-1

-

NAMA NO.KP.

: R.NAVAMANI A/P RAMAKIRISNAN : 711202-05-5124

NO.MATRIKS: 711202055124002 TUTOR TARIKH : EN.RAZAK BIN SULONG : 28 NOVEMBER 2010

-2-

ISI KANDUNGAN
BIL. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 PERKARA
PENGHARGAAN Pengenalan Pentadbiran Sumber kewangan RMT Kaedah Dan Criteria Pemilihan Pelajara RMT Kaedah Dan Kriteria Pemilihan Tender Kantin Kaedah Pembayaran Kepada Pihak Penyediaan Makanan Kaedah Pengagihan Makanan Kepada Pelajar Pemilihan Pekerja-Pekerja Yang Terlibat Dalam RMT. Pemilihan Bahan-Bahan Mentah Menu Makan RMT Cara Penyediaan Makanan Disediakan Pemilihan Sampel Pelajar Berdasarkan Kriteria Keberkesanan Program RMT Kesimpulan Rujukan Lampiran

MUKASURAT 4 5 6 7 7 8 9 9 - 10 11 12 – 13 13 14 15 16 – 17 18 19

saya ingin merakamkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih dan penghargaan kepada En.Rancangan ini bertujuan untuk . Sebagai insan biasa. Saya amat menghargai sumbangan rakan-rakan yang sudi menegur kelemahan ini agar dapat memperbaiki lagi kerja saya pada masa akan datang. Program Bersepadu Sekolah Sihat di atas segala tunjuk ajar dan bimbingannya dalam Sekian. R.0 PENGENALAN Rancangan Makanan Tambahan (RMT) yang sedang dilaksanakan di sekolah rendah di seluruh Malaysia pada hari ini merupakan salah satu usaha murni pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dalam membantu meningkatkan taraf pemakanan dan kesihatan pelajar-pelajar sekolah rendah.Razak Bin Sulong. sudah tentu kami tidak dapat lari daripada melakukan sebarang kesilapan. Penghargaan ini juga saya tujukan kepada rakan-rakan sekelas di OUM 2010 yang telah sudi berkongsi maklumat dengan saya. Saya memohon maaf jika ada kesalahan dalam menyediakan tugasan ini. Akhir kata.NAVAMANI A/P RAMAKIRISNAN 711202055124002 1. saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam membantu menyiapkan tugasan ini. terima kasih.-3- Pada kesempatan ini. Pensyarah menyiapkan tugasan ini.

Menurut Aziz Ibrahim (1997) dalam Buletin Institut Penyelidikan Perubatan (IMR). rancangan ini sebenarnya tidak bermaksud untuk mengambil alih tugas ibu bapa dalam memberi makanan kepada anak-anak mereka tetapi ianya adalah sekadar membekalkan 25% hingga 33% daripada keperluan kalori harian kanak-kanak tersebut.disiplin.NSDK. untuk memupuk budaya sopan santun .1 PENTADBIRAN/ORGANISASI CARTA ORGANISASI RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN SJK(TAMIL) ST.Program ini dapat meningkatkan taraf kesihatan murid dan juga taraf pendidikan murid.kebersihan makanan dan kebersihan alam sekitar.timbang rasa serta amalan –amalan yang diingini berkaitan dengan kebersihan diri.HELIER. 1.Kita dapat menghayati keberkesanan Rancangan Makanan Tambahan ini. PENGERUSI(GURU BESAR) . Objektif khusus pemberian makanan tambahan adalah seperti berikut: € untuk member makanan tambahan yang berzat dan seimbang kepada murid-murid yang berkenaan untuk membantu mereka mengatasi pelbagai masalah dari segi pertumbuhan badan dan kekurangan tenaga.-4memberi makanan percuma kepada pelajar-pelajar sekolah rendah terutamanya dari luar bandar dan dari golongan berpendapatan rendah secara imbuhan. Pemilihan sekolah-sekolah berdasarkan kepada criteria-kriteria pemberian makanan tambahan kepada murid-murid.72100 BAHAU. Rancangan ini buat sementara waktu adalah untuk memperbaiki taraf pemakanan dan kesihatan mereka sebagai satu usaha yang selaras dengan Dasar Pembangunan Negara.Kementerian Pendidikan sedang menilai semula menu dan perlaksanaan program bagi memastikan keberkesanan dan pencapaian matlamat program. € € untuk menyelenggarakan pendidikan kesihatan dan pemakanan langsung dan tidak langsung.

SUBRAMANIAM NAIB PENGERUSI(GPK HEM) PN.ANUREKHA (GURU KELAS TAHUN 6) 1.THANGAM (GURU TAHUN 3) CIK.LALITHA (GURU TAHUN 2) PN.MOHANA MARIE AJK PN.-5EN.2 SUMBER KEWANGAN RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN 2010 A Tarikh Mula & Tempoh .MOHANA SAKTI (GURU TAHUN 5) PN.NAVAMANI SETIAUSAHA(GURU RMT) CIK.ESWARY (GURU TAHUN 4) CIK.PN.R.PUSPARANI (GURU TAHUN 1) PN.

i) Semenanjung Malaysia : RM 1.WP Labuan :RM2. 1. Antara kriteria pemilihan murid RMT adalah seperti yang dinyatakan di bawah :  Pendapatan ibubapa di bawah RM400.3 KAEDAH DAN KRITERIA PEMILIHAN PELAJAR RMT Rancangan makanan Tambahan hanya diberi kepada murid yang layak sahaja.05 / murid /hari.Sarawak . ii) Tempoh enam bulan kedua pula akan diteruskan tertakluk kepada peruntukan yang disalurkan melalui Jabatan Pelajaran Negeri ke semua sekolah oleh KPM. B Kadar Bantuan RMT Dibawah program ini . ii)Sabah .00 .80 / murid /hari.setiap murid yang menyertai program Rancangan Makanan Tambahan diberi bantuan dalam bentuk makanan dengan kadar.-6- i) Dilaksanakan mulai pada hari pertama pesekolahan untuk tempoh enam bulan pertama persekolahan tahun 2010.00 atau Pendapat perkepita RM 80.

 Jarak rumah dari sekolah bagi murid-murid yang tinggal jauh dari sekolah dan tidak mempunyai kemudahan pengangkutan.Biasanya tender dibuka pada masa yang tertentu iaitu sekurang-kurangnya sebulan. 1.Guru Besar.Satu jawatankuasa khas di wujudkan untuk melaksanakan pemilihan pihak penyediaan RMT.Pihak yang berminat akan mendapatkan borang tender yang disediakan oleh pihak sekolah. Tender dibuka secara menyeluruh.4 KAEDAH DAN KRITERIA PEMILIHAN TENDER UNTUK RMT Tender pemilihan pihak penyediaan RMT adakah satu proses yang amat penting.Borang tender itu akan di isi dan dipulangkan di sekolah .  Status pemakanan murid-murid yang mengalami pemakanan yang salah perlu dikesan dan disahkan oleh pegawai perubatan.Guru Penolong Kanan Hem dan juga Guru DG41.-7 Saiz endrolmen sekolah iaitu kelonggaran di beri khusus kepada sekolah rendah dengan bilangan murid 100 orang dan kebawah. Pihak sekolah perlu mengambil tindakan yang wajar dan baik untuk melaksanakan tender RMT.Pembekal RMT haruslah menuntut bayaran . Jawatankuasa terdiri daripada pegawai Pegawai Pelajaran Daerah . 1.Tender itu akan dibuka dihadapan jawatankuasa dan akan dipilih pihak pengendali RMT.Guru Besar memainkan peranan penting dalam pelaksanaan tender RMT.5 KAEDAH PEMBAYARAN KEPADA PIHAK PENYEDIAAN MAKANAN Pembekal RMT di setiap sekolah hendaklah menuntut bayaran penyediaan makanan tambahan pada pihak sekolah.

-8mereka setiap akhir bulan selepas habis perkhidmatannya. Pembantu tadbir akan menyediakan cek serta baucar bayaran untuk pembekal. Seterusnya pembekal memberi resit penerimaan pembayaran kepada Guru Besar.6 KAEDAH PENGAGIHAN MAKANAN KEPADA PELAJAR Makanan Tambahan diberi kepada pelajar mengikut peruntukan tempoh yang diberi oleh Kementerian Pelajaran Malaysia Cawangan Bantuan. Kandungan makanan adalah makanan . Kualiti makanan yang diberi hendaklah mengikut kadaran bayaran iaitu RM 1. Sekiranya semua maklumat di borang itu adalah betul dan memuaskan pembantu tadbir akan menguruskan bayarannya.Selama 190 hari diberi RMT kepada murid-murid RMT.Sehubungan itu.80 seorang. Pembantu tadbir di setiap sekolah akan menyemak borang tuntutan pembekal dengan teliti. Pembekal akan menyerahkan borang tuntutan mereka kepada pihak sekolah.minuman dan .Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan mengarahkan semua sekolah yang melaksanakan RMT hendaklah bermula pada haripertamapersekolahan. 1.

daging . .Bahan –bahan makanan perlu mengikut pyramid makanan. selsema dan berkudis bekerja di tempat masak / makanan. Pekerja-pekerja yang berambut panjang hendaklah digalakkan memakai jaring rambut.-9buah. Setiap penyedia makanan hendaklah menjaga rambut supaya jangan terjuntai semasa membongkok sehingga tersentuh bahan makanan. Kuku tangan pekerja hendaklah sentiasa pendek dan bersih.7 PEMILIHAN PEKERJA-PEKERJA YANG TERLIBAT DALAM RMT Pihak pekerja kantin yang mengendalikan Rancangan Makanan Tambahan hendaklah diperiksa dan disahkan sihat oleh doktor kerajaan. Dari segi pakaian pula hendaklah sentiasa bersih. Sebelum memulakan tugas di tempat masak / makanan setiap pekerja mesti membasuh tangan mereka hingga ke siku dengan menggunakan sabun.Antaranya ialah sayur-sayuran. Pekerja digalakkan memakai kain apron dan menutup kepala. Pekerja yang mengendalikan RMT tidak dibenarkan memakai singlet yang tidak berlengan atau tidak memakai baju langsung. susu dan banyask lagi.Pihak pengendali makanan perlu mengikut menu yang disediakan oleh pihak sekolah.ikan . batuk. Tidak boleh dibenarkan pekerja yang sakit. Tangan hendaklah juga dibasuh dengan sabun setiap kali selepas membuang air besar atau air kecil atau selepas memegang barang-barang yang kotor untuk menjamin kebersihan makanan. 1. Pekerja yang mengendalikan RMT di sekolah mesti mempunyai sijil kesihatan yang sah. topi yang sesuai atau diikat dengan kemas. Pemeriksaan berkala hendaklah diusahakan.Jika mereka y tidak mempunyai sijil kesihatan yang sah mereka tidak akan dibenarkan bertugas atau membantu di tempat penyediaan makan.Semua pekerja mesti memakai pakaian yang bersih dan seberapa boleh. yang berwarna putih.Makanan berkhasiat perlu disediakan.

8 PEMILIHAN BAHAN-BAHAN MENTAH ..10 - 1.

.Bahan mentah yang lama disimpan tidak boleh digunakan dalam masakan RMT.Semasa perjanjian pihak sekolah akan menjelaskan tentang kualiti dan kuantiti makanan.Bahan.bahan yang disediakan perlu segar dan baru dibeli.. Pihak sekolah perlu memberi penjelasan yang mendalam tentang kandungan makanan RMT kepada pihak sekolah.11 - Pemilihan bahan-bahan mentah adalah berdasarkan pyramid makanan di atas. Sebagai pembekal makanan perlu mengikut menu makanan dan masa yang ditetapkan iaitu diberi pada pukul 7.15 pagi.Pihak penyediaan makanan perlu menitik berat terhadap penyediaan makanan.Pihak pembekal juga perlu mengikut syarat-syarat yang ditetapkan.

.TELUR REBUS .TIMUN .KACANG TANAH .SAMBAL TUMIS 2 SELASA BUBUR NASI AYAM -AYAM -LOBAK MERAH -DAUN BAWANG -DAUN SADRI(SUP) AIR BARLI OREN AIR OREN TEMBIKAI MINUMAN BUAH 3 RABU NASI GORENG -DAGING AYAM -TELUR -SAYUR CAMPUR -CENDAWAN -PUTIK JAGUNG -MINYAK -LOBAK MERAH -DAUN BAWANG SUSU KACANG SOYA BELIMBING 4 KHAMIS SANDWISH SARDIN -ROTI BIJIRAN .12 1.9 MENU MAKANAN RMT BIL 1 HARI ISNIN MENU NASI LEMAK .IKAN BILIS .

10 Cara Penyediaan makanan disediakan Pengusaha kantin menyediakan RMT pada pukul 7.terselamat dan mudah diambil..0 PEMILIHAN SAMPEL PELAJAR BERDASARKAN KRITERIA BIL NAMA PELAJAR TAHUN TARAF SOSIO EKONOMI TEMPAT TINGGAL PENDIDIKAN IBUBAPA ADIKBERADIK 1 KUHAN A/L . Murid-murid yang terlibat akan berbaris dan mengambil pinggan makanan dan minuman yang dihidangkan. Semua makanan ditutup dan diletakkan di atas meja yang teratur.00 pagi. 2.13 -SARDIN -MINYAK -TIMUN -TOMATO -SALAD -MARJERIN 5 JUMAAT YONG TAUFU -KUAH SUP -TAUHU KUKUS -SUHUN -FUCUK TAUHU -KEK IKAN -BEBOLA IKAN -SAYUR SAWI -DAUN BAWANG -SOS CILI -BAWANG GORENG SUSU JAMBU BATU SIRAP PISANG 1.

BAHAU.HELIER. SRP 8 5USM RM350 KG..1 Akademik .ST.14 THIYAGU 2 KAMINI A/P RAVI RAJESWARY A/P 3 SIRALAN SASWATA A/P 4 SARAVANAN 4UM RM200 LDG.1 7 6UM RM250 TAMAN PUTRA.1.AKADEMIK SEM1 SEM2 TING. SRP 7 3UM RM 200 TAMAN JAYA.BAHAU.MALLIGA.1 Keberkesanan program RMT – sebelum dan selepas 2. TARAF KESIHATAN DAN TARAF PENDIDIKAN BIL 1 NAMA PELAJAR KUHAN A/L THIYAGU 2 KAMINI A/P RAVI RAJESWARY A/P 3 4 SIRALAN SASWATA A/P SARAVANAN 17KG 15KG 27KG 20KG 18KG 35KG 45CM 34CM 45CM 50CM 38CM 48CM GRED C GRED C GRED E GRED B GRED B GRED D 18KG 20KG 46CM 47CM GRED D GRED C BERAT(KG) SEM 1 SEM2 TINGGI (CM) SEM1 SEM2 PENC. TAHUN 6 6 2.BAHAU. BAHAU.

2.Boleh dikatakan sebanyak 75% pelajar menunjukkan suatu prestasi yang baik.15 Pada keseluruhannya. ada peningkatan dalam berat badan mereka ini.Kehadiran mereka ke sekolah adalah penuh.1.2KESIMPULAN RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN atau lebih dikenali dengan singkatannya RMT adalah merupakan salah satu program yang dilaksanakan oleh . Pelajar yang menerima RMT ini sangat berpuas hati dan mengharapkan gembira.melalui Program RMT ini pelajar dapat meningkatkan tahap pencapaian akademik mereka.3 Keyakinan Kendiri pelajar Program RMT ini memberi keyakinan kendiri pada diri pelajar..1. RMT dengan sepenuhnya.2 Kesihatan Dari segi kesihatan pula. Mereka dapat belajar dengan seronok dan dalam situasi yang 2. Mereka jarang menjangkiti sebarang penyakit..Terdapat peningkatan markah dalam setiap ujian bulanan dan peperiksaan semester yang dijalankan oleh sekolah. Mereka juga aktif dan rajin dalam kelas serta di sekolah. Didapati pelajar-pelajar ini aktif dalam pembelajaran mereka mahupun dalam kegiatan kokurikulum. 2.

.Ini menunjukan imej sistem pendidikan kita bertambah cemerlang. Berdasarkan kajian saya ramai pelajar mendapat kelebihan daripada program ini. Walaupun rancangan ini lama telah diperkenalkan namun ia sentiasa berwajah baru dari masa ke semasa.Ini bermakna program ini sentiasa diperbaharui. Pelajar merupakan tunjang negara kita.Oleh itu kesihatan mereka amat dihargai. Tujuan atau objektif program ini adalah memberi makanan tambahan kepada murid –murid sekol.Ianya telah menyebabkan kedatangan murid lebih memuaskan dan pencapaian akademik yang lebih baik terutama daripada golongan berpendapatan rendah.16 Kementerian Pelajaran Malaysia bersama Kementerian Kesihatan Malaysia .terutamanya dari luar bandar dan golongan berpendapatan rendah secara imbuhan dan sementara waktu . Pada pendapat saya KPM telah mengambil langkah baru dalam program ini iaitu memberi RMT pada waktu pagi sebelum sesi pembelajaran dimulakan adalah satu langkah yang bagus dan wajar kerana ramai pelajar berpeluang untuk bersarapan .Kedua dua kementerian ini telah mencorakkan program ini dan memberi nafas baru kepada pelajar-pelajar dengan mewujudkan program RMT.Dengan ini.Pelajar –pelajar yang datang dari kawasan pedalaman dan dari keluarga yang kurang berpendapatan diberi makanan percuma yang berkhasiat.ah rendah.jelasnya kita boleh mengatakan pelajar memperolehi faedah yang amat terbesar daripada program RMT ini.untuk memperbaiki keadaan kesihatan sebagai satu usaha yang selaras dengan dasar pembangunan Negara.

kajian ini dijalankan untuk melihat tahap tumbesaran dan tahap akademik pelajar selepas mendapat Rancangan Makanan Tambahan.. Secara keseluruhannya.Ini akan menjamin kesihatan pelajar. Pihak sekolah dan pihak-pihak tertentu memainkan peranan penting dalam pelaksanaan RMT di sekolah. Program Rancangan Makanan Tambahan berperanan untuk menjaga kebajikan pelajar-pelajar yang kurang berkemampuan.Pihak sekolah perlu mengambil perhatian berat terhadap penyediaan makanan.Sekiranya menyedari kenyataan tidak akan berlaku penyelewengan dalam program KPM ini.Pembekal bukan hanya mementingkan keuntungan malahan pembekal dan penyedia makanan perlu mementingkan kesihatan pelajar. Pelaksanaan RMT pada masa sekarang jauh lebih baik daripada 10 tahun yang lalu kerana saya dapat lihat perbezaannya di sekolah saya sendiri.Keracunan makanan yang sering berlaku di Negara kita tidak akan berlaku sekiranya pihak –pihak berkenaan menjalankan tanggungjawab mereka dengan penuh ikhlas.17 pagi sebelum memulakan pembelajaran mereka. Kajian ini memfokuskan kepada 3 aspek berhubung pendidikan. .Pembekal perlu menyediakan makanan yang berkhasiat daripada bahan-bahan mentah yang segar dan baru. Pelajar masa kini adalah pemimpin masa hadapan di Negara kita. Rujukan.Ungkapan ini perlu disedari oleh setiap warga Malaysia.kesihatan dan tingkah laku pelajar.

html 3.Panduan Pengurusan Kantin Sekolah.blogspot. Bahagian pengurusan sekolah harian(2008).bhd.utm.. .my/11037/1/Persepsi_Ibu_Bapa_Pelajar_Terhadap_Rancangan_ Makanan.Program Bersepadu Sekolah Sihat.sdn.Panduan Rancangan Makanan TambahanDi Sekolah:Kuala Lumpur.pdf 2. http://eprints.Selangor. http://kesihatanjpnpp. 5.Meteor Doc.18 1. Norazhan che lan(2010). Bahagian Pengurusan Sekolah Harian(2003). 4.com/2008/03/rancangan-makanan-tambahanrmt.bhd.Affluent Master sdn.Selangor:Permai Padujaya sdn.bhd.

19 - Borang Soal selidik murid SJKT LDG ST.HELIER ..

RMT membantu dalam akademik 8.Tidak B. 6.Tidak B. 2.Tidak B.. RMT memberi tenaga untuk saya.Tidak . Ya A. Ya A. 7. Ya A. 1.Tidak B.Tidak B.Tidak B. Anda bekerjasama dalam kerja kumpulan. Anda suka datang ke sekolah. 4.Tidak B. Bulatkan jawapan yang anda pilih.20 - Nama : ………………………………. 5. Ya A.Tidak B. 9. Anda aktif dalam kelas. Ya A. Ya A. Bersarapan setiap hari . Anda lebih cergas selepas makan makanan RMT Kelas : …………………… A. Ya A. 10. Ya A.Tidak B. Memahami kepentingan sarapan. 3. Ya A. Makanan RMT seimbang. Ya B. Minat menu RMT di sekolah.

21 - Guru Besar.Sembilan.Navamani a/p Ramakirisnan. R. SJKT Ldg St Helier. Sukacitanya dimaklumkan bahawa permohonan membuat kajian berkaitan RMT di SJKT Ldg St Helier telah diluluskan dan anda boleh memulakan kajian tersebut . 2.Helier. 72100 Bahau. Negeri Sembilan. _____________________ ( GURU BESAR) . Terima Kasih. Kelulusan Membuat Kajian Kes Saya dengan segala hormatnya merujuk kepada perkara di atas. SJKT Ldg St. N. 72100 Bahau.. “ BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang Menurut Perintah . 15 OKTOBER 2010 Sekian .

.22 - Tempat pemberian makanan RMT Tempat penyediaan makanan dan pekerja-pekerja ..

23 - Tempat murid makan makanan RMT Makanan RMT ditutup dan disusun dengan bersih.. .

24 - Murid-murid sedang makan makanan RMT.. Sayur-sayuran yang digunakan untuk masakan RMT. .

25 - Bahan mentah yang segar digunakan untuk masakan RMT. Buah buahan yang diberi kepada murid-murid RMT ..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful