfaturi si experiente personale care se folosesc si in ziua de astazi in scolile militare din vest la cursurile de strategie. Am cautat sa identificam paralele intre cele ce se petrec pe campul de lupta si viata in transeele si pe campiile bursei. Nu uitati sa ne trimiteti reactiile dvs la ambele adrese indicate in acest document.

Bursa este simpla. Noi o facem dificila de inteles, dar nici altii nu ne ajuta... Nu uitati ca mai exista sute de alte greseli care se pot evita prin educatie si disciplina sau daca formularea nu este buna, prin disciplina si educatie. Lectura placuta, instructiva si nu uitati ca avem nevoie de o reactie!

Echipa Educofin + (Dan Valcu)

Realitatea Bursiera TV (Sorin Freciu)

P.S. – De ce sa nu aplicam analiza tehnica si in Romania, daca deja se foloseste cu succes peste tot in lume? Mileniul 3 apartine total stiintei, nu ghicitului in bobi.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 4/18

Comentariu, 10 martie 2006

Piata a cazut si in saptamana care se incheie, motivele fiind secundare. Chiar daca am stii cu certitudine de ce a cazut piata, nu ne poate consola daca am inregistrat pierderi de orice natura. Principale au fost realitatea si pierderile

inregistrate. Ati iesit la timp? Sau stati acum ca pe ghimpi asteptand saptamana viitoare?

Un fapt trecut de multi cu vederea dar care spune foarte multe despre inceputul viitorului pietei de capital in Romania este ‘comunicatul’ trimis de catre un inspector de bursa prin care dl Sorin Freciu era acuzat ca ar fi creat panica (!) anuntand la Realitatea TV despre oprirea RRC pentru ziua de miercuri. Nu numai atat dar comunicatul mentiona si max 5 ani de inchisoare pentru asemenea cazuri. Daca parerea unui analist de piata exprimata liber este tradusa ca un motiv de potentiala panica, atunci mai bine inchidem bursa pana la crearea unui climat sanatos de activitate. Dar nu s-a spus nimic despre presa scrisa care si ea mentiona elementul de panica… Si ce este mai ciudat este ca ziua de joi, la redeschiderea RRC, nu a fost una de panica! Sa consideram ca chart-urile in timp-real de la TV ar sugera panica? Le consideram ca ‘subversive’? Sau ca analiza tehnica prin obiectivitatea ei, poate fi considerata periculoasa pentru bunul mers al pietei de capital in Romania? Sau ca declaratii negative in legatura cu piata pot fi sanctionate cu ani grei de inchisoare? Sau cuvantul ‘alerta’ va fi sanctionat?

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 5/18

Haideti sa vedem lucrurile asa cum sunt si asa cum trebuie sa le vedem impreuna cu membrii marii familii europene a anului 2006…

Astazi revista Forbes (www.forbes.com) a publicat lista miliardarilor in lume. Doua elemente comune stau la baza acestor averi:

1. MUNCA INTENSA 2. INVESTITIILE LA BURSA

Fara al doilea ingredient, sumele afisate nu ar fi fost posibile. Punct. Pensiile dvs in viitorii ani vor trebui sa vina si din contributia la bursa fie personala si/sau fie facuta de managerii fondurilor de pensii. Asa a fost peste tot, asa este si asa va fii (vorbesc de sistemul capitalist…)

Dan Valcu

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 6/18

#61 – Activitatea in piata trebuie monitorizata continuu “Actiunea militara este importanta pentru natiune – este teatrul de viata si moarte, drumul pentru supravietuire si distrugere, asa ca este important de analizat.”

Piata in care suntem activi, indiferent de natura ei sau localizarea geografica este ca o lupta continua, unde se moare (capitalul dispare) sau suntem raniti (capitalul scade). In piata putem avea succes, putem avansa catre varfuri in materie de castiguri financiare. In acelasi timp, si mult mai frecvent, putem cadea spre distrugere, ruina financiara. Asa cum am spus-o foarte des avem nevoie de un plan de trading/investitii simplu, cu care sa simtim confortabil, pe care sa-l urmam cu disciplina si pa care sa-l revizuim continuu in functie de situatii.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 7/18

#62 – Cum castigi in piata “De aceea, masoara cu ajutorul a 5 mijloace, foloseste aceste observatii pentru a face comparatii, si prin aceasta afla care sunt conditiile. Cele 5 mijloace sunt: drumul, vremea, terenul, conducerea si disciplina.”

Drumul este planul pe care il facem inainte de lupta in piata. Vremea este situatia pietei, a actiunii de care suntem interesati, chiar si legaturile cu alte elemente ca economia in general, pietele emergente, viata politica. Cand este insorit la bursa avem un alt subset al planului de trading decat atunci cand tuna si fulgera. Este mult mai bine sa cumperi cu soarele deasupra decat atunci cand piata este in cadere libera. Cand se anunta nori pe cer, vinzi mai repede decat atunci cand totul este senin. Vremea influenteaza terenul, il face mai uscat sau namolos. Evident ca si echipamentul purtat (planul de trading) variaza cu terenul. Cei care fac trading la bvb si Sibiu cunosc ca cele 2 terenuri sunt diferite: daca cel de la bvb este mai solid, pietros, atunci cel de la sibiu este de multe ori ca nisipurile miscatoare si atentia acordata trebuie sa fie pe masura. Planul nostru de trading o data alcatuit trebuie implementat cu talent de bun conducator. Degeaba ai un plan bun pe hartie daca il implementezi cu slabiciuni. Si de aceea, disciplina, la fel ca si in armata sau pe campul de batalie trebuie sa fie stricta si sa nu lase spatiu de interpretare a celor mentionate in planul de trading. Disciplina este cel mai important element; fara ea totul devine un castel de nisip (foarte recent cei care nu au iesit la timp au observat acest lucru).

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 8/18

#63 – Caramizile succesului la bursa “Fiecare general a auzit de aceste 5 mijloace. Cei care le cunosc, vor invinge, cei care nu le cunosc nu vor invinge.”

Ca orice strateg, abordarea celor 5 mijloace de la #63 trebuie facuta corect, in scopul de a castiga la bursa. Nici un element nu trebuie ignorat.

TREND-ul DESCENDENT A CONTINUAT IN PIATA. PIATA SE MISCA IN CICLURI MARCATE DE TOP-uri si MINIME. CAND VA APARE URMATORUL PUNCT DE CUMPARARE? VA FI UNUL BUN? SAU UNUL FALS? ● EDUCOFIN OFERA CURSURI DE ANALIZA TEHNICA PRIN E-MAIL. EDUCATIE ASISTATA CU APLICABILITATE IMEDIATA IN PIATA (http://ta.educofin.com) BULETINUL BURSIER PLUS BB+: ZILNIC ANALIZA TEHNICA PENTRU ACTIUNI

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 9/18

#64 – Stai cu trend-ul “Cand te lupti, chiar daca castigi, daca vei continua pentru timp lung iti vei obosi si plictisii trupele si iti vei distruge avantajul; daca asediezi o citadela, forta ta va dispare. Daca iti vei tine trupele pe camp pentru timp indelungat, proviziile tale vor devenii insuficiente.”

Exista 2 categorii de participanti la piata: traderii (cei cu obiective pe termen scurt) si investitorii (pe termen lung). Riscul pe termen scurt este mai redus decat pe cel lung. Si de aici intrebarea “de ce sa raman in piata mai mult decat este necesar, adica chiar si atunci cand trend-ul ascendent sau descendent a luat sfarsit?” Daca am facut un castig de +20% si trend-ul ascendent se opreste, de ce sa nu ies? Daca mai raman, este foarte posibil sa intervina noi elemente de risc care imi vor afecta castigurile si posibil sa intregistrez pierderi. Este o dilema prin care trec toti si care ii determina pe multi care pornesc ca investitori sa devina traderi.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 10/18

#65 – Pierderile sa fie reduse “De aceea am auzit de operatiuni militare planificate prost dar executate rapid, dar nu am vazut operatiuni bine executate si care au durat timp indelungat. Nu va fi benefic nici unei natiuni sa duca operatiuni militare care sa continue mult timp.”

Fiecare face greseli in piata. Este obligatoriu. Insa greselile nu trebuie sa aiba consecinte majore pentru noi. Planul de trading poate contine elemente slabe care sa provoace pierderi. Dar daca limitam rapid pierderile, recunoscand greseala, putem merge mai departe la urmatoarea tranzactie. Daca am ramane in continuare in piata cu aceste greseli, exista marele risc ca pe masura ce timpul trece, pierderile sa devina mai mari si ‘suferinta’ pe masura. Stop-lossul este cuvantul cheie, adica iesirea la o valoare prestabilita de noi si bazata pe un suport de prêt pe care il intelegem de ce este acolo. Orice pierdere dusa in spate mult timp se poate transforma intr-una si mai mare. Pe cand una taiata de la radacina ne mentine in piata.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 11/18

#66 – Castiguri mari sau mici, pierderi mici “Lucrul important intr-o actiune militara este victoria, nu insistenta. Stim ca liderul unei armate este responsabil pentru vietile oamenilor si siguranta natiunii.”

Scopul oricarei intrari in piata este castigul. Miliarde de tranzactii au acelasi scop: castigul, victoria. Dar numai o mica parte din ele se transforma in castig. Prin natura umana nu acceptam pierderile, ne incapatanam, insistam si pastram pierderile. Ca traderi sau investitori suntem responsabili fata de noi insine, de cei care ne inconjoara si depind de noi, precum si de capitalul de tranzactionare sau de investitii. Obiectivul de castig poate fi cuantificat in multe moduri: in procente, valori, sau ceva nou pentru foarte multi, atat timp cat tine trend-ul. Alegand ultima varianta evitam iesirea timpurie si pierderile mari. Cand pretul a trecut sub indicatorul de trend ales, gata, am iesit. In acel moment poate suntem in castig cu +30% sau numai cu +2%. Dar un lucru este clar: am cautat victoria, am gasit-o, poate chiar am inregistrat o pierdere mica (o victorie in multe cazuri!) dar nu am insistat pentru a atinge un obiectiv care de multe ori, nu se va indeplini, sau se va traduce in realitate dupa mult timp, efort si zbucium.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 12/18

#67 – Luam parte la lupta numai cand este necesar “Apararea este pentru timpuri de insuficienta, atacul pentru timpuri de surplus.”

Nu trebuie sa fim prezenti in piata decat cand este necesar. Cateva exemple: trend ascendent puternic inceput de trend ascendent sistemul de trading semnaleaza o intrarea cu risc scazut capital in surplus

Este o mare greseala pe care piata o sanctioneaza daca intram cand am inregistrat mai multe pierderi consecutive am inregistrat o pierdere mare capitalul s-a diminuat substantial avem probleme de alt gen care ne impiedica sa gandim clar intrarea este asociata cu un risc ridicat posibilitatea de castig este redusa

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 13/18

#68 – Slabiciunile duc la pierderi in piata la fel ca in viata “Exista 5 trasaturi care sunt periculoase pentru generali. Cei care sunt gata sa moara pot fi ucisi. Cei care intentioneaza sa traiasca pot fi capturati. Cei care isi pierd cumpatul se pot rusina. Cei care sunt puritani pot cadea in dizgratie. Cei care iubesc poporul pot fi afectati. Aceste 5 trasaturi sunt greseli pentru generali, dezastru pentru operatiuni.”

In piata fiecare slabiciune este ‘pedepsita’ mai devreme sau mai tarziu. Trebuie sa devenim cameleoni, sa ne adaptam la conditiile extrem de schimbatoare din piata. Exemple: daca piata scade, sa ne indreptam spre bursa din Sibiu unde se poate castiga si in aceasta situatie; daca piata romanesca trece printr-o perioada de ‘seceta’ sa incercam pietele valutare/forex sau piete externe; daca piata este in cadere sa strangem cash, iesind din actiuni, pentru oportunitatile care vor venii in mod garantat; sa nu cautam sa fim primii la semnalele unei intoarceri de trend ascendent – sa-I lasam pe altii ca sara in aer pe campul minat, noi venind dupa ei la confirmarea schimbarii de trend. Nu uitati ca obiectivul nostru, ca generali, este ca castigam, nu sa disparem in maniera copilaresca sau chiar vitejeasca… Mai bine las dar viu, decat viteaz dar mort. Sau de ce nu, viteaz si viu!

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 14/18

#69 – Incompetenta se plateste si in piata si in viata “Cand generalii sunt slabi si le lipseste autoritatea, instructiunile lor nu sunt clare, ofiterii si soldatii nu sunt sincronizati si formeaza linii de batalie fiecare in felul lui, toate acestea constituie dezordine. Cand generalii nu pot masura oponentii, se lupta cu un numar prea mare de adversari si nu isi impart capacitatile de lupta in interiorul armatei, acestia sunt cei invinsi.”

Despre incompetenta se poate discuta mult, dar daca este vorba de a noastra atunci este foarte grav. Nu uitati ca nu toti suntem ‘facuti’ pentru piata si riscurile pe care le ofera la orice pas. Este normal. Daca planul de trading nu este respectat din cauza schimbarilor emotionale, atunci avem o mare problema de competenta. Daca nu ne analizam atat slabiciunile cat si punctele forte, atunci avem ingrediente pentru dezastru. Ne intindem atat cat ne este plapuma. Orice exagerare a capacitatilor noastre sau a obiectivelor va duce la probleme, necazuri mai tarziu. Daca ne simtim mai confortabil pe termen lung, atunci alocam un procent mai ridicat pentru investitii decat pentru tranzactionari pe termen scurt. Sau invers daca avem mai mult timp pentru urmarit piata.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 15/18

#70 – Rapiditatea in piata “Poate fi pusa intrebarea ‘poate o forta militara sa fie alcatuita de asa maniera incat sa actioneze ca un sarpe?’ Raspunsul este pozitiv. Chiar si oameni care nu se plac reciproc, daca sunt pusi in aceeasi barca, se pot ajuta in timpuri dificile.”

Orice plan trebuie sa fie construit si implementat de asa maniera incat sa aiba rezultate rapide si cat mai bune (chiar si pierderile mici sunt considerate ca pozitive). Riscul creste odata cu timpul care se scurge. Evolutiile scurte se pot controla mult mai bine decat cele pe termen lung. Actionati ca un sarpe!

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 16/18

Va multumim pentru interesul manifestat si lectura acestui material educational cu aplicabilitate imediata in piata. Suntem convinsi ca v-a ajutat sa intelegeti si sa explicati un alt numar din pasii gresiti pe care cu siguranta ca i-ati facut si ii “planificati” in timpul activitatii dumneavoastra la bursa. Daca sunteti la inceput, situatiile explicate va vor ajuta sa mai eliminati din erorile care va astepta dupa colt. In cazul in care aveti intrebari legate de continut, educatie, trading, psihologia pietei va rugam trimiteti e-mail la una dintre adresele ta@educofin.com sau realitateabursiera@realitatea.tv specificand in subiect “Reactii: 101”. Si nu uitati ca puteti distribui liber acest material in forma actuala catre toate persoanele pe care le cunosteti, sau il puteti copia la Xerox pentru a-l face cunoscut celor care nu au inca acces la Internet. Saptamana viitoare veti primi prin e-mail, urmatorul set continand alti 10 pasi de evitat la bursa.

Pana atunci, numai bine si mult profit!

P.S. – Materialul pe care il primiti este primul de acest gen in Romania, adresat maselor largi de investitori si traderi activi sau in formare. Este gratuit, dar singurul “pret” pe care autorii il solicita din partea dumneavoastra este o reactie in legatura cu utilitatea lui, continut, usurinta intelegerii. Pentru aceasta va rugam sa trimiteti la una dintre adresele de mai sus un mesaj cu parerea dumneavoastra. Ne va ajuta enorm in munca viitoare pentru a produce alte materiale similare in cazul in care acesta este primit cu mare interes.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 17/18

CONTACT

AVERTISMENT
Toti cititorii sunt instiintati ca acest material este numai in scopuri educationale si informative si nu este considerat ca o oferta de a cumpara sau vinde, sau ca o recomandare pentru sau sponsorizare a unei companii, stoc sau fond. Cititorii poarta intrega responsabilitate pentru cercetarea efectuata in vederea speculatiilor/investitiilor si a deciziilor lor. Cititorii trebuie sa evalueze riscul oricarei tranzactii/investitii impreuna cu consultanti financiari calificati si sa ia deciziile proprii in legatura cu orice actiune/index mentionat in acest document. Opiniile si analizele incluse in acest document sunt bazate pe date considerate de incredere. Proprietarii, angajatii si colaboratorii celor doua companii care sunt parteneri in realizarea si distributia acestui material pot detine ocazional pozitii in actiunile descrise in acest document. Toti cititorii trebuie sa inteleaga ca performanta trecuta obtinuta nu garanteaza rezultate viitoare similare. Proprietarii, angajatii si colaboratorii celor doua companii care sunt parteneri in realizarea si distributia acestui material nu vor fi sub nici o forma, vinovati de profituri pierdute, oportunitati pierdute, explicatii posibil eronate, sau erori continute in acest document. Proprietarii, angajatii si colaboratorii celor doua companii care sunt parteneri in realizarea si distributia acestui material nu pot fi facuti vinovati de acuratetea datelor, probleme de server si transmisie a informatiei, sau orice distrugere si pierdere care poate rezulta din folosirea sau nefolosirea partiala sau totala a materialului inclus. Cititorii sunt de acord sa declare nevinovati pe proprietarii, angajatii si colaboratorii celor doua companii care sunt parteneri in realizarea si distributia acestui material in legatura cu orice act rezultand direct sau indirect din acest document, date, continut, material, pagini si documente asociate cu el.

Educofin (Dan Valcu) E-mail: ta@educofin.com Web: http://ta.educofin.com

Realitatea Bursiera (Sorin Freciu) E-mail: realitateabursiera@realitatea.tv Web: www.realitatea.tv

Protectia Datelor Private
Orice informatie primita pe orice cale din partea persoanelor care solicita materiale educationale puse la dispozitie de catre parteneriatul EducofinRealitatea TV ramane confidentiala si numai in bazele de date ale celor doua companii. Informatia nu va fi vanduta sau redistribuita sub nici o forma altor parti. Este posibil ca in viitor fiecare companie in parte sa trimita periodic informatie continand material cu caracter promotional. Persoanele care nu mai doresc sa primesca mesaje e-mail din partea uneia sau ambelor companii, se pot dezabona prin trimiterea unui mesaj la una dintre adresele e-mail de contact mentionand “Dezabonare” in subiect. Cererea va fi satisfacuta in cel mai scurt timp posibil.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#7) 18/18