Karangan Bencana Alam....

Punca-punca dan usaha-usaha mengatasinya Bencana alam turut berlaku di negara ini. Banjir, ribut, kemarau dan kebakaran hutan merupakan antara bencana alam tersebut. Nyatakan punca-punca dan usaha-usaha menangani masalah ini. Bencana alam merujuk kejadian alam yang mampu memusnahkan negara dan penduduknya. Negara kita memang sering dilanda banjir, ribut, kemarau dan kebakaran hutan kerana pelbagai faktor yang mendorong keadaan ini mudah berlaku terutama ketiak bumi dikatakan sedang mengalami perubahan cuaca yang drastik dalam tempoh yang terdekat ini. Sesungguhnya, ada

Oleh itu. . Kejadian bencana alam sering dikaitkan dengan kemusnahan alam sekitar terutama kemusnahan hutan belantara negara. Kemusnahan hutan menyebabkan muka bumi menjadi kosong dan mendorong mudahnya berlaku semua bencana alam ini.banyak faktor yang mendorong keadaan ini dan ada banyak langkah yang boleh diambil untuk membendungnya daripada terus berlaku. Keadaan ini wujud kerana hutan dianggap menjadi pelindung atau penahan berlakunya kejadian banjir dan kemarau kerana keupayaannya untuk menakung air dan menyalirkan air dengan baik.

keghairahan negara untuk membangun dengan pesat turut mendorong berlakunya bencana alam ini.kemusnahan hutan perlulah dipantau dengan lebih teliti oleh pihak kerajaan. Manusia menganggap kemodenan mampu menghalang bencana alam berlaku lantas terus menerus menjalankan projek pembangunan tanpa mempunyai rasa takut atau bimbang berlakunya bencana alam di kawasan projek mereka. Pembukaan kawasan bandar baru. industri dan kawasan perumahan telah menyebabkan sistem ekologi yang asal tidak mampu untuk menghalang sebarang kejadian bencana alam daripada tidak berlaku. Malahan. .

bencana .Justeru. Tambahan pula. sikap kita dalam menguruskan sumber asli terutama penyelenggaran sungai dan pembalakan hutan yang tidak praktikal. Naluri manusia yang sering mengutamakan keuntungan kewangan daripada berfikir secara rasional perkara yang bakal berlaku pada masa depan telah mengundang padah. Jadi. pembangunan yang pesat memang penting tetapi perlulah dikawal atau dilakukan dengan berhati-hati supaya tidak menjejaskan sistem ekologi secara drastik. Semua sumber alam negara akan terus dieksploitasi kerana manusia memang menganggap diri mereka lebih baik dan bijak daripada alam.

Kerajaan harus menjalankan satu usaha pemeriksaan yang holistik tanpa mengecualikan sesiapa jua dalam pemeriksaan ini. Hukuman yang berat harus dikenakan kepada pesalah-pesalah alam sekitar supaya perkara ini menjadi pengajaran kepada orang lain. Jika kerajaan tegas dalam hal ini. sudah pasti masalah ini mampu diselesaikan dengan mudah. Sudah pasti langkah yang paling penting dilakukan ialah kerajaan mengetatkan peraturan berkaitan dengan alam sekitar dengan lebih baik.alam akan terus berlaku kerana kegagalan manusia untuk menguruskan sumber alamnya dengan baik. .

Kempen yang dijalankan itu haruslah sesuai dengan minat dan diri remaja kerana merekalah yang bakal menghuni negara ini serta mampu menyelesaikan masalah ini. kempen kesedaran terutama kepada generasi muda harus dilaksanakan. Sikap masyarakat yang . bencana alam akan terus berlaku di negara kita. kempen yang berkesan mampu menangani isu ini dengan lebih baik. Kempen yang dijalankan secara terancang mampu menghasilkan satu generasi masyarakat yang menghargai alamnya lebih baik daripada generasi terdahulu.Malahan. Kesimpulannya. Jelaslah.

Agaknya kita menilai nyawa manusia sama seperti alam? KESAN BENCANA ALAM.karangan contoh Huraikan pendapat anda tentang kesan-kesan bencana alam.sambil lewa kerana menganggap alam bukan tanggungjawab mereka telah menyebabkan masalah ini menjadi semakin rumit untuk diselesaikan. Mungkin kita semua lupa bahawa setiap kali bencana alam melanda negara ini setiap kali itulah ada nyawa manusia yang melayang. Sudah lebih dari 5 tahun kita .

ribut taufan. Berikutan dengan bencana alam yang sering menimpa kaum manusia seluruh dunia kini. gempar bumi. bumi ini. Cukup merangkumi semua jenis bencana seperti pemanasan global. . dan yang paling mengejutkan dunia sehingga kini iaitu tsunami. ramai daripada mereka berpandapat bahawa bencana alam yang menghantui kita pada abad kini berpunca daripada kelalaian manusia terdahulu menjaga amanah tuhan. banjir.digembar-gemburkan dengan urutan kes bencana alam. Pelbagai konklusi telah dibuat oleh pakar meteorologi dan geologi seluruh dunia mengenai persoalan wujudnya bencana alam tersebut. terdapat banyak kesan yang dapat kita peroleh. Justeru.

Secara umum.Salah satu bencana alam yang boleh dikatakan paling popular sekarang ialah kes pamanasan global. bukan untuk berbual kosong bahkan bersama-sama membincangkan permasalahan tersebut dan cuba merungkai idea untuk menyelesaikannya. Bentuk muka bumi dunia yang kian ketandusan hutan tidak dapat menyerap kesemua gas karbon dioksida yang dihasilkan oleh peralatan bermotor menyebabkan cuaca duniamakin meningkat. Hal ini . Baru-baru ini. kerajaan Malaysia diundang untuk menyertai seminar pemanasan global peringkat antarabangsa. kita mengetahui bahawa pemanasan global ini berpunca daripada kesan rumah hijau.

Dek sifat mementingkan diri sendiri menjurus . banyak negeri-negeri seluruh dunia akan lenyap ditenggelami air laut. ramai penduduk dunia kehilangan tempat tinggal.membawa kita kepada permasalahan lain iaitu pencairan bongkah ais di kutub utara dan selatan. Mungkin suatu hari nanti jika tiada tindakan diambil dalam masa terdekat. Kejadian tanah runtuh di Malaysia daripada dahulu sehingga tidak pernah selesai. Akibat daripada banjir. Lantas. bencana lain seperti banjir pula berlaku. Manakan tidak. lalu menyebabkan paras air laut meningkat. pada zaman globalisasi kini manusia lebih mementingkan poket sendiri daripada nyawa ribuan manusia lain.

Sudahlah kejadian tanah runtuh itu meragut nyawa. bahkan tumbuhan tersebut menggalas tanggungjawab mencengkam tanah dan mengelakkan berlakunya hakisan justeru mengelakkan tanah runtuh. memusnahkan kediaman.segelintir manusia ini menoreh lantas menggondolkan bukit-bukau dan gunung-ganang yang sepatutnya menjadi pasak bumi. tanah runtuh juga menyebabkan haiwan kehilangan habitat semulajadi mereka. Inikah yang kita mahu untuk generasi akan datang? Melihat dan mengenali haiwan. hanya terdapat di muzium . mewujudkan masalah lalu lintas. Pokok-pokok serta tunbuhan hijau yang tumbuh meliar di lereng-lereng bukit bukan sekadar hiasan semata-mata.

kerana telah insaf akan kerosakkan yang dilakukan dahulu. para saintis telah melahirkan idea baharu untuk menyelamatkan dunia seperti penggunaan air dan elektrik untuk menggantikan penggunaan minyak petrol sebagai peneraju alatan bermotor. namun ada perkara yang patut kita banggakan yang telah dilakukan oleh manusia pada zaman sekarang.sahaja. kebanyakkan pendingin hawa telah . Selain itu. walaupun telah pelbagai jenis bencana alam yang kita alami kini akibat kelalaian manusia terdahulu. Mungkin benar peribahasa ¶sudah terhantuk baru terngadah· mampu membawa keinsafan dalam diri seseorang insan. Lihatlah disekeliling kita pada hari ini.

Perubahan-perubahan tersebut mungkin kelihatan terlalu kecil untuk dibenggakan namun tanpa kita sedari perkara seperti inilah yang bakal merubah keadaan dunia menjadi lebih baik.digantikan dengan bahan mesra alam iaitu bebas CFC. perkara utama yang amat penting dalam sesuatu permasalahan adalah perlu wujud kesedaran. Dalam kes ini iaitu bencana alam. dapatlah kita simpulkan bahawa masalah bancana alam ini berlaku akibat kelalaian dan kecuaian kita sendiri. malah kita seharusnya bekerjasama bagai aur dengan tebing untuk menyelasaikan masalah ini. Selain itu. Oleh hal yang demikian. Oleh itu. kesedaranlah . sikap saling menuding jari tidak harus ada.

yang menjadi punca manusia berhenti daripada melakukan kerosakkan dan daripada sinilah tercetusnya idea pembikinan peralatan-peralatan baharu yang menggunakan bahan mesra alam. Walaupun kita sudah terhantuk baru terngadah untuk berubah menjadi yang lebih baik namun kita tidak harus berhenti setakat ini sahaja kerana kita pasti tidak mahu pisang berbuah dua kali. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful