> CICLUL DE VIATA AL PRODUSULUI <

Ciclul de viata al produsului este un concept de marketing care reflecta evolutia in timp pe piata a unui produs prin prisma vanzarilor si a profiturilor . Asa cum fiintele au un ciclu biologic care trece prin cateva etape pana acestea ies ,si tot asa evolueaza produsele . In acceptiunea cea mai intreaga , ciclul de viata al unui produs este format din trei elemente distincte : * perioada dintre momentul aparitiei ideii si pana in momentul lansarii produsului pe piata . * perioada cat si produsul aste comercializat pe piata . * perioada in care produsul exista inca in consum , desi nu mai este produs si comercializat . Deoarece cele mai multe informatii certe pot fi obtinute si folosite in intervalul de timp cat produsul este comercializat si aceasta perioada prezinta cea mai mare importanta pentru interesele interprinderilor , aceasta perioada este numita ciclul de viata commercial sau mai pe scurt , ciclul de viata al produsului . CVP este format din patru etape (E1 _ E4 ) , si anume : introducerea sau cresterea , maturitatea si declinul isi ia forma grafica a literei S . Pe masura ce vanzarile , costurile , profiturile , atitudinea cumparatorilor si situatia concurentiala se modifica , produsul trece dintr_o etapa inalta a ciclului sau de viata .  E1 :Introducerea ( lansarea ) .Aceasta este etapa care incepe o data cu prima aparitie a produsului pe piata , cand vanzarile sunt zero si profiturile sunt negative din cauza cheltuielilor mari effectuate cu conceperea , dezvoltarea produsului .Treptat , vanzarile cresc lent , iar prfiturile tind spre zero .

poate micsora efortul promotional .Este o perioada in care curba vanzarilor atinge nivelul maxim si incepe sa scada . vanzarile si profiturile scad rapid . fortand scaderea preturilor si determinand cresterea masiva a cheltuielilor cu promovare .Este o perioada in care vanzarile cresc rapid si profitul atinge nivelul maxim spre sfarsit si incepe sa scada .> E 2 : Cresterea . In aceasta etapa . > E 3 : Maturizarea . In final . intreprinderea este obligate sa elimine sortimentele neprofitabile . In etapa de crestere . produsul fiind acceptat de majoritatea cumparatorilor potentiali . intreprinderea incearca sa obtina o cota de piata cat mai mare si sa contracareze concurenta cat mai eficient . CARACTERISTICILE CICLULUI DE VIATA IN CELE PATRU ETAPE caracteristic a vanzari costuri profit cuparatori concurenti introducere scazute ridicate negativ Inovatorii ( putini ) putini crestere cresc rapid medii maturitate declin scad scazute scade Acceptantii tarzii ( putini ) Numar in scadere ating nivelul maxim relative scazute in crestere atinge nivelul maxim acceptanti majoritatea i timpuri in crestere ca numar si intensitat constant sau in scadere ca numar si intensitate . elimina partenerii de distributie mai putin importanti si . concurentii mai slabi sunt scosi de pe piata sau isi pierd interesul fata de produs . Profitul incepe sa scada pe masura ce tot mai multi concurenti intra pe piata . Drept urmare . renunta la produs .Profiturile continua sa scada ca urmare a cheltuielilor de marketing tot mai mari efectuate pentru apararea produsului fata de concurenta puternica . > E 4 : Declinul .

. Exista si produse care intra in faza de decline si sunt revigorate . materii prime conventionale ) . fiind readuse in faza de crestere printr_o promovare sustinuta . Nu toate produsele urmeaza curba in forma de S a CVP . Etapele CVP pot san u aiba aceeiasi lungime . 3 .e Particulatitati ale CVP : 1 . articole / linie . maturitatea mai lunga . 2 . linii x nr . De cele mai multe ori . Unele sunt introduce si . Linia A L A T I M E Linia B Linia C Linia D Linia E articol ( produs ) ADANCIME Lungimea = nr . iar declinul poate fi de la lent pana la accelerat . cad .. rapid ( exemplu . articolele de moda ) . lansarea si cresterea sunt mai scurte .altele stationeaza in faza de maturitate foarte mult timp ( confectii clasice .

alb – negru . De exemplu . Gama sau mixul de produse are patru dimensiuni . care poate fi considerata ca o oferta distincta . detergenti . are mixul de produs format din liniile care cuprind toate articolele si variantele de paste de dinti . LATIMEA MIXULUI – este data de numarul de linii de produse . Un magazine . au aceleasi utilizari si sunt comercializate prin acelasi tip de canale de distributie .etc . LUNGIMEA MIXULUI este data de numarul articolelor si OMOGENITATEA MIXULUI – se refera la asemanarea si asocierea intre diferite linii de produse in consumul final . .. adancime ( profunzime ) si omogenitate . cu menta . de exemplu .. in cazul unui supermarket . GAMA SAU MIXUL DE PRODUSE – cuprinde toate liniile de produse pe care o intreprindere le ofera clientilor . respective latime ( largime ) . deodorante . este un artico al produsului ciocolata .ARTICOLUL – este o versiune determinate a unui produs . cu stafide . ADANCIMEA MIXULUI – variantelor fiecarui produs . cafea . ciocolata . EXEMPLU :Concretizarea dimensiunilor mixului . sunt destinate aceleasi categorii de clienti .este un grup de produse formate din articole strans legate intre ele . LINIA DE PRODUSE . sapunuri . deoarece functioneaza intr_o maniera asemanatoare . amaruie . lungime . cu scortisoara . in procesul de productie sau in canalele de distributie . Ambasador cu crema de menta . Linia de produse Ambasador este formata din toate tipurile de produse si articole : tablete si cutii .

Latimea : 5 linii de produse ( A . din care reiese ca caracterul continuu al inovatiei .Linia A – detergenti : 4 formule si 4 marimi ( ambalaje cu 450 . tip crema ) si 3 variante de culoare ( roz . C .Linia E – cafea : 4 formule ( macinata . alb ) = 9 . ) Adancimea : . cu glicerina . boabe ) si ambalaje ( vid normal ) = 8 Adancimea ( profunzimea ) medie a mixului : 16 + 9 + 6 + 2 + 8 = 41 / 5 = 8 . galben . > INNOIREA PRODUSELOR NOI PE PIATA < PRODUSELOR SI LANSAREA Intreprinderile care obtin succese tin seama de ciclul de viata al produselor si iau masuri din timp pentru a aduce produse noi pe piata . O politica ideala din acest punct de vedere este ilustrata graphic in figura . un produs sau o tehnologie dezvoltata si lansata pe piata si perceputa ca o noutate . Linia E ( cafea ) este complet diferita . inainte ca cele existente in oferta lor sa intre in decline . deoarece articolele tuturor liniilor se comercializeaza in supermarket . 1.Linia B – sapunuri : 3 formule ( clasic . decofeinizata . C in ceea ce priveste consumul . E . D . 900 gr . LUNGIMEA : TOTALA : 16 + 9 + 6 + 2 + 8 = 41 OMOGENITATEA : ascicieri exista intre liniile A si B . Inovatia este o idée . cofeinizata . . . Omogenitatea este asigurata in distributie .Linia D – deodorant : 1 formula ( fara alcool ) si 2 prezentari ( spray si stick ) . 75 si 100 gr ) = 6 .Linia C – pasta de dinti : 2 formule ( pasta si gel ) si 3 marimi ( tuburi cu 50 . B .5 – 3 si 14 kg ) = 16 .2 .

compact – discurile . iar in cazul telefonului mobil .Pe scurt . calculatorul . marimea . B . inclusive mondiala . -minore : cand sunt modificate attribute si caracteristici neesentiale ale designului . considerate noutate absoluta . receptor detasabil . tastatura . cu disc . Perfectionari ale produselor existente . fiecare intrebuintare : cu manivela . centura de siguranta . . D .VANZARI E D C B A A . E = Produse noi Timp > CE ESTE UN PRODUS NOU? < Notiunea de produs nou acopera o varietate mare de acceptiuni . au fost in momentul aparitiei lor noutati absolute . perfectionarile pot fi : • . C . si trecerea la mobil . trenul . in cazul telefoanelor mobile sunt modificate carcasele .majore : in cazul telefonului . lentilele de contact . avionul . toate fixe . au reprezentat perfectionari majore . produsele noi fac parte din una din categoriile urmatoare : • Produse complect noi . sau sunt diversificate utilizarile si utilizatorii . culorile sunt diversificate . care nu au mai existat inainte : telefonul . radioul . introducerea accesului la internet . culoarea .

Practici de marketing . Prima se refera la noi telefoane mobile care reprezinta imbunatatiri substantiale . Noi produse pe piata romaneasca a telefoanelor mobile Compania finlandeza Nokia lanseaza pe piata romaneasca un nou model de telefon mobil . iar cea de-a doua arata cum ot fi intinerite produsele traditionale .2 . In afara functiilor obisnuite . Nokia 7650 . care permite realizarea de fotografii cu ajutorul unei camere foto digitale incorporate . inregistrarea convorbirilor si a mesajelor vocale . Afisajul color al telefonului este folosit pe post de vizor . p 27 . El poate fi folosit si pentru a face cumparaturi pe internet datorita portofelului electronic incorporate .Acesta este un aparat complex .2 . prin e – mail . Un alt model sofisticat ce va fi lansat in Romania este Nokia 6510 .Practici de marketing sunt incluse doua situatii. telefonul o are sip e cea de radio .In caseta 2. Caseta 2. Telefonul permite . Sursa : Capital nr 50 / 13 decembrie 2001 . de asemenea . Fotografia poate fi stocata in memoria telefonului sau poate fi trimisa altui aparat ori unui calculator . captand semnale din banda FM . Usurinta si rapiditatea cu care pot fi facute fotografiile recomanda aparatul amatorilor de instantanee deosebite . . iar captarea imaginii se face prin apasarea unei taste .

. prin cercetari in propiul compartiment de cercetare – dezvoltare . Este cazul multor produse alimentare care sunt . pentru adulti si pentru copii . 1 . p . In fiecare an . Danciu . jeans – ii au devenit simbolul noilor generatii . 316. Editura Economica . cacao ) . reintinerite . de masa .. Sursa : V. ei au cunoscut o . fructe .... In cazul biscuitilor : biscuiti dulci si sarati . imbogatite . in modalitati variate . 2001 . pe pietele tarilor din Europa de Est .. care are si o piata mare .Conceputi initial ca imbracaminte de lucru . 3 . vechi . Practici de marketing ( continuare ) Produse traditionale . simpli si umpluti cu arome diverse ( vanilie . Atunci cand o intreprindere urmareste obtinerea de produse noi are trei posibilitati ( P1 – P 3 ) P1 : Conceperea produselor in interiorul intreprinderii . acest produs este reintinerit datorita unui fenomen pasager cum este moda . bucuresti . 2 . Prin noi utilizari .. Prin intermediul modei . Cu ajutorul unor noi componente si accesorii . iaurtul de la simplu la cel cu fructe si cacao . Dup ace au cucerit pietele occidentale .2 . ..T – shirtul este un produs . explozie . .Caseta 2. Marketing international . cu aciditate mai mare si mai scazuta .

sub forma unui model logic secvential ( pas cu pas ) . Desi annual sunt lansate pe piata mii de bunuri de consum . Supraestimarea si lipsa de atractivitate a pietei . Aceasta optiune inseamna fie achizitionarea unei licente . fie cumpararea unei intreprinderi care ofera produse similare . Cauzele cele mai des intalnite ale esecului produselor noi sunt urmatoarele : • • • • • • • Insuficienta sau lipsa cercetarii de piata . Impreuna . care este prezentat in figura . Din momentul in care se pune problema lansarii unui nou produs si pana cand el este introdus efectiv pe piata trebuie parcurse mai multe etape in care se rezolva probleme precise si se desfasoara activitati specifice . dezvoltare si lansare . P3 : Realizarea produselor prin cumparare . . intre 60 % si 90 % dintre ele nu au succes commercial . Dezvoltarea si introducerea pe piata a produselor noi reprezinta un demers cosistitor si riscant . dezvoltare si lansare a produsului nou .P2 : Angajarea unor cercetatori indepedenti care sa puna la punct produse noi pentru intrerindere . aceste etape formeaza procesul de creare . fie achizitionarea ideii pentru produs . Lipsa de resurse financiare . Procesul conceperii . Efortul de marketing insufficient sau orientat gresit . Durata prea mare de creare si lansare a produsului . dezvoltarii si lansarii produselor noi . Lipsa ideilor originale si asemanarea prea mare cu produse existente deja pe piata . de exemplu . Costurile mari de concepere .

pe baza raspunsurilor la intrebari specifice . • >PROIECTUL ESTE RESPINS < NU E1 . este nevoie de cat mai multe idei novatoare . seminarile de specialitate . produsele concurente si actiunile promotionale pentru ele . E1 : Generarea ideilor .Pentru a obtine un produs nou . renuntarea .Deciziile se iau in fiecare etapa . al unei munci permanente in care sa fie utilizate cat mai multe surse . oamenii de stiinta . agentiile de publicitate . SURSELE : obtinerii unui numar cat mai mare de idei sunt : • Sursele interne : angajati ai interprinderii . inventatorii indepedenti . etc . Sursele externe : clientii . in caz contrar ( NU ) . De asemenea generarea ideilor trebuie sa fie rezultatul unei proceduri sistematice . generarea ideilor NU NU NU NU NU E2 selectarea ideilor E3 evaluarea oportunitatii E4 dezvoltarea produsului E5 testarea pe piata E6 lansarea pe piata . agentii de vanzari . studiile efectuate au aratat ca aproape jumatate din ideile pentru produse noi provin din interiorul intreprinderii . dintre care vor fi alese cele bune . membrii canalelor de distributie . angajarea unor specialisti ai concurentei . DA DA DA DA DA DA . planuri . cumparari de documente . La sfarsitul fiecarei etape exista doua posibilitati : continuarea si trecerea la etape . targurile si expozitiile . actionari . universitatile .

interprinderea transpune idea oportuna intr-un prototip sau model de lucru . Cadrul legislative existent . precum raportul intre costuri si profit .Munca de selectie urmareste sa deosebeasca ideile bune . principalele critetii utilizate sunt : • • • • • • • Modul in care produsul s-ar incadra in activitatea curenta a interprinderii . Din aceste grupe .E2 : Selectarea ideilor . Pentru a evita esecul . Prototipul trebuie sa contina atributele tangibile si intangibile associate cu produsul nou in mintile clientilor . Cerintele tehnice si de productie necesare fabricarii . Marimea si potentialul pietei pentru produsul nou . economico – financiare si de marketing . financiara si de marketing . capacitatea de marketing a interprinderii . oportunitatea de piata . Criteriile dupa care se face selectarea ideilor sunt incluse in grupele : criterii tehnice . E3 : Evaluarea oportunitatii introducerii produsului . Acuma . de cele proaste sau nepotrivite . cerere si prêt . oportunitatea economica si posibilitatea interprinderii de sustinere a produsului de piata . Necesarul de resurse financiare solicitate . aplicabile . Caracterul de inovatie reala . Concurenta existenta si viitoare . In aceasta etapa . E4 : Dezvoltarea produsului . pe langa aspecte tehnice se incearca obtinerea raspunsului la intrebari de natura economica . este necesar sa se afle ce . Analiza se bazeaza pe tendinta cererii . Cele bune sunt folosite in continuare . avansul tehnologic reprezentat de ea si diferenta substantiala fata de produse noi sunt eliminate in faza de selectare a ideilor .

in etape succesive . distributie . prin deciziile sale . marca . odata pe intreaga piata . promovare ) . I3 : Cui? Acesta intrebare se refera la clientii carora se adreseaza noul produs . Acestia trebuie identificati de interprindere inca din etapele de analiza . Testul de piata este o lansare limitata a intregului mix de marketing . si anume : I1 : Cand? Raspunsul este decizia referitoare la momentul lansarii . spre sfarsitul ei pot fi puse la punct marca . el trebuie sa fie efecutuat numai dup ace produsul a fost dezvoltat si au fost puse la punct . . Scopul testului de piata este de a determina reactiile clientilor potentiali fata de produs si mixul sau de marketing ( ambalaj . I2 : Unde? Interprinderea trebuie sa stabileasca zona geografica unde va fi lansat produsul : o parte a tarii . Interprinderea care il lanseaza trebuie sa raspunda . Dup ace au fost corectate cele necesare in urma testului de piata . De aceea . sa testeze diverse variante si combinatii ale produsului si intregului mix si este mai mult ieftin decat lansarea produsului pe intreaga piata . mai multe zone . E5 Testarea pe piata : Metoda utilizata in acest scop este testul de piata . pentru a fi comercializat . la patru intrebari ( I1 – I4 ). E6 : Lansarea pe piata . prêt . sa indentifice slabiciunile produsului si ale celorlalte elemente ale mixului . Principalele avantaje ale testarii pe piata a produsului constau in faptul ca ea permite interprinderii s ail expuna intr-un mediu de marketing real ( piata ) . planurile pentru celelalte componente ale mixului de marketing . marind treptat zona geografica si introducerea simultana . testare a pietei . ambalajul . Aceasta trebuie sa fie ales astfel .cred consumatorii despre produs si cum l-ar utilize . incat sa fie cel mai potrivit sis a nu afecteze vanzarile celorlalte produse ale interprinderii . produsul nou este introdus pe toata piata . pretul si promovarea ce vor fi utilizate in urmatoarea etapa . Daca produsul pare sufficient de bun in timpul acestei etape . eticheta . intreaga piata nationala sau piata internationala . La indemana decidentilor stau doua optiuni : introducerea gradului sau secventiala .

format din cinci estape ( E1 – E2 ) ce pot fi diferite in functie de comparator . Cumparatorul devine constient de existenta produsului . E5 : Adaptarea . Strategii in politica de produs : orice interprindere are mai multe optiuni strategice pe care le poate in ceea ce priveste produsele sale . Cumparatorul cauta informatii si este doritor sa cunoasca mai multe despre produs . E2 : Interesul .I4 : Cum ? Interprinderea trebuie sa aiba un program de actiune detaliat care sa cuprinda toate actiunile concrete . durata fiecareia . persoanele responsabile . Cumparatorul examineaza . Specialistii in marketing trebuie sa stie insa ca fiecare client trece printr_un process de adaptare a unui produs nou . testeaza sau incearca produsul pentru a determina utilitatea sa in raport cu nevoile si asteptarile sale . Configuratia strategiilor de produs este rezultatul utilizarii critetiilor relevante pe baza carora se obtine gama diversa a strategiilor pentru acest domeniu al politicii de marketing . costul fiecarei activitati si al intregului program de lansare . Cumparatorul achizitioneaza produsul si este de asteptat ca el sa il foloseasca in mod repetat . Lansarea este mai usoara atuncea cand clientii acceapta rapid produsul . E1 : Constientizarea . E4 : Incercarea . . Cumparatorul cantareste avantajele si slabiciunile sis a decise daca s ail incerce sau nu . Strategiile de produs sunt prezentate in mod sintetic . E3 : Evaluarea .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful