60.

A garat és a nyelőcső
Garat- pharynx
Az orr- és szájüreg közötti függőleges cső mely a koponyaalapról zsákszerűen lóg le a tuberculum pharingeumról. Oldalsó és hátsó fala van ( az elülső fal nyitott a száj –és orrüreg felé). Azt a helyet ahol a garat rácsap a koponyaalapra fascia pharingobasialisnak hívják. Szakaszai: 1.pars nasalis-orrüregi rész- epipharynx Itt található az Eustach – kürt ( ostium pharingeum tuba auditivae) azaz a fülkürt garati nyílása Felső, boltozati részében található a garatmandula- tonsilla pharingea mely a fülkürtök nyílását körülevő tüszőkkel (tonsilla tubaria) együtt a lymphaticus garatgyűrű kialakításában vesz részt. ( 4 db mandulánk van összesen, ezek: tonsilla lingualis, tonsilla palatina, tonsilla pharingea, tonsilla tubaria) 2 .pars oralis – szájüregi rész- mezopharynx A torokszoroson keresztül a szájüreg nyílik bele Az ori szakasztól a nyeléskor hátrahúzódó lágy szájpad választja el. 3. pars laryngea- gégei rész-hypopharynx Itt található a gégebemenet ( auditus laryngis) amit elölről a gégefedő, oldalt pedig 1-1 nyálkahártyaredő határol. Nyeléskor a nyelv hátrahúzódik s gyöki része benyomva az epiglottis zárja a gége bemenetét miközben a falat a garatba préselődik. Izomzata Kétrétegű, hosszanti és körkörös harántcsíkolt izmai vannak.

Nyelőcső- Oesophagus
Garatot a gyomorral összekötő 20-25 cm-re cső mely a C6-Th11 csigolya között található. Szakaszai: pars cervicalis- nyaki szakasz Pars thoracalis Pars abdominalis ( átfúrja a rekeszt!)

Fiziológiás szűkületei (angustia) -gyűrűporcnál -aortaívnél ( az aortaív benyomja) -rekesz átfúrásánál ( érintkezik a bal pitvarral- diagnosztikus jelentőségő, szív UH végezhető a nyelőcsőn keresztül ) Falában vastag, főleg simaizom van, mely perisztaltikus mozgással juttatja tovább a falatot. Belső felszínét többrétegű, el nem szarusodó laphám borítja!

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful