You are on page 1of 24

101 Greseli de Evitat la Bursa

Pierzi fara un plan? Esti singurul vinovat. Castigi fara un plan? A fost noroc. Pierzi cu un plan? Accepta pierderea. Castigi cu un plan? Ai invatat sa faci bani la bursa.

31 martie 2006

Realizat de catre Educofin in parteneriat cu Realitatea Bursiera TV © Educofin 2005-2006

Intrebarea saptamanii trecute
“De ce bancile, telefonia mobila, vanzarile de masini si cele de case au intregistrat rezultate spectaculoase in Romania, pe cand participarea la bursa este de numai 12.000 conturi active dupa 10 ani?” Unul dintre raspunsurile care au atras atentia a venit din partea dvs:
“romanii prefera sa investeasca in bunuri palpabile, pe care ei le percep atat vizual cat mai ales fizic: o casa, o masina, un telefon, un teren. aceasta este perceptia si mentalitatea romanului. el are nevoie sa poata vedea si atinge la modul cel mai simplu, obiectele investitiei sale. mai mult de atat, investitia in terenuri si case a avut aproape intotdeauna succes garantat. bursa este oscilanta, poti castiga si poti pierde, la fel ca in cazul oricarei investitii dar, din pacate riscul este mult mai pronuntat.”

Am adauga: “cu foarte multi ani inainte de ‘89 populatia avea deja experienta economisirii la CEC, a utilizarii telefonului fix, a unei masini si avea in proprietate sau chirie un apartament sau casa.” Tranzitia la urmatorul nivel calitativ s-a facut fara probleme, de unde si succesul imens inregistrat in ultimii 16 ani. In cazul bursei, nu a existat un precursor, asa ca acum se trece prin perioada de pionierat. Va mai trece o perioada lunga pana se va forma aceasta deprindere, dar si necesitate.

Suntem convinsi ca aveti cel putin 5 prieteni, colegi, rude care au o adresa e-mail. Ati incercat sa le trimiteti aceste materiale care au deschis pentru foarte multi apetitul pentru bursa? Daca ati facut-o deja, felicitari pentru ca sunteti alaturi de noi. Daca inca nu, va rugam trimiteti acest document mai departe cu rugamintea de a-l citi. Mai devreme sau mai tarziu zeci de mii de participanti la bursa vor face aceleasi greseli pe care le semnalam aici. Si altii vor profita de ele. Multumiri spentru sprijinul dvs.

Intrebarile saptamanii
Q1: “Ce judecati ca este mai sanatos pentru bursa: o capitalizare de 20 miliarde euro cu 5 companii mari si puternice, sau 20 miliarde euro cu 20 de companii medii si puternice?”

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 2/24

Q2: “Dupa parcurgerea 101, care este motivul principal pentru care multi nu participa la bursa: /1/ lipsa de educatie bursiera sau /2/ lipsa de incredere in sistemul bursier”

Asteptam raspunsurile dvs in legatura cu intrebarea de mai sus dar si cu aceast document trimis, la ambele adrese email: ta@educofin.com si realitateabursiera@realitatea.net (atentie! adresa Realitatii Bursiere s-a schimbat din .tv in .net)

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 3/24

Stimate abonate, stimati abonati,

Din nou o saptamana in care piata a primit noi lovituri: decizia referitoare la SIF-uri, scaderea SNP de joi pe volum ridicat, scaderea BRD dupa publicarea raportului pe 2005 (inca o dovada ca nu este recomandat sa pastrati actiuni in momentul rapoartelor). De mai mult de o luna de zile, piata primeste diverse stiri negative care se reflecta clar printr-un trend descendent si care genereaza un bias/atmosfera negativa, cu lipsa de interes. Dar exista si un efect pozitiv: se creaza atat de multa negativitate, incat orice stire mai putin negativa genereaza un scurt rally/crestere de reactie (in engleza, “relief rally”) dupa care, din nou in jos. Chiar si o piatra aruncata intr-un lac isi gaseste in final un loc de odihna; la fel si cu piata: isi va gasi unul. Problema este ca nimeni nu stie la ce valoare si cand. Nimeni! Nimeni! Nimeni! Unele opinii sunt mai realiste si documentate decat altele care sunt bazate pe “cred ca piata este acum ieftina….” (ma indoiesc ca un PER de 29 la nivel de piata genereaza cozi de cumparare la brokeri). Noi urmarim piata zilnic, cu ajutorul graficelor si la fel, pozitia preturilor fata de medii mobile, suporturi, rezistente. Cautam divergente pozitive (numai daca exista, nu ce am dorii noi sa existe) care corelate cu suporturi importante vor genera un procent ridicat de incredere intr-o intoarcere a pietei. Nu uitati ca piata nu evolueaza in “V” asa cum fiecare doreste. Pretul poate mai usor sa scada decat sa cresca, de aceea cresterile vor deveni mai lente. Vom ajunge la top-ul din februarie 2006? Cu siguranta, da. Cand? Aici este problema: in 3 ani cu siguranta. Maine, cu

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 4/24

certitudine, nu.

Dar in 3 luni unde vom fi? Pe noi ne intereseaza numai

trend-ul: daca maine sau in 3 luni vom fi de partea corecta a trend-ului atunci am castigat!

Cu mult profit si atentie mare…

Echipa Educofin + (Dan Valcu)

Realitatea Bursiera TV (Sorin Freciu)

P.S. – De ce sa nu aplicam analiza tehnica si in Romania, daca deja se foloseste cu succes peste tot in lume? Mileniul 3 apartine total stiintei, nu ghicitului in bobi.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 5/24

Comentariu, 31 martie 2006 101 a fost o experienta extraordinara pentru noi, pentru audienta, pentru crearea unei legaturi intre oameni reali pe subiecte reale, de interes. Fiecare a invatat enorm de la ceilalti si cu siguranta ca pentru foarte multi prezentul si viitorul nu va arata ca trecutul. Am devenit mai educati, mai atenti, mai realisti, mai constienti de pericole, gandim diferit si foarte important, stim ca bursa este singurul loc unde poti face bani daca ai un plan disciplinat si unde poti pierde daca esti slab. Bursa nu este un club exclusiv, ea apartine tuturor si o mica parte din actorii ei traiesc din marea masa care trebuie sa dezvolte bursa (si nu invers!). 101 a avut si un alt obiectiv: sa dovedeasca convergenta intre 2 mijloace de a transmite informatia: TV si Internet-ul. Si a facut-o! Lumea foloseste acum net-ul pentru a comunica cu televiziunea si invers. Se intreba si se raspunde. Se clarifica neintelegeri. Viitorul apartine acestui proces unde cele 2 medii, la final vor devenii unul singur: TV pe Internet. S-a inchis un capitol, se vor deschide altele dar nu va exista un sfarsit al cartii scris de noi: va exista unul pe care fiecare il va scrie in cartea lui, tinand seama de profilul propriu. Vom continua sa aducem bursa in camerele dvs sau in cutia e-mail, dar avem nevoie mai intai de o evaluare si de noi subiecte. Pana atunci, stiti unde ne gasiti si cine suntem. Succes si mult profit [de oriunde ar apare el]

Dan Valcu si Sorin Freciu

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 6/24

#91 – Analiza Tehnica functioneaza in piata romanesca Este clar ca analiza tehnica si aplicarea ei in piata romanesca a facut “valuri” in multe cercuri, iar rezultatele pozitive obtinute cu ajutorul ei ii fac pe multi sa spuna ca acest instrument fie nu functioneaza in piata romanesca pentru ca nu este lichida(?) fie ca trebuie combinata cu analiza fundamentala. Inainte de a redeschide acest subiect, doresc sa spun ca sunt total de acord cu mariajul celor 2 analize, cu o rezerva mare in legatura cu orizontul de timp (pe termen lund, da, in rest nu). Bursa romanesca reprezinta cateva sute de companii ale caror actiuni se tranzactioneaza [in teorie] zilnic. Din aceste sute, exista un mic grup (SIF1,2,3,4,5, BRD, TLV, BCC, BIO, ATB, RRC, SNP, IMP) care este compus din actiuni lichide (cu volum ridicat) si implicit, de interes general. Pe noi nu ne intereseaza sa facem bani in actiunile care sunt la bursa, ci in cele care sunt lichide, cu volum (vedeti mai sus). Pentru aceste actiuni, analiza tehnica se aplica fara probleme, o fac si analistii straini care se mai uita la peisajul bursier actual. Deci, MERGE! De ce analiza tehnica este supusa acestor tiruri? Raspunsuri prin email, va rog.

Cine este intr-adevar interesat sa vada oameni independenti si educati la bursa, care cu analizele lor, bune sau mai putin, pot sa scurt-circuiteze ‘expertii’ indoctrinati cu analiza economica de model stalinist si predata in mod similar?

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 7/24

#92 – Brokeri, consultanti financiari si pietele externe Un broker este un mediator de servicii intre doua parti (definitia generala). Un broker poate fi unul care intermedieaza o cumparare de grau, sau inchirierea unor containere in port, sau care [inca] intermediaza o tranzactionare la bursa in lipsa [datorata restrictiilor] unei proceduri 100% directa client-bursa, sau este unul care aduce la masa tratativelor doua parti in conflict (Orientul Apropiat este un exemplu). Broker-ul este platit intr-un fel sau altul pentru serviciile aduse, dar pentru acele servicii broker-ul trebuie sa aiba competenta practica. In curand, din cauza evolutiei firesti, brokerii vor fi obligati sa ofere posibilitati de tranzactionare pe piete externe care fara nici un doar si poate sunt mult mai complexe decat bursa din Romania. In plus, ei vor trebui sa ofere ‘sfaturi’ financiare cu privire la tranzactionarile pe diverse orizonturi de timp. Intrebare: din experienta dvs si a altora vedeti posibile aceste servicii efectuate in conditii de profesionalism si competenta? Ati da 10.000 de euro pe mana acestor intermediari pentru acest gen de servicii? Sau ati face dvs pe cont propriu? Trebuie sa mentionez o data in plus, si multi care deja sunt activi intr-o piata straina stiu acest lucru, ca fluctuatiile zilnice, sapatamanale sunt mari si cer o disciplina stricta.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 8/24

#93 – Impozit pe castig 16% sau 19% sau 25% As dori sa clarific cum se calculeaza impozitul actual de 16% (atat timp cat va ramane la acest nivel deoarece am vazut 19% ca fiind vehiculat cu mare potential de a fi realizat din 2007). De exemplu, un trader investeste 1000 euro si dupa 3 luni are in cont 1200 euro. El a castigat 200 (20%). Impozitul de 16% se aplica pe castig (pe 200 euro), nu pe 1000, nici pe 1200. Deci impozitul este de 200x0.16=32 euro. Partea ramasa lui este de 200-32=162 euro. Nu este rau… In schimb comisioanele brokerilor se aplica pe sumele rulate la vanzare si la cumparare (echivalente in cazul nostru cu 1000, respective 1200 euro)

ESTE ANALIZA TEHNICA INSTRUMENTUL ACCESIBIL TUTUROR PENTRU A SEPARA PIETRISUL DE NISIPUL FIN? SUNT GRAFICELE CORECT INTERPRETATE UN INSTRUMENT IMBATABIL IMPOTRIVA MANIPULARILOR? ESTE EDUCATIA BURSIERA IMPORTANTA? ● EDUCOFIN OFERA SOFTWARE + CURSURI DE ANALIZA TEHNICA PRIN E-MAIL. EDUCATIE ASISTATA CU APLICABILITATE IMEDIATA IN PIATA (http://ta.educofin.com) BULETINUL BURSIER PLUS BB+: ZILNIC ANALIZA TEHNICA PENTRU ACTIUNI

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 9/24

#94 – Gap-urile se inchid [aproape] mereu Am mai discutat despre gap si doresc sa revin din cauza capcanelor pe care le intind, in special noilor veniti la bursa. Gap-urile se manifesta in orice piata si sunt o expresie a interpretarii pozitive sau negative a unui eveniment de catre unii participanti (cumparare, respective vanzare). Exemple din piata

romanesca: RRC anunta ca va achizitiona Dyneff Franta, SIF3 anunta gratuite, BRD in februarie, decizia din august 2005 in legatura cu modificarea pragului de detinere la sif-uri. In momentul in care apare o asemenea stire ganditi-va ca /1/ efectul va dispare, de regula rapid, /2/ veti mai gasi actiuni pe piata, ele nu se termina. Un gap implica disciplina stricta bazata pe observatii trecute. Daca piata in general este negativa ca acum, un gap pozitiv pentru o actiune are valoarea zero! Daca actiunea este in trend negativ puternic, un gap pozitiv este pierdere pe termen scurt posibil si mediu, ca regula, pentru cei care cumpara. Asteptati ca apele sa se limpezeasca…

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 10/24

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 11/24

#95 – Nu judecati viitorul dupa performanta trecutului Este de vorba de procentele cu care piata a crescut in anii precedenti. Dupa o perioada de scadere prelungita, apar declaratii in presa conform carora piata va inregistra in acest an o crestere de X%, cu X foarte “dolofan”. La fel cand piata era deja in ascensiune ridicata, apareau declaratiile ca piata in 2006 ar fi crescut cu 30% (cand stirea a fost pusa la dispozitia maselor, piata deja crescuse cu un procent similar. O numim coincidenta… ). Ce sa intelegem si cum sa tratam aceste mesaje care evident fac parte din masinaria de propaganda a unor grupuri interesate sa readuca micul investitor la bursa, fara de care nu se poate face mare lucru la bursa? /1/ de unde stiu acesti ‘specialisti’ cat va creste sau va scade piata pe durata unui an? /2/ din partea carui grup vine o asemena declaratie? /3/ pastrati prognoza si judecati-o la sfarsitul anului impreuna cu altele emise de aceeasi sursa.

Daca astazi v-ar spune cineva ca piata va creste cu X% in 2006, ati intra la bursa in acelasi moment? Trebuie sa fii naiv sa faci acest lucru. Numai dumneavoastra prin judecata proprie + analize obiective puteti decide! Ce sa mai spunem despre valoarea acestor declaratii in special cand ele sunt presarate cu cuvinte de genul “cred ca, daca avem norocul sa, este posibil sa, daca totul decurge normal”.

Nu uitati ca banii dvs sunt la mare cautare pentru multi din piata de capital…
101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 12/24

#96 – O serie de pierderi = oprire Este normal si de recomandat sa pierzi la bursa. Cu o singura conditie: pierderile sa fie reduse. Ele pot fi reduse si rare (situatie acceptabila) sau reduse si dese (semnal de alarma, nu neaparat dezastru). Daca intr-o serie de 10 tranzactii pierdem putin intr-o secventa de cel putin 4, atunci avem o problema de rezolvat. Orice pierdere chiar mica produce o reactie negativa care se memoreaza pe creier. O secventa de pierderi similare adauga la aceasta zestre pana cand efectul negativ isi spune cuvantul in tranzactiile care urmeaza si cu multa siguranta, vom inregistra noi pierderi (mai mari, daca disciplina lipseste). Atunci ce sa facem? Simplu: in ciuda “chemarii sirenelor”, refuzam sa mai tranzactionam pentru o perioada. Ne detasam de piata. Cu mintea mai clara, revenim mai tarziu, dar nu in tranzactionare, ci la masa de proiectare analizand ce a mers gresit cu acea secventa neagra. Cu realism, vom gasii ca nu am respectat planul de trading, nu am avut disciplina. Atunci vom respecta acest plan si vom relua tranzactionarea incet-incet. Nu uitati ca punctul slab este iesirea, nu intrarea!

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 13/24

#97 – Cine sunt participantii la piata? V-ati gandit la aceasta intrebare? Daca da, ati gasit un raspuns? Un raspuns cat mai aproape de realitate este foarte important pentru a intelege piata bursiera si anticiparea evolutiei ei. Pe baza experientei si informatiei din pietele din vest si cea din Romania putem identifica la nivel general aceste grupuri care prin influenta, capital, psihologie “misca” orice piata: investitori mari (rechinii) institutionali persoane fizice persoane juridice investitori medii (stiucile) instituitionali persoane fizice persoane juridice investitori mici (hamsiile) persoane fizice + juridice persoane interesante sa intre in piata, dar care asteapta (icrele) legislatie, control, cerinte pentru transparenta, masuri fiscale, si alte multe de natura similara. Le numim factori externi.

Haideti sa discutam putin despre fiecare si la sfarsit vom intelege mai bine ce se intampla acum in piata si ce s-a intamplat in ianuarie 2006.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 14/24

Rechinii institutionali – fonduri mari de investitii autohtone si straine, fonduri mari de pensii autohtone si straine. Cea mai importanta forta in piata. Ofera stabilitate si creeaza valuri mari cand se misca (intra sau ies). Urmarindu-le miscarea toata lumea profita. Nu exista in piata romanesca la acest moment si nici intr-un viitor foarte apropiat.

Rechinii persoane fizice & juridice – oameni foarte afluenti/bogati care investesc dar si tranzactioneaza pe termene scurte/medii in piata. Prezenti in Romania si numai datorita lor nu scade piata in ciuda divergentei negative intre evolutia pietei si indicatorii economici care nu arata bine. Uneori valurile generate de ei sunt fie interceptate de stiuci, fie transmise de acestea hamsiilor pentru a crea efectul de crestere a pietei (ianuarie 2006). Rechinii autohtoni deghizati ca persoane juridice straine creeaza impresia ca “vin americanii, vin strainii” cu urmarea ca hamsiile trec din nou “la pedalat”. Capitalul acestora in piata romanesca: cel putin 5 milioane euro de rulat.

Stiucile institutionale – fonduri medii (mutuale, pensii) care sunt mai flexibile ca rechinii de mai sus. Un inceput firav de fonduri mutuale in Romania a caror problema este ca in ciuda scaderii pietei, nu vand sau vand aproape de bottom (aprilie 2005). Speranta multora pentru urmatoarea lovitura!

Stiucile persoane fizice & juridice – ruleaza intre 1 si 5 milioane de euro, atat pe cont propriu, cat si pentru rechinii persoane fizice & juridice. Multi

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 15/24

actioneaza pe baza indicatiilor rechinilor de mai sus pentru a crea valuri la nivelul hamsiilor si implicit pentru ridicarea sau scaderea preturilor. Multe din scaderile recente isi au originea aici. Ii consider ca pe dirijori, ca pe manageri pentru piata la acest nivel si moment de timp.

Hamsiile – investitorul si trader-ul normal, mic, ca fiecare dintre noi. Intr-o bursa matura, aceasta categorie dezvolta piata bursiera. Constituie sursa dezvoltarii viitoare a bursei romanesti. Daca actorii pietei de capital vor

continua sa neglijeze voit sau involuntar aceasta categorie, atunci garantat bursa nu va avea viitor. Prin lipsa de omogenitate si a busolei, grupul hamsiilor creste si scade excesiv preturile pe baza unor semnale primite de la stiuci si mass-media.

Icrele – toti cei care stau si se uita la bursa, se minuneaza, o analizeaza, viseaza despre ea, dar care in final nu intra in piata (motivul este nesemnificativ pentru exercitiul de mai sus). Daca conditiile de crestere a lor nu sunt favorabile atunci ele nu vor genera alti pesti, din care cauza piata bursiera si nu numai va avea de suferit.

Factori externi - toate speciile de mai sus sunt supuse in mod continuu la agenti poluanti deversati de petroliere sau alte nave (noi taxe sau taxe marite, legislatie de ingradire sau pentru o mai buna transparenta), multe exemplare sunt distruse cu dinamita (gen ordonanta SIF-urilor, scaderi mari ale

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 16/24

preturilor), sau multora li se reduce partial sau total oxigenul. Mass-media intra si ea aici.

Din ce categorie faceti parte? Reactii la cele 2 adrese e-mail.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 17/24

#98 – Nu cumparati continuu in scadere … cu scopul de a minimiza pierderile (in engleza “averaging down”). De

exemplu: cumpar 100.000 actiuni RRC la 1200, vad ca au inceput sa scada dar nu vand (m-am indragostit de ele…). RRC ajunge la 1000 si cumpar din nou 100.000 de actiuni la acest prêt pentru a-mi reduce costul mediu/actiune. La 900 mai cumpar 100.000 de actiuni din acelasi motiv si anticipand ca mai jos nu se poate. Ok, RRC s-a dus si sub 800, dar pana acum a revenit…

Daca ramaneam cu 100.000 actiuni la 1200, la 900 aveam o pierdere de 25%. (100x(900-1200)x100000)/ (1200x100000) = -25% cu un prêt mediu/act = 1200 Dupa tot procesul de cumparare in scadere, sunt fericitul(!) detinator a 300.000 de actiuni achizitionate la un prêt mediu mai redus, de numai(!) 1033 ROL ((900+1000+1200)/3). Prin acest process de reducere a pretului mediu am dat insa de alte probleme /a/ blocarea capitalului /b/ ce se intampla daca RRC isi va relua caderea? Acum la 900 se pune problema /1/ cresterii RRC /2/ disciplinei mele de a vinde pe masura ce creste RRC Cea mai buna solutie ar fi fost [pentru mine] sa vand cele 100.000 actiuni cumparate la 1200 ROL la primul semnal credibil de vanzare. Ar mai fi existat solutia sa vand in 2 transe la 2 semnale credibile de vanzare. Inregistram o pierdere [mica daca semnalele de iesire erau “inteligente” si pot fi…] si nu ma mai durea capul in timpul caderii RRC. Oricum as fi gasit actiuni RRC in orice

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 18/24

moment la cumparare si este mai bine s-o fac la confirmarea viitoare a unui trend ascendent.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 19/24

#99 – Evoluati in piata bursiera, nu cautati o revolutie Evolutia implica stabilirea de obiective realiste si urmarirea lor pana la finalitatea dorita pe un interval realist de timp. Revolutia implica stabilirea unor obiective nerealiste pe un interval de timp nerealist (scurt). Un exemplu de evolutie: “Nu cunosc mare lucru despre bursa, vreau sa invat, ma educ timp de 3-6 luni, in paralel simulez tranzactionari bazate pe un plan de trading. Dupa 6 luni, cu o suma realista reprezentand X% din capitalul meu total de investitie/trading, incept sa tranzactioneaz la bursa. Obiectivul meu pentru urmatoarele 6 luni este un profit de Y% care reprezinta Z% peste dobanda bancara cu care sunt obisnuit.” Un exemplu de revolutie: “Nu cunosc mare lucru despre bursa, vreau sa invat, ma educ timp de 1-2 luni, si ma apuc simultan de tranzactionat la bursa sa obtin 20% profit. Dupa aceasta perioada, maresc capitalul cu obiectivul de a castiga in urmatoarele 10 luni 70% ca asa am auzit anul trecut.” Ambele scenarii au posibilitate de reusita, dar este evident care dintre ele va fi mai usor de atins, mai putin riscant. O revolutie implica evenimente majore pe termen foarte scurt ceea ce la bursa este foarte greu, in special cu presiunea nervoasa pe umerii fiecaruia. Evolutia ia mai mult timp, dar ne permite sa ne ajustam gandirea si actiunea mai bine la conditiile rapide ale pietei.

Vinurile bune, de calitate iau timp; vinul de butuc se poate bea rapid, dar nu impresioneaza.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 20/24

#100 – Urmariti capitalizarea bursiera Foarte putini urmaresc acest parametru. Este pretul curent inmultit cu numarul de actiuni. De exemplu la TLV capitalizarea bancii astazi este:

(1.49 x 2.367.330.000)/ 3.521 = aprox. 1 miliard euro

Admitem ca avem de gand sa intram in TLV cu un obiectiv de castig de +30% fata de acest moment, obiectiv in care credem! (motivul este irelevant) In acest caz capitalizarea bursiera ar devenii 1,3 miliarde euro ceea ce prin comparatie cu alte banci si prin calculul PER ar insemna ca incepem sa deviem de la “normal”.

Acest mod de a privii o intrare sau o iesire este benefic si in cazul IPO-urilor care se anunta. Calculam capitalizarea bursiera totala bazata pe pretul anticipat si numarul total de actiuni, comparam cu alte firme de profil similar de la bursele limitrofe si tinem seama si de business-ul firmei anuntate prin IPO. In acest mod avem o idée mai buna asupra posibilitatilor de crestere imediata ale actiunilor firmei in cauza. Cel mai bine se aplica acest mod de a privii lucrurile, intr-o piata bursiera cu multe actiuni listate (vest europeana, americana sau australiana).

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 21/24

#101 – Nu credeti decat in dumneavoastra Piata nu este nici imbibata cu miere, nici plina cu caini cu covrigi in coada. Piata este o oportunitate de unde cei isteti pot stoarce multa miere si pot manca covrigi calzi mirosind a vanilie pana la indigestie. Daca la acest moment ea arata ca o planta foarte mica si plapanda suferind un atac continuu, mersul normal al societatii va face din ea unul din pilonii dezvoltarii tarii in viitorii ani. Sistemul de pensii va depinde de succesul bursei si nu de o bursa saraca si la propriu si la figurat ca cea actuala. Posibilitatile statului de a oferi bani de pensii sunt si vor devenii si mai limitate pentru simplul motiv ca asa se intampla deja in toate tarile cu o economie de piata unde fiecare individ trebuie sa decida contributia proprie la o batranete linistita. Mai de voie, mai de nevoie fiecare dintre dvs va trebui in viitor sa aiba o anumita expunere la bursa si sa-si intocmeasca un plan cu obiective financiare pe termen lung si foarte lung. O data cu dezvoltarea acestui sector vor apare si servicii auxiliare, cele mai multe fiind de consultanta financiara. Aici decizia va apartine in exclusivitate. Fiecare va dorii o felie din prajitura gustoasa asa ca atat educatia bursiera cat si judecata proprie vor fi puse la grea incercare.

Cei mai abili vor rezista si prospera, ceilalti vor pierde. Averi se vor face, averi se vor pierde. Asa a fost peste tot, asa va fi si aici.

Nimeni nu se mai poate opune buldozerului care a inceput sa ruleze (e adevarat, incet, uneori inapoi, dar la vale). Si acel buldozer se numeste -----?
101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 22/24

Va multumim pentru interesul manifestat si lectura acestui material educational cu aplicabilitate imediata in piata. Suntem convinsi ca v-a ajutat sa intelegeti si sa explicati un alt numar din pasii gresiti pe care cu siguranta ca i-ati facut si ii “planificati” in timpul activitatii dumneavoastra la bursa. Daca sunteti la inceput, situatiile explicate va vor ajuta sa mai eliminati din erorile care va astepta dupa colt. In cazul in care aveti intrebari legate de continut, educatie, trading, psihologia pietei va rugam trimiteti e-mail la una dintre adresele ta@educofin.com sau realitateabursiera@realitatea.net specificand in subiect “Reactii: 101”. Si nu uitati ca puteti distribui liber acest material in forma actuala catre toate persoanele pe care le cunosteti, sau il puteti copia la Xerox pentru a-l face cunoscut celor care nu au inca acces la Internet.

Numai bine si mult profit!

P.S. – Materialul pe care il primiti este primul de acest gen in Romania, adresat maselor largi de investitori si traderi activi sau in formare. Este gratuit, dar singurul “pret” pe care autorii il solicita din partea dumneavoastra este o reactie in legatura cu utilitatea lui, continut, usurinta intelegerii. Pentru aceasta va rugam sa trimiteti la una dintre adresele de mai sus un mesaj cu parerea dumneavoastra. Ne va ajuta enorm in munca viitoare pentru a produce alte materiale similare in cazul in care acesta este primit cu mare interes.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 23/24

CONTACT

AVERTISMENT
Toti cititorii sunt instiintati ca acest material este numai in scopuri educationale si informative si nu este considerat ca o oferta de a cumpara sau vinde, sau ca o recomandare pentru sau sponsorizare a unei companii, stoc sau fond. Cititorii poarta intrega responsabilitate pentru cercetarea efectuata in vederea speculatiilor/investitiilor si a deciziilor lor. Cititorii trebuie sa evalueze riscul oricarei tranzactii/investitii impreuna cu consultanti financiari calificati si sa ia deciziile proprii in legatura cu orice actiune/index mentionat in acest document. Opiniile si analizele incluse in acest document sunt bazate pe date considerate de incredere. Proprietarii, angajatii si colaboratorii celor doua companii care sunt parteneri in realizarea si distributia acestui material pot detine ocazional pozitii in actiunile descrise in acest document. Toti cititorii trebuie sa inteleaga ca performanta trecuta obtinuta nu garanteaza rezultate viitoare similare. Proprietarii, angajatii si colaboratorii celor doua companii care sunt parteneri in realizarea si distributia acestui material nu vor fi sub nici o forma, vinovati de profituri pierdute, oportunitati pierdute, explicatii posibil eronate, sau erori continute in acest document. Proprietarii, angajatii si colaboratorii celor doua companii care sunt parteneri in realizarea si distributia acestui material nu pot fi facuti vinovati de acuratetea datelor, probleme de server si transmisie a informatiei, sau orice distrugere si pierdere care poate rezulta din folosirea sau nefolosirea partiala sau totala a materialului inclus. Cititorii sunt de acord sa declare nevinovati pe proprietarii, angajatii si colaboratorii celor doua companii care sunt parteneri in realizarea si distributia acestui material in legatura cu orice act rezultand direct sau indirect din acest document, date, continut, material, pagini si documente asociate cu el.

Educofin (Dan Valcu) E-mail: ta@educofin.com Web: http://ta.educofin.com

Realitatea Bursiera TV (Sorin Freciu) E-mail: realitateabursiera@realitatea.net Web: www.realitatea.net

Protectia Datelor Private
Orice informatie primita pe orice cale din partea persoanelor care solicita materiale educationale puse la dispozitie de catre parteneriatul EducofinRealitatea TV ramane confidentiala si numai in bazele de date ale celor doua companii. Informatia nu va fi vanduta sau redistribuita sub nici o forma altor parti. Este posibil ca in viitor fiecare companie in parte sa trimita periodic informatie continand material cu caracter promotional. Persoanele care nu mai doresc sa primesca mesaje e-mail din partea uneia sau ambelor companii, se pot dezabona prin trimiterea unui mesaj la una dintre adresele e-mail de contact mentionand “Dezabonare” in subiect. Cererea va fi satisfacuta in cel mai scurt timp posibil.

101 Greseli de Evitat la Bursa (#10) 24/24