REFERAT LA DISCIPLINA

:

CONTROLUL PRODUSELOR AGROALIMENTARE ECOLOGICE

Masterand: TIMOFTI VERONICA ANUL II MCPA 2010

morcovii contin si 0.52 tone/ha si Italia 49 tone/ha. remineralizant. Cultura morcovului este simpla si se preteaza la mecanizare. favorizeaza cresterea lactatiei. In lume se cultiva 750 000 ha cu o productie medie de 24 tone/ha. Consumul de morcovi corecteaza tendinta spre ac idoza a organismului. depurativ. diuretic.78% celuloza. antioxidant. importanta prin proprietatile de retentie a apei. in principal zaharuri simple. XVII. vermifug. Morcovii au importante proprietati curative: tonic.Cultura ecologica a morcovului De Nantes Morcovul (Daucus Carota Sativus) este cunoscut de peste 3000 -4000 de ani. cicatrizant al ranilor. Soiurile valoroase de azi au fost obtinute in secolul trecut de catre Vilmorin. de schimb cationic si nu in ultimul rand. Morcovi se remarca prin continutul in provitamina A. creste imunitatea naturala. Soiurile recomandate in cultura ecologica sunt Chantenax Red Core. Radacinile se pot pastra 5 -6 luni. datorita continutului mare in vitamine si bioelemente. Era cunoscuta de greci si romani. Morcovii fac parte din categoria de alimente alcalinizante. Radacinile se consuma in stare cruda si preparata. cicatrizant gastric. Nantes -3 TipTop . fluidifiant biliar. si reprezinta un aport nutritiv ridicat . Productii remarcabile se obtin in Austria si Olanda . In acelasi timp. Morcovii nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica. et. apoi sa raspandit in nordul Africii si in celelate tari din Europa. antianemic. de peristaltismul intenstinal. Primele forme cultivate au fost obtinute de olandezi in sec. factor de echilibru in digestie. usor asimilabile de catre organismul uman. Morcovii din soiul De Nantes contin. De Nantes.

nu se aplica compost sau gunoi la morcovi pentru a nu se ramifica radacile.5cm densitati: 650 . castraveti. conditiile climatice din Romania asigura productii sigure cantitativ si calitativ de morcovi. mana. maruntirea si modelarea solului in straturi inalatate. premergatoare pentru cultura de toamana: ridichi de l una. 15 VI.Tehnologia de cultivare Conditii pedoclimatice prefera soluri usoare luto nisipoase. putregai): zeama bordeleza (sulfat de cupru si lapte de var). Combaterea bolilor si daunatorilor Combaterea bolilor (fainare.5 . Plantele premergatoare Premergatoare pentru cultura de vara: tomate. bine mobilizate. toamna sau primavara devreme se executa grapatul perpendicular pe aratura. si se face o aratura la 20. se .10 VII (cultura toamna) Fertilizarea Morcovii se cultiva dupa culturi fertilizate organic. ardei. ceapa verde. Combaterea daunatorilor: cultura alternativa a randurilor de morcov cu randurile de ceapa sau praz (se diminueaza atacul mustei morcovului si a mustei cepei). salata. se discuie.30 cm.4. Semanatul Schema de plantare: 70 x 35 x 35 densitate intre plante pe rand: 3. se niveleaza.800 mii plante/ha necesar samanta la ha: 5-6 kg/ha data semanatului: 1-20 III (cultura de vara). vinete. Pregatirea terenului Toamna se desfinteaza cultura premergatoare.

silozuri sau spatii frigorifice. -se evita expunerea la soare. Lucrarile de intretinere Se executa tavalugitul culturii cu tavalugul neted in agregat cu o grapa usoara. -resturile vegetale ramase pe sol se composteaza.. mazarea. -se face cu dislocatorul de radacinoase (DLR-2). productia este de 20 tone/ha -recoltarea la culturile tarzii (infiintate ca si culturi succesive dupa ridichi de luna. salata. Irigarea culturii Irigarea se face dupa semanat pentru a se asigura conditii optime de umiditate necesare rasaririi plantelor si de 5 -6 ori in perioada ingrasarii radacinilor . se las o distanta de 4 -5 cm intre plante pe rand. prazul. se sorteaza in legaturi de 5 -7 radacini. urmareste obtinerea radacinilor pentru pastrare peste iarna. . productia peste 30 tone/ha. cand au diametrul de 2 cm. -prasit mecanic de 3 ori si manual de 1 -2 ori. -recoltarea incepe la 50-60 de zile de la rasarit la culturile de vara (incepand din iunie). se recolteaza in luna octombrie. pentru a se putea valorifica pe piata. -raritul manual se executa cand radacinile au grosimea unui creion. la sfarsitul lui iunie). salata. cu norme de 400-600 m3/ha.vant sau inghet. pentru afanarea solului si distrugerea buruienilor.seamana in amestec cu 300 g/ha corinadru pentru a se combate nematozii morcovului. fasolea si coriandrul Recoltare Se face cand radacinile au atins forma si marimea specifica soiului. -se executa o prasila oarba in cazul formarii crustei sau in cazul aparitiei buruienilor. se decoleteaza si se livreaza in depozite. apoi se aduna pe brazde. ceapa verde. ridichiile. Alte lucrari -e poate asocia cu ceapa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful