1

Kini. Namun. 2 . mengamalkan pemakanan seimbang bukan hanya menjadi masalah warga kota saja namun ia turut berlaku pada penduduk di luar bandar dan di kampung. kalsium dan karbohidrat sudah mencukupi. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mencadangkan untuk meningkatkan kesihatan kita perlu mengambil lebih daripada lima hidangan sayur dan buah setiap hari dengan mengurangkan jumlah lemak serta mengamalkan senaman secara tetap dan teratur. Lebih berwarna. lebih baik kerana khasiat yang tiada pada sayur-sayuran hijau akan disumbangkan daripada sayur berwarna merah atau kuning. Selain itu. buahbuahan. Tanpa disedari gaya pemakanan yang kita amalkan kini secara perlahan-lahan akan membawa kita kepada masalah kekurangan zat. asal dalam sehari sajian kita mengandungi sayur -sayuran.Bagi kebanyakan orang. Peningkatan kadar kegemukan dan obesiti adalah petanda paling jelas menunjukkan soal keseimbangan makanan terabai. Kesukaran mengamalkan pemakanan seimbang dialami kebanyakan orang termasuk pakar pemakanan dan perubatan sendiri. ramai lupa soal sukatan sayur dan buah harian iaitu sekurang-kurangnya lima hidangan sehari untuk mendapat semua khasiat yang diperlukan.warni seperti lampu isyarat.PRAKATA Semua orang mengetahui akan kepentingan pemakanan seimbang tetapi perkara ini lebih mudah diucap daripada diamalkan terutama dalam kalangan warga kota yang sibuk. sumber protein. sayur dan buah yang dimakan pula perlu pelbagai. Buku ini merupakan panduan ringkas kepada para pembaca untuk memahami serba sedikit tentang pemakanan seimbang dan kepentingannya dalam kehidupan masyarakat. Namun. perlu diingat tidak semestinya orang yang kurus dan tiada masalah berat badan tidak mengalami perkara ini.

PIRAMID MAKANAN 4.ISI KANDUNGAN 1. PRAKATA 2. LANGKAH-LANGKAH DISYORKAN MENGIKUT PIRAMID MAKANAN 6. KONSEP DAN PENGENALAN 3. PANDUAN MENGHIDANGKAN MAKANAN 8. JENIS MAKANAN DIPERLUKAN TUBUH 5. BIBLIOGRAFI 2 4 5 7 8 9 10 11 3 . KESAN GIZI TIDAK SEIMBANG 7.

B. bali. Makanan yang memberi tenaga Di Malaysia tenaga 50 -60% penduduk didapati daripada nasi. jem dan madu. Kekurangan sumber protein boleh membantutkan pertumbuhan seseorang termasuk pembentukan otot. dan dapat menjauhi kita daripada mendapat penyakit. C. Makanan membina badan Protein ialah makanan membina badan. iii. Ia mencegah tubuh daripada menghidap penyakit. Kandungan bahan galian. Amalan pemakanan sihat adalah satu faktor yang penting ke arah kesihatan sekeluarga dan seharusnya dipupuk dari rumah. kepah. protein dan lemak secara optimum. makanan yang dikongsi bersama sekeluar ga mestilah berkhasiat dan sihat. sotong. vitamin dan asid l emak. itik. ketam. Makanan seimbang seharusnya memberikan kita tenaga. ayam. Kandungan fiber yang mencukupi iv. Makanan seimbang seharusnya memberi : i. sirap. Protein membina sel -sel atau jaringan tisu dalam badan kita. keladi. beras. Makanan jenis ini meliputi sayur -sayuran dan buah buahan.KONSEP DAN PENGENALAN MAKANAN SEIMBANG Makanan seimbang merupakan makanan yang harus dimakan untuk memastikan tubuh badan seseorang berfungsi dengan normal. Selain daripada menyelerakan dan mampu dibeli. gandum. dan lembu. Namun begitu makanan lain yang menghasilkan tenaga termasuk semua jenis bijirin seperti jagung. Punca protein adalah daripada ikan. Kekurangan protein juga mempengaruhi pembentukan darah dan ini menyebabkan badan menjadi lesu. ubi keledek. Tenaga makanan yang mencukupi ii. Makanan menjauhi penyakit Makanan jenis ini merupakan makanan yang membekalkan tubuh dengan bahan bahan yang mengekalkan semua perjalanan organ di dalamnya. Makanan yang memberi tenaga dapat membina badan. 4 . kentang dan lain-lain. Karbohidrat. Makanan lain yang menghasilkan tenaga adalah makanan yang mengandungi gula seperti gula pasir. ubi kayu. A.

Contoh makanan bagi kumpulan ini adalah nasi. Pilihlah bijirin atau hasil bijirin mil penuh seperti beras perang. thosai. mi. 5 . tepung gandum mil penuh atau tepung atta. capati. Piramid Makanan mengandungi makanan yang dibahagikan kepada lima kumpulan berasaskan kepada kandungan zat dan fungsinya. makanan daripada kumpulan ini perlu diambil paling banyak. keladi dan kentang. ³Pengambilan makanan perlu dipelbagaikan kerana tiada satu makanan yang boleh membekalkan kesemua nutrien yang diperlukan oleh badan´ ARAS 1 : Bijirin. mineral. bubur. pasta. roti. Hasil Bijirin dan Ubi -ubian Piramid Makanan mengandungi kumpulan makanan yang kaya dengan karbohidrat kompleks. dan ubi keledek. Makanan yang dimakan seharian perlu diambil paling banyak daripada kumpulan makanan di bahagian paling bawah Piramid. mihun. yang merupakan sumber tenaga yang utama. bis kut. Di dalam setiap hidangan. da n paling sedikit daripada kumpulan makanan di bahagian paling atas.PIRAMID MAKANAN Apakah Piramid Makanan Piramid makanan merupakan panduan bagi memilih makanan secara sihat. serat dan sedikit protein. bijirin sarapan. dan roti atau biskut mil penuh. Makanan ini juga membekalkan vitamin.

Makanan ini kaya dengan protein. Makanlah buah -buahan dan sayur -sayuran dengan banyak. dan pelbagaikan pilihan di dalam setiap hidangan . juga makanan yang kaya dengan bahan ini terletak di Aras 4 Piramid. Sekali sekala tukarkan penggunaan daging dengan kekacang. Ini menunjukkan hanya sedikit sahaja makanan daripada kumpulan ini yang perlu dimakan. Contoh hasil tenusu ialah susu. Pilihlah daging rendah lemak dan buang semua lemak yang kelihatan pada daging dan ayam. ARAS 3 : Daging. kacang dhal dan kacang merah. ayam. Ikan dan Kekacang Daging. ARAS 4 : Lemak.ARAS 2 : Sayur-sayuran dan Buah -buahan Sayur-sayuran dan buah -buahan terletak di Aras 2 Piramid Makanan. zat besi. Minyak dan Gula Lemak. Contoh kekacang adalah kacang soya dan hasilnya (seperti tauhu dan tempe). minyak dan gula. mineral dan serat. ikan da n kekacang terletak di Aras 3 Piramid Makanan. kerana ianya rendah lemak dan kaya dengan serat. Makanan ini kaya dengan protein. zink dan magnesium. kalsium dan biasanya diperkaya dengan vitamin D. Plihlah hasil tenusu rendah lemak. Makanan ini kaya dengan vitamin. Ayam. keju dan dadih. 6 . vitamin B. Hasil Tenusu Hasil tenusu juga terletak di Aras 3 Piramid.

telur. mentega Vitamin B Untuk membina sel-sel darah supaya kulit sentiasa segar dan cantik Vitamin C Untuk kesihatan kulit. susu. ikan bilis. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan penyakit kulit dan gusi berdarah Vitamin D Membantu pertumbuhan gigi yang sihat dan kuat. hati. minyak soya. sayur-sayuran berdaun hijau Susu. limau. daging. telur. kismis. bijirin. kekacang. hati haiwan Sayuran berdaun hijau. kacang soya. telur. daging Buah belimbing. minyak sapi. kulit udang Kismis. daging ayam. ikan.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN TUBUH JENIS Karbohidrat Lemak FUNGSI Membekalkan tenaga dan haba bagi mengekalkan suhu badan Membekalkan tenaga SUMBER Nasi. betik. telur. ikan. minyak limpa. ketam. garam Telur. buah-buahan dan sayur-sayuran segar Jambu batu. sayuran berdaun Kicap. ikan. minyak limpa. mentega. susu. roti. pisang. lobak. minyak limpa ikan. minyak limpa. makanan berjeruk semulajadi. kentang Minyak sayur-sayuran. oren. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan tulang menjadi lemah Vitamin E Otot-otot berfungsi dengan berkesan Bulu dan rambut hitam Gandum. kayu. kacang tanah 7 . bijirin. oren. ubi. bunga kubis Vitamin K Mempercepatkan darah membeku apabila mendapat luka kemalangan Garam mineral : y y y y y Kalsium Fosforus Kalium Natrium Besi Untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak y dapat membina pertumbuhan tulang dan gigi supaya kuat y membolehkan otot kanak-kanak berfungsi di samping membantu perkembangan saraf y membantu pengawalan imbangan cecair di dalam badan y penting untuk pembentukan hemoglobin yang memproses oksigen di dalam darah Susu. keledek. ikan Vitamin A Penting untuk kesihatan mata dan dapat mengelakkan penyakit rabun ayam Tomato. kuaci. membina tisu baru dan menggantikan tisu yang mati atau rosak Ikan bilis. sayuran berdaun. limpa ikan Protein Membina otot-otot tubuh badan. sayur-sayuran berdaun hijau Ikan. telur.

bijirin dan kacang setiap hari ‡ ‡ Kurangkan makanan yang diproses Makan buah-buahan dan sayur -sayuran dengan kulit sekali tetapi pastikan makanan yang dibasuh dengan bersih ‡ ‡ Dapatkan serat dari makanan dan tidak dari bentuk pil Banyak minum air kosong iaitu lebih kurang enam hingga lapan gelas sehar i 8 .LANGKAH-LANGKAH DISYORKAN MENGIKUT PIRAMID MAKANAN ‡ ‡ Makan pelbagai makanan Makan sekurang-kurangnya lima hidangan buah -buahan dan sayur -sayuran dan 3-6 hidangan roti berserat tinggi.

pertumbuhan badan dan otak terencat. skurvi dan riket disebabkan kekurangan protein gejala seperti perut buncit. badan lemah pembawa kepada serangan sakit jantung dan strok kerana pengambilan garam yang berlebihan yang menyebabkan ginjal gagal berfungsi berlaku apabila ara glukosa yang berlebihan daripada julat normal terdapat dalam darah berlaku kerana pengurangan jisim tulang akibat pengambilan kalsium yang tidak mencukupi dalam gizi kurang kalsium akan menyebabkan tulang menjadi semakin nipis dan rapuh dan mudah patah tahap kolesterol dalam darah tinggi kolesterol berlebihan terenap pada dinding arteri dan menyempitkan salur darah dan jantung sukar untuk mengepam darah Kwasyiorkor ‡ ‡ Tekanan darah tinggi ‡ ‡ Diabetis melitus (kencing manis) Osteoporosis ‡ ‡ ‡ Sakit jantung dan strok ‡ ‡ 9 . kehilangan selera makan. kwasyiorkor.KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG KESAN HURAIAN Malnutrisi ‡ ‡ Kekurangan nutrien tertentu dalam makanan Malnutrisi menyebabkan pelbagai penyakit seperti anemia.

P E I K K Hidangkan makanan yang aneka warna dan bentuk yang menarik Hiaskan makanan sebelum dihidang Gunakan peralatan yang pelbagai warna dan bentuk 10 .

.net/. 2.slideshare. www. 5./makanan -dan-amalan -pemakanan -1322379 ..scribd.my/utusan/info./stress%20mngmt(PEMAKANAN%20BERASASKAN%20DIET%20./healthy%20eating%20UTM1.ppt www.. 3.com ¾ School Work ¾ Essays & Theses www. 4.....com..United States miosh.utm. web.my/healthcentre/images/.utusan.asp?y=2010&dt 11 .BIBLIOGRAFI 1.net/.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful