DEFINITII

Fosa septica de separare Fosa de separare serveste la decantarea apei uzate, pe fundul ei se depun sedimentele grele. Aflat sub un strat gros de apa, sub actiunea bacteriilor sedimentele intra într-o usoara fermentare anaeroba cu producere de biogaz. In fosa se formeaza o crusta pe suprafata apei ce trebuie sparta în permanenta pentru asigurarea evacuarii libere a gazelor produse din fermentare. Namolul fermentat trebuie evacuat o data sau de doua ori pe an prin vidanjare, Montarea a doua sau trei fose septice in serie duce la o eficienta marita a sedimentarii si fermentatiei anaerobe (doua sau trei etape). Utilizarea foselor de separare se recomanda pentru casele de vacanta, unde nu se locuieste permanent. Fosa biologica Fosa biologica se deosebeste prin compartimentarea speciala. În primul compariment se produce decantarea apei, iar în a doilea depozitarea si fermentarea namolului (sedimentelor). Aflat sub un strat gros de apa, sub actiunea bacteriilor namolul intra în fermentare anaeroba criofila, cu producere de biogaz. (Anaerob înseamna conditii cu lipsa de oxigen, iar criofil se refera la faptul ca, fermentarea se desfasoara la temperatura apei uzate din bazin, de 5-15 ºC, fara încalzire.) Biogazul este un amestec de gaze, în proportie de cca. 60 % metan (CH4), cca. 39 % bioxid de carbon (CO2), în rest hidrogen (H2), hidrogen sulfurat (H2S) si altele. Din cauza metanului, fosele septice si fosele biologice prezinta pericol de explozie ! Ele trebuie prevazute cu aerisire pentru evacuarea gazelor acumulate. Hidrogenul sulfurat cauzeaza mirosul întepator de oua clocite. Cu o buna întretinere însa, ca si la fosa septica, acest miros este abia perceptibil. Ca si în cazul fosei septice, si aici se formeaza o crusta pe suprafata apei deasupra spatiului de fermentare, ce trebuie sparta în permanenta pentru asigurarea evacuarii libere a gazelor produse. Namolul fermentat trebuie evacuat o data sau de doua ori pe an prin vidanjare, dar nu mai repede de 8 luni. Pentru o eficienta marita, se recomanda montarea in amonte a unui degresor sau a unei fose septice si in aval a unui filtru percolator

anaerob. Aceasta solutie este indicata locuintelor permanente cu pana la 10 locuitori. Fose cu sedimente active Instalatiile compacte de epurare biologica se bazeaza pe procese biologice aerobe, în care conditiile optime pentru activitatea microorganismelor aerobe se asigura prin diferite solutii cu ajutorul unui echipament mecanic (compresor sau suflanta) cu consum redus de energie electrica. Aceste instalatii se numesc compacte din motivul ca, ele asigura epurarea mecano-biologica a apelor uzate într-un spatiu foarte mic. Instalatiile compacte de epurare biologica locale (individuale) pot primi direct apa uzata, fiind recomandat totusi sa fie precedate de un separator de grasimi (pentru ape gri provenite de la chiuvete, bucatarii, etc.), o fosa de sedimentare sau de o fosa IMHOFF si urmate de un filtru percolator aerob pentru a sporii eficienta epurarii. Eficienta microbiologica a acestor procedee este de numai cca. 90-95 %. Tehnologia de epurare cu namol activ consta din amestecarea si aerarea amestecului de apa uzata cu sedimente active recirculate, urmata de separarea apei uzate de namol. Prin introducerea aerului se creeaza conditii favorabile pentru înmultirea bacteriilor aerobe existente în apa uzata, care adera la suprafata materiilor în suspensie sub forma de flocoane uniform dispersate în bazin. Pentru introducerea aerului, în instalatiile mici se utilizeaza preponderent aerarea cu bule fine. Acest sistem consta în dispersoare de aer montate pe fundul bazinului. Dispozitivele de aerare cele mai utilizate sunt cele cu membrana perforata sub forma de ciuperca sau cilindru. Aerul se introduce sub presiune cu ajutorul suflantelor sau compresoarelor antrenate de motoare electrice. Puterea electrica a acestor suflante alimentate la tensiunea de 230 V variaza orientativ între 30- 800 W, functie de capacitatea instalatiei. Amorsarea instalatiei (atingerea parametrilor optimi de functionare) dupa începerea alimentarii cu apa uzata, necesita pe timp de vara o perioada de 7-10 zile, iar pe timp de iarna 15-20 zile. Frecventa vidanjarii este intre 6 si 12 luni, daca dimensionarea instalatiiei este corecta. Combinata cu aerarea prelungita, namolul produs sufera o oxidare (mineralizare) totala.

În executia uni(mono)modulara o instalatie compacta cu namol activ are o sectiune circulara, decantorul secundar fiind amplasat în centru, înconjurat de bazinul de aerare inelar. În executie bimodulara, specific instalatiilor de capacitate mai mare, bazinul de aerare si decantorul secundar se executa separat. Cele mai frecvente instalatii sînt cu executie din material plastic (cel mai frecvent din polietilena: PE sau polipropilena: PP, urmate de poliester armat cu fibre de sticla: PAFS) în amplasare subterana. Se recomanda acoperirea lor. Suflanta si tabloul electric se pot amplasa într-un camin alaturat. Zgomotul generat de suflanta poate fi suparator, din acest punct de vedere, montarea întrun camin alaturat instalatiei este de preferat. Functionarea acestor instalatii de epurare este automata. Depinzînd însa de energia electrica, ele sînt destul de sensibile la lipsa curentului electric, desi în unele situatii, o întrerupere în alimentarea cu energie electrica de pîna la 24 de ore pare sa nu conduca la dezamorsarea procesului biologic. În mod evident însa, acesta este un handicap sever si insurmontabil în cazul unor utilizari ocazionale sau sezoniere (cabane, case de vacanta, vile, etc.), unde nu pot fi utilizate. Desi echipamentul este simplu si nu necesita o întretinere frecventa, totusi este recomandabil ca, aceasta operatie sa se încredinteze pe baza de contract unei firme specializate. În mod frecvent, furnizorii asigura si acest serviciu. Pentru a mari eficienta foselor cu sedimente active, dupa acestea se poate monta un filtru percolator aerob care preia apa reziduala rezultata pe care o oxideaza în continuare sub actiunea bacteriilor aerobe marind astfel, eficienta sistemului. PERCOLARE Cerinte pentru realizarea campurilor de PERCOLARE : 1. Solul in care se va executa percolarea trebuie sa nu fie excesiv nisipos pentru a nu permite infiltrarea imediata a apei tratate in panza freatica, Se va lua in considerare solul de la o adancime egala si mai mare decat cea la care se instaleaza tunelele de percolare . 2. Liniile de percolare se vor amplasa astfel incat sa se pastreze o cota de cel putin 2 metri fata de panza freatica cea mai apropiata. 4. Panta campului de drenaj trebuie sa fie maxima 1% si nu trebuie sa se gaseasca intr-o arie susceptibila de alunecari..

5. Reteaua de percolare trebuie amplasata la o distanta mai mare de 30 de metri de orice put sau sursa de apa potabila. Se va consulta orice alta sursa de date publica sau privata pentru a estima adancimea apei subterane care trebuie sa fie cu cel putin cu 2 metri mai jos decat fundul liniei de percolare . Apa deversata din fosele septice va fi preluata de vasele capilare ale solului care vor actiona ca un filtru biologic prin procesul de biodegradare anaeroba asupra efluentului percolat uniform in sol prin reteaua de percolare . Gradul de purificare finala depinde intotdeauna de factorii de incarcare si nivelul concentratiei de materii totale in suspensie, activitatea bacteriologica si de asemenea distanta pana la intalnirea cu apele subterane. Cu cat volumul de dimensionare al fosei este mai mare, se considera ca s-a efectuat si epurarea biologica deci in consecinta, vor necesita intotdeauna conditii mai lejere legate de suprafata minima a campului de drenaj. Campul de dispersie al apei drenate este in general 1 metru pe directie orizontala si 0,7 metri pe adancime de la linia campului de drenaj. Pentru mentinerea calitatatii apei din sol, panza freatica si puturi de apa potabila in concordanta cu normele sanitare se vor impune distante minime de siguranta pentru percolarea apelor menajere astfel : - Percolarea se executa la cel putin 1,5 metri adancime fata de de cota 0 a solului - Partea inferioara a liniei de percolare va fi la cel putin 2 metri deasupra panzei freatice - Se va pastra o distanta minima de 30 de metri pe orizontala fata de orice sursa de apa potabila. Elemente de executie a campului de percolare: - Suprafata minima de percolare necesara pentru apa menajera produsa de o persoana este determinata de gradul de permebilitate a solului si de randamentul sistemului de tratare. - Linia de percolare este definita ca o excavatie cu latimea de minim 150 cm si cu adancimea de minim 150 cm, utilizand o metoda uzuala de umplere de jur imprejur a tunelelor de percolare cu piatra (agregat) 16-32 mm. Sub stratul de agregat si tunelul de percolare se aseaza un strat de piatra (agregat) 16-32 mm. Se mai recomanda ca pamantul de umplutura de la suprafata sa prezinte o panta, astfel incat sa nu permita stationarea indelungata a apelor de suprafata deasupra liniilor de pecolare si acoperirea agregatului de deasupra tunelului de percolare cu material geotextil.

..Capatul tunelui de percolare trebuie prevazut cu gura de aerisirevizitare .

scoli.ecofose. La livrare....... http://www.ro/shop/product_info.php?products_id=37 Descriere Vezi informatii suplimentare >> aici PRETUL CONTINE: TVA SI TRANSPORT GRATUIT IN TOATA TARA DIMENSIUNI: L 117 cm / l 117 cm / H 137 cm/V 910litri DESTINATIA PRODUSULUI : colectarea si epurarea apelor menajere din locuinte.. fosa septica bioactivatorul .certificatul de conformitate.pensiuni....certificatul de garantie si documentul de plata PRET KIT DE INSTALARE : 3190. Produsul este conform cu stndardele nationale ale tarilor membre UE care adopta standardele europene armonizate UNI EN 12566-3/2005.policlinici. PRET PROMOTIE !!! LUNA DECEMBRIE LA ACHIZITIONAREA KITULUI DE INSTALARE PRIMITI CADOU DOUA VASE ORNAMENTALE IN PRETUL KIT INSTALARE SUNT INCLUSE : fosa septica sistemul de drenaj mansonul de prelungire pt.daca se respecta numarul de utilizatori in exploatare casnica. Vidanjarea nu se face mai devreme de 18 luni.00 RON CU TVA .1..nuclee rezidentiale.restaurante..produsul aste insotit de cartea tehnica ..etc.

. PERS.htm Fosa septica . PERS. puţuri de mică adâncime. apa se ia din puţuri individuale sau comune câtorva familii. Localitaţile rurale nu beneficiază de reţea de apă potabilă. : 50% din valoarea totala prin depunere de numerar pe baza facturii proforme .ro/fose. Mai mult.8893853 PLATA : Pe baza FACTURII PROFORME .canadplus. nu beneficiază de canalizare comunitară. locuitorii nu-şi pot instala apă în casă. Prima consecinţă: neavând canalizare unde să poată fi aruncate apele reziduale. http://www.ro sau galaxy_termo_trading@yahoo. : plata se face integral prin ordin de plata pe baza facturii proforme.1047437 sau 072.COMANDA : Puteti comanda produsul prin E-MAIL sau TELEFONIC la urmatoarele adrese sau numere: E-MAIL : office@ecofose. FIZ. nu pot beneficia nici de apă caldă menajeră. JUR.iar diferenta de 50% dupa livrarea produsului. 2.com TEL : 072.solutia casei dvs din zone fara canalizare: Situaţia din România la ora actuală este următoarea: imensa majoritate a locuinţelor rurale şi bună parte din cele orăşeneşti.

de asemenea asigură reţinerea meteriilor solide si a deşeurilor plutitoare. Imensa majoritate a locuinţelor sunt dotate cu wc tip hazna săpat în curte.A doua consecinţă: dacă nu-si pot instala apă în casă. In plus fosa septică ocupă un spaţiu important din curte şi practic nu se mai poate demonta nici odată. generatoare de mirosuri şi nu de puţine ori generatoare de dispute între vecini……. Asigura o pretratare eficace şi o lichefiere a ..000 USD. Franţa. montaj şi garanţie. deasupra se pot planta flori Prezentare: Fosa septică asigură lichefierea parţiala a materiilor poluante concentrate în apele uzate. săpate în grădină şi nu de puţine ori chiar în strada în faţa porţii. Această hazna se vidanjează la câţiva ani sau se acoperă cu pământ săpându-se o altă hazna. la montaj îngropat. Fără a intra în amănunte. însă principiul de funcţionare este peste tot acelaşi. Este acelaşi după care se execută fosele de beton şi în prezent. A treia consecinţă: această situaţie precară pe lângă faptul că este generatoare de disconfort. nu-şi pot monta nici wc în casă. Este proiectul unei fose septice cu două compartimente. Canada. preţuri care includ. dar numai la dimensionare. In Romania s-a folosit un proiect tip realizat de IPCT în 1974. trebuie arătat că diferenţe există de la stat la stat. PE 2273. este soluţia care se practică în toată lumea: Brazilia. transport.000÷4. In plus pot fi montate şi la subsolul unor clădiri sau. care pot deservi 5÷15 persoane. preţ pe care puţine familii din zona rurală şi-l pot permite. Unica soluţie realistă de eliminare a acestor neajunsuri este echiparea locuinţelor rurale cu fose septice. Apele rezultate din spălarea rufelor se aruncă de cele mai multe ori într-o groapă sau un şanţ. cu aviz de mediu pentru zonele rurale. fose septice care se vidanjează la anumite intervale. de către o societate abilitată să practice astfel de activităţi. în anumite circumstanţe devine generatoare de focare de infecţie. Italia. între 1 şi 5 ani. Australia. Anglia. Foarte recent au aparut fosele septice de mică capacitate. Are însă două inconveniente majore: preţul unei fose septice din beton este de ordinul 3. SUA si multe alte ţări. Această soluţie este recomandată şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Suprafaţa ocupată la sol este de aproximativ 4 mp. verificat în practică. la amplasare şi la vidanjare. la un nivel de preţ de 1000÷1300 USD.

în primul compartiment unde suferă o fermentaţie anaerobă bazică. Gazele se elimina prin orficii sau conducte de aerisire iar materiile solide se elimină prin vidanjare periodică. Schema de principiu a unei fose septice se regăseşte în cele doua desene (OMS 91438): Materiile solide se acumulează. Apele care se emit din fosa septica nu sunt totuşi pure. hidrogen sulfurat şi metan. Cu toate acestea. un al doilea primeşte efluenţii decantaţi sub forma unui fluid limpede. ea poate constitui o alternativa economică de asanare a reţelelor de apă din zonă. La suprafaţă bulele antrenează particule de noroi care sfârşesc prin a forma o crustă. După primul compartiment. materiile solide se depun. în general. este indispensabilă fazei de epurare a apelor.dejecţiilor evacuate dintr-o gospodărie ce nu poate fi legată la o reţea de canalizare. Fosa nu asigură decât o pretratare a acestora. mai ales în ce priveşte numărul de particule în suspensie. Pentru antrenarea spre fosă a deşeurilor fecaloide si menajere este necesară o cantitate mare de apă. Insă ractica a dovedit că apele ce se emit de fosa septică sunt mai pure decât cele existente în unele lacuri. Construcţia şi întreţinerea unei fose septice necesită o mână de lucru calificată. Mai precis germenii patogeni nu sunt reţinuţi de fosa septică decât în proporţie de 90%. La fund. apele rezultate din fosa . Această fermentaţie antrenează producţia de oxid şi bioxid de carbon. În unele cazuri.

septică nu trebuie să fie considerate pure. Materia organică. sunt descompuse de bacterii anaerobe. de sistemul ales pentru intrarea şi ieşirea lichidului ca şi de frecvenţa vidanjării. Concluzia este că efluenţii evacuaţi din fosele septice conţin încă germeni patogeni şi nu se recomandă folosirea lor pentru irigaţii. Extrapolând. situaţia actuală din locunţele rurale şi în destul de multe zone orăşeneşti lipsite de canalizare. care le transformă în marea lor majoritate în apă şi gaz. lichidul rezultat este evacuat printr-un sistem de drenare subteran. Totul depinde de durata de retenţie. Noroiurile depuse pe fundul rezervoarelor au tendinţa de a se întări sub greutatea lichidului şi materiilor solide care le acoperă. nu există date certe asupra dispariţiei microorganismelor patogene. Ba mai mult. După un timp. Fosele septice sunt concepute astfel ca să asigure imobilitatea lichidului şi în consecinţă să faciliteze sedimentarea materiilor solide în suspensie. efluenţii mai conţin destule ouă viabile. din România. se poate afirma chiar totală. Utilizarea săpunurilor ordinare în cantitaţi normale nu afectează procesul de digestie. omoară bacteriile şi inhibă procesele de digestie. Lichidele din fosele septice suferă modificări biochimice. Viteza procesului de digestie creşte cu temperatura. conform OMS. dar până la ora actuală. Aici are loc o filtrare mai profundă. uleiurile şi alte materii mai uşoare decât apa plutesc la suprafaţă şi constituie un strat de spumă susceptibil de a se transforma într-o crustă destul de dură. Bulele de gaz care se degajă provoacă o oarecare perturbaţie a scurgerii naturale. prezentă în noroiurile depuse şi crusta de spumă. când dejecţiile menajere se deversează sau se îngroapă în curtea locuinţei este intolerabilă. folosirea de dezinfectanţi în cantităţi mari. datorită patului filtrant prin care trebuie să treacă. studiile efectuate separat pe mai multe fose septice de Majumder si Phadke arată că deşi 80-90% din ouăle de ascaris dispar. care poate dura între 1 şi 3 zile. Grăsimile. Lichidele se deplasează între această crustă şi depozitul de pe fund. In schimb. cu un max pe la 350C. Ce este sigur. De asemenea detergenţii din categoria “ecologici” care în prezent tind a fi singurii de pe piaţă. Prezenta documentaţie nu-şi propune să analizeze ce se . volumul lor este foarte inferior celui al materiilor solide care alimentează fosa.

Se admite că 24 de ore este o durată de retenţie suficientă pentru noroiuri dar această situaţie se întâlneşte atunci când exista un compost. totalitatea apelor rezultate la un imobil reprezintă în general o parte importantă din apa furnizată de reţeaua de distribuţie sau de puţ. Teoretic. Sedimentarea este serios perturbată de scurgerea apelor. aceasta din urmă putând conţine de la caz la caz. consumul de apă este de 170÷200l/zi şi persoană iar în zonele rurale. numai ape fecaloide sau şi ape menajere. Dacă fosa septică primeşte ape menajere şi ape fecaloide. 1982) care autorizează o retenţie mult mai scăzută pentru fosele mari. Uzual în Romania. Asigurarea unei ventilaţii suficiente pentru gazele degajate. Concepţie. se poate estima că apa evacuată reprezintă 90÷95% din acest volum. Asigurarea stabilităţii lichidului favorizează depunerea sau flotaţia materialelor solide. de temperatura ambiantă şi de mijloacele de spălat utilizate. comunale decât pentru cele de mică capacitate. Acest volum depinde de numărul de utilizatori şi de cantitatea apelor uzate deversate în fosă.întâmplă cu rezidurile colectate prin vidanjarea foselor septice. Există chiar unele norme (Associacao Brasileira de Normas Tecnicas. Această problemă este mai importantă la fosele de mică capacitate decât la cele mari. O fosă septică trebuie să asigure volumul necesar pentru retenţia lichidelor şi pentru stocarea noroiului şi spumei. unde se foloseşte apa încălzită electric sau . Principiile ce guvernează concepţia unei fose septice sunt: • • • Asigurarea unei durate de retenţie suficiente ca apele uzate ce intră în fosă să poată să-şi depună materialele solide şi să se stabilizeze. Alt fel durata de retenţie trebuie să fie mai mare. zone urbane. In general normele de utilizare prevăd o durată de retenţie cuprinsă între 24 şi 72 de ore. dar viteza de sedimentare este în general maximă pe parcursul primelor ore. fiind direct vizate forma şi dimensiunile orificiilor de intrare şi eşire ale fosei. înainte de vidanjare. Când se cunoaşte consumul de apă distribuită pe persoană. De asemenea volumul de stocare a noroiului şi spumei depind de frecvenţa vidanjărilor. sedimentarea se ameliorează cu prelungirea duratei de retenţie. după ce acestea sunt preluate de cistene.

fără zone moarte şi fără scurtcircuitări. Odată determinată capacitatea foselor septice a trebuit determinată adâncimea lor şi respectiv forma recipienţilor. modelele FS1 şi FS2. S-a avut în vedere să se obţină o distribuţie uniformă a debitelor. Construcţie. Acestea sunt dimensiuni minime şi nu este nici un inconvenient ca fosa septică să aibe dimensiuni mai mari. S-a optat pentru varianta de fosa septică cu 2 compartimente. S-au avut în vedere datele statistice publicate de OMS şi anume că viteza de acumulare a noroiului şi spumelor într-o fosa septica este de 25l/an şi persoană pentru dejecţii provenite de la băi şi de 40l/an şi persoană atunci când la acestea se adaugă şi apele menajere. . aceasta având o funcţionare mai eficientă. respectiv să fie construită din 5 sau chiar 7 module. In baza acestor date s-au determinat volumele foselor septice modulate proiectate.cu gaz (butelii). consumul de apă este estimat la 100÷130l/zi si persoană.

Nu se va neglija nici udarea straturilor de umplutură. Instalarea fosei septice trebuie facută sub supravegherea unei persoane de specialitate. Acest lucru s-a relizat printr-o piesă de PVC de recepţie a efluentului. lăţime şi lungime. este un avantaj. Nu este o problemă de neglijat deoarece fără orificii de aerisire apar mirosuri supărătoare şi în unele situaţii pot apare chiar explozii. Rezervoarele alese. Cu aceasta apele pot fi trimise la o oarecare distanţă de fosă. este necesar ca pe timpul montajului acestea să fie umplute cu apă şi numai apoi înglobate în sol. dar impune ca ele să fie montate în acelaşi plan. recipienţii aleşi respectând toate prescripţiile cu privire la adâncimea de lucru. Este bine ca înaintea intrării apelor în fosa septică. . în plus având la partea inferioară şi o mică domă. din fibră de sticlă sau din polietilenă. tot din PVC. nu au necesitat pereţi despărţitori. acestea să treacă printr-un cămin vizitabil. să deranjeze cât mai puţin procesul de sedimentare. Opţional se mai poate monta un recipient final de ape uzate. acestea să-şi “rupă presiunea” treacând printr-un cămin vizitabil. recipient echipat cu o mică pompă. Apele uzate trebuie să intre în fosa septică astfel încât să perturbe cât mai puţin curgerea în aceasta. S-a avut în vedere ca să fie evacuate numai apele nu şi stratul plutitor de spuma sau grăsimi. Se recomandă ca înaintea intrării apelor uzate în fosă. Această operaţiune va permite echilibrarea presiunilor şi va proteja racordurile în caz de tasare a solului. fiind 2 sau 3. astfel ca nivelul lichidului să poată fi controlat. nici drenurile clădirilor. S-a optat pentru varianta polietilenă. de asemenea pot fi ridicate la înălţimi convenabile. Procesele anaerobe din fosă produc printre altele şi o cantitate de metan şi hidrogen sulfurat care trebuiesc evacuate natural. Pentru fosele modulate cu recipienţi din polietilena. Recipienţii se acoperă cu capace în care s-au practicat găuri pentru aerisire naturală. La racordarea şi utilizarea foselor septice se vor avea în vedere câteva reguli fără de care aceste echipamente nu vor funcţiona eficient: • • • • Apele pluviale nu se canalizează spre fosa septică. Ieşirea efluenţilor din fosa septică se face printr-un tub de diametru mai mic. Fosa septică trebuie să fie accesibilă pentru operaţiunile de vidanjare.In principiu fosa septica se poate construi din beton.

Metode de dimensionare. Se au în vedere volumul util. La dimensionarea celor 2 modele de fosa septică. Simplist se ia de 3 ori debitul zilnic de ape pe persoană. Demarajul digestiei anaerobice în cazul unei fose septice poate fi foarte lent. (1zi). Cel mai bun mod de a vidanja o fosă septică este prin utilizarea serviciilor unui vidanjor autorizat. acesta urmând să asigure reînceperea rapidă a procesului de digestie. Se asigură prin acest procedeu prezenţa microorganismelor necesare. In principiu vidanjarea trebuie asigurată cel puţin la 4 ani. In final a fost folosită metoda preconizată de Banca Mondială. Cel mai indicat este de asemenea ca vidanjarea să nu fie totală. In final. O regulă simplă este ca vidanjarea sa se facă atunci când depozitul de noroi ocupă între o treime şi o jumătate din adâncimea totală.Exploatare. Se va avea grijă ca la vidanjare noroiul să nu fie răspândit în jur deoarece conţine şi materii fecaloide proaspete cu toate riscurile de infecţie ce decurg de aici. O idee bună este “însămânţarea” cu puţin noroi prelevat de la o altă fosă septică care funcţionează de câtva timp. numărul de persoane. s-au avut în vedere mai multe metode. se va acţiona eliberarea acestuia cu o mătură cu coadă. pentru a verifica nivelel de lichid şi pentru a verifica dacă piesele de intrare si ieşire nu sunt colmatate. respectiv să mai rămână în primul compartiment aproximativ 10% din noroi. celelalte metode utilizându-se la verificarea dimensionarii. Deci nu desinfectanţi (mai ales ceicu clor). Este necesar a se proceda la inspecţii regulate pentru verificarea momentului când trebuie să aibe loc vidanjarea. FS1 si FS2. nu soluţii de sodă. nu acceleratori de digestie şi nu culturi . respectiv demarajul rapid al procesului de digestie. Dacă conţinutul de noroi de pe fund s-a întărit. care foloseşte o cisternă capabilă să aspire conţinutul fosei. Cateva sfaturi practice: Fosa septică nu necesită Intreţinere. cantitatea de noroi se estimează la 0.30 l/zi şi persoană.18÷0. timpul de retenţie.

Peste capacele de lemn se admite un strat de pământ de max 0. respectiv autorizaţie de construire.bacteriene. Semnele care indică necesitatea vidanjarii sunt unele mirosurile grele. In nici o situaţie nu se vor deversa în fosă ape pluviale sau drenuri de la clădiri. Vidanjarea se face la 12÷18 luni.85 mc 12÷18 luni 3÷4 zile IMPORTANT: Modulul FS1 este optim pentru locuinte de 1-5 persoane situate în zone rurale fără canalizare. dar trebuie umplută imediat cu apă. Este bine să consultaţi un specialist. Trebuiesc avute în vedere un minim de avize: cerificat de urbanism. Lângă fosa septică se poate planta un arbore şi vă garantăm că-i va merge foarte bine. După vidanjare FS1 nu se spală şi nu se desinfectează. Rezervoarele se recomanda a se înlocui după 10 ani deşi durata normată a lor este de 15 ani si materialul lor are o durata de viata de 100 de ani. deranjante. CARACTERISTICI FS1: Dimensiuni în plan: Pietriş de râu (grn 50-70mm): Perioada de vidanjare 5 pers: Perioada de instalare: Pret 3.3 m 3. Acestea nu se pot obţine decât dacă modelul de fosă septică are un agreement de mediu şi eventual o agrementare tehnică emisă de ICECON SA.20m grosime. . Si cel mai important: nu solutii saline rezultate de la instalatia de dedurizare.2x1. Legalitate: Fosa septică nu se montează oriunde şi oricum. eventual prezenţa unor materii solide în tubul de drenaj. Nu se admite circulaţia de mijloace auto.

nu soluţii de sodă sau sare (saramura). se va monta un cadru de lemn 3000 x 1000 x 100 mm d) In capacul rezervoareleor se va practica o gaură de aerisire cu Ø10 mm. nu solventi. Nu se admite circulaţia de mijloace auto. deranjante. se va consulta un specialist al firmei.30m grosime. dar trebuie umplută imediat cu apă. FS1 nu se spală şi nu se desinfectează. in unele situatii . Si foarte important: nu solutii saline rezultate de la instalatia de dedurizare. material cu durata de viata 100 de ani.MONTAJ: a) Rezervoarele se montează obligatoriu pe un suport stabil de nisip sau pietris. INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE: • • • • • In principiu modulul FS1 nu necesită lucrări de întreţinere. pe conturul gropii. Semnele care indică necesitatea vidanjarii sunt unele mirosurile grele. După vidanjare. Rezervoarele sunt din polietilena. Nerespectarea poate duce la perforarea rezervoarelor sau disfuncţiuni grave în funcţionarea fosei septice. e) Opţional: rezervor suplimentar cu pompă înecată pentru evacuarea apelor uzate la suprafaţă (neinclus în preţ). IMPORTANT: Inceperea vidanjării se face cu scoaterea apei din tubul de control al drenului cu Ø110 mm. Exista unii acceleratori de digestie agreati de noi (BIO-SEPTIC importat din Belgia). Este bine să consultaţi un specialist. f) Pentru capacităţi mai mari. Peste capacele de lemn se admite un strat de pământ de max 0. Vidanjarea se face la nu mai puţin de 8 luni. Vidanjarea se face la 12÷18 luni. Nu sunt obligatorii pentru functionarea fosei. b) Ordinea şi granulaţia straturilor de umplutură este obligatorie. Nu se arunca nici materiale de gen pampersi sau bandaje higienice chiar daca sunt din materiale biodegradabile. Deci nu desinfectanţi. eventual prezenţa unor materii solide în tubul de control. c) Sub capacele de lemn.

Inainte de a-i comanda la noi este bine sa cititi instructiunile lor de utlizare. FOARTE IMPORTANT: Fosa septică vidanjabilă modulele FS1 şi FS2.imbunatatesc performantele acesteia.2001 emis de USVT.2001.11.10. http://www. atestată de MAPM prin actul R-EIM-2795/19.net/?link=1 . are agreementul de mediu nr 681/20. De asemenea are agreementul ICECON din cadrul MLPAT. 3.aqua-biotec.

PRODUSE .Fose septice Rezervor Carat 6500 l .

Fara grasimi in apa uzata. Pretul cu transport si punere in functiune este mai mare cu 400 euro+T. sau cu separarea acestora. umpluturi) ci numai racordul fosei septice la instalatiile existente si la restul de componente.A . manipulare si terasamente (sapaturi . Pretul de mai sus este pentru livrare din depozit . vidanjarea sistemului se poate executa o data la 2 ani. pentru sistemul complet Fosele septice si accesoriile se livreaza din depozit. Punerea in functiune nu include lucrarile de: canalizare . .Rezervor Carat 6500 l Cod: 372004 Descriere Rezervor subteran pentru fose septice Masa: 220Kg Lungime (L): 2390mm Latime (l): 2190 mm Inaltime (h): 2100mm Inaltime (H): 2710mm PRET: 1310 Euro fara TVA COMANDA Sistem complet A-B 2700 l Descriere Acest sistem poate fi folosit pentru 4-5 persoane pentru deversare prea-plin in soluri impermeabile.V.

V... pentru a putea fi transportate intr-un autoturism camioneta.demontate.A. Tunel de percolare Cod: PRET: 45 Euro fara TVA / buc. tunel 25 Euro fara TVA / set 2 capace Tunel de percolare . Montajul in depozit = 49 euro+T.

Capacitate de stocare înaltã Tunelul de percolare GRAF are o capacitate de percolare (absortie a apei de catre sol) de de 5 ori mai mare decât cea a unui dren conventional cu teava de drenaj si pietriº. este foarte uºor de montat timpul de instalare nedepasind 1 minut/bucata tunel. Norma indicata pentru apa uzata epurata = 1 tunel pentru 1 l.800kg pietriº Dimensionare la cerere Tunelurile de percolare sunt montate liniar. în primul rând.Montajul este realizat pe orizontalã. pe acelasi volum de excavatie . Norma indicata pentru apa pluviala = 1 tunel pentru 50-100 l apa pluviala /zi percolata . Având doar 11 kg. format din unul sau mai multe tuneluri si placi de capat (cate doua pentru fiecare sir de tuneluri. Tunelul de percolare se va monta la mai mult de 30 m de puturi sau fantani si la o adancime de cel putin 3 m distanta fata de apa freatica .e. fãrã aportul unor . Montaj uºor Montajul unui modul este realizat uºor ºi repede. aºa încât este uºor de obþinut capacitatea de depozitare doritã. vai cu scurgere asigurata natural) pentru evacuarea dar si stocarea apele pluviale sau a apelor uzate epurate. rezistind la o greutate de ca. pentru proprietãþle situate in zonele suburbane ºi pentru zonele rurale fara canalizare sau emisar natural (ape de suprafata.5 t/m2. 3. santuri sau canale de scurgere.Are proprietatea carosabilitãþii (pentru autoturisme). Sistemul de percolare . 1 modul SICKER-TUNNEL (11kg) substituie 9 m de tub de drenaj si cca.Descriere Tunelul de percolare a apei în sol "SICKER-TUNNEL" a fost conceput. poate fi dimensionat si conformat functie de situatiile concrete.

Siguranta Spre deosebire de sistemele cu teava de drenaj. montata permant prin teava DN200 va asigura functionarea in totala siguranta a sistemului fara a intrerupe sursa se apa uzata. Materiale suplimentare pentru instalare : a. cu clapeta antiretur .5 -2. 4. aceiasi pompa servind si pentru udare . dimensiunile sapaturii/ tunel : L =1.irigatii . siguranta Dn 200 – 2 ml. Acestea sunt aplicate pe scară largă epurare în realizarea de instalaţii de epurare noi sau în recondiţionarea instalaţiilor vechi întrucât reprezintă secţiuni de pretratare utile pentru fluidizarea . irigare sau filtrata pentru spalare.un modul Sicker-Tunnel cântãreºte doar 11kg.40 m. l =1. http://www. o pompa cu senzor de nivel. membrana geotextil 1. putand fi amplasate sub parcari sau drumuri.spalare Trafic Tunele sunt construite pentru a suporta incarcatura generata de traficul usor (autoturisme).utiaje grele.pompare. pietris 15-30 : 0. datorita ploilor diluviene.5 ml/ tunel de infiltratie. In situatii de sol suprasaturat cu apa. teava de aerisire. Bazinele septice sunt utilizate pe scară largă pentru realizarea de noi instalaţii de e care pentru recondiţionarea instalaţiilor vechi pentru fluidizarea încărcăturii poluante a agentului de scurgere.2 mc /tunel. b.adancimea 80 cm de la baza tevii de la statia de epurare sau de la colectorul de ape pluviale. nivelul apei din sistemul cu tunel poate fi supravegheat prin teava DN200.vizitare . Retentie Tunelul de percolare spre deosebire de teava de drenaj are posibilitatea de a retine 300 l apa /buc care poate fi folosita pentru udare. c.ro/sisteme-ecologice-deepurare-a-apei. d.topcat.html Fosa septica ecologica Bazinele septice TELCOM de tip Imhoff sunt unităţi de tratare gen anaerob a apelor reziduale care provin din instalaţii civile .Extragerea apei se poate efectua cu o pompa submesibila introdusa prin teava DN200.00 m.

Bazinele septice TELCOM de tip IMHOFF asigură în mod natural.rezistenţa mecanică şi termică la temperaturi cuprinse între -60°C şi +80°C .încărcăturii poluante a agentului de scurgere. etc. care este prezent în bazinul de fermentare.respectă normele europene garantând un produs reciclabil 100%.dimensiuni mici . nucleele rezidenţiale. epurarea apei uzate până la parametrii prevăzuţi în codiţiile înnormele legale.nu necesită alimentare cu curent electric .reacţie neutră la radiaţiile UV . care trebuie să prezinte un volum minim de 40 litri / utilizator. una de ieşire a apelor limpezi şi un orificiu de expulzare pentru îndepărtarea bio-gazelor. în funcţie de numărul de utilizatori. şi bazinul de fermentaţie au un volum minim de 110 litri / utilizator.nu necesită întreţinere. NORMA EUROPEANĂ DE REFERINŢĂ UNI EN 12556-3 Mici sisteme de recuperare apelor menajere până la 50 de locuitori. bazinul de: sedimentator.închis ermetic . material reciclabil integral. eate compus din două încăperi monobloc.nu ocupă spaţiu (trebuie îngropată) . restaurante.forma bazinelor prezintă avantajul unei structuri monolite solide . Bazinul septic prezintă un singur capac necesar la inspectarea încăperii de sedimentare şi pentru preluare nămolului. o gura de intrare a reziduurilor garnitură externă din cauciuc.rezistenţă la coroziune 30 ani . şi sunt alcătuite dintr-un bazin principal denumit bazin de fermentare şi un bazin de sedimentare. Aceste bazine septice sunt construite din PE (polietilenă lineară). Partea 3: instalaţii (ansamblate sau pre-ansamblate) de epurare a apelor menajere reziduale REGLEMENTĂRI TEHNICE Bazinul septic tip IMHOFF din PE reciclabil (polietilenă liniară). pensiuni. şcoli. .nu foloseşte substanţe bioactive .greutate redusă . policlinici. doar vidanjare . DOMENII DE APLICARE Locuinţe particulare. AVANTAJELE BAZINULUI SEPTIC .rezistenţă la atacurile agenţilor chimici . fără substanţe bioactivatoare.

intrare ape uzate 2. bazin de sedimentare 5. zona de inspecţie bazin de sedimentare 8. orificiu ieşire lichid tratat 6.NOMENCLATURA Elementele principale care compun bazinul septic TELCOM de tip Imhoff 1. racord de evacuare bio-gaz 3. orificiu preluare nămol DIMENSIUNILE BAZINELOR SEPTICE TELCOM DE TIP IMHOFF MODEL "STANDARD" . bazin de fermentare sau de descompunere 7. capac de inspecţie a bazinului sedimentare şi preluare a nămolului din bazinul de fermentare 4.

până la mineralizare. U . prin acţiunea organismelor vii şi este îndepărtat după un interval prin vidanjare. Normele europene consideră în zonele urbane un consum de apă uzual între 170 ÷ 200 l / zi pe utilizator. Numărul util (*) reprezintă numărul de utilizator în exploatare casnică. F . SCHEMA DE INSTALARE . Avantajul acestei soluţii constă şi prin faptul că volumul deşeurilor care se vidanjează reprezintă numai o mică parte din volumul depozitului sedimentar care se mineralizează şi pierde din conţinutul de apă (peste 95%). B .intrare. iar nămolul depus la fundul fosei fermentează timp îndelungat. ALEGEREA PRODUSULUI Bazinul septic TELCOM de tip Imhoff se alege în funcţie de numărul utilizatorilor.iesire.E . cu o medie de consum de 200 litri / zi / persoană. Alegerea volumului mai mare nu compromite funcţionarea fosei ci dimpotrivă scade frecvenţa vidanjării.inspectie.biogaz. PRINCIPII DE FUNCŢIONARE Apele uzate menajere se limpezesc parţial în bazinul principal de fermentare şi sunt evacuate prin puţuri absorbante şi drenări.

. cunoscut sub numele de test de percolare.să fie aşezat în exteriorul imobilelor la o depărtare de cel puţin un metru de fundaţie şi la nu mai puţin de 10 metri de orice puţ sau bazin de apă potabilă.NORME DE INSTALARE Amplasamentul bazinul septic trebuie să corespundă următoarelor cerinţe şi condiţii: .solul trebuie să prezinte un factor de permeabilitate la apă corespunzător.se recomandă construirea de ziduri de protecţie pentru zonele cu risc de inundaţie. . pentru a servi drept receptor al apelor epurate. .se recomandă efectuarea unor evaluări a coeficientului de permeabilitate la apă a solului. . .să se asigure pe cât posibil curgerea apei prin gravitaţie în toate obiectivele fosei septice. .să se asigure accesul uşor pentru vidanjare.

220.00 370.880.îndepărtarea substanţelor sedimentabile ~ 90% . GARANŢIE Societatea producătoare TELCOM Italia garantează pentru BAZINUL SEPTIC TIP IMHOFF următoarele: .120.00 480.00 3.00 PRET LISTA .00 1.l.090.130. 5 6 10 15 20 25 30 PRET LISTA EUR 620.data şi anul de fabricaţie .00 1.680.320.00 690.îndepărtarea BOD5 ~ 40%.320.l.00 1.00 1.îndepărtarea componenţei organice a nămolului ~ 50% .simbolul " PRODUS RECICLABIL" care indică respectarea normelor europene garantând un produs reciclabil 100% care protejează şi apără mediul înconjurător.00 1.00 1.00 *Preturile nu contin TVA SEPARATOARE DE GRASIMI DENUMIRE PRODUS L SEPARATOR DE GRASIME DIS 4 SEPARATOR DE GRASIME DIS 6 SEPARATOR DE GRASIME DIS 10 SEPARATOR DE GRASIME DIS 30 SEPARATOR DE GRASIME DIS 40 SEPARATOR DE GRASIME DIS 60 SEPARATOR DE GRASIME DIS 80 SEPARATOR DE GRASIME DIS 100 101 114 135 117 136 146 165 184 DIMENSIUNI [cm] l 56 63 74 117 136 146 165 184 h 80 91 103 150 182 219 224 229 VOLUM litri 260 380 590 1360 2250 3070 4200 5100 LOCUITORI ECHIVALENTI e.00 710. 4 6 10 27 45 61 84 102 EUR 300. DIMENSIUNI [cm] L FOSA SEPTICA SLIM 5 FOSA SEPTICA ECO 6 FOSA SEPTICA ECO 10 FOSA SEPTICA ECO 15 FOSA SEPTICA ECO 20 FOSA SEPTICA ECO 25 FOSA SEPTICA ECO 30 125 117 136 146 165 184 185 l 65 117 136 146 165 184 185 h 159 137 171 205 209 316 239 DENUMIRE PRODUS VOLUM litri 820 910 1500 2250 3000 3750 4500 LOCUITORI ECHIVALENTI e.MARCAJE Pe produs apar următoarele marcaje: .00 2.00 2.420.

fosepolitan. se poate afirma chiar totala. Aici are loc o filtrare mai profunda.5. In schimb. http://www. Totul depinde de durata de retentie. de asemenea asigura retinerea meteriilor solide si a deseurilor plutitoare. Bioactivatorii macereaza materia solida si grasimile intr-o proportie de 98% transformandu-le in apa si gaz. omoara bacteriile si inhiba procesele . în primul compartiment unde sufera o descompunere a materiilor solide in apa si gaz cu ajutorul bioactivatorilor. Constructia unei fose septice necesita o mâna de lucru calificata intretinerea fiind foarte usoara. Utilizarea sapunurilor ordinare în cantitati normale nu afecteaza procesul de digestie si de asemenea detergentii din categoria "ecologici" care în prezent tind a fi singurii de pe piata. Fosa septica asigura lichefierea partiala a materiilor poluante concentrate în apele uzate. Dupa primul compartiment. În unele cazuri. ea poate constitui o alternativa economica de asanare a retelelor de apa din zona. folosirea de dezinfectanti si clor în cantitati foarte mari. Materiile solide se acumuleaza. este indispensabila fazei de epurare a apelor. de aceea noi recomandam o verificare (vidanjare) la 3-5 ani. un al doilea primeste lichidul decantat sub forma unui fluid limpede cu continut mare de bioactivatori. Dupa un timp. datorita patului filtrant de pamant prin care trebuie sa treaca. de sistemul ales pentru intrarea si iesirea lichidului. Fosele septice sunt concepute astfel ca sa asigure imobilitatea lichidului si în consecinta sa faciliteze macerarea materiilor solide în suspensie. lichidul rezultat este evacuat printr-un sistem de drenare subteran. care continua sa actioneze asupra materiei organice moarte. care poate dura între 7 si 15 zile. Asigura o pretratare eficace si o lichefiere a dejectiilor evacuate dintr-o gospodarie ce nu poate fi legata la o retea de canalizare.html FOSA septica ecologica IMHOFF este confectionata din poliesteri armati cu fibra de sticla care nu permite lichidelor ce sunt colectate in ea sa se scurga in sol sau infiltratii din sol in interiorul fosei.ro/etc.

Durata de viata data de agrement este de 30 de ani fara masuri speciale de intretinere. Ministatia de epurare cu aerare continua . http://www.ro/ LIVIU APOSTOL 0754073725 6. Fosele sunt agrementate tehnic de CONSILIUL TEHNIC PERMANENT PENTRU CONSTRUCTII conform legii 10/1995. A.de digestie dar o reactivare a fosei cu bioactivatori va readuce la normal procesul de macerare(ecologizare).cribernet. iar durata de viata reala este de peste 100 de ani.

Aici namolul se decanteaza si reintra in zona de aerare. Trecand in faza a treia apa se decanteaza in zona de recirculare namol . apa trece pe principiul vaselor comunicante in camera de aerare unde cu ajutorul unui difuzor de bule fine se realizeaza transferul de oxigen . Este prevazuta statia cu decantor separat de zona de aerare ? Ce volum are ? .In faza a doua . unde se creaza conditiile necesare limpezirii apei. Namolul exedentar din camera de aerare este recirculat in decantorul primar cu ajutorul unui air-lift CE TREBUIE SA INTREBAM CAND CUMPARAM O ASTFEL DE STATIE 1. Astfel se intretine o biomasa care degradeaza prin procese metabolice incarcatura organica din apa uzata. in zona superioara a camerei creindu-se o patura de apa clara care se evacueaza .

4. Materialul grosier evacuat de o persoana intr-un an este de ~100 litri/an. La un moment dat acest namol devine excedentar procesului de epurare si trebuie extras din zona de aerare si returnat in decantorul primar (daca exista). Volumul decantorului este de asemenea important.O statie de epurare cu aerare continua care nu are camera separata de decantare. nu are performantele unei statii de epurare cu decantor separat care asigura din start un grad de pana la 35 % epurare in decantor. Exista posibilitatea recircularii namolului excedentar ? In bazinul de aerare se formeaza namol activ care are o anumita rata de crestere functie de gradul de impurificare a apei ce intra in zona de aerare. 3. De aemenea lipsa unui decantor primar separat duce la cresterea frecventei de vidanjare.In aceasta perioada calitatea efluentului nu va corespunde normelor in vigoare. chiar daca nu s-au spalat peretii fosei. par . Cand se face vidanjarea se va goli intreaga statie ? In conditiile in care prin vidanjare se goleste aproape toata statia si se extrage si namolul activ. atunci pana la o noua functionare conform parametrilor proiectati va mai dura o perioada de timp pana cand se reformeaza namolul activ. etc. prosoape de hartie. . 5. Este statia prevazuta cu punct de prelevare probe conform legislatiei ? Standardul mentionat mai sus prevede ca astfel de sisteme sa aiba proiectate puncte de prelevare probe in care se mentine pemanent o mostra de apa epurata evacuata din statie. Lipsa decantorului primar face producatorul unei astfel de statii sa ceara utilizatorilor sa nu arunce in statie resturi de hartie igienica. resturi animale. rezulta ca pentru 4-6 persoane trebuie prevazut un spatiu de decantare (separat de zona de aerare) de cel putin 600 litri namol pentru o vidanjare odata la 1 an.In cazul in care namolul in exces nu este scos din procesul de epurare are loc fenomenul de umflare a namolului cu consecinte nefaste asupra calitatii apei epurate.

Exista acces la camera de aerare pe gura de vizitare ? Conform standardului european SR EN 12566-3 care reglementeaza aceste sisteme de epurare este obligatoriu ca pentru fiecare compartiment sa existe acces de vizitare. Se verifica cu o cumpana daca este perfect orizontal instalata. folosindu-se franghii sau pamblici suficient de rezistente pentru a sustine greutatea recipientului. Ministatia de epurare. Montajul Se asterne pe fundul gropii un stat de ~15-20 cm de nisip. Se executa conectarea la conducta de evacuare . . Ministatia se racordeaza la conducta de canalizare a imobilului (aceasta ar trebui sa aiba un grad de inclinare de cel putin 1% in directia bazinului) .2. Se va aseza ministatia pe fundul gropii. Aceasta cerinta asigura posibilitatea inspectiei si interventiei la toate elementele de interior. . odata asezata pe fundul gropii trebuie sa aiba o pozitie stabila.

dar NU este admisa circulatia auto sau a oricaror alte vehicule. -Este permis accesul pietonal deasupra unei ministatii astfel montate. asa cum a fost prezentat mai sus. IMPORTANT: Umplerea cu apa a ministatiei se va face concomitent in ambele compartimente avand in vedere ca diferenta de nivel a apei din cele 2 camere sa nu fie mai mare de 50-70 cm. Continuati sa umpleti groapa cu material de umplutura. Se cupleaza suflanta de aer la o sursa de curent electric (220 V).Se umple ministatia cu apa. Daca se doreste carosabilitate atunci trebuie retinut ca aceasta nu este data de .

B. in special compusi organici ai azotului si fosforului. sau dizolvate de natura minerala si organica. Fiecare strat trebuie compactat cu atentie. Aceste ape contin materii solide in suspensie. si nu pot fi deversate in mediul natural fara a fi in prealabil epurate . Majoritatea sistemelor de epurare care folosesc tehnica epurarii cu namol activ au o functionare continua (aerul este insuflat in mod continuu). pana la jumatatea ei. Astfel circulatia apei intre compartimente nu este controlata (se face pe principiul vaselor comunicante). . -ATENTIE: placa de ciment trebuie neaparat sa nu fie sprijinita direct pe rezervor.rezervor ci de capacul caminului de vizitare si placa de ciment turnata deasupra acestuia.baie). Ministatie epurare cu alimentare secventialaSBR Apele uzate menajere sunt rezultatul folosirii apei potabile ( in putine cazuri si a apei pluviale) pentru satisfacerea nevoilor casnice( bucatarie. fixati bine in terenul de la baza recipientului Se umple ministatia 30-40% cu apa pentru a se asigura o asezare perfecta a acesteia pe fundul gropii Se umple umple spatiul dintre peretii gropii si cei ai ministatiei cu straturi de circa 40 cm material de umplutura. astfel incat sa umple tot spatiul din jurul recipientului. sa fie armata astfel incat sa nu permita la mijlocul ei curburi datorate traficului si sa aiba stalpi de sustinere a greutatii acesteia pe langa peretii rezervorului.dusuri. toalete.

.

diferenta esentiala în comparatie cu acestea constînd din segmentarea procesului si comasarea lui tehnologic într-un singur compartiment. Cele 5 etape sunt urmatoarele : etapa 1: Alimentare: o cantitate predeterminata de apa uzata este preluata din bazinul de decantare cu ajutorul unui air-lift si se introduce în bazinul de aerare unde se amesteca cu namolul activ ramas din ciclul precedent. Datorita formei speciale a air-liftului. Flocoanele reprezinta substanta nutritiva si suportul bacteriilor. care se repeta ciclic.In acest fel flocoanele au o mare capacitate de absorbtie a substantelor organice din apa poluata acestea fiind descompuse apoi de microorganisme. În sistemul SBR se disting 5 etape secventiale ale procesului de epurare.Principiu de functionare Metoda de epurare are la baza principiul conform caruia aerarea puternica a unei ape uzate (bogata in substante organice) depozitata intr-un tanc de aerare are drept consecinta agregarea materiei fin suspendate si coloidale in flocoane. numai apa decantata (fara solide si fara grasimi) este transferata in bazinul de aerare. Instalatiia SBR (sequencing batch reactor sau reactor biologic cu alimentare secventiala) reprezinta de fapt o tehnologie de epurare cu namol activ asemanatoare cu cea din statiile de epurare orasenesti. Ele sunt precedate de epurare mecanica ( decantare). .

In acest fel in partea superioara a bazinului ia nastere o zona cu apa limpede. lasînd timp suficient pentru sedimentarea flocoanelor de namol care se vor depune pe fundul bazinului. etapa 3: Decantare : in aceasta etapa se opreste toata instalatia. si se vor inmulti. denitrificare ceea ce duce la o eliminare cat mai eficienta a compusilor organici ai azotului. Distributia aerului in masa apei se face cu ajutorul unor membrane de cauciuc cu perforatii fine. . epurata. Prin oprirea si pornirea aerarii au loc procesele de nitrificare. Datorita dimensiunii mici a bulelor de aer introduse. Cu ajutorul acestui oxigen microorganismele ( prezente in namolul activ) vor decompune substanta organica (pe care o utilizeaza ca sursa de hrana).etapa 2: Aerare : apa uzata este aerata in intervale regulate si bine definite. o mare cantitate de oxigen poate fi dizolvata in apa.

Montajul . numai din partea superioara a camerei etapa 5 : Recirculare namol – Datorita faptului ca namolul activ se va inmulti o parte din acesta este recirculat din bazinul de aerare in decantor.etapa 4: Evacuare: apa epurata decantata se evacueaza in cantitate determinata tot cu ajutorul unui air-lift .

Se umple ministatia cu apa. Se verifica cu o cumpana daca este perfect orizontal instalata. Se va aseza ministatia pe fundul gropii. . folosindu-se franghii sau pamblici suficient de rezistente pentru a sustine greutatea recipientului.Ministatia se racordeaza la conducta de canalizare a imobilului (aceasta ar trebui sa aiba un grad de inclinare de cel putin 1 in directia bazinului) . Ministatia de epurare.Se asterne pe fundul gropii un stat de ~15-20 cm de nisip. Se cupleaza panoul de comanda la o .Se executa conectarea la conducta de evacuare . asa cum a fost prezentat mai sus. odata asezata pe fundul gropii trebuie sa aiba o pozitie stabila. Continuati sa umpleti groapa cu material de umplutura.

pana la jumatatea ei. IMPORTANT: Umplerea cu apa a ministatiei se va face concomitent in ambele compartimente avand in vedere ca diferenta de nivel a apei din cele 2 camere sa nu fie mai mare de 50-70 cm. legea 188/2002) cu privire la deversarea apelor menajere in mediul natural.sursa de curent electric (220 V). parau sau orice apa curgatoare b) lac c) sol prin doua posibilitati: . Daca se doreste carosabilitate atunci trebuie retinut ca aceasta nu este data de rezervor ci de capacul caminului de vizitare si placa de ciment turnata deasupra acestuia. sa fie armata astfel incat sa nu permita la mijlocul ei curburi datorate traficului si sa aiba stalpi de sustinere a greutatii acesteia pe langa peretii rezervorului. Se mai recomanda ca pamantul de umplutura de la suprafata sa prezinte o panta. Sub stratul de agregat si conducta de drenaj se aseaza un strat de nisip de 15 cm grosime. astfel incat sa nu permita stationarea indelungata a apelor de suprafata deasupra liniilor de drenaj. -ATENTIE: placa de ciment trebuie neaparat sa nu fie sprijinita direct pe rezervor. drenaj :Linia de drenaj este definita ca o excavatie cu latimea de 40-60 cm si cu adancimea de 70 . Recomandari evacuare efluent Rezultatele obtinute in urma testelor de eficienta si analizelor de laborator au aratat ca acest sistem este capabil sa asigure o calitate a efluentului care asigura respectarea legislatiei in vigoare (NTPA 011 si NTPA 001/2002. sau acoperirea .120 cm. utilizand o metoda uzuala de umplere de jur imprejur a conductei de drenaj cu piatra concasta (agregat) 35-70 mm. In urma procesului de epurare apa poate fi deversata in : a) rau. 1. Fiecare strat trebuie compactat cu atentie. fixati bine in terenul de la baza recipientului Se umple ministatia 30-40% cu apa pentru a se asigura o asezare perfecta a acesteia pe fundul gropii Se umple umple spatiul dintre peretii gropii si cei ai ministatiei cu straturi de circa 40 cm material de umplutura. astfel incat sa umple tot spatiul din jurul recipientului. -Este permis accesul pietonal deasupra unui SBR astfel montat. dar NU este admisa circulatia auto sau a oricaror alte vehicule. Agregatul va fi de asemenea utilizat pentru a proteja linia de drenaj inainte de umpelerea cu pamant.

Masurarea nivelului de namol .inspectati si daca este necesar vidanjati sistemul. trebuie sapat pana la un strat de sol permeabil. Partea superioara a conductei de drenaj nu trebuie prevazuta cu gauri de evacuare. Urmatoarele recomandari pot prelungi durata de functionare si intervalul dintre vidanjari asigurand un mediu mai curat in jurul casei dumneavoastra: . Irigarea poate fi comandata de computerul statiei in anumite perioade stabilite de proprietar DETALII DRENAJ Recomandari pentru o utilizare eficienta Ministatia de epurare si sistemele de infiltrare a efluentului sunt o solutie viabila daca sunt exploatate corect . Toate orificiile de evacuare trebuie asezate pe suprafata inferioara de contact.Acest lucru presupune montarea uni bazin de captare aditional si a unui dispozitiv de desinfectie cu ultraviolete .Putul absorbant cu ajutorul caruia efluentul rezultat din ministatia de epurare se infiltreaza in sol. prevazuta cu gauri alternante pentru evacuare. Acesta poate fi confectionat tot din teava PVC cu diametru de minim 300 mm. Cu precautii minime operatiile de intretinere sunt reduse si nu necesita personal calificat.agregatului de deasupra conductei de drenaj cu folie de polietilena si apoi acoperirea acesteia cu pamant. Pe perioada verii apa rezultata in urma procesului de epurare poate fi folosita pentru irigarea gazonului. Teava de drenaj este confectionata dintr-o teava de PVC cu diametrul 110 mm. cu diametrul intre 3 si 6 mm.Teava de drenaj trebuie sa aiba o lungime ce va permite dispersia apei evacuate in cadrul unui ciclu de epurare si sa respecte panta de scurgere de minim 1:400 2.

daca instalatia dvoastra permite canalizarea acestora spre statia CRIBERNET . nu e nici o problema. hartie de ziar. Produsele uzuale de curatare aflate pe piata sunt in general biodegradabile si nu afecteaza bacteriile din namolul activat. par de animale. pentru ca. ATENTIE: Fata de alte statii de epurare. ATENTIE! Vidanjarea se face numai in prima camera (decantor) si trebuie evacuat numai stratul de namol decantat. o sa fie retinute in decantorul suplimentar al acesteia. Este recomandabil ca inspectiile sa fie efectuate macar o data la 6 luni.Nu introduceti in sistemul de epurare urmatoarele: substante toxice in concentratii care pot genera mortalitatea microorganismelor prezente in namolul activat ca de exemplu soda caustica (hidroxid de sodiu sau potasiu) sau soda calcinata.se face in primul compartiment prin introducerea unei tije. Stratul de namol nu trebuie sa depaseasca adancimea indicata de producator.rezultand un strat de namol pe fundul bazinului) si de separare a grasimilior prin flotatie (acestea fiind mai usoare decat apa se ridica la suprafata formand un strat de spuma). C.Aici au loc procesele de decantare a materiei solide (prin gravitatie . . Cand aceasta atinge zona cu namol se va simti o rezistenta la inaintare.Tot in primul compartiment are loc si procesul de fermentatie anaeroba a namolului . in aceasta puteti arunca si resturi de genul : prosoape de hartie. Acestia genereaza mortalitatea in masa a microorganismelor si functionarea fara rezultate a ministatiei de epurare. scutece.Folositi numai detergenti biodegradabili si incercati pe cat posibil sa nu spalati cantitati excesive de rufe intr-o singura zi. Fose septice tricompartimentate Aceasta apa intra in primul compartiment al fosei septice.Este complet interzisa utilizarea compusilor care degaja clor liber sau a asazisilor bioactivatori care se gasesc in comert. Perioada de vidanjare este de 1 an. . carpe. resturi animale. . hartie de scris. Vidanjarea trebuie efectuata de firme specializate iar frecventa vidanjarilor consemnata in jurnalul de operatiuni a ministatiei.

6.Gura de vizitare. 2.Decantor primar. . Racord de intrare.Tevi de vidanjare. Racord de evacuare. Din prima camera apa (decantata primar) trece in decantorul secundar (decantor Imhoff). 5. Camera de limpezire.Perete separator. Datorita pozitionarii acestuia si datorita sistemului Imhoff de trecere a apei se realizeaza o a doua decantare a apei avand ca rezultat o sedimentare cat mai eficienta a materiei solide. 3. 4.8.Decantor IMHOFF. 9. 1. 7.sedimentat(acesta prin mineralizare isi reduce considerabil volumul) precum si procesul de degradare anaeroba a substantei organice cu ajutorul bacteriilor prezente in apa uzata. Apa deja decantata primar si secundar trece in camera de clarifiere/limpezire de unde este eliminata in drenaj unde au loc procesele de descompunere aeroba a substantei organice cu ajutorul bacteriilor prezente in sol.

sau acoperirea agregatului de deasupra conductei de drenaj cu folie de polietilena si apoi acoperirea acesteia cu pamant Toate orificiile de evacuare trebuie asezate pe suprafata inferioara de contact.120 cm. astfel incat sa nu permita stationarea indelungata a apelor de suprafata deasupra liniilor de drenaj. iar distanta dintre doua tevi de drenaj trebuie sa fie de minim 2 metri. Partea superioara a conductei de drenaj nu trebuie prevazuta cu gauri de evacuare.Teava de drenaj poate sa aiba o lungime de maxim 20 de metri si trebuie sa respecte panta de scurgere de minim 1:300. dus. . Drenajul Linia de drenaj este definita ca o excavatie cu latimea de 40-60 cm si cu adancimea de 70 .Se recomanda utilizarea a doua sau trei tevi de drenaj. Gaurile pot fi inlocuite cu crestaturi executate cu un flex pe partea inferioara a tevii.Apa menajera este rezultatul folosirii apei potabile (in foarte putine cazuri si a apei pluviale ) pentru activitatile casnice. Agregatul va fi de asemenea utilizat pentru a proteja linia de drenaj inainte de umpelerea cu pamant. toaleta contin materii solide in suspensie de natura minerala si organica. utilizand o metoda uzuala de umplere de jur imprejur a conductei de drenaj cu piatra concasta (agregat) 35-70 mm. Sub stratul de agregat si conducta de drenaj se aseaza un strat de nisip de 15-20 cm grosime. Apele provenite de la bucatarie. in special compusi ai azotului si fosforului . Se mai recomanda ca pamantul de umplutura de la suprafata sa prezinte o panta.

prevazuta cu gauri alternante pentru evacuare. 125 sau 160 mm.Teava de drenaj este confectionata dintr-o teava de PVC cu diametrul 110. cu diametrul intre 3 si 6 mm. .

fose-septice. Asta preia "apa murdara" din prima fosa si intretine un alt soi de bacterii.alpsibiu. Fermentare aeroba.ro/minisisteme%20de %20epurare/minisisteme%20de%20epurare.ro/shop/index. Evident. Cam 90% din microbi/alte alea vor fi eliminati/consumati/mincati in aceasta fosa. care are loc intr-o a doua fosa. trebuie sa le dai aer.ro/# Arad !!!! http://www.php? s=74be9574b64a3ce90bef92acefb75c43&showtopic=2 16533&st=18 Eu am mai postat niste explicatii pe forumul asta. dar se pare ca s-au pierdut.com. care are loc in fosa asta de beton . in timp. Tratamentul apelor uzate se face in urmatoarele etape: 1. care. sau a doua incapere din fosa initiala.prima . Fermentare anaeroba. care barboteaza aer (printr-un sistem de distributie) in masa de "apa .htm GRAF http://www.7. Se mai intimpla.termosolare. ALTE SITE-URI http://www.ro/ http://www. isi formeaza o crusta de grasimi si sapunuri deasupra. sau n-a cautat nimeni mai atent. Bacteriile anaerobe se hranesc cu mediul asta si lasa la fundul fosei un mil negru. De aia se pune o suflanta.php http://www. Nu e altceva decit o mocirla statuta. ca sa nu-ti moara bacteriile aerobe.aia de care ziceti toti. 2.ro/products_/1073/fose_septi ce/mini_statie_epurare_4-6_persoane http://forum.softpedia.fosesepticeecologice.com/index.ecofose.

. iar teren e cu hectaru'. . 3. sau iti impune Sulfina Barbu (ori Tariceanu. arunci niste pastile de cloramina (sau alte dracii moderne. sau camera de trecere/dozare. faci ca la punctul 2. "aerobica" asta nu poate avea loc fara o "anaerobica" in amonte. gradul de purificare rezultat fiind cam de 9799%.sau puteti . ajunge. Bacteriile astea aerobe inlatura restul de materii periculoase. prima o golesti cam la o juma' de an maxim. Volumele se calculeaza astfel incit sa permita o stationare de minim 24 ore (standardul american) si inter 4872 ore (standardul UE) in fiecare fosa. daca ai cimp de infiltrare. Daca vrei sa fii antiseptic de tot. daca n-ai teren nici de una nici de alta.Daca vrei sa-ti stropesti iarba din curte. daca o va inlocui ca pe ministrul de externe) niste restrictii mai ale dracu'. cu nume fistichii) in efluentul final. punctul 3. Daca ai teren impermeabil. ziceti-i voi cum vreti. . o fasa septica punctul 1. Totul depinde de cum vreti . renunta. faci bazin de evaporare. Dar atentie.Daca esti in apropiere de ce stiu e ce fintini. Evident. pentru asta trebuie sa faci un distribuitor. In toate cazurile. e cam nasol: oficialitatile romane nu te lasa sa-ti imputi subsolul (e al patriei) si atunci trebuie sa vidanjezi de cite ori se umple. in care se joaca copiii.Daca n-ai teren mult. . sau alte locuri care au restrictii "antiseptice" mai mari.murdara" venita de la fosa dintii.sa folositi efluentul final (adica apa pe care o arunci in cimp/curte/subteran). . iar a doua o data la vreo doi-trei ani.Daca n-ai restrictii mari de mediu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful