REFERAT LA DISCIPLINA

:

CONTROLUL PRODUSELOR AGROALIMENTARE ECOLOGICE

Masterand: TIMOFTI VERONICA ANUL II MCPA 2010

creste imunitatea naturala.78% celuloza. Primele forme cultivate au fost obtinute de olandezi in sec. usor asimilabile de catre organismul uman. Soiurile recomandate in cultura ecologica sunt Chantenax Red Core. fluidifiant biliar. si reprezinta un aport nutritiv ridicat . antioxidant. importanta prin proprietatile de retentie a apei. depurativ. Era cunoscuta de greci si romani. Productii remarcabile se obtin in Austria si Olanda . favorizeaza cresterea lactatiei. De Nantes.52 tone/ha si Italia 49 tone/ha. Cultura morcovului este simpla si se preteaza la mecanizare. Morcovii fac parte din categoria de alimente alcalinizante. Radacinile se consuma in stare cruda si preparata. diuretic. datorita continutului mare in vitamine si bioelemente. Nantes -3 TipTop . Consumul de morcovi corecteaza tendinta spre ac idoza a organismului. de peristaltismul intenstinal. Morcovii au importante proprietati curative: tonic. vermifug. apoi sa raspandit in nordul Africii si in celelate tari din Europa. Radacinile se pot pastra 5 -6 luni. Morcovii din soiul De Nantes contin. In acelasi timp. morcovii contin si 0. Morcovii nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica. factor de echilibru in digestie. XVII. cicatrizant al ranilor. In lume se cultiva 750 000 ha cu o productie medie de 24 tone/ha. et. antianemic. Morcovi se remarca prin continutul in provitamina A. cicatrizant gastric. Soiurile valoroase de azi au fost obtinute in secolul trecut de catre Vilmorin. remineralizant. de schimb cationic si nu in ultimul rand. in principal zaharuri simple.Cultura ecologica a morcovului De Nantes Morcovul (Daucus Carota Sativus) este cunoscut de peste 3000 -4000 de ani.

Combaterea daunatorilor: cultura alternativa a randurilor de morcov cu randurile de ceapa sau praz (se diminueaza atacul mustei morcovului si a mustei cepei).10 VII (cultura toamna) Fertilizarea Morcovii se cultiva dupa culturi fertilizate organic. Combaterea bolilor si daunatorilor Combaterea bolilor (fainare. mana.30 cm. Semanatul Schema de plantare: 70 x 35 x 35 densitate intre plante pe rand: 3. se niveleaza.800 mii plante/ha necesar samanta la ha: 5-6 kg/ha data semanatului: 1-20 III (cultura de vara). vinete. salata. maruntirea si modelarea solului in straturi inalatate. bine mobilizate.5cm densitati: 650 . nu se aplica compost sau gunoi la morcovi pentru a nu se ramifica radacile. ardei. se . premergatoare pentru cultura de toamana: ridichi de l una. ceapa verde. si se face o aratura la 20.5 . conditiile climatice din Romania asigura productii sigure cantitativ si calitativ de morcovi. toamna sau primavara devreme se executa grapatul perpendicular pe aratura. Plantele premergatoare Premergatoare pentru cultura de vara: tomate.Tehnologia de cultivare Conditii pedoclimatice prefera soluri usoare luto nisipoase. Pregatirea terenului Toamna se desfinteaza cultura premergatoare. putregai): zeama bordeleza (sulfat de cupru si lapte de var).4. 15 VI. se discuie. castraveti.

la sfarsitul lui iunie).seamana in amestec cu 300 g/ha corinadru pentru a se combate nematozii morcovului. pentru a se putea valorifica pe piata. productia peste 30 tone/ha. productia este de 20 tone/ha -recoltarea la culturile tarzii (infiintate ca si culturi succesive dupa ridichi de luna. -recoltarea incepe la 50-60 de zile de la rasarit la culturile de vara (incepand din iunie). salata. silozuri sau spatii frigorifice.vant sau inghet.. -prasit mecanic de 3 ori si manual de 1 -2 ori. -resturile vegetale ramase pe sol se composteaza. se decoleteaza si se livreaza in depozite. -raritul manual se executa cand radacinile au grosimea unui creion. pentru afanarea solului si distrugerea buruienilor. fasolea si coriandrul Recoltare Se face cand radacinile au atins forma si marimea specifica soiului. ceapa verde. Irigarea culturii Irigarea se face dupa semanat pentru a se asigura conditii optime de umiditate necesare rasaririi plantelor si de 5 -6 ori in perioada ingrasarii radacinilor . se las o distanta de 4 -5 cm intre plante pe rand. -se executa o prasila oarba in cazul formarii crustei sau in cazul aparitiei buruienilor. Alte lucrari -e poate asocia cu ceapa. cu norme de 400-600 m3/ha. se sorteaza in legaturi de 5 -7 radacini. -se face cu dislocatorul de radacinoase (DLR-2). . urmareste obtinerea radacinilor pentru pastrare peste iarna. Lucrarile de intretinere Se executa tavalugitul culturii cu tavalugul neted in agregat cu o grapa usoara. -se evita expunerea la soare. apoi se aduna pe brazde. ridichiile. cand au diametrul de 2 cm. salata. se recolteaza in luna octombrie. prazul. mazarea.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful