Pengertian Busana Kata ”busana” diambil dari bahasa Sansekerta ”bhusana”.

Namun dalam bahasa Indonesia terjadi penggeseran erti ”busana” menjadi ”padanan pakaian”. Meskipun demikian pengertian busana dan pakaian merupakan dua hal yang berbeza. Busana merupakan segala sesuatu yang kita pakai dari hujung rambut sampai ke hujung kaki. Busana ini menjadi pelengkap kepada sesuatu pakaian termasuklah aksesori dan tata riasnya. Sedangkan pakaian merupakan sebahagian dari busana yang tergolong pada busana. Jadi pakaian merupakan busana yang digunakan untuk menutupi bahagian-bahagian tubuh. Busana yang dipakai dapat mencerminkan keperibadian dan status sosial sipemakai. Selain itu busana yang dipakai juga dapat menyampaikan pesanan atau imej kepada orang yang melihatnya. Untuk itu dalam berbusana banyak hal yang perlu diperhatikan dan pertimbangkan sehingga diperoleh busana yang serasi, indah dan menarik. Ilmu tata busana adalah suatu ilmu yang dipelajari bagaimana cara untuk memilih, mengatur dan memperbaiki Pengertian Tradisional Tradisi (Bahasa Latin: traditio, “diteruskan”) atau kebiasaan,

dalam pengertian yang paling sederhana adalah sesuatu yang telah dilakukan sejak lama dan menjadi kebiasaan dalam kehidupan suatu kelompok masyarakat, biasanya dari suatu negara, kebudayaan, waktu, atau agama yang sama. Perkara yang paling utama ialah tradisi adalah adanya informasi yang diteruskan dari generasi ke generasi baik tertulis mahupun (sering kali) lisan, kerana tanpa adanya ini, suatu tradisi akan punah. Dalam pengertian lain tradisi adalah adat-istiadat atau kebiasaan yang turun temurun yang masih dijalankan dalam masyarakat. Dalam suatu masyarakat muncul semacam penilaian bahwa cara-cara yang sudah ada merupakan cara yang terbaik untuk menyelesaikan persoalan. Biasanya sebuah tradisi dianggap sebagai cara atau model terbaik selagi belum ada alternatif lain.

Didalamnya terkandung metodologi atau cara berfikir dan bertindak yang selalu dipegang teguh pada nilai dan norma yang belaku dalam masyarakat. Dengan kata lain setiap tindakan dalam menyelesaikan persoalan berdasarkan tradisi. Busana Sarawak Keindahan pakaian kaum etnik dari Sarawak terserlah dengan ragamhias yang mempamerkan kemahiran tangan yang menghasilkannya.Tradisi merupakan roh dalam sebuah kebudayaan. Secara ringkasnya ialah padanan pakaian kebiasaan sesuatu masyarakat. Tanpa tradisi tidak mungkin suatu kebudayaan akan kekal. Bila tradisi di buang maka akan ada harapan suatu kebudayaan akan berakhir. Perhiasan diri dari perak dan manik yang sarat melambangkan status dan kekayaan bagi pemakainya. Maksud Busana Tradisional Apabila digabungkan maksud kedua – duanya maka dapatlah disimpulkan bahawa busana tradisional adalah padanan pakaian (yang lengkap dengan aksesori dan tata riasnya) dimana cara pemikiran individu yang menganggap telah menjadi kebiasan oleh sesetengah individu. Dengan tradisi hubungan antara individu dengan masyarakatnya akan harmonis. . Ragamhias pasa pakaian membentuk motif-motif etnik samada dari tenunan. Tradisional merupakan sikap mental dalam menjawab berbagai persoalan dalam masyarakat. Selanjutnya dari konsep tradisi akan lahir istilah tradisional. Dengan tradisi sistem kebudayaan akan menjadi kukuh. jalian manik dan labuci.

Memakai ikat kain tenun dan tali pinggang perak. Perhiasan diri dari perak seperti ringgit gobeng. Wanita Melayu pula memakai Baju Kurung dan kain sarung songket serta tudung kerengkam. Lelaki Melanau pula memakai baju satin hitam yang digandingkan dengan samping broked dan hiasan kepala kopiah Jawa.Baju Melayu Cekak Musang merupakan pakaian tradisional bagi lelaki Melayu. Pakaian Istiadat suku kaum Iban. atau marek Iban dari dari . Lelaki memakai Baju Burung dan sirat serta tali pinggang lampit dan manik-manik. Wanita memakai bidang berhias syiling dan loceng serta selampai dan marek empang. Kepala memakai setapok tunjang dan bulu kenyalang. gelang kelunchong dan sugu tinggi Lelaki memakai Baju Burung iaitu jaket tenunan motif Iban dan sirat atau kain tenun kasar dan puncanya tenunan bercorak. baju ini dipadankan dengan samping songket tenunan Sarawak. memakai skirt atau bidang tenun Bahagian atas memakai baju kecil kemban dan dilindungi dengan cawat dihiasi kepala Wanita Pua. Wanitanya memakai Bajau Baban lengan lebar berwarna hitam dan kain songket Sarawak serta hiasan diri dari emas dan perak juga.

Pakaian ini dibuat dari baldu berhias labuci motif aso dan naga. Hiasan diri sarat barangan perak seperti tali pinggang. Subang telinga iseng dari tembaga bagi melanjutkan telinga yang menjadi kebanggaan bagi wanitanya.empang dari manik. rawai dan sudu tinggi. jipo pita merah dan putih. Pakaian lelaki Bidayuh baju dan seluar dari satin dihiasi memakai beruang. Wanita orang Ulu banyak menggunakan manik dan labuci sebagai penyeri pakaian. Bahagian luar Boyuh dari kulit kayu dan kalung gigi .

Pakaian pengantin zaman silam Serebaeng atau Bajo Baban ini digayakan wanita Melanau berketurunan Sembilan Pikul.Pakaian lelaki Melanau dari satin berwarna gelap dipadankan dengan kain songket bunga tabur dan pakaian kepala sengkulon dari Jawa. Bajunya dari kain satin atau baldu dan selendang yang dihiasi kepingan perak dan emas. . Kain sarung songket jong sarat dan memakai tali pinggang serta pending.

diserikan dokoh dan perhiasan kepala kepih sanggul.Lelaki Iban memakai jaket bulu kambing atau harimau bintang dipadankan dengan sirat kain tenun. bertali pinggang pending besar. Wanita Melanau menggayakan baju baldu hitam dengan sarung songket Brunei tenunan Sarawak. ringgit gobeng dan sugu tinggi. . Lelaki berbaju Melayu Cekak Musang dan bersamping songket. di Wanita bidang. dan dada memakai selampai marek pakaian yang empang. rawai. Pasangan Melayu Sarawak menggayakan pakaian tradisional. istiadat disilangkan Perhiasan diri barangan perak. lengkap. pakaian kepala ketapu berhias perak dan bulu kenyalang.

Wanita berbaju Kurung Teluk Belanga. menggayakan ta'ah baldu berhiaskan labuci motif aso dan naga. kepala dihiasi selayah diserikan selempang sarung di bahu. Lelaki memakai sunong dan cawat satin Wanita perhiasan kepala daripada kenyalang. Lelaki menggayakan baju potongan moden . Pakaian tradisional Melanau. Pasangan kulit kambing serta bulu merah Orang Ulu.

pinggang berikat selendang sifon berkopiah Jawa. memakai perhiasan Di 2 diri dada helai kepih selendang merah dan dada dan kepih sanggul. Wanita Melanau menggayakan Baju Baban asal pakaian pengantin Melanau. Jaket daripada kulit kayu .bersamping broked oren keemasan. Baju kurung pendek warna hitam dipadankan dengan kain songket. Pakaian lelaki Bidayuh.

Wanita Orang Ulu menggayakan pakaian tradisi lengkap dengan topi hiasan . merah dan hitam. merah dan putih berhias manik. Lazimnya lelaki Bidayuh memakai baju berlengan panjang dan seluar berwarna hitam dan menyarungkan jipo di sebelah luarnya. Perhiasan kepalanya ialah sipiah dari tiga warna hitam.jipo Boyuh dipadankan dengan cawat berlatarkan warna biru. labuci dan syiling perak. Wanita Bidayuh menggayakan baju jipo pendek dan skirt bidang fabrik satin rona hitam berhias selempang merah perhiasan pinggang daripada syiling perak.

Lelaki orang Ulu menggayakan sunong dan bah berhias manik serta perhiasan kepala daripada bulu binatang dan . Perhiasan kepala lavung kirieng dari manik berhias bulu kenyalang. Pakaian tradisional lelaki Orang Ulu yang menggayakan jaket sunong dan cawat bah berhias manik dan tali berwarna-warni penyeri tangan dan kaki.kepala.

Jipo dan bidang dari kain dihiasi labuci dan manik. Wanita Orang Ulu menggayakan busana dipanggil basung dan ta'ah berhias labuci dan hiasan kepala lavung indu. .anyaman manik. Pakaian Bayuh Borih atau bomoh wanita Kumang Gawai. selayah kerengkam dan selempang songket. digayakan semasa baldu untaian atau satin hiasan syilingsebagai Wanita Melayu Sarawak menggayakan Baju Kurung broked. Memakai sipiah kepala dan tali pinggang gobeng dari syiling. sarung songket bunga tabur.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful