1.0 Pengenalan Kursus PJM3106 Anatomi dan Fisiologi didedahkan kepada pelajar PGSR sebagai subjek minor.

Ianya diperkenalkan untuk member serba sedikit kefahaman terhadap kepentingan anatomi dan fisiologi di dalam pengajaran PJK di sekolah. Para pelajar didedahkan dengan konsep asas pengenalan kepada anatomi dan fisiologi. Peringkat kimia, selular dan tisu organisme. Sistem integumentari, sistem rangka, sistem otot, sistem saraf, sistem endokrina, darah dan jantung. Saluran dan peredaran darah, sistem lim patik dan imuniti, sistem respirasi, sistem penghadaman, pemakanan dan metabolisme serta sistem urinari. Anatomi berasal dari perkataan ³Greek´(to cut apart) yang bermaksud ³memotong/ membelah anggota badan´. Ianya merupakan bidang sains yang berkaitan dengan struktur tubuh badan manusia juga dikenali sebagai morfologi atau sains bentuk. Anatomi mempunyai skop yang sangat luas dan merangkumi beberapa sub disiplin seperti anatomi kasar (Gross)/mikroskopik yang terbahagi kepada : i. Anatomi Kawasan (regional) Semua struktur dalam bahagian atau kawasan tubuh yang dikaji secara berkumpulan. Contohnya bahagian kepala. ii. Anatomi bersistem (systematic) Semua organ yang mempunyai fungsi yang ada kaitan antara satu dengan lain akan dikaji secara bersama. Contohn ya, sistem otot. Kita akan mengkaji sistem otot bagi melihat hubungkait antara struktur dengan fungsinya. iii. Anatomi permukaan (surface) Kajian ini melibatkan struktur -struktur tubuh yang dapat dilihat dan dirasa pada permukaan tubuh.

2. Servis yang baik mampu mendapatkan mata yang pantas. Terdapat berbagai teknik servis yang biasa digunakan oleh pemain pemain badminton untuk memerangkap lawan dan mendapatkan mata.2 Melakukan Servis Peraturan melakukan servis : 1. kedudukan kaki hendaklah sejarak bahu. pemain dalam keadaan tenang dan sedia 2. kekuatan. yang mana setiap pasangannya ialah lelaki dan perempuan. yang memerlukan koordinasi badan yang baik. Bagi tahap tinggi permainan. ketangkasan. dan ketelitian.2. dan beregu campuran. Badminton ialah acara sukan Olimpik dengan lima disipin yang kompetitif perseorangan lelaki dan wanita. Servis berbeza diaplikasikan untuk permainan perseorangan dan beregu. dan bulu tangkis hanya boleh dipukul sekali bagi setiap sisi sebelum ia melepasi atas jaring. yang mana posisi pemain ialah bertentangan di dalam sebuah gelanggang empat segi yang dibahagikan oleh jaring. kemahiran teknikal.1 Kemahiran Servis Servis dalam permainan badminton merupakan permulaan permainan untuk mendapat mata. sukan ini memerlukan penjagaan kesihatan yang cemerlang: pemain memerlukan stamina aerobik. dan kecanggihan kemahiran penggunaan raket. kelajuan.0 Pengenalan Kepada Permainan Badminton Badminton merupakan sejenis sukan raket yang dimainkan oleh sama ada dua orang pemain bertentangan (perseorangan) ataupun dua pasangan bertentangan (beregu). Pukulan rali berhenti selepas bulu tangkis jatuh di atas lantai. 2.manakala berat badan adalah . Pemain dapat memungut mata melalui pukulan bulu tangkis menggunakan raket mereka jadi ia dapat melepasi atas jaring dan jatuh di kawasan pihak lawan. Ia juga merupakan sebuah sukan teknikal. beregu lelaki dan wanita. Servis yang digunakan tertakluk kepada undang-undang dan peraturan Badminton World Federation (BWF).

berat badan adalah sama pada kedua -dua kaki 2. pastikan cengkaman yang sesuai agar raket dapat digerakkan dengan bebas. pemain mengangkat kaki semasa membuat servis 3. 3.4 Cara membuat servis Kedudukan badan dan kaki 1. 2. perhatikan kedudukan lawan dan pada masa yang sama perhatikan juga pada bulu tangkis yang anda pegang 5. lutu dibengkokkan sedikit 4. dalam pegangan depan. 4. 6.ibu jari di sebelah sisi raket 4. memukul bulu tangkis melepasi pinggang 5. pegang raket mengikut keselesaan sendiri 2. 3.5 Memegang raket 1. 4. kaki pembuat barisan servis memijak mana-mana garisan gelanggang. . lutut dibengkokkan dengan sebelah kaki ke depan sedikit. kedua-dua kaki pada sudut 45¶ke garis dengan bahu kiri ke depan jaring.pada kaki.3 Servis dikira batal dalam keadaan seperti berikut : 1.ibu jari pada sebelah depan raket. berdiri dengan kaki kiri ke depan sedikit 2. memberhentikan pergerakan dalam membuat servis dengan tujuan memerangkap lawan. raket melepasi jaring semasa membuat pukulan. lakukan servis dengan yakin dan jangan tergopoh -gopoh. 2. 2. 3. dalam pegangan kilas. bersedia dengan mengawal setiap bahagian gelanggang.

kepala raket berada di bawah aras tangan 2.servis rendah depan 1. Pastikan kepala raket menghala ke bawah dan di bawah pemegang raket semasa memukul.servis rendah ‡ 2. 2. 4. Berlatih membuat servis ini dari kedua-dua petak servis iaitu di kiri dan kanan.6 JENIS SERVIS 1. cara melakukan servis rendah ini ialah seperti berikut: 1. berdiri di belakang garis depan dan hampir dengan garis tengah kawasan sendiri. Arahkan raket pada bulu tang kis dan pukul dengan tolakan ke depan 5. Arahkan servis ke kawasan depan petak lawan iaitu sama ada ke kiri atau ke kanannya 7. tangan yang memegang raket hendaklah bersedia untuk memukul. 2.5 Membuat pukulan 1. 6.2. Pegang bulu tangkis pada tangan kiri dan lepaskan secara menjunam 4.servis tinggi ‡ 3. permukaan raket terkena bulu tangkis didepan badan pemain. 2. 3.6 Memegang bulu tangkis 1. cara melakukan servis rendah depan ialah dengan menolak bulu tangkis melepasi jaring serendah dan serapat yang boleh. raket hayun ke belakang dan dibawa ke bawah siku yang dibengkokkan 3. . 2. gunakan di antara tapak tangan dengan jari telunjuk 3. pegang pada hujung bulu tangkis 2. Kaki kiri didepankan sedikit dan badan menghala ke jaring. pergelangan tangan menegak apabila gerakan hampir tamat. lengan kanan diayun sehingga raket dapat menggerakkan bulu tangkis 5.

Cara melakukan servis rendah kilas ini ialah : 1. Ayun raket dengan tangan lurus. Ayun raket ke belakang. 3. 2. 5. Pukul bulu tangkis pada jangkauan yang tinggi. badan dan kedudukan adalah hampir mengiring jaring. ayunkan tangan bersama raket untuk memukul bulu tangkis yang dilepaskan pada bahagian kepalanya ke bawah.Bulu tangkis akan meluru jauh dan tinggi melepasi lawan dan jatuh menjunam .2. kedudukan kaki dan badan adalah seperti dalam servis deras 4.10 Pukulan Kilas Pandang bulu tangkis. bulu tangkis tidak berada diatas pinggang semasa memukul.cara melakukan servis ini ialah : 1. pastikan bulu tangkis melepasi gelanggang dan dibelakang gelanggang lawan. Kilas raket separas bahu. Kaki kanan menyilang ke kiri. bahagian pemegangraket mengarah ke atas.7 Servis rendah kilas Objektif servis rendah kilas ini sama dengan servis rendah depan. pegang bulu tangkis pada hujung bulunya dan lepaskan untuk segera di[ukul dengan cara menguisnya.Jangan hantarkan di tengah atau didepan gelanggang 2. . tangan yang memegang raket akan membuatsatu pusingan penuhlengan dan raket dengan pergelangan melepaskan kunci tangan sebelum bulu tangkis dipukul.9 Pukulan Hadapan Pandang bulu tangkis. pemain berdiri berhampran dengan garis depanpetak servisnya 2.Servis ini sesuai untuk acara perseorangan dan juga beregu.jari pada belakang pemegang raket akan memberikan tenaga dan tekanan untuk kilas.8 Servis tinggi Pemain akan menghantar bulu tangkis ke hujung gelanggang lawan. 3. 2. 4. Ikut lajak. 2. Sebelah tangan lagi diluruskan.

i i .P I 2. tl j 2. ti ll t l t i t i . i t . l L i . i . t l l t l l l t i i i i. K P i i i P P i l tl j P i l l t . l l i t l l l . l l l il t i . t l t t l l t . l l . S l il t i l j l l . . j .S ti i i l i . I P B A S A P I . 2 i j i i .

.

.

5.memukul bulu tangkis/ servis Penerangan : 1. . Kebanyakan pergerakan adalah bersifat rotasi dalam transverse plane dan longitudinal axis. Pergelangan tangan merupakan sendi condyloid antara ulna dan tulang carpal. Fasa persediaan Fasa pergerakan/pukulan 2. siku dan bahu. 4. 3. 6.3. ii. Terdapat dua fasa dalam kemahiran memukul bulu tangkis di dalam permainan badminton iaitu: i. Bahu merupakan sendi lesung di antara humerus dan scapula.0 Kemahiran yang dipilih : Badminton. Terdapat 3 jenis sendi yang terlibat iaitu pergelangan tangan. Siku merupakan sendi engsel yang menyambungkan humerus dan juga ulna.

(Fasa Persediaan) Sendi Terlibat Tulang Pergerakan Otot Agonis Pergelangan Tangan Ulna dan carpal Radius dan ulna supinasi supinator Siku Humerus dan ulna ekstensi Tricep brachii Bahu Humerus dan scapula Horizontal hyperekstensi Posterior deltoid dan dorsi .3.1 Jadual 1.

Jadual 2 (Fasa pukulan ) Sendi terlibat Tulang Pergerakan Otot Agonis Pergelangan tangan Ulna dan carpal Radius dan ulna pronation Pronator teres Siku Humerus dan ulna fleksion Biceps brachii Bahu Humerus dan scapula Horizontal flexion Pectoralis major dan anterior deltoid Pinggang rotasi External obliques .

2 ..

com 2. 3. Carian Internet.Rujukan : 1.wikipedia. Nota-nota kuliah. . www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful